Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.10.2018 o 10:26 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 10:00 - 10:02 hod.

Anton Hrnko Zobrazit prepis
Pán Blaha, veľmi dobre ste vysvetlili more vecí, ktoré sa okolo tohto kompaktu hovoria, ale na jednu vec ste nenarazili a to je to, že obhajcovia často tvrdia, že migrácia je prirodzeným stavom ľudstva, že ľudstvo v podstate celé svoje dejiny migrovalo.
No, treba to povedať, že je to pravda aj nie je to pravda. Pravda je tá, že na tú migráciu vždy doplatili tí, ktorí na území, ktoré bolo dotknuté migráciou, sedeli. Prvá veľká migrácia bola migrácia homo sapiens z Afriky do Európy. Znamenalo to vyhynutie jedného ľudského rodu, neandertálcov, žiaľbohu, stalo sa.
Ale poďme na migrácie, ktoré sú bezprostredne spojené s našimi dejinami. Prvá veľká migrácia takáto je vpád Hunov do Európy. Rozbilo to celú štruktúru Európy, na 500 rokov ju vrhlo do doby temna.
Ďalšia. Avari, Tatári, Mongoli, Osmani, to všetko boli veľké migrácie, ktoré boli na nepozvanie a mali fatálne dôsledky pre usadlé obyvateľstvo. Samozrejme, boli pozitívne migrácie, napríklad nemecká kolonizácia, valašská kolonizácia, ktoré prišli ale na pozvanie. To je podstatný rozdiel.
A tento kompakt v podstate neobhajuje tú migráciu, že my keď chceme, potrebujeme, si niekoho zavoláme, aby doplnil našu populáciu. Tento kompakt je absolútne naopak. On vlastne podporuje takéto invázie, nie migrácie, invázie a to je veľme, veľmi veľké nebezpečenstvo. A tomuto sa treba v podstate brániť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.11.2018 13:57 - 13:58 hod.

Anton Hrnko Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Pán Dostál, ja normálne žasnem. Vy ste odborník na všetko, ale dnes ste to asi trošku prestrelili. Vy spochybňujete demokratickosť krajiny, ktorá je vzorová pre demokraciu, Spojené štáty americké. A viete čím? Vy pokladáte za absolútne nedemokratické, že strany by mali mať členov, o ktorých by mal aj občas vedieť štát, kto tam je. A viete, ako je politický systém v Spojených štátoch amerických? Tam sú dve strany hlavné a každý občan, keď príde do obce, sa na matričnom úrade musí zaregistrovať, či je republikán alebo demokrat. A podľa toho je potom aj zvolávaný na takzvané primárky a štát vedie, štát vedie tieto dokumenty.
Nesmejte sa, pán Osuský, ja som tam bol, ja som to študoval v Amerike. Je to tak, presne ako hovorím. Štát, štát kontroluje občanov kto je demokrat, kto je republikán a tak isto ich aj zvoláva na takzvané primárky, volá sa to cez štátne orgány. Takže ak to neviete, choďte si to doštudovať a potom spochybňujte. Dobre?
A, pán Baránik, no vy ste už úplný odborník na všetko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 27.11.2018 13:08 - 13:09 hod.

Anton Hrnko Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, vzhľadom na to, že uvedené materiály nepredložili vecne príslušné orgány, teda vláda Slovenskej republiky, v zmysle zákona o obrane z roku 2002 a zákona o ozbrojených silách z roku 2002, navrhujem vypustiť z návrhu programu návrh Bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky predložený skupinou poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (tlač 1189) a návrh Obrannej stratégie SR predložený skupinou poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (tlač 1188). Tieto návrhy môže predložiť v zmysle týchto citovaných zákonov len vláda Slovenskej republiky. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2018 14:03 - 14:05 hod.

Anton Hrnko Zobrazit prepis
Pán poslanec, mnoho vecí, ktoré ste hovorili, sú pravdivé, avšak keby sme postupovali podľa návrhu, ktorý ste predložili, tak to by sme tu boli do roku 2034 alebo 2134 nečinní a tým pádom by sme nejakým spôsobom nič nevyriešili, len by sme čakali, kým sa vyriešia veci, ktoré ste navrhovali. Áno, Slovensko je krásna krajina, Slovensko má veľa historických, kultúrnych, aj iných atrakcií, ktoré stoja za to, aby sa Slovensko navštívilo, aby sa tieto atrakcie využili. Ale keby ste si len dali takú trošku námahu a pozreli si, aké obrovské peniaze treba na to, aký dlh nám tu zanechalo posledných 40 rokov, kedy sa, a ďalšie roky, kedy sa nakladalo s historickými pamiatkami, tak by ste takéto veci nemohli žiadať, pretože to sú jednoducho nenapraviteľné, teda neuskutočniteľné veci jednorazovo. Tu musíme pristupovať k veciam komplexne. Za posledných 20 rokov sa urobilo pri obnove historických pamiatok toľko, koľko sa neurobilo 40 rokov predtým a skutočne je to aj vidieť. Takisto infraštruktúra. Toľko napríklad kúpalísk, rôznych tých SPA, aquaparkov a podobne, to tu nikdy nebolo. A potom keď sa niekto sťažuje, že nie je kapitál, no niekedy napríklad, aby bol v reštaurácii čistý stôl, netreba kapitál, stačí na to mokrá handra. Takže to sú veci, ktoré sa nedajú vyriešiť takým spôsobom, že by sa nepodporoval cestovný ruch. Pretože peniaze, ktoré idú do cestovného ruchu, kapitalizujú tento cestovný ruch a spätne môžu teda byť užitočné aj pre cestovný ruch.
No a čo sa týka zahraničnej, keby váš predseda vystupoval menej, možno by bolo treba aj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2018 14:02 - 14:03 hod.

Anton Hrnko
Prosím nový čas.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2018 16:38 - 16:39 hod.

Anton Hrnko Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pani poslankyňa, ono zaujímavo ste rozprávali, len niekedy potom to tak vyzerá ako také plasnutie do vody, že zvlní sa voda, nič sa nestane. Hovoríte o nesystémových dotácií. Pýtam sa vás, vy ste odborníčka na ekológiu, aspoň vystupujete v ekologických otázkach najmä, takže predpokladám, že asi niečo o tom aj viete. Myslíte, že stavanie hrádzok v lesoch za obrovské peniaze, ktoré vláda pani Radičovej spustila, bolo systémové opatrenie? Malo to nejaký význam? Bolo to potrebné, alebo to bolo len na ideologickej báze, uvoľnenie peňazí pre niekoho, kto je nám blízky politicky, duševne a potom už hovoríme o klientelizme, ktorý sa tu stále opakuje. Takým najväčším prejavom klientelizmu bolo predsa rokovanie vášho predsedu s pánom Kočnerom, ktoré bolo také uvoľnenie, ale pravdepodobne nebolo to len také uvoľnenie a pochybenie, ako on povedal, ale bolo to klasické klientelistické konanie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2018 16:14 - 16:16 hod.

Anton Hrnko Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pani poslankyňa, predpokladám, že vás ženie k tomuto vyjadreniu váš úprimný záujem o riešenie tejto veci a že nie ste lobistka medzinárodných reťazcov a že to skutočne myslíte vážne. No bolo by treba teda nájsť aj nejakú cestu, ako teda tých kapitánov medzinárodných reťazcov by ste chceli umravniť, aby skutočne robili to, čo majú, a zbytočne nám tu nepredražovali potraviny. Napríklad hovoríte o tom, že u nás sú najdrahšie potraviny z V4. No nepovedali ste mi alebo nepovedali ste nám tu, aké marže si berú v týchto krajinách a akým spôsobom sú tieto krajiny prinútené, aby tam nejakým iným spôsobom sa správali a prečo sú tam tie potraviny lacnejšie.
Samozrejme, je tu aj iná otázka, že v mnohých týchto krajinách je už veľmi silný tzv. nákupný patriotizmus. Aj vašou politikou a politikou dnešnej opozície sa akýkoľvek patriotizmus u nás eliminuje, takže neexistuje ani tento nákupný patriotizmus, že sa ľudia orientujú na vlastné domáce výrobky.
Ďalej, samozrejme, hovoríte o benefitoch zamestnancov. No ja viem, ako to je s tými zamestnancami, že po troch mesiacoch, keď všetky benefity, ktoré získajú na to, aby ich mohli zamestnávať, ich prepúšťajú a najímajú si druhých.
No a potom ešte, už mám málo času, tak nemôžem všetko povedať, čo som chcel, ale by som vás chcel upozorniť, že jeden z týchto reťazcov, Tesco v Anglicku žiada zavedenie mimoriadneho odvodu 2 % na to, aby eliminoval výhody e-shopu, pretože oni majú kamenné predajne, e-shopy to nemajú a majú dodatočné... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.10.2018 10:26 - 10:28 hod.

Anton Hrnko Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán Beblavý, vy ako chrobák Truhlík č. 2 v tomto parlamente, ktorý všetko videl, všetko vie a všetko videl a aj všetko pozná, k všetkému sa vie kompetentne vyjadriť, opäť ste sa vyjadrili, ale musím povedať, že nekompetentne. Nekompetentne preto, že sú veľmi dobré zákony. A to už Rimania hovorili: "Načo sú nám dobré zákony, keď chýba morálka?" A tá morálka chýba práve vám.
Vy ako syn mečiarovského privatizéra, vy ako človek, ktorý sa zúčastnil a štátnym tajomníkom bol vo vláde Mikuláša Dzurindu, ktorá privatizovala Slovenské elektrárne tak, že dodnes je tam trestné konanie. Vy, ktorý ste privatizovali zváračský ústav, podľa klebiet za 20 mil., celý ten komplex, a keď ho prevzali tí privatizéri, našli v pokladnici hotovosť 50 miliónov. Možno to je klebeta, ale treba to overiť. A teraz, teraz, keď to ide ministerstvo spravodlivosti, opäť tieto budovy, ktoré ste vy predali tomu privatizérovi, za 55 mil., za milión 700 tisíc na päť rokov, tých 55 mil. im ešte päť rokov bude platiť, vy sa tu opovažujete do niekoho obúvať?! Vy? Vy hovoríte o morálke. Veď to je morálka mäsiarskeho psa, čo tu vy predvádzate.
A vystupujete tu medzi strany, ktorá neexistuje. V ktorých voľbách bola taká strana, v mene ktorej ste tu vystupovali, zvolená? To je tá vaša morálka. Naučte sa morálne konať a potom môžete niečo kritizovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.9.2018 10:55 - 10:56 hod.

Anton Hrnko Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán poslanec Grendel, táto otázka je v našej spoločnej zodpovednosti, vašej a mojej. To, že tento výbor ešte nie je zriadený, nie je ani vaša chyba, ani moja chyba, je to presne tak, jak ste to pomenovali, chyba tých, ktorí si neuvedomujú veľkú vážnosť takéhoto výboru, ktorí si neuvedomujú, že vlastne aj všetci občania, ale aj všetci poslanci, politici, majú právo byť chránení pred neoprávneným zásahom použitia ITP. Žiaľ, táto skutočnosť sa láme na tvrdohlavosti jedného človeka, ktorý bol odvolaný z vlády za to, že neoprávnene odpočúval ľudí. A ak naďalej strana SaS trvá na tom, aby to bol tento človek, žiaľbohu, nemôžeme pokračovať v zmysle zákona, lebo tá komisia musí byť predložená v zmysle zákona do parlamentu komplexne.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2018 10:47 - 10:48 hod.

Anton Hrnko Zobrazit prepis
Pán poslanec Uhrík, vy sa tu tvárite ako národovec, ale ako národovec alebo občan sebavedomý Slovenskej republiky by ste mali vedieť, že na Slovensku Slováci nie sú nikde v menšine. Aj tam, kde je len jeden, je stále príslušníkom väčšiny. Je ho tam len menej. Na Slovensku nie sú Slováci v pozícii príslušníkov národnostnej menšiny. To by ste mali vedieť a to by ste si mali zapamätať.
Druhá vec. Neverte to, čo vám tuto rozpráva nejaký Mazurek, ktorý nevie vôbec, čo pani ministerka v týchto veciach urobila. Len si nejakým spôsobom túto... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Hrnko, Anton, poslanec NR SR
Ja hovorím k pánovi Uhríkovi, aby neveril. Hej. Počuli ste niečo, že ja by som sa obracal na pána niekoho iného tuto?
Takže mali by ste jednoducho vedieť, že ministerstvo skutočne robilo, hoci tlač o tom nepísala, akurát sa potom to na záver zverejnilo ako veľký úspech niekoho iného. Ale nie o tom je vec.
Celý základný princíp je, akým spôsobom sa odštátnilo základné školstvo v Slovenskej republike a s tým niečo treba robiť komplexne. Toto je len taká kozmetická úprava, ktorá nič neprináša, lebo všetko je možné urobiť v zmysle existujúceho právneho stavu.
Skryt prepis