27. schôdza

9.2.2018 - 9.2.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 15:46 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:27

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vaši poslanci už avizovali, že sa schyľuje k schôdzi o pánu poslancovi Galkovi, vás, ale zle informovali, toto ešte nie je tá schôdza. Toto je schôdza, o, citujem, "Dlhodobom pláne rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030", ktorý mal Robert Fico predložiť do Národnej rady a už 4 mesiace tak neurobil. A neplníte ani uznesenie z mája 2017, ktoré žiada vládu Slovenskej republiky, citujem, "aby s Národnou radou Slovenskej republiky pravidelne konzultovala avizované plány rozvoja Ozbrojených síl Slovenskej republiky". Kedy sme za toto uznesenie zahlasovali, tak sme si dovolili zdvorilo požiadať, aby sa tak udialo, lebo vláda to nerobí. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujete na predrečníka? Lebo tak potom aj ja vás okomentujem, čo by som nemal. Reagujete na predrečníka?

Vašečka, Richard, poslanec NR SR
Na pána ministra Kaliňáka, ktorý si ...

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Hovoríme o inej schôdzi, ktorú si pomýlil, reagujete na predrečníka, hej?

Vašečka, Richard, poslanec NR SR
Na pána Kaliňáka, poprosím vás, keby ste mi vrátili čas.

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Hej, ešte raz skúste, nech sa páči a skúste ešte raz.

Vašečka, Richard, poslanec NR SR
Ďakujem veľmi pekne, tak sme si to vysvetlili. Áno, zvolali sme tú schôdzu aj kvôli tým procedurálnym veciam, ktoré som spomenul, ale aj preto, lebo sa takmer na dennej báze stretávame s vážnymi podozreniami, že miliardy určené na tak potrebnú modernizáciu ozbrojených síl, ktorú podporujeme, sú používané naozaj spôsobom, ktorý je pochybný. Ak je ten spôsob pochybný, tak sme tu od toho, aby sme tú schôdzu zvolali. Čiže je fajn, pán minister, že ste rozprávali o všeličo možnom, ale táto schôdza je naozaj o dlhodobom pláne rozvoja obrany, o miliardách eur, ktoré musia byť veľmi vážne použité, lebo inak budú používať, alebo nieže inak, aj tak budú používať tie zbraňové systémy vojaci desiatky rokov a nebude možnosť výmeny. Toto je vážna vec a nechápem, čo bol toto za príspevok do debaty, ktorá podľa mňa doteraz naozaj bola skôr vecná ako nejaká osobná. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 15:27 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:29

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Mne je ľúto, že človek, ktorý nepožíva dôveru verejnosti a proti ktorému študenti vyšli do ulíc a ľudia protestujú a ktorému ešte v máji 2016 na účet pristávali platby od daňového podvodníka s popisom vrátenie pôžičky, napríklad 140-tisíc eur od firmy B.A. Haus, príde, aby moralizoval a rozprával niečo o svojich politických oponentoch. Takže je to naozaj frustrujúce, znechucujúce a je to žalostný stav v podstate aj tohto parlamentu, že takíto ľudia, ktorí by mali naozaj chodiť, ako sa hovorí, po kanáloch, prídu a moralizujú. Je to smutné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 15:29 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:30

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister Kaliňák, asi si si pomýlil schôdzu, lebo rokujeme o pláne modernizácie obrany a ty si nám tu prišiel rozprávať o exministrovi Kaliňákovi (reakcie z pléna) A tieto príhody, keby to bolo prvýkrát, tak ako ešte to chápem, ale tieto príhody tu už počúvame x krát. A ináč ako obdivujem, obdivujem tú pamäť, pretože ja som tiež v tom období bol vo výbore pre obranu a bezpečnosť a aj som sa spoluzúčastňoval na tých kontrolách na vojenskom obrannom spravodajstve, kde sme preverovali tie odpočúvania, a vôbec sme sa tam nedozvedeli také informácie, ako teraz prezentuješ, že kto koho, akého hovorcu, akého ďalšieho špióna odpočúvali. Takéto veci tam ako nepadali, takže tie informácie zrejme musíš mať v nejakej, z nejakého iného zdroja. Ale akože legálne sa takéto informácie nedali, nedali získať.
Aj obdivujem, aj ináč tú pamäť, že pamätať si nejaké ešpézetky vládnych áut. No ja mám teda osobne problém si zapamätať tú svoju a teda obdivujem to, že všetky tieto príbehy, vyzerá to aká krásna rozprávka, ale nepovažujem ich za reálne, že to tak bolo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 15:30 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:31

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán podpredseda vlády, chcem oceniť váš osobný prístup aj prístup vlády Slovenskej republiky, že podporujete projekt ministra obrany pána Gajdoša, aby sa obrnené vozidlá vyrábali na Slovensku a podporil sa zbrojný priemysel na Slovensku. Skutočne len podpora domácich výrobcov a domácich výrobkov môže zabezpečiť prosperitu Slovenska. Pán podpredseda, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 15:31 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:32

