Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

4.6.2020 o 17:19 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

4.6.2020 17:19 - 17:19 hod.

Jana Žitňanská
Ďakujem veľmi pekne. Ja zvolávam členov výboru pre sociálne veci na 19.00 hod., budeme rokovať o skrátenom legislatívnom. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 15.5.2020 13:42 - 13:46 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, vážená pani komisárka, v prvom rade vám chcem poďakovať za to, že ste predložili naozaj obsiahlu správu, konkrétnu správu a ďakujem vám aj za jej predstavenie. Detailné predstavenie, lebo to je to, čo tu potrebujeme počuť. A je mi ľúto, že je nás tak málo, ktorí to počúvame. A samozrejme vám ďakujem za všetku vašu prácu, ktorú odvádzate s vaším tímom, kedy denno-denne pomáhate ľuďom so zdravotným postihnutím, ich rodinám. Naozaj, skláňam sa pred vašou prácou.
Správu alebo správa, ktorú pani komisárka predložila, a ktorú dnes máme tu dnes pred sebou, je vlastne správou o našej spoločnosti. Ak totiž platí, že vyspelosť spoločnosti sa posudzuje podľa toho, ako sa dokáže postarať o tých najzraniteľnejších, najbezbrannejších, najohrozenejších, tak naša spoločnosť zlyháva. A dlhodobo.
Táto správa totiž nehovorí len o stave za uplynulý rok, ale vracia sa v niektorých prípadoch aj do tých predošlých rokov, či už je to v oblasti zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, sociálnych služieb, práva na dôstojný život. Je zrejmé, že je tu skupina ľudí a nie je zanedbateľná, pretože podľa štatistík alebo aj odhadov celosvetových, európskych, aj tých našich, sa odhaduje, že až 10 % populácie trpí istým druhom zdravotného postihnutia. A je teda jasné, že táto veľká skupina ľudí nielenže ťahá za kratší koniec, ako sa zvykne hovoriť, ale veľakrát čelí chudobe, musí sa súdiť so štátom, aby sa domohla svojich práv.
Mnohé z príbehov, cez ktoré pani komisárka ilustruje porušovanie týchto práv, sú ako cez kopirák. Aj s prípadmi, ktoré som riešila ja v minulosti, ale keďže som bola opozičnou poslankyňou, resp. som bola v Európskom parlamente, tak som nemala až taký dosah na legislatívu, a teda nie vždy sa podarilo pomôcť, či už je to zubné ošetrenie v celkovej narkóze, alebo prípad mladého muža, ktorý je napojený na dýchací prístroj a jeho mama v čase svojej vlastnej hospitalizácie nevedela, kam tohto syna umiestniť, keďže žiadne zariadenie nebolo ochotné a spôsobilé sa oňho dobre postarať.
Ako správne pani komisárka poznamenala, máme tu také dve roviny, dva problémy. Jednak je to legislatívna nedostatočnosť, čiže práva ľudí so zdravotným postihnutím, ktoré vyplývajú aj z dohovoru osôb so zdravotným postihnutím, nie sú v našej legislatíve. A potom je tu tá druhá rovina, a to je tá ľudská, kedy ľudia odkázaní na pomoc štátu prichádzajú na úrady a buď zámerne alebo z nedbanlivosti, z nevedomosti sú zle jak nasmerovaní vlastne, alebo im vôbec nepovedia, na aký druh pomoci majú od štátu nárok.
Čiže tak ako aj v minulosti pani komisárka navrhovala, a je to opäť aj v tejto správe, treba zmeniť rôzne zákony, viaceré zákony. A ja som veľmi rada, že v našom programovom vyhlásení vlády sa k takýmto zmenám zaväzujeme, či už je to v oblasti posudkovej činnosti, v dlhodobej, v dlhodobej zdravotnej starostlivosti, zabezpečenie podpory na školách či v reforme psychiatrie na Slovensku.
Takže ešte raz, dovoľte mi poďakovať za vašu prácu, aj prácu vášho tímu, a ako sama upozorňujete v tej správe, tak ak by ste mali väčší tím a viac finančných prostriedkov, dokázali by ste pomôcť viacerým ľuďom a ja by, ja vám doprajem, aj by som bola veľmi rada, kebyže je viac finančných prostriedkov pre vašu prácu. Zároveň niekde v kútiku srdca dúfam, že tých prípadov bude čoraz menej a menej, až sa dokážeme ako štát o týchto ľudí postarať, že nebudú mať potrebu sa obracať na nejaké inštitúcie, či už o radu, pomoc, nebudú sa musieť súdiť so štátom.
A na záver zopakujem už iba jednu poznámku, čo som povedala aj na úvod, že mi je nesmierne ľúto, že aj v minulosti, ale aj dnes je málo poslancov, ktorí sa zaujímajú o túto tému. Je málo poslancov, ktorí sú ochotní si vypočuť, prečítať túto správu, aby vôbec vedeli, s čím všetkým sa ľudia so zdravotným postihnutím a ich rodinní príslušníci musia stretávať.
Ako som už povedala, aj tu na pôde parlamentu nikto z nás nevie, kedy on sám alebo jeho blízky bude potrebovať takúto pomoc. A ja vám, nám všetkým prajem, aby sme sa nikdy nedostali do takejto správy.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.5.2020 17:02 - 17:02 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Chcela by som požiadať, aby sa o návrhu zákona, o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 292/2014 Z. z. o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších... (Zaznenie gongu a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Páni poslanci, ukľudnime sa, prosím.

