Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

19.5.2022 o 15:55 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2022 16:07 - 16:08 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Áno, skutočne si myslím, že táto pomoc je reálnou pomocou a reálne pomôže rodinám.
A chcel by som vás upriamiť ešte na jeden, na jednu vetu, ktorú tu často najmä v prvej vlne pandémie koronavírusu hovorili aj opoziční poslanci, ale napríklad aj niektorí z vás, že mali by sme rozdať peniaze plošne, čiže z helikoptéry. My sme to vtedy neurobili, lebo to bolo nesystémové, ale teraz takéto opatrenie, ktoré zasiahne deti všetkých pracujúcich rodičov najmä, ale aj ostatných, tak toto teraz kritizujete tiež. Ja si myslím, že vy by ste kritizovali úplne všetko, čo nevyšlo z radov vašich poslaneckých lavíc.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 19.5.2022 15:55 - 15:59 hod.

György Gyimesi
!!! VYMAZAŤ nadbytočný rámček !!!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.5.2022 15:55 - 15:59 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Vážené kolegyne, kolegovia, musím reagovať na to, čo som teraz počul od pána predsedu finančného výboru a poslanca za stranu SaS a musím zase reagovať aj na to, čo som si mal možnosť vypočuť počas tých týždňov, debát ohľadom tejto pomoci. Nebudem reagovať na to, čo hovorí opozícia, pretože tá kritizuje absolútne všetko, čo táto koalícia urobí. A je to aj v poriadku, však je to ich práca, ale rád by som sa povenoval opozícii v rámci koalície, strane SaS.
Tvoje vystúpenie, pán poslanec a pán predseda finančného výboru, bolo plne v súlade so všetkými intenciami, na základe ktorých robí politiku vaša strana. A spomeňte si na vyjadrenia pani predsedkyne alebo predsedníčky zdravotníckeho výboru Cigánikovej, ktorá povedala, že tí, ktorí nezarábajú 10-tisíc euro, sú ťuťmáci. Spomeňte si na vyjadrenia pani predsedníčky poslaneckého klubu Zemanovej, ktorá povedala, že dôchodcov netreba očkovať, pretože tí už nevytvárajú žiadnu ekonomickú hodnotu. A plne v súlade s týmito vyjadreniami ste povedali vy, že nie je nutné podporovať rodiny, resp. v rodinách, ktoré sú úplné. To je, ja neviem, keď toto niekto počúva, tak Kaník by sa, vám závidí, že na takéto neprišiel on, pretože sociálny netvor je oproti vám šuviks. Toto, toto jednoducho človek nevymyslí.
Kritizoval si očkovací bonus, na základe ktorého sa zaočkovalo 830-tisíc dôchodcov a okrem toho, že si ochránili svoje zdravie, sa medzi nich rozdelilo zhruba štvrť miliardy euro, 250 miliónov eur. Tieto peniaze sú reálne v peňaženkách tých dôchodcov. Takže ak aj toto nie je pomoc, tak potom ja už neviem, čo je pomoc. Pretože z tohoto všetkého, čo ste vy tu povedali, mi vychádza len to, že pomoc je vtedy, ak tie peniaze má vo svojej peňaženke alebo vo svojej firme pán Sabol.
A ďalej odmietam takéto tvrdenia, ktoré si tu povedal, že my nevieme, o čom hlasujeme. Robiť idiotov z poslancov, ktorí si za každú cenu vážia rodiny, vážia si deti v tých rodinách, vážia si dôchodcov, vážia si zdravie ľudí, považovať za idiotov, ktorí si ani neprečítajú to, čo pred nich predloží vraj ministerstvo financií, je tiež tak hodné strany SaS, že toto si asi ďalší komentár nezaslúži.
Chcel by som vám pripomenúť, vážení páni poslanci a pani poslankyne zo strany SaS, že Slovensko nie je Bratislava. Áno, máte pravdu, 50 euro na krúžkovné v Bratislave neznamená toho až tak veľa, ale sú aj iné regióny, kde to krúžkovné bude znamenať a nielen pre tie deti, ktoré dnes ani nemajú možnosť ísť na nejaký krúžok, a hneď vám poviem konkrétny príklad, ktorý som hovoril aj pánovi ministrovi, ale bude znamenať aj príjem napríklad aj pre tých učiteľov, ktorí budú motivovaní sa prihlásiť do tej aplikácie, ktorá bude vytvorená, a poskytovať tieto služby deťom. Bude motivovať obce a mestá, aby centrá voľného času fungovali ešte efektívnejšie, ešte lepšie, aby mali tú ponuku ešte väčšiu a aby tie deti tam mohli chodiť.
