Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.10.2019 o 11:08 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2019 9:29 - 9:30 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja na úvod poviem, že s niečím sa dá súhlasiť s pani Zimenovou, pretože aj cieľom Slovenskej národnej strany je naozaj nulová tolerancia k akémukoľvek násiliu. S tým máme, absolútne sme, s tým môžme len súhlasiť. Akékoľvek násilie je zlé.
My však sme za normálnu rodinu, ktorú tvoria muž, žena, deti, pričom v tejto rodine samozrejme muž a žena sú si rovnoprávni bez debaty. Ale rodinu predsa nemôže tvoriť rodič 1, rodič 2, rodič 3, 4, 5, 6. Kde to skončí? To po prvé.
Po druhé. Prejdite si, čo si o tejto, o tomto Istanbulskom dohovore myslí, aj vaši partneri v takzvanej demokratickej opozícii. Pretože keď tu bol Istanbulský dohovor prvýkrát, proti uzneseniu o Istanbule bolo 28 poslancov. Čiže všetci ostatní sú asi mimo reality. Najprv si vyčistite vo vlastných, medzi vlastnými kolegami, čo vlastne chcete a čo chcú oni, a potom tu hovorte za nejakú opozíciu, prípadne, prípadne tieto "znôšky", ktoré ste tu vypustili, odkonzultujte najprv s nimi a potom zaťažujte tým nás ostatných.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.11.2019 17:16 - 17:16 hod.

Tibor Bernaťák
Ďakujem. Vážený pán predseda, dovoľte mi požiadať o presunutie prerokovania bodu č. 26, to je tlač 1729, aby sa tento bod prerokoval po štátnom rozpočte, bod 98, a to z dôvodu, že ešte prebiehajú rokovania o prípadnom pozmeňujúcom návrhu zákona. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.10.2019 11:08 - 11:08 hod.

Tibor Bernaťák
Ďakujem. V mene troch poslaneckých klubov, Slovenskej národnej strany, SMER-u - SD a MOST-u - HÍD, navrhuje termínovať bod č. 34, návrh zákona o podmienkach výkonu volebného práva (tlač 1579), na pondelok o 9.00 hod. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.10.2019 17:07 - 17:07 hod.

Tibor Bernaťák
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. V mene troch poslaneckých klubov, Slovenskej národnej strany, SMER-u – SD a MOST-u – HÍD, navrhujem termínovať bod č. 34, to je návrh zákona o podmienkach výkonu volebného práva, tlač 1579, zajtra od 14.00 hod. pred zákonmi, pred zákony, ktoré vlastne majú byť prerokované zajtra od štrnástej hodiny. Ďakujem.
Skryt prepis
 

22.10.2019 14:15 - 14:18 hod.

Tibor Bernaťák
 

Vystúpenie v rozprave 22.10.2019 10:25 - 10:40 hod.

Tibor Bernaťák
Veľmi pekne ďakujem. Ja len jednu vec, teda ako hovoril pán minister, že sa diskutuje o nejakých opatreniach, ktoré by bolo možné prijať. Preto aj vzhľadom na to, čo spomínal on, hlasovanie o jedenástej nebude. Navrhujem preložiť hlasovanie na neskôr, pričom presný termín bude stanovený buď predsedom Národnej rady, alebo predsedajúcim. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.10.2019 8:55 - 9:10 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 2008 z 12. septembra 2019 pridelila vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňajú a menia niektoré zákony (tlač 1604), na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky, a to aj ako gestorskému výboru, a určila lehotu na jeho prerokovanie v druhom čítaní.
Ústavnoprávny výbor vládny návrh zákon prerokoval, ale uznesenie neprijal, keďže návrh uznesenia, ktorým sa odporúča Národnej rade vládny návrh zákona schváliť, nezískal súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. Gestorský výbor odporúča Národnej rade vládny návrh zákona schváliť ako celok.
Správa ústavnoprávneho výboru o prerokovaní vládneho návrhu zákona (tlač 1604a) bola schválená uznesením ústavnoprávneho výboru č. 761 z 15. októbra 2019. Týmto uznesením ma výbor ako spravodajcu poveril, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania a pri rokovaní o vládnom návrhu zákona predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, poprosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.10.2019 10:32 - 10:33 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem. Posledné vety, tu stále lietajú nejaké provízie. Však, prepánakráľa, kvôli tomu je ten návrh, resp. pri samotných rekreačných poukážkach je to upravené tak, že sa môže zamestnávateľ rozhodnúť, že či bude sa preplácať priamo peniazmi, alebo druhou formou - rekreačným poukazom. Čiže je tu eliminovaný akýkoľvek spôsob v prípade, že zamestnávateľ nechce. Samozrejme, bez problémov je to možné uhrádzať, uhrádzať normálnym spôsobom, faktúrami. Čiže zamestnávateľ predloží, pardon, zamestnanec predloží faktúru a tá mu bude preplatená bez akejkoľvek provízie.
A toto, čo hovoríte teraz, no neviem, samozrejme, je to otázka na hotely, že či sú ochotné takéto, na takéto niečo pristúpiť. Ja v živote by som na takéto niečo nepristupoval, hlavne keď je tá možnosť, o ktorej som teraz hovoril pred chvíľkou, že zamestnáva..., zamestnanec si môže dať preplatiť faktúru, ktorú normálne uhradil tomu konkrétnemu hotelu bez akýchkoľvek, opakujem, bez akýchkoľvek provízií.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.10.2019 9:58 - 10:00 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Chcem poďakovať pánovi poslancovi Mihálovi, myslím, že také rozumné a triezve zhodnotenie, samozrejme, z pohľadu z opozičného politika. Súhlasím s tým, čo aj hovoril, treba si ale naozaj povedať, že dôchodcovia, dneska minimálny dôchodok je 278,90 eur, ak si dobre pamätám, čo je naozaj smiešna suma, malá suma, dôchodcovia sa častokrát rozhodujú, či si kúpia lieky, alebo si lieky nekúpia, pretože im to nevychádza, čiže preto z nášho pohľadu v prvom rade je potrebné zdôrazniť ten sociálny aspekt ako, ako iné, toto v prvom rade.
Ďalej chcem povedať, že dneska máme rok 2019, čiže pobavme sa o tom, kto vlastne pracoval 30 rokov, koho sa to hlavne týka, to sú ľudia, ktorí pracovali do roku 1989, čiže do Nežnej revolúcie. V čase pred Nežnou revolúciou, teda predpokladám, že nejaké veľké možnosti špekulovania neboli, tí ľudia často pracovali naozaj za nízke sumy, pracovali vlastne do roku 1989, čiže tých sa to týka najviac a tým by sme mali takisto nejakým spôsobom za to, čo tu vybudovali, ich trošku oceniť. A myslím si, že zvýšenie minimálneho dôchodku, aj ako to bolo spomínané tej, tej báze, tých 250-tisíc dôchodcov, u mňa si to zaslúži, lebo je to naozaj veľmi veľká masa.
A viete, zopár špekulantov možno v tom čase bolo, ale dovolím si povedať, že naozaj dôchodcovia, ľudia, ktorí vytvárali hodnoty, z ktorých žijeme doteraz, si zaslúžia vyššie dôchodky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.10.2019 17:50 - 17:51 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, dovoľte, aby som vás informoval o prerokovaní správy špeciálneho prokurátora za rok 2018 vo výboroch. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 1719 z 26. augusta 2019 pridelil predmetnú správu na prerokovanie týmto výborom Národnej rady: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Zároveň určil Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky za gestorský výbor a lehotu na prerokovanie predmetnej správy vo výboroch. Obidva výbory odporučili vziať predmetnú správu špeciálneho prokurátora na vedomie.
Gestorský výbor taktiež odporúča Národnej rade vziať predmetnú správu na vedomie.
Spoločná správa výborov, tlač 1489a, bola schválená uznesením ústavnoprávneho výboru č. 767 z 15. októbra 2019. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril ako spoločného spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledkoch rokovania výborov Národnej rady a predniesol návrh uznesenia Národnej rady.
Pán predsedajúci, poprosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis