26. schôdza

29.11.2011 - 14.12.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2011 o 10:08 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:08

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Raši, ja stále sa snažím hľadať logiku v návrhoch, ktoré sa tu prednášajú a riešia. A nechápem, na čo slúži ten politický tanec teraz - teraz - o transformácii nemocníc, keď v tomto volebnom období, ktoré sa za chvíľu skončí, je transformácia nevykonateľná. Už je zastavená. Zastavil ju prezident. To znamená, či v zákone je, alebo nie je, je bezpredmetné. A po voľbách si novozostavená vláda urobí názor na túto problematiku a spraví rozhodnutie také, aké bude chcieť. Načo my tu máme riešiť transformáciu nemocníc, keď to je absolútne bezpredmetné? Dôvod môže byť jedine jediný. A to je naozaj také - politické tančeky. Nič iné. Ako zdravotníkom to nič nemení na statuse, ktorý je. Nemocnice sa transformovať nebudú v tomto období, a preto je nezmyselné od nás požadovať, aby sme zmenili v zákone to, čo aj tak je nevykonateľné. Nech to urobí nová vláda podľa toho, aký bude mať na to názor. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2011 o 10:08 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:09

Marek Maďarič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, pred pár dňami boli ohrozené životy ľudí. Vláda vyhlásila núdzový stav. Situáciu dočasne vyriešila dohoda s lekármi, takzvané memorandum. Na tejto dohode je podpis premiérky. Dnes sa premiérka a vláda vyhovára na svojich poslancov. Tí posunuli do Národnej rady aj tak len časť z toho sľúbeného memoranda. A ešte aj pri tej časti, ako počujeme, sa vyhovárajú, vláda na poslancov, ktorí nevedia, váhajú a hovoria o svojom svedomí. Špeciálne pri transformácii nemocníc. Tí istí poslanci, ktorí s týmto svojím svedomím sa zúčastňovali rokovaní s lekármi. Kde bolo vtedy ich svedomie?
A keď sme pri tej transformácii. Ja do istej miery chápem, že môžme uvažovať, či máme na to sľúbené zvýšenie platov. Ale aký je problém zastaviť transformáciu? Aké peniaze, páni vládni poslanci, sú tuná v hre? Komu budú chýbať tie peniaze?
Takže summa summarum tento vážny stav, neschopnosť vlády a jej poslancov garantovať dohodu s lekármi prináša opäť riziko odchodu lekárov z nemocníc. Kto si toto zoberie na svedomie, páni poslanci? A táto neschopnosť vlády a vládnych poslancov je ohrozením nášho štátu, je ohrozením ľudí. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2011 o 10:09 hod.

Mgr.

Marek Maďarič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:11

Darina Gabániová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja chcem len vysloviť môj názor alebo pocit, že som rada, že sa stopla tendencia, ktorá bola nasmerovaná v zdravotníctve. Začala sa znížením platby za poistenca, mala pokračovať navýšením odvodov do zdravotných poisťovní a mala pokračovať v transformácii nemocníc. A mala pokračovať, samozrejme, to už sa môžeme len domnievať alebo domýšľať. Pretože manažmenty ostali tie isté, že nemocnice postupne ako akciové spoločnosti nebudú spĺňať literu zákona a pôjdu potom do neviem či nútenej správy, alebo nakoniec do privatizácie. Bolo možné predpokladať takýto scenár.
Preto som veľmi rada, že sa to stoplo. Aj keď teda, skrátka, to je jedno, v akom štádiu, hlavne, že sa to stoplo, že prídu peniaze, verejné prostriedky, ktorými disponujú poisťovne, tam, kde majú. Dúfam, že budú legislatívne ďalej obmedzované a sledované a kontrolované vďaka legislatíve na každom kroku. Dúfam, že sa zvýši platba za bod alebo sa pôjde tendenciou elektronizácie zdravotníctva a potom platbu za diagnózu, lebo ináč to nemá zmysel robiť bez toho. S touto následnosťou to treba robiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2011 o 10:11 hod.

MUDr. PhD.

Darina Gabániová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:13

Ladislav Lazár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Zastavenie transformácie nemocníc bola jedna z požiadaviek Lekárskeho odborového zväzu. Ja by som rád upriamil na to slovo "zastavenie", oni nežiadali pozastavenie. To znamená, že pokiaľ tento moment nebude podchytený zákonom alebo jasným nariadením, tak hovoríme o pozastavení. A pokiaľ vieme, ja síce som nebol účastník rokovania ani nikto z nás a dosť dlho nám trvalo, kým sme vôbec zistili, na čom sa vláda a odborový zväz dohodli, pretože sa robili okolo toho strašné veľké tajnosti z pozície vlády, myslím, tak tá požiadavka bola úplne jasná na zastavenie.
A túto požiadavku vnímam ako úplne legitímnu a ekonomicky opodstatnenú a poviem aj prečo. Dlh nemocníc v čase prípravy transformácie bol 420 mil. eur, ale návrh na oddlženie bol vo výške 350 mil. eur, reálne chýbalo 70 mil. eur. Následne v rozpočte na rok 2012 je schválený príspevok štátu za poistencov vo výške 4 %. Čiže povedzte mi, aký je reálny predpoklad na to, aby si tieto nemocnice ako akciové spoločnosti zarobili 70 mil. eur. No žiaden. To znamená, že my ich vlastne reálne posielame do konkurzu. Pretože tieto nemocnice majú dlh od začiatku a nemajú si odkiaľ reálne zarobiť, pretože príspevky v tomto pléne neboli schválené v takej výške, ako zdravotníctvo potrebuje. A uvediem jeden príklad. Mne to pripadá, ako keď posielame sanitku z Bratislavy do Košíc, ale naftu jej dáme len po Rimavskú Sobotu - a takto aj dopadne celé. Odborári žiadali zastaviť, nie pozastaviť.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2011 o 10:13 hod.

Ing.

Ladislav Lazár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:14

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Raši, ako doslova ma fascinuje spolupatričnosť poslancov SMER-u so svojím predsedom poslaneckého klubu. Myslím si, že len, alebo aj vrabci na ulici vedia, že váš predseda poslaneckého klubu robí a robil aj za vašej vlády veľmi slušné kšefty v zdravotníctve. Chápem v tej súvislosti, že ide mu o zastavenie transformácie nemocníc, lebo so súkromníkom veľmi ťažko, alebo súkromníka veľmi ťažko by prinútil k tomu, aby práve od jeho firmy alebo od jeho firiem si súkromník nakupoval nejaké predražené prístroje. V tejto eufórii a snahe dosiahnuť, aby naďalej pán predseda poslaneckého klubu Paška mohol vykonávať svoje biznisy v štátnom zdravotníctve, zabúdate na to, že transformácia nemocníc je v tomto volebnom období zastavená a naďalej verklikujete zastaviť, zastaviť, zastaviť niečo, čo zastavené už je.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2011 o 10:14 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:16

Richard Raši

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:17

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nepripravoval som sa nejakým siahodlhým vystúpením do rozpravy, ale možno by som len zareagoval snáď na nosné vystúpenie rozpravy v prvom čítaní, ktoré predniesol pán poslanec Raši ako... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hort, Milan, podpredseda NR SR
50.
Pán kolega, prepáčte na chvíľu. Páni poslanci, poprosím vás o pokoj v rokovacej sále. Prerokovávame vážne zákony, tak nech vieme všetci, kto s čím prichádza, s akými názormi a návrhmi.
Nech sa páči.

Novotný, Viliam, poslanec NR SR
51.
... ako nositeľ zdravotníckej tematiky v strane SMER.
Veľmi pozorne som sledoval aktivity Lekárskeho odborového združenia od začiatku a musím povedať, že kto ich sledoval, podobne ako ja, mu bolo viac-menej jasné, že nosnou témou celého toho procesu bolo zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Po tom, čo, predpokladám, lekárski odborári nemohli predpokladať, že 11. októbra vláda Slovenskej republiky padne a bude už len poverená a prezident republiky rozhodne o zastavení transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, zmenili tému a hlavnou nosnou témou ich protestu boli platy. Tak to vnímam ja, môžte to hodnotiť ináč, ale zhruba do toho 11. októbra alebo polovice októbra sa diskutovalo hlavne o ich požiadavke zastaviť transformáciu a po 11. októbri alebo od polovice októbra hlavne o ich požiadavke navýšiť platy.
Musím povedať, že agenda zastaviť transformáciu bola veľmi podobná agende, ktorú vedie strana SMER. Tým nechcem povedať, že je nejaké prepojenie medzi Lekárskym odborovým združením a stranou SMER, hovorím len, že argumenty a agenda, s ktorou vystupovalo Lekárske odborové združenie, bola totožná ako tú, ktorú sme aj dneska počuli z vystúpenia pána poslanca Rašiho.
Ja zazlievam ministerstvu zdravotníctva to, že transformáciu dostatočne nevysvetlilo kolegom lekárom v nemocniciach, ktorých sa táto transformácia bezprostredne dotýka. Je normálne, že keď pracujete v nemocnici, tak vás zaujíma, v akej právnej forme bude inštitúcia, v ktorej pracujete a roky ste pracovali. Ja to naozaj zazlievam, že tam ministerstvo trochu pokuľhávalo, čo sa týka kvality komunikácie.
A viete, prečo to kľudne tvrdím? Pretože na mnohých stretnutiach s Lekárskym odborovým združením som mal tú možnosť byť prítomný a počul som ich argumenty. Verte mi, že kolegovia v nemocnici, v nemocniciach boli veľmi šikovne zmanipulovaní odborármi, veľmi šikovne zmanipulovaní protitransformačnou agendou. Drvivá väčšina lekárov vôbec nevie, o čom je transformácia nemocníc na akciové spoločnosti.
Vznikla taká veľmi jednoduchá prešmyčka, že transformácia rovná sa privatizácia, čo sa znovu nesmierne podobná agende strany SMER ešte z obdobia rokov 2004 - 2005. Čo pritom vôbec nie je pravda, práve naopak, moja skúsenosť je taká, že ak sme pokojne vysvetľovali, o čom tá transformácia je, tak mnohí kolegovia pozerali s otvorenými očami a pýtali sa, že naozaj, a to ste nám prečo nepovedali, že je to vlastne takto? Čiže tu je trošku moja výčitka voči ministerstvu zdravotníctva.
Viete, bolo veľmi dojemné počúvať kolegov z Lekárskeho odborového združenia, ktorí hovorili o tom, že oni chcú lepší systém zdravotníctva, že oni chcú, aby zdravotníctvo lepšie fungovalo. Ale zmeny, ktoré majú viesť k lepšiemu fungovaniu zdravotníctva, tak proti ním sa postavili. Tá nelogičnosť v týchto vyjadreniach bola až naivná, až počudovania hodná. Naozaj, proti zmenám, ktoré majú viesť k tomu, aby zdravotníctvo lepšie fungovalo, sa postavili. Oni hovoria, že systém nefungoval dobre, a to chcem povedať aj pánovi poslancovi Rašimu, veď predsa ten systém rovnako fungoval aj za pána poslanca Rašiho a oni s tým spokojní nie sú. Faktom ale je, že recept, ktorý ponúkala súčasná vláda, transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti, odmietli.
Ja sa ale pýtam, aký je iný recept? Iný recept je ktorý? Dajte viac peňazí a my ich už nejak minieme? Iný recept je zdravotníctvo orientované na lekára? Pridajme lekárom platy a bude to lepšie fungovať? Alebo je to zdravotníctvo orientované na občana, na pacienta, na toho, kto celý systém zdravotníctva zo svojich daní, odvodov platí?
Pán poslanec Maďarič sa dotýkal svedomia poslancov, ktorí sa zúčastňovali na rokovaniach s Lekárskym odborovým združením, a tí, ktorí sa ho zúčastňovali pri rokovaní na výbore, ani za pána predsedu Hrušovského, ktorý rokoval, sa vyjadrovať nebudem, ale poviem za svoje svedomie, dobre, lebo najlepšie sa hovorí za vlastné svedomie. Veľmi jasne som na všetkých stretnutiach s Lekárskym odborovým združením, na ktorých som mal tú možnosť byť, ako aj vo všetkých médiách povedal, že vypustenie transformácie zo zákona 578 o poskytovateľoch ani ja, ani moji kolegovia z SDKÚ - DS nepodporíme v Národnej rade.
Pán Kollár to odo mňa počul nespočetne krát, ako aj výbor Lekárskeho odborového združenia. Dokonca som opakovane v médiách povedal, že ak SDKÚ - DS uspeje v parlamentných voľbách a bude súčasťou vlády, urobíme všetko pre to, aby transformácia nemocníc bola dokončená, pretože je nevyhnutným krokom k tomu, aby sme efektívnejšie narábali s peniazmi daňových poplatníkov, s verejnými zdrojmi v zdravotníctve, je nevyhnutným krokom k tomu, aby bolo kvalitnejšie zdravotníctvo, je nevyhnutým krokom k tomu, aby boli peniaze na lepšie platy pre lekárov, sestry a ostatných zdravotníkov.
Takisto som opakovane na stretnutiach verejne deklaroval, že pre mňa je neprijateľné, aby táto vláda a tento parlament robil záväzky za vládu a parlament, ktoré vzídu po parlamentných voľbách v roku 2012. Považujem za nezodpovedné, aby sme dneska hovorili o tom, aké platy má dať budúca vláda v roku 2013, 2014, 2017, 2027. Je to nezodpovedné, môžme dnes hovoriť o tom, aký máme schválený štátny rozpočet, aké sú zdroje vo verejnom zdravotnom poistení a či môžme, alebo nemôžme zvyšovať platy v roku 2012. Či to systém verejného zdravotného poistenia unesie, či poisťovne o toľko budú vedieť navýšiť platby pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Takže, páni poslanci, ja mám svedomie čisté, ja držím slovo, ja o transformácii hovorím to isté od roku 2004 a nezmením to ani teraz.
Chcem povedať, že ak návrh, ktorý pripravil výbor pre zdravotníctvo, za ktorý zahlasovala väčšina poslancov výboru pre zdravotníctvo, všetci poslanci zo strán bývalej koalície, prejde v pléne Národnej rady a podporia ho a prejde aj vďaka podpore poslancov za SDKÚ - DS, tak aj ja, aj poslanci za SDKÚ - DS sa budeme môcť veľmi pokojne pozrieť do očí lekárom, ale aj občanom pacientom. Som zvedavý, či sa takisto pokojne môžu pozerať do očí pacientom páni z Lekárskeho odborového združenia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