Žitňanská, Jana, poslankyňa NR SR
... predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 528/2008 Z. z. o pomoci a podpore poskytovaných z fondov Európskeho spoločenstva v znení neskorších predpisov, rokovalo zajtra o deviatej hodine. Ďakujem.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Požiadam písomne. Dávam hlasovať o procedurálnom návrhu pani poslankyne Žitňanskej.
Prosím, prezentujme sa a hlasujme. (Reakcie z pléna.) Ide? (Reakcie z pléna.) Áno, ide.
(Hlasovanie.) Prítomných 134 poslancov, za 89, proti 19, zdržalo sa 23, nehlasovali 3.
Návrh sme schválili.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, pristúpime k hlasovaniu o vládnych návrhoch zákonov, o ktorých rokujeme v skrátenom legislatívnom konaní, najskôr v druhom čítaní o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti (tlač 78).
Dávam slovo predsedníčke výboru pre zdravotníctvo pani poslankyni Jane Cigánikovej, aby hlasovanie uvádzala.

(Hlasovanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 78.)

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Pán predsedajúci, v rozprave k návrhu zákona nevystúpil žiaden poslanec, môžeme pristúpiť k hlasovaniu o pozmeňujúcich návrhoch zo spoločnej správy. Prosím, dajte hlasovať o bodoch zo spoločnej správy 1 až 61 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie). Prítomných 140 poslancov, za 89, proti 12, zdržalo sa 39.
Návrh sme schválili.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Tým sme vyčerpali hlasovanie o všetkých pozmeňujúcich návrhoch zo spoločnej správy. Pán predseda, sme v treťom čítaní, otvorte, prosím, rozpravu.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Keďže v skrátenom legislatívnom konaní sa nepoužívajú obmedzenia na postúpenia návrhu zákona do tretieho čítania, pristúpime k tretiemu čítaniu.
Otváram rozpravu v rámci tretieho čítania. Hlási sa niekto do rozpravy? Nie. Vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Pristúpime k hlasovaniu o návrhu zákona ako o celku.
Pani spoločná spravodajkyňa, prosím, uveďte odporúčanie gestorského výboru.

Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Prosím, dajte hlasovať o návrhu zákona ako celku s prijatými pozmeňujúcimi návrhmi. Gestorský výbor odporúča schváliť.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, prezentujeme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 140 poslancov, za 89, proti 45, zdržali sa 6, nehlasoval 0. Schválené.

Konštatujem, že sme schválili vládny návrh novely zákona č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Teraz pristúpime k hlasovaniu v druhom čítaní o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákona č. 281/2015 Z. z. o štátnej službe profesionálnych vojakov (tlač 82).
Dávam slovo predsedovi výboru pre obranu a bezpečnosť poslancovi Jurajovi Krúpovi, aby hlasovanie uvádzal.

(Hlasovanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 281/2015 Z. z. o štátnej službe profesionálnych vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 82.)

Krúpa, Juraj, poslanec NR SR
Ďakujem. Vážený pán predseda, v rozprave vystúpili dvaja páni poslanci a pán minister práce, sociálnych vecí a rodiny, pán Milan Krajniak, pričom pán poslanec Saloň vystúpil s procedurálnym návrhom, aby sa podľa § 3 ods. 1 vrátil návrh zákona na dopracovanie predkladateľovi. Dajte, prosím, o tomto návrhu hlasovať.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 140 poslancov, za 52, proti 86, zdržal sa 1, nehlasoval 1.
Návrh sme neschválili.

Krúpa, Juraj, poslanec NR SR
Pán poslanec Saloň vystúpil s procedurálnym návrhom, aby sa odložilo rokovanie o návrhu zákona. Dajte, prosím, o tomto návrhu hlasovať.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujeme.
(Hlasovanie.) Prítomných 140 poslancov, za 50, proti 88, zdržali sa 2.
Neschválili sme návrh.

Krúpa, Juraj, poslanec NR SR
Pán poslanec Saloň podal procedurálny návrh, aby sa nepokračovalo o predloženom návrhu zákona. Dajte, prosím, o tomto návrhu hlasovať.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujeme.
(Hlasovanie.) Prítomných 140 poslancov, za 50, proti 88, zdržali sa 2.
Návrh sme neschválili.

Krúpa, Juraj, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, teraz budeme hlasovať o bodoch zo spoločnej správy č. 1 až 9 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, prezentujeme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 139 poslancov, za 88, proti 35, zdržali sa 15, nehlasoval 1.
Uvedený návrh sme schválili.

Krúpa, Juraj, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, v rozprave vystúpil pán poslanec Susko, ktorý podal pozmeňujúci návrh, aby sa vypustil doterajší čl. II. Keďže sme však už schválili body zo spoločnej správy č. 2 a 8, nemôžeme hlasovať o podanom pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Suska. Ak pán Susko podá námietku, bude sa hlasovať o námietke.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Hlasujeme o námietke pána poslanca Suska.
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 140 poslancov, za 51, proti 88, zdržal sa 1.
Návrh sme neschválili, zamietli sme námietku pána poslanca Suska.

Krúpa, Juraj, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, vzhľadom na to, že sa zákon prerokúva v skrátenom legislatívnom konaní, sme v treťom čítaní. Otvorte, prosím, rozpravu.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Keďže sme v skrátenom legislatívnom konaní, sa nepoužívajú obmedzenia na postúpenie návrhu zákona do tretieho čítania.
Pristúpime k tretiemu čítaniu. A otváram rozpravu v rámci tohto čítania. Hlási sa niekto do rozpravy? Ak nie, vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Pristúpime k hlasovaniu o návrhu zákona ako celku.
Pán spoločný spravodajca, prosím, uveďte odporúčanie gestorského výboru.

Krúpa, Juraj, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, dajte hlasovať o návrhu zákona ako celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, prezentujeme sa a hlasujeme.
(Hlasovanie.) Prítomných 139 poslancov, za 88, proti 35, zdržalo sa 16.

Konštatujem, že sme schválili vládny návrh novely zákona č. 281/2015 Z. z. o štátnej službe profesionálnych vojakov. (Potlesk.)

Ďalej nasleduje hlasovanie v druhom čítaní o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19(tlač 84).
Dávam slovo spoločnému spravodajcovi z výboru pre financie a rozpočet poslancovi Milanovi Kuriakovi, aby hlasovanie uvádzal.

(Hlasovanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov, tlač 84.)

Kuriak, Milan, poslanec NR SR
Ďakujem. Vážený pán predseda, v rozprave nevystúpil žiaden poslanec a neboli podané žiadne pozmeňujúce a doplňujúce ani procedurálne návrhy. Pán predsedajúci, budeme hlasovať o bodoch spoločnej správy č. 1 a 2 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujeme.
(Hlasovanie.) Prítomných 140 poslancov, za 109, proti 1, zdržali sa 30.
Návrh sme schválili.

