21. schôdza

10.10.2017 - 19.10.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.10.2017 o 15:31 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:27

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som sa chcela len v krátkosti vyjadriť k téme čistého bohatstva, ktorý si, kolega Eugen Jurzyca, spomenul.
V správe sa uvádza, že hodnota vyčíslenia čistého bohatstva sa zlepšovala, a to vďaka úprave metodiky daňových prognóz a iných faktorov. V aktuálnej správe sa uvádza ako plus, že došlo k rozšíreniu a k skvalitneniu informácie o čistom bohatstve, a to aj v oblasti životného prostredia, menovite sa uvádza, že z detailnejšieho pohľadu na podzemné vody.
Tu chcem však poukázať na to, že prístup nie je úplný, pretože len v tejto oblasti hodnotí kvantitu teda zásobu, a nie kvalitu, ktorá je značne znehodnotená najmä environmentálnymi záťažami. Uvádza sa, že čisté bohatstvo verejného sektora dosiahlo zápornú hodnotu mínus 134 mld. eur, čo je mínus 170,9 % HDP. Bolo by vhodné sumu presne rozpísať, aby bolo jasné, či obsahuje napríklad aj odhadované celkove finančné výdavky na riešenie problematiky environmentálnych záťaží, či obsahuje aj škody, povodňové škody, dôsledky odlesňovania alebo dôsledky chybných strategických rozhodnutí a podobne.
Apelujem na to, aby sa v metodike výpočtu čistého bohatstva započítala, a ekologic..., započítaniu ekologických dlhov venovala zvýšená pozornosť. Do bilancie čistého bohatstva patrí, patria ale aj na plusy, to znamená aj prírodné bohatstvo na strane aktív, a teda ekologické dlhy a záväzky na strane pasív. A to sú aj záväzky, ktoré sme prijali z rôznych dohôd, napríklad aj v súvislosti s Parížskou dohodou.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.10.2017 o 15:27 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:29

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega Eugen, musím povedať, že na toto vystúpenie sa oplatilo počkať, a ďakujem zaňho. Obidva momenty podľa mňa boli úplne ukážkové a doplňujúce o tú mozaiku, keď sa bavíme o rozpočtovej zodpovednosti, a bolo to dôležité, aby to tu zaznelo.
A tá zmena úrokovej sadzby, presne tak to je, to, čo si povedal, to je ten kľúč k tomu, prečo nemôžme sa na dlh pozerať ľahkovážne a krátkodobo, a ten príklad s tým taxikárom, čo viac dodať, akože stručne, jasne, výstižne.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.10.2017 o 15:29 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:30

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Jurzyca, ja si cením, že pristupuje k tej debate konštruktívne, aj keď musím priznať, že trošku toto bola taká akademická, teda skôr také akademické vystúpenie. Vnímam to, ako keby, čo by bolo, keby bolo.
Poviem, myslím, že určite táto vláda nerobí to, že by sme sa chceli hrnúť k tomu, aby sme mali 100 % HDP zadlženie, to asi uznáte, to je jedna vec.
A čo sa týka, samozrejme, tá obava z tých, zo zvýšenia úrokových sadzieb v budúcnosti je. Ja, čo mňa teší, že, myslím, že pred dvoma dňami bola nejaká emisia dlhopisov, že, samozrejme, o tom ste hovorili, že nejaké maturujú, nejaké sa znova vydávajú, tak vydali sme 30-ročný dlhopis, 30-ročné dlhopisy, o ktoré, teda za 1 mld., teší ma, že tá úroková sadzba, je lepšie si dnes, jak sa povie, zobrať za 2 % a splácať 30 rokov tie 2 %, ako robiť kratšie durácie tých dlhopisov, čiže to je, myslím, rozumný krok.
A čo ma najviac teší, že záujem o tie dlhopisy bol trojnásobne vyšší. To znamená, že viera v ekonomiku Slovenskej republiky je stále veľmi dobrá a finančné trhy na nás reagujú veľmi dobre.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.10.2017 o 15:30 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:31

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým trom poslancom, poslankyni a dvom poslancom za faktické pripomienky.
Anka Zemanová, environmentálna poznámka. Priznám sa, že to bola pre mňa z najťažších faktických poznámok, aké som počul, a budem musieť za tebou ísť osobne a pomalšie si to vypočuť, čo si hovorila. Ale verím, že, že máš pravdu.
Ďakujem Edovi Hegerovi, samozrejme, a, pán predseda Kamenický, áno, potvrdzujem, že ani ja si nemyslím, že vláda to tlačí k 100 %, ale použil som tie čísla len preto, aby sa ľahšie počítalo, takže... A inak súhlasím s tými ostatnými faktami, ktoré boli uvedené.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.10.2017 o 15:31 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:33

Peter Gajdoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky, panie poslankyne, páni poslanci, Národná rada Slovenskej republiky svojím uznesením č. 1 846 z 23. septembra 2005 v znení neskorších predpisov aktualizáciu vzala na vedomie návrh vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a Európskej únie a podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vyslovila súhlas s vyslaním príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do tohto vojenského zastúpenia. Cieľom predloženého materiálu je aktualizácia tohto vojenského zastúpenia zohľadňujúca priority rezortu ministerstva obrany a Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Obsahom aktualizácie o doplnenie orgánov a vojenských, teda a vojenských štruktúr NATO a Európskej únie o tieto:
1) Národný podporný prvok Ozbrojených síl Slovenskej republiky pri Veliteľstve Mnohonárodného zboru Severovýchod v Poľsku v Štetíne s predpokladom vyslania jedného príslušníka v auguste 2018,
2) Veliteľstvo Mnohonárodnej divízie Severovýchod v Elblagu v Poľskej republike s predpokladom vyslania jedného príslušníka ozbrojených síl v januári 2018 a jedného príslušníka ozbrojených síl v decembri 2018,
3) je to Veliteľstvo Mnohonárodnej bojovej skupiny pod vedením Kanady v Lotyšskej republike v Adazi, meste, s predpokladom vyslania dvoch príslušníkov v tomto roku v novembri 2017.
Vyslanie príslušníkov ozbrojených síl do týchto štruktúr predstavuje prakticky krok k napĺňaniu záväzkov Slovenskej republiky daných pre vykonanie opatrení na posilnenie východného krídla Aliancie. Uvedené opatrenia sú v súlade s platnými postupmi, postupnými reakcie NATO, tzv. Graduated Response Plans, a s posilnenou predsunutou prítomnosťou v Pobaltí, tzv. enhanced Forward Presence. Cieľom vyslania dvoch príslušníkov ozbrojených síl vytvoriť podmienky na pôsobenie našich 151 príslušníkov, ktorí majú byť vyslaní v roku 2018 do Pobaltia.
Predmetným materiálom sa nezvyšujú tzv. celkové mandátové počty 171 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky vo vojenskom zastúpení mimo územia Slovenskej republiky, pričom celkové reálne počty vyslaných príslušníkov ozbrojených síl nepresiahnu vzhľadom na finančné možnosti súčasný počet 86 príslušníkov.
Výdavky súvisiace s predloženou aktualizáciou vojenského zastúpenia sú v plnej miere zabezpečené v rámci rozpočtu rezortu ministerstva obrany. Materiál bol predmetom rokovania Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť a zahraničného výboru.
Vážená pani podpredsedníčka, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, týmto si vás dovoľujem požiadať o súhlas s predloženým návrhom.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

12.10.2017 o 15:33 hod.

