Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Zodpovedanie otázky

31.1.2019 o 14:13 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

14.2.2019 14:07 - 14:13 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
No, ďakujem veľmi pekne za túto otázku od poslanca nášho národného parlamentu, od poslanca slovenskej Národnej rady.
Viete, pán poslanec, aj my sme boli súčasťou opozície, samozrejme, bolo to už dávnejšie, ale boli sme súčasťou opozície, keď sa Slovensko pripravovalo na vstup do Európskej únie, kedy sa vaši predchodcovia, alebo neviem, či ste vtedy vy boli na strane koalície, samozrejme, chystali na rôzne ekonomické reformy, ktoré by sa dali možno interpretovať aj ako drancovanie celého energetického priemyslu tejto krajiny, a tá téma, o ktorej hovoríte dnes, sa ani len takto málo (rečník prstami názorne naznačil rozsah) nepribližuje k tým ekonomickým a hospodárskym škodám, ktoré boli spôsobené v tých časoch.
Ale chcem vám povedať, že ani vo sne nás nenapadlo, aby sme aj napriek tomu, že sme boli v opozícii a že sa diali takéto veci pod taktovkou vtedajšej koalície, ktorá dnes je tu v opozícii a ku ktorej vy máte veľmi blízko, aby sme chodili do zahraničia okydávať svoj vlastný štát a poškodzovať jeho dobré meno, tak ako to robia mnohí a tak ako to aj svojou otázkou robíte sčasti aj vy. (Potlesk.)
Ja budem vždy rešpektovať a rešpektujem právo Európskej únie kontrolovať, ako sa narába so štrukturálnymi fondami, či sa efektívne čerpajú európske prostriedky, ale na druhej strane, Európsky parlament, Neeurópsky parlament, nebudem tolerovať, ak si niekto z takýchto misií vytĺka politický kapitál a kde sa tu pretŕčajú strany alebo jednotlivci. A ja viem, že vám osobne, pán poslanec, prepáčte, že som osobný, ale poznáme sa už dlhšie a hľadíme takto na seba už niekoľko rokov, ja viem, že vám sú takéto metódy blízke, preto asi, samozrejme, vy takéto konania podporujete, lebo tak poväčšine aj častokrát sa správate a konáte vo vzťahu k našej Slovenskej republike.
Ale dovoľte mi, aby som vám povedal jednu vec. Už samotné zloženie svedčí o tom, aká vyvážená bola celá misia z Európskeho parlamentu. Viedla ju pani Ingeborg Grosslerová z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany. Bola s ňou pani rakúska poslankyňa Claudia Schmidtová a český poslanec Tomáš Zdechovský, obaja taktiež z klubu Európskej ľudovej strany. To znamená, už sú traja. Potom tam bol jeden britský poslanec zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov a pán poslanec Klin zo skupiny Aliancie liberálov a demokratov. To znamená, treba povedať, že celé zloženie bolo neproporčné vo vzťahu k tomu, ako vyzerá politické zastúpenie jednotlivých politických frakcií a skupín v Európskom parlamente. To je prvý moment.
Páni europoslanci sa postupne stretli s podpredsedníčkou vlády - ministerkou pôdohospodárstva, s predstaviteľmi platobnej agentúry, špeciálnym prokurátorom, so zástupcami mimovládnych organizácií, investigatívnymi novinármi a na škodu veci, žiaľ, iba s vybranými a niekoľkými tzv. poškodenými farmármi. Absolútne ignorovali stretnutie s relevantnými združeniami komôr poľnohospodárov, potravinárov, malých, stredných a veľkých farmárov alebo poľnohospodárskych družstiev, ktoré na Slovensku fungujú a ktoré predstavujú obhospodarovanie 95 % výmery celej poľnohospodárskej pôdy na Slovensku. Títo našich pánov europoslancov v rámci ich misie ne-za-u-jí-ma-li. Veľmi zaujímavé, veľmi zaujímavé.