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mám len dve minúty, takže budem veľmi rýchly. Zareagujem vlastne len na dve veci.
Pán poslanec Marosz. Pán poslanec Marosz, ja som na rozdiel od vás v politike 20 rokov a vy ste niekoľko hodín, keď to poviem tak jednoducho, ale už ste sa stihli presláviť, kedy už aj váš plátok, ktorý vás podporuje, vás rozbije, že proste nič neodbornejšie nikdy nečítal. Čiže radšej budem znášať vaše klamstvá, ako by som vyzeral ako tĺk. To je jednoduché. Keď ste chceli na moju vecnú diskusiu hovoriť takto.
A zároveň vám pripomeniem, že presne na týchto lžiach boli postavené aj tie protesty tých študentov, pán poslanec. A tie protesty boli postavené na tom, že vy ste tvrdili, že som prijal nejaké peniaze od pána Bašternáka. A ja som ich neprijal a to, v tom je ten rozdiel. Preto celý čas ste zavádzali a klamali, ale to je vaša pracovná metóda, preto nás to neprekvapí.
K pánovi poslancovi Galkovi. Pán poslanec, naozaj vecne, vecne. Ja som si pozrel tú časť, ktorá ma zaujíma z toho vášho projektu, pretože ESET vždy sa tvári ako najväčší ekonomickí profesionáli. A ja keď som si prečítal váš návrh na zrušenie výsluhových dôchodkov, ja som onemel. Nič tak, ani nemám na to dobrý výraz, lebo na to fungujú len vulgarizmy a tie sa sem nehodia. To je nielenže slabé a diletantské a neodborné, ale aj mimoriadne nebezpečné. Vy si proste myslíte, že politika je PlayStation, že vy chytíte ten ovládač, vy sa zahráte a keď vypnete, tak všetko je v poriadku, nič sa nemôže diať. Vy si neuvedomujete, akými vašimi neuváženými krokmi dokážete ohroziť obranyschopnosť krajiny, naozaj. A tento váš nápad ten je hodný jedného ustanovenia v Trestnom poriadku, ktorý sa volá, že vlastizrada. Akože naozaj ste sa zbláznili?! Viete, čo ste tam napísali?! Akože jedna z vecí, na ktorých stojí ťažká služba všetkých ozbrojených zborov, to znamená, kvalitné sociálne zabezpečenie po určitej dobe namáhavej služby, a vy to chcete zrušiť?! To je neuveriteľné.
Je pravda, že on skolaboval počas vašej vlády a keď som prišiel, v 2012-om tam bolo nejakých mínus 20 miliónov eur na osobitných účtoch. Teraz už je účet ministerstva obrany v pluse. Ale pravda je taká. Prekročil som dve minúty? Ale mi to merávali, bolo zvykom, takže už končím. Čiže len toľko poviem, že je to mimoriadne nebezpečné. Zamyslite sa a prepracujte to!
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.2.2018 o 15:32 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:35

