15. schôdza

6.4.2017 - 7.4.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 7:09 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:07

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Ja chcem takisto poďakovať tým, ktorí naozaj vecne, odborne ťahali tú debatu celú noc, špeciálne pani poslankyni Natálii Blahovej, Anke Verešovej a Erike Jurinovej, ale aj ďalším, aby som na nikoho nezabudol, tým, ktorí porozprávali tie veci, naozaj im záleží na našich deťoch, a ktorí hovorili o konkrétnych pochybeniach.
Už je to na tej druhej strane, budeme onedlho hlasovať, je to na vás, ako sa rozhodnete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:07 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:07

Dušan Čaplovič
Skontrolovaný text
Pani podpredsedníčka, vy strašne nenávidíte, veľmi nenávidíte ľudí, útočíte, ale napriek tomu vám prajem dobré sobotné, dobré piatkové ráno.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:07 hod.

doc. PhDr. DrSc.

Dušan Čaplovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:08

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja sa chcem pridať k poďakovaniu, tak ako povedal kolega Vašečka, aj Lucii Nicholsonovej, Anke Verešovej, že to tak pekne zhrnuli. Chcem sa poďakovať všetkým kolegom, ktorí tu celú noc naozaj vecne diskutovali, veľká škoda, kolegovia z koalície, ktorí teraz prichádzate a už máte zase len jedovaté sliny na jazyku bez argumentov, že ste to nepočuli, a odporúčam, aby ste si to pozreli zo záznamu, pretože tie argumenty tu zazneli.
Ja ďakujem ešte raz všetkým, ktorí vytrvali, a dúfam, že to bude mať nejaký výsledok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:08 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:08

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za všetky faktické poznámky, aj za faktickú poznámku pána poslanca Čaploviča, to len aby som mu dala najavo, že nie, nenávisť vo mne nie je, vo mne je, viete čo, kus takého pohŕdania vami, napríklad aj vami konkrétne, pánom ministrom za to, že naozaj nevie nazbierať tie zvyšky nejakej cti, nejakej vnútornej integrity a postaviť sa tomu ako chlap. Keď dokáže byť taký chlap, že neakceptuje odporúčania akreditačnej komisie a tvrdí, že Čistý deň má pokračovať a dáva tomu zelenú napriek tomu, čo sa tam deje, napriek tomu, o čom tri hodiny tu čítala Natália Blahová.
A opovrhujem všetkými, ktorí sa snažia takéto správanie ospravedlniť, pretože tu naozaj nie je čo ospravedlniť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:08 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 7:09