Naši predstavitelia dôsledne vysvetlili celú administráciu podpôr v Slovenskej republike, všetky kontrolné postupy, sankčné mechanizmy a odpovedali na všetky otázky, ktoré boli na nás kladené, a ja s ľútosťou musím konštatovať, že prišli na misiu často s informáciami, ktoré ale vôbec nezodpovedajú skutkovému stavu Slovenskej republiky.
Hovoril som tu aj dnes, že na Slovensku máme 19-tisíc žiadateľov o podporu a priame platby, chybovosť je na úrovni 0,55 %, čo je druhý najlepší výsledok z celej Európskej komisie a Európskej únie, lepší je už len Estónec alebo Estónci. My sme druhí naj-lep-ší. Všetky ostatné krajiny majú horšie výsledky a robia väčšie chyby. Na Slovensku z 19-tisíc sa najvážnejšie pochybenia identifikovali pri 100 žiadateľoch z 19-tisíc; 100 žiadateľov.
A prepáčte, ja neviem, aké sú pocity a ako sa vyjadrujú panie poslankyne, páni poslanci, ale pokiaľ niekto prichádza na Slovensko na misiu, o výsledku ktorej vie ešte pred tým, ako vôbec krajinu navštívi, tak vám poviem úprimne, že ich pocity a dojmy ma až tak extrémne nevyrušujú a v tomto prípade, ak im nejde o spravodlivosť, ani veľmi nezaujímajú.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 14.2.2019 14:02 - 14:07 hod.

Peter Pellegrini
 

14.2.2019 14:00 - 14:01 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážená Národná rada, vážení členovia vlády, dovoľte mi, aby som podľa rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním.
Neprítomný je na hodine otázok jej podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír, ktorého bude zastupovať pán minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Pani ministerku vnútra Denisu Sakovú zastúpi takisto pán minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.
Nie sú otázky na ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú ani na pána ministra obrany Petra Gajdoša, ani na ministra hospodárstva Petra Žigu a takisto otázky nie sú položené ani na podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.
Skončil som, pán predsedajúci.
Skryt prepis
 

31.1.2019 14:17 - 14:21 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcem potvrdiť, že slovenská vláda a ani ja osobne ako predseda vlády nedisponujem konkrétnymi informáciami, ktoré by potvrdzovali, že technické zariadenia tejto spoločnosti predstavujú konkrétne bezpečnostné riziko s konkrétnymi dôkazmi, kde a ako sa tak koná, respektíve či prostredníctvom týchto zariadení môže tretia strana získavať citlivé informácie. Preto som aj včera sa jasne vyjadril, že nechcem nechať Slovensko zatiahnuť, v prípade, že by išlo len o mediálne útoky, do nejakej obchodnej vojny. Pretože si treba uvedomiť, že táto spoločnosť je jedným z troch globálnych hráčov na trhu, ak nie jedným z dvoch, a ja nechcem, aby sme podľahli nejakým tlakom konkrétnej krajiny v záujme zvrátiť postavenie na trhu jednej alebo druhej spoločnosti.
A v rámci toho, aby sme spravodlivo pristupovali k týmto veciam, ak by sme mali dať preveriť bezpečnosť alebo nebezpečnosť niektorých technických zariadení, tak budem žiadať, aby sme preverili technický stav a bezpečnosť nielen čínskych elektronických zariadení, ale aj ďalších komunikačných technológií, ktoré pochádzajú zo Spojených štátov, ďalších technologických zariadení, ktoré pochádzajú z iných krajín. Zároveň aby sme sa možno pozreli aj na to, či antivírové programy, ktoré sú používané v miliónoch kusoch techniky v Európe a v státisícoch u nás na Slovensku, či už pochádzajú z Ruska, či už pochádzajú zo Spojených štátov amerických, alebo dokonca aj tie, ktoré pochádzajú zo Slovenska, nemôžu predstavovať takisto bezpečnostné riziko, cez ktoré by bolo možné získavať z týchto zariadení citlivé alebo dôverné informácie. Ak máme k tejto veci bezpečnosti v elektronickom prostredí pristupovať zodpovedne, tak sa musíme pýtať na všetky strany a nie obviniť len jednu z nich bez toho, aby sme mali na stole jasné dôkazy.
A ak sa nemýlim, tak aj po tvrdom vyhlásení bezpečnostného úradu v Českej republike premiér Českej republiky hovoril podobným jazykom a potvrdil, že nemá na stole žiadne dôkazy, ktoré by preukazovali, že sa prostredníctvom týchto zariadení tretia strana zmocňuje nejakých citlivých alebo dôverných informácií. Ak takú informáciu obdržím, alebo vláda, alebo bezpečnostná rada, chcem vás uistiť, že okamžite prijmeme adekvátne bezpečnostné opatrenia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

31.1.2019 14:17 - 14:21 hod.

Peter Pellegrini
Ak dovolíte, pán poslanec, na otázku ohľadom Davosu som už odpovedal. Môžme pristúpiť k ďalšej téme.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 31.1.2019 14:17 - 14:17 hod.

Peter Pellegrini
Odpovedal som, ešte raz vás chcem uistiť, Slovenská republika je pripravená aj na scenár tvrdého brexitu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 31.1.2019 14:13 - 14:17 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Panie poslankyne, páni poslanci, asi vnímate, že tá situácia okolo brexitu je stále veľmi turbulentná. Aj posledné hlasovanie v britskom parlamente neprinieslo nejaký zásadný posun. Ten výsledok je taký, že pani britská premiérka by mala sa pokúsiť s predstaviteľmi Európskej komisie vyjednať novú zmluvu, respektíve úpravy doterajšej zmluvy. Tu stanovisko tak členských krajín, ako aj Európskej komisie je také, že si myslíme, že zmluvu nie je vhodné a dobré otvárať. Skôr sa môžme prikloniť k nejakým ďalším politickým deklaráciám a uisteniam smerom k Veľkej Británii o tom, že poistka a problém írskej hranice nebude zneužitý európskymi krajinami, ktorý by nejakým spôsobom na dlhé roky uzamkol Veľkú Britániu v tomto vzťahu.
Slovenská republika preto prijíma opatrenia. Odmietam kritiku, ktorú som počul z niektorých úst, že reagujeme neskoro. Chcem pripomenúť, že pracovná komisia a skupina, ktorá sa zaoberá rôznymi scenármi brexitu, funguje na úrovni štátnych tajomníkov pod vedením štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí už viac ako rok a pol. To znamená, prečo prichádzame s konkrétnymi výsledkami až teraz? Pretože chceme byť najaktuálnejší. A pokiaľ dnes nevieme, ako to nakoniec dopadne, chceme, aby sme aj vláda, aj parlament prijali legislatívu naozaj čo najbližšie k dátumu brexitu, aby sme vedeli presne, ako ten brexit bude prebiehať a čo všetko máme pripraviť.
Prioritou vlády je, aby neboli ohrozené záujmy Slovákov a Sloveniek, ktorí žijú vo Veľkej Británii a ktorí tam pracujú. Dostali sme uistenie z britskej strany, že tí, ktorí požiadajú do 29. marca o povolenie na pobyt a tak ďalej, bude na nich nahliadané ako na obyvateľov Británie a budú mať všetky výhody a podmienky, ktoré sú s tým spojené. Na druhej strane je povinnosťou slovenskej vlády deklarovať to isté aj vo vzťahu k Veľkej Británii. Ale ten materiál, ktorý je na vláde a v stredu bol schválený, obsahuje konkrétne množstvo a penzum úloh pre každý jeden rezort v oblasti sociálnej, v oblasti pobytovej politiky, v oblasti dopravy, spravodlivosti, policajnej spolupráce, zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Takže materiál, ktorý bol schválený, zadal konkrétne úlohy.
