78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 13:40 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 13:28

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda, za slovo. Dovolím si uviesť pozmeňujúci doplňujúci návrh, a to poslancov Národnej rady mňa osobne - Márii Kolíkovej, Miloša Svrčeka, Michala Šipoša a Juraja Šeligu.
Najprv si dovolím uviesť odôvodnenie k tomuto pozmeňujúcemu a doplňujúcemu návrhu a potom, samozrejme, predtým, ako budem čítať konkrétny text, tak to na úvod uvediem.
Tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh predkladáme preto, lebo máme za to, že upraviť v ústave skrátenie volebného obdobia sa dá urobiť prijateľnejšie, elegantnejšie tak, ako bol navrhovaný spôsob v návrhu, ku ktorému dávame tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh. V pozmeňujúcom návrhu sa navrhuje ústavne upraviť skoršie skončenie volebného obdobia do Národnej rady Slovenskej republiky, my navrhujeme, aby toto skrátenie nešlo ani cez ústavný zákon, ani cez referendum, ale cez uznesenie Národnej rady, ku ktorému schválenie bude potrebné, bude potrebný súhlas trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov, tým pádom sa vraciame fakticky k tej praxi, ktorú sme tu mali, a to je prijímanie ústavných zákonov, ktorým sa skracovalo funkčné obdobie, na rozdiel od toho, že by sme prijímali ústavný zákon, mali by sme, museli by sme k tomu skracovať, samozrejme, celý legislatívny proces, tak považujeme za naozaj elegantnejšie riešenie rovno ukotviť v ústave, že je tu možnosť pre prijatie uznesenia Národnej rady... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prepáčte, pani poslankyňa, poprosím technikov, aby prerušili na chvíľu časomieru. Ak sa dá. (Krátka pauza.)
Nech sa páči, pani poslankyňa.

Kolíková, Mária, poslankyňa NR SR
Ďakujem veľmi pekne.
Takže tak ako som už uviedla, máme za to, že ten spôsob, ktorý ponúkame, je spôsob, ktorý je naozaj vhodnejší ako predkladaný návrh pre skrátenie ústavným zákonom alebo referendom. Poistka, aby sa takéto uznesenie politicky nezneužívalo, v danom návrhu je, že podanie takéhoto návrhu bude môcť podať len skupina poslancov, ktorá je najmenej jedna pätina poslancov Národnej rady, teda najmenej 30 poslancov Národnej rady bude môcť podávať takýto návrh. V samotnom uznesení sa bude určovať presný termín vykonania volieb, tým sa rovnako vraciame k tej praxi, ktorá bola v samotnom ústavnom zákone v minulosti, ktorým sa skracovalo funkčné obdobie, to znamená, vždy tu bolo, samozrejme, výrok, ktorý smeroval k tomu, že sa skracuje takéto funkčné obdobie, ale rovnako tu bol stanovený aj presný termín pre konanie volieb. Rovnako tomu je aj v tomto návrhu pre prijatie takéhoto uznesenia.
Súčasťou toho obsahu ustanovenia, ktoré upravuje prijímanie uznesenia Národnej rady pre skrátenie volebného obdobia je aj to, aby samotný výrok v uznesení obsahoval aj obdobie, v ktorom bude predseda Národnej rady vyhlasovať voľby do Národnej rady osobitne, pretože keď sa skracuje funkčné obdobie, môžu byť rôzne situácie, tak chceme presne upraviť v samotnom uznesení, kedy možno predpokladať, že k takémuto vyhláseniu volieb zo strany predsedu Národnej rady dôjde. To znamená, dôležitý je údaj, samozrejme, samotného termínu konania volieb, ale súčasne je dôležité, samozrejme, aj vedieť, kedy dôjde k vyhláseniu potom volieb zo strany predsedu Národnej rady, na čo sú naviazané ďalšie podmienky a okolnosti, ktoré súvisia, samozrejme, s volebnou kampaňou a s ostatnými otázkami, ktoré sa týkajú už prípravy na samotné voľby.
Ďalej to, čo je dôležité uviesť v rámci odôvodnenia k pozmeňujúcemu a doplňujúcemu návrhu, je to, že okrem toho, že tento návrh upravuje spôsob, akým sa bude skracovať funkčné obdobie, obsahuje aj novú tému, a to je téma volebného systému. Máme za to, že je dobré, aby sme priamo do ústavy zakotvili aj princípy pre volebný systém, ktorý máme, to znamená, že preklápame do ústavy zákonnú úpravu a jej princíp pomerného zastúpenia a takisto jeden volebný obvod.
