78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:41 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:26

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pani poslankyňa Kolíková, ja sa vyjadrím k niektorým veciam, čo ste povedali. Vy ste hovorili niečo o postojoch. Tak aký ste mali vy postoj za predchádzajúcej vlády, keď ste bola štátna tajomníčka, a aký ste mali potom iný postoj, keď ste bola ministerka, alebo aký máte teraz? Takže na vašom mieste by som sa k postojom vôbec nevyjadroval.
Vy hovoríte, že obvinení trpia a je nespravodlivé, keď sa použije § 363. Tak mi povedzte aspoň jedného, ktorý sa sťažoval, keď tu trieskate, pardon za výraz, takéto sprostosti. Vy ste povedali svoj názor a ja ho rešpektujem, aj keď mám iný, ale vy ste povedali, že obrannú dohodu nemal nejako komentovať generálny prokurátor. Že verejnosť bola pobúrená. Ale obrannú dohodu odmieta drvivá väčšina občanov Slovenskej republiky, pani poslankyňa Kolíková. Len pár nohsledov a prisluhovačov ju podporuje, nejdem hovoriť že agentov, aby som náhodou niekoho neurazil. Vy máte toho toľko za prstami, pani poslankyňa Kolíková, že ja by som sa zdržal na vašom mieste akýchkoľvek vyjadrení. Ja poviem len jedno: "Mária, ty si ten podvod spáchala." To povedal váš predseda vlády, v ktorej ste aj vy boli. "Mária, ty si ten podvod spáchala." Tak podvodníčka sa tu ide vyjadrovať ku generálnemu prokurátorovi! To už je ďaleko za čiarou.
A vy sa čudujete, že verejnosť spochybňuje špeciálnu prokuratúru? Alebo niektorí prokurátori? Ale po tom, čo sa za vašej vlády, dva a pol roka, keď ste tam boli, dialo, sa tomu ani nečudujte. Však na špeciálnej prokuratúre sa robilo, čo chcelo, na objednávku. Po dohode s niektorými sudcami, po dohode s niektorým prokurátormi a vyšetrovateľmi. Tak sa nečudujte, že špeciálna prokuratúra nemá absolútne žiadnu dôveru, na rozdiel od generálneho prokurátora.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:26 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:26

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pani kolegyňa, spomenuli ste vo svojej rozprave, že podľa vás alebo podľa vašej protikorupčnej vlády, ktorou ste bola dva a pol roka súčasťou, by prokuratúra mala mať priamu zodpovednosť voči vláde. Čiže takýto úlet alebo takýto nonsens, na ktorý sa odvolávate, že chceme byť súčasťou modernej prokuratúry v Európe, toto si naozaj neviem predstaviť, pretože je úplne iné, ak minister vnútra alebo ministerstvo spravodlivosti koná voči sudcom, ale zároveň by to bolo už hrubý zásah do nezávislosti prokuratúry, ak by sa Generálna prokuratúra alebo krajská prokuratúra mala zodpovedať vláde a ešte nedajbože takej vláde, ktorá nám tu vládne dva a pol roka. Ak by generálny prokurátor Maroš Žilinka nepoužil § 363 vo veci obvineného Roberta Fica, bol by minimálne kandidátom na Nobelovu cenu mieru, ale keďže si tento paragraf dovolil použiť, tak vo vašich očiach jednoducho ho to uviedlo do svetla toho najhoršieho z najhorších a jednoducho získal taký punc, že jednoducho je to korupčník, je to jednoducho nejaký smerák, ako tu často ho neviem či vládni, alebo opoziční kolegovia zo SaS-ky často označujete. Jednoducho vaše úlety na generálneho prokurátora a zvlášť na § 363, to už je taká mantra, ktorú len dookola stále opakujete.
Podľa mňa je Generálna prokuratúra naozaj posledná inštancia právneho štátu a posledná garancia práva v Slovenskej republike a generálny prokurátor Maroš Žilinka v mojich očiach takouto personou naozaj je.
A, pani kolegyňa, na záver ste spomenuli, že Generálna prokuratúra zaostáva za svojimi očakávaniami a za tým, čo generálny prokurátor sľúbil. Ja mám na to úplne iný názor a generálny... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:26 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:26