Kuriak, Milan, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, vzhľadom na to, že zákon sa prerokúvava v skrátenom legislatívnom konaní, § 89 o rokovacom poriadku, sme v treťom čítaní, otvorte, prosím, rozpravu.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pristúpime k tretiemu čítaniu a otváram rozpravu v rámci tohto čítania. Hlási sa niekto do rozpravy? Ak nie, vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Pristúpime k hlasovaniu o návrhu zákona ako celku.
Pán spoločný spravodajca, prosím, uveďte odporúčanie gestorského výboru.

Kuriak, Milan, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, dajte hlasovať o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujeme.
(Hlasovanie.) Prítomných 140 poslancov, za 110, proti 1, zdržali sa 29.

Konštatujem, že sme schválili vládny návrh novely zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti.

Pristúpime k hlasovaniu v druhom čítaní o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení (tlač 88).
Dávam slovo spoločnej spravodajkyni z výboru pre sociálne veci poslankyni Lucii Drábikovej, aby hlasovanie uvádzala.


(Hlasovanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákon, tlač 88.)

Drábiková, Lucia, poslankyňa NR SR
Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v rozprave neboli podané žiadne pozmeňujúce a doplňujúce návrhy ani procedurálne návrhy. Spoločná správa obsahuje jeden pozmeňujúci návrh. Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o jedinom pozmeňujúcom návrhu zo spoločnej správy s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujeme.
(Hlasovanie.) Prítomných 141 poslancov, za 137, proti 1, zdržali sa 3.
Konštatujem, že sme návrh schválili.

Drábiková, Lucia, poslankyňa NR SR
Hlasovali sme o všetkých pozmeňujúcich návrhoch. Pán predsedajúci, sme v treťom čítaní, otvorte, prosím, rozpravu.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pristúpime k tretiemu čítaniu a otváram rozpravu v rámci tohto čítania. Hlási sa niekto do rozpravy? Ak nie, vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Pristúpime k hlasovaniu o návrhu zákona ako celku.
Pani spoločná spravodajkyňa, prosím, uveďte odporúčanie gestorského výboru.

Drábiková, Lucia, poslankyňa NR SR
Pán predseda, dajte, prosím, hlasovať o návrhu zákona ako o celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, prezentujeme sa a hlasujeme.
(Hlasovanie.) Prítomných 140 poslancov, za 136, proti žiadni, zdržali sa 4.

Konštatujem, že sme schválili vládny návrh novely zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení.

Budeme pokračovať hlasovaním v druhom čítaní o

vládnom návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19 (tlač 95).

Dávam slovo spoločnému spravodajcovi z výboru pre kultúru a médiá poslancovi Miroslavovi Kollárovi, aby hlasovanie uvádzal.

Kollár, Miroslav, poslanec NR SR
Vážený pán predsedajúci, v rozprave nevystúpil nikto. Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať spoločne o bodoch 1 až 7 zo spoločnej správy s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prezentujeme sa a hlasujeme.
(Hlasovanie.) Prítomných 140 poslancov, za 119, proti žiadni, zdržalo sa 21 poslancov.
Návrh sme schválili.

Kollár, Miroslav, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, keďže návrh zákona prerokúvame v skrátenom legislatívnom konaní, sme v treťom čítaní, otvorte, prosím, rozpravu.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Otváram rozpravu v rámci tohto čítania. Hlási sa niekto do rozpravy? Ak nie, vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Pristúpime k hlasovaniu o návrhu zákona ako celku.
Pán spoločný spravodajca, prosím, uveďte odporúčanie gestorského výboru.

Kollár, Miroslav, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o návrhu zákona ako celku s odporúčaním gestorského výboru schváliť.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 141 poslancov, za 119, proti žiadni, zdržalo sa 21 poslancov, nehlasoval 1.

Konštatujem, že sme schválili vládny návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti ministerstva kultúry v súvislosti s ochorením COVID-19.

Teraz pristúpime k hlasovaniu o návrhu uznesenia k

návrhu na voľbu zástupcu navrhnutého vládou Slovenskej republiky do Dozornej rady Sociálnej poisťovne (tlač 85), bod 24 programu.

Dávam slovo poverenej členke Výboru Národnej rady pre sociálne veci poslankyni Vladimíre Marcinkovej, aby hlasovanie uviedla.

Marcinková, Vladimíra, poslankyňa NR SR
Pán predsedajúci, v rozprave nevystúpil nikto. Dajte, prosím, hlasovať o návrhu uznesenia v znení, ako je uvedené v materiáli v tlači 85, a to, že Národná rada Slovenskej republiky berie na vedomie zánik členstva člena Dozornej rady Sociálnej poisťovne Jany Polakovičovej Kolesárovej uplynutím päťročného funkčného obdobia podľa § 123 ods. 6 a ods. 17 písm. a) zákona o sociálnom poistení a po b) zvolila podľa § 123 ods. 4 zákona o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov za člena Dozornej rady Sociálnej poisťovne zástupcu navrhnutého vládou Slovenskej republiky Borisa Ažaltoviča, ktorého funkčné obdobie začína plynúť dňom zvolenia.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujeme.
(Hlasovanie.) Prítomných 139 poslancov, za 94, proti 6, zdržalo sa 39 poslancov.

Konštatujem, že Národná rada schválila navrhnuté uznesenie.

Ďalej budeme pokračovať pánom poslancom Štefanom Kuffom v rozprave.
Dávam trojminútovú prestávku.

(Krátka prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.5.2020 18:13 - 18:13 hod.