Peter Gajdoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, rád by som reagoval na niektoré údaje a vystúpenie pána poslanca Galka.
Pán poslanec, pravdepodobne ste tu neboli celú dobu, preto sa nebudem pozastavovať u niektorých záležitostí, ako je ochrana utajovaných skutočností a podobne, pretože transparentnosť, tak ako som spomínal, je jednoznačne presné a prísne dodržiavanie ústavy a trvale platnej legislatívy Slovenskej republiky.
Čo sa týka záležitosti, záležitosti Patriotov, tak Patrioty nemáme, to sú protilietadlové raketové prostriedky Spojených štátov amerických. Ale čo sa týka Patrie, tak áno, tam riešime záležitosti vývoja a výskumu. A určite v zmysle uznesenia vlády Slovenskej republiky aj z hľadiska transparentnosti a seriózneho riešenia problému nemám právo vykonať nákup alebo obstaranie vozidiel, ale v bode C1, ktorým ma zaviazala vláda Slovenskej republiky, ma zaviazala zabezpečiť obstaranie 81 kusov bojového vozidla 8 x 8 a 404 kusov bojového obrneného vozidla viacúčelového 4x4 za podmienok, a tam tie, tie podmienky sú jednoznačne stanovené, že v podstate ja pokiaľ ich nesplním, tie podmienky, tak nič nemôžem zabezpečiť. To znamená, je tam úspešné ukončenie výskumu a vývoja. Toto sa uskutočňuje s možnosťou spolupráce so strategickým partnerom obrovského regionálneho významu, úspešného absolvovania technických a vojskových skúšok, dôrazu na maximálne možné zapojenie slovenského obranného priemyslu podľa vyčlenených rozpočtových prostriedkov ministerstva obrany, ktoré nepresiahnu výšku uvedenú v tomto materiáli, ekonomicky najvýhodnejšej ponuky.
A chcem uviesť aj na margo kolegu, ktorý tu vystupoval, pán poslanec Krajniak, že tá cena, ktorá je uvedená v materiáli, zabezpečenie projektov bojového obrneného vozidla na strane 13, ak sa nemýlim, tak je tam uvedená cena s DPH. A čo sa týka Lotyšov, tak tí mali 5,26 za Boxera, to bola jednotková cena, čiže nie celého kontraktu. Takže treba, tie čísla sú určite obchodným alebo v zmysle obchodného zákonníka, určitou ochranou utajovaných skutočností. Treba si to ctiť a ja skutočne si normy a zákony zatiaľ teda vážim.
Čo sa týka potom následne rozdeľovania zákazky. Predsa ešte je v skutočnosti v súčasnej dobe na skúškach vo Fínsku, tak ako som spomínal, toto vozidlo. To znamená, ešte v skutočnosti teraz my nevieme, kto čo bude zabezpečovať z tých našich priemyselníkov, ktorú časť vozidla a podobne. To následne potom môže vykonať štátna spoločnosť, ktorá patrí pod nás, čiže KONŠTRUKTA-Defence na základe ďalších rokovaní a eventuálne výberových konaní. To už nechávam na nich, pretože do toho sa ja miešať nemienim.
Čo sa týka výboru pre obranu a bezpečnosť, tej analýzy, ktorá bola vykonaná, a niektoré veci, ktoré požadujete, aby sme vám dali, je tiež v zmysle zákona v ochrane utajovaných skutočností vyhradený materiál a mňa zatiaľ výbor pre obranu a bezpečnosť nezaviazal, že vám to mám poskytnúť, tak zatiaľ som vám to ani neposkytol.
Čo sa týka počtov, ktoré ste žiadali. V tom materiáli zabezpečenie projektov je stanovené presne na základe tohto materiálu, koľko, 81 kusov vozidiel bude kde zabezpečené. Ja len na margo, pre informáciu, je to na strane 7, kde sa hovorí, pokiaľ ste zaregistrovali, máme dve mechanizované brigády s tým teda, že tieto vozidlá pôjdu do 21. mechanizovaného práporu 31 kusov, do 22. mechanizovaného práporu tiež 31 kusov, na veliteľstvo brigády, prápor výcviku, ktorý na nich bude samozrejme zabezpečovať prípravu ďalších našich profesionálnych vojakov, práporné obväziská a ďalej taktiež do zásob, ktoré musia byť v zmysle jednotlivej legislatívy zabezpečené.
Čo sa týka simulátora, samozrejme, aj tieto záležitosti sú prerokované so Spojenými štátmi americkými, ale z dôvodu toho, že je v súčasnej dobe vykonávaná diskusia, nerád by som vás zavádzal a nejakým spôsobom fabuloval.
Čo sa týka 3D radarov, zjavne vidieť, že ste tu neboli. Z toho dôvodu, že ja som podčiarkol a zvýraznil, že súťaž sme nezrušili, ale ak dospejeme k záveru, že zrušíme použitý postup obstarávania 3D radarov, tak to bude po zvážení všetkých okolností a po dôslednom vyhodnotení udalostí, ktoré bezprostredne predchádzali prijatiu tohto rozhodnutia. Prepáčte, nechcem skutočne toto zhromaždenie nejakým spôsobom zaťažovať, ale je tu takýto celý zoznam, dni po dni, kedy sme rokovali, zabezpečovali 3D radary a je to zanalyzované a kedykoľvek výbor pre obranu a bezpečnosť akonáhle spraví poslanecký prieskum, to môže byť k nahliadnutiu. Takže zatiaľ ešte raz zvýrazňujem, toto nebolo zrušené.
A čo sa týka zabezpečenia, to, jak ste sa pýtali, že pre koho pracujeme, tak buďte 100-percentne presvedčení o tom, že je to pre občanov Slovenskej republiky a túto rodnú vlasť, Slovensko. To inak ani nemôže byť. A preto aj napriek tomu, ako ste spomínali, že sú sankcie Európskej únie na dovoz náhradných súčiastok na 3D radary, máte len čiastočne pravdu. Pretože tieto opatrenia platia iba na spoločnosti, ktoré nemajú podpísanú zmluvu od augusta rolu 2014. To znamená, Almaz-Antey, ruská spoločnosť, má túto výnimku, a preto môžme náhradné diely nakupovať. A z toho dôvodu zabezpečujeme bojovú pohotovosť 3D radarov a tým zabezpečujeme nielen NATINAMDS, samozrejme, zabezpečenie prehľadu rádiotechnickej situácie nad územím celej Slovenskej republiky a tým zabezpečenie ochrany vzdušného priestoru a bojovej pohotovosti.
Čo sa týka, čo sa týka supersonikov, máte pravdu, že v dlhodobom pláne sa hovorí o roku 2017. Tak ako som už spomínal vo svojom vystúpení, rok 2018, 29. 6. 2018, zhodou okolností je to Petra a Pavla, je to možno nejaký darček pre mňa, do tej doby predložím návrh na riešenie zabezpečenia supersonikov, neznamená to, pán poslanec, že 2018 budú prvé supersoniky, ale znamená to, že od tej doby začne určitý splátkový kalendár, pokiaľ sa nám podarí podpísať zmluvu, samozrejme, aj ten finančný splátkový kalendár a zabezpečenie týchto supersonikov. Ale v každom prípade máte pravdu, že tá pupočná šnúra s Rusmi, alebo teda ohľadom ich "dvadsať deviny" musí zostať, či chcete to počuť, alebo nechcete. Pretože ten interval od 2018 do príchodu všetkých supersonikov a zabezpečenia vycvičenosti pilotov a zabezpečenia NATINAMDS-u novými taktickými lietadlami, to je jedno, akej výroby, musí byť zabezpečená. A preto, čo sa týka abonentskej zmluvy, príklad poviem, od 2018 do 2020, 2023 bude musieť byť zabezpečená MIG 29-kami.
Pán poslanec, prepáčte, vaše meno, Poliačik, sa pýtal na určité hodnotenie, určité hodnotenie NATO tímu ohľadom Difference Review. Áno, boli u nás, máme určité záležitosti, zvýraznili záležitosť, že musíme budovať hlavne pozemné sily s dôrazom na mechanizovanú brigádu ako náš záväzok, a to realizujeme, a na zabezpečenie NATINAMDS nám absolútne postačuje MIG 29-kami, ktoré majú životnosť technickú, technický vek do roku 2029 až ´35. A toto bude zabezpečené.
Čo sa týka pochválenia sa Land Rovermi, pán poslanec, nebol by som si taký istý, pretože za pána poslanca a ministra obrany Bašku bol zahájený tender na Land Rovery a vy ste v ňom iba pokračovali. Ja by som sa mohol chváliť Black Hawkmi, ale nie je to môj charakter, začali to iní ministri obrán, pán Glváč, vrátane dopravných lietadiel za pána Bašku. Nechválim sa tým, pokračujem v plnení úloh, pretože som presvedčený o tom, že tieto projekty sú na zabezpečenie obrany Slovenskej republiky a bezpečnosti občanov Slovenskej republiky.
Čo sa týka zákona 281 ohľadom personálnych záležitostí, samozrejme, aj ja som nedočkavý, ale najskôr musí byť seriózna analýza, dostatok finančných prostriedkov. A riešime záležitosť jednak novely zákona 281, kde sme zistili mnohé záležitosti, ktoré neboli riešené, ako napríklad vyslanie vojakov. Preto, lebo nie je tam definovaná operácia. Mimo operácie, napríklad nejaké výcvikové záležitosti, áno, riešime a zároveň chceme aj koncepčne riešiť odmeňovanie, pretože v súčasnej dobe je riešené unifikovane, kapitán na rote má také isté ohodnotenie ako kapitán na prápore s tým teda, že chceli by sme riešiť uvedenú záležitosť príplatkami za riadenie. Možno, možno, že prezrádzam viacej, ale táto koncepcia strednodobého plánu na základe dlhodobého plánu rozvoja a výstavby 2030 určite bude realizovaná.
Čo sa týka infraštruktúry, áno, v dlhodobom pláne, keď si ho pozriete, sú riešené aj záležitosti infraštruktúry, viac ako 2 milióny euro s tým teda, že vrátane nových projektov Black Hawkov, dopravných lietadiel, ale aj supersonikov bude potrebné riešiť všetky záležitosti vrátane hangárov, pristávacích dráh a podobne. V dlhodobom pláne je to, nechcem zachádzať do detailov.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.2.2018 o 15:35 hod.

Peter Gajdoš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán minister, za zodpovedanie niektorých otázok, ale musím vás upozorniť, že ešte stále veľa otázok, ktoré som dal, zostalo otvorených a nezodpovedali ste ich. Napríklad tá otázka ohľadne toho memoranda, ktoré ste podpísali v jeden deň po tom, ako ste vlastne dostali súhlas vlády, že vôbec sa môžete o niečom rozhodovať. Tak isto nevieme, prečo neprešiel ten materiál o obstaraní 8 x 8 cez kolégium ministra. Ospravedlňujem sa za to skomolenie tej Patrie, ale skorej ma zaujímala tá vaša odpoveď, že či je pravda, že už je vybratá, že bola vybratá ešte pred tou prezentáciou.
Tak isto ste neodpovedali na moje otázky týkajúce sa pána Martina Glváča. Ja naozaj chcem vedieť, že či klamal a či sa tie štyri roky flákal, keď hovoril, že má perfektne rozpracované tie rokovania so Švédmi. A ja chcem vedieť, že či on klamal a či, či proste to nebola pravda, alebo teda či nehovoríte pravdu vy. Lebo vy hovoríte, že to bolo v zlom stave. Tak jeden z vás dvoch nehovorí pravdu.
Čo sa týka tých supersonikov, viete, každý z nás ráta s tým, že tam bude to medziobdobie, keď budú buďto švédske alebo americké alebo aké stíhačky a budú tie ruské MIG-y, ale už to bude úplne iná situácia. Ale vy to naďalej naťahujete a teraz tu rozprávate už o roku 2023. A to je presne tá obava, o ktorej som ja hovoril.
Na záver vám chcem povedať ešte, čo sa týka tej, tých Land Rowerov, tam sa to nesúťažilo. To bolo cez agentúru Namza, to je agentúra na to, to znamená, že tá agentúra to vysúťažila. A keďže hrám fér, tak rátajte s tým, to vám hovorím otvorene, že tie otázky, ktoré ste tu nezodpovedali, vám položím v nedeľu. Ideme do relácie spolu do "O 5 minút 12" a presne na tieto isté otázky, tak si to analyzujte, sa vás budem v priamom prenose pýtať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 15:46 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:48

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pán minister, Dánsko, Nórsko, Holandsko. Slovinsko aj Češi a ďalšie krajiny majú buď časti, alebo celé reviews od NATO zverejnené na svojich stránkach. A tým pádom nepredpokladám, že existuje nejaká generálna politika NATO, čo sa týka utajenosti týchto reviews, je to na každého zvážení, každej krajiny. Volá sa tu dnes celý deň po tom, aby sme zakladali diskusiu o bezpečnosti a ozbrojených silách na Slovensku na faktoch, tak kto iný než samotní experti NATO by nám mali nastaviť to zrkadlo pre verejnú diskusiu, na základe ktorého by sme mali pomeriavať, že či máme úspech a či nie. Sú podľa NATO priority ozbrojených síl totožné s dlhodobými prioritami NATO? Z tých cieľov, ktoré ozbrojené sily majú plniť, koľko reálne ozbrojené sily plnia? Sú ozbrojené sily v súčasnosti na Slovensku atraktívne pre recruitment nových ľudí? Odchádzajú dobre kádre z ozbrojených síl, alebo nie? Toto sú všetko otázky, ktoré by sme sa vedeli dozvedieť, a kľudne to môžte urobiť tak, ako sme sa rozprávali, že zhodnotenia NATO sa vyberú podstatné časti a jedna k jednej sa vypracuje na ministerstve obrany odpoveď, či s takýmto hodnotením súhlasí, či nie. Ale to má byť ten základ a nie v podstate články, jako hovorí pán predseda parlamentu, z Googlu, na základe ktorých stále sú možné fabulácie. Prestať utajovať, je najlepší spôsob ako začať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 15:48 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:48

Peter Gajdoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, ja som sem neprišiel skutočne fabulovať, neprináleží mi hodnotiť podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky, prepáčte.
Ja, pán poslanec Galko, na začiatku som povedal, že tento 14-stranový dokument hovoril aj o tých otázkach, na ktoré ste sa pýtali. Nerád by som zdržiaval pánov poslancov, ale tam skutočne nájdete otázky. Rád by som reagoval... A teda, pardon, odpovede.
Rád by som reagoval na pána poslanca Poliačika. Nesmierne ako som rád, že máte taký záujem o to Defence Review, zhodou okolností pred dvomi mesiacmi u nás boli, pretože sme už o tom hovorili spolu, máme analýzu. Dokonca pán veľvyslanec Javorčík z Bruselu rozposlal také prvotné analýzy tohto hodnotenia aj na ministerstvo zahraničných vecí a na ostatné zložky, ktorých sa to týkalo. Ale dovoľte, 25 rokov to tu nebolo, požadujete to prvýkrát, neviem teraz v skutočnosti, či je to pod ochranou utajovaných skutočností. Akonáhle to nebude, ale aj keď bude, skúsime sa pozrieť, čo sa dá z toho vytiahnuť a môžem informovať výbor pre obranu a bezpečnosť, pokiaľ bude záujem. Pretože pán predseda výboru pre kontrolu vojenského spravodajstva vie, že čo potrebujú, aké informácie a vyžiadajú si ich, spraví sa plán, nie je problém, aby sme ich informovali vrátane hybridných, príklad poviem, ohrozenia a podobne.
Čo sa týka ešte tej vašej záležitosti ohľadom záväzkov. Absolútne 64 záväzkov, ktoré máme voči NATO, je kompaktné s dlhodobým plánom rozvoja a výstavby. Prepáčte, ak by sme to tak nespravili, tak by sme boli blbci, preto som na začiatku povedal, že počúvam svojich generálov, čo hovoria, a skutočne si nechám poradiť a tá zodpovednosť je na mojej strane, či chcem alebo nie v zmysle zákona. Stačí tak?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.2.2018 o 15:48 hod.