A teraz vám poviem konkrétny príklad z mesta, ktoré má zhruba 9 000 obyvateľov, mesto Veľké Kapušany. Môj syn nemôže chodiť na žiaden krúžok, pretože žiaden krúžok tam nie je. Primátor mesta vedie futbalový krúžok raz do týždňa. Tak sa vás pýtam, aký máte vy problém s tým, ak sa každý mesiac nabije kredit tomu rodičovi? Má tam 50 eur a môže si vybrať, či už chce ´VČ´ alebo konkrétne v meste alebo nejakého učiteľa, ktorý sa tomu dieťaťu bude venovať vtedy, keď je on ešte v práci. A ešte si za to zarobí aj ten učiteľ. Toto je hyenizmus, čo robíte.
Však sa už zobuďte, preboha, vás prosím! Nie je dobré nič, čo robí Matovič, nie je dobré nič, čo robí OĽANO. Všetci sme debili, vy ste lietadlo.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 19.5.2022 11:45 - 11:46 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
51. (18.)
Ďakujem za slovo, pán predseda. Hneď na úvod by som chcel poopraviť pána podpredsedu vlády a ministra financií v tom, že tento zákon a táto podpora sa netýka len slovenských rodín, ale týka sa rodín občanov Slovenskej republiky, všetkých.
Čiže vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 1068 z 19. mája 2022 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 1027, na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky. Výbor pre financie a rozpočet prerokoval tento návrh na skrátené legislatívne konanie na svojej 93. schôdzi dňa 19. mája 2022 a prijal k nemu uznesenie č. 333, ktorým odporúča Národnej rade vysloviť súhlas s prerokovaním vládneho návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 1028, v skrátenom legislatívnom konaní na jej 65. schôdzi.
Vážený pán predseda, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11.5.2022 11:37 - 11:38 hod.

György Gyimesi
Pripomínam členom výboru pre financie a rozpočet rokovanie výboru dnes o 13.30 v zasadacej miestnosti výboru.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 4.5.2022 18:35 - 18:37 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda.
Dámy a páni, ak sme tu hovorili o tom pred chvíľkou, že aká podstatná inštitúcia je Matica slovenská pre Slovákov, tak minimálne taká podstatná je aj organizácia Csemadok pre Maďarov žijúcich na Slovensku. Táto organizácia vznikla v roku 1949, konkrétne 5. marca. Čiže má za sebou úplne najdlhšiu históriu, ktorá počíta 73 rokov, ak to dobre počítam. A táto organizácia do dnešného dňa združuje 53-tisíc ľudí, má 414 miestnych organizácií a 17 oblastných zväzov, ktorá ju robí okrem najstaršej aj najväčšou. Táto organizácia ročne vyprodukuje v mimocovidovom období okolo 5-tisíc kultúrnych podujatí po celom Slovensku, takže je aj počtom kultúrnych akcií najväčšou a najbohatšou.
Som veľmi rád, že som mohol prispieť svojou troškou, a to pán poslanec Svrček dosvedčí, k tomu, aby tieto dva zákony mohli ísť ruka v ruke ako dvojičky a navzájom sa podporiť, pretože tak ako ja s radosťou zahlasujem za zvýšenie každoročnej dotácie Matici, tak by som bol aj veľmi rád a tak tajne dúfam, že takisto sa k Csemadoku postavia aj ostatní poslanci, ktorí by sa možno k tomu tak nepostavili, ak by tento zákon o Matici slovenskej tu nebol.
Csemadok si zaslúži takúto podporu, ktorú mu navrhujeme, pretože do roku 1996, pokiaľ ho Mečiarova vláda nezrušila jedným podpisom, dotáciu od štátu dostával, bolo to vtedy vo výške 10 miliónov slovenských korún ročne. Suma 300-tisíc euro je nižšia, než bola vtedy, ale sme veľmi radi za každé, za každý jeden cent, ktorý vieme získať alebo ktorý vie Csemadok získať, alebo ktorý my Maďari vieme získať na svoju kultúru zo štátneho rozpočtu.
Čiže ak je niekto alebo nejaká organizácia, ktorá si takúto dotáciu zaslúži, tak Csemadok ňou celkom určite je, a ja by som bol veľmi rád, ak by väčšina z prítomných poslancov zajtra o jedenástej si myslela to isté.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 4.5.2022 15:19 - 15:21 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť informáciu Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet o výsledku prerokovania návrhu na ukončenie členstva Slovenskej republiky v Medzinárodnej investičnej banke a Medzinárodnej banke hospodárskej spolupráce, je to tlač č. 965.
Predseda Národnej rady rozhodnutím č. 1007 z 11. apríla 2022 pridelil návrh na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet v termíne do 25. apríla 2022. Predseda Národnej rady zároveň určil, aby výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor pripravil na schôdzu Národnej rady informáciu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vo výbore. Uvedený výbor prerokoval predmetný návrh v stanovenom termíne. Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet prerokoval návrh na svojom zasadnutí dňa 21. apríla 2022 a neprijal platné uznesenie, nakoľko návrh uznesenia nezískal podporu potrebnej nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov.
Návrh správy výboru vrátane stanoviska gestorského výboru prerokoval Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet na svojej 87. schôdzi dňa 26. apríla 2022. Správa výboru ani stanovisko gestorského výboru neboli schválené, keďže návrh stanoviska gestorského výboru ani návrh správy výboru nezískali súhlas potrebnej väčšiny. Predseda výboru ma zároveň určil ako spoločného spravodajcu.
Ďakujem, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 4.5.2022 15:14 - 15:15 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 10. júna 2022 a gestorský výbor do 13. júna 2022.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte k uvedenému návrhu rozpravu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 24.3.2022 15:39 - 15:41 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán kolega Dostál, predkladateľ tohto návrhu, ako aj pozmeňujúceho návrhu už povedal prakticky všetko, čo sa povedať o tomto zákone, o jeho novele a aj o pozmeňujúcom návrhu povedať dalo. Tak mne už asi neostane nič iné, len sa poďakovať mu za nielen za tento, za tento zákon alebo za túto novelu, ale vlastne aj za jeho pôsobenie doterajšie, pretože v osobe Ondreja Dostála mali národnostné komunity silného zástancu v slovenskom parlamente. A mne osobne bude chýbať počas jeho výkonu mandátu štátneho tajomníka na ministerstve spravodlivosti.
Ale vrátim sa aj k tomuto zákonu. Áno, kultúra národnostných menšín obohacuje, obohacuje štát, obohacuje aj väčšinový národ a skutočne nevidím absolútne žiaden dôvod na to, aby sa tieto prostriedky niekedy aj v budúcnosti nemohli aj navýšiť. Obzvlášť považujem za podstatné zdôrazniť aj to, že toto navýšenie týchto prostriedkov prichádza v čase, kedy Slovenská republika čelí bezprecedentnému nárastu cien, inflácii, ešte stále nie sme po koronakríze a máme tu u suseda ťažkú vojnu, ktorá nás bude stáť ako štát veľa. A práve preto považujem za dôležité aj to, že práve v tejto chvíli minister financií vedel nájsť tieto peniaze v štátnom rozpočte a tieto peniaze vedel uvoľniť, za čo mu tiež patrí vďaka, takisto ako patrí vďaka aj všetkým predkladateľom návrhu, všetkým tým, ktorí podporili alebo sa spolupodieľali na vypracovaní tohto pozmeňujúceho návrhu, a napokon aj všetkým tým, ktorí za tento návrh zahlasujú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.3.2022 14:23 - 14:26 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, kolegyne, kolegovia, ja budem len skutočne krátko k tomuto zákonu. Myslím si, že je podstatné, aby aj tu v pléne odznelo to, čo sme schválili a prijali na výbore, na finančnom výbore, a to je veľmi významná pomoc pre všetkých tých, ktorí utiekli pred vojnou z Ukrajiny, hoci sa to môže zdať ako drobnosť, ale je to pre ďalší život a ďalšie pôsobenie tých utečencov na Slovensku mimoriadne dôležitá vec, a to je to, že títo občania budú môcť si otvoriť účty v slovenských bankách za výrazne jednoduchších podmienok, než tomu je teraz. Totižto účet, bežný účet potrebujú už prakticky všetci k napĺňaniu svojich každodenných potrieb a bez účtu sa jednoducho fungovať nedá.
Slovenská vláda, konkrétne ministerstvo financií na to myslelo a takýto zjednodušujúci predpis sa dostal práve do tohto, do tohto zákona, ktorý spočíva v tom, že títo občania Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnou, disponujú pobytom, legálnym pobytom na území Slovenskej republiky, či už je to dočasné útočisko, alebo tolerovaný pobyt, budú môcť si otvoriť účet v slovenskej banke len na základe tohto potvrdenia a jedného dokladu, ktorý dokladuje ich totožnosť aj s fotografiou. Slovensko pomáha, vláda Slovenskej republiky pomáha, ako môže, a toto je ďalší jej príspevok k tomu, aby sme týmto občanom uľahčili ich život a poprípade, ak je to možné, tak ich integrovali čím viac. Musím podotknúť, že sa jedná o dočasné opatrenie, ktoré skončí 30 dní po tom, čo sa skončí to dočasné útočisko alebo tolerovaný pobyt. Tento, táto novela alebo tento pozmeňujúci návrh bol odkonzultovaný aj s Národnou bankou Slovenska, aby sa predchádzalo prípadným nejakým trestným činom súvisiacich s praním špinavých peňazí alebo s financovaním terorizmu. Také nie je možné, samozrejme, vkladať na účet neobmedzené množstvo ani opakovane po sebe. Ja si to myslím, že od 10-tisíc euro v hotovosti, ktoré je, si môžme dať na takýto účet vložiť, čo, si myslím, že je tiež dostatočná ochrana proti záujmom, resp. dostatočná ochrana záujmov Slovenskej republiky a Európskej únie ako takej.
Ešte raz, všetkým, ktorí sa na tomto podieľali, ďakujem a verím, že tak to aj schválime.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis