7. schôdza

12.5.2020 - 20.5.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

13.5.2020 o 10:32 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:14

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Ďakujem. Zvolávam schôdzu výboru pre hospodárske záležitosti zajtra o 8.30 hod. v miestnosti č. 33. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

12.5.2020 o 18:14 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:14

Vladimíra Marcinková
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Zasadnutie výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny sa uskutoční podľa pozvánky zajtra o 12.00 hodine.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

12.5.2020 o 18:14 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:14

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Chcel by som poprosiť členov výboru pre kultúru a médiá, zasadnutie bude zajtra o 9.30 hod. v miestnosti č. 32. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

12.5.2020 o 18:14 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
7. schôdza NR SR - 2.deň - A. dopoludnia
 

Uvádzajúci uvádza bod 10:32

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán podpredseda, ctené panie poslankyne, páni poslanci, cieľom predloženého materiálu je prijatie opatrení na zmiernenie negatívnych dopadov súvisiacich so šírením ochorenia COVID-19.
Ako som už informoval, tak len zopakujem, že základnými témami navrhovanej úpravy sú úprava nových druhov zdravotníckych zariadení, mobilných odberových miest, epidemiologických ambulancií a ich financovanie, úprava dočasnej odbornej stáže občanov z tretích štátov, zmeny týkajúce sa sústavného vzdelávania zdravotníckych pracovníkov a rezidentského programu, predĺženie platnosti poukazov na kúpeľnú liečbu, zmeny v právach a povinnostiach zdravotných poisťovní, poistencov v spôsobe úhrad poskytovateľom, zmeny v použití dopravných zdravotných služieb, umožnenie poskytovania ambulantnej starostlivosti na diaľku prostredníctvom telekomunikačných služieb, odstránenie podmienky absolvovať preventívnu prehliadku na rok 2020 na účel úhrady na liečbu zubného kazu.
Takisto tento zákon rieši ďalšie množstvo opatrení, ktoré v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 potrebujeme riešiť napriek tomu, že súčasná epidemiologická situácia je veľmi priaznivá. Uvedomujeme si, že je to len dôsledkom prijatia kvalitných preventívnych protiepidemiologických opatrení a vzhľadom na to je veľmi správne sa pripraviť na eventuálny nástup aj druhej vlny, keďže dochádza k uvoľňovaniu týchto opatrení.
Tento zákon legalizuje množstvo už aj realizovaných vecí, ako som spomínal, je veľmi dôležitým zákonom, pokiaľ by došlo aj k zhoršeniu tejto situácie, aby mohlo dôjsť k reprofilizácii ambulantnej sféry.
A ja veľmi chcem pekne poďakovať aj za konštruktívnu diskusiu na výboroch, za prijaté pozmeňujúce návrhy, a teda teším sa aj na diskusiu tu v pléne v rámci druhého čítania tohto zákona.
Zatiaľ ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

13.5.2020 o 10:32 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:34

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predsedajúci, vážení kolegovia, ako spoločná spravodajkyňa výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 (tlač 78a). Uvedený návrh zákona prerokovali určené výbory, a teda ústavnoprávny výbor, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Ústavnoprávny výbor, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj súhlasili s uvedeným návrhom zákona a odporučili Národnej rade návrh zákona schváliť. Výbor pre zdravotníctvo súhlasil s návrhom zákona s pripomienkami, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy. Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona (tlač 78), vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a stanovisku gestorského výboru, odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Spoločná správa obsahuje 61 pozmeňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporučil hlasoval v bodoch 1 až 61 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 15 z 13. mája 2020, kde mňa výbor poveril za spoločnú spravodajkyňu k predloženému návrhu zákona.
Pán predsedajúci, skončila som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

13.5.2020 o 10:34 hod.