13.12.2011 o 10:17 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Novotný, prekvapuje ma vaša krátka pamäť. Výsledok zdravotníctva a výsledok to, čo dneska tu prerokovávame, je vynikajúca reforma pána Zajaca, kde vytvoril dva druhy lekárov. My sme vytvorili šesť zdravotných poisťovní, my sme vytvorili, že zdravotné poisťovne môžu mať zisk a budem menovať veci, ktoré zdravotnícka reforma jedna, ktorá tu bola a bola schválená, zapríčinila, že dneska sa dostalo zdravotníctvo tam, kde je. Miesto toho, aby sme si naliali čistý pohár vína, proste špekulujeme a odkladáme veci. Jednak je to proste, pokiaľ sa týka riešenia, a keby bola spravená seriózna analýza, koľko treba lôžok, čo treba spraviť s bodmi, s diagnózami, proste riešiť zdravotníctvo celé, nie tak, ako ho riešil pán minister Zajac. To je základná otázka, prečo je zdravotníctvo tam, kde je. Zo šiestich zdravotných poisťovní zostali tri, ešte aj tie majú vytvárať zisk. Nemám problémy, keby verejné prostriedky, ktoré idú do zdravotných poisťovní, mali svoj správny fond a ostatné prostriedky budú použité na liečbu, na to, na čo majú byť použité.
Za druhé, pokiaľ budeme riešiť zdravotníctvo tak, ako ho riešime, tak nakoniec nebudeme mať lekárov. Lekári konečne pochopili, že proste môžu vydierať, pretože jednoducho s lekármi majú problém v Českej republike, v Európskej únii a všade. A dneska je situácia taká, že našich slovenských lekárov, českých lekárov ktorákoľvek nemocnica vonku prijme.
Takže zamyslime sa nad celou záležitosťou a začnime to riešiť normálne korektne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2011 o 10:25 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:27

