Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2014 o 20:19 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2015 16:46 - 16:47 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, podľa mňa toto bolo úplne zbytočné vystúpenie. Ja som si so záujmom vypočul vystúpenie opozičných kolegov, ja neviem, Švejnu, Beblavého, Kollára v prvom čítaní, s ktorými možno nesúhlasím, ale vystúpili odborne, vecne, zaujímavo. Vaše vystúpenie, pán poslanec, bolo politické. Len ste ukázali, že tomu vôbec nerozumiete, čo nie je hanba, lebo ste právnik, nemusíte rozumieť všetkému, aj ja sa priznám, že toto je oblasť, ktorú skôr počúvam, iných kolegov, ktorí sa jej oveľa hlbšie venujú. Ale ak ste chceli svojím vystúpení dosiahnuť len to, že ste zas urážali ostatných, urážali ste vládu, urážali ste SMER, nepasuje vám to, pán poslanec. Ja vás vnímam ako človeka, ktorý vystupuje skôr vecne, takže neviem, či ste dostali úlohu vystúpiť a len za každú cenu rypnúť si do niekoho.
Ak ste si nevšimli, tá atmosféra je tu celkom iná. Dnes sa v zásade vecne diskutuje. A bola to naozaj, pán poslanec, škoda, úplná škoda, vaše vystúpenie. Mrzí ma to.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 3.2.2015 11:26 - 11:26 hod.

Ján Podmanický
Ďakujem za slovo. Výbor pre sociálne veci bude rokovať o 13.15 hod.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 28.1.2015 17:20 - 17:21 hod.

Ján Podmanický
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, dovoľte, aby som oznámil členom výboru pre sociálne veci, že zvolávam 50. schôdzu výboru pre sociálne veci ihneď po prerušení schôdze Národnej rady Slovenskej republiky v rokovacej miestnosti výboru s programom – návrh vlády na skrátené legislatívne konanie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 28.1.2015 9:34 - 9:45 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážení kolegovia, ja len veľmi krátko budem reagovať na niektoré z vystúpení, ktoré zazneli v predchádzajúcich minútach.
V prvom rade chcem povedať, že ten, kto si prečítal odôvodnenie pána prezidenta, ktorým vrátil navrhovaný zákon, tak, respektíve schválený zákon, tak musel byť sklamaný tým, ako málo argumentov bolo v tomto odôvodnení použitých. Zaznievali tam všeobecné frázy o tom, ako sa zhorší zamestnanosť, ale to je celé. Chcem povedať, že pán prezident nevyužil svoju možnosť podať konkrétne pripomienky, ktoré by odstránili povedzme určité jeho výhrady, ktoré majú skôr technický charakter, voči schválenej novele Zákonníka práce. Pán prezident to neurobil, zjednodušil si robotu a navrhol vrátiť Zákonník práce ako celok. Vyšiel tým v ústrety požiadavkám zamestnávateľov, s ktorými sa pán prezident stretol.
Chcem len uviesť tým, ktorí počúvate, že pán prezident sa nestretol so zástupcami zamestnancov, nevypočul si argumenty tých ľudí, ktorých to otrocké zneužívanie agentúr dočasného zamestnávania naozaj ťažko sužovalo, s tými ľuďmi sa nestretol. Ak pán prezident deklaruje sociálny záujem, alebo nejaký sociálny cit, tak mal v zmysle hľadania spravodlivosti vytvoriť priestor, pozvať zástupcov zamestnancov, alebo aj konkrétnych ľudí, ktorých sa dotklo zneužívanie dočasného prideľovania. Mal si vypočuť aj ich názory, aby si vytvoril objektívny názor a aby mohol tak formulovať svoje pripomienky vo svojom rozhodnutí. Pán prezident to neurobil, čo je škoda, a myslím si, že to troška vrhá tieň na jeho deklarovanú snahu o pomoc tým najbiednejším.
