9. schôdza

7.7.2020 - 15.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 9:55 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:40

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán kolega Žiga, najprv ste povedali, že ste ochotný prijať opatrenia na skvalitnenie podnikateľského prostredia. Potešila som sa, že nám poviete, ako by ste to urobili. Aj našim ministrom by sa lepšie pracovalo, keby nebol COVID-19. Vy ste skritizovali všetko. Skôr som čakala, že ako bývalý minister nám poviete, čo by ste vylepšili v tejto legislatíve. Podľa vás by sme nemali asi robiť nič, lebo kto nič nerobí, ten nič nepokazí. Avšak súčasný minister Richard Sulík musí najprv napraviť chyby, ktoré spôsobila za 12 rokov vaša vláda. Ako spotrebiteľ využívajúci bankové služby konštatujem, že keď sa bankám zvýšia poplatky, my spotrebitelia ich bankám musíme zaplatiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 9:40 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:41

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Žiga, ja neprestávam žasnúť nad vašimi vyjadreniami. Ako to už je naozaj niekedy neuveriteľné, čo bývalý minister hospodárstva tu porozpráva o snahe výrazne zlepšiť podnikateľské prostredie. Pripadá mi to ako pokus pošpiniť niečo, čo ste vy nedokázali. Pripadá mi to ako tá líška z Ezopovej bájky, ktorá nedosiahla na hrozno, tak povedala, ááá, však je kyslé, aj tak, aj tak ho nechcem. A ja si myslím, že toto, že si tam vyberáte hrozienka a tvrdíte o nich nezmysly, to je naozaj účelové, ako ten burčiak, čo ste tu predviedli. Veď predsa na výbore sme sa rozprávali o tom, že to si nestanovuje vinár sám, odkedy sa môže predávať burčiak, ale to stanoví ministerstvo pôdohospodárstva vyhláškou. A vy tu kľudne tvrdíte, že však si to budú stanovovať sami, a ešte, že to meníme. Menili sme tam tú lehotu, dokedy musí pôdohospodárstvo vydať vyhlášku. A vy to dobre viete, ale proste šírite tu nezmysly.
K tomu možno poviem toľko, že to množstvo malých zmien, áno, sú to drobnosti, ale to je, ako keď si dáte 20 jednohubiek, tak budete zasýtený. A toto je množstvo malých zmien, ktoré ako celok prinesú výrazné, výrazné zníženie byrokracie.
A mám pre vás jednu takú výzvu. Vy tvrdíte, že to nezlepší postavenie Slovenska v týchto rebríčkoch. Takže ak to bude inak, ak to naozaj výrazne zlepší postavenie, tak buďte taký frajer a postavte sa pred tento parlament v tričku s nápisom Matovičova vláda zlepšuje podnikanie. A uznajte potom svoju chybu, ak máte aspoň kúsok cti.
Tak som veľmi zvedavý, či túto výzvu prijmete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 9:41 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:42

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja som vás počúval, aj keď teda nemôžte sa tu stavať do nejakej roviny, že SMER bol dokonalý, lebo vieme, čo ste všetko popáchali, porobili za tie dlhé roky vlády, ale v tomto, ako hodnotíte tieto predkladané zmeny a návrhy, tak jednoducho sa s vami nedá nesúhlasiť, pretože ak my tu od začiatku tohto nového volebného obdobia počúvame o obrovských očakávaných výpadkoch príjmov v štátnom rozpočte a potom v rámci opatrení ideme zrušiť bankový odvod a dobrovoľne si zobrať jeden z príjmov štátneho rozpočtu len preto, aby sme sa tým bankám zapáčili, aby sme im dali úľavu, ale ľudia musia úroky stále platiť napriek tomu, že sme to tu veľmi jasne kritizovali, bola odpoveď vlády, že ľudia úroky musia platiť, lebo banky musia z niečoho žiť. Tie banky, ktoré za minulý rok mali zisk vo výške takmer 630 mil. eur! Tak im to ideme všetko odpustiť, im to ideme zrušiť, ale tých ľudí, tých živnostníkov, tých malých podnikateľov, ale aj tých zamestnancov a všetkých, ktorí majú tie hypotéky a jednoducho musia tie bankové produkty používať, tak tých ideme nútiť ďalej platiť všetky tie poplatky a úroky.
A ja sa pýtam, kde je tu spravodlivosť, kde je tu zdravý rozum a kde je tu záujem, kde je tu záujem o občana Slovenskej republiky, a či naozaj táto vláda je na výplatnej páske nejakej banky, lebo inak si neviem vysvetliť, čím môže byť toto konanie motivované.
Keď rušíte odvod bankám, rušte aj ľuďom poplatky. Rušte ľuďom poplatky vo výške 600 mil. ročne, aby to bolo aspoň trošku fér.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 9:42 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:44

