Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

27.6.2023 o 9:50 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

27.6.2023 9:50 - 10:12 hod.

Marián Viskupič
Takže hlasujeme takisto zajtra o jedenástej. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.6.2023 9:48 - 9:49 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Prepáč, proste, kolega, zasa si to, zasa si to posunul. V prvom rade to kilečko. V kilečku bolo vyše sto vecí, proste to bolo kopa, kopa vecí. Keď sa ťa spýtam, povieš mi o jednej chybe, ktorú si pamätáš, ktorú dokolečka omieľate, jednu, hej. Ale teraz si to zasa, zasa posunul. Tak už teda aj OLAP proste má s tým problém a nestíha, má s tým problém a nestíha. Je to tak. Len nebude to základné v tom, že proste je tu legislatívna smršť návrhov, ktoré sú častokrát v stave, že sú neopraviteľné, proste, že sú tak jednoducho nesprávne, tak škodiace, že proste to či už ten úradník na tom ministerstve, alebo čo zamestnanec nášho odboru legislatívy a aproximácie práva jednoducho proste nevie, nevie, nevie čo s tým. Fakt, toto je ten problém. To, že na minulej schôdzi sme mali 250 bodov, teraz sme ich mali 200 a ďalších 26 sa tam pridalo, toto je ten skutočný problém. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 27.6.2023 9:43 - 9:46 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Marek otvoril tému, tak ešte pár slov k tomu. No, ja by som to možno zasa začal, vrátim sa proste k tomu daňovému bonusu, hej. Pamätáme si, ako to bolo proste pretlačené za šesť dní nasilu proste, bez MPK-čka, bez čohokoľvek, s miliónom chýb. Odvtedy schôdzu čo schôdzu proste aspoň dva-tri návrhy, ktoré sa týkajú tejto témy, ktoré to nejak opravujú, nejakú chybu odstraňujú, následne napríklad samosprávam nejaké teda peniaze dajú ako kompenzáciu a proste snažia sa to predĺžiť a zmeniť a upraviť. Ako toto si treba uvedomiť, že toto je ten základný problém, že keby sa to spravilo proste fakt na tej pôde ministerstva za použitia všetkých odborníkov, za použitia MPK-čka, za použitia proste dohody a spravilo by sa niečo naraz a dobre, možno by život ukázal potrebu jednej, dvoch úprav, okej, však to tiež prináša život, tak by to všetko bolo v poriadku. Ale, ale práve takýmito vecami, že sa tu dokolečka proste upravuje stále a stále a stále a to je jedno, či je to zákon o dani z príjmu alebo proste zákon o dani z pridanej hodnoty alebo, alebo kopu ďalších zákonov. Akože toto celé vlastne spôsobuje aj to, že skutočne tí odborníci, proste tí úradníci na ministerstve aj nestíhajú, aj sú rezignovaní, aj jednoducho na tie ich názory sa proste neprikladá váha. Čiže je to fakt celé komplikované.
Možno, možno, Marek, to nepatrí tebe, ale ja to poviem. No tá komunikácia za čias, keď bol minister Igor Matovič, že to je ďaleko, ďaleko, ďaleko neprekonateľné, ako sa to, ako sa to nedialo, nie že dialo, ako sa to nedialo.
A možno ešte jednu skúsenosť si dovolím povedať. Teraz som cez víkend sa stretol s nejakými starostami menších obcí, ako ten legislatívny chaos, tá legislatívna smršť, ktorá tu je proste, tá starostka hovorí, že ona jednoducho to prestala sledovať. Ona tam má jednu zamestnankyňu, možno trošku väčšia samospráva má ešte jednu, jednoducho to nestíhajú sledovať. Každý mesiac sa to všetko mení, všetko to má dosah na tie samosprávy, samozrejme, väčšinou, väčšinou negatívny. Teraz v júni im prišlo fyzicky menej peňazí než takto pred rokom. Ako ten, ten, tá smršť, ten chaos sa normálne že prelial už aj do tej samosprávy, ktorá fakt je najbližšie tým problémom a dokázala tú svoju schopnosť fungovať, hej, a riešiť tie problémy úplne, či už to bol covid alebo utečenecká kríza alebo aj vôbec toto všetko, čo sa tu deje a, Marek, ako vieš, že teraz z tohoto povedať, že ten problém je v tom, že neodpovedajú alebo nestíhajú odpovedať úradníci na ministerstve financií, ako pri všetkej úcte, prepáč, Marek, fakt akože to nie je správny pohľad na vec, fakt to nie je správny pohľad na vec.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.6.2023 9:39 - 9:40 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem pekne.
No, Marek, v prvom rade, veď trebalo sa prihlásiť do rozpravy, veď o tom tá rozprava je, v pohode, však reagoval si, čiže nebola to, nebola to vlastne faktická na mňa, okej, však berem. Lepšie možno bolo prihlásiť sa do rozpravy, ale padlo to, verím, že pán minister odpovie, skúsim odpovedať možno aj ja za seba. No otázka, či to nie je vlastne taká tá najpresnejšia informácia o tom, že v danom stave schôdze a času pred voľbami, že či možno nie je najlepšie už prestať vymýšľať s ďalšími a ďalšími pozmeňujúcimi návrhmi, takýmito, ktoré neprešli ako samostatný zákon pred mesiacom, pred dvomi a dneska sa to za každú cenu tlačí do každého ďalšieho zákona. Možnože, možnože toto je to, čo sa snažia slušne a diplomaticky z toho ministerstva financií pretlmočiť, ale, samozrejme, nechám odpovedať pána ministra, keďže otázka padla na neho. Pán minister má možnosť kedykoľvek sa pripra... prihlásiť do rozpravy, sme v rozprave, takže myslím, že to využije.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.6.2023 9:33 - 9:37 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Dovolím si teda pár slov a začnem skutočne tým, že, pán minister, ďakujem pekne za úvodné slovo, za realistické zhodnotenie stavu, za realistický prejav. Myslím si, že toto je to kľúčové, vlastne čo je ten rozdiel, že máme úradnícku vládu, máme ministra financií, ktorý objektívne, presne a realisticky popisuje, čo sa podarilo, ale teda, bohužiaľ, veľa je toho, čo sa nepodarilo, a hovorí o stave dlhodobých verejných financií. Za toto som fakt veľmi rád, pretože v tomto predvolebnom období keby sme tu mali teda povedzme že predchádzajúcu vládu, počúvali by sme fakt niečo iné.
Počúvali by sme o tom, aký výborný bol minulý rok, koľko viacej daní sa vyzberalo, ako vlastne aj tie dlhodobé verejné financie sú absolútne v poriadku a ako vlastne je všetko v poriadku a od volieb už začnú padať iba pečené holuby na prestretý stôl. Takže realita je ale skutočne takáto a, prosím, fakt je, o to viac ma mrzí, že nás je tu takto málo, pretože tými peniazmi všetko začína a všetko končí. Proste ak budú verejné financie v takomto zlom stave, v akom sú, s tak negatívnym vývojom, aký nás čaká, pokiaľ nič neurobíme, tak nebude ani na školstvo, ani na zdravotníctvo, ani na sociálne pomoci a jednoducho ono to začne byť veľmi rýchlo vidieť.
Aj to, čo sa podarilo, aby som bol aj optimistický, a to je teda určitá reforma dôchodkového systému, aj to sme tu už mali. A ak si pamätáte, tak vlastne v čase, keď to malo začať pôsobiť, tak na konci minulého volebného obdobia vlastne to bolo zrušené a zasa sa vlastne dlhodobé verejné financie dostali do horšieho stavu. Aj dnes sme vlastne vo veľmi podobnej situácii, pretože tie pozitívne vplyvy dôchodkovej reformy, dôchodkový automat a tieto veci vlastne začnú pôsobiť až v roku 2034, tak nejak myslím, pozitívne, hej, a zasa je tu to riziko vlastne, že do vtedy zasa niekoho napadne spraviť populistické rozhodnutie a, a zasa sa ešte situácia zhorší.
Čiže na toto som viac-menej chcel poukázať, na tieto slová pána ministra, že tá situácia je zlá, sme vo vysokom riziku dlhodobých financií, áno, prijatá reforma to riziko trošku znižuje, ale aj tak sme v dlhodobom vysokom riziku a, nedajbože, ak niekoho napadne vlastne to zasa, tak ako sa už v minulosti stalo, hej, strana SMER to zasa zruší, takže tá situácia bude ešte horšia. O to je dôležitejšie, aby sme sa fakt prikrývali tou perinou, na akú máme, a išli rozpočet za rozpočtom, krok za krokom k tomu, aby sme proste túto krajinu dokázali ozdraviť, aby sme tie verejné financie dokázali pripraviť na všetky výzvy, ktoré budú v budúcnosti, a, bohužiaľ, čaká ich nás nie málo. A toto, toto je kľúčové, takže ešte raz, ďakujem, pán minister, za realistickú správu a ďakujem za, za tiež prípravu programu stability.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

