9. schôdza

7.7.2020 - 15.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 15:08 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:48

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Dostál, pani poslankyňa Tabák, celý čas som hľadal, či som bol niekde odcitovaný, no ad jedna, neboli sme v Národnej rade Slovenskej republiky, čiže sme vystúpiť nevedeli. Ale určite nenájdete žiadne moje vyjadrenie, a môžte ich teraz začať hľadať všetci, ktoré by hovorilo o tom, že by som pána Danka obhajoval alebo sa ho nejako zastával a obhajoval jeho vtedajšiu prácu.
Ale problém celý je, že vás dobieha minulosť. A ako som povedal na začiatku, toto moje vystúpenie nebolo venované pánovi predsedovi, lebo on urobil chybu, nejako ju odkomunikoval, niektorí ste s tým spokojní boli, niektorí neboli. Ale vás, ktorí ste sa tak múdro vyjadrovali, ktorí ste tu boli hrdinovia a toho rozprávali ste o morálke, tak vás dobieha minulosť. A aj o tom svedčí aj počet zapísaných zástupcov klubov, počet zapísaných písomne - jeden. O tom svedčia dve faktické poznámky.
Čiže normálne ste tu mali vystúpiť a mali ste sa ruvať za predsedu Národnej rady. Ale je tu ticho. A vy viete prečo, a vy viete prečo. A vie to tu každý.
Takže vidíte, aj my sme kľudní, nie sme agresívni, tak ako to bolo, keď ako ste boli agresívni vy pri pánovi predsedovi Dankovi. My len konštatujeme, sucho, faktograficky uvádzame zdroje citácií, aj na toto má celé význam a hovoríme len to, čo tu odznelo v pres... alebo vo veľmi podobnom prípade.
Takže ja verím, že aj toto bude jedno veľké poučenie a budete skôr rozmýšľať v budúcnosti, ako rozprávať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 14:48 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:55

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda Národnej rady, my sme opozícia a nám nikto nebude zatvárať ústa, čo hovoriť máme a čo nie. Budeme sledovať všetky chyby a všetky prešľapy a bez ohľadu na to, bez ohľadu na to, u koho sa to stane, to je nielen naše právo, ale aj naša povinnosť. A je smutné, a je smutné, že tak ako tu boli, opozícia mala veľké reči pred parlamentom, tak sa ani jeden z nich do rozpravy neprihlásil.
Čiže budeme to robiť, tak ako sme za chyby platili my aj všetci členovia bývalej vládnej koalície, tak za chyby musíte platiť aj vy. A nie je to ani na smiech, ani na zľahčovanie, táto schôdza Národnej rady.
A všimnite si aj, pán predseda, že, vašich neberem, vaši sú vaši, kto vám iba tlieskal a kto vám z koaličných partnerov netlieskal. Takže to nie je o zľahčovaní.
S Dankom a s jeho chybami sa vysporiadali voliči vo voľbách. Vám dali šancu a vy tú šancu, a vy tú šancu musíte obhájiť. A my na chyby každého z vás budeme poukazovať presne takisto, ako ste vy na naše chyby poukazovali.
A toto je chyba, prešľap, zlyhanie, aké slovo si vyberete, a na to jednoducho reagovať opozícia bude, musí a má.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 14:55 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:56

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda Národnej rady, to ste asi podobne ako pán Danko nemali vystúpiť s niečím nepripraveným, ale radšej len s tým záverečným slovom, ktoré máte pripravené, pretože ak ste už povedali, čo ste povedali, nedalo sa alebo nedá sa na vás nereagovať.
Pán Kollár, v prvom rade chcem vám pripomenúť, že môžete tu hovoriť, že ste nechceli vystupovať proti Dankovi, lebo vás len vyprovokoval, ale vy ste podporili návrh na odvolanie Andreja Danka. Vy a vaše hnutie, je to fakt, vy ste ho podporili, podpísal. A robili ste to v čase, keď už ste tušili a vedeli, akým spôsobom ste svoju diplomovú prácu napísali. Toto je také, viete, pokrytecké. Možno by som radšej bol na vašom mieste ticho v tom čase, lebo ste vedeli, akým spôsobom ste diplomovku a možno aj štátnu záverečnú skúšku urobili.
Tiež som nechcel reagovať, ale keď ste už začali vy, tak musím. A potom, viete, keď už hovoríte, že či máme, nemáme morálne právo niečo hovoriť, lebo sme niekde boli a neboli, mám ja otvárať vašu minulosť? Mám to teraz začať robiť? Lebo taká sprcha nie je, pán Kollár. Toľko vody a toľko mydla nie je, že by sme to zmyli?
Takže zvažoval by som na vašej, na vašom mieste trochu slová, možno trochu pokory. Rešpektujeme, že ste si dohodli s koalíciou toto divadlo, že teda ste dali návrh na odvolanie, oni vás neodvolajú a kauza je uzavretá. Možno len pre vás. Verejnosť si to bude navždy pamätať.
Minulosť vás všetkých dobehla, dobehla vás, pretože ste tu niečím argumentovali. My sme predsa prečítali vaše výroky a nechcite od nás, resp. nikdy nedovolíme to, aby ste nám zavreli ústa. Ak ste raz niečo také v minulosti hovorili, argumentovali, tak sme vám to museli jednoducho, pán Kollár a spol., pripomenúť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 14:56 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:58

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Ďakujem. Pre objektivitu možno by bolo veľmi korektné z vašej strany, keby ste prečítali aj vaše vyjadrenia pri obhajobe Andreja Danka. Ďakujem pekne.
A teraz, ak nie je nikto prihlásený, rád by som teda... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 14:58 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:59

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, kolegyne, kolegovia, no, mrzí ma, že musím sklamať pána poslanca Erika Tomáša, ktorý tu predpovedal, že nikto z koalície nevystúpi k tomuto bodu, a mňa osobne, osobne menoval, že nevystúpim, a teda ubezpečujem ho, že som mal v pláne vystúpiť bez ohľadu na to, že ma k tomu akoby nepriamo vyzýval aj odvolávaný pán predseda Národnej rady Kollár.
Pán Raši, ja si nepamätám, že by som napríklad ja mal nejaké agresívne vyjadrenia, keď sme odvolávali Danka. Hovorili sme o tom úplne pokojne a úplne pokojne o tom plánujem hovoriť aj teraz. Chcel by som povedať tri veci.
Po prvé. Myslím si, že pán Boris Kollár by mal odísť z funkcie predsedu Národnej rady. Pred dvoma rokmi sme riešili, riešili podobný problém tiež s predsedom Národnej rady s pánom Dankom. Ja nechcem tvrdiť, že tie situácie sú jedna k jednej, že sú, že sú úplne, úplne identické. Pán predseda Kollár tu spomenul nejaké rozdiely, ale evidentne jeho diplomová práca je plagiátom, tak ako bola plagiátom rigorózna práca pána Andreja Danka, predchádzajúceho predsedu Národnej rady.
A môžme sa teraz doťahovať, že koľko percent a ako to vzniklo, a čo tam bolo, čo tam nebolo. Oceňujem, že, že teda pán predseda na rozdiel od, od svojho predchodcu nezatajuje, ale faktom je, že vo vyspelých demokratických krajinách sa po prevalení takejto informácie odchádza. A odchádza sa nielen z vysokej ústavnej funkcie, ale obvykle aj, aj úplne z politiky. Tu sme iba na úrovni, že sa bavíme o odchode z funkcie druhého najvyššieho ústavného činiteľa.
Druhá vec, ktorú by som chcel povedať, je, že tento bod, tento návrh na odvolanie samého seba, ktorý pán predseda Národnej rady predložil na rokovanie parlamentu, nepovažujem za snahu o vyvodenie politickej zodpovednosti, ale za pokus zamiesť tú kauzu pod koberec a uzavrieť ju.
Keď sa vo vyspelých krajinách alebo aj v menej vyspelých krajinách prevalí takáto kauza, najprv podozrenie a potom sa zistí a potvrdí, že nejaký významný politik mal, bol plagiátorom, mal, mal nejakú prácu, vďaka ktorej získal napríklad titul, ktorá bola plagiátorom (plagiátom, pozn. red.), tak zvyčajne tí politici odchádzajú. Odchádzajú sami. Niektorí odídu hneď, lebo si uvedomia, že to nie je v poriadku a patrí k politickej kultúre, že po prevalení sa takejto informácie odídu. Niekedy to chvíľu trvá, najprv sa, najprv sa tvária, že to nie je problém, potom pripúšťajú, že je to problém, ale netreba ho, netreba ho riešiť odchodom a nakoniec, nakoniec odídu. Alebo druhá možnosť sú aj iné krajiny, skôr teda na východ a prípadne na juh od nás, v ktorých politici zostávajú vo svojich funkciách napriek tomu, že sa toto o nich prevalí, a nechajú tú kauzu proste vyhniť.
Ale napriek snahe som zatiaľ nenašiel prípad, kedy by takáto kauza skončila odvolaním politika, o ktorom sme sa dozvedeli, že jeho práca je plagiát, a teraz bez ohľadu na to, či, či by to bolo odvolanie na návrh opozície, alebo že by dokonca sám seba, seba navrhol odvolať. Pretože podľa môjho presvedčenia, podľa môjho vnímania politiky v rámci koalície sa personálne spory neriešia tým spôsobom, že sa časť koalície spojí s opozíciou a odvolá, zostrelí nejakého iného koaličného politika.
Plagiátorstvo je dôvod na odchod z funkcie, na odstúpenie z funkcie. Nemyslím si, že sa to rieši spôsobom, že by koaliční poslanci mali hlasovať za odvolanie predsedu Národnej rady, a preto to ani ja neurobím. Ja nebudem hlasovať za odvolanie Borisa Kollára napriek tomu, že som ho kritizoval, že som ho verejne vyzýval, že som ho na zasadnutí poslaneckého klubu vyzýval, aby odstúpil. Nemyslím si, že sa to robí týmto spôsobom.
A myslím si, že pán Boris Kollár to vie, že to takto, že to takto dopadne, tak práve preto to nie je podľa môjho názoru úprimná snaha o vyvodenie politickej zodpovednosti, ale pokus zamiesť túto kauzu pod koberec. Úprimnou snahou o vyvodenie politickej zodpovednosti by bol dobrovoľný odchod z funkcie predsedu Národnej rady.
Tretia a posledná vec, ktorú chcem povedať, aj pán predseda, aj hnutie SME RODINA prezentuje tento bod, ktorý je návrhom na odvolanie predsedu Národnej rady, ako snahu overiť si, že či pán predseda Národnej rady má naďalej dôveru väčšiny parlamentu.
Tu chcem, ale upozorniť na jednu drobnú, ale podstatnú odlišnosť medzi vyslovovaním dôvery a návrhom na odvolanie.
Keď si vláda chce potvrdiť, že má v parlamente väčšinu, tak môže dať návrh na to, aby sa parlament uzniesol na vyslovení dôvery, a vtedy musí za dôveru, čiže za zotrvanie vlády hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých poslancov. Čiže 76 poslancov musí byť za zotrvanie.
V tomto prípade, keď hlasujeme o návrhu na odvolanie predsedu Národnej rady, tak aby bol odvolaný, tak musí byť za 76 poslancov, čiže nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, ale nie za jeho zotrvanie, ale za jeho odvolanie.
V prípade predsedu Národnej rady neexistuje taký inštitút ako, ako vyslovenie dôvery, resp. dalo by sa o tom hlasovať, ale nemalo by to žiadne právne účinky. A to, v čom je rozdiel, je, že aj keď, aj keď proti tomu návrhu na odvolanie, čo je v podstate forma vyslovenia dôvery, bude hlasovať 10 alebo 15, alebo 20 poslancov, tak ten návrh neprejde. Stačí, aby za odvolanie nehlasovalo 76 poslancov. Čiže tí poslanci, ktorí nebudú hlasovať proti, či už sa zdržia, alebo sa nezúčastnia, nezúčastnia hlasovania, alebo vhodia prázdny hlasovací lístok, to nie je to isté, ako vysloviť dôveru. Vyslovenie dôvery by bolo, keby 76 poslancov parlamentu hlasovalo proti návrhu na odvolanie pána Kollára z funkcie predsedu Národnej rady.
Keby to poňal pán predseda napríklad tak, že nemôže navrhnúť hlasovanie o dôvere, tak ak nezíska 76 hlasov proti, tak sám usúdi, že, že nezískal tú dôveru, odstúpi dobrovoľne, z vlastnej vôle. Ak nie, tak je to len gesto.
A neviem, či sa obávam, ale myslím si, že napriek tomuto gestu tá kauza dnes neskončí. Môže to, môže to pán predseda Národnej rady tým pádom považovať celú vec za uzavretú, ale ja nepochybujem o tom, že opozícia, médiá, verejnosť sa o tú tému budú naďalej zaujímať a tá téma bude naďalej prítomná. Čiže ak si niekto myslí, že dnes to skončí, tak dnes to podľa môjho názoru neskončí, žiaľ. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.7.2020 o 14:59 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:08

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán Dostál, pochopil som, že žiadate, aby Boris Kollár odstúpil z funkcie sám. Ja sa pýtam, ak tak neurobí, odídete vy z koalície?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 15:08 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:08

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Dostál, prepáčte mi môj zlý odhad, že nevystúpia poslanci vládnej koalície vrátane vás. Vystúpili ste, ale, bohužiaľ, musím konštatovať, že opäť to bolo také alibistické až pokrytecké z vašej strany.
Môžme si myslieť o tom návrhu zo strany pána Kollára, čo len chceme. Áno, aj mne to pripadá len ako nejaké divadlo pre verejnosť a asi ťažko by sa len tak hodil strmo zo skaly dole, keby vedel, alebo resp. keby nemal tú istotu, že ho vládna koalícia podrží.
Na druhej strane týmto naozaj dáva ponuku vám, pán Dostál, aj ostatným kolegom, ktorí jasne povedali, že pán Kollár by nemal byť na čele parlamentu, a neustále ste ho na to vyzývali, zdôvodňovali. Teraz už nemôžete, pán Dostál, tvrdiť, že nebudete hlasovať za návrh opozície, pretože nejde o návrh opozície, opakujem, ale o návrh pána Kollára. Takže ak by ste boli principiálni a konzistentní vo svojich vyjadreniach, tak by ste to vy a ostatní, ktorí vyzývali pána Kollára na odstúpenie, potvrdili svojím skutkom, a to teda hlasovaním za jeho odvolanie.
Ale ani to vy, pán Dostál, neurobíte, preto hovorím, že ste alibista a trochu aj pokrytec a neustále, pokiaľ už hrozí nejaká nezhoda v koalícii, tak stále sa k tomu takto postavíte. Opäť vám pripomínam tú nešťastnú diskusiu o verejnej voľbe generálneho prokurátor, keď jeden deň ste vy a vaši kolegovia z vašej ministrany tvrdili, že verejná, resp. tajná voľba je výdobytkom nežnej revolúcie a potom ste v záujme zachovania koalície už presadzovali aj verejnú voľbu. Tak asi takto to dopadne aj dnes.
Ak raz niečo, pán Dostál, tvrdíte, tak mali by ste byť principiálny a naplniť to aj svojimi skutkami.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 15:08 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Treba povedať, že aj kolegovia zo strán a pán Dostál vystúpil, ja si myslím, že ako veľký bojovník teraz za všetkých, tak majú to veľmi ťažké, pretože zvádzajú asi sami so sebou boj a hlavne možno so svojím takým vnútorným presvedčením. A dosť veľa im nepomáha, že ešte aj koaličný partner a premiér o nich hovorí, že "predpokladám, že vo finále SaS a ZA ĽUDÍ stiahnu chvost a bola to len taká hra na ľudí". To povedal sám premiér a zároveň on dodáva, že "SaS a ZA ĽUDÍ sa snažia takýmto spôsobom to nejako uhrať a tváriť, že ako zásadovo by chceli niečo dosiahnuť, aký majú ten zásadový názor. Myslím si, že na konci to bude presne opačne, ako sa tvária".
Presne vieme, ako sa tvárite, a presne tušíme, aký vnútorný boj zvádzate.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 15:10 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:11

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál, v podstate ste potvrdili, že sa tu hrá divadlo. Od premiéra Matoviča po vás a ešte pomedzi tým aj iných poslancov, ktorí zrejme vystúpia, sú prihlásení, budú presne hovoriť o tomto divadle, ale výsledok je úplne jasný, že vy len skonštatujete a potom všetko pôjde ďalej, pretože nezahlasujete za odvolanie pána predsedu Kollára.
Ale mali by ste byť principiálny minimálne v tom, že by ste povedali, ako chcete teda fungovať v takejto koalícii, ktorá zametá veci pod koberec? Buďte otvorený a povedzte to všetkým, aby bolo jasné, aký je váš postoj, a nie toto, by som povedal, také, prepáčte mi za ten výraz, také vajatanie neprincipiálne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 15:11 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:11

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za reakcie.
A, pán poslanec Suja, ak pán Kollár neodstúpi dobrovoľne, že či odídem z vládnej koalície. Nie, neodídem z vládnej koalície, nemyslím si, že by som mal dochádzať z vládnej koalície.
Pán poslanec Tomáš, tak som rád, že keď som vás sklamal tým, že som vystúpil, tak aspoň som uspokojil vaše očakávanie, že ste mohli povedať, že to vystúpenie bolo alibistické a pokrytecké. A keď hovoríte, že, že tá ponuka, ktorú dáva pán predseda Kollár tým, že sám dal návrh na odvolanie, že tu nejde o návrh opozície, tak ja môžem len zopakovať to, čo som povedal dva dni po tom, ako sa táto kauza prevalila, napriek tomu, že, že som skritizoval pána Kollára a že som ho vyzval na odstúpenie, že si naďalej myslím, že by mal, že by mal odísť.
Zároveň som povedal, že si nemyslím, že v rámci koalície sa personálne veci majú riešiť spôsobom, že koaliční partneri si navzájom budú odvolávať v parlamente svojich, svojich predstaviteľov. Toto som povedal nie teraz, nie včera, nie pred pol hodinou, toto som povedal dva dni po tom, keď som, keď sa táto kauza prevalila, keď som bol v diskusnej relácii s pánom poslancom Petrákom.
No a teda, pán poslanec Blanár, ak tvrdíte, že sa tu hrá divadlo, môžem s vami súhlasiť len do tej miery, že, že ja si myslím tiež, že tento bod nie je o tom, aby, aby sme naozaj odvolali pána, pána predsedu, ale nemyslím, že je to, že je to divadlo zo strany nás všetkých, vyzývať koaličného partnera na odchod z funkcie predsedu Národnej rady, to nie je celkom taká jednoduchá vec a vy by ste to ako... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 15:11 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video