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Podľa môjho názoru prokuratúra v demokratickom štáte a, pán prokurátor, ma opravte, ak to tak nie je, má za úlohu zisťovať nielen dôkazy v neprospech, ale aj v prospech kohokoľvek. To znamená, to je prvá vec. Vo svete pani Kolíkovej platí asi iba to, že prokuratúra má za úlohu zadovažovať iba dôkazy v neprospech niekoho, teda dokazujúcich vinu.
A druhá vec, ktorá je, že prokuratúra má strážiť zákonnosť vyšetrovacieho procesu a v podstate všetkých týchto úkonov. Ja sa vôbec nedivím, že tento svet Kolíkovej sa rozpadá, pretože keď sme ju tu raz odvolávali ako ministerku spravodlivosti, tak sa to tu čítalo, myslím, že tento pán za ňou sa tu postavil, to bolo úžasné vystúpenie a čítal tu, čítal tu mená, že kto všetko už je obvinený, obvinený vďaka pani Kolíkovej. Takto to bolo, si pamätám každé meno a vďaka pani Kolíkovej, vďaka pani Kolíkovej. Teraz, keď dve tretiny tých ľudí už sú vonku, pretože ste porušili všetky ich ľudské práva a zákonnosť a podobne, to znamená, že to eldorádo vám tu skončilo, tak zrazu ste našli nejakú tri šesť trojku. Ak chcete zrušiť tri šesť trojku, v pohode, alebo treba zrušiť celú prokuratúru a potom každá jedna klebeta musí končiť automaticky na súde, veď nestranné súdy rozhodnú. Len kde sú tí nestranní sudcovia? Však doteraz ste tu rozprávali, že Slovensko má katastrofálny sudcovský stav, a zrazu hovoríte nestranné súdy. No jednoducho vy chcete hodiť tú loptičku preč od vás, aby ste zakryli to, ako systémovo ste tu porušovali ľudské práva.
A mimochodom, pani Kolíková, vy smerácka štátna tajomníčka, čo ste neodišli ani po vražde Jána a Martiny, ale až keď sa výskumák prenajal, tak vy sa tu postavíte, vy sa tu postavíte a poviete úplne v pohode, že... budete tu teda moralizovať pána Žilinku, že aký nie je. Tak vy keď ste spravovali to ministerstvo spravodlivosti, vám tam zomrel jeden advokát, ak viete, lebo nedostal pomoc.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:26 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:41

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ja by som len pár slovami zareagoval na vystúpenie kolegyne Kolíkovej, kde sa vyjadrila v tom zmysle, že ľudia si myslia, že Generálna prokuratúra rozhoduje o vine a treste.
Áno, niektorí si to vskutku myslia, ale myslím si, že to je preto, lebo vysvetľovanie alebo ani nevysvetľovanie, skôr dezinformácie o pôsobnosti a vôbec pôsobení generálnej pro... prokuratúry ako takej je slabé a potom majú z toho ľudia mnohokrát zmätok.
A dotknem sa toho, čo povedal pred chvíľkou pán kolega Taraba. Mám to pripravené práve v tom zmysle, že chceme alebo chce sa riešiť v § 363, ktorý má päť riadkov a tri odstavce, ja by som naozaj veľmi rád videl ten návrh, ako to chce niekto zmeniť, aby to bolo v jeho, podľa jeho predstáv. Ale keď si zasa hovoríte tu verejne a prezentujete názor, že to treba zobrať takéto oprávnenia generálnemu prokurátorovi, aby pochybenia jeho podriadených a policajtov, ktoré sa vyskytujú v určitom percente, viete, že nič neplatí na 100 %, platí pravidlo 80 : 20 obyčajne, aby stihol napraviť pred tým, než sa dostanú na súd, tak toto mu treba zobrať. Ale pamätáte si, keď sa tu riešila reforma súdnej mapy? Pamätáte si tú diskusiu? Keď sa vďaka tým 76 hrdinom prijala táto súdna mapa a čo nám tu hovoril Pročko, ako tí sudcovia, viete, akí sú to nedôveryhodní ľudia a čo všetko. No tak asi v tomto zmysle by sme to mali chápať, že to celkom tak nie je.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:41 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:41