A chcem vás informovať, že vláda pripravuje aj špeciálny zákon, ktorý pracovne nazývame lex brexit, ktorý bude sumárne obsahovať všetky potrebné legislatívne zmeny, ktoré sú spojené s prípadným tvrdým brexitom, a o ktorý bude potom vláda prosiť a žiadať Národnú radu Slovenskej republiky, aby sme to niekoľko dní pred samotným brexitom na vašej ďalšej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Ale znenie všetkých textov príslušnej legislatívy bude zrejmé už k 15. februáru.
A ešte raz z tohto miesta chcem uistiť všetkých vás, panie poslankyne a páni poslanci, ako aj všetkých obyvateľov Slovenskej republiky, že Slovenská republika a vláda Slovenskej republiky je pripravená zvládnuť všetky scenáre, ktoré nakoniec môžu dopadnúť, s tým, že Slovenská republika by mala zvládnuť aj tvrdý brexit v prípade, že nedôjde k dohode. A mala by to zvládnuť aj naša ekonomika, aj naša legislatíva, aj naši občania, ktorí žijú a pracujú vo Veľkej Británii.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 31.1.2019 14:13 - 14:17 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dotknem sa teda môjho osobného vystúpenia, takže nebudem opakovať otázku, ktorú som povedal, a ani nechcem opakovať a zdržovať čas, ale možno len, aby ste mali asi takú hrubú predstavu. Vo svojom príspevku medzi lídrami a ministrami rôznych krajín som hovoril o tom, že ak chce Európa naďalej byť konkurencieschopnou v rámci globálneho sveta, stále čelíme v určitých oblastiach fragmentácii. To znamená, stále ide o 27 alebo ešte o 28 fragmentovaných trhov, kde sa nepodarilo úspešne dokončiť projekt jednotného trhu. Ja vítam, že v niektorých oblastiach už úspechy na stole máme, ale v mnohých nie. Skonštatoval som, že tie najlepšie a mnohé z tých najlepších nápadov sveta vznikli práve na pôde Európskej únie alebo v niektorých z krajín Európskej únie. Ale vzhľadom aj na túto fragmentovanosť nakoniec boli realizované tieto projekty v Spojených štátoch amerických alebo v Ázii, pretože to pre investorov a realizátorov týchto projektov bolo jednoduchšie ako sa trápiť na európskom trhu. A to sú všetky veci, ktoré spôsobujú to, že Európa nie je schopná byť tak konkurencieschopná, ako je schopná byť, môžu byť Spojené štáty alebo Ázia.
Hovoril som o tom, že ako Európska únia nemáme víziu. My hovoríme o budúcoročnom, viacročnom finančnom rámci a rozpočte na ďalších sedem, osem rokov, ale my nevieme, čo sú vízie Európskej únie, ako má Európska únia vyzerať v roku 2030, 2025. A tomu máme podriadiť aj tvorbu rozpočtu. A to som vytýkal lídrom, že sme neboli schopní zadefinovať víziu Európy do roku 2030 a tomu podriadiť naše konanie, ale riešime len ad hoc problémy, ktoré nastávajú, a nejak sa domnievame, že kde by sme asi tými riešeniami mohli prísť.
Zároveň som povedal, že na pôde Európskej únie konáme veľmi pomaly. Ak hovoríme o moderných technológiách a o tom, ako sa dynamicky mení svet, musel som kriticky skonštatovať, že my na politickej úrovni v rámci Európskej komisie reagujeme ex post, častokrát s niekoľkoročným opozdením, kedy sa snažíme dobehnúť moderné technológie nejakou reguláciou a upraviť niečo, čo už dávno funguje, a aj tam poväčšine spravíme chyby a urobíme takú reguláciu, ktorá nakoniec tie inovácie zahatá alebo im bráni. A to sú všetko veci, ktoré, ktoré, si myslím, nie sú správne. A použil som také nové prirovnanie, a to sa tak prelínalo mojím vystúpením, a som povedal, ak hovoríme o priemysle 4.0, štvrtej generácie, ak hovoríme o priemyselnej revolúcii a digitálnej revolúcii 4.0, tak som povedal, že by som si veľmi želal, aby aj v európskych krajinách sme mali vlády 4.0. To znamená vlády, ktoré sú moderné, a vlády, ktoré reagujú na tieto nové princípy, a zvýraznil som, že taká vláda 4.0 by mala byť založená na piatich základných princípoch. To znamená, že je to vláda, ktorá je v prvom rade zameraná na občana. Po druhé, že verejné politiky musia byť založené na faktoch, nie na emóciách. Po tretie, dôraz musí byť kladený na konkrétne výstupy. To znamená, vládnuť sa musí tak, že ak sa niečo zadefinuje, tak sa musí potom kontrolovať, či sa tento cieľ aj opatreniami dosiahol. Po štvrté, vláda má byť proaktívna a nie preventívna. To znamená, my nemôžme čakať, čo sa nám stane, my dopredu musíme predvídať, čo nám hrozí a primerane na to reagovať. A po piate, samozrejme, takáto vláda musí pravidelne informovať spoločnosť, verejnosť a daňových poplatníkov o využívaní verejných zdrojov a účelnosti ich využitia. Toľko zhruba asi to vystúpenie, ktoré sa naozaj stretlo s porozumením, a mnohí rečníci po mne potom reagovali aj na slová, ktoré som povedal.
Ďakujem veľmi pekne. Toľko asi zhruba obsah môjho vystúpenia na tom hlavnom paneli, ktorého som sa zúčastnil. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 31.1.2019 14:03 - 14:09 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán poslanec, dámy a páni, chcem povedať, že mi bolo naozaj cťou, že som v dňoch 24. a 25. januára 2019 absolvoval účasť na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose. Ako iste viete, Svetové ekonomické fórum je nezávislou medzinárodnou organizáciou pre spoluprácu verejného a súkromného sektora, ktoré bolo založené už v roku 1971, a je to naozaj výborná príležitosť na stretnutie zástupcov vlád, manažérov významných spoločností, lídrov medzinárodných a mimovládnych organizácií, ale aj predstaviteľov v oblasti kultúry. Majú tak všetci možnosť konštruktívne a podnetne diskutovať o najnaliehavejších problémoch, ktorým čelí svet, a definovať aj priority spoločnosti do budúcnosti.
Osobne som pristúpil k tejto výzve naozaj s veľkým rešpektom. V posledných rokoch sa Svetové ekonomické fórum zameriava na prienik štvrtej priemyselnej revolúcie do globálnej ekonomiky, ktorá je sprevádzaná masívnou digitalizáciou a automatizáciou. Z tohoto dôvodu témou ekonomického fóra v Davose bola tento rok globalizácia 4.0, vytváranie globálnej architektúry vo veku štvrtej priemyselnej revolúcie. Svet vstupuje do tohto procesu, ktorý je formovaný neustále sa vyvíjajúcimi modernými technológiami, a ako povedal zakladateľ fóra Klaus Schwab, nachádzame sa v súčasnosti z istého uhla pohľadu na bojisku medzi robotmi a ľudstvom a určite sa nechceme stať otrokmi moderných technológií.
Slovensko má jednu z najotvorenejších ekonomík na svete, a preto každý globálny výkyv priamo dolieha aj na našu slovenskú ekonomiku. Technológia, umelá inteligencia stále viac vstupujú do výrobného procesu a sektora služieb a nahrádzajú najmä namáhavú a stereotypnú ľudskú prácu. Jedným z najviac dotknutých sektorov je automobilový priemysel a Slovensko, ktoré je lídrom výroby automobilov v prepočte na jedného obyvateľa vo svete, si musí uvedomiť, že sa ho postupné zavádzanie moderných technológií a umelej inteligencie priemyslu 4.0 dotýka veľmi naliehavo. Viaceré vierohodné ekonomické štúdie predpovedajú, že úbytok existujúcich pracovných miest bude nahradzovaný tvorbou nových a kvalitnejších pracovných miest. Je preto nevyhnutné, aby aj vláda tomuto procesu venovala čo najväčšiu pozornosť, nebola pasívna a nečakala len, čo sa stane vo svete, ale aby sme vedeli včas a aktívne reagovať tvorbou flexibilných politík v oblasti priemyslu, služieb a tvorby pracovných miest.
Vážený pán poslanec, počas môjho pobytu som sa zúčastnil dvoch kľúčových podujatí. Jedným bolo neformálne stretnutie svetových ekonomických lídrov k téme Svet v dobe globalizácie 4.0. A na druhom sme spoločne diskutovali o otázke budúcnosti Európy a téma mala príznačný názov Tipping Point or Turning Point of Europe. To znamená Bod zvratu alebo zlomový bod Európy.
Diskusia na prvom zo zmienených podujatí bola zameraná na hľadanie spoločných krokov smerujúcich k udržaniu spomaľujúceho sa hospodárskeho rastu, zvyšujúcej sa globálnej ekonomickej a politickej konkurencie, ako i potrebe nápravy narušenej technologickej a ekologickej rovnováhy vo svete. Bola to nosná téma výročného zasadnutia v Davose, pretože je nielen vysoko aktuálna, ale zároveň, či chceme alebo nie, dotýka sa nás všetkých.
Problematika budúcnosti Európy o ktorej sme diskutovali v rámci panela s názvom Bod zvratu alebo zlomový bod pre Európu, bola obsiahnutá v otázkach aktuálnych výziev v roku 2019, či už ide o brexit, úroveň štátneho dlhu eurozóny, pretrvávajúce napätie v riešení otázky migrácie a podobne. Okrem toho v diskusiách dominovala aj otázka či skôr dilema ako zjednotiť Európu tak, aby sa dokázala postaviť tvárou v tvár čoraz viac konkurencieschopnému multikoncepčnému svetu. Účastníci fóra sa zhodli na tom, že prebiehajúce technologické, politické, ekonomické a spoločenské zmeny nepoznajú národné hranice. Návod na riešenie týchto zmien sa nachádza na globálnej úrovni, a preto je dôležité, aby sa Slovensko do týchto globálnych diskusií aktívne zapájalo. Ak sme súčasťou globálnych debát, vieme lepšie a rýchlejšie reagovať na nové príležitosti, ale aj riziká.
No a súčasťou môjho programu bola aj séria bilaterálnych rokovaní prevažne s predstaviteľmi súkromného sektora. Stretol som sa s lídrami spoločností, ktoré investujú na Slovensku, napríklad ETNT alebo Swiss Re, a manažéri týchto nadnárodných spoločností vyjadrili veľkú spokojnosť so svojimi investíciami na Slovensku a s celkovou situáciou v našej krajine a vážia si pracovitosť a svedomitosť Slovákov, ktorí pre nich pracujú. A som veľmi rád, že som mal možnosť rokovať s premiérom Arménska, zástupcami spoločnosti Forbes Ringier, asociácie európskych odborov, ako aj stretnutie s viceprezidentom Spojených štátov Al Gorom, ktorý mal v Davose veľmi presvedčivé vystúpenie ku klimatickým zmenám, ktorým svet momentálne čelí.
Ďakujem veľmi pekne. Skončil som.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 31.1.2019 14:02 - 14:03 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážená pani predsedajúca, dovoľte mi, aby som podľa rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním.
Neprítomný je dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, ktorý je na zahraničnej pracovnej ceste, zastupuje ho pani ministerka vnútra Denisa Saková. Ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka zastupuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Pána ministra obrany Petra Gajdoša zastupuje tak isto pán minister Ján Richter. Ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú z dôvodu choroby zastúpi na dnešnom rokovaní pani ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho ospravedlňujem, ale nie sú naňho položené žiadne otázky, tak isto ako nie sú položené otázky na ministra hospodárstva Petra Žigu.
Skončil som, pani predsedajúca.
Skryt prepis