Peter Gajdoš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:52

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, pán minister, dovoľte mi jednou, začať jednou definíciou, ale neurazte sa, je to naozaj definícia, je to politologický alebo teda politický pojem z politického žargónu. Vysvetlím, prečo ho spomínam a chcel by som vás vyvarovať, aby ste sa niečím takým stali. Ide o definíciu pojmu "užitočný idiot". Definícia hovorí, že je to pojem politického žargónu používaný pre ľudí, ktorí sú cynicky využívaní politikmi na šírenie propagandy, o ktorej účele nemajú ani šajnu. Čiže ešte raz, užitočný idiot, keď o niekom poviete, to neznamená, že mu poviete, že má nižšie IQ, ale že ho zneužíva de facto nejaký politik, a ten človek v dobrej viere, keď ani nevie v podstate, o čo ide, využíva váhu svojej osobnosti na šírenie nejakej propagandy, ktorú v podstate chce, aby niekto iný šíril.
Ja, pán minister, nespochybňujem vašu odbornosť, prežili ste v armáde, ja som ani na vojne nebol, prežili ste v armáde celý život. Áno, môže sa mi nepáčiť to, že ste podľahli podľa mňa ľúbivému pohľadu Andreja Danka, možno ste sa mu chceli odvďačiť, že ste mu dali toho kapitána. To si myslím, že ste poškodili, vyslovene poškodili vojakov, ktorí si každú jednu hodnosť musia zaslúžiť, a poškodili ste armádu. Určite ste urobili kopu iných dobrých vecí. Len ja by som vás naozaj chcel poprosiť, vyzvať a upozorniť, aby ste nenechali aj v tejto veci zo seba urobiť užitočného idiota, kedy Andrej Danko tu bude využívať vašu autoritu v armáde, vašu autoritu medzi ľuďmi na to, aby vy ste vlastne zakryli v skutočnosti jeho odporný biznis, ktorý ide spáchať. A chcel by som vás na to upozorniť hlavne z dôvodu prebiehajúceho, alebo de facto ukončeného súdneho sporu, hoci sa tí páni odvolali, ale myslím si, že šancu nemajú, a pán Štefanov a pán Janušek skončia v base. Títo ľudia takisto boli ministrami za SNS a takisto boli podľa môjho názoru využití, alebo Ján Slota z nich urobil svojich užitočných idiotov. Tí ľudia do poslednej kvapky krvi hájili ten špinavý nástenkový tender. Využívali váhu svojej autority, hlavne autority ministra a obhajovali niečo, čo sa obhájiť nedalo. Áno, pridal sa k tomu aj Robert Fico, ktorý takisto bojoval, bojoval, vysvetľoval, samozrejme všetko v poriadku, až ho váha argumentov úplne zložila. A ja vás ešte raz upozorňujem, že teraz ste mocný muž, ale keď na Slovensku raz spravodlivosť naozaj tu bude vládnuť, v polícii a v prokuratúre budú slobodní ľudia, tento tender bude mať trestnoprávne dôsledky. Lebo toto je jednoznačná zlodejina.
Nenechajte sa zblbnúť tým, že vám niekto povie, že stačí povedať, že povie, že to budeme vyvíjať a tým oblbneme publikom. Prepáčte chvíľku. (Rečník si odbehol zobrať podklady.) Lebo to je taká istá hlúposť, jako by ste teraz podpísali zmluvu, zhodou okolností, neberte to ako reklamu, tu je jeden iPhone, tu je nejaký počítač od Apple, ako keby ste teraz podpísali zmluvu s Applom, že ideme spoločne vyvíjať iPhone 11-ku. Kto by vám to normálny uveril?
Takisto vám tieto argumenty o tom, že slovenský obranný priemysel spoločne vyvíja s Fínmi Patriu, takisto vám to nikto, fachman v obrannom priemysle neverí. Môžete to používať pre ľudí, ktorí nevedia. Ale tváriť sa, že viete za pár mesiacov, lebo to je úplne rovnaká hlúposť, jako keď toto by ste tvrdili, že za pár mesiacov vy viete s Applom hrať jedna k jednej a za pár mesiacov ste vyvinuli spoločne s Applom ten iPhone 11-ku, je úplne rovnaká hlúposť, jako keď tvrdíte, že za pár mesiacov ste vyvinuli niečo, čo vyvíjali tisícky zamestnancov v Patrii niekoľko rokov. Vy idete kupovať vyvinutý obrnený transportér, vyvinutý. Len vám Danko dal argument, zrejme mu to poradil podvodník Kaliňák, lebo on sa v takýchto veciach vyzná, že stačí povedať, že budeme to spolu vyvíjať a, neboj sa, ľudia tomu nerozumejú a nejako nám to prejde. Ja vám hovorím a upozorňujem vás, títo ľudia vás chcú zneužiť. A ja nepredpokladám, že vy chcete pre tú armádu zle. Skúste si buchnúť po stole. Povedali ste, že rozkaz je viac ako zákon. Ja by som chcel, aby bol zákon viac ako rozkaz.
