Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 17:10 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2022 17:25 - 17:26 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, ja si ťa vážim ako človeka, a hoci s viacerými tvojimi názormi nesúhlasím vzhľadom na to, že pochádzame aj z iného prostredia, aj máme na niektoré veci iné názory, rád si ťa vypočujem, vystupuješ vždy argumentačne, vecne, preto mi vysvetli jednu vec, pán poslanec, aké ratio má ten váš argument, že ak odvoláte, ak parlament odvolá Igora Matoviča, že vy sa vrátite do vlády.
Všetko to, čo si povedal na adresu Igora Matoviča, je pravda. Všetci vieme, kto je Igor Matovič a do akého krachu doviedol štát. Ja si myslím, že je ešte horšie, keď je vo funkcii ministra financií, a väčšie škody pácha na Slovensku, ako keď bol premiér. A všetci to vedia na Slovensku s výnimkou pár percent ľudí, ktorým ešte tá nenávisť iracionálna zaslepuje pohľad a v mene tej, tej nenávisti dokážu akceptovať tento rozklad štátu.
Ale vysvetli mi, ako si ty ako racionálny človek predstavuješ? Vy odvoláte Igora Matoviča a vrátite sa do vlády, v ktorej predseda najsilnejšej koaličnej strany bude Igor Matovič, s ktorým budete zas o všetkom rokovať? Ako vy si myslíte, že to bude fungovať? Po tom všetkom, čo tu zaznelo, čo ste aj vy povedali na jeho adresu, ako to nefunguje? Ste, alebo tvárite sa, alebo predstavujete sa ako racionálni ľudia. Tak toto vysvetlite, ako si predstavujete ďalej to vládnutie, toto podľa mňa ľudí zaujíma, keď tvrdíte, že sa chcete vrátiť do vlády, ak bude Igor Matovič odvolaný.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.9.2022 17:10 - 17:12 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda strany Sloboda a Solidarita, ja vám celkom nerozumiem, lebo na jednej strane ste si tak povzdychli vo svojom prejave, ako ste si s Máriou vydýchli alebo ako ste sa s Máriou zamysleli nad tým, v akej koalícii sme to vlastne dva a pol roka boli, keď ste počúvali vystúpenie Igora Matoviča.
A na druhej strane stále deklarujete, že sa chcete do tej koalície vrátiť. Pre mňa je to určitá schizofrénia, lebo najskôr pomaly hodinu počúvate, akých desiatok trestných činov ste sa dopustili vo funkcii ministra hospodárstva alebo ako spoluvládca v rámci vládnej koalície Igor Matovič vás tu poobviňoval zo všetkého možného, z krádeží, z korupcie, z klientelizmu. Vy mu nakladáte za to, v akom, avšak oprávnene, v akom ekonomickom rozvrate zanechal štát.
Marián Viskupič tu povie, že deficit bude 17 mld. za to obdobie, čo je Igor Matovič buď premiérom, alebo ministrom financií. Slovensko je na pokraji kolapsu, rútime sa do krachu, kolabujú, kolabuje nám zdravotníctvo, zatvárajú sa tu fabriky, je tu abnormálne zdražovanie, nedostatok energií, za čo nesiete spoločnú zodpovednosť. Vy ste dva a pol roka v tej koalícii boli a vy znova poviete, že napriek tomu všetkému vy do tej koalície chcete ísť znova.
Viete, my by sme si tu mohli otvoriť pukance a naliať kolu a baviť sa na tom všetkom špinavom prádle, ktoré si tu navzájom periete. Keby to nebolo také desivé a strašné, kam ste spoločnou vládou s Igorom Matovičom buď na čele, alebo vo funkcii ministra financií Slovensko priviedli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2022 16:40 - 16:55 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja sa chcem venovať hlavne tej prvej časti vystúpenia pána poslanca Takáča, kde načrtol ten ohromný rozklad, ktorý nastal v tých princípoch právneho štátu, ktoré sa porušujú na dennom poriadku zo strany NAKA.