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Niektorí politici sa snažia opäť určovať orgánom činným v trestnom konaní, čím sa majú zaoberať a čím, naopak, nie. A ja si myslím, že aj nátlak zo strany politikov, že ako má rozhodovať prokuratúra, je absolútne neakceptovateľné. Spochybňovať rozhodnutia Generálnej prokuratúry na čele s pánom Žilinkom podľa mňa určite nie je tou správnou cestou. A veď keď, ak by nedošlo k využitiu § 363, porušil by ako generálny prokurátor zákon, čo by bolo v konečnom dôsledku aj vyslovene tým nesprávnym krokom v rámci ochrany právneho štátu. Čiže navrhujete, aby práve toleroval nezákonné prípravné konania. Veď toto by bolo fakticky spochybnenie plnenia zákonných úloh prokuratúry.
Nemáte šancu ho odvolať, nemáte dostatok poslancov na to, aby ste ho odvolali, tak to skúšate takýmto spôsobom, že neustále verejne spochybňujete rozhodnutia konštatujúce porušenie zákona. Vy sa v podstate de facto staviate do roly nejakých dozorujúcich prokurátorov, ako keby vy ste vedeli, že čo je obsahom jednotlivých spisov, ako keby vy ste vedeli, že aký je faktický skutkový stav v daných právnych veciach. Posudzujete trestné veci, ako keby ste mali pozíciu aktívneho dozorujúceho prokurátora. A to je to, čo veľmi výrazne ovplyvňuje verejnosť a negatívne ovplyvňuje aj dôveryhodnosť v spravodlivosť.
Kolegovia, prezumpcia neviny nie je fráza, vážení! Aj keď sa to mnohým môže zdať, je to zásadná vec. Môžete si o tejto zásade aj prečítať veľa vecí. Je o tom aj veľa odbornej publikácie, ale v žiadnom článku ani v žiadnej odbornej literatúre nenájdete, že tam platí nejaká výnimka. Po doručení návrhu na Generálnu prokuratúru je pridelený tento spis konkrétnemu prokurátorovi Generálnej prokuratúry, ktorý si vyžiada vyšetrovací spis, preskúma ho, ak dospeje k záve... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:41 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:41

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Ešte k tomu, čo ste hovorili o rokovacom poriadku a o tom, čo majú poslanci a neposlanci hovoriť. Musím povedať, že počul som tu vášho straníckeho šéfa hovoriť oveľa horšie veci, tak dúfam, že budete mať rovnaký meter.
Pani poslankyňa Kolíková upozornila na komunikačnú necitlivosť pána Žilinku. Pán Žilinka, aj vy, teda predpokladám, ak máte nejakú sebareflexiu, musíte minimálne uznať, že v komunikácii pôsobíte ťarbavo. Boli spomenuté obranná dohoda s USA alebo šírený hoax o poškodenom cintoríne, ktoré šírilo teda ruské veľvyslanectvo, nehovoriac o podpísaní bratskej spolupráce s totalitnou ruskou prokuratúrou, ktorá roky funguje ako sluha totalitného putinovského režimu. Hovorím, že minimálne ťarbavo to pôsobí, ale ak by ste, ak by ste cez svoju funkciu chceli presadzovať proruské názory, tak by to nevyzeralo inak.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:41 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:41

Petra Hajšelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Nedá mi nereagovať na vystúpenie pani poslankyne.
Pani poslankyňa, dovolím si tvrdiť, že vo svojom vystúpení ste urazila a podcenila krajských prokurátorov a to tým tvrdením, že nekonali alebo ne... ten list nám neadresovali ako nezávislé, ale ako politicky. Že vystupujú ako politicky. Ako, prosím vás, neurážajte už dookola seba všetkých. Sme už zvyknutí, že keď je na, najmä teda na ústavnoprávnom výbore pán generálny prokurátor, niektorí vaši kolegovia dehonestujúcim spôsobom vystupujú proti generálnemu prokurátorovi. Mali sme tam aj, keď sme riešili vaše odvolanie, predsedu Fitta, boli tam ostatní sudcovia, takisto sa niektorí vaši kolegovia naozaj urážlivým spôsobom vyjadrovali aj voči sudcom, takže akože naozaj už je toho dosť.
A viete čo? Ja vnímam zvyšujúce sa útoky na generálneho prokurátora a to od čias, keď SaS, resp. pán poslanec Baránik chcel pozmeňujúcim návrhom pretlačiť alebo zmeniť prokuratúru na štátne zastupiteľstvo. A už vtedy boli tlaky a aj rôzne dohovory, ktorý z ministrov bude vlastne vykonávať funkciu generálneho prokurátora. A ja som naozaj rada, že sa vám to nepodarilo vtedy a že aj my, teda SME RODINA, a ostatní poslanci boli proti. A teraz vás fakt musí vyrušovať, že generálny prokurátor má jednak dôveru alebo podporu, dovolím si tvrdiť, väčšiny poslancov Národnej rady, ako aj verejnosti.
A nakoniec by som fakt chcela poprosiť najmä pána poslanca Baránika, aby už prestal so svojimi vyjadreniami a urážkami na osobu generálneho prokurátora. Je to fakt nonsens. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, musíte reagovať len na predrečníčku v rozprave. (Povedané súbežne s rečníčkou.)

Hajšelová, Petra, poslankyňa NR SR
Môžete sa hanbiť... Viem. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:41 hod.

JUDr.

Petra Hajšelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:41

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, už, ďakujem pekne. No, bolo tu toľko podnetných vstupov, že ani neviem, na ktorú skôr reagovať. Tak asi využijem potom ešte vstup cez ústny príspevok a budem radšej reagovať asi na to kľúčové, o čom je prokuratúra.
Ja si myslím skutočne, že stojíme pred vážnou otázkou, kde má mať prokuratúra miesto na Slovensku. Jednoducho my s tou prokuratúrou si tu žijeme spôsobom, že aj z tých jednotlivých vyjadrení je zrejmé, že jej dávame nezávislejšie postavenie ako súdom. No tak toto je naozaj hlboký omyl. Však hádam, ak niekto má nezávislé, nestranné posúdenie vecí v rámci celého trestného konania, tak to je súd. Veď súd rozhoduje o vine a nevine. Prokurátor je ten, ktorý donáša obžalobu na súd. No tak samozrejme, že ak je presvedčený, že tá vec nepatrí na súd, tak ju tam nedonesie. Ale ak je jeden prokurátor o tom presvedčený, ten nadriadený si to pozrie a si to nemyslí napriek tomu, že ten, ktorému tá vec náleží, je o tom skalopevne presvedčený, chce ju došetriť, tak musia existovať naozaj vážne, vážne dôvody, aby k tomu došlo. Veď takýmto spôsobom jednoducho umožníme, aby sa veci nešetrili. Na to tu máme súd, aby do toho zasiahol v momente, keď to k nemu príde, a tú vec vrátil, ak má za to, že tá vec nebola pripravená na konanie pred súdom.
Ale to, že umožňujeme nadriadeným prokurátorom, osobitne generálnemu prokurátorovi zastavovať vlastne ten chod šetrenia daným prokurátorom, tak jednoducho neumožňujeme vec dôsledne a rýchlo prešetriť a dostať pred súd. To sa jednoducho deje, že my dávame priestor, osobitne ak je to generálny prokurátor, jednému mužovi, aby do veci zasiahol a v rámci všetkých konaní na Slovensku ich stopol. Tak to je.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:41 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:41

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Otváram ústne rozpravu. Pýtam sa, kto sa chce prihlásiť do rozpravy ústne. Uzatváram možnosť prihlásiť sa do rozpravy. Sedmička, osmička bola po uzatvorení. (Reakcia z pléna.) Sedmička, osmička bola po uzatvorení, ale chápem, že ste trošku v strese. (Reakcia z pléna.) To znamená osem ústne prihlásených poslancov. Pán poslanec Suja, Mičovský, Pollák, Dostál, Šefčík, Baránik, Kolíková, Šeliga.
Teraz vystúpi pán poslanec Suja. Nech sa páči, máte slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:41 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:41

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážení kolegovia, kolegyne, pôvodne som nechcel vystúpiť, možno pár faktickými poznámkami, ale nedá mi nezareagovať na kolegov Kolíkovú, Baránika a Šeligu, ktorí tu predviedli ukážkové lynčovanie, ukážkové lynčovanie tým svojím spôsobom. Samozrejme, každý ináč. Niekto agresívne, niekto vulgárne, ďalší povýšenecky, ale výsledok... potom vám poviem, ktorý to je, ale výsledok je rovnaký. Lynčovanie... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Pán poslanec Šeliga, rokovací poriadok platí aj pre vás. Nech to je na zázname.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ďakujem, ďakujem, pán predsedajúci.
... ale na to sme si zvykli. Že je nátlak na generálneho prokurátora zo strany niektorých politikov, vážení kolegovia, to je fakt. To je fakt. A viete kvôli čomu? Len zato, že nerozhoduje podľa ich predstáv. Napríklad aj predstáv mojich predrečníkov, ako je pani Kolíková, Baránik a Šeliga. Keby rozhodoval podľa ich predstáv, môže § 363 používať, koľko chce. Takže ten nátlak tu v skutočnosti je. Je neakceptovateľné, aby sa poslanec Národnej rady tu priamo v pléne vyhrážal generálnemu prokurátorovi, že skončí ako jeho predchodca. Toto si myslím, že je ďaleko za čiarou a neakceptovateľné na pôde Národnej rady.
Vážení kolegovia, ja si neviem predstaviť, že by generálny prokurátor bol niekto taký ako napríklad pán Lipšic. Však tu drvivá väčšina opozície a aj niektorí z koalície by tu nesedeli. By boli dávno zavretí len zato, že majú iný názor ako niektorí kolegovia. A to sa netvárme, že by sa nestalo. To je fakt.
A ešte, pán poslanec Lehotský odišiel a ja by som bol zareagoval aj naňho. Nie SMER a nie REPUBLIKA zvolili generálneho prokurátora. My nemáme 132 hlasov. Bolo to naprieč politickým spektrom. Dostal dôveru naprieč politickým spektrom. Samozrejme, že tá strana Bez ľudí, ja neviem, teraz sú jeden alebo dvaja tu poslanci, tí nemuseli mu dať hlas, ale to je samozrejmé, že keď ich je toľko. Nemohli mu dať všetci. Tak chýbalo tam nejakých osemnásť.
A ešte jedna vec. Vážení kolegovia, tí traja, čo som vás menoval, generálny prokurátor má u verejnosti dôveru – na rozdiel od vás. A to je ďalší fakt. A vy to neviete prežrieť alebo čo? Takže skúste sa s tým zmieriť, že svoju robotu robí dobre, aj keď vy máte možno nejaký iný názor, ale snažte sa rešpektovať aj iných, keď majú iný názor ako vy. A môžme sa tým pádom vyvarovať takýchto vystúpení, ako tu zazneli.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.12.2022 o 15:41 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video