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Každý, ktorý sme tu, si myslím, že má záujem na tom, aby na Slovensku fungovalo predovšetkým malé a stredné podnikanie. To znamená všetky opatrenia, ktoré zjednodušia byrokraciu, nepodceňoval by som ich, ten signál je dôležitý vyslať podnikateľskej sfére, že naozaj prebry..., prebyrokratizovaná krajina nedokáže, nedokáže dlhodobo stimulovať hospodársky rast.
Na druhej strane je pre mňa nepochopiteľné, prečo ten bankový odvod, ktorý jednoducho je darčekom pre veľmi solventný sektor hospodárstva, ste vložili do tohto zoznamu. Jednoducho ja to nevnímam inak, ako to, že možno sa obávate, že ten bankový odvod by neprešiel, tak jednoducho ste ho tam dali do zoznamu, aby poslanci boli nútení za to buď hlasovať, alebo prinajmenšom aby ho tak neatakovali, lebo je v nejakom balíku, ale faktom zostáva, že ešte nikdy žiadna vláda tak veľa pre banky nespravila, ako ste stihli vy spraviť za tieto tri mesiace. Kedysi bankovníctvo bola proste sofistikovaná, náročná činnosť, kedy niekto banke dal 100 eur, on musel nájsť podnikateľský zámer, podporiť 100 eurami, aby toto zarobilo ešte 120, z toho mal zisk a vyhodnocoval projekty. Dneska to tak nefunguje. Dnes sa tlačia peniaze, zadarmo banky dostávajú peniaze, jediná ich úloha je nájsť úverové linky, ako tie peniaze dostať medzi ľudí. Proste banky dnes sú a budú najrentabilnejší biznis, pretože z ničoho sa tvorí zadlženie.
To znamená, nerozumiem, čo je za tým, že už keď ste takéto darčeky tým bankám dali, tak ste nenašli ani toľko z ich strany empatie, že by vám dali nejaký politický argument, že áno, mohli by ste tu odprezentovať, že ste aspoň vrátili na pôvodnú úroveň ten, tie poplatky v bankách. Tomuto nerozumiem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 9:44 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:46

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Žiga, vy ste povedali, že predseda ÚRSO má príkazy. Tak, prosím vás, rýchlo zvolajte tlačovku a hneď okamžite to oznámiť médiám, lebo vy viete, že predseda úradu, ktorý ešte ani nenastúpil, ale že už má príkazy. A toto vám garantujem, že to bude obrovská bomba, keď to hneď pôjdete zverejniť.
A kritizovali ste, že je nominant vlády. Nominantom vlády sa stal od roku 2017, keď ste si, keď ste potrebovali dosadiť Jahnátka, a vtedy ste odobrali toto menovanie prezidentovi. Takže momentálne kritizujete vlastné, vlastné rozhodnutie, aby ste si tam dosadili svojho ďalšieho pajáca.
A poviem, prečo pajáca. Vaším pajácom bol aj pán Holjenčík. V čase, kedy, kedy ste potrebovali stlačiť cenu vody, ktorú on, nezávislý úrad, povedal, že bude iná, a vy ste mu odporučili, aby ju následne stlačil, tak on vtedy povedal, tak dobre, zmeníme rozhodnutie a zrazu prepočítali všetko a zrazu bola nižšia cena vody. To bol klasický príklad toho, ako, aký, aké príkazy vaše plnil. Potom, keď ste mu povedali, odporučili, aby odstúpil, keď sa tam už, už boli veľké tlaky naňho, tak on, samozrejme, pekne, ako je dneska populárne, stiahol chvost a odstúpil. Takže toto bol presný ten prípad toho pajáca. A ja som presvedčený, že tento predseda úradu to nebude, pretože má naozaj kvalifikačné vysoké predpoklady.
Čo sa týka bankového odvodu, vy ste priznali, teraz ste priznali, že zavedením bankového odvodu sa vlastne zvýšili poplatky pre klientov. Tak to vám gratulujem, to je výborná správa, že vy ste to vedeli, vy ste boli takí prefíkaní, že ste to vedeli, vy sociálna vláda, že tie bankové poplatky, keď odvody, keď sú zavedené, tak vlastne ich musia zaplatiť tí obyčajní, jednoduchí ľudia, tí občania v tých bankových, tí klienti tých bánk v tých bankových poplatkoch.
No len škoda, že ste to nedali vedieť už počas svojej vlády, vtedy. Bolo by to úprimnejšie. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 9:46 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:48