Keď vám tu teraz Danko prikazuje, že máte mu spraviť biznis, na ktorý mu dohliada pán Hoľko. Viete, kto to je, je to váš šéf služobného úradu. A ja by som teda povedal, že kto je pán Hoľko. Pán Hoľko je v prvom rade, dobre stane sa, má titul RSDr., ono sa tomu hovorilo, že rozhodnutím strany doktor, čiže politruk. Podnikal, dlhodobo podnikal s posledným šéfom ŠTB Alojzom Lorencom. Už to by mal byť výkričník. Podnikal priamo s Dankom, s Dankovým otcom, s ľuďmi, ktorí vytunelovali Lesostav Revúca, sprivatizovaný podnik, nevyplatili 200 ľuďom výplaty. Behom dvoch rokov vykradli 60 mil. korún a ľuďom v hladovej doline nechali oči pre plač. Už to by mal byť druhý výkričník. Priamy sused Dankov, človek, ktorého Danko zapieral, hovoril, že však to iba jeho radový klient v právnej praxi. V skutočnosti stačí si pozrieť do obchodného registra a vidíte, že priamo Danko s nim dlhé roky podnikal. Dodnes s ním spoločne, myslím si, že aj tú firmu vlastní. A pán Hoľko je zhodou okolností človek, ktorý chodil do tendrov spoločne s Výbohom, to je majiteľ SMER-u, jeden z majiteľov, akcionárov SMER-u. Človek, ktorý má blízke väzby s Brhelom, s druhým majiteľom, akcionárom SMER-u. Teraz pred chvíľkou podpredseda parlamentu, ja také slová nehovorím, keď som povedal toho Výboha, povedal, že "vy-je..." na konci "c", aby ste vedeli, že keď trafíte klinček po hlavičke, podpredseda parlamentu, v podstate, pardon teraz hovorím akože o Bugárovi, nehovorím o Bugárovi, povedal to Glváč, čiže takýmto spôsobom reaguje. Lebo keď triafate klinček po hlavičke, sa ich to samozrejme dotýka, keď hovoríte o ich akcionároch.
Všimnite si, kto reaguje tu v tejto debate. Nehovoril tu nejaký pán Martinák, niekde tam zo severovýchodného Slovenska? Ale čo, čuduj sa svete, pán Martinák, koho má za asistentku? No Širokého dcéru, ktorá si zobrala Brhelového syna.
Pán minister, chcú vás zneužiť a ja vás upozorňujem, že na konci nie tí, čo vás chcú zneužiť a využiť, budú trestne stíhaní, ale budete trestne stíhaný vy, presne tak ako Štefanov a Janušek. Lebo vy budeme zodpovedný. Tak ako pri nástenkovom tendri Slota si bude užívať nakradnuté prachy, ale v base skončí Štefanov a Janušek. Pán minister, máte v rukách obrovskú zodpovednosť, ľudia sa spoliehajú na to, vojaci sa spoliehajú na to, že ustrážite peniaze, aby po dlhej dobe konečne sa nakúpilo za čo najmenej peňazí čo najviac muziky. Nenechajte sa zneužiť na to, aby ste im tu robili zástenu pri ich biznise.
Všimnite si, prečo vystúpil Kaliňák, prečo? Čo si myslíte, preto, že vás má rád? Nie, preto, lebo prišiel obhajovať svoj vlastný biznis, lebo nemajú druhého divadelníka v SMER-e, ktorý by tu dokázal zosmiešniť Galka, a zahral tu divadielko a zahral to plus-mínus jedna k jednej tú mimoriadnu schôdzu. Chcú vás zneužiť a na konci vás nechajú v štichu. Ja som presvedčený, že vy z toho nebudete mať ani jedno euro, ale títo ľudia, chcel som povedať škaredé slovo, títo ľudia budú mať nabalené účty.
To, čo hovoríte, alebo teda to, čo vás nechávajú hovoriť, to, čo tu hovoria aj oni, že však vlastne sa zapojí slovenský obranný priemysel, je blud. Lebo keď 70 %, to znamená iba to, myslím, že vo vystúpení Krajniaka to bolo, že odhadom asi reálne 20 % tam bude hodnoty, to, čo možno tam tá slovenská výroba urobí, ale vyúčtuje sa 70 %, a to je presne ten rozdiel. Hodné to bude 20, vyúčtuje sa 70 a vy ste povedali jednu veľmi nebezpečnú vetu, kde by som vás znova chcel vyzvať, aby ste si to rozmysleli. Pri KONŠTRUKT-e – Defence ste povedali, že však to je vlastne zmluva medzi štátnou firmou a štátnou firmou a KONŠTRUKTA – Defence to už potom ustráži. Povedali ste, parafrázujem, "ako rozdelia zákazku medzi dodávateľov, to už nechám na nich, do toho ja sa miešať nemienim". A toto je ten problém. Vás tu nechajú odslúžiť si túto špinavú robotu, pred ľuďmi aj teraz pôjdete do diskusie O päť minúť dvanásť s Galkom, budete bojovať, vy budete nadstavovať svoj vlastný štít a chcú to presne, aby ste to urobili do tohoto momentu, dokedy tá zákazka príde do KONŠTRUKT-y – Defence. A potom už to nechajte na Hoľka, Danka a podobných, a Slaviu Capital. A vy budete niesť zodpovednosť. Ale vy musíte strážiť naše peniaze, pán minister, a peniaze ľudí, ktorí volili SNS, alebo volili nás, alebo vôbec nevolili, ale iba tých, ktorí sa len na Slovensku narodia. Nenechajte sa zneužiť. Toto sú ľudia, ktorí nemajú žiadne morálne zásady. Ešte raz hovorím, môžte si o Dankovi myslieť čokoľvek, možno bol dobrý vojačik, keď slúžil vo vašej kancelárii, ale je to človek, ktorý vytuneloval so svojím otcom sprivatizovanú firmu, iba na základe známosti so Slotom sa k nej dostal, 60 miliónov z nej vykradol behom dvoch rokov a 200 ľuďom nevyplatil dodnes mzdy. A rozváža sa, ešte tam na drzovku príde do tej Revúcej, príde na autíčku, spraví obkľuku a ide ďalej. A tí ľudia ho majú plné zuby, oni by ho zavraždili, kebyže vystúpi z toho auta. Takéhoto človeka a takýto biznis vy idete kryť? A na toto vás chce zneužiť, ešte raz hovorím, ja si osobne myslím, že vy z toho nebudete mať ani jedno euro a nerobíte to preto, že to obhajujete preto, lebo chcete mať z toho prachy, ale preto, že naozaj chcete tú armádu zrekonštruovať a chcete sa postaviť pred tých vojakov, že som pre vás niečo urobil. Ale oni vás v tom zároveň zneužívajú, že si urobia obrovský biznis pre seba.