Jana Žitňanská
Ďakujem veľmi pekne. Poprosím kolegyne a kolegov zo sociálneho výboru, aby sme sa stretli teraz o desať minút na výbore. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 11:31 - 11:32 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Miro, úplne súhlasím s tým, že noviny do každej rodiny nie je dobrý nápad. Ako bývalá novinárka by som mala byť rada, keď sa podporuje tlač, ale myslím si, že naozaj toto nie je cesta.
Naopak, čo chcem vyzdvihnúť aj z tohto programového vyhlásenia vlády a o čom si aj ty hovoril, je boj s dezinformáciami. Pre mňa je nesmierne dôležité, aby sme sa aj viac zamerali na boj s dezinformáciami v oblasti zdravotníctva, pretože máme množstvo prípadov ľudí, ktorí sa nechajú obalamutiť rôznymi šarlatánmi a rôznymi ľuďmi, ktorí sa chcú priživiť na nešťastí iných. Máme rôzne návody, ako sa vyliečiť z rakoviny pitím Sava a tak ďalej. Myslím si, že toto sú veci, ktoré musíme naozaj zastaviť, aby sa nezhoršil zdravotný stav našich spoluobčanov.
A posledná poznámka. Keďže asi by som to nebola ja, kebyže to nepoviem, veľmi oceňujem, že aj v časti kultúra sa zaoberáme problematikou ľudí so zdravotným postihnutím, to znamená, že chceme, aby aj títo ľudia mali možnosť naplno sa kultúrne vyžiť, aby mali prístup ku kultúrnym pamiatkam, aby sa debariérizovali, a takisto aby aj programy v televízii boli dostupnejšie pre ľudí so sluchovým postihnutím a zrakovým postihnutím. Takže veľmi sa teším na spoluprácu aj v tejto oblasti.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 11:16 - 11:17 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, Vierka, nielen za tento tvoj príspevok, ale aj za tú dlhoročnú odbornú prácu, ktorú vykonávaš, a za to, ako si aj pôsobila ako učiteľka aj ako riaditeľka, naozaj aj vo vzťahu k skupine tých najzraniteľnejších si vždy bola veľmi aktívna a snažila sa im zabezpečiť ich špecifické potreby.
Okrem tých inkluzívnych tímov, ktoré si spomínala vo svojom príhovore, ja chcem upozorniť aj na ďalší aspekt v oblasti vzdelávania a to je to, že by sme mali konečne možno zmeniť aj tú filozofiu alebo aj to, ako to funguje, aby špeciálne školy a praktické školy neboli vlastne takou konečnou pre deti so zdravotným postihnutím, aby sa mohli ďalej vzdelávať. My máme veľmi málo týchto ľudí aj v kontinuálnom vzdelávaní, pričom vieme, že doba je rýchla, aj ľudia so zdravotným postihnutím by mali mať možnosť sa kontinuálne vzdelávať, by mali mať možnosť získať také vzdelanie, ktoré im umožní dostať sa na otvorený trh práce. Mali by mať možnosť sa viac vzdelávať v digitálnych zručnostiach, pretože viac ako polovica ľudí so zdravotným postihnutím nemá tieto zručnosti. Čiže aj v tomto segmente nás čaká veľmi veľa výziev a ja som rada, že naše programové vyhlásenie v tomto smere nezabúda na túto skupinu ľudí a aj vďaka takým ľuďom, ako si ty, Vierka, ja verím, že sa nám to podarí presadiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.4.2020 9:25 - 9:35 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Vážený pán minister, pani ministerka, ak by každý z koaličných poslancov mal pripraviť svoju vlastnú verziu programového vyhlásenia vlády, pravdepodobne by sme mali na stole 95 rôznych textov. Niekto by sa viac venoval životnému prostrediu, iný rodinnej politike, pre niekoho by bolo najpodstatnejšie bojovať za osobné slobody, ďalší by rád videl viac opatrení v prospech malých a stredných podnikateľov alebo pomoc ľuďom na okraji spoločnosti.
O čom som však presvedčená, je, že vo väčšine prípadov by sa týmito dokumentami tiahla túžba po spravodlivosti. Nielen teda pokiaľ ide o súdnictvo, ale po spravodlivosti vo svojom najširšom slova zmysle: spravodlivosť v dostupnosti k zdravotnej starostlivosti či k vzdelávaniu, spravodlivé financovanie verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, spravodlivá odmena za prácu, spravodlivé podnikateľské prostredie. Pretože ak dnes prevláda v spoločnosti nejaký pocit, tak je to práve ten, že sa ľudia nevedia domôcť spravodlivosti. Cítia sa byť občanmi druhej kategórie. Cítia jednoducho nespravodlivosť a oprávnene narastá ich pocit frustrácie a hnevu. Aj tento pocit vo veľkej miere stojí za nárastom podpory rôznych extrémistických strán a hnutí.
