65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 18:58 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:56

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Milan, ja ti chcem poďakovať za tvoje vystúpenie, pretože ste sa tak trošku demaskovali, lebo čím dlhšie rozprávaš, tým viacej sa pletieš v tých tvojich všelijakých klamstvách. (Potlesk.) Ty si povedal na konci, že ja som klamal, ale buď, prosím ťa, konkrétny, máš ešte možnosť prihlásiť sa do ústnej rozpravy a povedz konkrétne, že v čom som klamal, lebo ja naozaj neviem v čom, lebo som povedal všetko iba úplnú pravdu.
Ty si povedal, že keby tam neboli tie krúžky, že tak by ste to vedeli podporiť. Tak vy by ste teda legitimizovali Matoviča, vy by ste to chceli podporiť? Však sa uvedom! Tak buď chcete ho legitimizovať, alebo nechcete legitimizovať. Vadí vám to, nevadí vám to? Chcete hovoriť o obsahu, alebo nechcete hovoriť o obsahu? Tak sa konečne, konečne si uvedomte, že čo vlastne chcete.
Na jednej strane hovoríš, že ty chceš hneď, aby bolo deštrukcia vlády, aby im nič neprechádzalo, aby tu nič neprešlo, ale ľudia potrebujú pomoc, Milan, teraz. Ty si sám povedal, že je to málo, že podľa vás je to málo, že by to malo byť viacej, ale nedali ste žiadny pozmeňujúci návrh na zvýšenie. Na jednej strane hovoríte, že je to málo, že ale uvedomujete si, že ľuďom treba pomôcť, na druhú stranu chcete deštrukciu, aby nič neprešlo. Tak chcete, aby sa pomohlo, alebo aby sa nepomohlo? Tak si vyberte.
A ďakujem ti veľmi pekne, že si mi hovoril o tom strácaní tých voličov, lebo mne to je, Milan, úprimne jedno, pretože my nie sme marketingová strana, my to nerobíme kvôli lajkom, kvôli pozretiam, kvôli zdieľaniam. My to robíme preto, lebo chceme pomôcť ľuďom, a nech mám aj mínus 14 %, je mi to úplne jedno, Milan.
A zabudol si povedať, a to som ťa tiež vyzýval, aby si povedal pravdu, prečo to nechcete podporiť. Že vy to nechcete podporiť preto, lebo to nepodporuje SMER. To si mi ty povedal, Milan, na chodbe. Povedz pravdu, keby boli smeráci za (reakcie z pléna), tak by ste boli aj vy za. To je váš jediný, jediný argument, pretože vy ste obyčajné smerácke podržtašky. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 18:56 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:58

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Práve máme za sebou vyjadrenie človeka, čo sa sám domotal za tieto dva dni. On začal tu rozprávať o páde vlády, a dneska sa zdržal. Oni idú položiť vládu Igora Matoviča tým, že sa, prosím pekne, zdržia.
Samozrejme, že Milanko Mazurek veľmi dobre vie, že keď tento zákon prejde a ľuďom začnú naskakovať 150-eurové a podobné čísla, on bude vždy zosobnený s tým na tej Orave, na tej Rabče, kade chodil a klamal do tváre tých ľudí, tie rodiny so štyrmi-piatimi-šiestimi deťmi, kde vykrikoval tie naučené prejavy, že na nás sa môžte spoľahnúť, že vždy my budeme hlasovať podľa toho, jak ten zákon znie, a nie, kto ho predkladá. Lenže Milanko Mazurek si tu začal sám robiť nejaké piár, do ktorého sa domotal. Domotal sa takým spôsobom, že dnes nevidí z toho jednoducho východisko. A toto bol absolútny dôkaz, povedal, že nemáme klamať. On bol ten, ktorý tu klamal, že 495 zamestnancov, štátnych zamestnancov má byť. Nikde v tom zákone to nie je.
Ja chápem, že SaS-ka nemá rada rodiny, že tu behala s tričkom, že ich predseda má v paži rodiny, ale nikdy neurobili takú špinavosť jak vy, že ste tu pustili do éteru nejaký príbeh o 9-miliónovej softvérovej aplikácii, ktorá nikde v zákone neni a to si povedal len preto, lebo si tu predtým počul päť minút Sulíka. Ty si taký rýchlokvasený intelektuál, ktorý si tu sadne a chvíľku počúva, pol dňa (reakcia z pléna, zaznievanie gongu), že kto čo povedal, a tuná to potom dáš dokopy. A preto ty hrdina si taký, taký na úrovni... (Reakcia z pléna. Vstup predsedajúceho.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec Pročko, ukľudnite sa, prosím. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Taraba, Tomáš, poslanec NR SR
... že ja ti poviem verejne (povedané súbežne s predsedajúcim), ja ti poviem verejne (výkriky z pléna), že pôjdeme do spoločnej debaty, ja sa ti ponúknem, že do toho tvojho kultúrblogu dôjdem. A ty sa neozveš, lebo ty jediné, čo vieš, sa tu postaviť sem a to, čo si tu započul z rýchlika, zopakovať.
A jediný tvoj problém je, vždy budeš zosobnený s tým, že kto bude chcieť prísť o tých 150 eur, bude musieť voliť Mazureka. Mazurek je záruka toho, drahé slovenské rodiny, že vás oklame do papule, to je celý Mazurek. (Reakcia z pléna. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 18:58 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:00

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Skončil tento Hviezdoslavov Kubín. Kolega Mazurek, desať minút som čakala, či poviete niečo k veci, ale vy ste opäť raz skĺzli k vašej osvedčenej mantre. Nezabudli ste spomenúť psychopata Matoviča, psychopata Pročka, migrantskú vládu, rozhajdákané peniaze na atómové zbrane, tak ste rapovali, až ste zabudli dýchať. Napriek tomu som pri vašej kadencii hodnej samopalu naozaj čakala, že poviete niečo k veci a že prídete s nejakým návrhom, ale ako obvykle som sa nedočkala. Vy ste fakt king. Lebo prežiť v parlamente celé roky na Sorosovi, to asi dokážete len vy. Ale predsa len vám to ide dolu kopcom, lebo na záver ste si, pán Mazurek, museli zatlieskať vy sám.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:00 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:01

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Ja som sa musel pri tom prejave chvíľu štípať, lebo som sa pristihol pri tom, ako súhlasím s pánom poslancom Mazurekom v niektorých častiach. Samozrejme, potom prišli reťazce a neviem aké sprisahania, ale som zhrozený z tej spolupráce našich koaličných partnerov s vašimi bývalými kolegami, je to niečo neuveriteľné! Tak ako nadávali a vulgárne urážali ministra financií počas covid pandémie a zrazu sú veľkí kamaráti. Ja si myslím, že to je pre nich klinická smrť. Ich totálna smrť nastane v roku 2024, keď budú parlamentné voľby. Všetci ich voliči, ale aj voliči Tomáša Tarabu pôjdu ku vám do strany REPUBLIKA. A toho sa ja obávam, že vaša strana narastie do obludných rozmerov, lebo... lebo robíte to dobre v tomto prípade.
A mňa to mrzí, že naši koaliční to, koaliční partneri to nevidia. (Zaznievanie gongu.) Mrzí ma, že naši koaliční partneri to nevidia a nespolupracujú s tými, ktorí sú ich koaliční partneri, ale obracajú sa na opozíciu. Opakujem znova, som prokoaličný a snažím sa, aby táto koalícia fungovala čo najlepšie. Nevykrikujem, neziapem zo zadnej lavice, snažím sa diskutovať. Len, bohužiaľ, nevidím tu snahu z druhej strany.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:01 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:02

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
To, že si kolega Mazurek zatlieskal sám, neznamená to, že jeho prejav nepadol na úrodnú pôdu, kdežto kolegovia z OĽANO, keď väčšinou tlieskajú v stoji, tak tlieskajú sprostostiam svojho vlastného predsedu, ale o tom som rozprávať naozaj nechcel.
Kolegovia, kolegyne, ak týmto zákonom, ktorý naozaj tvrdíte, že je prorodinný a naozaj orientovaný iba na záujmovú činnosť detí, tak týmto zákonom zároveň beriete 550 miliónov eur obciam, mestám a vyšším územným celkom. Jeden génius vo svojom úvodnom slove povedal, že lepších je 100 euro v peňaženke rodiny, ako 100 euro v taške alebo kasičke nejakého primátora. Ja sa však chcem spýtať: Ten primátor v tej svojej kasičke má naozaj nejaké peniaze. Lenže o tej kasičke rozhoduje buď mestské, alebo obecné, alebo zastupiteľstvo vyššieho územného celku. Samotný primátor, samotný starosta, samotný župan bez poslancov neznamená nič. Čiže v konečnom dôsledku o všetkom a o všetkých financiách rozhodujú poslanci miest, obcí a vyšších územných celkov. Čiže v tomto sa tento génius a predkladateľ tohto zákona mýli.
Ak nerozumieme tejto jeho atómovej zbrani, tak potom tejto atómovej zbrani naozaj nerozumie ani Združenie miest a obcí Slovenska, ktorá vstúpila do štrajkovej pohotovosti. Pýtam sa prečo. Sú to až takí sprostí ľudia, aby to nevedeli pochopiť? Prečo do štrajkovej pohotovosti vstúpila Únia miest Slovenska? Takisto sú tam len úplní dezoláti a totálne sprostí ľudia? A ak do tejto štrajkovej pohotovosti vstúpia aj vyššie územné celky, na ktorých čele organizačne stojí jeho bratranec Viskupič (zaznievanie gongu), tak potom už naozaj si musíme povedať, že sprostosť na vyšších územných celkoch, obciach a mestách asi zvíťazila, iba Matovič je lietadlo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:02 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:04

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Milan, v dobrom hovorím, konečne si si dal dole tú červenú kravatu na rozpravu.
Nikto z nás nezachraňuje Matoviča. Skôr by som povedal či dal otázku, že kto bije bandu so SMER-om a HLAS-om, tými, čo spôsobili príchod Matovičovej šialenej vlády. Oni to spôsobili. Ešte raz, kto vytvoril Naku? Kto tam napchal Sorosovcov a zvláštne potetované hlavy a tváre, týpky od Bödöra? Kto začal prenasledovať vlastencov? Kto začal súdiť mňa, Stana Mizíka? Kto začal súdiť teba, Milana Mazureka? Koho orgány činné v trestnom konaní nás riešili? Po tých ficovcoch, žiaľ, prišli tlačítka exota. Tí rozvrátili štát úplne. Mám tak v zuboch Fica aj Matoviča. Je to jedna jediná banda a nikdy by som neklepal kapartiu so SMER-om, HLAS-om a SaS-kou.
No a, Milan, vidíš. Takú chválu od saskára Žiaka na teba, to by som si nenechal. (Reakcia z pléna.) Čuš, Žiak (zaznievanie gongu), ja som rád, keď mi nadáva oľaňák, saskár či smerák a v minulosti Danko s jarmulkou. Vtedy viem, že svoju robotu robím dobre.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:04 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:05

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milan Mazurek, ty hovoríš, že náš poslanec Martin Beluský je zákerný? To hovoríš ty, ktorý si zradil našu stranu Ľudovú stranu – Naše Slovensko, bez ktorej by si nielenže nesedel tu v parlamente, bez ktorej by si nebol ani v politike, bez ktorej by po tebe ani pes neštekol? To hovoríš ty, ktorý si podpísal čestné vyhlásenie, že ak vystúpiš z nášho poslaneckého klubu, tak sa vzdáš mandátu a nedodržal si to? To hovoríš ty, ktorý si vrazil dýku do chrbta Marianovi Kotlebovi, nášmu predsedovi, ktorý na každom jednom mítingu, a ty to dobre vieš, na každom jednom predvolebnom mítingu sa za teba bil a hlásal, aby, alebo vyzýval ľudí, aby ťa podporili, aby ťa krúžkovali z toho posledného miesta, ktorý v tých mrazoch stál pred súdom, keď ťa súdili, keď ti hrozil trest? To hovoríš ty? Tak kto je tu potom zákerný? Jediný, kto je tu zákerný, si ty, Milan Mazurek, zradca, ktorý vždy zostane zradcom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:05 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:07

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Mazurek, myslím (zaznievanie gongu), že je tu aj zavádzanie z vašej strany. A ja tomu aj chápem, pretože nikto z vás neni komunálny poslanec ani primátor, a hlavne že tu rozprávate o samosprávach, ako majú fungovať alebo nefungovať. Ale veď poďme šetriť, poďme rušiť vyššie územné celky, poďme zlučovať obce a tie financie nájdeme. Sú možnosti, kde tie financie vieme nájsť, a tým pádom vieme pomáhať týmto obciam. Však mne to aj kolegovia zo SMER-u hovorili, že podporujú tento návrh, ale aby nenasrali svojho šéfa, tak neprídu na hlasovanie. Veď vy ste to sám pochopili, aj celá vaša strana, že tento návrh je skvelý a pomôže rodinám. Len už neviete, kde máte teraz utiecť. Veď uvidíte, koľko tu smerákov nepríde na hlasovanie. Sami to povedali, podporujú návrh, boss by kričal. Nemôžu prísť. Takže o tom to všetko je.
A potom uvidíte v roku 2023, keď pípnu tým ľuďom tie peniažky na účet, tým rodinám, ktoré ťažko žijú na tom východe Slovenska, štyri-päť detí v jednej domácnosti, ako sa potešia ich rodičia z toho príjmu. Potom to uvidíte a potom uvidíte, či, komu stúpnu preferencie, či vám v Republike, alebo, bohužiaľ, tým, od ktorých ste odišli.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:07 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:08

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Praktický dosah vládnych opatrení pre rodinu možno uvidíme o rok. O rok uvidíme reálne, koľko tí ľudia dostanú peňazí. Vzhľadom na infláciu, rast cien energií, ten príspevok, koľko dostanú ľudia, je dosť diskutabilný. Keď sa pomoc, dostali sme tu takéto grafy od Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, z ktorého grafu, neviem, či ste si ho pozreli, vyplýva, ak sa táto pomoc porovná v eurách, nie v percentách, tak dostanú chudobnejší v priemere menej ako rodiny s vyšším príjmom. Pozrite si graf č. 2, tam to máte jasne. Pokiaľ je horná hranica disponibilného príjmu domácností okolo 3 000 euro, tak sa im zvýši zmena príjmu v percentách skoro 5 %, to je okolo 150 euro. Ale tí chudobní, čo dostanú, čo majú príjem disponibilný okolo 700 euro, dostanú síce 11 %, lenže 11 % zo 700 euro je menej ako 5 % z tých 1 000 euro. Čiže títo chudobnejší dostanú reálne síce 11 %, ale to je 80 euro. Čiže chudobný dostane 80 euro a tí bohatší dostanú príspevok 150 euro. Pričom väčšinu týchto príjmov, ktoré dostane tá rodina, vyplývajú z toho príspevku na voľnočasové aktivity, v ktorých predstavujú okolo 400 miliónov euro.
Ja si myslím, že tie peniaze sa dali využiť aj lepšie. Určite podporujeme rodinnú politiku, ale pamätajte, čaká nás tu kríza, kríza v zdravotníctve. Vo vašom návrhu nie sú nejaké podporné ustanovenia, čo sa týka dôchodcov. Takže ten príspevok na voľnočasové aktivity nepovažujem celkom za správny a okrem toho okolo tých vecí, čo sa týka softvéru a jedno s druhým.
A čo ste spomínali pozmeňujúce návrhy. Spomeňte si, koľko pozmeňujúci návrhov z opozície prešlo. Prakticky žiaden.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:08 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:10

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda.
Priznám sa, že toto je jeden z najhorších dní pre mňa osobne v tomto pléne, pretože počúvať takúto diskusiu a takéto prestrelky v rámci opozície nie je príjemné a nepočúva sa mi to dobre. (Reakcia z pléna.) To je pravda, že to máte v koalícii, ale ja ako opozičný poslanec sa na rozdiel od prestrelok v opozičnej, v opozičných laviciach z tých koaličných prestrelok minimálne, minimálne keď neteším alebo teším, tak aspoň mi je to jedno.
A chcel som povedať len to, že tak ako tu bolo spomenuté, zobral mi to predrečník kolega Urban, zbytočne by sme my dávali pozmeňujúce návrhy, vieme veľmi dobre, ako by to skončilo a aká by bola, aká by bola vôľa za ne zahlasovať bez ohľadu na to, v akej by boli forme a čo by všetko prinášali občanom. Pravda je ale taká, že my ako opozícia sme si tento stav, ktorý tu bol aj v súvislosti s týmto návrhom zákona, mohli užívať.
A k samotnému obsahu toho zákona, je to naozaj polotovar, je to zákon, ktorý je nedostatočný pre občanov Slovenskej republiky za situácie, v ktorej sa nachádzame, je nedostatočný. A mohli sme na to poukázať, mohli sme to kritizovať a mohli sme tlačiť my ako opoziční poslanci, ktorí zastupujeme občanov Slovenskej republiky, mohli sme na to tlačiť, aby vláda jednoducho urobila pre občanov viac, aby to Igorovi Matovičovi neprešlo len tak. A pokiaľ by to prešlo, tak by to neprešlo hlasmi opozície, pretože ľudia si zaslúžia viacej. A všetky tie argumenty a všetka tá vecná rovina toho návrhu zákona, ktorá tu bola vymenovaná, ja sa nebudem opakovať, ale vieme veľmi dobre, že má veľa nedostatkov. A zobrať mu takýto polotovar a podporiť ho a legitimizovať ho, to je tá chyba, to je celé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 19:10 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video