Jeden citát: "Keď si chcete odkrojiť podiel z nejakej zákazky, musíte vedieť, ako to ´sprocesujete´, potrebujete urobiť nejakú subdodávku, cez ktorú sa tie peniaze zlegalizujú." Špecialista na armádne nákupy, z českého časopisu to mám. Toto je presne to, čo chcú spraviť. Vás nechajú rozprávať argumenty, aby ste im to nejako cez tú spoločnosť pretlačili, však predsa, jasné, ste, odslúžili ste si v armáde kopu, potom vás v správnej chvíli odstavia a nastúpia oni. A ešte raz hovorím, povedali ste, "to už nechám na nich, do toho ja sa miešať nemienim". Vy sa do toho miešať musíte. Keď to necháte dospieť do toho štádia, vy tam musíte strážiť tie naše peniaze. To sú peniaze vašich susedov, vašich detí, možno vaše z vašich daní a to sú peniaze vašich vnukov, pravnúčat, ktorí sem po vás prídu. Pevne verím, že nechcete mať na triku napísané to, čo bude mať Štefanov s Janušekom, že umožnili tu rozkradnúť 120, alebo chceli rozkradnúť 120 miliónov, no a podarilo sa im iba 8. Tento tender je 10-krát objemom to, čo nástenkový tender, ale je robený presne rovnakým scenárom.
Tie rečičky, čo ste tu vystupovali, vy poslanci z SNS, typu, že ak nebudú skúšky úspešné, nekúpime nič, pán Paška vypotil. Jakože nebudú úspešné pri vyvinutom parádnom vozidle? Nič sa tam nevyvíjalo v skutočnosti. Jaké skúšky nebudú úspešné? Jasné, že budú úspešné, sa netvárme, že sme tam niečo vyvinuli. To je samozrejmé, to je iba na oblbnutie nepriateľa. Čo ukazujete, že mám málo času? Myslím si, že môžem si užívať.
Potom vy ste povedali takisto, pán Paška, "spochybňujete", neviem, na koho ste reagovali, "spochybňujete kvalitu vlastného slovenského obranného vozidla". Prosím vás, čo je na tom vlastné? Že tam je tá zbraňová veža s tým ruským kanónom vlastná? To je na tom vlastné? Nesrandujme, prosím vás, toto nie je slovenské obranné vozidlo. Toto je fínske obranné vozidlo, z ktorého 70 % fakturačne sa bude robiť na Slovensku, z čoho minimálne polovička pôjde na správne účty a niečo tam, však sme počuli o 50 zamestnancoch. To nie sú 50 zamestnancov nároky, na chvíľočku, aby sme oči zalepili. Čo to je 50 zamestnancov z takej položky, z 1,2 miliardy? Z toho by mohli byť zamestnané tisícky ľudí. Vy zalepíte ľuďom oči s 50 zamestnancami.
Pán minister, ale teda, čo by som vás vytknúť v tejto veci chcel, okrem toho, čo som hovoril, je to, že ste, ale priznám sa, možno ste to vysvetlili, ale doteraz som nepostrehol, ale nebol som tu vtedy, keď ste vystupovali. Takže hovorím, možno ste to vysvetlili, potom sa ospravedlňujem, ale predpokladám, že nie. Podľa toho, čo bolo zverejnené a podľa toho, ako ste sa správali, ste v podstate verejne klamali, lebo ste tvrdili, že Nemci, Francúzi nechcú spoločný vývoj, alebo nechceli spoločný vývoj a nechceli ani spoločnú výrobu. Povedal to vo vašom mene opäť Ján Hoľko, generálny to tajomník služobného vašeho úradu, a citujem, povedal: "Oslovili sme aj Nemcov a Francúzov, či sú ochotní ísť do spoločného výboja. Patria bol jediný podnik, ktorý povedal áno, ostatní nám chceli priniesť len hotové vozidlá." Toto ste aj vy tvrdili na výbore, mimoriadnom výbore v tejto veci. Skutočnosť sa ukázala, že bola presne opačná, že rovnakú ponuku sme mali aj od, myslím, že od tých Nemcov. A teraz sa pýtam, či ste vyrazili toho Hoľka, keď vo vašom mene klamal, alebo ste sklopili uši a zrak a rozkaz bol viac jako zákon, rozkaz Andreja Danka, lebo to jeho nominant. Lebo ak takto niekto klamal v mene ministerstva obrany a vy ste možno od neho mali takúto informáciu, tak na druhý deň mal byť na ulici a na tretí deň malo byť podané na neho trestné oznámenie zato, že takéto niečo urobil a že vám zatajil, že mali sme možnosť spolupracovať aj s Nemcami a Francúzmi.
Takisto ste podľa mňa urobili zásadnú chybu, keď ste v žiadnom dokumente, ktorý vám schválila vláda, nemal poverenie, aby ste bez súťaže podpisoval akékoľvek dohody s Fínmi. To, že keď ste si už na vláde niečo vyboxovali, nejaký súhlas, na druhý deň v Bruseli už rýchlo podpisujete zmluvu s Fínmi, to znamená, že ste to mali dopredu nachystané. A opäť sa obávam, že vy ste to nevyrokovávali, že to mal na starosti opäť nejaký pán Hoľko, pán RSDr., spolupodnikateľ s pánom Dankom, spolublízky podnikateľ s pánom Výbohom, Brhelom a spolupodnikateľ s posledným šéfom ŠtB Alojzom Lorencom.
Možno k tým ďalším vašim vyjadreniam. Pán Zelník tu povedal, "dajte šancu, aby sa slovenská zbrojárska výroba obnovila". Týmto sa slovenská zbrojárska výroba neobnoví. Sami si môžte prečítať, že 50 pracovným miest, aj tie sú tam formálne napísané. To budú asi iba tie účtovníčky, čo budú účtovať faktúrky a prevody na správne účty. Tuto reálna výroba na Slovensku nebude.