Peter Gajdoš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:36

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Prajem príjemný deň. Ďakujem pekne za slovo, pani predsedajúca. Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, ctené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi predniesť správu Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť o výsledku prerokovania návrhu na aktualizáciu vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ a vyslania príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do tohto vojenského zastúpenia.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor k návrhu na aktualizáciu vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ a vyslania príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do tohto vojenského zastúpenia podáva Národnej rade Slovenskej republiky túto správu.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 749 zo 4. októbra 2017 pridelil návrh na aktualizáciu vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ a vyslania príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do tohto vojenského zastúpenia na prerokovanie Zahraničnému výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Oba výbory Národnej rady Slovenskej republiky prerokovali návrh na aktualizáciu vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ a vyslania príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do tohto vojenského zastúpenia v určenej lehote a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky na základe čl. 86 písm. l) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s aktualizáciou vyslania príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ. Prílohou tejto správy je návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý teraz asi prednesiem, pani predsedajúca.
Návrh, uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k návrhu na aktualizáciu vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ a vyslania príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do tohto vojenského zastúpenia:
Národná rada Slovenskej republiky na základe článku 86 písm. l) Ústavy Slovenskej republiky vyslovuje súhlas s aktualizáciou vyslania príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Pani predsedajúca, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu k predmetnému bodu rokovania.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

12.10.2017 o 15:36 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:40

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážený pán minister, vážené dámy a páni, ja by som sa chcel pána ministra len na upresnenie opýtať, lebo rozprávali sme sa o tomto bode na výbore pre obranu a bezpečnosť. Vy ste teraz spomenuli číslo, ktoré si len možno nepamätám z výboru, že, že máme limit 86 ľudí momentálne na vyslanie v cudzine, ale na výbore, možno som to zle rozumel, pán minister, ste hovorili o celkovom čísle 150, ktorý máme limit, ale ktoré je nenaplnené, a tam ste spomínali, že, dobre, približne okolo 80 momentálne má.
Iba by ma zaujímalo, že ak, ak teraz bereme do úvahy, že bavíme sa, myslím, o 4 ľuďoch, to znamená dvaja Poľsko, dvaja..., hop, teda traja Poľsko, dvaja Lotyšsko, že, že, aby, aby tam bol poriadok v tých číslach. Čiže tých 150, 86, ako to vlastne je teraz, lebo, lebo mi to, mi to nesedí. Predpokladám, možno som len zle rozumel.
Ďakujem pekne, pán minister.
Skryt prepis

Vystúpenie

12.10.2017 o 15:40 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:41

Peter Gajdoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno. Ďakujem. (Rečník si kýchol.) Pardon. Čiže 86 je zaplatiteľných, týmto napĺňame, 85 bude z dôvodu toho, že som predkladal do výboru pre obranu a bezpečnosť ďalšieho príslušníka, to bolo v predchádzajúcom roku, do Centre of Excellence v Budapešti, to bude 86, čiže 86 máme zaplatiteľných, 170 je mandát Národnej rady Slovenskej republiky, možno som vás poplietol, ospravedlňujem sa, 151 je v ďalšom roku, to je tá jednotka, ktorá bude na posilnenie východného krídla Aliancie v kanadskej bojovej skupine.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

12.10.2017 o 15:41 hod.

Peter Gajdoš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:42

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážený pán spravodajca, ja chcem len toľko povedať, že som presvedčená o tom, že Severoatlantická aliancia, NATO, je zločinecká organizácia a že Slovenská republika a jej teda orgány, Slovenská republika by mala robiť všetko preto, aby sme z NATO vystúpili.
Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.10.2017 o 15:42 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani poslankyňa Grausová, ja by som na rozdiel od vás chcel ubezpečiť pána ministra obrany, že drvivá väčšina poslancov tohto parlamentu je presvedčená, že NATO nie je zločinecká organizácia, že NATO je organizácia, ktorá združuje slobodné a demokratické krajiny a je garanciou našej bezpečnosti, našej slobody, našej demokracie, a rovnako tak Európska únia, keďže tento materiál sa netýka iba Severoatlantickej aliancie, ale aj Európskej únie, a členstvo v oboch týchto organizáciách je v životnom záujme Slovenskej republiky, a preto je dobré, že vo veciach, ktoré sa týkajú Severoatlantickej aliancie aj nášho členstva v Európskej únii, a vo veciach, ktoré sa týkajú garantovania našej bezpečnosti, vo veciach, ktoré sa týkajú našej prozápadnej orientácie, existuje naprieč politickým spektrom s výnimkou fašistov a podobných extrémistov široký politický konsenzus.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.10.2017 o 15:42 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video