Mgr. MBA

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:48

Jaroslav Naď

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:50

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, tak dovoľte mi, aby som vystúpil ako spravodajca a predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 281/2015 Z. z. o štátnej službe profesionálnych vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor podáva Národnej rade Slovenskej republiky spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky.
Národná rada uznesením č. 116 z 12. mája 2020 pridelila návrh zákona prostredníctvom skráteného legislatívneho konania na prerokovanie týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky, výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj, výboru pre sociálne veci a výboru pre obranu a bezpečnosť ako gestorskému. Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v stanovenej lehote. Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko.
Výbor, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, zaujali nasledovné stanoviská: ústavnoprávny výbor uznesením č. 33 z 13. mája 2020 odporučil Národnej rade vládny návrh zákona schváliť, výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj uznesením č. 17 z 13. mája 2020 odporučil vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi a Výbor Národnej rady pre sociálne veci uznesením č. 31 z 12. mája 2020 odporučil vládny návrh zákona schváliť a Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť uznesením č. 7 z 13. mája 2020 odporučil Národnej rade vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Z uznesení výborov Národnej rady vyplývajú tieto pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré sú uvedené pod bodom III spoločnej správy. Gestorský výbor odporúča o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch hlasovať takto: o bodoch 1 až 9 hlasovať spoločne a tieto schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy odporúča Národnej rade Slovenskej republiky predmetný návrh zákona schváliť v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto správe.
Gestorský výbor ma určil ako spoločného spravodajcu výborov vystúpiť na schôdzi Národnej rady, predniesť spoločnú správu výborov a odôvodniť návrh a stanovisko gestorského výboru. Spoločná správa výborov Národnej rady bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť č. 8 na svojej 6. schôdzi.
Pán predsedajúci, skončil som, prosím, otvorte rozpravu. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

13.5.2020 o 10:50 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:54

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážený pán minister, vážený pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, to isté spravím, čo som spravil aj v prvom čítaní, keď som vystúpil v rozprave a som odôvodňoval, že prečo nepokračovať ďalej v rokovaní o tomto návrhu zákona 281.
Osobne nemám nič proti zákonu č. 281 o ozbrojených silách, pretože aj ja, keď som pôsobil vo funkcii štátneho tajomníka na ministerstve obrany a chodil som predkladať zákony do výborov v zastúpení ministra, tak vždy to boli konštruktívne debaty a vo väčšine prípadov tieto návrhy zákonov boli nekonfliktné, boli vecné, boli odborné a vždy prechádzali jednotlivými výbormi, dovolím si tvrdiť, v 99 % jed-no-hlas-ne. To znamená, že aj opozícia dokázala tieto návrhy zákonov podporiť, pretože boli argumentované odborne.
Lenže, bohužiaľ, čo sa pánovi ministrovi stalo ako nováčikovi, do 281-ky sa dostal článok II, ktorý je ale ukážkovým prílepkom, a to je presne to, čo som vám aj vyčítal v prvom čítaní, že dnes už sa nemôžete vyhovárať na to, že nebolo schválené programové vyhlásenie vlády, lebo už ho schválené máte, ste s tým súhlasili a v časti legislatíva ste sa zaviazali, že nebudete predkladať návrhy zákonov také, ktoré budú obsahovať nepriame novely, že nebudú obsahovať tzv. prílepky.
Bohužiaľ, stalo sa, čo sa stalo, a po rokovaní dnešných výborov je to ešte horšie v tom, že ja som to aj pánovi ministrovi, bohužiaľ, povedal, že mrzí ma o to, že sa to stalo jemu, že tá 281-ka na výbore pre obranu a bezpečnosť stratila ale úplný význam. Výbor pre obranu a bezpečnosť je gestorským výborom tohto zákona a dnes po všetkých prijatých pozmeňovacích návrhoch, ktoré ste si poschvaľovali na jednotlivých výboroch, ktoré, ale vy ste nás kritizovali za čistky v štátnej správe, sú nie že také ako naše čistky v štátnej správe, ale sú ďaleko horšie, lebo to robíte úplne ale na hulváta cez 281-ku, ma utvrdzuje o tom, že tá 281-ka na výbore pre obranu a bezpečnosť ako gestorskom výbore úplne stratila význam, pretože článok II aj so všetkými pozmeňovákmi, ktoré sú predložené, vlastne už je len taká omrvinka v celom tom návrhu zákona, pretože už má menej strán ako samotné pozmeňováky. Čiže je to vlastne na vašom svedomí, ako budete hlasovať. Bohužiaľ, mňa to mrzí, že rád by som odborne podporil 281-ku, lebo si vážim prácu vojakov a celých ozbrojených síl, ale vzhľadom k tomu, že čo sa udialo v legislatívnom procese, tak tento zákon nemôžem podporiť.
A tak ako v prvom čítaní, tak aj v druhom čítaní navrhujem, aby sa návrh zákona vrátil na dopracovanie predkladateľovi. Ak neprejde tento návrh zákona, potom dávam druhý návrh, aby sa nepokračovalo v tomto rokovaní o tomto návrhu zákona, a ak ani ten neprejde, tak aby tento návrh zákona bol odložený.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.5.2020 o 10:54 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Saloň, ja s tebou absolútne súhlasím. My sme mali aj debatu na ústavnoprávnom výbore, bol tam aj pán minister. Bavili sme sa o tom, že vládna koalícia ešte predminulý týždeň schválila programové vyhlásenie vlády, kde jasne deklarovala, že nebudú presadzovať takéto prílepky, aký nám tu dnes minister obrany odprezentoval.
Čiže po tom, ako ste si slávnostne standing ovation zatlieskali, ako ste schválili váš volebný program, tak ste ho dnes takto nehanebne porušili.
Nielen to. Je to prvýkrát od roku 2001, kedy vláda absolútne obišla akúkoľvek debatu s odborármi a s tripartitou vôbec o zákone, ktorý sa dotýka primárne ich zástupcov zamestnancov. Čiže toto je sociálny dialóg, ktorý vy prezentujete v praxi.
Predkladáte tu zákony, kde pod rúškom korony začínate politické čistky v štátnej správe.
A ja by som sa ešte chcel opýtať buď pána ministra, alebo pána ministra práce, či vedia o tom, že súčasná legislatíva, súčasné znenie zákona o štátnej službe bolo podmienkou Európskej komisie, aby sme mali schválené čerpanie eurofondov ako ex ante kondicionalitu. Chcem sa opýtať, či ste komunikovali s Európskou komisiou, či tieto zmeny neovplyvnia naše čerpanie eurofondov, keďže bola podmienka Európskej komisie, aby štátna správa bola profesionalizovaná, nie spolitizovaná. A toto vaše dnešné rozhodnutie prijať túto novelu zákona je jasnou deklaráciou toho, že idete politizovať štátnu správu a začínate politické čistky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2020 o 10:58 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:00

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ďakujem veľmi pekne za faktickú. Súhlasím so všetkým, čo si povedal, a ja pevne verím, že ešte principiálna brzda tohto legislatívneho procesu môže byť pani prezidentka republiky, ktorá deklarovala čistotu legislatívneho procesu. Ukázala nám to vlastne pri zákone, ktorý predkladala ešte bývalá vláda, o trinástych dôchodkoch, kde podala podnet na Ústavný súd. Tak verím, že aj týmto zákonom 281 sa bude zaoberať veľmi vecne a korektne a zaujme k tomu stanovisko také, aké má byť. Pretože, presne ako si povedal, čo sa týka zákona č. 281 o ozbrojených silách, napĺňa podmienky skráteného legislatívneho konania, pretože sa jedná o opatrenia v zákone, ktoré sú v súvislosti s pandémiou COVID-19, pretože sú tam určité obmedzenia profesionálnych vojakov, či ich prepúšťanie a podobné veci. Takisto ak ho poslali do povinnej karantény, tak aby to vedeli riešiť s tým, že pán minister aj nám odôvodňoval na výbore, že je tam umožnený tzv. home office, čiže vedia vyslať toho vojaka aj pracovať z domu. Čiže, áno, táto časť zákona, o tom nemá nikto žiadne pochyby.
Ale čl. II zdôvodniť COVID-om-19, tak to chce riadnu dávku fantázie a to mi musíte dať za pravdu, že ale ani jedno písmeno v tom návrhu zákona v čl. II nemá s COVID-om ale absolútne nič spoločné. A poviem aj prečo. Meníte podmienky generálnych tajomníkov služobných úradov. Pán minister ako predkladateľ zákona je živý príklad toho, že aj podľa starých týchto platných podmienok, kedy sú povinné 3 roky riadiacej praxe, si toho generálneho tajomníka na svojom ministerstve vedel nájsť. To isté aj pán minister práce.
Takže pre koho ideme meniť ten zákon? Kde nevieme obsadiť miesto generálneho tajomníka podľa súčasných platných predpisov?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2020 o 11:00 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video