Pán Baláž sa prezradil, to sa mi celkom páčilo, lebo tento kšeft nesie znaky toho, že to je rovnako stále Slotova SNS, to je krásne Slotove zlodejské DNA, hlboko zakorenené v SNS-ke, to vidíme, len ste urobili to, že ste pripísali jednu nulu navyše. Lebo keď on išiel ukradnúť 120 miliónov, tak vy rovno 1,2 miliardy. Ale on prezradil ešte niečo iné z toho Slotového DNA. Keby Boxer chcel prebrodiť Dunaj, klesne na dno a sme skončili. No čo vám to pripomína? Nie toho ožratého Slotu, ktorý hovoril o tom, že s tankami potiahneme na Budapešť? No kade, no cez Dunaj jedine. Kam by sme, prosím vás, my s našimi obrnenými transportérmi mali ísť cez Dunaj? Nesvitol vám ten argument, že cez Dunaj sa asi nepatrí do druhej krajiny chodiť s Boxerom? Vy stále túžite po tom dobití tej Budapešti, prosím vás? Skúste sa trošku zbaviť toho Slotového DNA, ktoré v sebe hlboko zakorenené máte!
Ale toto by ma ani nehnevalo, rečičky o dobývaní Budapešti. Ale tieto zlodejiny, ktoré páchate na každom jednom mieste, kde prídete. A hlavne vás by som prosil, keď ste už teda poslanci, nepritakávajte a nekryte tu, lebo rovnako sa stanú z vás užitoční idioti, keď už nimi nie ste. A neberte to ako urážku, je to naozaj, som vám to vysvetlil na začiatku, je to politologický pojem, kedy vás Danko zneužíva na to, choďte zabojovať, ale vy vlastne bojujete za jeho kšeft. Vy pôjdete do dôchodku, SNS sa už do parlamentu nedostane, možno budúcikrát ešte áno, potom nie, budete mať dôchodok, ale Danko si bude užívať dni a roky bohatšie kráľov. A vy mu tu dnes robíte štafáž a užitočných idiotov.
Celkom ma pobavila poznámka aj pána, toho kapitána Danka, keď povedal, že korupcia zbrojárskych fabrík živí novinárov. To bolo celkom pekné nie? Čiže svoju vlastnú korupciu, ktorú pri tomto kšefte ide spáchať, tak obviní z toho novinárov, ktorí mu pozerajú na prsty. Čiže nie on je skorumpovaný, ale novinári, ktorí o tom hovoria. To je presne to isté, čo v lete nastalo pri eurofondoch. Ste si všimli, o čom bolo vystúpenie Danka, keď Veronika Remišová zverejnila, že Danko, aj s denníkom, myslím, že N, ide ukradnúť 600 miliónov eur pri eurofondoch? Že ide okradnúť naše deti a školy? Aká bola reakcia Danka? Prišiel a povedal, vypadni Plavčan, odkiaľ si prišiel? Dal naňho trestné oznámenie? Nie. Povedal, to neni toto možné, kto túto informáciu vyniesol, ako sa to mohla verejnosť dozvedieť? To ho trápilo. Nie to, že išiel ukradnúť 600 miliónov. Čiže problém nie je on, skorumpovaný zlodej, ktorý nezaplatil 200 ľuďom zaslúžené mzdy, ale problém sú novinári, ktorí upozorňujú na jeho zlodejiny.
Pán pritakávač Mečiarov, ktorý hlasoval za skoro všetky vlastne alebo všetky špinavosti, ktoré Mečiar kedy do parlamentu predložil, Jarjabek. Trošku olympionizmu by sme mohli sem vniesť, predsa počas olympiády vždy sa skladali zbrane. Ale viete, pán Jarjabek, čo je olympionizmus v prvom rade? Olympionizmus je v prvom rade alebo olympiáda je v prvom rade slovíčko fér. A čo vám pripadá fér na tom, že ukradnúť ľuďom opäť stovky miliónov eur, pán Jarjabek? No, čo je na tom olympijské? Chceli by ste teraz, aby sme tu, bolo ticho zbraní, že budeme hovoriť o tom, ako SNS-ka tu ide rozkradnúť zbrojársky tender, tak my tu tichučko budeme šuchotať nožičkami a povieme, však vlastne je to dobré. Ideme tu vyrábať obrnené vozidlá a budú, množstvo ľudí tu bude znova zamestnaných v zbrojárskych fabrikách a nebudeme hovoriť o tom, že si tu Danko s Kaliňákom a spol. idú urobiť biznis hodný desaťnásobku nástenkového tendra.
Na záver dovolím si ešte raz k vám, pán minister Gajdoš. Asi ste si všimli, že v tomto vystúpení som vás ani raz neobvinil z toho, že tento tender je váš tender. Nie, oni vás chcú zneužiť na to, aby ste to dobojovali do toho štádia, kedy vás od toho tendra odstavia a kedy si oni budú rozhodovať o tom, komu štátna firma KONŠTRUKTA – Defence bude rozdávať následne zákazky na subdodávky v rámci tých, či 70 alebo 57,5 % slovenských subdodávok. Toto je, potade to je vaša úloha. Potedy ste pre nich dôležitý, potom vás v pohode hodia cez palubu. Možno vás vyšlú nejakého, za veľvyslanca do NATO alebo kamkoľvek, lebo urobíte pre nich špinavú prácu. Len ja vás upozorňujem ešte raz na osud ministra Štefanova a ministra Janušeka, ktorí takto isto boli zneužití v prípade Jána Slotu, taktiež predsedu SNS, na to, aby spáchal nástenkový tender za 10 % hodnoty obstarávania obrnených vozidiel.
Pán minister, bol by som veľmi rád, aby vaše deti a vnúčatá boli na vás hrdé.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.2.2018 o 15:52 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video