Marek Maďarič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, ak ste niečo dohodli vy vládni poslanci, vládna koalícia, čo odvrátilo ohrozenie života ľudí, tak je vašou psou povinnosťou to splniť. A nie tu filozofovať o tom, kto ako chápe transformáciu nemocníc a ešte dokonca sa vciťovať do znalosti lekárov, či oni tomu rozumejú, alebo nerozumejú.
Ak to nesplníte, tak ohrozujete životy ľudí. Ohrozujete fungovanie tohto štátu. Ak to stojí tak, že vaša vláda niečo dohodne, dokonca vaša premiérka z SDKÚ, ale vy sa od toho dištancujete, ako vôbec chcete v budúcnosti v tomto štáte vládnuť? Ako chcete čokoľvek garantovať, keď pristupujete k základným mechanizmom takýmto spôsobom? Vláda nestojí na vládnych poslancoch? Vláda nesúvisí s vládnymi poslancami? Vláda niečo garantuje? Minister zdravotníctva ukazuje, nestačí vám môj podpis pod memorandom, nestačí vám premiérkin podpis pod memorandom? A potom príde vládny poslanec a povie, ja si myslím niečo iné, ja to nepodporím. A ako budete riešiť tú situáciu, keď lekári odídu z nemocníc? Čo budete hovoriť, pán poslanec? A na čom stojí tá vaša tvrdohlavosť týkajúca sa transformácie nemocníc? Toto mi vysvetlite!
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2011 o 10:27 hod.

Mgr.

Marek Maďarič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:29

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Novotný sa najprv snažil urobiť nejaké spojenie medzi odborovým, Lekárskym odborovým združením a SMER-om a potom sa našťastie hneď poprel, keď povedal, že už od roku 2004 bol SMER proti transformácii. SMER bol proti transformácii nemocníc už od roku 2003, keď s touto agendou prišiel Zajac, čiže akákoľvek spojitosť je čisto účelové manipulovanie v tomto smere.
A ešte raz vravím, agenda SMER-u to bola od roku 2003 a ten dôvod bol úplne jednoduchý: transformáciou nemocníc sa z nemocníc stávajú obchodné spoločnosti. Obchodné spoločnosti sa riadia podľa Obchodného zákonníka. Keďže samotná vláda v materiáli o stave nemocníc informuje, že je predpoklad aj v budúcom roku, že sa budú nemocnice zadlžovať, to znamená, že transformáciou nemocníc vytvorí legislatívny predpoklad na to, aby sa zadlžené obchodné spoločnosti, v tomto prípade nemocnice, riadiac sa podľa Obchodného zákonníka, aby išli buď do konkurzu, alebo aby sa k ich akciám niekto dostal. A môže vláda garantovať 100-percentné vlastníctvo, jednoducho nebude mať legislatívnu páku na to, aby k sprivatizovaniu alebo k zániku nemocníc, obchodných spoločností, zabránila.
Čiže nejde tu o nič iné, aj preto sa pán poslanec tak tvrdo za to bije, ide tu iba o, nechcem použiť expresívne slová, ale primitívny biznis.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.12.2011 o 10:29 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video