27.6.2023 9:31 - 9:33 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegyne vlastne nemáme, kolegovia, dovoľte mi, aby som ako určený spravodajca predniesol informáciu výborov Národnej rady o výsledku prerokovania programu stability Slovenskej republiky na roky 2023 až 2026, tlač 1715.
Predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 1792 zo dňa 16. mája 2023 pridelil program stability na prerokovanie výboru pre financie a rozpočet a tiež výboru pre európske záležitosti. Za gestorský výbor určil výbor pre financie a rozpočet. Uvedené výbory prerokovali predmetný návrh v stanovenom termíne. Gestorský výbor nedostal do začatia rokovania k programu stability Slovenskej republiky na roky ´23 – ´26 iné stanoviská poslancov.
K predmetnému pro... k predmetnému materiálu zaujali výbory tieto stanoviská: Odporúčanie pre Národnú radu program zobrať na vedomie – výbor pre európske záležitosti svojím uznesením č. 152 zo dňa 13. júna 2023. Výbor pre financie a rozpočet o návrhu nehlasoval, pretože podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady o rokovacom poriadku nebol uznášaniaschopný. Z desiatich členov výboru boli v danom momente prítomní iba štyria členovia.
Návrh spoločnej správy vrátane stanoviska gestorského výboru prerokoval výbor pre financie a rozpočet na 130. schôdzi dňa 13. júna 2023. Stanovisko gestorského výboru ani návrh spoločnej správy neboli schválené, keďže návrh stanoviska gestorského výboru nezískal súhlas potrebnej väčšiny členov výboru pre financie a rozpočet.
Ako predseda výboru som na seba prevzal úlohu spoločného spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania výboru a tiež navrhol Národnej rade postup pri hlasovaní. Návrh na uznesenie je prílohou tejto informácie.
Pán predsedajúci, ďakujem pekne, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

27.6.2023 9:24 - 9:26 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Takisto ďakujem pekne teraz aj za slová pána ministra, za súhlasné slová. Pretože ja to vidím úplne rovnako. Tá správa fakt, akože jasne hovorí o tých slabých miestach a vlastne tým štátnym záverečným účtom finálne končí jeden rozpočtový rok už aj z hľadiska teda jeho, jeho zhodnotenia a som presvedčený, že práve to, že máme úradnícku vládu, že máme pána ministra, ktorý fakt sa môže venovať príprave budúcehoročné... budúcoročného rozpočtu, nemusí pozerať až tak alebo teda v podstate takmer vôbec na to, že idú voľby. Áno, musí, musí chystať teda jednu verziu toho vyrovnaného rozpočtu, ja pevne verím, že pracujú na verzii aj tej realistickej a možnože už budúca vláda, už nech bude akákoľvek, dostane možno najlepšie pripravený rozpočet alebo teda nejakú tú víziu, alebo teda poklady rozpočtu a možnože práve to pomôže, aby aj tuto spomínané nedostatky možno boli čo v najväčšej miere eliminované pre, pre teda najbližšie roky. Určite by mal, mali pomôcť aj výdavkové limity, ktoré teda by mali zdisciplinovať nielen rozpočtový proces, ale už potom aj to samotné používanie rozpočtu počas celého ďalšieho roka.
Takže ešte raz ďakujem pekne, hlasujeme dnes, pardon, zajtra o 11.00 h.
Skryt prepis
 

27.6.2023 9:22 - 9:24 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len veľmi rýchlo. Chcel som teda vystúpiť k štátnemu záverečnému účtu, ale myslím si, že fakt to nie je potrebné. Všetky zásadné veci, či už tie pozitívne, alebo aj tie negatívne zhrnul pán predseda Najvyššieho kontrolného úradu, takže viac-menej v podstate by som sa opakoval. A takto chcem len poďakovať pánovi predsedovi NKÚ takisto za, za jeho prácu, za celé tri roky počas tohto volebného obdobia a takisto aj za skutočne komplexnú, podrobnú, precíznu a fakt že postihujúcu realitu správu ku záverečnému účtu. Takže ďakujem pekne.
A aby som nezabudol, samozrejme, ďakujem aj pánovi ministrovi a ministerstvu tiež za samotnú prípravu materiálu a vlastne za celú prácu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 27.6.2023 9:21 - 9:22 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán minister, vážený pán predseda Najvyššieho kontrolného úradu, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som ako spravodajca predniesol informáciu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2022.
Návrh štátneho záverečného účtu za rok 2022 pridelil predseda Národnej rady rozhodnutím č. 1796 z 19. mája 2023 Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj a kapitoly štátneho záverečného účtu pridelil na rokovanie príslušným výborom.
Gestorskému výboru výbory predložili výsledky o prerokovaní vyššie uvedeného návrhu. Výbor pre financie a rozpočet vypracoval na ich základe spoločnú správu výborov Národnej rady.
Výsledky rokovania výborov k návrhu štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2022. Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj odporučil Národnej rade Slovenskej republiky po
A. schváliť návrh štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2022.
B. vziať na vedomie, že schodok štátneho rozpočtu vykázaný v štátnom záverečnom účte Slovenskej republiky za rok 2022 vo výške 4,5 mld. eur bol krytý finančnými prostriedkami získanými z predaja štátnych dlhopisov v hodnote 4,4 mld. eur a prijatými zahraničnými bankovými úvermi v hodnote 0,1 mld. eur.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet o návrhu nehlasoval, pretože podľa § 52 ods. 2 o rokovacom poriadku nebol uznášaniaschopný.
K návrhom kapitol štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2022:
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady návrhy záverečných účtov kapitol prerokovali všetky výbory s výnimkou výboru pre obranu a bezpečnosť.
Výsledky rokovaní vo výboroch sú uvedené v časti B informácie gestorského výboru.
Návrh spoločnej správy, vrátane stanoviska gestorského výboru prerokoval výbor pre financie a rozpočet na 133. schôdzi dňa 13. júna 2023.
Stanovisko gestorského výboru, ani návrh spoločnej správy výboru pre financie a rozpočet, neboli schválené, keďže návrh stanoviska gestorského výboru, že teda odporúča Národnej rade Slovenskej republiky schváliť návrh štátneho záverečného účtu Slovenskej republiky za rok 2022) nezískal súhlas potrebnej väčšiny členov výboru.
Ako predseda výboru pre financie a rozpočet som na seba prevzal úlohu spoločného spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania výboru a navrhol Národnej rade postup pri hlasovaní podľa príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku.
Návrh na uznesenie Národnej rady je prílohou informácie pod číslom 1718a.
Pán predsedajúci, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2023 12:28 - 12:29 hod.

Marián Viskupič Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja len pár slov teda k pozmeňujúcemu návrhu. Samozrejme, vnímam teda, že sa jedná o charitu a že to má svoj význam, to samozrejme nijak nespochybňujem. Len teda zväčšuje sa aj rozsah, aj suma, čo sa zasa má negatívny dosah na verejné financie. Ťažko to vyčísliť, to je jasné, ale ako len chcem upozorniť, že majme na pamäti, že už teraz je sú tie naše verejné financie veľmi, veľmi deravé a každou takouto aj, aj veľmi dobrou zmysluplnou, a teda akože bohumilou vecou tam robíme stále väčšiu a väčšiu dieru a bude nás asi čakať proste po voľbách práve opačné, aby veci vôbec fungovali.
No, ďakujem pekne.
Skryt prepis