Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 1:42 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 2:14 - 2:14 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ja nemám slov. Toto vystúpenie bolo pre mňa jedno z najsilnejších, aké tu dnes v noci zaznelo, a bolo plné faktov.
A zase opakujem, ak niekto dával pozor, tak musel zaznamenať to, že zariadenie Čistý deň požíva zvláštnu ochranu zo strany najvyšších úradníkov a samotného ministra práce a sociálnych vecí. Pri porovnaní s tým, ako sa zaobchádza s inými zariadeniami, pokiaľ ide napríklad o tú kontrolnú činnosť, tak Čistý deň na to, aby tam za 5 rokov bolo jeden a pol kontroly, aj to zrejme nedôslednej, z toho, čo sme počuli, tak to je veľmi zvláštna situácia. Treba si napríklad uvedomiť, že na jedno dieťa ide, pokiaľ viem, 1 200 eur mesačne, takže ak je tam 44 detí ako v Čistom dni, tak to je suma okolo 50-tisíc eur mesačne a tam by si už štát mal dávať pozor na to, čo sa tam deje.
K tým odborníkom, ktorí odstúpili na protest voči rozhodnutiu ministra, ja tých ľudí poznám, veď som tiež istých pár mesiacov tam sedel a to sú rešpektovaní ľudia, prepánajána! Vy tu chcete spochybňovať týchto ľudí? Chcete spochybňovať Komoru sociálnych pracovníkov? Inštitúciu, ktorú si založili sociálni pracovníci, ktorí sa postavili takisto proti ministrovi? Čo sa tam vlastne deje? To sú určite z týchto indícií veľmi silné veci.
A opakujem znova, už asi tretíkrát, nemyslite si, že tu budete vládnuť donekonečna! Nemyslite si to! (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujeme na vystúpenie v rozprave.

Mihál, Jozef, poslanec NR SR
Robím snáď niečo iné?!

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Áno.

Mihál, Jozef, poslanec NR SR.
Tak dovidenia! (Smiech v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 1:42 - 1:44 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Tak, tak, ja celkom súhlasím s tým, čo tu bolo povedané, kolega Jožo Rajtár. A ja by som teda trošku upozornil nielen na to, čo sa tu hovorí a kto to hovorí, ale aj na to, že kto tu nehovorí, kto tu dnes večer a v noci mlčí, hej. Kto z koaličných poslancov tu obhajuje ministra Richtera? No jeho stranícki kolegovia, samozrejme, však to je teda povinnosťou každého správneho straníka. Ale ešte som nepočul žiadneho poslanca zo strany MOST. (Reakcie pléna.) Ale áno? (Reakcia pléna.) Tak, takže jeden. Jedna faktická to bola? Takže jedna faktická za MOST. (Reakcie pléna.) A z SNS koľko rečníkov sme tu zaznamenali? No pomôžte mi. Ani jeden? To je také zaujímavé, že ako vás koaliční partneri nejako moc nedržia. Je jasné, že zahlasujú tak ako treba, ale tým mlčaním podľa mňa dávajú tak trošku svoj postoj najavo. (Reakcia pléna.)
No a, pani kolegynka, tak keď chcete dodržiavať rokovací poriadok, tak po mne nevykrikujte. Ale ja viem, že ku vám to patrí, takže vykrikujte kľudne ďalej, aby ste nechytili náhodou infarkt. (Reakcie pléna.) Jasné, jasné. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím o kľud v sále.
Nech sa páči, pán poslanec.

Mihál, Jozef, poslanec NR SR
Jasné. Takže neviem, ako to bude ďalej s tými kolegami z MOST-u a z SNS, ale mali by ste ich nejako pošťuchnúť, nech predsa aj oni niečo povedia na obranu ministra Richtera. A že kauza Čistý deň vlastne nie je kauzou. Čo je, čo sa deje? Ste v tom sami, štyridsaťdeviatka!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 23:28 - 23:30 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Áno, keď si teda spomínam na to, čo chvályhodné urobil pán minister Richter pre mladé rodiny, tak si napríklad spomínam a určite túto povinnosť si plníte, vážené kolegyne, kolegovia, ak vaše dieťa dosiahne vek tri roky, tak ste podľa ministra Richtera povinní hlásiť, ako sa oň budete ďalej starať. To stále platí, to sa zaviedlo v roku 2013. Dodržujete to vy, vaši známi, vaši priatelia? Ak nie, tak pozor! Lebo prídete o prídavky na deti. No a tie prídavky na deti, keď už ich mám v ústach, tak štyri roky po sebe sa nezvýšili ani o jeden jediný cent. Teraz pán minister Richter, plus 10 eur na rodičovskom príspevku. Viete, o koľko vzrástli mzdy, reálne príjmy, o koľko sa zvýšili daňové príjmy štátu za ten istý čas? Ten rodičovský príspevok mal byť zvýšený trojnásobne, ak nie viac. Toto je politika pre rodiny? Jasličkový zákon? Zbabraný tak, že, a už tu padlo veľakrát, ale tak, že uvidíme, čo na to povie Ústavný súd. Ale pán prezident ho nepodpísal ani prvý, ani druhýkrát. 
To sú konkrétne fakty, konkrétne výsledky rodinnej politiky ministra Richtera. Kašle na rodiny, keď to poviem otvorene. A pýtam sa znova: Prečo ako skúsený politik, ktorý veľmi dobre vie, čo táto kauza znamená, čo to znamená v jeho politickej kariére, prečo túto kauzu kryje? Aký to má zmysel? Ja, keby som bol minister a toto sa mi stane, tak neváham ani sekundu. Akreditačná komisia rozhodla, samozrejme, jasné, zatvorené. Veď máme tu 20 ďalších zariadení, ktoré sú poloprázdne. Tie deti má kto preliečiť, má kto vychovať, keď už to nedokážu rodičia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 23:07 - 23:09 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Rád by som reagoval na množstvo, množstvo bodov z tohto príspevku v rozprave, ktorý teda veľmi dobre charakterizoval činnosť, nečinnosť, neschopnosť ministra Richtera. Sám momentálne práve riešim moju mamu a hoc ja, samozrejme, dobre viem, ako to funguje v zariadeniach sociálnych služieb, ale keď to vidíte na príklade vlastnej matky, ako to nefunguje, tak vidíte, ako funguje celý tento rezort.
Pridal by som možno to, čo si nepovedala, tú absolútne najčerstvejšiu novinku, ktorú vyplodil rezort pod vedením ministra Richtera, ale to je to vyhadzovanie evidovaných nezamestnaných uchádzačov o zamestnanie z evidencie. Ak si dovolia na dohodu pracovať dlhšie ako 40 kalendárnych, nie pracovných, 40 kalendárnych dní v roku, ak napr. zabudnú, že majú tí, čo 2. mája uzatvoria dohodu, že majú ešte v apríli ju ísť ukázať na úrad práce, tak nemilosrdne ich úrad práce vyradí a minister tu bude manipulovať zase so štatistikami nezamestnaných.
Ale hlavne chcem zdôrazniť a pýtam sa, nechápem to, ako môže taký skúsený politik, ako je Ján Richter, ktorý v politike začal, keď ja som ešte v Nitre po parku káčera ťahal na špagátiku, ako môže obhajovať takúto kauzu, keď vie, že ho to môže stáť krk? A keď nie teraz, tak v budúcnosti, pretože nebudete tu večne, milí kolegovia zo SMER-u, nebudete večne vo vláde! Príde čas, keď tá pravda vyjde najavo, a potom sa budete viacerí veľmi, veľmi hanbiť za to, že ste dnes Richtera obhajovali. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 22:31 - 22:32 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Kto chcel a pozorne počúval to dlhé, ale faktami nabité vystúpenie pani predkladateľky Natálie Blahovej a kto napríklad chcel a dával pozor pri faktickej poznámke kolegyne Verešovej, tak vie, že diali sa veci a niekto tu kryje veľkú špinu. Tam hore na balkóne sedia zamestnanci Čistého dňa. Ja ešte raz opakujem, že môj kamarát mi hovorí, že sa smejú, komentujú to, čo tu zaznelo, a dávajú za pravdu svojimi reakciami Natálii Blahovej. Všetky tie špinavosti, to šikanovanie napríklad sa tam skrátka stalo. A minister Richter to jednoducho kryje.
Vás, pán kolega Kéry, si zrejme váš klub vybral ako človeka, ktorý je férový a ktorý bol ako ligový futbalový rozhodca, tak ako Ľubo Galko už spomínal, rešpektovaný, rešpektovaný a viem, že ste si vždy ctili fair play. Ten šport, ten futbal, ktorí ho robili alebo robia, nás k tomu vedie. Ale dávajte si pozor na to, že dobré meno máte iba jedno. A dávajte si pozor aj na to, a hovorím to ako čistý liberál, že božie mlyny melú pomaly, ale isto.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 21:34 - 21:36 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ja som tiež čakal, že pán poslanec Burian sa pokúsi vyvrátiť niektoré z tých faktov, ktoré zazneli vo vystúpení pani predkladateľky Natálie Blahovej, ale nestalo sa tak. No a ja mám tiež také určité tu ohlasy od ľudí, ktorí mi tiež niečo píšu. No a píše mi kamarát, ktorý sedí na balkóne tu hore v parlamente, už tam nie je, ale sedel tam a píše mi asi nasledovné: "Ja sedím na balkóne medzi zamestnancami Čistého dňa. Čistá psychiatria, oni nie sú kompletní, smejú sa, zároveň to komentujú tak, že všetko, čo hovorí Natália, je pravda. Sedím na balkóne Národnej rady so skupinou úchylákov. Strašné." A ďalej pokračuje: "Komentujú to štýlom: Blbosť, nebolo to 100 kilometrov, bolo to len 80 kilometrov, ale všetky mená, ktoré Natália spomenula vo svojom vystúpení, poznali, tie tresty považujú za normálne a smejú sa na feťákoch. Tlieskajú pánovi Ficovi, pánovi Richterovi," a kamarát to zakončuje, "ale inak je to klbko nervov."
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.4.2017 19:54 - 19:56 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja len stručne priblížim pár číslami český model. V Čechách je to tak, že rodičovský príspevok sa môže čerpať až do dosiahnutia štyroch rokov veku dieťaťa, čiže obrazne o jeden rok ako keby dlhšie, ale teda nemusíme sa zľaknúť, že tým pádom Česi až o toľko viac dávajú rodinám. V Česku je to tak, že rodina si môže vyčerpať na dieťa 220-tisíc českých korún, čo v prepočte na eurá pri kurze 27,50 znamená 8-tisíc eur na jedno dieťa. Aby bolo jasné, koľko je to na Slovensku, keď berieme, že máme 213,20 eur mesačne od 1. mája, tak krát 36 mesiacov, keď berieme, že niekto vyčerpal kompletne tri roky, nebol by na materskej, tak je to 7 675 eur, ak niekto je najprv 6 mesiacov na materskej, tak 30 mesiacov čerpá rodičovský príspevok, ktorý potom je dokopy 2 396 eur. Čiže sme v tomto mierne aj po tom zvýšení predsa len horší ako Česi. No a Česi si teda môžu tento flexibilný rodičovský príspevok čerpať už niekoľko rokov. Čiže rodičia sa môžu rozhodnúť, či si budú čerpať menšiu sumu mesačne, až do dosiahnutia 4 rokov veku dieťaťa alebo vyššiu sumu, ktorá môže byť podľa aktuálnej legislatívy až 418 eur v prepočte z českých korún, 418 eur mesačne na dieťa.
No a na záver vám teda poviem, že, samozrejme, bude to mať aj dopad na štátnu kasu v prípade, že rodičia si vyčerpajú rodičovský príspevok rýchlejšie a následne majú povedzme v rýchlejšom tempe druhé a ďalšie dieťa. Ale myslím si, že takáto investícia štátu by nás nemala mrzieť, práve naopak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.4.2017 19:36 - 19:36 hod.

Jozef Mihál
Áno, zhodneme sa. Jednoducho, jednoducho takéto správanie toho štátu je farizejstvo a treba to čo najrýchlejšie zmeniť a okrem iného, tí ľudia, ktorých ste spomínali, si, samozrejme, zaslúžia vyššiu mzdu. To je snáď jasné.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.4.2017 19:24 - 19:34 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený pán kolega navrhovateľ, vážená pani kolegynka spravodajkyňa, vážené kolegyne, kolegovia, zvláštnym spôsobom funguje Slovensko, tento náš štát, keď sa zameriam práve na túto oblasť odmeňovania zamestnancov podľa zákona, ktorý chceme novelizovať.
Keď nadviažem na to, čo ste povedali, moji predrečníci, a ja som vlastne ešte pri predošlom zákone spomínal sféru sociálnych služieb, no tak si zoberte, máme neštátne zariadenie sociálnych služieb a máme, no nepoviem, že štátne, ale samosprávne zariadenie sociálnych služieb napríklad pod nejakou VÚC-kou, a teraz to súkromné zariadenie, tak, samozrejme, ten majiteľ musí rešpektovať zákon o minimálnej mzde. Dnes je minimálna mzda 435 eur, ale neopovážte sa niekto, ak ma počúvate a ste zriaďovateľom takéhoto zariadenia, vyplácať zamestnancovi 435 eur, pokiaľ ošetruje, ošetruje, stará sa o ľudí, pretože tam nemôže byť minimálna mzda. Tam musí byť najmenej druhý stupeň náročnosti. To znamená, vynásobme si to koeficientom 1,2 a dostaneme sa na úroveň vyše 500 eur v hrubom, k tomu, samozrejme, príslušné odvody a tak ďalej. Čiže tam vlastne začínajú mzdové náklady zriaďovateľa zariadenia sociálnych služieb, ktoré je súkromné.
No ale aké sú potom, aké sú potom platové pomery a vôbec náklady zariadení, ktoré spadá pod VÚC-ku? No zrejme, ja teda neviem, nie som doma v týchto číslach, ale veľmi rád by som bol, pretože toto ma skutočne zaujíma, ako fungujú tie VÚC-karské zariadenia, pretože tam teoreticky tie platy a náklady môžu byť jednoducho nižšie, a zrejme aj v mnohých prípadoch sú. A čo je potom zvláštne, je celý ten systém dotácií a všetkého, ale to je naozaj, to je asi, to je asi iná téma, ku ktorej sa, verím, čo najskôr dostaneme v podobe super kvalitného vládneho návrhu z dielne ministra Richtera. To som ale optimista, však?
No, súkromná sféra verzus výkon práce vo verejnom záujme. Pozrite, vláda Roberta Fica II, teda tá predošlá, koaličná vláda Roberta Fica III, t. j. tá dnešná, s veľkou radosťou každoročne zvyšujú minimálnu mzdu. To znamená, že tí "súkromní zamestnávatelia" to, samozrejme, musia rešpektovať, sú tu už tie spomínané minimálne mzdové nároky. Čiže vlastne tým pádom idú mzdy a náklady v súkromnej sfére v zmysle Zákonníka práce, zákona o minimálnej mzde každoročne vyššie a vyššie. To robí vláda Roberta Fica alebo vlády Roberta Fica s veľkou radosťou, pretože to jednoducho nejde z ich vrecka, a, naopak, práve tá vláda Roberta Fica, resp. minister financií s radosťou potom konštatujú, že to zvyšovanie minimálnej mzdy pre nich znamená výrazný nárast príjmov z daní a odvodov týchto zamestnancov v súkromných firmách a príslušných zamestnávateľov.
Pre lepšiu ilustráciu som si len tak rýchlo pozrel svoj blog, ktorý som písal na HN-kách ešte v auguste minulého roka, keď sa hovorilo o zvýšení minimálnej mzdy zo 405 na 435 eur, čo sa teda aj schválilo. Čiže ten, prosím pekne, dávajte teraz chvíľku pozor. Zvýšila sa nám minimálna mzda brutto zo 405 na 435 eur. Čiže plus 30 eur. To znie celkom pekne, ale zamestnanec v čistom z toho zvýšenia minimálnej mzdy získal v čistom 19 eur 10 centov, 19 eur 10 centov, ale štát v podobe daní a odvodov na sociálne, zdravotné poistenie, zjednodušujem teda, získal až 27 eur 46 cento, v horšom prípade minimálne 17 eur 69 centov. Podľa toho, ako presne platí zamestnávateľ daň z príjmu. Čiže fakticky z toho zvýšenia minimálnej mzdy k 1. januáru 2017 o hrubých 30 eur získal štát viac ako samotní zamestnanci! No hurá, zvýšila sa minimálna mzda o 30 eur. Ale nikto z vlády Roberta Fica sa už nepochválil, že sa tým pádom zvýšili daňové a odvodové príjmy štátu v prvom rade, a nie príjmy tých zamestnancov. Takáto je podstata tej politiky zvyšovania minimálnej mzdy. Zvyšujú sa príjmy do štátneho rozpočtu. A keď má štát zvýšiť platy svojim zamestnancom, tak akože nič, mŕtvy chrobáčik, nič sa nedeje. Už niekoľko rokov tie tabuľky, tie platy nestúpli. To znamená, no nebudem opakovať to, čo povedal Miro Beblavý. Toto je falošná politika.
Chcem povedať ešte jednu vec. V ekonomikách, či v slovenskej, alebo akejkoľvek európskej krajiny, to jednoducho je tak, že platy v súkromnej sfére, dobre, je tu zákon o minimálnej mzde, Zákonník práce, dobre, ale v reálnom živote fakticky úroveň platov štátnych zamestnancov zároveň nastavuje aj pre tých súkromných zamestnávateľov určitú latku. Čiže pokiaľ štátni zamestnanci v štáte zarábajú málo, tak tí súkromní zamestnávatelia nie sú tlačení na zvyšovanie platov svojich zamestnancov, lebo nie sú. Predstavte si hypoteticky, že by štátny zamestnanec, ktorý dnes zarába 500 eur hrubého, mal vďaka takejto zmene zákona, akú tu ponúkame, mal plat zvýšený povedzme na 600 alebo dokonca na 700 eur. Tým pádom by sa to miesto v tej štátnej správe alebo povedzme v sociálnych službách a podobne stalo atraktívnejšie a tí ľudia, ktorí dnes pracujú v tom istom meste, v tom istom regióne u súkromníka, by sa viac zaujímali o "prestup" do tej štátnej správy, pretože by si zarobili viac. Respektíve čo by sa stalo? Prišli by za tým svojim majiteľom firmy, u ktorého pracujú, a tlačili by na neho. Pozrite sa, ja by som mohol ísť pracovať tam a tam a dostal by som 700 eur hrubého. U vás mám len 550. Rozumiete, čo chcem povedať?
Čiže keby štát nastavil latku odmeňovania svojich zamestnancov vyššie, tak takto by nepriamo tlačil, a tak tá ekonomika funguje, o tom je ten trh práce, tým pádom by boli súkromní zamestnávatelia prirodzeným spôsobom tlačení k tomu, aby zvýšili platy svojim zamestnancom, pretože inak by im hrozilo, že by im tí dobrí zamestnanci, ktorí majú dnes možno nezaslúžene nízku mzdu, utiekli a išli by pracovať pre ten štát. Veľmi zjednodušujem, ale je možno niekedy povedať veci jednoducho ako príliš komplikovane. Ale pokiaľ štát ako zamestnávateľ je zlý zamestnávateľ a platí svojim ľuďom málo, tak ani tí súkromníci v tom Sabinove nie sú, nie sú tlačení do toho, aby zvýšili platy svojim zamestnancom, lebo tí nemajú kam ísť do lepšieho. Rozumieme si? Čiže takýmto spôsobom, keby sa toto presadilo, takýmto spôsobom by sme dosiahli, netvrdím, že na druhý deň a všade, ale dosiahli by sme, že tam, kde hovoríme o tom imaginárnom zdieračovi, súkromníkovi, ktorý nie je ochotný zaplatiť svojim zamestnancom viac, tak tento súkromník by musel zaplatiť viac, pretože inak by mu tí zamestnanci mali kam utiecť. A v tom je tá pointa.
Čiže chcem zdôrazniť a tým končím, dve veci. Po prvé zvýšenie odmeňovania pri tých tzv. štátnych zamestnancov spôsobí zároveň tlak na rast miezd u súkromných zamestnávateľov. A po druhé sa vrátim ešte raz k tej úvodnej myšlienke. Poprosím, hlavne poslanci vládnej koalície, zamyslite sa nad tým, čo dnes znamená zvyšovanie mzdy. A to sa potom týka aj zvyšovania mzdy štátnych zamestnancov. Máme zle nastavený daňovo-odvodový systém a z toho zvyšovania minimálnych miezd, tých minimálnych platov, viac dnes získa štát, poisťovne ako samotní ľudia. A to asi nie je v poriadku.
Chce snáď niekto tvrdiť, že je to O. K., ak viac ako 55 % tej vyššej hrubej mzdy zhltne štát a odvody Sociálna, zdravotná poisťovňa? Ja si myslím, že to dobré nie je. A tam treba hľadať nápady, ako vlastne takto zvýšiť ďalším krokom príjmy zamestnancov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 5.4.2017 18:23 - 18:29 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Vážená kolegyňa predkladateľka, vážený kolega spravodajca, vážené kolegyne, kolegovia, vážení prítomní, podporujem tento návrh a som rád, že sa ním vraciame k diskusii o tom, akým spôsobom by mal štát podporovať mladé rodiny. Nie je to len o peniazoch, nie je to len o materskej, nie je to len o rodičovskom príspevku, príspevku na starostlivosť o dieťa, ale je to o službách, ktoré štát alebo samospráva vie poskytnúť mladým rodinám, a teda bavíme sa konkrétne o škôlkach, o predškolských zariadeniach. Všetci vieme, aká je dnes situácia. Sú škôlky takzvané, no ľudia to nazývajú štátne, ale prakticky ide o škôlky, ktoré spravujú samosprávy, obce, kde tie miesta dnes v drvivej väčšine prípadov jednoducho nie sú. A samosprávy si nastavujú skrátka tieto veci tak, aby tí predškoláci, to znamená ten posledný ročník, tí velkáči, aby teda určite mali miesto v škôlke, je to, myslím, dané dnes aj zo zákona, zo školského zákona, ale tí malí, tí vlastne prváci-druháci, potenciálni škôlkari, tak im nikto miesto jednoducho negarantuje a rodičia toto miesto skrátka získať nevedia. Jednoducho nie, nejde to ako.
No a potom tu máme súkromné zariadenia, ktoré v tých bohatších regiónoch Slovenska celkom pekne pribúdajú, ale nie je to len otázka Bratislavy a okolia, ale tieto zariadenia pre malé deti sú, samozrejme, viac-menej vo všetkých regiónoch Slovenska súkromné, no a to, ako sme teda zaznamenali v posledných mesiacoch, štát namiesto toho, aby takéto aktivity podporil, tak v podstate hádže takýmto zriaďovateľom polená pod nohy, a čo tým chcem povedať, asi tí, čo sa v tejto téme orientujete, jasličkový zákon. Jednoducho tu prešiel tzv. jasličkový zákon, ktorý, mimochodom, vrátil pán prezident naspäť do parlamentu, ktorý, mimochodom, dnes bolo podané podanie na Ústavný súd z hľadiska námietky protiústavnosti tohto zákona, týmto zákonom, ktorý ste si vy schválili, vládna koalícia, ste vlastne nič iné neurobili, len ste nahádzali kopu polien pod nohy zriaďovateľom, ktorým ste naložili spústu rôznych povinností, ktoré majú plniť, o ktorých sa dá diskutovať a s časťou sa aj stotožňujem, možno ide otázka, je otázka primeranosti, načasovania a podobne, o tom by sa dalo znova, znova diskutovať, ale sú tam niektoré absolútne nezmyselné veci a vlajkovou loďou, v úvodzovkách, tých nezmyslov je to, že do súkromnej škôlky nemôžem dať svoje dieťa, pokiaľ rodičia z nejakých dôvodov nepracujú a neštudujú, čo je úplný nezmysel. Do súkromnej škôlky! Do... Vlastné peniaze, ktoré by som za to platil, nemôžem, pretože, prepáčte, nejaký hlupák na ministerstve si toto vymyslel. Takže to je anti, antidôkaz toho, ako štát, resp. ako štát nepodporuje, nepodporuje predškolské zariadenia. Aj keď v tomto prípade sú to jasle, a nie škôlky, ale ľudia to nerozlišujú skrátka a vnímajú to, vnímajú to rovnako. Vnímajú to ako negatívny krok, ktorý neznamená žiadnu podporu mladých rodín, ale práve naopak. Veľmi nešťastné riešenie. Zlé! Treba sa k tomu vrátiť. Aj sa k tomu určite vrátime, verím, že hej.
No, chcem ešte urobiť jednu paralelu a teraz so staršími ľuďmi. Hej, mnohí z vás sa zaoberáte témou sociálnych služieb a tu je problém opačný, teda z hľadiska toho vekového spektra, starší ľudia alebo ľudia s vážnymi zdravotnými problémami, zdravotne ťažko postihnutí a miesta v sociálnych zariadeniach a teraz tým myslím tie kamenné takzvané, to znamená, keď už je občan v takej situácii, že nič iné neostáva, opatrovateľská práca, terénna práca skrátka už nie je riešením, získať miesto v zariadení sociálnych služieb pre seniorov alebo ťažko zdravotne postihnutých. Čiže tu máme vlastne problém úplne rovnaký, len sme teraz na opačnom konci generačného spektra a to treba riešiť takisto.
No a k čomu sa chcem dostať, k tomu, že ak tu máme zajtra na programe 16.00 hod. odvolávanie ministra Richtera, ako je jasné, kauza Čistý deň, ale prosím vás pekne, vážení poslanci vládnej koalície, čo za tých 5 rokov, ktoré sedí v kresle, reálne urobil minister Richter pre rodiny, čo urobil pre seniorov, neurobil nič, to sú len kozmetické zmeny. Teraz že pridal 10 eur na rodičovskom príspevku? Alebo že pridal 15 eur na opatrovateľskom príspevku? To niekto považuje za systémové zmeny, to považuje za nejaký pokrok?! To nie je žiadny pokrok, to je dokonca menej, keby sme si porovnávali s rastom príjmov alebo s rastom výberu daní, to nie je nič iné ako to, že štát, a vy ten štát spravujete a spravujete ho zle, štát nepamätá ani na starších, ani na malých, na tých, ktorí potrebujú reálnu pomoc.
Zle spravujete túto krajinu, vážení!
Skryt prepis