78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2022 o 15:40 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Keď Napoleon škodil Európe, tak ho potom zatvorili alebo zavreli na ostrov Elba. Vás, pán Matovič, by mali zavrieť až na Veľkonočný ostrov, pretože z tohto ostrova sa naozaj nedá ani odplávať, ani odletieť, ani odísť. Jednoducho jeden blázon, ktorý predstúpil pred rečnícky pult a začal nazývať lekárov teroristami, chorými ľuďmi, ktorí si vzali jednoducho všetkých pacientov pri všetkých lôžkach, na všetkých prístrojoch za jednoducho rukojemníkov. Čo to vy si dovoľujete? O čom vy vlastne rozprávate?
Lekári si vybojovali svoje. Vy sa tu teraz postavíte pred plénum Národnej rady Slovenskej republiky, každého jedného lekára ste dourážal, nakydal naňho a teraz zbabelo ako prašivý pes odídete. Toto jednoducho jedno cynické obludné monštrum, ktoré sa volá Igor Matovič, ktorý ešte bude navádzať poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby v pléne jednoducho hlasovali proti zákonu, a za tento zákon pevne verím, že bude hlasovať každý jeden príčetný poslanec, ktorý tuná sedí a na hlasovaní bude zúčastnený.
Jednoducho povedať, že lekári si nezaslúžia zvýšenie platov, je niečo úplne cynické, pán Matovič. Toto, čo vy si dovoľujete voči tejto veľmi dôležitej a veľmi pre spoločnosť základnej, až základnej funkcii, tak toto je jednoducho nonsens. Urážať lekára z Veľkých Kapušian a hovoriť mu, že tento lekár si nezaslúži rovnaký koeficient, alebo v Kráľovskom Chlmci, ako lekár v Bratislave, pretože nie je dostatočne odborný. Vy o lekároch viete akurát to, že ich viete urážať, viete akurát, akému lekárovi ste kedysi dával úplatok. To je všetko, čo vy viete, ako funguje zdravotníctvo. Jednoducho toto, čo vy ste teraz tu predviedol, ľudia, ktorí to počúvali v priamom prenose, jednoducho muselo sa im z vás zvracať už takým spôsobom, že to už nie je možné.
Jednoducho, pán Matovič, vystreľte, odleťte, straťte sa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2022 o 15:40 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak videli ste šialenca, počuli ste šialenca a všetci na Slovensku v tejto chvíli presne vedeli, prečo táto kríza v zdravotníctve trvala až do dnešného dňa. Prečo to trvalo tak dlho. Prečo celá spoločnosť musela byť desená a frustrovaná, a kto je zodpovedný za to, že tu nebolo možné nájsť normálnu, príčetnú, racionálnu dohodu, ktorá by bola prienikom možností a požiadaviek Lekárskeho odborového združenia. Ten človek je Igor Matovič, to je on, kto v skutočnosti celý národ a celý štát a všetkých pacientov držal v šachu. Je to on, kto si zobral všetkých za rukojemníkov, pretože tu ste videli, že s takýmto človekom sa naozaj racionálne dohodnúť nedá.
Príde sem, keď je päť minút pred dvanástou, keď je všetko dohodnuté, keď je všetko vybavené, prirovná lekárskych odborárov k teroristom. Normálne to povedal, že sú to teroristi a hovorí o akejsi zásluhovosti. Že čo je to za zákon alebo čo je to za riešenie, s ktorým koniec koncov prišli oni sami, keď rovnakým spôsobom odmení každého jedného lekára. Aj toho skorumpovaného, zlého, možno takého, ako je on. Lebo on má k týmto povahovým vlastnostiam veľmi blízko. Ale aj takého, ktorý sa snaží, ktorý pracuje, ktorý ťahá nadčasy. A ja sa divím, kde tento bezcharakterný človek berie do úst, alebo berie odvahu vziať do úst slovo zásluhovosť.
Keď sme kritizovali, že pri daňovom bonuse pomáha viac bohatším ako chudobným a že by to malo byť cielené na ľudí, ktorí to potrebujú najviac, tak to nebolo nutné. Keď sme kritizovali, že pomáha aj tým, ktorí nechcú pracovať, ktorí sa nechcú snažiť a odmeňuje ich za to, že ležia celý deň doma niekde na gauči namiesto toho, aby cielene pomáhal ľuďom, ktorí tvrdo pracujú a ktorých by mal tento štát motivovať, tak mu to bolo jedno. A rozdával každému a kupoval si voličov v osadách. A zrazu tento človek hovorí o nejakej zásluhovosti? 600 miliónov dal Naďovi najviac na zbrojenie. Tam sú zdravotné sestry, tam sú ďalší zdravotnícki prac... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2022 o 15:40 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
No, doteraz sa zdalo, že zvyšky tejto vládnej koalície a vlády torpéduje len Boris Kollár v tomto parlamente nehlasovaním za vládne zákony a nehlasovaním za protikorupčné opatrenia. Najnovšie teda sa k tomu pridáva aj najsilnejší muž vládnej koalície Igor Matovič. Je to absurdný obraz, musím povedať.
A k tomu, čo bolo povedané z úst ministra financií. Vypočuli sme si hromženie. Veď s niečím sa dá možno aj súhlasiť, ale pán Matovič, vy nie ste opozičný poslanec. Vy ste najsilnejším mužom tejto vládnej koalície. Vy ste predsedom najsilnejšej koaličnej strany. Hovorili ste, že táto spoločnosť kapitulovala pri riešení tohto problému. A ja sa pýtam, akým právom ste toto povedali. Akým právom? Ešte raz, vy ste najsilnejší muž najsilnejšej strany vládnej koalície. Vy ste mali tri mesiace, jeden rok na vyjednávanie s lekármi o tom, aby tá situácia nedospela do tohto bodu, v ktorom sa nachádzame dneska alebo nachádzali sme pred dvoma, troma dňami. To je vaša zodpovednosť. A ako vždycky, vy sa zbavujete zodpovednosti, zvyčajne to teda býva SaS-ka, dneska je to váš minister zdravotníctva, dneska je to váš premiér, na ktorého hádžete vinu. Dneska sú to vaši poslanci, na ktorých hádžete vinu. No ja sa teda pýtam, že keďže ste ten najsilnejší muž najsilnejšej vládnej strany, aké riešenie ponúkate tohto problému.
A ešte na jednu vec by som chcel poukázať. Začalo sa tu teraz hovoriť o nejakých pozmeňujúcich návrhov, ktoré sme nevideli, ktoré opäť prinesú nejaké tie milióny do štátneho rozpočtu. Takto sa prijíma štátny rozpočet? To za chvíľku sa máme dozvedieť o pozmeňujúcich návrhoch miliónových a máme potom hlasovať bez akejkoľvek diskus... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2022 o 15:40 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Prečo, pán Matovič, prečo? Už sme sa dohodli, už sme sa uzmierili, že to takto pôjde, tie návrhy zákonov. Prečo zase rozdúchavate vášne? Prečo zase vaše subjektívne hodnotenie zdravotníkov, lekárov dávate na piedestál a určujete pravidlá? Ja si myslím, že pokiaľ by vás počúvali poslanci OĽANO, tak necháte to zdravotníctvo úplne padnúť. Necháte zavreté nemocnice týždeň, dva týždne, vykašlete sa na to, a či budú umierať ľudia, už len z tej svojej vlastnej ješitnosti by ste to takto nechali.
Myslím, že máte zlé dáta. Vraveli ste, že potrebujeme mladých lekárov do nemocníc. Áno, potrebujeme, ale potrebujeme aj starších atestovaných. Tí najlepší lekári, ktorí sú aj odborne zdatní, majú tú prax možno dvadsať rokov. A práve tých treba motivovať, aby zostali v tých nemocniciach. Po desiatich, dvadsiatich rokoch urobia si atestácie a všetci utekajú do súkromia. Keby ste mali reálne štatistiky a videli, ako to v tých nemocniciach vyzerá, že je tam primár atestovaný, možno jeho zástupca a potom sú tam lekári po škole, ktorí čakajú len aby sa odatestovali a utiekli preč, tak by ste pochopili, prečo tie koeficienty chcelo LOZ také, aké chcú.
A vôbec, nadávať na LOZ, Lekárske odborové združenie, ja som tiež odborár vo výpovedi. No a čo? A vy mi budete nadávať, že som terorista a že som opľul pacientov a že som nahuckaný. No figu borovú. Nikto neni nahuckaný. Však to sú normálni lekári, ktorí žijú z výplaty. Možnože tí, čo nežijú z výplaty, o ktorých ste spomínali, tí nepodávajú výpovede. Ale taký bežný lekár, dajaký detský hematoonkológ, verte mi, že takí ľudia neberú úplatky. Takí žijú z platu. A vy ich označíte, ako keby to bola nejaká spodina.
Ak si myslíte, že treba zvýšiť platy sestrám, dobre, však veď dá sa o tom rokovať. Aj s tými odborárkami pre zdravotné sestry. V pohode. Všetko sa dá naplánovať do budúcna. Neni problém. Ale to je váš problém. Nie náš, opozície.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2022 o 15:40 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vôbec ma neprekvapilo Matovičove vystúpenie. Však on cielene a pravidelne uráža celé Slovensko a dneska si zobral na mušku lekárov. Úplne zbytočne, keď sú vlastne všetky dohody uzavreté. Ale ďaleko za čiarou je prirovnávať lekárov k teroristom. Napádať ich, ako ja neviem, kde toto vedie. To zasa len rozoštvávanie spoločnosti a rozdúchanie vášni.
A spomínať zdravotné sestry, pán Matovič, ako vaša vláda pomohla zdravotným sestrám, ambulantným lekárom a zdravotnému personálu za dva a pol roka? Však mali ste tu 93 alebo 95 hlasov. Ako ste im pomohli? Čo tu vy vlastne blábolite a vykrikujete? Vy porušujete ústavu, zákony a zrazu sa idete odvolávať na Hippokratovu prísahu? Hovoríte o odpojovaní z prístrojov, o vydieraní. Vy ste čo urobil, keď nevinný človek potreboval napojiť na pľúcnu ventiláciu? Nechali ste ho zomrieť aj s Kolíkovou. Hoc pľúcna ventilácia bola voľná. Tak tu prestaňte moralizovať. Okrádate dva a pol roka Slovensko a teraz vám je tu ľúto nejakých 100 miliónov? Pre ľudí, ktorí zachraňujú životy? Že vás hanba nefackuje. Škoda, že tu nie ste, aby ste počul to, čo si o vás myslia poslanci. To je tá úcta k tomu zákonodarnému zboru? Najvyššiemu orgánu, ktorý ste tu spomínal? Že tu nabrýzgate a odídete, to je tá úcta? Dva a pol roka akú úctu vy prechovávate k parlamentu? Urobil ste z toho žumpu a chliev s celou tou vašou bandou pročkovskou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2022 o 15:40 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán minister, dá sa súhlasiť s jednou vecou. Slovenské verejné financie nedokážu zabezpečiť české platy, lebo naša ekonomika nefunguje rovnako dobre ako česká. Ale už toto začína byť vaša zodpovednosť. Ale vaša hlavná zodpovednosť je, že ste pred dlhými mesiacmi neriešili platy lekárov i ostatných zdravotníkov v časoch covidu. Keď to riešili okolité štáty, keď to riešilo Česko, keď to riešilo Maďarsko. Takisto, prečo ste nerokovali počas už výpovedí? V septembri ste sa s nimi nestretli ani, ani jedenkrát. Toto sú, toto je vaša jasná zodpovednosť. A, prosím, prehadzovanie zodpovednosti na kohokoľvek iného je absolútne scestné. Ja viem, je to váš model fungovania, ale je to scestné a nesprávne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2022 o 15:40 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vitajte v opozícii, pán minister. Takéto ostré vystúpenie proti vládnemu návrhu zákona naozaj iba zriedkakedy počuť z úst opozičných politikov a tu sme ho zažili od ministra, od člena vlády, ktorá ten návrh predkladá. A ešte sa tomu dá rozumieť, keď je konflikt medzi koaličnými stranami, že vládna väčšina prehlasuje vládnu menšinu a potom tá strana, ktorá s tým nesúhlasila, to kritizuje aj parlamente. Ale tuto minister financií za OĽANO a predseda OĽANO kritizuje návrh, ktorý schválila vláda vedená premiérom z OĽANO, ktorá má ministra zdravotníctva, ktorá má minimálne polovicu členov vlády, ktorá je najsilnejšia vládna strana. Tak je teda veľmi zvláštne, ak minister financií napáda dohodu, ktorú dohodol premiér z jeho vlastnej strany, ktorý je v rámci straníckej hierarchie jeho podriadený. A teda vôbec nezávidím poslancom z poslaneckého klubu OĽANO, ako teraz tento konflikt lojalít budú riešiť.