Treba povedať, že všetky doterajšie voľby do Národnej rady sa konali podľa systému pomerného zastúpenia, systém pomerného zastúpenia sa uplatňoval vo všetkých parlamentných voľbách na území Slovenskej republiky v jej novodobej demokratickej histórii. Máme za to, že ak dôjde k spoločenskej dohode, že treba zmeniť volebný systém, je k tomu potrebná dohoda širšia a tá by mala predpokladať aj určitú kvalifikovanú väčšinu, preto priamo upravujeme takýto princíp do ústavy. Je tomu podobne aj v iných krajinách, napríklad tiež v Českej republike.
Osobitne, keďže máme založený systém jednokomorový, je namieste, aby sme povedali, na základe akého princípu sa robí kľúč pre výsledok, kto je reprezentantom ľudí v parlamente. To znamená, že rozprávame sa o tom, že nemeníme nijakým spôsobom, samozrejme, vôľu ľudu, vôľa ľudu je vždy vyjadrená vo voľbách, ale to, kto reprezentuje ľudí v parlamente, tak od toho závisí potom aj kľúč, na základe ktorého sa tá vôľa ľudu prejaví v počte kresiel akých politických reprezentantov.
Takže máme za to, že je dobré, aby ak sa zmení volebný systém, ktorý tu vlastne od nepamäti máme, aby k tomu bola kvalifikovaná väčšina. Nie je to ani zabetónovanie, je to len požiadavka, aby k takejto zmene došlo po riadnej diskusii a pri zhode širšej politickej reprezentácie. Rovnako ako sme presvedčení, že je dobré zakotviť princíp pomerného zastúpenia, rovnako je to tomu aj pri princípe jedného volebného obvodu; neznamená to, že by potenciálne nebolo rozumné uvažovať aj o viacerých volebných obvodoch, ale ako som povedala, je namieste mať k tomu riadnu debatu a mať k tomu širšiu dohodu politických síl.
To sú kľúčové veci, ktoré sú v tomto pozmeňujúcom návrhu. Myslím si, že odôvodnenie, ktoré som uviedla, je, je vyčerpávajúce. Podstatným, samozrejme, ešte je, že pre skrátenie funkčného obdobia v prechodných ustanoveniach upravujeme aj to, aby táto právna úprava mohla platiť aj pre toto volebné obdobie, ktoré máme, to znamená, mohli sme si to uplatniť aj pre skrátenie súčasného funkčného obdobia, to znamená pre prebiehajúce ôsme volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky, ktorá bola zvolená v roku 2020. Súčasťou tohto pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu je aj zmena účinnosti navrhovaného ústavného zákona, a to preto, pretože trvá legislatívny proces a treba zasiahnuť aj do tohto bodu.
Takže ja si teraz dovolím prečítať presné znenie pozmeňujúceho, doplňujúceho návrhu, takže poprosím o pozastavenie času.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Márie Kolíkovej, Miloša Svrčeka, Michala Šipoša, Juraja Šeligu k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Miloša Svrčeka a Petry Hajšelovej na vydanie ústavného zákona, ktorým sa mení a doplní... dopĺňa Ústava Slovenskej republiky č. 460/1992 Zb. v znení neskorších predpisov (tlač 1163).
Návrh ústavného zákona, ktorým sa mení a dopÍňa Ústava Slovenskej republiky č. 460/1992 Zb. v znení neskorších predpisov sa mení a dopĺňa takto:
1. V čl. I body 1 až 4 znejú:
1. Čl. 73 sa dopĺňa odsekom 3, ktorý znie:
„(3) Prebiehajúce volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky podľa odseku 1 možno skrátiť na základe uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým sa určí čas vyhlásenia a konania volieb do Národnej rady Slovenskej republiky. Návrh uznesenia o skrátení volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky môže predložiť najmenej pätina poslancov. Uznesenie o skrátení volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky sa uverejní v Zbierke zákonov Slovenskej republiky. Skrátené volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky uplynie dňom konania volieb do Národnej rady Slovenskej republiky.“
2. V čl. 74 ods. 1 sa na konci pripájajú tieto slová: „podľa zásad pomerného zastúpenia“.
3. V čl. 74 sa za odsek 2 vkladá nový odsek 3, ktorý znie:
„(3) Územie Slovenskej republiky tvorí pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky jeden volebný obvod.“
Doterajší odsek 3 sa označuje ako odsek 4.
4. V čl. 84 ods. 4 sa za slová „obžaloby na prezidenta,“ vkladajú slová „na prijatie uznesenia o skrátení volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky,“.
2. Čl. I sa dopĺňa bodmi 5 a 6, ktoré znejú:
„5. Čl. 86 sa dopĺňa písmenom n), ktoré znie:
„n) uznášať sa o návrhu na skrátenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky.“
6. Za čl. 154g sa vkladá čl. 154h, ktorý znie:
„Čl. 154h
Ustanovenia čl. 73 ods. 3, čl. 84 ods. 4 a čl. 86 písm. n) v znení účinnom odo dňa vyhlásenia tohto ústavného zákona sa vzťahujú aj na volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky začaté v roku 2020.“
3. V čl. II sa slová „1. januára 2023“ nahrádzajú slovami „dňom vyhlásenia“.
To je koniec textu pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.1.2023 o 13:28 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:40

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Kolíková, vy máte z ľudí obrovský strach. A ja sa vám ani nedivím. Ľudia vami pohŕdajú. Pohŕdajú každým jedným z vás, ako ste sedeli v tejto odpornej protislovenskej vláde. Teraz ste im vaším pozmeňujúcim návrhom povedali, ste pre nás obyčajný odpad, všetci Slováci. Tak ako ste nás zvolili, nesmiete mať právo nás odvolať. Vy nás zvolíte, nás veľkých pánov zo SaS-ky alebo ZA ĽUDÍ, alebo čo ste boli, a už nikdy viac počas celých štyroch rokoch nebudete môcť urobiť nič preto, aby sme sa z tohto parlamentu pakovali, pretože vy sa považujete za nadľudí, za akúsi zvláštnu formu aristokracie. Vy pohŕdate obyčajnými ľuďmi a tu je to dôkaz priamo na papieri. Čo by vám vadilo, keby mali občania Slovenskej republiky právnu možnosť vás rovnako ako vás zvolili, aj odvolať? Prečo sa ich neustále bojíte?
Pretože vy dobre viete, že idete proti ich záujmom. Dobre viete, že výsledok vašej vlády je likvidácia Slovenska, a veľmi dobre viete, že dávate ľuďom dostatočné dôvody na to, aby vás nenávideli a chceli vás odvolať, preto ste prišli s pozmeňujúcim návrhom, aby len sama Národná rada, len 90 poslancov Národnej rady mohlo skrátiť volebné obdobie. Čo to je? Občan, zvoľ nás a potom štyri roky drž hubu a krok?! Štyri roky seď na zadku a nebudeš môcť urobiť nič preto, aby si sa zbavil deštruktívnej vlády, ktorá ti po všetkých stránkach ničí život?! To je postoj SaS?! Ľudí, ktorí hovoria, že sú liberáli?!
Naozaj je všetkým demokraticky zmýšľajúcim ľuďom z takýchto návrhov len a len zle.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 13:40 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:42

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Kolíková, cez víkend bolo referendum a 1,2 mil. Slovákov uviedlo, že chce zmenu ústavy v tom zmysle, aby referendom mohli kedykoľvek skracovať volebné obdobie Národnej rady. 1,2 mil. ľudí vzhľadom na to, že jedna tretina občanov nechodí ani k referendu, ani k voľbám, ani k ničomu, tak 1,2 mil. ľudí je tak obrovská masa, že v podstate to predstavuje viac ako polovicu tých ľudí, ktorí sa nejak aktívne zúčastňujú na volebnom systéme. A vy prídete dnes s návrhom zmeny ústavy, teda ústavného zákona, kde chcete zakázať vlastne ľudom, aby mali právo teda nielen vás vymenovávať do funkcií, ale aj odvolávať. A ešte začnete tu váš v podstate prejav tým, že prišli ste s lepším modelom ako ten, ktorý tu doteraz bol, teda že bude to môcť robiť iba Národná rada cez uznesenie.
Tak vy veľmi dobre viete, že za toto vám nikto v opozícii hlasovať nebude. My nebudeme meniť ústavu, aby sme dali ľuďom zákaz v podstate štyri roky vstupovať do vecí verejných. Aby ľudia štyri roky museli pasívne pozerať, že kto im tu ničí štát. A teraz ste to vy. Možno niekedy v budúcnosti sa ešte taká partička nájde, že by to vedela zopakovať tak, ako ste to dorobili vy. Ale za toto vám opozícia hlasovať nebude. A práve preto ste to tu dali.