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážené pani poslankyne, páni poslanci. Prerokovávaný návrh na odvolávanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera sa opiera o argumenty, ktoré sa rozchádzajú s reálnymi ekonomickými údajmi a trendmi slovenskej ekonomiky. Je zrejmé, že toto rokovanie parlamentu je naozaj skôr politickou hračkou opozície ako serióznou analýzou práce rezortu. Pri jeho triezvom a objektívnom hodnotení by sme sa na tejto schôdzi nemohli stretnúť. Vo svojom príspevku sa nebudem venovať pertraktovanému sociálnemu zariadeniu, ale aj iným atribútom uvedeným v návrhu na vyslovenie nedôvery, a preto sa spolu pozrime na niektoré, v úvodzovkách, fakty, ktoré sú vymenované v návrhu na vyslovenie nedôvery v kontexte Sociálnej poisťovne.
Opozícia vyčíta ministrovi Richterovi to, že miera chudoby na Slovensku neklesá a pre určitú skupinu obyvateľstva sa dokonca zvyšuje. Odpoveďou na toto tvrdenie sú nedávno zverejnené údaje Eurostatom, ktorý, dúfam, že nebudú naši opoziční bojovníci za pravdu spochybňovať. Podľa tejto štatistiky vychádza za Európsku úniu priemer ľudí ohrozených chudobou na 23,7 %, pričom na Slovensku je ohrozených chudobou podľa toho istého nezávislého zdroja 18,4 % obyvateľstva, teda výrazne menej ako priemer Európskej únie. Keby sme chceli toto číslo zasadiť do časového vývoja, tak v roku 2008 bolo u nás 20,6 % takto ohrozených ľudí. V posledných rokoch sa teda posúvame evidentne k lepšiemu. Pozitívom je aj konštatovanie Eurostatu, že príjmová nerovnosť je na Slovensku nižšia ako vo veľkej väčšine krajín západných, západných krajín Európy.
Podľa našich kolegov z opozície je doslova škandálom, ako je to uvedené v materiáli, veľká armáda dlhodobo nezamestnaných. Čo na toto tvrdenia hovoria čísla? Počet dlhodobo nezamestnaných sme za posledných 5 rokov z vyše 190-tisíc znížili na 131-tisíc. To znamená pokles o vyše 58-tisíc ľudí. Treba podotknúť, že počet dlhodobo nezamestnaných klesá, v kategórii dlhodobo nezamestnaných nad 4 roky takisto pokračuje pozitívny trend. Vo februári 2017 ich bolo vyše 60-tisíc, čo je zhruba o 11 600 občanov menej ako pred rokom, vo februári 2016.
Z pohľadu vývoja ekonomiky sú dôležité aj údaje o evidovanej miere nezamestnanosti, ktoré tu už odzneli, ale zjednodušene ich ešte, zjednodušene na ne ešte raz poukážem a podotýkam, že sa opieram o údaje Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorá od roku 2012, t. j. od nástupu ministra Richtera, klesla z 13,4 % na 8,39 % vo februári t. r., čo je pokles o 5,01 %. Celková nezamestnanosť klesla v tom istom období o 4,93 %.
Tiež nerozumiem opozícii, prečo nezamestnanosť mladých ľudí považuje za škandál. Počet nezamestnaných mladých ľudí do 29 rokov od apríla 2014 do februára 2017 klesol o vyše 66-tisíc. Tu treba spomenúť osobnú zásluhu ministra Richtera, ktorý v roku 2012 dokázal vyrokovať s Európskou komisiou v programovom období 2007 - 2013 pre Slovensko 70 mil. eur z eurofondov na projekty zamestnanosti pre mladých ľudí. Projekt podpory zamestnanosti mladých ľudí do 21 rokov vo fáze implementácie programového obdobia 2007 - 2013 neexistoval a nie je jednoduché v rozbehnutom programovom období vsúvať do možnosti čerpaní eurofondov nové projekty. Nebyť osobnej aktivity ministra Richtera a jeho silnej argumentácie pri negociáciách s Európskou komisiou, tieto prostriedky, ktoré znížili náklady na zamestnávanie mladých ľudí o viac ako polovicu, by na Slovensko nikdy nedorazili. V pomere 85 % z eurofondov a 15 % zo štátneho rozpočtu sme za tieto peniaze podporili vznik takmer 13-tisíc nových pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov, t. j. štát vložil do tohto projektu 10 mil. a eurofondy 60 mil.
Na kritiku, že projektmi na podporu zamestnávania mladých ľudí si vláda draho kupuje pracovné miesta a aj to len na krátky čas, je najlepšou odpoveďou fakt, že až 86 % mladých ľudí po skončení projektov zostáva naďalej na trhu práce. Keby predchádzajúca vláda Roberta Fica na základe osobnej angažovanosti ministra Richtera nezmenila po bývalej koaličnej vláde nastavenie politiky zamestnanosti, nepripravili by sa viaceré úspešné legislatívne zmeny a nespustili by sa konkrétne projekty, pokles miery nezamestnanosti na Slovensku by mal napriek celkovému klesajúcemu trendu v Európskej únii podstatne, podstatne nižšiu dynamiku.
Spomenuté údaje sa pozitívne premietajú aj do vývoja hospodárenia Sociálnej poisťovne, ktorá hrá významnú úlohu v ekonomike najmä tým, že vypláca dôchodky a sociálne dávky, a preto je dôležitá z hľadiska jej stabilizácie. No a to sa darí, ako dokazujú čísla, ktoré tiež v krátkosti spomeniem. Potreba transferu zo štátneho rozpočtu na výplatu dôchodkov bola v roku 2012 1,4 mld. eur, ale v roku 2016 to bolo už len 365 mil. eur. Podotýkam, že aj na ďalšie roky je prognóza znižovania tejto sumy, čo je pri nepriaznivom demografickom trende naozaj pozitívny vývoj. Treba priznať, že určitý vplyv na tento trend malo aj otvorenie II. dôchodkového piliera, ale rozhodujúce aspekty sú štandardne vysoký výber poistného a lepšia zamestnanosť spolu s ďalšími opatreniami vlády a rezortu práce, znamená, že z peňazí daňových poplatníkov sa nemuselo aj pri nepriaznivom demografickom vývoji presúvať na dôchodky toľko, koľko v minulosti a viac sa mohlo, viac mohlo smerovať do rozvojových projektov alebo na investície.
V rokoch 2012 - 2016 sme zaznamenali rast počtu zamestnávateľov z takmer 160- na 176-tisíc. Vývoj zamestnancov v rovnakom období rástol takisto, a to z 1,7 na 1,9 mil. osôb. Hovoríme o zamestnancoch s pravidelným, nepravidelným príjmom a odvodovou úľavou. Ľudia si teda evidentne konečne nachádzajú prácu a to je predsa zmysel ekonomických krokov vlády rezortu, ktoré pre mňa z neznámych dôvodov opozícia kritizuje.
Ďalšia veľmi zaujímavá informácia pre opozíciu je to, že aj ľudia o prácu v posledných rokoch prichádzajú menej. Sociálna poisťovňa zaznamenala pokles počtu vyplatených dávok garančného poistenia, ktorý priamo súvisí s počtom zanikajúcich firiem. V roku 2012 sme vyplatili 5 275 týchto dávok, v roku 2013 to bolo 4 546 dávok a napríklad za minulý rok 2016 to bolo už len 1 972 dávok. Aj to je dôkaz, že zaniká oveľa menej firiem a ľudia majú teda stabilnejšie zamestnanie. Samozrejme, že údaje o poklese miery nezamestnanosti a raste počtu pracovných miest sa pozitívne prejavujú aj v oblasti výberu poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie od ekonomicky aktívneho obyvateľstva a tým stabilizujú ekonomiku Sociálnej poisťovne. Výber za rok 2013 vzrástol medziročne o 372 mil. eur, v roku 2014 o 321 mil. eur, v roku 2015 o 400 mil. eur a v roku 2016 o 414 mil. eur. Pozitívny trend vo výbere pokračuje aj v aktuálnom období, keď za január až marec 2017 boli predbežné príjmy vyššie o 139,5 mil. eur ako za rovnaké obdobie minulého roka.
Podľa návrhu na odvolanie minister Richter nikdy nerealizoval skutočnú politiku nezamestnanosti, zamestnanosti. Namiesto prijímania nových opatrení na riešenie nezamestnanosti vraj presadzuje reštriktívnu politiku. Uvedomme si, že toto opozícia tvrdí v čase, keď máme historicky najvyššiu mieru v zamestnanosti pri porovnaní 4. štvrťroka 2015 so 4. štvrťrokom 2016, sa dostávame na 5. miesto v Európskej únii v dynamike rozvoja zamestnanosti. Počet pracujúcich, riadne pracujúcich sa od januára 2013 zvýšil o 198-tisíc občanov. Len v minulom roku počet nových riadnych zamestnancov stúpol o 63,5 tisíca a to sú objektívne dáta Sociálnej poisťovne. Perspektíva poklesu nezamestnanosti v Slovenskej republike je tiež... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2017 o 7:09 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:19

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy ste mal teda teraz veľmi veľmi prazvláštny príspevok. My sme tu celú noc debatovali naozaj k veci. Tu už je nejaká vecná diskusia, niekam sme sa posunuli a vy ste sem vstúpili s niečím, čo teda neviem, ako to nazvať. Pripomenulo mi to odborné konferencie. Viete, ja som človek, ktorý doteraz sa venoval najmä takejto činnosti. Na odborných konferenciách sa vždy nájde nejaký uspávač hadov, ktorý príde s príspevkom, ktorý je totálne nekompetentný, opajcnutý, opísaný, nudný a trápny.
Ja nemám vecnú pripomienku, ale práve ste sa takýmto príspevkom úplne strápnili v tejto debate.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:19 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:20

Miroslav Beblavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Myslím, že každému, nielen poslancovi, ale aj občanovi je jasné, že minister Richter je dnes primárne odvolávaný kvôli tomu, čo sa stalo okolo kauzy Čistý deň, a aj keby na Slovensku mali všetci ľudia prácu a dôchodky boli na úrovni Švajčiarska, tak nemôže zostať ministrom niekto, kto týmto spôsobom nesie politickú a dnes aj osobnú už zodpovednosť za túto kauzu, a takže z toho hľadiska má kolegyňa Zimanová pravdu.
A dovoľte mi doplniť, pán Vážny, že je pomerne veľká hanba, keď človek, ktorý bol podpredsedom vlády pre štrukturálne fondy, je schopný v rozprave povedať veci o štrukturálnych fondoch, ktoré sú zjavné nezmysly. Neviem, kto vám to písal, ale tvrdiť, že len s obrovským osobným nasadením ministra je možné počas programovacieho obdobia meniť projekty, je totálny nezmysel a vy to musíte vedieť. Neviem, prečo ste to boli ochotný povedať. Národné projekty, špeciálne od ministerstva práce, ktoré sú uzatvárané medzi ministerstvom a ústredím, sa dajú meniť veľmi ľahko, dohodou medzi ministerstvom a ústredím a deje sa to od ich vzniku v roku 2004 niekoľkokrát ročne. Aj takisto nové projekty pribúdajú, staré sa uzatvárajú, takže... A povedať, že minister osobne vybavil nejakých 70 mil. eur, to by..., z garancie pre mladých, ktoré by tak neprišli, je úplne rovnaký nezmysel, pretože ide o program Európskej únie rozhodnutý na úrovni Európskej rady v roku 2013 pre každú členskú krajinu.
Takže musím povedať, je mi ľúto, že človek, ktorý bol podpredsedom vlády pre štrukturálne fondy, je schopný tu povedať takéto veci, aj keď naozaj pre zotrvanie pána ministra v jeho funkcii je to úplne, ale úplne irelevantné.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:20 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:22

Lucia Ďuriš Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No ja sa musím pridať k predrečníkom, ktorí mali faktické poznámky, že toto je naozaj úbohý marketingový ťah. My tu, pán poslanec Vážny, 15 hodín hovoríme o pekle, ktoré zažívali deti v Čistom dni, a vy so stoickým kľudom sem prídete a rečníte niečo o štatistikách nezamestnanosti, ktoré inak, medzi nami, aj tak manipulujete, ale ja vôbec tomu nerozumiem, že kde beriete, ja neviem, či to je odvaha, alebo že či naozaj vám Erik Tomáš tak zle radí, alebo že, alebo že je to arogancia, alebo že ako to už nazvať. Ja sama pre seba si hovorím, že vy proste nemáte argumenty na to, čo tu 15 hodín zaznievalo, tak preto to takýmto spôsobom mlžíte.
Len vám chcem povedať, pán poslanec Vážny, že vy ste možno z iných čias človek, vy si možno iné časy pamätáte, ale dnes sú také časy, že ľudia tam vonku nežerú seno.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:22 hod.

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:23

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pán generálny riaditeľ, skúste nám niekedy prezradiť, že koľko z tých plus pomaly 200-tisíc nových zamestnancov má vymeriavací základ na úrovni povedzme 50 eur mesačne, 100 eur mesačne a podaktorí aj 230 euro mesačne. Viete, ja totižto, znova to opakujem, dosť rotujem po Slovensku aj v pondelok vyrážam na 3-4 týždňové turné a veľmi rád hovorím ľuďom, ktorí ma prídu počúvať na nejakú-tú akciu, že tak ste nastavili daňový, tak ste nastavili odvodový systém, že dnes sa napríklad konateľovi, spoločníkovi v eseročke oplatí akože zamestnať v pracovnom pomere za 50 eur, pretože, aby som to dlho nekomentoval, je to jednoducho daňovo, odvodovo veľmi výhodné. Takže vám do, vám do štatistík naskakujú takíto kvázi zamestnanci, ktorí v skutočnosti žiadnymi novými zamestnancami nie sú. No a ďalej si zoberme, že boli časy, keď tu bolo 600-tisíc dohodárov, teraz je ich, pokiaľ viem, menej ako 300-tisíc. Čiže to zase nie sú žiadni noví zamestnanci, len z dohodárov sa stali ľudia v pracovnom pomere, pretože napríklad dnes je výhodnejšie mať pracovný pomer. Je tam odpočítateľná položka pri zdravotných odvodoch. Ak voľakedy boli dohody odvodovo zvýhodnené, dnes je to úplne naopak. Čiže ľudia sa správajú ekonomicky pre nich výhodne, a preto tam pribudli ľudia v pracovnom pomere.
No a keď už teda hovoríme o tom, že kto ako pribudol, tak niekedy prezraďte publiku, že koľko ubudlo živnostníkov. Bolo ich 250-tisíc za vlády Ivety Radičovej, dneska ich tam máte 180-tisíc.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:23 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7:25

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, vychválil ste ministra Jána Richtera o tom, teda v tej súvislosti, ako skvele negocioval s Európskou komisiou.
Ja by som bola ale veľmi zvedavá na to, ako skvele bude negociovať s výborom OSN pre práva dieťaťa, ktorý práve v týchto chvíľach prešetruje podnet, kedy štátne orgány fatálnym spôsobom zlyhali a ich konaním a nekonaním prišlo k veľmi obsiahlemu a masívnemu poškodeniu práv dieťaťa. Som zvedavá na tú skvelú negociáciu, ktorú tam pán minister Richter bude reprezentovať za Slovenskú republiku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 7:25 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video