Viete, v Tretej ríši bolo Gestapo, v Sovietskom zväze bola Čeka a my máme NAKA. Tie informácie, ktoré prichádzajú zo všetkých strán, ktoré sú podopreté zvukovými záznamami, ktoré sú podopreté rozhodnutiami súdov, ktoré sú súčasťou vyšetrovacieho spisu, sú naozaj hrôzostrašné. Ja opakujem, ja verím tomu, že sú tu poslanci vládnej koalície, ktorým ide o to, aby sa vyšetrili rôzne podozrenia. To je v poriadku. To nech sa vyšetruje naozaj, len nech sa to deje zákonnými spôsobmi. Veď to nemôže sa tu akceptovať, aby sa tu vyrábali dôkazy ako na bežiacom páse, aby sa tu mučili ľudia, aby sa tu vyhrážal niekto, elitný vyšetrovateľ zastrelením detí, aby si tu nejaký vyšetrovateľ (reakcia z pléna), čože? No dobre. Aby tu nejaký vyšetrovateľ hovoril, že koľko znesieme mŕtvol pri vyšetrovaní. No sedem by sme mali zvládnuť. To sú naozaj hrozné veci.
Ja si myslím, že tí vládni poslanci, ktorým ide naozaj o dobro, ktorí vedia čítať, vedia počúvať, by si mali tieto veci pozrieť. Ak si to pozrú, pošlú ministra Mikulca okamžite preč. Nech sa vyšetruje, nech sa uplatňuje zákon, ale zákonnými spôsobmi. Toto, čo sa tu deje, to je také posunutie hraníc, to je taký prepad právneho štátu, že z toho ide hrôza. Na to sa nemôžete predsa, kolegovia, pozerať, toto nemôžete akceptovať. To treba zastaviť a vrátiť to znova na nejakú normálnu úroveň, aby sa normálnym zákonným spôsobom vyšetrovalo.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2022 15:40 - 15:55 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja si myslím, že ministra môžeme odvolať aj bez jeho prítomnosti. Dôležité je, či počúvajú poslanci a či poslanci predovšetkým vládnej koalície sú ochotní naozaj zvážiť všetky tie informácie, ktoré zaznievajú z rôznych strán, ktoré spomenula aj pani bývalá ministerka Saková. Môžeme sa baviť, viete, o ekonomických kauzách. Za takéto ekonomické kauzy by v minulosti bol okamžite minister odvolaný, popravený médiami. Vôbec by sa o tom nediskutovalo. Čo je však oveľa závažnejšie, je zlyhávanie, totálne zlyhávanie a kolaps princípov právneho štátu. Tie informácie, ktoré zaznievajú z vyšetrovania tých ostro sledovaných káuz, sú naozaj hrôzostrašné. Ja si myslím, že áno, dá sa na to pozrieť tak, keď sú niektorí poslanci vládnej koalície, ktorí chcú za každú cenu podporovať vládu, že zatvoria oči, zapchajú si uši, nahlas sa škeria. Vidíme to aj teraz medzi nami, stačí sa pozrieť do sály a tvária sa, že všetko je v poriadku. Ale ja si stále myslím, že vo vládnej koalícii sú aj poslanci, ktorí si nechcú zapchávať uši, zatvárať oči a ktorým prekáža spôsob, akým sa akože "vymáha právo na Slovensku". Lebo právo by sa malo vymáhať právnymi prostriedkami, nemalo by sa pošliapavať až po zem v mene toho, čo citovala aj pani poslankyňa Saková, že účel svätí prostriedky. To sú naozaj hrôzostrašné veci. Ja si myslím, že vládni poslanci, máte v rukách, aby ste to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.5.2022 11:13 - 11:14 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážení kolegovia, prajem všetkým, vospolok, dobrý deň a v takejto pozitívnej nálade, s ktorou začíname tento parlamentný pracovný týždeň, iste je to vzor pre našich občanov, toto zavedieme aj pracujúcim ľuďom na Slovensku, tak v takejto pozitívnej atmosfére dávam procedurálny návrh, či by poslanci, ktorí, kvôli ktorým bolo prerušené toto rokovanie, lebo tak bolo zdôvodnené to, týždňová, tá týždňová prestávka, že teda máme veľa poslancov na služobných cestách, tak dávam procedurálny návrh, aby nám títo poslanci teda predložili správu o tom, čo ich služobné cesty priniesli Slovenskej republike, keď kvôli nim týždeň nemohol rokovať parlament. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19.5.2022 10:28 - 10:44 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážení kolegovia, prajem všetkým, vospolok, dobrý deň a v takejto pozitívnej nálade, ktorou začíname tento parlamentný pracovný týždeň, iste je to vzor pre našich občanov, toto zavedieme aj pracujúcim ľuďom na Slovensku. Tak v takejto pozitívnej atmosfére dávam procedurálny návrh, či by poslanci, ktorí, kvôli ktorým bolo prerušené toto rokovanie, lebo tak bolo zdôvodnené, to týždňová, tá týždňová prestávka, že, že teda máme veľa poslancov na služobných cestách, tak dávam procedurálny návrh, aby nám títo poslanci teda predložili správu o tom, čo ich služobné cesty priniesli Slovenskej republike, keď kvôli nim týždeň nemohol rokovať parlament. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 17:48 - 17:50 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Priznám sa, že neviem celkom zareagovať s tým, čo som mal pripravené, lebo som zostal dosť vykoľajený tou informáciou, ktorú pred chvíľou prečítal kolega Laco Kamenický, ktorú som si aj ja prečítal a ktorá naozaj, naozaj výborne dokresľuje tú atmosféru, v ktorej sa deje toto vydávanie Roberta Fica na väzbu. Prosím vás pekne, tu prídu "elitní policajti" a hrubou silou, rečovým nátlakom sa snažia vymámiť od sudkyne spis, aby sa dostali k utajovaným informáciám? (Povedané so smiechom.) A keď im to tá sudkyňa odmietne vydať, idú za inou? Tak ako toto už naozaj prestáva akákoľvek sranda. Toto, čo sa deje, to je naozaj, to je naozaj hrozné. Ak v tejto atmosfére chce povedať, že tu niekto zabezpečí opozičnému politikovi spravodlivý proces, tak nehnevajte sa, nedajte sa vysmiať. Nedajte sa vysmiať. To je naozaj, toto sú absolútne vážne veci a tu už sa naozaj, človek nestíha reagovať. To nieže tu prichádza jeden podnet za mesiac. Tu denne príde niekoľko podnetov, na ktoré treba reagovať. Tá systematická a ostentatívna demontáž právneho štátu, to, čo sa tu teraz deje, to je naozaj, z tohto ide naozaj hrôza. Keď tu sa dokáže po legitímne zvolených predstaviteľoch opozície takto páliť, tak čo potom po obyčajných ľuďoch? Tu keď sa niekto znepáči vládnej moci, tak s ním urobia absolútne rýchly a krátky proces.
Prosím vás, kolegovia z vládnej koalície, ktorí ešte máte Boha pri sebe, zastavte toto šialenstvo!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 16:02 - 16:04 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si myslím, že pán poslanec dobre poukázal na jeden aspekt celého tohoto problémového bodu, o ktorom rokujeme, a to je, že vlastne Robert Fico je obviňovaný za to, že v podstate rešpektoval a aplikoval demokratický politický systém v Slovenskej republike. Slovo politický systém je terminus technicus, ktorý sa v teórii práva používa na vysvetlenie legitimity, legitimity politickej moci, ktorá odvodzuje svoju moc, svoje opodstatnenie, svoje ústavné a zákonné postavenie z demokratickej vôle ľudí.
To znamená po slovensky povedané, ľudia vo voľbách rozhodnú, komu dajú moc, aby tí, ktorí získajú moc prostredníctvom politického systému, teda na Slovensku sú to politické strany, aby týmto spôsobom pretransformovali do života, do praxe tie predstavy, ktoré majú ľudia, ktoré, kvôli ktorým ich ľudia volili. Čiže toto je podstata legitimity politického systému.
Čiže na Slovensku, opakujem, máme systém politických strán. Čiže toto je spôsob, ako ľudia reprezentujú svoju moc. To znamená, premiér si vyberie ministrov, prostredníctvom ktorých tú moc, ktorú získava od ľudí, reprezentuje. Ministri si vyberú svojich štátnych tajomníkov, prípadne je to politická dohoda. Ďalej si vyberú generálnych tajomníkov atď. Toto je systém politickej, toto je politický systém, ktorý napĺňa vôľu ľudí prejavenú vo voľbách. A my ideme za to zatvoriť Roberta Fica do väzby. To je ohromné!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 15:22 - 15:24 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Naozaj, pán poslanec, história ´est magistra vite´, história je naozaj učiteľkou života, pretože mnohé procesy a mnohé deje sa pravidelne opakujú a pravidelne sa v dejinách objaví politická moc, ktorá podľahne pokušeniu moci a rozhodne sa pošliapať všetky princípy, všetky pravidlá, a začína vždy potom obdobie veľmi temné a veľmi ťažké.
Keď si pozrieme to posledné zneužívanie moci v tých 50. rokoch, tak aj to prichádzalo tak spontánne, tak postupne, málo kto si uvedomoval, že, že sa odstraňujú postupne ľudia, ktorí nevyhovujú svojimi názormi, svojimi politickými postojmi, a zrazu tu bola totalita ako bič, zrazu tu boli popravy, zrazu tu zomierali nevinní ľudia. Preto by sme sa mali spamätať, lebo na tejto ceste, a to sa týka hlavne poslancov vládnej koalície, sme sa už niekde dostali. Už tu, už máme minimálne dve z piatich hesiel, za ktoré sa v 80. rokoch demonštrovalo. Už teraz máme heslo, ktoré by sme mohli vykrikovať a za ktoré by sme mohli bojovať, a to je zákaz cenzúry. To už je aktuálne heslo. Sloboda slova, tak isto aktuálne heslo. Ak sa poslanci vládnej koalície rozhodnú vydať Roberta Fica, tak tu budeme mať ďalšie aktuálne heslo ´prepustenie politických väzňov´. A už nám zostávajú len dva: sloboda náboženského vyznania, a to je jasné, že to bude nasledovať, a potom už budeme bojovať za slobodné voľby, lebo to bude aktuálna téma.
Takže spamätajte sa, páni vládni poslanci!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 11:19 - 11:21 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec, ty si ako príklad dvoch metrov alebo príklad pokrytectva uviedol porovnanie s prípadom Rybanič, kedy súčasní vládni predstavitelia, keď boli v opozícii, vrátane médií, vynášali do nebies tohto človeka za to, že sa nabúral do bankového účtu opozičného politika. A to bol pomaly, naozaj to bola druhá Gréta, slovenská, ktorá si zaslúžila všetky pocty. Pritom tento pán sa dopustil trestného činu, trestného činu porušenia bankového tajomstva a bol za tento trestný čin odsúdený.
Viete, kedy by pán Rybanič naozaj bol ten hrdina, ten bojovník za slobodu? Vtedy, keby odhalil trestný čin, keby odhalil trestnú činnosť. A to sa nestalo. On sa len nabúral do bankového účtu a za to bol hrdina, lebo išlo o opozičného politika. Áno, keby, keby odhalil trestnú činnosť, zaslúžil by si úctu. Ale keď Robert Fico odhalí trestnú činnosť Andreja Kisku a Igora Matoviča, tak toho treba zavrieť. A to je to pokrytectvo, to sú tie dva metre, ktoré tu zavádzate, že človeka, ktorý spáchal trestný čin, toho vynášate do nebies, a človeka, ktorý ohlásil trestný čin, vás, vašich ľudí, tak toho treba zavrieť.
Veď tu, vážení, dobre viete, ktorí trocha počúvate a zamýšľate sa nad tým, tu nie sú, nieže tu (povedané so smiechom), nieže tu nie sú dôvody na väzbu a väzobné stíhanie, tu nie sú dôvody vôbec na stíhanie. Veď to všetci viete, že tu nie sú žiadne dôvody na stíhanie. A vy chcete tento úplne slabý čajový prípad použiť na zatvorenie opozičného lídra.
Skryt prepis