Vy po prvé sa ľudí bojíte. Vy sa bojíte, že vás odvolajú, preto tu prichádzate s tým 30. septembrom. Ten 30. september je taký september, ako keď niekto za 3,99 si kúpi nejakú vec a povie, že to sú vlastne tri eurá a nie štyri eurá. 30. september vám tiež nikto podporovať nebude. Takže keď nechcete predčasné voľby, keď chcete ignorovať ľudí, tak sa postavte a povedzte to otvorene a takéto paškvily tu ani nepredkladajte! My chceme jún – voľby. A chceme, aby ľudia mali právo byť zvrchovaným vlastníkom tohoto štátu. A vy ste len služobníci, a preto im to právo my brať nebudeme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 13:42 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:44

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Kolíková, toto je jeden obyčajný podvod na ľuďoch. Pred troma dňami 1,2 mil. Slovákov vyhlásilo, že chce aj referendom mať možnosť predčasných volieb. Aj referendom. A vy sa postavíte o tri dni nato a úplne arogantne a bez mihnutia oka túto možnosť vylúčite z ústavy. To je taká arogancia, že to svet nevidel! Vy doslova mrzačíte demokraciu a beriete ľuďom základné ľudské práva, ktoré doteraz mali. Vy im reálne beriete základné ľudské práva.
Viete, a keď sa zamyslíme nad tým číslom, vy reprezentujete stranu, ktorá získala vo voľbách 179-tisíc voličov. V porovnaním s tým 1,2 mil., ktoré prišlo na referendum a chceli, aby referendom bolo možné meniť vládu a predčasné voľby, je to necelá desatina, necelá desatina. Vy nikoho nereprezentujete. A keď si zoberieme dnešné prieskumy verejnej mienky, je to ešte menej. Vy ste takáto miniatúrna strana a cvičíte tu s celým parlamentom! Ako si to môžte dovoliť?! Rešpektujte 1,2 mil. ľudí! Čoho sa tak bojíte? Vy sa tak prekliate bojíte tých ľudí, že im chcete zobrať všetky práva. Ľudia na Slovensku väčšinovo chcú, aby voľby boli v júni. A väčšinovo chcú, aby prebehlo, mohlo prebehnúť referendum, aby mohli byť predčasné voľby. Obidve tieto práva im beriete, že sa nehanbíte!
Ďalšia vec. Hovorili ste o proporčnom systéme. Viete, tu si jeden miestny blázon vymyslel slameného panáka, vraj je tu nejaký komplot opozičných strán, ktoré chcú meniť volebný systém, čo je absolútny nezmysel. Ja vám ako politológ hovorím, že proporčný systém je najlepší a najspravodlivejší. A vy tu teraz skáčete, ako jeden blázon píska. Že sa nehanbíte takto zneužívať Národnú radu Slovenskej republiky!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 13:44 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:45

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Kolíková, ja som očakával, že vo vašom vystúpení zaznejú nejaké argumenty, prečo navrhujete, aby ľudia nemohli v referende rozhodnúť o skrátení volebného obdobia nás poslancov tohto parlamentu. Ale vy ste nepovedali prakticky žiadne argumenty, vy ste nepovedali nič, len to, že to je v podstate takto vhodnejšie, efektívnejšie. Ale ani jeden jediný argument som nepočul, prečo takáto vec musí byť vyhodená z toho návrhu ústavného zákona, ktorý tu máme na stole. A mňa to naozaj zaujíma. Pýtam sa, prečo je to tak, čoho sa bojíte, prečo by ľudia o takejto otázke nemohli rozhodovať. A či vlastne vy ako strana, aj keď nejaká, teda nejaká strana za vami stojí, tak či vôbec máte ľudí naozaj iba za nejaké ovce, za nejakých druhoradých občanov, že sa cítite byť nejaká nadradená ako poslankyňa všetkým ostatným ľuďom, všetkým ostatným občanom Slovenskej republiky, lebo toto nemá absolútne nič spoločné s demokraciou.
Toto je jednoznačne obmedzovanie demokracie, obmedzovanie priamej demokracie, ktorá je svojím spôsobom jednak zakotvená v ústave, ale hlavne je nadradená všetkým ostatným formám demokracie tu na Slovensku. Už len z toho dôvodu, že aj od vá... teda od vôle voličov závisí to, že ste vy tu dneska v parlamente, že môžte predkladať takéto nezmysly. Vy môžte byť vďačná aj vašim voličom, aj všetkým ostatným občanom Slovenskej republiky, ktorí za vás zahlasovali. Od nich pochádza tá moc, oni vás tu dostali, takže nemôžte im teraz brať to právo, aby v referende vás a aj z tohto parlamentu odvolali.
Povedzte to rovno na rovinu všetkým občanom Slovenskej republiky, že jednoducho na tento národ a na vôľu národa kašlete, že vám je ukradnutá. Povedzte im to rovno a neschovávajte sa za rôzne takéto kľučky a nezmysly.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 13:45 hod.

JUDr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:47

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pani kolegyňa, kto má právo voliť, má právo byť nielen volený, ale zároveň občania, ktorí ho do nejakej ústavnej funkcie či už zvolili, alebo len boli účastní volieb, majú právo takého svojho voleného zástupcu aj odvolať. Týmto vaším pozmeňujúcim návrhom zákona a touto zmenou ústavy vlastne toto právo občanom Slovenskej republiky beriete. Idete sa zabetónovať tým, že iba parlament bude mať možnosť, schopnosť a bude tou jedinou inštanciou, ktorá bude môcť odvolať alebo ukončiť pôsobenie akejkoľvek vlády už od tohto 8. volebného obdobia.
Toto je, pani kolegyňa, také hrubé a špinavé pošliapanie demokracie, ktorú si ctili už v starovekom Grécku, aké nemá naozaj na území Slovenskej republiky obdoby. Vy si naozaj myslíte, že občania, ktorí teraz vyjadrili svoju nevôľu s fungovaním štátu, s fungovaním vlády, ktorá už je odvolaná, nie v demisii, ale odvolaná, tak jednoducho táto vláda bude tu naďalej viesť svoje tanečky do septembra? Jednoducho už včera bolo neskoro. A vy tu teraz idete predkladať zmenu ústavy, ktorá bude naďalej trvať na tom, že iba parlament bude mať jednoducho právo sám seba odvolať, ukončiť svoje pôsobenie, rozpustiť sa a umožniť predčasné parlamentné voľby.
Pani kolegyňa, nie parlament, ale ľudia. Ľudia dávajú moc a každá jedna moc pre volebného zástupcu ľudu pochádza od ľudí. A jednoducho ak vy ako človek, volený zástupca ľudí a osoba, ktorú na túto frašku predurčil jeden blázon z OĽANO, ktorý o vás povedal, že vy ste ten podvod spáchala, idete teraz svojím pozmeňujúcim návrhom zákona meniť ústavu. Tak, pani kolegyňa, tak toto už nie je úsmevné, to je tragikomédia od Moliéra.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 13:47 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:49

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Čo to, čo to, pani Kolíková? (Povedané so smiechom.) Veď sme počúvali vášho lídra Richarda Sulíka v Na telo, ktorý vravel, že SaS nebude mať žiadne podmienky pri schvaľovaní novely ústavy, a stačilo, čo pár dní, pár hodín a vy ste zase v SaS zmenili názor. To je proste niečo neuveriteľné! To je, vy ste rekordmani, čo vy predvádzate od leta, to je niečo neuveriteľné! Koľko vývrtiek ste vy urobili. A teraz ste tvrdili, že nebudete mať žiadne podmienky, a tým pádom že už nebudete trvať na tom, aby referendum vypadlo z tejto ústavy, a dnes predkladáte pozmeňujúci návrh, ktorým vyhadzujete referendum, a tým pádom vyhadzujete možnosť, aby ľudia mohli skrátiť svojím rozhodnutím volebné obdobie. To je niečo fakt, prepáčte, ako to sa už nedá ani komentovať.
No a viete, idete aj takou tou druhou zmenou, že treba teda zabetónovať volebný systém, tu akože počúvate pána Matoviča, len vám chcem, aj vám pripomenúť, čo ešte v minulosti hovoril volebný program hnutia OĽANO. "Slovensko potrebuje nový a lepší volebný systém, ktorý dá viac moci ľuďom a menej elitám, pričom viac zohľadní potreby regiónov." Predstavte si! A vy, tzv. elity bratislavské, ktoré si len vy o sebe myslíte, že vy ste elity, vy v OĽANO a vy v SaS, teraz sa idete zabetónovať, pretože vaše strany naozaj nemajú žiadne regionálne štruktúry. Pozrite sa na výsledok komunálnych volieb! Vy prakticky nemáte žiadneho starostu, primátora, nič, tak pre vás sú ľudia z regiónov nič. Hanba vám! Hanba vám, čo teraz predvádzate. A ešte raz opakujem, pustite si nahrávku Na telo a pozrite sa, čo ešte tvrdil Richard Sulík v nedeľu bez podmienok. A už to tu máme. Už to tu máme zase. Vy ste proste schopní a absolútne kvôli udržaniu sa pri moci urobiť čokoľvek, čokoľvek.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 13:49 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:51

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, dovolíme si v rámci toho krátkeho času to zhrnúť. To, čo navrhujeme je, samozrejme, výsledok kompromisu, pre ktorý očakávame, že bude možnosť získať 90 hlasov a vytvoriť možnosť v ústave pre skrátenie funkčného obdobia. To, že sa to nepáči všetkým, no, treba k tomu 90 hlasov. Hľadali sme cestu úprimne, ako ten priestor vytvoriť.
Keď hovoríte o referende ľudí. Na referendum išli ľudia, aby sa vyjadrili práve k možnosti predčasných volieb. A to presne vytvárame. Je otázne, keby ste sa pýtali každého človeka, ktorý prišiel k referendovej urne, či naozaj jednoznačne bol za to, že to musí byť referendom. Ja si myslím a domnievam sa, že to, čo chceli ľudia vyjadriť, je, aby tá možnosť predčasných volieb bola, vyjadrili nespokojnosť s vládnutím, na tom máme určite zhodu. A či jednoznačne všetci chceli, aby referendom sa skracovalo funkčné obdobie, aj tá veta v tom bola mätúca, tak ako bola postavená. To si dovolím toto spochybniť, že či toto je jednoznačne ten odkaz. A dávam bokom, samozrejme, to, že či referendum je, alebo nie je platné.
Takže ja sa, naopak, domnievam, že my reagujeme práve na ten dotaz ľudí aj v referende, pretože umožňujeme v súlade s ústavou a rozhodnutím Ústavného súdu, aby sa skrátilo funkčné obdobie. Zvolili sme k tomu cestu, ktorá sa tu robila predtým, takže sme dali do úvahy tú prax. Ak sa skrátilo funkčné obdobie, tak ústavným zákonom. Robíme to uznesením. To znamená, v niečom zjednodušujeme proces, nechávame 90 hlasov, takže zobrali sme všetko to, čo bolo. A si myslím, že naozaj k tomuto tu naprieč zhoda mala byť. Že si niekto myslí, že by tam malo byť aj ľudové hlasovanie, to je, samozrejme, legitímny názor.
Treba povedať, že zo 47 krajín Európy len dve, Lichtenštajnsko a Lotyšsko, majú takúto možnosť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 13:51 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:53

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Možno krívam symbolicky ako slovenská demokracia, a preto mi dovoľte, aby som sa k téme demokracia vyjadril aj v mojom vystúpení v mene poslaneckého klubu SMER - slovenská sociálna demokracia.
Začnem netradične. Pani Kolíková, ja som všeličo videl. Aj prevrátený komediantský koč. Ale nevidel som človeka, ktorý hovorí, že vidí do mysle 1,2 mil. ľudí, ktorí boli v referende, že čo si vlastne želali alebo neželali. Vy ste génius. A takto sa správate... (potlesk), takto ponižujúco sa správate k ľuďom na Slovensku a potom sa čudujete, že vás nikto nechce nielen ako ministerku, ale nikto vás nechce, aby ste zastupovali záujmy ľudí v Národnej rade.
Vážené dámy a páni, nepamätám si presne rok, ktorý to bol, ale navštívil som osobne predsedu izraelského knesetu pána Avrahama Burga. A keď sme sa lúčili, tak mi dával do ruky darček, ktorý vytiahol zo skrine. A bola to krásne strieborná holubica mieru. Ako mal tú skriňu otvorenú, tak mi povedal: Robert, pozri sa, máme síce plné skrine holubíc mieru, ale v krajine máme stále vojnu. Takto je to aj s demokraciou na Slovensku. Ja som nepočul snáď nikdy za tých posledných 30 rokov, čo som v slovenskej politike, toľko vyhlásení o demokracii, čo je demokratické a čo nie je demokratické, ako sme mali možnosť počuť v posledných dvoch alebo troch mesiacoch.
Predovšetkým treba povedať, dámy a páni, že vy sa tej demokracie neuveriteľne bojíte. Začal by som tým, že keď sa niekde objaví nejaké oznámenie, že ľudia chcú v súlade so zákonom protestovať alebo demonštrovať, prvé, čo robíte, zavoláte zváračov a necháte pozvárať bránu na úrade vlády. Vy sa bojíte tej demokracie tak, že keď politická strana, ktorá nikdy nebola typická násilnými prejavmi, ide klásť vence k soche Alexandra Dubčeka, tak tam pošlete možno dvetisíc policajtov, ako keby mala prísť občianska vojna.
Vy sa bojíte demokracie, pokiaľ ide o parlamentné voľby. Vláda bola odvolaná kvôli neschopnosti v decembri 2022, a vy nás tu presviedčate, že je potrebné, aby ste nám ukázali do septembra, že viete vládnuť. Presviedčate nás, že to je správne, že v podstate je nespravodlivé, aby ste museli odísť z funkcie povedzme už niekedy v júni alebo v máji, čo by boli tie najvhodnejšie termíny pre všetkých ľudí na Slovensku.
Vy sa strašne bojíte najvyššej formy priamej demokracie, vrátane pani prezidentky. Nepoznám krajinu sveta, kde by si hlava štátu dovolila 24 hodín pred konaním referenda urobiť verejné vyhlásenie a odhovárať ľudí od účasti v najvyššej forme priamej demokracie. To ste vy! Plné ústa demokracie! Najväčší demokrati! Toto všetko, čo tu sedí od vás naľavo a čo sedí tam hore v tých laviciach, to je pre vás ľudský odpad. My sme hyeny, dezoláti, opice, najnovšie sme aj háveď. My, samozrejme, znesieme tieto vaše urážky, ktoré nám dávate na dennej báze, ale rovnako máme právo vám pripomenúť, že sa demokracie bojíte ako čert kríža.
Vážené dámy a páni, to, že dnes musíme meniť ústavu, spôsobila prezidentka Slovenskej republiky nezmyselným podaním na Ústavný súd v roku 2021. V poriadku. Potom, čo zmarila referendum, Ústavný súd rozhodol, že ak chceme konať na Slovensku predčasné voľby, musíme expressis verbis do ústavy zakotviť, že buď sa to bude diať formou rozhodnutia Národnej rady, alebo to bude formou priamej demokracie v referende, s tým, že Ústavný súd veľmi jasne povedal, že pozor, poznáme dve formy zákonodarnej činnosti, jednu cez zástupcov v Národnej rade a druhú rovnocennú, ktorú môžu vykonávať ľudia v referende. Ústavný súd povedal veľmi presne, že platné rozhodnutie v referende má silu ústavného zákona a že nie je potrebné v žiadnom prípade vykonávať takéto rozhodnutia nejakými inými predpismi. A vy namiesto toho, aby ste rešpektovali toto rozhodnutie Ústavného súdu, dnes prídete surovo do Národnej rady, tváriac sa, že ste demokrati a vypúšťate referendum ako možnosť skrátenia volebného obdobia.
Pani Kolíková, vám asi zbytočne budem vysvetľovať, čo to je zákaz zužovania štandardu ľudských práv, ktorý je dosiahnutý v danej krajine a v danom ústavnom priestore. Ak raz Ústava Slovenskej republiky zagarantovala v roku 1992 nejaký rozsah ľudských práv, nie je možné tieto práva zužovať, a vy dnes idete zobrať ľuďom jedno základné ľudské právo – v priamom referende rozhodovať o tom, či Národná rada Slovenskej republiky skončí skôr, alebo neskončí. Veď vy robíte protiústavné kroky, preboha! (Potlesk.)
Jasné, spoliehate sa na to, že prezidentka sa nemôže obrátiť na Ústavný súd, lebo nie je možné vetovať Ústavný súd, ale buďte kľudná, prezidentka by to aj tak neurobila, lebo prezidentka nechce predčasné parlamentné voľby. Prezidentka chce, aby ste zostali pri moci až do marca 2024, a má na to dôvody, lebo ste najlepším prietokovým ohrievačom na posielanie zbraní na Ukrajinu. Toto je dôvod, pre ktorý máte takú obrovskú podporu prezidentky. Prezidentky, ktorá oklamala celý národ, keď povedala, že musíme do konca januára zmeniť ústavu a voľby musia byť do 30. júna. Ako je možné, že už je dobrý september? Uvedomujeme si, že v septembri, ak budú voľby, tak ďalších 30 dní bude treba na to, aby tá vláda vznikla, ďalších 30 dní bude treba na programové vyhlásenie vlády. V podstate vy ste si vyárendovali, vláda, ktorá bola odvolaná pre neschopnosť, že budete vládnuť prakticky až do začiatku novembra 2023. A ste neodvolateľní, pretože už ste raz boli odvolaní. (Povedané so smiechom.) Už ste obesení, už vás utopiť nevieme. Jednoducho to Ústava Slovenskej republiky neumožňuje. A tvárite sa – my sme najlepší. (Potlesk.) My teraz ukážeme, ako to bude fungovať.
Je neskutočné takto útočiť na priamu demokraciu, ako to ukazujete v tomto nehoráznom návrhu. Čo to tu, pani Kolíková, rozprávate? Že treba nejakú diskusiu a nejakú širokú zhodu. Aká bola diskusia o tomto zákone? Ste nám oznámili, že máte 90 poslancov a že nás nepotrebujete. A teraz chodíte za nami. Už ste boli piati z vládnej koalície: Pán Fico potrebujeme hlasy, lebo asi nemáme deväťdesiatku.
