Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.10.2020 o 11:20 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.11.2020 10:25 - 10:40 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som len chcela zdôrazniť to, čo už kolega predo mnou povedal. Naozaj nejde o komplikovanú novelu zákona o verejných zbierkach. Vychádza v ústrety množstvu organizácií, neziskových organizácií, ktoré prostredníctvom verejných zbierok vlastne aj suplujú štát v poskytovaní rôznych služieb.
Nás oslovila Liga za duševné zdravie, Únia nevidiacich, Liga proti rakovine a ďalšie, ktorým by naozaj pomohlo to, keď by sme im predĺžili tú lehotu, počas ktorej môžu minúť takto verejne vyzbierané finančné prostriedky.
Takže ešte raz vás chcem aj v ich mene veľmi pekne poprosiť o podporu tohto zákona a verím, že tá zbierka alebo tie zbierky, ktoré sa uskutočnia aj v budúcich rokoch, budú naďalej pomáhať tým najzraniteľnejším.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.10.2020 11:20 - 11:20 hod.

Jana Žitňanská
Ďakujem pekne. Chcem pozvať členov výboru pre sociálne veci - 13.30 hod. na našom výbore. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.9.2020 9:17 - 9:21 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, ctené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi na úvod uviesť zopár faktov. V roku 2004 publikoval bývalý poradca prezidenta Reagana, ekonóm na Univerzite v Illinois Greenalls štúdiu, podľa ktorej za 46 dolárov z hry pre štát musí štát na spoločenských dôsledkoch zaplatiť 289 dolárov, teda takmer 6-krát toľko. Ročne je to 54 mld. dolárov za štátneho rozpočtu, čo je polovica z toho, čo štát stoja dôsledky drogovo závislých.
Ako sa v štúdii ďalej uvádza, s nárastom počtu kasín narastá aj štátom vynakladaná suma na likvidáciu negatívnych dôsledkov. Podľa National Gambling Impact Study Commission z roku 1999 stojí ročne jeden gambler 10 500 dolárov. Profesor Ladouceur zase udáva údaj 2,5 mld. dolárov, toľko stojí ročná faktúra za gamblerov v kanadskom Qeebecku.
V Kanade 30 % hráčov hazardných hier prišlo o prácu a osobne zbankrotovali. V priemere zanechali za sebou dlhy 150-tisíc dolárov. Vo Francúzsku sa 20 % zadlžených hráčov dopustilo trestného činu krádeže či podvodu. Nevada, štát v ktorom je Las Vegas, má jednu z najvyšších mier kriminality v Spojených štátoch. V mestských aglomeráciách, kde majú veľké herne, sa napríklad zvýšil počet krádeží motorových vozidiel o 25 %.
Tie negatívne javy, samozrejme, nie sú len ekonomické. Dopady sú aj iné. Napríklad dieťa, ktorého rodič sa stane patologickým hráčom, sa k hre dostáva podstatne skôr ako jeho rovesníci, pritom napr. čísla z Belgicka hovoria, že mladí začínajú s hazardnými hrami v priemere ako 13,5-roční a minú v priemere mesačne 33 eur. Deti, ktoré vyrastajú v rodine s gamblerom, majú väčšie problémy v škole, častejšie trpia depresiami a majú vyššie sklony k samovraždám, navyše mnohé sa tiež stávajú patologickými hráčmi.
Ako je to na Slovensku? Tu si tiež vypožičiam slová odborníka, psychiatra pána Nábělka, ktorý v rozhovore z roku 2010 v denníku SME povedal, citujem: „Podľa celosvetových štatistík sa počet ľudí ohrozených hazardným hraním odhaduje na 3 až 5 % populácie.“ A na otázku, v akom ekonomickom prostredí sa darí hráčstvu, odpovedal: „Treba pripustiť, že v období krízy a neistoty rastie záujem o hazardné hranie nielen ako zúfalý pokus o zabezpečenie chýbajúcich peňazí, ale aj ako spôsob zabíjania času či rezignácie.“
Hoci tieto čísla, ktoré som uviedla, sú staršieho dáta, negatívne dopady hazardu na jednotlivca či spoločnosť tu stále sú vysoké, a preto mi je veľmi ľúto, že hoci sme sa s týmto hazardom a jeho negatívnymi javmi mohli vysporiadať už dávnejšie, premárnili sme kopec času. Takto pred deviatimi rokmi som tu stála s novelou zákona o hazarde, kde spolu s kolegami sme presadili, aby samospráva mohla cez VZN-ko zrušiť hazard vo svojej obci. Vtedy bolo tiež prijaté, že všetky výherné automaty budú sústredné do herní, a taktiež bol zákaz pitia alkoholu a fajčenia v týchto herniach, aby sme limitovali impulzívne hranie hráčov. Žiaľ, s pádom vlády Ivety Radičovej a s nástupom vlády SMER-u sa všetko zmenilo. Všetko, čo sme my prijali, oni zrušili.
A preto som rada, že dnes sa vraciame k niektorým týmto opatreniam a ideme aj ďalej. Chceme ochraňovať aj tých najzraniteľnejších, a preto chcem aj poďakovať kolegom za podporu môjho pozmeňujúceho návrhu, aby herne nemohli byť v blízkosti zariadení sociálnych služieb. Taktiež sa teším aj z ďalších návrhov, ktoré hovoria o kvízomatoch či stávkových kanceláriách.
Chcem sa poďakovať Marekovi Hattasovi a ďalším, ktorí pracovali na tomto zákone, a žiadam vás o jeho podporu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 22.9.2020 16:14 - 16:15 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ctené kolegyne, kolegovia, a hoci ide o veľmi krátku novelu alebo jednoduchú novelu zákona, myslím si, že jej prijatím to bude veľká vec pre neziskové organizácie alebo organizácie, ktoré, ako aj povedal kolega Lehotský, veľakrát suplujú štát, či už v poradenstve, alebo v službách tým najzraniteľnejším. Po mnohých debatách so zástupcami týchto organizácií, či už Liga za duševné zdravie, Liga proti rakovine alebo Únia nevidiacich, sme sa dohodli, že predložíme tento návrh, ktorý možno tak vyskočil, alebo ten problém vyskočil teraz počas korony, že vlastne nemali možnosť možno minúť niektoré finančné prostriedky na tie služby, lebo boli isté opatrenia, a takisto nemali možnosť zorganizovať verejné zbierky. Ale ono tak či tak vzhľadom k tomu, že nikdy oni dopredu nevedia, že koľko financií sa im podarí vyzbierať, a to, že im umožníme nakladať s týmito financiami v období dvoch, resp. troch rokov, im zabezpečí, aby tie služby sa dostali k tým, ktorí to naozaj potrebujú. Čiže nejde o komplikovanú legislatívu, ale myslím si, že patrí k tým, ktoré naozaj zlepšia situáciu tých najzraniteľnejších.
Ďakujem veľmi pekne za podporu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.9.2020 17:34 - 17:34 hod.

Jana Žitňanská
Ďakujem veľmi pekne. Sociálny výbor bude zajtra ráno 8.45.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.7.2020 17:19 - 17:19 hod.

Jana Žitňanská
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Zvolávam výbor pre sociálne veci o devätnástej hodine.
Skryt prepis
 

9.6.2020 10:40 - 10:55 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (tlač 132).
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 170 z 5. júna 2020 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Určila zároveň Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Predmetný vládny návrh zákona, tlač 132, prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť oba určené výbory.
Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky pod bodom III tejto spoločnej správy nevyplýva žiadny pozmeňujúci návrh. Gestorský výbor odporúča návrh zákona schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 36 z 9. júna 2020. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri prerokovaní o predmetnom návrhu zákona informovala o výsledku rokovania výborov a predkladala návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.6.2020 12:45 - 12:45 hod.

Jana Žitňanská
Ďakujem pekne. Informácia pre členov sociálneho výboru, stretneme sa v utorok 9.15. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 5.6.2020 12:20 - 12:21 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 132. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 125 zo 4. júna 2020 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali ihneď vrátane gestorského výboru.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.6.2020 10:11 - 10:13 hod.

Jana Žitňanská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 124 zo 4. júna 2020 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (tlač 131), na prerokovanie Výboru Národnej rady pre sociálne veci do začiatku rokovania schôdze NR SR o tomto návrhu s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vlády bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor pre sociálne veci predložený návrh vlády na skrátené legislatívne konanie prerokoval na svojej 14. schôdzi a uznesením č. 34 zo 4. júna 2020 odporúča Národnej rade Slovenskej republiky schváliť návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o predmetnom vládnom návrhu zákona s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie sa uskutoční na 8. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, skončila som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis