24. schôdza

5.12.2017 - 6.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 17:25 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 16:58

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, dámy poslankyne, páni poslanci, tak ako sme predpokladali, tak v podstate v tých reakciách sa, samozrejme, k tým svojim pochybeniam nikto nevyjadril a opätovne sa vrátili späť tie klamstvá, ktoré sú súčasťou aj samotného predkladaného návrhu.
Ešte raz, pán Rajtár, ja rozumiem, že keď niekto zaplatí za pohľadávku 0, je to 0. To je to, čo ste robili vy, keď ste boli v konsolidačnej, že 4,5-miliónovú pohľadávku ste predali za 18-tisíc, to je takmer 0.
Ale ak to, čo vy neustále robíte, že napriek tomu, že ste vliezli na účet, nahovorili ste na to svojho asistenta, tak ste tam videli vec, ktorá vám sa nehodila do krámu, ktorá proste sa vám nehodila do toho, že ste videli, že odišlo 430-tisíc, a keď máte pochybnosti o mojich príjmoch, tak ste rovnako tak videli, že som si na to zobral úver pol milióna. To je proste celá vec.
Vy chcete furt vidieť moje príjmy, ale veď vy ste ich videli. Vy ste všetky moje príjmy videli, pretože to je jediný účet, na ktoré moje príjmy chodia. Vy ste všetky moje príjmy videli a o tom niet proste žiadnych ďalších pochýb.
Čo sa týka, samozrejme, tých korekcií, to tu viacerí povedali, že to je jednoducho pokuta, tak mi povedzte, v ktorej krajine sa udeľuje pozitívna pokuta? To znamená, že z korekčných peňazí dostanete do svojho rezortu peniaze. A my sme presne z týchto korekčných peňazí dostali 170 mil., ktoré ušetrili 170 mil. štátneho rozpočtu. A 20 mil. sa zväčšila tá spoluúčasť, tak je 150 mil. v salde plus, keď dáte tie dve sumy vedľa seba, tak to proste tak vychádza. Jednoducho nerozumiem tomu, že naďalej sa máte chuť klamať, samých seba, lebo vám to proste nijako nevychádza.
A v prípade IKEY opätovne klamete, pretože IKEA bola jasne stanovená a za tú sumu sme tú IKEU kúpili a za žiadnu inú. To, či sme si my investovali ďalšie peniaze do nášho vybavenia, to už je vnútro. Byt predsa nekupujete automaticky aj so sedačkou, maximálne tak s kuchynskou linkou a zvyšok si vybavíte sami, to predsa nie je v cene bytu. Už naozaj to nie je nedostatok vzdelania, to je chuť neustále zavádzať.
A aj sme paradoxne pri ročnom výročí robili nový znalecký posudok, ktorý povedal, že hodnotu, ktorú sme dali, 12,7 mil., je dnes takmer 20. Takže, naopak, štát zarobil na hodnote tej nehnuteľnosti ďalších 6 mil. Opätovne nečakáme žiadne poďakovanie z opozície, to, samozrejme, nie, ale mne úplne stačí, že namiesto 290 ľudí je 520-tisíc ľudí vybavených a spokojných klientov tohto klientskeho centra.
A keď už ste teda zistili, že som zaplatil 430-tisíc, čo je zjavne viacej ako účtovná hodnota všetko, pretože je to proste tak a neviete sa s tým vybaviť, tak ste začali používať starý argument pána poslanca Mihála, ktorý určite je odborník, ktorý tu už raz hovoril pred dvoma rokmi. A tomu som povedal, 4 roky platím strop sociálnych odvodov, neviem sa vyhnúť stropu, pretože moje dane bývajú od 60- do 80-tisíc eur, ktoré platím každý rok z tých príjmov, ktoré vy vidíte, a tým pádom máte aj vysoký sociálny a zdravotný odvod, ale máte už strop, viac sa proste platiť nedá.
Takže opätovne klamstvo v tom, že niečo sa snažíme obchádzať. Proste to je jedno a to isté dokola, tak sa nečudujte, že o vašich klamstvách stále hovoríme, že to je vaša DNA-čka, ktorú neustále do tejto sály prinášate, aby ste zakryli svoje vlastné zlyhania a aby ste sa predpripravili na to, čo budete robiť. Opätovne rozdáte celý zbytok majetku štátu, ako ste to urobili v prípade SPP, elektrární a podobne? Toto opäť chystáte, toto je opäť tá vec, ku ktorej vlastne sa snažíte?
To je celý výsledok vašej práce. Za rok a pol máte toľko vecí - a máte pravdu, na to by nestačila jedna mimoriadna schôdza, pán Rajtár, aby sme hovorili o všetkých priešvihoch SaS-ky, na to by naozaj stačilo jedno volebné obdobie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.12.2017 o 16:58 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:02

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, chcem zareagovať len na tie vaše poznámky ohľadom odbornosti, vedomostí, to porozumeniu veci, no, tak ako vy to, čo rozprávate, zrejme najprv vy by ste si mali tiež naštudovať veci. Reagujem na to, čo ste tam na moju faktickú odpovedali ohľadom predaja pozemkov, tak to bolo úplne čosi, čosi, čo vôbec nerozumiete. Pretože tam nebolo žiadne verejné obstarávanie, bola to riadna verejná súťaž o tom, kto ponúkne viac v roku 2005 za slovenské koruny. Čiže keď hovoríte o miliónoch, treba byť korektný a hovoriť o slovenských korunách a nezavádzať o tom, že niekto pochybil niekde vo verejnom obstarávaní, keď v tom čase predaj majetku fungoval úplne inak, ako funguje teraz. Reagujem na tú, predaj pozemkov.
Čiže aj vy by ste si mali najprv preštudovať, ako to celé bolo, aby ste sa mohli k tomu vyjadrovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 17:02 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:03

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ja som citlivá duša a mne už naozaj je ľúto kolegov z opozície, ako im nakladáte a vidíte, akí sú z toho, chúďatká, hotoví.
Ale naozaj treba im pripomínať, treba im pripomínať a dobre to robíte, že Rajtár obabral ľudí v konsolidačnej banke, že klamal o svojom vzdelaní a že využil pravdepodobne svojho asistenta Rybaniča na spáchanie trestného činu - a toto treba veľmi jasne pripomínať.
Treba pripomínať to, že Matovič obabral ľudí a na daňových podvodoch pri využití a zneužití svojej vlastnej matky sa snažil naozaj pripraviť tento štát a pripravil tento štát o veľa peňazí.
Pripomínajme aj Sulíkove raňajky u Tifany Kočnera, pretože to sa naozaj nedeje pravidelne, že by sa stretával líder opozície s človekom, ktorého pravidelne obviňujú z toho, že je mafián.
Ako naozaj myslím si, že toto sa nedeje v žiadnej krajine a u nás máme hneď dvoch politikov, ktorí majú túto záľubu stretávať sa s mafiánmi, a to je Boris Kollár a Richard Sulík.
Pripomínajme aj pánovi Kiskovi jeho letecké dobrodružstvá, lebo naozaj si asi poplietol svoj úrad s Cestovnou agentúrou Bubo a cestuje nielen do Popradu, ale najnovšie aj do Argentíny, do Mexika a na piesočné pláže, do Kene a podobne, čiže naozaj hovorme o týchto veciach, pretože verejnosť málo vie o tom, ako zle a ako chybne sa správa opozícia.
Ja mám pocit, že to sú takí strašní diletanti a takí podvodníčkovia, že našou je priam povinnosťou to pripomínať.
Ďakujem, pán minister.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 17:03 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:05

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Pán predsedajúci, ďakujem pekne za slovo. Pán minister, ja ti opäť ďakujem. Ja im aj rozumiem, že pravda sa ťažko počúva. Pán kolega Rajtár si stále myslí, že stokrát opakovaná lož sa nakoniec stane pravdou. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 17:05 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:05

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, napriek tomu, že sa nielen ja, aj moji ministri pripravujeme na zajtrajšiu schôdzu vlády, ktorá bude v Revúcej, je to jeden z ďalších okresov, ktorému venujeme pozornosť z dôvodu toho, že patrí do zoznamu najmenej rozvinutých okresov, predsa len mi nedá byť ticho a nereagovať na niektoré vyjadrenia, ktoré padajú v rozprave v súvislosti s návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.
Mňa najviac pobavila, a to bol vlastne aj dôvod, pre ktorý som sa opäť prihlásil do rozpravy, poznámka, že Robert Kaliňák je prekážka pánovi Rajtárovi, aby Slovensko bolo lepšie, že v podstate on malý, úbohý nemôže nič v tejto krajine zmeniť, lebo ministrom vnútra Slovenskej republiky je Robert Kaliňák.
Mám pre vás, dámy a páni z opozície, jedno malé odporúčanie: konečne vyhrajte voľby, nech sa páči.
SMER – sociálna demokracia, samozrejme, platí daň za dlhovekosť, ale my sme za sebou 4-krát suverénne vyhrali parlamentné voľby. A náš mandát je legitímny a demokratický a nikto ho nebude spochybňovať tým, že sa cíti byť ublíženým alebo ukrivdeným, lebo nemá ani také percentá, ani také preferenčné hlasy.
Vyhrali sme v roku 2006 s takmer 29 %, vyhrali sme v roku 2010 s 34 %, napriek tomu ste nás poslali do opozície a predstavili ste rok a pol cirkus humberto, ktorý nikdy slovenská politická scéna nezažila. Vyhrali sme v roku 2012 s výsledkom, ktorý nemá obdobu v slovenskej politickej histórii, 44 %. A po všetkých týchto troch víťazstvách a po tom masírovaní, ktoré ste predvádzali cez médiá, klamstvá typu, ktoré dnes predvádzate, sme vyhrali aj 4. parlamentné voľby za sebou.
A máme ambíciu, pán Rajtár, či sa vám to páči, alebo nepáči, vyhrať aj ďalšie parlamentné voľby.
Prestaňte plakať. Vyhrajte voľby, zostavte vládu a spravujte krajinu podľa vašich predstáv. My spravujeme krajinu podľa predstáv, ktoré považujeme za absolútne správne.
Jedno ale viem úplne isto, dámy a páni, 4-krát sme vyhrali parlamentné voľby a 3-krát sme zostavili vládu, nikdy sme sa nespreneverili demokratickým pravidlám hry. Nikdy!
Nesiahli sme na charakter verejnoprávnej televízie.
Nedotkli sme sa v žiadnom prípade Ústavného súdu.
Neurobili sme nič voči ostatným ústavným orgánom v tomto štáte, hoci taká možnosť bola a máme nejaké príklady zo susedných krajín, kde sa takéto veci diali.
My sme toto nikdy neurobili a vždy sme išli do férovej demokratickej súťaže a do tejto férovej demokratickej súťaže pôjdeme aj v nasledujúcich parlamentných voľbách. A je úplne jedno, či tie voľby budú v roku 2018, v roku 2019 alebo budú v roku 2020.
Nikdy sme nezneužili tajnú službu. Nikdy nedal predseda vlády počas tých desiatich rokov vládnutia žiadny pokyn riaditeľovi tajnej služby, aby sa na niečo pozrel, niečo urobil, čo by bolo použité v štandardnej demokratickej súťaži, ktorá tu je. Naopak, nastavili sme pravidlá parlamentných volieb, nastavili sme pravidlá transparentnosti financovania politických strán a toto dnes v Európe významne rezonuje.
Počul niekto z vás, dámy a páni z opozície, nejakú pripomienku na adresu Slovenska, že to je nedemokratická krajina? Počul niekto z vás, že by niekto kritizoval Slovensko kvôli porušovaniu ľudských práv alebo zneužívaniu moci? Nič takéto, nič takéto nie je a ani nebude a ja to garantujem mojím postavením predsedu vlády Slovenskej republiky.
Mám však iný obraz, ktorý je tu dnes pred nami. A ten obraz je veľmi jednoduchý a dá sa krásne popísať. Kto sa dnes uchádza o moc a kto tvrdí, že je alternatíva vláde Slovenskej republiky? Za lídra opozície sa označuje strana SaS. Tak teda poďme urobiť malý sumár toho, čo tu zaznelo doslova a do písmena za pár minút diania tejto parlamentnej schôdze.
Po prvé vieme, že strana SaS nemá problém zneužívať odpočúvanie. To sme predsa jasne počuli. A to nemôže dnes nikto spochybniť, že vtedajší minister obrany za SaS pán Galko dal odpočúvať novinárov.
Ešte raz, hore dámy a páni novinári, buďte takí láskaví a to niekde konečne napíšte, že pán Galko vás dal odpočúvať. Keby sme to my urobili, tak horia Jánošíkove vatry po celom Slovensku a nás hádžete, ako to hovorí predseda parlamentu, do Dunaja jedného za druhým.
Dal odpočúvať novinárov. Dal odpočúvať novinára, pokiaľ ide o Pravdu, dal odpočúvať novinára, ktorý je dnes v denníku SME, dal odpočúvať šéfa TA3, dal pokyn na odpočúvanie hovorcu opozičnej politickej strany, dal pokyn na odpočúvanie svojich sekretárok a už o šoférovi tiráku netreba viacej hovoriť, lebo to je tak trápna scénka, že to len môže zodpovedať charakteru SaS.
Čiže prvé, čo vieme, je, že keď táto politická strana, ktorá sa dnes hlási k tomu, že chce byť lídrom a chce zostaviť novú vládnu koalíciu, je, že nemá problém zneužívať štátnu moc a odpočúvať. To dnes vieme úplne perfektne.
Čo ďalej o nich vieme? Vieme, že nemajú problém používať metódy, ktoré sú hrubým porušením demokratických pravidiel hry.
Pán Rajtár, my sme si fotili volebné lístky pri voľbe generálneho prokurátora alebo ste to robili vy? A nebolo to trápne, ako ste chodili pod pazuchou v dvojiciach tam dozadu a tam ste si mobilmi robili fotografie a potom ste si ich navzájom ukazovali, lebo ste si navzájom nedôverovali? Toto sa nikdy u nás nestalo. Nikdy! My sme vždy vedeli si sadnúť na poslaneckom klube a povedať, toto je náš názor, toto je náš návrh a túto stranícku disciplínu, ktorá patrí do parlamentu, budeme aj rešpektovať. Čiže máme druhý dôkaz.
Prvý dôkaz je, že budú odpočúvať telefóny, že budú zneužívať štátnu moc.
Po druhé vieme, že nedajú slobodu svojim poslancom, pretože bez akéhokoľvek zaváhania postavili svojich vlastných poslancov do ponižujúceho postavenia, pretože ich prinútili robiť si fotografie z intímneho volebného aktu. Tajná voľba je intímny volebný akt. Nie, ale kdeže, to jednoducho nefunguje u vás, vy si to musíte nafotiť.
Po tretie vieme všetci, že nám bude zatvárať papule. A nepamätáte sa na rozhodnutie pána Sulíka a predsedu parlamentu, ktorý nám sem postavil tie staré televízory Oravy, tie drevené veľké televízory, jednoducho, kde bolo napísané, že máme takýto čas, lebo nemôžme viacej hovoriť, lebo ste zneužili inštitút, ktorý bol v rokovacom poriadku, a báli ste sa toho, že niečo k vám povieme viacej, ako by bolo treba? Toto sme my nikdy nerobili.
Bol schválený rokovací poriadok a rokovací poriadok je jasné pravidlo, ale vy ste vtedy zneužili výnimočné inštitúty.. (Reakcia z pléna.)
Poprosím, pani poslankyňa...

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Veľmi vás prosím, veď prihláste sa do rozpravy, poďte si povedať to, čo ja hovorím, veď máte na to absolútne právo. Ja vás len chcem požiadať, že vy ma nevyrušíte, len rušíte ostatných, keď rozprávam ja.
Čiže chcem ešte raz povedať, že máme tretí jasný dôvod, prečo táto politická strana je jasne nedemokratická, lebo nám všetkým zatvorí papule. Jednoducho nebude chcieť počúvať to, čo im budeme v danom okamihu hovoriť.
Ďalej vieme, dámy a páni, že je to politická strana, ktorá má veľmi blízko ku kradnutiu. Veď to tu bolo pekne povedané. Zrazu som s veľkou, by som povedal, pozornosťou počúval nejaké vyjadrenie pani poslankyne, ktorá obhajovala pána Sulíka, pokiaľ ide o tie pozemky. Zrazu mala perfektné informácie, to znamená, že pán Sulík asi už písal rýchlo nejaký mail, že ako to celé bolo. No fakt je ten, fakt je ten, že ako člen predstavenstva 100-percentnej verejnej spoločnosti OLO, ktorá patrila Bratislave, si zabezpečil prevod pozemku za 37 mil. korún, vtedajších, na spoločnosť, v ktorej mal takmer polovičku akcií. A potom o rok ten pozemok predal so ziskom 20 mil. korún. Nuž tak takýto kšeft by som si aj ja rád zariadil. Toto ale neurobil nikto z nás!
Počuli sme o pánovi Rajtárovi, ako sa správal ako člen dozornej rady príslušnej inštitúcie pri nakladaní s konkrétnou pohľadávkou. Ale ja by som ešte ďalej išiel.
Kde ste boli, páni zo SaS-ky, keď boli platinové sitká? Kde ste boli, keď bol prenájom Daňového úradu v Košiciach? Kde ste boli, čo ste hovorili? Boli ste absolútne ticho.
Pani poslankyňa, ja som nepočul jedno jediné vyjadrenie zo SaS, keď sa prevalilo, že pani premiérka Radičová podpísala 300-tisíc na dostavbu športového areálu v Osrblí a jej poradca si z toho zobral 10 %. Kde ste všetci boli?! Viete si predstaviť, že by môj poradca, a nech mi je odpustené nejaké meno, ja ho teraz nepoužijem, ktorékoľvek môjho poradcu, ja by som podpísal z mojej rezervy 300-tisíc eur na dostavbu a môj poradca by vo vedľajšej kancelárii vybral 10 % úplatok z tejto dotácie, ktorá bola daná?! Ale vy ste to urobili, to tak bolo.
Kde ste všetci boli?! Zrazu ste všetci morálni, krásni, čistí, voniate lepšie ako všetci my, lebo zrazu už ste tu po nejakom čase a si myslíte, že sa na vás zabudne. No, jednoducho sa nezabudne.
Ste nedemokratická strana, ste strana, ktorá má blízko ku kradnutiu, ste strana, ktorá má blízko k odpočúvaniu, k zneužívaniu moci, k foteniu, jednoducho k metódam, ktoré tu nikdy v tejto krajine neboli a ktoré nikdy moja vláda nepoužívala a ani nebude nikdy používať.
Máme tu pána Matoviča, ktorý sa postavil predo mňa pred chvíľočkou, mysliac si snáď, že ja odpadnem. (Smiech v sále.) Akože, panebože, teraz odídem odtadiaľto, lebo som sa naplašil a budem sa báť niečo povedať. (Reakcia z pléna.)
Kedykoľvek, pán Matovič, inak ste úžasne oblečený ako poslanec Národnej rady, chcem vám zablahoželať. (Potlesk. Poslanec Matovič sa provokačne postavil pred rečnícky pult smerom k rečníkovi.)
Takže ešte raz, ešte raz... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, vaše miesto, viete, kde je. Nech sa páči.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Nechajte ho kľudne, mňa nevyrušuje, mne to je úplne jedno.
Takže ešte raz, úradne uznaný daňový podvodník len kvôli premlčaniu sa vyhol trestu. (Reakcia poslanca Matoviča stojaceho pred rečníckym pultom.) Fiktívne prevody majetkov, zneužitie... (Reakcia poslanca Matoviča. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Matovič, nevyrušujte!

Fico, Robert, predseda vlády SR
... zneužitie matky, zneužitie matky na daňové podvody, prevod firmy deň pred daňovou kontrolou, skrývanie daňových dokladov, zatajovanie daňových dokladov. Priatelia, nemáme jednoducho... (Reakcia poslanca Matoviča stojaceho pred rečníckym pultom. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Matovič, nemôžte vyrušovať, lebo vás vykážem z rokovacej sály.

Fico, Robert, predseda vlády SR
... nemáme krajšieho daňového podvodníka ako tento pán v rifliach, ktorý tu stojí v tej košieľke a v tom saku.
Ja sa vás nebojím, pán Matovič, ja vám to budem hovoriť do očí od rána do večera. (Reakcia poslanca Matoviča stojaceho pred rečníckym pultom. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, ak budete vyrušovať, vykážem vás a potom nedostanete ani slovo.

Fico, Robert, predseda vlády SR
Toto je ďalšia strana, kde je nejaká pani Remišová, pani herečka, tieňová ministerka zahraničných vecí, ktorá ani nevie, aký je rozdiel medzi Radou Európy a Európskou úniou, a vôbec jej nevadí, že na čele tej strany stojí niekto, kto je uznaný dokladmi daňový podvodník. Máte teda druhú stranu.
Tretiu stranu, pána Kollára tu nemám, by som rád zopakoval tie veci. (Poslanec Matovič odchádza preč spred rečníckeho pultu.) Pretože, viete, dámy a páni, predstavte si, Juraj Blanár, prepáč, použijem na teba ten príklad, však snáď sa nenahneváš na mňa. (Smiech v sále.) Predstav si, že z 90. rokov by boli nejaké materiály tajnej služby a NBÚ by povedalo, že tie materiály tajnej služby sú voči tebe správne. A v tých dokumentoch by bolo napísané, že je podozrenie, že Juraj Blanár obchodoval s drogami. Je podozrenie, že dovážal na Slovensko nejaké zakázané technické zariadenia. Potom by si mi povedal, že ty nepoznáš žiadneho mafiána a že to bola náhoda, že bol spolu nafotený niekde na nejakej dovolenke na Kube. A zrazu zistíte, že tých náhod bolo päťsto. Majú šesť albumov spoločných fotografií, mafiáni a pán Kollár. A okrem toho normálny muž nemôže mať vzťah k trinásťročným dievčatám, však to už konečne povedzme v tejto Národnej rade! (Potlesk.)
Nechápem jednoducho, nechápem, ako môžete akceptovať, dámy a páni, poslanci Národnej rady, že takýto človek je predseda výboru Národnej rady. Podozrivý z obchodovania s drogami, absolútne kontakty na mafiu.
Spomeňte si, naposledy ešte aj pokryl útok na novinára, ktorý sa volal - Jacz? (Reakcia z pléna: "Jacz.") Pán Jacz, ktorý bol zbitý jedným z mafiánov pred Mliečnym barom v Bratislave. Samozrejme, že pán Kollár mu veľmi rád poskytol dobré alibi, aby to náhodou nebolo také, aké by to malo byť.
Takže, dámy a páni, akú alternatívu nám to ponúkate?
Nedemokratickú SaS-ku, kde sme povedali všetko, čo sme mali povedať.
Ponúkli sme ďalej stranu, ktorá sa volá OĽANO, všetci sa vopchajú do jedného výťahu, takého malého. Štyria sú tam v tom výťahu. Na čele stojí uznaný daňový podvodník.
Tretia strana, na čele ktorej stojí človek, ktorého som pomenoval, že je podozrivý z obchodovania s drogami, je podozrivý so stykmi s mafiánmi a je podozrivý, pokiaľ ide o vzťahy k maloletým dievčatám.
Toto máme na Slovensku ako alternatívu tomu, čo tu dnes je a čo vyhralo parlamentné voľby.
Priatelia, takto mi chýba Dzurinda a Mikloš, takto. (Rečník zopätím rúk názorne ukázal svoje tvrdenie.) Čo by som dnes dal za to, aby tu sedeli normálne, štandardné politické strany, ktoré sa s nami budú normálne hádať, ktoré budú s nami viesť normálny programový konflikt. Ale títo... (Reakcia z pléna.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa!

Fico, Robert, predseda vlády SR
Platinové sitká neboli naše, boli vaše, nebláznite! (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, pani poslankyňa Blahová, nevyrušujte, nevyrušujte!

Fico, Robert, predseda vlády SR
Pani poslankyňa, ale vy ste tam boli pri tom, to je celý problém. Takže to je základný problém váš.
Takže ja len chcem dokončiť tú myšlienku. Prosím. Prosím.
Aj v prípade Mikuláša Dzurindu a v prípade Ivana Mikloša si pamätám koniec roku 2010, kedy možno podobným spôsobom išli na nás, ako idete vy na nás. A vtedy som si sadol k počítaču a vtedy som si sadol k počítaču s Robertom Kaliňákom. Robert, stálo nás to koľko? Štrnásť libier? (Reakcia ministra.) Štrnásť britských libier nás to stálo a otvorili sme si britský obchodný register. Za tri dni sme rozbili SDKÚ tak na základe financovania ich politickej strany, že Mikuláš Dzurinda sa rozhodol, že nebude kandidovať ako líder SDKÚ a ako líderka vtedy kandidovala pani Radičová a stala sa potom aj premiérkou. Však nakoniec to aj tak dopadlo, po roku a pol ste sa pekne všetci rozišli.
Dámy a páni, my nemáme na vás čas, ale ak nás budete nútiť mať čas, my si zobereme len noviny. Zobereme si len to, čo je napísané na sociálnych sieťach. Zoberme si verejne prístupné informácie a dopadnete ako pán Rajtár. Pol hodina nám to trvalo, pol hodina, nič, základné, elementárne veci, ktoré sú verejne prístupné.
A vy si myslíte, že my sa necháme takto urážať?! Vy si myslíte, že ja budem ticho, ak tu niekto zneužíva matku na daňové podvody a tvrdí, že 600 kilometrov denne jazdila na Fabii? (Smiech v sále.) Čo si myslíte, že sme už úplní idioti?! (Potlesk.)
Vy si myslíte, že sa nepozrieme na fiktívne prevody firmy, ktorá sa udiala, alebo ten prevod sa udial deň pred daňovou kontrolou alebo pred ďalšími vecami?
A prosím aj pána prezidenta, a hovorím to teraz so všetkou úctou k prezidentskej funkcii, nemôže odpovedať na to, že prelietal súkromne milión eur tak, že hovorí, že odpútavame pozornosť od odvolávania Roberta Kaliňáka. Ale veď keď dnes porovnáme to, čo ste vy ponúkli na odvolanie Roberta Kaliňáka, a to, čo my sme na vás našli za pol hodinu, veď by ste sa mali všetci rovno zbaliť a odísť. Veď to je čistá katastrofa, čo ste dnes predviedli! Čistá katastrofa! (Potlesk.) Zneužitie, absolútne zneužitie inštitútu, ktorý sa nazýva odvolávanie konkrétneho ministra. (Doznievanie potlesku.) A opakujem ešte raz, nenechajte sa, prosím, zviklať. A už stačilo! Naozaj hovorím, že už stačilo.
Ja som si myslel, že budeme na vás reagovať iným spôsobom, že sa budeme jednoducho brániť tvrdou robotou, že budeme chodiť po tých regiónoch, budeme sa trápiť, budeme ponúkať nejaké riešenia. Nie, vy toto asi potrebujete, vy to asi chcete počuť, vám to asi dobre robí.
Nuž, ak vám to teda dobre robí, tak vám to všetkým budeme veľmi radi, ale veľmi radi pripomínať.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.12.2017 o 17:05 hod.

JUDr. CSc.

Robert Fico

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:24

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda vlády Robert Fico, ako tu tak počúvam tie jednotlivé debaty, ako vystupujú jednotliví koaliční alebo opoziční politici, ako si navzájom nadávate, kto je väčší zlodej, kto je väčší podvodník, kto je väčší mafián, kto robil väčšie kšefty, tak mi je z tohto pléna zle viac než kedykoľvek predtým.
Počuli sme tu, že sa Sulík stretával s Kočnerom, že okradol občanov Bratislavy o 20 mil. korún na nejakom fiktívnom prevode pozemkov. Počuli sme, že Matovič je daňový podvodník a že zneužíval na daňové podvody aj auto svojej mamy. Počuli sme, že Kollár bol zapletený do obchodu s drogami, že Bugár je odborník na prevod pozemkov pod rýchlostnými cestami, že Danko sprivatizoval a vytuneloval Lesostav Revúca. O SMER-e a o vašej korupcii snáď pochybovať nikto nemusí. Vieme dobre, že prezident je úžerník a daňový podvodník, usvedčený daňový podvodník.
A jednoducho, keď vy všetci tu ako ste tieto štandardné politické strany, nás označujete za extrémistov, ja som tak poctený takým krásnym komplimentom ako ešte nikdy. Pretože dnes to je viditeľne najlepšie, odkedy tu sedíme.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 17:24 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:25

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán premiér, hovorili ste možno nejakých 20 minút a o téme schôdze, o ktorej rokujeme, ste nepovedali ani slovo. Zasa ste hovorili o iných politikoch, nehovorili ste o tom, o čom ste hovoriť mali.
A možno by bolo naozaj lepšie, keby ste sa venovali tomu zajtrajšiemu výjazdovému rokovaniu vlády v Revúcej. Máte tam na programe aj návrh dodatku č. 1 k Akčnému plánu rozvoja okresu Rožňava. No zrovna sme o tom hovorili doobeda, keď pán podpredseda vlády Pellegrini predkladal návrh novely zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov.
Upozornil som, že koordinačné centru pre rozvoj okresu Rožňava, ktoré má napĺňať tento zákon na podporu málo rozvinutého regiónu Rožňava, ktoré dostalo od Úradu vlády dotáciu zatiaľ 162-tisíc eur, a chceli ho založiť dve mestá v okrese Rožňava a Dobšiná, ale ktosi im to vyfúkol. Akýsi pán Babič im to vyfúkol. Nie Babiš, Babič, Ján Babič, ktorého iste veľmi dobre poznáte, lebo bol trikrát poslancom Národnej rady za SMER, je okresným predsedom SMER-u a je aj prednostom okresného úradu za SMER.
Čiže toto je klasický príklad tunelovania a rozkrádania a mali by ste s tým niečo robiť. Lebo ešte aj podporu najmenej rozvinutých regiónov zneužívať na obohacovanie vašich vlastných kamarátov a ich kumpánov, tak to je presne to, prečo dnes odvolávame Roberta Kaliňáka. Ale deje sa to aj v Rožňave a môžte tomu zajtra zamedziť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 17:25 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:27

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, pán premiér, máte absolútnu pravdu. Strana SaS v minulosti viackrát zneužila a zneuctila ústavu i zákony. Máte pravdu, že predstaviteľ SaS odpočúval nelegálne novinárov, svojich kolegov a chcel odpočúvať aj mňa ako hovorcu politickej strany SMER vtedy v opozícii. Keby toto urobil napríklad Martin Glváč ako minister obrany, tak už musí chodiť po kanáloch.
Po druhé, máte pravdu, že bola to práve strana SaS, ktorá navrhla kontrolu hlasovania tajnej voľby, resp. tajnej voľby pri voľbe generálneho prokurátora.
Máte pravdu, že to bola opäť strana SaS, ktorá navrhla obmedzenie času rozpravy alebo výstupov v rozprave poslancov. A bolo to kvôli tomu, aby zapchala alebo zavrela ústa poslancom strany SMER. Teraz napríklad kritizuje nové rokovacie pravidlá.
Ale, bohužiaľ, resp. chcem vás trošku doplniť, zabudli ste na najväčší hriech strany SaS, ktorým sa spreneverila ústave, a to ten, že strana SaS navrhla tzv. verejnú voľbu namiesto tajnej voľby pri voľbe generálneho prokurátora a tajnú voľbu ako najväčší výdobytok demokracie, resp. revolúcie v roku 1989 zadupala doslova pod zem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 17:27 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:29

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán premiér, ja som veľmi rád, že táto schôdza dnes prebieha tak, ako prebieha. Pretože je to prvá mimoriadna schôdza, kde koalícia konečne, aj poslanci konečne dostali zelenú a môžu sa vyjadrovať. Lebo zakaždým, poviem pravdu, ja som čakal, že dnes vystúpite vo svojom prvom vystúpení a poviete, že tá zlá opozícia, tie štandardné kecy, ktoré stále rozprávate, to aj bolo. Ale čakal som, že pošlete vašich poslancov preč, tak ako vždy, ale naozaj som veľmi rád, že dnes tá diskusia tu je, je tu nejaká prestrelka. Pred týmto klobúk dole, konečne je to trošku také oživenie.
A čo sa týka toho, čo ste vraveli, tak ja budem hovoriť za naše hnutie. Viete, vy tu stále používate, a tá zlá opozícia, keď vládla a tak ďalej a tak ďalej. Ja vám chcem len pripomenúť, že hnutie SME RODINA je v parlamente rok a pol, ja osobne som prvýkrát v politike. Nikdy som nebol v žiadnej funkcii, nikdy som nebol poslancom ani žiadnym funkcionárom. Čiže skúste byť adresnejší.
A čo sa týka tých, tých vašich obvinení, ktoré radi používate na našu adresu. Dobre ste to pomenovali, že podozrenia, podozrenia. No sú to len podozrenia, sú to len, by som povedal, reči starej baby a ktoré to tiež používate veľmi rád, že babské táraniny. Čiže ja tieto vaše vyjadrenia tiež považujem za babské táraniny.
A na vašom mieste, pán premiér, prepáčte, ale na vašom mieste by som sa tu veľmi nestaval do úlohy nejakého morálneho etalóna, nejakej morálnej autority, lebo veľmi rýchlo by som vám mohol pripomenúť, no, zlatý kľúčik a tak ďalej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 17:29 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:31

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán premiér, dovoľte nadviazať na vašu komparáciu.
Naozaj nikdy sme nezasahovali do slobody médií, zatiaľ čo strana Sloboda a Solidarita nechala odpočúvať novinárov.
Naozaj nikdy sme nezasahovali do Ústavného súdu, zatiaľ čo prezident Kiska protiústavne blokuje Ústavný súd a nechce vymenovať kandidáta Národnej rady Slovenskej republiky.
Nikdy sme nezneužili tajnú službu, kdežto pán Galko odpočúval nielen novinárov, ale ešte aj kamionistu.
Nikdy sme nezneužili generálneho prokurátora, zatiaľ čo prezident Kiska si vlastný daňový podvod dohadoval s generálnym prokurátorom. To sú vážne prešľapy.
Nikdy sme nepáchali daňové podvody. Zatiaľ čo prezident Kiska a poslanec Matovič sú usvedčení daňoví podvodníci.
Nikdy sme nemali kontakty s mafiou, zatiaľ čo pán Boris Kollár si robí s mafiánmi fotečky. A kedysi bol obvinený z toho, že prevážal v zaváraninových fľašiach ťažké drogy. To sú vážne prečiny.
Žiadne kontakty s mafiou sme naozaj nemali, ale pán Sulík mával raňajky s pánom Kočnerom, len pripomínam.
Nikdy sme neskákali do reči ako pani Blahová, ktorá sa správa ako nevychované decko.
Nikdy sme nebrali palice, protiústavne, palice invalidným dôchodcom ako kedysi pán Beblavý, ktorý sa dneska hrá na čistého politika, ale bol jeden z lídrov SDKÚ v časoch Gorily. Nikdy sme takéto veci nerobili.
Sme normálna, štandardná sociálnodemokratická a koaličná vláda a ja verím tomu, že budeme mať šancu, aby sme pracovali bez toho, aby nás neustále očierňovali rôzni mafiáni a neonacisti.
Páni kolegovia, Kiska, prezident Slovenskej republiky, hovoril o mafiánskom štáte. Ja by som si dovolil hovoriť o mafiánskej opozícii na čele s padlým anjelom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 17:31 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video