Dnes máme pred sebou jedno spoločné programové vyhlásenie, ktoré je výsledkom dlhých a náročných rokovaní, a je kompromisom štyroch politických strán a jej predstaviteľov. A ja som rada, že v nej téma, ktorú považujem za naliehavú, a síce podpora ľudí so zdravotným postihnutím, nie je len doplnkovou. Ide o obrovskú skupinu ľudí, ktorej predchádzajúce vlády nikdy nevenovali primeranú pozornosť. Som totižto presvedčená, že ak štát má niekomu pomáhať, tak sú to práve ľudia, ktorí nie vlastnou vinou sa dostali do situácie, že sú na okraji spoločnosti. Veď čo je spravodlivé na tom, že mladá žena len preto, že má ťažké zdravotné postihnutie a zubné ošetrenie musí absolvovať v celkovej anestéze, čaká na takýto zákrok sedem mesiacov? Čo je spravodlivé na tom, že matka, ktorá sa celý život starala o svojho postihnutého syna pripojeného na pľúcnu ventiláciu, musí tri dni čakať v bolestiach doma, kým nájde miesto, kde sa počas jej liečby o jej syna postarajú? Čo je spravodlivé na tom, ak posudkový lekár pri opätovnom posúdení dieťaťa s autizmom aj napriek lekárskym správam vyhlási dieťa za zdravé a zamietne matke príspevok na opatrovanie, ktorý je jej jediným príjmom?
Aj dnešná situácia, v ktorej sa Slovensko v dôsledku koronavírusu nachádza, ukazuje, ako veľmi je táto skupina ľudí spolu s dlhodobo chorými a seniormi zraniteľná. Premárnená šanca, ktorá tu bola za uplynulé roky premeniť veľkokapacitné zariadenia na menšie, komunitné, sa dnes podpisuje aj pod tie najväčšie obavy, že práve tieto zariadenia sa stanú miestami, kde budeme v dôsledku koronavírusu počítať najviac obetí. Dlhodobé podfinancovanie sociálnych služieb a s tým súvisiaci nedostatok sociálnych pracovníkov a opatrovateliek sa dnes ukazuje ešte krikľavejšie. Zatvorili sa mnohé zariadenia, kam mohli ľudia so zdravotným postihnutím chodiť tráviť čas, vzdelávať sa, pracovať, rehabilitovať, alebo tie, kam boli vzhľadom na svoje ťažké viacnásobné postihnutie počas dňa alebo týždňa umiestnení, aby ich rodinní príslušníci mali možnosť pracovať a uživiť rodinu a aspoň trochu si oddýchnuť od vyčerpávajúcej starostlivosti. Hoci bolo nutné kvôli epidémii tieto zariadenia zatvoriť, mnohí rodinní príslušníci, ktorí sa teraz musia 24 hodín denne starať o svojich odkázaných príbuzných, aj napriek vládou doteraz prijatým opatreniam nevládzu ani finančne, ani fyzicky. Chýba im pomoc, podpora. Nie je to nič nové, ale v čase krízy ešte viac citeľné. Preto dnes, viac ako kedykoľvek doteraz, sa musíme tejto skupine ľudí, ktorá nie je zanedbateľná, začať venovať systematicky a nadrezortne, aby nikto neprepadol spletitej sieti systému, aby sa nestal obeťou prehadzovania si zodpovednosti medzi jednotlivými ministerstvami.
Som rada, že môj pohľad na túto problematiku sa premietol aj do programového vyhlásenia vlády a že sa oblasť zdravotného postihnutia nerieši len v kapitole sociálnych vecí, ale aj v zdravotníctve, školstve, pri výstavbe nájomných bytov a dokonca aj v kultúre. Čo všetko potrebujeme zmeniť a tento dokument nám k tomu otvára cestu? Poviem aspoň pár priorít.
V oblasti sociálnych služieb je najväčším problémom samotný zákon o sociálnych službách. Ide o neprehľadný a ťažkopádny zákon, miestami nezrozumiteľný a v praxi pôsobiaci veľké problémy. Zároveň nám chýba zákon o dlhodobej starostlivosti. Je mi nesmierne ľúto, že hoci už za bývalej vlády bolo na stole niekoľko variant, ako túto dlhoročne zanedbanú tému riešiť, nedošlo k zhode medzi ministerstvami práce a zdravotníctva a tak naštartovanie zásadnej reformy a pomoc konkrétnym odkázaným sa opäť raz trestuhodne oddialila.
Kľúčovou témou v nastávajúcom období bude financovanie sociálnych služieb. V súčasnosti nastavený spôsob financovania je komplikovaný a neadresný. Človek so zdravotným postihnutím nestojí v centre pozornosti. Nemôže si vybrať, nakúpiť a objednať také služby, ktoré by potreboval. Aj preto nám chýba funkčná sieť ambulantných a terénnych služieb, ktoré by boli adekvátnou alternatívou nevyhovujúcich veľkokapacitných ústavov. Ľudia sú vôbec radi, že niekde je miesto, a to je veľmi zlé. Musíme vyriešiť strašidelné dedičstvo minulosti, pretože sociálne služby poskytujeme častokrát v úplne nevyhovujúcom prostredí starých kaštieľov či iných nevhodných budov. Nie je pritom neobvyklé, že v takýchto úplne nevhodných priestoroch žije pokope aj viac ako 100 ľudí. Aj podľa monitoringu komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím sú často porušované ich základné ľudské práva. Je potrebný nielen nový zákon a úplne nová filozofia spravodlivého financovania sociálnych služieb, ale aj dôraz na komunitné sociálne služby a premena veľkokapacitných zariadení na menšie. Popri tomto všetkom nesmieme zabudnúť zabezpečiť efektívnu kontrolu kvality poskytovania sociálnych služieb, aby všetci klienti žili v bezpečí a v dôstojných podmienkach.