Takže také argumenty, ktoré tam použil, všeobecné, že sa zhoršujú podmienky pre zamestnávanie, to sú také všeobecné argumenty, ktoré sa nedajú nijakým spôsobom dokázať ani potvrdiť, ale veľmi dobre znejú. V konečnom dôsledku sám pán prezident pomohol tomu, že sa zhoršili podmienky pre podnikateľov na Slovensku, tým, aký postoj zaujíma k sankciám voči Rusku, čo dnes napríklad firma ECO v Martine celkom jasne povedala, že práve obmedzenie trhov na východe spôsobilo prepúšťanie stoviek zamestnancov, úspešnej, kvalitnej firmy. Takže aj tu treba možno upriamiť pozornosť pána prezidenta, či aj postoj v týchto geopolitických otázkach nie je na škodu slovenských podnikateľov a slovenských zamestnávateľov. Veľmi ľahko je to zhodiť na Zákonník práce, ktorý pripravila zlá vláda SMER-u, lebo za všetko zlé na Slovensku aj v Európe môže len ten zlý SMER.
Takže v tomto smere ja som sklamaný z prístupu pána prezidenta, ako sa jednoznačne a vehementne zastal novodobých otrokárov. Je to veľmi smutné. Ja verím, že sa pán prezident len pomýlil a že sa to nebude opakovať.
Čo sa týka vystúpení pána poslanca Brocku, no, bolo to len plno urážok, žiaden racionálny dôvod, zasa len foskula o zlom SMER-e, o zlom Zákonníku práce, ktorý má vplyv na trh práce, pričom štatistiky ukazujú presný opak. Práve pri liberálnom Zákonníku práce klesala zamestnanosť, stúpala nezamestnanosť, naopak, po prijatí Zákonníka práce... (Reakcia z pléna.) Pán poslanec, ak chcete, mohli ste vystúpiť, ja som vám do reči nikdy neskákal, tak mi, prosím, pán poslanec Poliačik, neskáčte do reči. Vy ste veľký obhajca slobody prejavu a slobody slova, rešpektujte, ja rozprávam a vy mi skáčete do reči. (Reakcia z pléna.) Ja viem, pán poslanec, ale skákať do reči je neslušné, buďte natoľko tolerantný a vypočujte si môj názor. Ja som vám nikdy v živote váš názor nebral. Aj keď som s ním väčšinou nesúhlasil, váš názor som vám nebral, prosím, ako kovaný liberál rešpektujte môj slobodný názor v demokratickej spoločnosti. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Páni poslanci, vydiskutujete si to potom v salóne, dobre?
Nech sa páči, pokračujte, pán poslanec.

Podmanický, Ján, poslanec NR SR
Pán poslanec bol predseda Slovenskej debatnej asociácie a sem-tam zrejme má nutkanie debatovať, aj keď na to nie je vhodný priestor. Ale podarilo sa mu jedno, stratil som niť, takže je spokojný pán poslanec.
No, potom také vyjadrenia pána poslanca Kaníka... (Reakcia z pléna.) Áno, a tie štatistiky, ďakujem, pán poslanec. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Páni poslanci, nediskutujte.
Nech sa páči, pán poslanec.

Podmanický, Ján, poslanec NR SR
A tie štatistiky jednoznačne preukázali, že práve ten toľko ospevovaný liberálny zákonník vôbec nemal pozitívny vplyv na trh práce, naopak, práve toľko kritizovaný Zákonník práce z našej dielne, ktorý chráni zamestnancov, podľa mňa ešte stále málo, tak nespôsobil zhoršovanie nezamestnanosti na Slovensku. Naopak, nezamestnanosť klesá na Slovensku, či sa vám to páči, alebo nepáči.
Pán poslanec Kaník, ja som tak úchytkom, pozrel na vaše vystúpenie, lebo aj som sa chcel pozrieť, koľko ešte budete vystupovať, a videl som, že vy ste nám tu čítali listy tých lobistických organizácií, tých zamestnávateľov. Myslím, že ste čítali to, čo vám pripravili zväz automobilovej dopravy alebo Republiková únia zamestnávateľov. Neviem. Pán poslanec, len niekedy by ste si mohli prečítať aj listy od zamestnancov. Listy od tých ľudí, ktorí za tú istú robotu v tých istých podmienkach dostávajú napríklad o polovičku menej. Toto vás nezaujímalo, pán poslanec. Nikdy vás to nezaujímalo. Vy vždy tu len hájite farby zamestnávateľov. Nehľadáte nejaký spravodlivý postoj. Vy sa vždy len postavíte na jednu stranu. A troška komicky potom vyznieva, keď poviete, že vy v SDKÚ máte takýto postoj a celá SDKÚ bude hlasovať za veto, respektíve nebude hlasovať za zákon, ako keby ste tu mali päťdesiatosem poslancov. Ale zas musím povedať, pán poslanec, že všetka česť, lebo dnes tu máte najviac poslancov z vášho poslaneckého klubu - celých 50 %, čo je naozaj veľký úspech (vyslovené s pobavením). A myslím si, že my ostatní by sme si mali vstúpiť do svedomia a zvyšovať určité percento účasti na schôdzach Národnej rady. Dokonca ste už predstihli aj OĽaNO, čo už je čo povedať. Tak to som vás, pán poslanec, vysoko vyzdvihol (vyslovené s pobavením).
Dobre, vážení kolegovia, skončím svoje vystúpenie skonštatovaním, že nezaznel jeden racionálny, rozumný dôvod, prečo by sme nemali opätovne schváliť novelu Zákonníka práce. Pochopiteľne môžu vznikať v tej aplikačnej praxi nejaké problémy, ku ktorým sa treba, celkom otvorene povedané, vrátiť, vyriešiť ich, ale samotný úmysel zákonodarcu, samotný úmysel predkladateľa návrhu zákona, aj to riešenie nie je zlé. Že sa zavádza zodpovednosť aj užívateľského zamestnávateľa za to, aby dostali tí ľudia vyplatenú takú mzdu, aká im patrí, to je podľa mňa dobrý prvok, ktorý môže pomôcť tomu, aby si aj užívateľskí zamestnávatelia vyberali tie agentúry, ktoré budú dávať adekvátnu mzdu svojim zamestnancom. Takže nevidím v tom nejaký zásadný problém. A hovorím, ak život prinesie nejaké aplikačné problémy, treba sa k tomu normálne postaviť a riešiť ich.
Preto chcem vyzvať všetkých poslancov, aj poslancov KDH, ktorí ústami pána Brocku zvolili troška alibistický postoj, aby sa nebáli podporiť túto novelu zákona. Je v prospech ochrany ľudí, ktorí chodia riadne do práce a ktorí za svoju prácu nedostávajú takú mzdu, akú by mali. Myslím si, že tento princíp je oveľa dôležitejší. A budete vedieť ospravedlniť pred svojimi voličmi, keď podporíte tento vrátený zákon, lebo princíp ochrany spravodlivých podmienok pre zamestnanca je vždy vyšší, ako povedzme nejaký princíp poškodenia ekonomiky alebo niečo iné. Vždy je vyšší princíp ochrany konkrétneho človeka. Takže nemusíte sa hanbiť za to, pán poslanec, ak by ste podporili tento zákon.
A chcem vás poprosiť, nabudúce, pán poslanec, na výbore komunikujeme vždy normálne, ste slušný človek, a také sústavné urážanie za každú cenu, zlý SMER, rúbe sekerou – či to ste vy nepovedali – ale používate také tvrdé vyjadrenia zbytočne, že neviem, pán poslanec, musíme troška aj hľadať nejakú spoluprácu, nemôžeme stále len bojovať. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, poprosím vás, zaujmite stanovisko ako spravodajca a nevymieňajte si aj vy názory.