V mene poslaneckého klubu strany SMER - slovenská sociálna demokracia vám oznamujeme, pokiaľ nebude v tejto zmene ústavy možnosť referendom skrátiť volebné obdobie, poslanci SMER-u ani jedným jediným hlasom nemôžu podporiť túto zmenu ústavy. A je to vaša plná zodpovednosť. (Potlesk.)
A ešte chcem, samozrejme, dodať, mám, bohužiaľ, málo času, páni kolegovia z OĽANO, obraciam sa na vás, keď ste chodili na náboženstvo alebo do školy a vtedy sa učilo, že sa nesmie klamať, tak ste, asi vždy ste chýbali vtedy. Vždy. Pretože ja neviem, ale mám tu pred sebou to, čo ste si napísali do volebného programu. Vo volebnom programe máte napísané:
„Zmena volebného systému tak, aby sa vytvorilo 75 volebných obvodov, približne kopírujúcich dnešné okresy. Tam by ľudia priamo volili svojho poslanca.“ Bla-bla-bla...
Vy ste sa zbláznili? Toto máte vo vlastnom programe strany, a vy dnes prichádzate s návrhom, že toto teda neplatí a že my si chceme zaviesť jeden volebný obvod, lebo si zavádzate lex OĽANO, lebo viete, že ste skončili, a jediné, čo vás ešte môže zachrániť v nasledujúcich parlamentných voľbách je jeden volebný obvod. Pán Boh vás ochraňuj pred systémom, kde by boli volebné systémy postavené na polovičke, volené napriamo, teda väčšinou a druhá polovička proporcionálne, by ste nemali ani dve percentá v nasledujúcich parlamentných voľbách. Klamete! Ako to povedal raz maďarský premiér v jednej nočnej rozprave a potom to bolo veľmi výrazne zneužívané voči nemu v kampani, keď hovoril, bol to, myslím, Gyurcsány: Klamali sme ráno, klamali sme na obed, klamali sme večer.
Dámy a páni z vládnej koalície, klamali ste ráno, klamete na obed, klamete na večer, klamete, celé vaše vládnutie je postavené na podvode. (Potlesk.) Ani jeden, ani jeden jediný hlas nedostane táto zmena ústavy, pretože SMER - slovenská sociálna demokracia nemôže opľúvať ľudí, ako to robíte vy. My nemôžeme ľuďom zobrať referendum! Nič iné tí ľudia nemajú, všetko im beriete. Beriete im sociálne istoty, beriete im životnú úroveň, beriete im dôstojnosť. A ešte im zoberiete aj to základné ľudské právo, aby vás mohli poslať do čerta! Hanba vám!
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.1.2023 o 13:53 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:03

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
To, že, to, že pani Kolíková je predkladateľkou tejto zmeny ústavy, tak to len dáva tušiť, že nebude to ani v prospech ľudí, nebude to ani v prospech ústavy. Je to osoba, ktorá sa za tieto dva a pol roky, roka najviac, najviac zaslúžila o kadejaké podnety, ktoré skončili na ústavných súdoch. Pamätáme si, že bola to ona, ktorá sem prinášala náhubkové zákony, ktorá sem prinášala boj proti covidu takým spôsobom, že chcela špehovať ľudí, a práve teraz ona príde nám vysvetliť, že ide koalícia meniť ústavu k lepšiemu. No, samozrejme, že zobrať ľuďom právo skracovať volebné obdobie nie je k lepšiemu, je to k horšiemu. Ale vo svete, v politickom svete predkladateľky je to úplne zrejme logické.
Samozrejme, že táto zmena sa nedá podporiť, nedá sa podporiť už len preto, kto je predkladateľ, a nedá sa podporiť už len preto, že čo chce dosiahnuť. Zo Slovenska nemôže byť štát, kde občan nemá právo odvolávať toho, koho zvolil. Toto má právo každý jeden vedúci funkcionár, má to právo každý jeden riaditeľ firmy, má to právo každý jeden minister, len vy poslanci vládnej koalície ste si povedali, že to nemá mať na Slovensku toto právo občan.
Takže ak chcete tých 90 hlasov, musíte si hľadať medzi sebou a najúsmevnejšie, čo je, keď povie predkladateľka, že tento návrh je výsledkom kompromisu, že iný kompromis sa nedal nájsť. Tak si to zopakujme. Opozícia má 54 hlasov. My všetci chceme, aby občania mali právo parlament rozpustiť. SME RODINA tvrdí, že s tým problém tiež nemá, takže to už máte 74. A keď by dodalo 20 hlasov SaS, tak je kompromis na stole.
Takže kto nechce? No je to SaS. Pretože SaS je tá strana, ktorá to jediná nech... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:03 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video