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán podpredseda vlády, kolegyne, kolegovia, ja by som sa chcel vyjadriť k tej časti, kde pán kolega Žiga hovoril o tom, že snáď by bolo pri takomto dôležitom zákone potrebné medzirezortné pripomienkové konanie vzhľadom k tomu, že sa jedná o zmenu 50 zákonov. A v tom prípade by sa snáď do tohto zákona, do tohto návrhu zákona dostali aj veci od ministerstva dopravy v súvislosti s riešením situácie, katastrofálnej situácie v cestovnom ruchu. Dennodenne počúvame informácie, dnes bola zverejnená tá, že po tom, ako pred časom Rakúsko znížilo DPH na cestovný ruch na 5 %, tak aj Veľká Británia toto urobila v záujme zachovania pracovných miest. Nie je ani mojou úlohou navrhovať, ale predsa len nedá mi to z hľadiska ochrany týchto 48-tisíc zamestnancov v cestovnom ruchu pri súčasnom poklese návštevnosti aj na Slovensku a netýka sa to hlavne nášho regiónu Liptova, ale celého, ďalších regiónov, kde tá návštevnosť je ešte nižšia, by bolo snáď vhodné, keby návrh z dielne ministerstva dopravy, ktoré hovoria o podpore dovolenkových poukážok, kde by štát mal preplácať zamestnávateľom tieto náklady spojené s týmito poukážkami, resp. zníženie DPH na 10 % aspoň by bolo aktuálne potrebné. V septembri bude neskoro. V septembri už môžu len konštatovať, že sa odzamestnalo ďalší zam..., ďalší zamestnanci a že sa ten prepad urýchlil.
Ja by som teda chcel vyzvať, možno ešte na túto schôdzu by sa dalo niečo dorobiť, pretože tie veci sú pripravené. My sme o tom včera s pánom podpredsedom na výbore hovorili, tak by som to ešte raz... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 9:48 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:50

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Žiga, odpichnem sa od poslednej časti vášho vystúpenia, že súhlasíte s tým, že tento návrh pomôže podnikateľskému prostrediu, ale teda že málo.
Áno, vždy sa dá lepšie, vždy sa dá viac. Ale nejak treba začať. Začať s tým, čo sa nepodarilo za vášho pôsobenia a rebríčky Doing Business či ďalšie to dokazujú. Ale počul som niekde aj vaše vyjadrenie, že bojovať s reguláciami, s byrokraciou je ťažké. Áno, je to náročné, ale dôležité je začať. Začíname, a ako už aj pán podpredseda vlády avizoval, na jeseň budú ďalšie balíčky opatrení, ktoré pomôžu.
A chcem sa vás teda, pán poslanec Žiga, v tejto súvislosti spýtať, že ak sa teda posunieme v rebríčku Doing Business nahor, budete teda úprimne rád, že sa Slovensko posunulo teda smerom k vyššej konkurencieschopnosti? A ešte jedna otázka. Ako vnímate, teda že za vášho pôsobenia sme teda len klesali a klesali?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 9:50 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:51

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Žiga, ťažko sa mi počúva práve od vás, že súčasná vláda nemá plán. Veru má. Buďte si istý, že podľa vás banálne opatrenia malým a stredným podnikateľom pomôžu, a nie, ako tvrdíte vy. Podnikatelia sa konečne dočkali, že sa našla vláda, ktorá si ich začína všímať a ich ťažkú prácu, hlavne v tejto situácii. Vy ste to za 12 rokov nedokázali. Vláda SMER-u si všímala privilegovaných lobistov a oligarchov. Malých a stredných podnikateľov ste šikanovali, buzerovali zbytočnosťami a vyciciavali z peňazí. Stretávam sa roky pravidelne s podnikateľmi z celého Slovenska, komunikujem s nimi a viem o ich problémoch. A tie problémy naozaj nie sú malé. Konečne sa dočkali kilečka a prišiel čas, že vláda si začína všímať malých a stredných podnikateľov, a začína sa im uľavovať a mnohí si vydýchli. Samozrejme, že treba v pomoci podnikateľom pomáhať naďalej stovkami ďalších opatrení. Malí a strední podnikatelia si zaslúžia úctu a pomoc, nakoľko platia dane, zamestnávajú ľudí, zveľaďujú regióny.
Ešte by ma zaujímala možno jedna vec. Ak ste vy pomohli podnikateľom, tak možno ťažiarom dreva, lebo keď som videl tie kamióny na Orave v stovkách za mesiac, ako boli plne naložené dreva, tak to je naozaj na zamyslenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 9:51 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:53

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Žiga, ja som vás veľmi pozorne počúval a doslova žasnem. Vy rozprávate, ako keby ste teraz pristáli z nejakej inej planéty, možnože rovno z Gurunu. Ale, pán poslanec, vy ste bol minister hospodárstva minulej vlády. Vy ste nebol radový poslanec SMER-u. Bol ste minister. Ak kritizujete, že v lex corona je veľa opatrení, že je to neprehľadné, že by to malo ísť v riadnom legislatívnom procese, no je ich veľa, lebo veľa tých hlúpostí, ktoré ste za tých 12 rokov navymýšľali a ktoré podnikateľom zväzujú ruky, ktoré ich brzdia v podnikaní, treba rýchlo opraviť, pretože korona ich dostala do situácie, keď už ozaj niekedy melú z posledného. A aj takéto jednoduché veci ich môžu odradiť od toho, aby podnikali ďalej.
Hovoríte o rebríčkoch, že sme, že neveríte tomu, že sa posunieme vyššie. No ja si myslím, že my sme už vlastne na samom dne, kde už sa ani, ani sa nedá nižšie posunúť, už môžeme ísť len a len vyššie. A verím tomu, že tento balíček opatrení, ktoré teraz prinášame, tak tomu pomôže.
A hovoríte, že ich je veľa. Ja si myslím, že ich je málo, že ešte musia prísť ďalšie a ďalšie, aby sa ozaj na Slovensku oplatilo podnikať, aby sa oplatilo podnikať, zamestnávať, aby sa ozaj ostatným ľuďom potom oplatilo pracovať a žiť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 9:53 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:55

Peter Žiga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Kolegovia, ďakujem za vaše pripomienky. Chcem povedať, že jedným z predpokladov, aby sa dala viesť tuná nejaká kultivovaná, vhodná diskusia a odborná diskusia, je, aby ste počúvali s porozumením. A ja som zároveň povedal, že ja podporujem akékoľvek znižovanie administratívy, ale nazvať tento zákon lex korona je trúfalé, pretože nerieši nič. Rieši len drobné administratívne odstránenie byrokracie, ale nerieši nič, čo naša ekonomika v súčasnosti potrebuje. Ad jedna.
Ad dva. Povedal som, že to, že či postúpime, alebo nepostúpime v rámci rebríčka, je úplne samoúčelné. Ako hovoril velikán slovenského parlamentarizmu pán Ľupták, z vašich grafov sa nikto nenaje, ani z vašich rebríčkov sa nikto nenaje. A treba povedať, že podnikatelia očakávajú úplne iné opatrenia v rámci lex korony, ako ste, pán minister, predložili v rámci tohto rokovania.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.7.2020 o 9:55 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video