Podmanický, Ján, poslanec NR SR
Ja som si nevymieňal. (Reakcia z pléna.) Áno, áno, pekne hovorím. Takže chcem vyzvať všetkých poslancov, ktorým ide o ochranu práv zamestnancov, aby sa nebáli podporiť vrátený zákon opätovne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 28.1.2015 9:03 - 9:05 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem. Dovoľte mi teda, aby som vás informoval o výsledku prerokovania zákona z 2. decembra 2014, ktorým sa mení a dopĺňa Zákonník práce, vrátený prezidentom Slovenskej republiky na opätovné prerokovanie Národnou radou (tlač 1341a).
Výbor pre sociálne vec ako gestorský výbor pri rokovaní o uvedenom zákone, vrátenom prezidentom Slovenskej republiky na opätovné rokovanie Národnou radou, podáva Národnej rade Slovenskej republiky v súlade s § 79 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku túto spoločnú správu výborov:
Predseda Národnej rady rozhodnutím z 19. decembra 2014 č. 1340 pridelil predmetný vrátený zákon na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre sociálne veci. Vrátený zákon odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť v znení pripomienok prezidenta ústavnoprávny výbor, výbor pre sociálne veci. Prezident Slovenskej republiky vo svojom rozhodnutí uviedol dôvody na vrátenie zákona a navrhol, aby Národná rada Slovenskej republiky pri opätovnom prerokovaní zákon neprijala ako celok.
Ak Národná rada Slovenskej republiky pri opätovnom prerokovaní zákon schváli, navrhuje schváliť zmeny, ktoré sú uvedené v tejto spoločnej správe. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky hlasovať o pripomienkach vyplývajúcich z rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky pod bodmi 1 až 12 spoločne a tieto schváliť. Zároveň odporúča Zákonník práce, vrátený prezidentom Slovenskej republiky na opätovné prerokovanie, v znení pripomienok prezidenta Slovenskej republiky schváliť.
Gestorský výbor ma určil za spoločného spravodajcu výborov na prerokovanie vráteného zákona v druhom čítaní a treťom čítaní v Národnej rade Slovenskej republiky a informovanie Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku rokovania výborov a odôvodniť návrh a stanovisko gestorského výboru.
Spoločná správa výborov o výsledkoch prerokovania vráteného zákona bola schválená uznesením výboru pre sociálne veci č. 154 z 27. januára 2015.
Ďakujem, pani podpredsedníčka, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.12.2014 11:20 - 11:20 hod.

Ján Podmanický
Zvolávam zasadnutie výboru pre sociálne veci na 13.30 hodinu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.12.2014 11:21 - 11:22 hod.

Ján Podmanický
 

27.11.2014 11:30 - 11:32 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, vážené pani poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi ako určenému spravodajcovi predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Zákonník práce, tlač 1212.
Národná rada uznesením č. 1367 z 15. októbra 2014 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu, výboru pre hospodárske záležitosti, výboru pre sociálne veci. Poslanci, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona. Návrh zákona odporučili schváliť: ústavnoprávny výbor uznesením č. 518 z 18. novembra 2014, výbor pre hospodárske záležitosti uznesením č. 376 z 20. novembra 2014 a výbor pre sociálne veci uznesením č. 139 z 19. novembra 2014.
Výbory, ktoré návrh zákona prerokovali, prijali 7 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, ktoré nájdete uvedené v časti IV tejto spoločnej správy. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k uvedenému návrhu zákona vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto spoločnej správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona odporúča Národnej rade návrh zákona v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov schváliť. Gestorský výbor odporúča hlasovať o návrhoch 1 až 7 v VI. časti tejto spoločnej správy spoločne so stanoviskom gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor ma určil za spoločného spravodajcu výborov a poveril vystúpiť na schôdzi Národnej rady k uvedenému návrhu zákona v druhom a treťom čítaní, predniesť spoločnú správu výborov a odôvodniť návrh a stanovisko gestorského výboru a predložiť Národnej rade Slovenskej republiky návrhy podľa príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku. Spoločná správa výborov o výsledkoch prerokovania návrhu zákona vo výboroch v druhom čítaní bola schválená uznesením výboru pre sociálne veci č. 149 z 25. novembra 2014.
Ďakujem, pán podpredseda, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2014 20:19 - 20:21 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Pán poslanec, aj vaše vystúpenie ma utvrdilo v tom, že nemáte argumenty na odvolanie ministra. Vy ste známy tým, že keď vystupujete, tak predložíte množstvo dôkazov, ktoré máte z nejakých zdrojov, ja neviem z akých, ale nepredložili ste žiaden dôkaz, vytvorili ste, alebo podporili ste len také zdanie o tom, že tu došlo k nejakému klientelistickému konaniu alebo ku korupčnému konaniu, ale dôkaz ste nepredložili žiaden. Takže nemôžem to ináč brať ani vaše vystúpenie, len ako politické vystúpenie, že chceli ste teda niečo povedať, ale nepovedali ste nič nové, čo opakujem, pri vás som zvyknutý, že prídete aj s nejakými novými dôkazmi alebo argumentami, alebo indíciami.
A na vašu otázku, pán poslanec, 12 rokov som starostom obce, z toho 6 rokov som bol starostom obce počas vašich vlád a môžem vám povedať, že chodievali za mnou starostovia obcí, sťažovali sa mi na tieto metódy aj za vašich vlád, a keď som ich vyzval, aby teda svedčili, aby sa nebáli teda zavolať políciu, dať informácie, odmietali to z tých dôvodov, o ktorých ste povedali vy. Takže áno, je to, pán poslanec, problém, viem o ňom ja, viete o ňom vy, ale teraz, baba, raď, ako to urobiť, aby sa nebáli, aby išli do toho a svedčili. Ja osobne som nemal takúto skúsenosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2014 20:03 - 20:05 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, v podstate už opakovane zaznievajú dookola tie isté argumenty, takže už sa skôr točíme dokola a nezaznieva nič nové, a preto som ani nechcel reagovať, ale dve poznámky vám poviem. Nadviažem na pani poslankyňu Nicholsonovú, ktorá povedala vo svojej faktickej poznámke, že treba rozlišovať príspevok na absolventskú prax a dotáciu na pracovné miesto. Áno, treba rozlišovať tieto dva inštitúty. Keď ste boli vy minister a dávali sa príspevky na absolventskú prax exekútorom, tak je tam ten rozdiel, že ten príspevok nič toho zamestnávateľa nestojí. Jednoducho ten zamestnávateľ dostane príspevok, pol roka sú u neho praktikanti, ktorých v podstate, zjednodušene povedané, platí štát. On tam nemusí dať nič do toho. A naopak, dotácia na pracovné miesto znamená spoluúčasť, finančnú spoluúčasť toho zamestnávateľa. On musí spoludotovať to pracovné miesto a navyše sa zaväzuje udržiavať to pracovné miesto ešte aj po nejakú dobu po tom, čo ten pracovník alebo tá dotácia a poskytovanie dotácie skončilo. A treba povedať, že v tomto prípade projektu, ktorý spustil pán minister Richter, až 80 % tých mladých ľudí, ktorí sa zamestnali touto formou, zostalo v pracovnom pomere aj po skončení toho viazaného obdobia. Takže áno, treba to rozlišovať.
A pán poslanec, už nemám čas na tú druhú poznámku, ale mám pocit, že, a to tak zľahčene, že keď ste teraz vystúpili a ešte ste tam pridali takú ďalšiu podmienku toho vášho odstúpenia, že pán minister Richter musí odstúpiť nielen z funkcie ministra, ale aj z funkcie poslanca, to ste prvýkrát nepovedali, teraz ste tú poznámku pridali, ako keby ste sa zľakli, že by ste museli odstupovať.
Skryt prepis