Ale chcem sa spýtať, že aké je teda riešenie teraz. Neschváliť to? Naozaj? Že nechať up, necháme uplynúť výpovede a budeme riskovať, že čo sa stane? Alebo, alebo teda navýšime o ďalšie desiatky miliónov výdavky rozpočtu? Keď hlavným dôvodom, prečo sme sa nevedeli dohodnúť alebo sa vláda nevedela dohodnúť s odborármi, bolo práve to, že sa jej zdali tie požiadavky nadsadené? Neviem, ako sa dá diferencovať, že či je lekár skorumpovaný, alebo nie pri odmeňovaní. To naozaj ani pri bujnej fantázii. Ale dobre, o tom sa asi dá baviť, že akým spôsobom majú byť odmeňovaní lekári. Ale keď s tým tak zásadne nesúhlasíte, pán predseda OĽANO, prečo ste nepoužili tie štyri písmená ´veto´. Veď ste mohli vetovať ten návrh.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2022 o 15:40 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
No všimol som si, že pri začiatku vystúpenia pána ministra zmeraveli všetci poslanci v tejto sále. Tak poslanci z klubu OĽANO, zo SAS-ky, ale aj my. Pretože to úplne v plnej nahote ukazuje, ako to vlastne vo vládnej koalícii vyzerá. Nebudem sa dotýkať absolútne vecnej stránky vystúpenia pána ministra. Možno má v niektorých veciach pravdu, ale predstavme si, že zhodou okolností vláda, v ktorej OĽANO je pilierom a v ktorej pán Matovič je podpredseda a minister financií, schválila memorandum a Tlačová agentúra Slovenskej republiky vydala správu, v ktorej sa píše: Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila memorandum o zlepšení systému zdravotníctva 2022 a za vládu by ho mali podpísať premiér Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Memorandum majú vláda a lekári, lekárski odborári podpísať v stredu po 15.30 hodine.
Neviem, nerozumiem, toto som nezažil ešte. Asi je to nový spôsob uplatňovania vlády v Slovenskej republike. Myslím si, že by nemala dlho trvať, pretože to škodí Slovensku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2022 o 15:40 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Rozumiem rozčarovaniu ministra financií. On to, samozrejme, vie svojským spôsobom odkomunikovať. Ja som tiež považoval za ponuku vlády, ktorá predchádzala tejto definitívnej dohode, za oveľa vyváženejšiu, spravodlivejšiu, a nakoniec tá ponuka vlády reflektovala presne to, čo odborári požadovali, aby ich platy boli konkurencieschopné v rámci krajín V4, a teda dokonca konkurencieschopné so zdravotným systémom našich západných susedov z Českej republiky, kde chcem len upozorniť, že vláda v posledných rokoch investovala do zdravotníctva viac ako 9 % hrubého domáceho produktu. To je neporovnateľné, čo sa týka Slovenskej republiky a, samozrejme, nášho HDP. A práve preto som to aj nepovažoval za, za úplne šťastné žiadať ešte oveľa viac, ako boli zdravotníci z iných profesií už odmenení tým vládnym návrhom zákona, ktorý mal platiť od 1. 1. 2023. Ale ešte raz, práve preto napriek tomuto celému rozčarovaniu som rád, že aj pán minister financií podporil urobenie tej spravodlivosti voči iným zdravotným pracovníkom a som veľmi rád za bojovníkov v našom klube, ktorí od začiatku poukazovali na to, že ten návrh nebol spravodlivý voči iným zdravotníckym pracovníkom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2022 o 15:40 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:55

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Igor, to, tá časť bez urážok, to bolo normálne že vecne správne, že pod toto by sme sa mohli napríklad, pod tú vecnú časť, podotýkam, podpísať aj niektorí, alebo možnože aj všetci zo SaS-ky. Tá motivácia, zásluhovosť, to, že je to zabetónovanie toho nesprávneho systému, to, že na to doplatia ostatné povolania a dokonca sme aj verejne povedali, že to už hraničí s vydieraním, to všetko vecne správne.
Problém je, že to hovoríš ty, reálny šéf tejto vlády, akože nenávistný, zlý, večne v konflikte, hovoríš to tým svojím šialeným spôsobom neuvedomujúc si, že ty si tou hlavnou príčinou napätia v spoločnosti a aj akcelerácie a nekonečného naťahovania rokovaní so zástupcami lekárov, ktorí dali výpovede. No keby si zvýšil platy, tak ako ťa vyzýval zdravotnícky výbor, tak ako ťa vyzýval minister zdravotníctva, tak ako ťa vyzývali tvoji vlastní ľudia na Inštitúte finančnej politiky a Inštitúte zdravotníckych analýz. Keby si počúval tých odborníkov, keby si si pozrel tie podklady, čo ti dávali v časoch, keď okolité krajiny zvyšovali platy a všetci ti hovorili, bude to problém, pozri sa, treba zvýšiť platy. Nie. Tam si to nechal ležať na stole, lebo ty nemáš rád Lengvarského, lebo povedal niečo škaredé na Sputnik a odvtedy ho trestáš. Tam si to nechal ležať. Tuto sme sa dostali kvôli tebe a ty tu teraz vykrikuješ v čase, keď tvoj vlastný premiér podpisuje dohodu s lekármi. Ja sa ťa nebudem pýtať, či si normálny, lebo nie si, toto ničomu nepomôže, ale, ale to je, ty si normálne že nesku... ty si normálne že čistá esencia zla.
A Marek, teba by som sa chcela opýtať, že v ktorej minúte si sa začal hanbiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2022 o 15:55 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video