Druhá oblasť, ktorá vyžaduje zásadnú reformu a ku ktorej sa hlásime v programovom vyhlásení vlády, je posudková činnosť. Je neuveriteľné, že človek na Slovensku prechádza rôznymi posúdeniami a rôznymi posudkovými systémami. Ide o zbytočnú záťaž pre všetkých, pre ľudí so zdravotným postihnutím, ich blízkych, posudkových lekárov, aj úradníkov. Preto je nutné posudkový systém výrazne zefektívniť a zjednotiť.
Sú ale aj ďalšie oblasti, ktoré nám nesmú prekĺznuť. Veľmi nám chýba podpora a reforma psychiatrie. Duševné zdravie bolo dlho zanedbávanou oblasťou. Je potrebné oblasť duševného zdravia dostať do centra pozornosti zdravotnej politiky.
Taktiež sa musí zmeniť súčasný Občiansky zákonník v oblasti opatrovníctva. Je nutné zaviesť nové nástroje, ktoré nahradia obmedzovanie spôsobilosti na právne úkony a umožnia ľuďom so zdravotným postihnutím plánovať vlastnú budúcnosť.
Ďalej je potrebné sa osobitne venovať školstvu a robiť všetky nutné kroky pre vytvorenie inkluzívneho vzdelávacieho systému. Školy musia byť školami pre všetky deti. Segregácia nesmie mať v našej spoločnosti miesto.
Pre mňa osobitnou témou je podpora neformálnych opatrovateľov. To sú tie tisíce obetavých mám a otcov či iných rodinných príslušníkov, ktorí sa starajú o svojich blízkych s ťažkým zdravotným postihnutím. Chceme ich prácu ešte viacej oceniť, a to nielen finančne, ale aj uznaním ich zručnosti a po celý čas im zabezpečiť odbornú podporu a priestor na oddych a rehabilitáciu. Chceme zlepšiť zamestnávanie ľudí, ktorí aj napriek svojmu postihnutiu majú zručnosti a schopnosti, aj pomocou asistenta pracovného začlenenia. Zaväzujeme sa, že časť nájomných bytov bude bezbariérová a urobíme všetko pre to, aby aj kultúrne pamiatky či kultúrne podujatia boli dostupnejšie.
Niektorí ľudia mi hovoria, že sa téme zdravotného postihnutia venujem až príliš veľa. Ja som však presvedčená, že naša spoločnosť sa tejto téme venuje príliš málo. Skôr alebo neskôr každý jeden z nás, ako tu sedíme, budeme potrebovať, či my alebo naši blízki, pomoc. Musíme zmeniť Slovensko bariérové na Slovensko bez bariér. Čaká nás veľmi veľa práce, ale prvým krokom môže byť práve programové vyhlásenie vlády a jasný záväzok smerom k ľuďom so zdravotným postihnutím a seniorom. Sme tu pre vás a urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zabezpečili dôstojný život.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 22.4.2020 10:15 - 10:17 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Ctené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 453/2003 Z. z. o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 53).
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 76 z 20. apríla 2020 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Určila zároveň Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Predmetný vládny návrh zákona (tlač 53) prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť oba určené výbory. Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky pod bodom III tejto spoločnej správy vyplýva osem pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporúča návrh zákona schváliť v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporúča hlasovať o návrhoch 1 až 8 v IV. časti tejto spoločnej správy spoločne so stanoviskom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 22 z 21. apríla 2020. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informovala o výsledku rokovania výborov a predkladala návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, teraz rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.4.2020 17:21 - 17:21 hod.

Jana Žitňanská
Dnes zvolám výbor na zajtra 14.00 hodinu, pre sociálne veci výbor.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 20.4.2020 15:31 - 15:32 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Ctené dámy, vážení páni, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 53. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 51 z 15. apríla 2020 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 21. apríla 2020 vrátane gestorského výboru.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis