12. schôdza

31.1.2017 - 14.2.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

31.1.2017 o 14:52 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 14:39

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Ja by som sa len krátko chcel vyjadriť k vrátenému zákonu pána prezidenta. Skúsil by som pár faktov.
Podľa Gatestone Institutu Nemecko zľahčovalo hrozbu teroristov tváriacich sa, samozrejme, ako migranti. Spolkový úrad pre migráciu a utečencov vedome povolil vstup do Nemecka viac ako 2-tisíc žiadateľov o azyl s falošnými pasmi. Čo nastalo? Dnes viac ako štyristo migrantov už je vyšetrovaných pre napojenie na Islamský štát. Ja takúto hrozbu chcem eliminovať tuná na Slovensku. Aj týmto zákonom napomáhame ochrane našich tradícií, našich koreňov, našej civilizácie a našeho spôsobu života. Chránime našu vlasť a chránime našich ľudí, chránime naše rodiny týmto. Či sa to niekomu páči, alebo nie, my máme kresťanské tradície a kresťanskú históriu tuná na Slovensku. Ja budem veľmi rád, keď o 10, 20, 30 rokov, už som to raz spomínal, tunák bude stále visieť tento dvojkríž a nie polmesiac alebo dvojpolmesiac. My si musíme uvedomiť jednu vec, že títo migranti, ktorí nám sem chodia, oni sa nechcú prispôsobiť, oni sa nechcú asimilovať, vôbec nie, oni chcú a s tým máme už jasné skúsenosti, oni chcú, aby sme sa prispôsobili my im. Ale ja toto zásadne odmietam, a ja si myslím, že tento zákon je dobrý a pomáha nám chrániť náš spôsob života, na aký sme doteraz zvyknutí. Pozrite sa len tuná k susedom v Rakúsku, k susedom v Rakúsku. Proste mali otvorené dvere, a čo nastalo, počet trestných oznámení na imigrantov bol v Rakúsku 2015 14-tisíc, v roku 2016 už to bolo 22-tisíc.
Vážení, my sa musíme začať chrániť, musíme sa zodpovedne postaviť k tejto otázke a nemôžeme to všetko brať len nejako slniečkársky, srdcolásku nejako, nejako cítiaco, my sa musíme v prvom rade chrániť seba samých. A pokiaľ nebudeme postupovať ďalej v tejto ochrane, no tak skutočne naše deti alebo naši vnuci, vnúčatá už nezažijú taký slobodný svet, ako sme zažili my. Pozrite sa, čo sa deje v Nemecku, v Rakúsku na verejných kúpaliskách! To predtým nebolo! A chcete mi povedať, že čo to je, to je ten mierumilovný islam, to sú tí mierumilovní, príjemní, priateľskí, nádherní, integrovaní ľudia, ktorí k nám chodia, ktorí nás tunák došli spasiť, zachrániť, lebo sme ich potrebovali, ich tunák, aby proste nám pozdvihli ekonomiku, a vidíte, čo robia. Akurát nás stoja peniaze, myslím Európsku úniu, nevzťahujte to len na Slovensku, chcú od nás peniaze, narastá počet trestných činov, sexuálnych napadnutí, no ja som proti tomu. Mňa mrzí, že to pán prezident vrátil a že musíme znova o tom rozhodovať. My určite budeme hlasovať za tento zákon a som presvedčený, že to treba ešte viacej sprísniť.
Takisto ako môj kolega pán Krajniak spomínal o tých mešitách, skutočne tam sa to všetko združuje, to je, ako keby to boli logistické centrá. Teroristi sa tam chodia radiť, verbovať nových a prípadne sa tam skrývajú po trestnom čine. To znamená, že my naozaj musíme tomuto urobiť prietrž a tunák my si musíme povedať, že či chceme tento spôsob života naďalej mať taký, ako sme ho mali doteraz, alebo sa ideme tuná nejako podriadiť nejakým, nejakým migrantom, ktorí sem prídu a ktorí nie sú ochotní sa nijakým spôsobom integrovať alebo sa nejakým spôsobom prispôsobiť našemu spôsobu života.
Uvedomme si jednu vec, že máme tunák Rómov - pre mňa sú to Cigáni - a nevieme ich integrovať už, už stáročia! Tak ešte si tu teda dajme aj moslimov a môžeme sa tunák z toho úplne zblázniť. Takže poďme robiť všetci spolu niečo preto, aby sme začali chrániť naše rodiny.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

31.1.2017 o 14:39 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:43

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán kolega, ak niekto nechce vidieť, nevidí, ak niekto nechce počuť, nepočuje, 19. septembra 2016 starosta Londýna, Londýn má okolo 8,6 mil. obyvateľov, prehlásil: "Migranti by sa nemali integrovať a prispôsobovať krajine, do ktorej prišli, ale mali by ju zmeniť podľa svojich predstáv." Sadi Khan. Nebola jedna reakcia nikoho, aby povedal: "Čo to hovoríte, pán starosta? Ako si to predstavujete?"
Prestaňme s tým obrazom nejakým slniečkárskym, že sa nič nedeje, prosím vás. Ešte vám prečítam pre tých, ktorí to nechcú počuť a nechcú vidieť, sľub poslanca: "Sľubujem na svoju česť a svedomie a vernosť Slovenskej republike, svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov." A v záujme ich občanov je, našich občanov je, aby tento zákon bol prijatý.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

31.1.2017 o 14:43 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:44

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Boris, ja tento zákon považujem za prevenciu, ktorá má zabrániť tomu, čo si popisoval. Pre mňa za mňa, nech si to nazývajú ostatní, ako chcú, diskrimináciu a neviem čím všetkým možným, je mi to úplne jedno. Tento zákon je dobrý, určite ho podporíme.
A chcel by som povedať takú vec, že dnes som mal rozhovor s jednou mojou známou, o ktorej som nevedel, že býva v Hainburgu, 10 minút odtiaľ autom, býva tam už niekoľko rokov a povedala, že ona, ona pozoruje, že ten Hainburg, ktorý bol kľudné mesto, je pár kilometrov odtiaľ, že dnes ona už má obavu chodiť večer vonku, pretože ten počet moslimov, ktorí sa tam po nociach a po večeroch pohybujú po uliciach, a majú s nimi problémy miestne úrady, tak už je tak veľký, že jednoducho ona večer vonku už nechodí. Tento zákon, ak má akýmkoľvek drobným, malým spôsobom pomôcť, aby sme sa nebáli po večeroch chodiť vonku, tak nech ten zákon je v platnosti. Mne je úplne jedno, nech je tam aj milión hranica, kľudne by som to podporil.
A musím reagovať, aj pán kolega to spomenul, chcel som to tiež povedať, starosta Londýna mal presne takéto vyhlásenie, a pokiaľ tu nechceme mať no go zóny, ktoré v Londýne sú, kde policajti nevkročia do tých štvrtí, pretože sa boja, a nemá zmysel, aby tam išli, pretože sú, sú jednoducho v počte takom, že si tam ani neškrtnú, tak pokiaľ to nechceme mať aj na Slovensku, takéto no go zóny, ktoré už dnes vznikajú vo Viedni, tak mali by sme urobiť všetko preto, aby sme zabránili, kľudne to poviem na plné ústa, moslimom prísť do našej krajiny.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

31.1.2017 o 14:44 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:47

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, chcem vás podporiť v tom, čo ste povedali, pretože dnes je situácia úplne iná, ako to bolo pred niekoľkými rokmi, desiatkami rokov, a je potrebné na to reagovať. A treba aj spomenúť, že naša situácia tu na Slovensku v zmysle chápania náboženských združení a všetko, čo k tomu patrí, je úplne iná a neporovnateľná, ako je napríklad v Českej republike, ako niektorí kolegovia sa snažili naznačiť, že tam to funguje a u nás by to mohlo fungovať rovnako. Nie! My sme v tomto úplne niekde inde a my by sme mali práve na toto nadväzovať a myslím si, že tento návrh, ktorý môže sa zdať, že je povedzme príliš silný, ale je zrejme zatiaľ najúčinnejší, akým môžeme proti tým potencionálnym hrozbám bojovať.
Ale treba to aj zobrať z iného pohľadu, to nie je len otázka povedzme islamských radikálov, o ktorých sa tu najviac hovorí, ale povedzme si úprimne, dnes máte internet plný rôznych konšpiračných cirkevných spoločenstiev, ktoré, bohužiaľ, sú veľakrát manipuláciou, a myslím si, že aj tomu je potrebné účinne sa brániť, aj keď to bolo doposiaľ, povedzme tým číslom 20-tisíc, ale 50-tisíc je dostatočne na to, aby sme sa takémuto niečomu bránili, a to ešte nebude stačiť, pretože v mnohých prípadoch bude treba, aby sa do toho zaangažovali aj iné orgány.
Takže plne podporujem tento návrh, tak ako som svojho času hlasoval za zvýšenie na 20-tisíc pri registrácii, tak určite podporím teraz hlasovaním na 50-tisíc.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

31.1.2017 o 14:47 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:48

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som k tomu len chcel prispieť takým spôsobom, že bavíme sa tu veľa o argumentoch, o faktoch, ktoré sú naozaj pádne fakty, ale ak to tak počúvam, tak sa dotýkajú hlavne bezpečnosti. Preto, preto sa pýtam tú otázku, že ako nám teraz riešenie, kde nariadime 50-tisíc na registráciu, vyrieši tieto veci. Pretože toto sú naozaj akútne veci, ako vidíme z okolitých krajín, ktoré sa dejú, ale tu by sme sa teda mali baviť o tom, ako ideme odstrániť tie veci, ale my tu ideme zavádzať nejaký prvý krok, a kým príde nejaký 10.-11. krok, už môže utiecť veľa času.
Čiže to je taká možno otázka na, na vás, pán kolega Farkašovský, že keby sme možno tak, že aké ďalšie kroky teda chcete s tým podniknúť a v akom časovom úseku, lebo toto nám tu, ja úplne súhlasím aj s tým, čo pán Zelník povedal, že my potrebujeme naozaj chrániť aj jednak dedičstvo, ktoré tu máme na Slovensku, potrebujeme chrániť práva našich občanov, Slovákov, kultúru si tu chceme zachovať, ale, ale nevidím nejakú prepojenosť práve s týmto konkrétnym krokom, o ktorom hovoríte, a toto tu chýba. Čiže bavíme sa tu veľa o bezpečnosti, o tom, aké, aké hrozby tu sú, ale ja nepočujem z vašich úst riešenie a to je to, čo by som očakával. Čiže lebo aj kolega Krajči, vlastne keď sa ideme baviť o tej rovine registrácie, tak poďme sa baviť o tom, ale potom tie argumenty o bezpečnosti nie sú úplne namieste, hoci sú veľmi nevyhnutné, aby sme sa nimi zapodievali. Takže myslím si, že treba to vedieť oddeliť a povedať si, čo je väčšia priorita, a potom tomu sa venovať. A takto sa na to pozerám ja.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

31.1.2017 o 14:48 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:50

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Ďakujem pánu poslancovi Kollárovi, úplne súhlasím s tým, čo povedal, a chcem sa vlastne teraz ešte spýtať jednu otázku poslancov SaS. Chceli by ste, aby vám znásilnili ženu, dcéru alebo dieťa, dievčatko či chlapčeka, chceli by ste to? Alebo váš bezbrehý liberalizmus by vám to dovolil a schválili by ste to? Chcem sa vás spýtať, kam až siaha vaša šialená bezbrehá servilnosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

31.1.2017 o 14:50 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:51

Karol Farkašovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne pánovi Kollárovi za jeho vystúpenie v rozprave. Všetko, teda vieme, že všetko sa dá vnímať z rôznych uhlov pohľadu, minimálne dvoch, ja plne rešpektujem legitimitu názorov opozície aj legitimitu postoja a názorov prezidenta republiky.
Mám takú otázku, či otázka stanovenia kvóra bola protidemokratická aj v roku 2006. Podľa vtedajšieho generálneho prokurátora áno, ale Ústavný súd, ktorý sa tým zaoberal viac ako rok, názor generálneho prokurátora vyvrátil, jednoznačne zamietol a potvrdil, že v žiadnom prípade tento zákon, hovoríme o kvóre 20-tisíc, neodporuje ani demokratickým tradíciám, ani občianskym, ani náboženským slobodám. A na margo toho ešte jeden fakt, v roku 1995 začala na Slovensku pôsobiť scientologická cirkev. V roku 2004, teda 9 rokov nato, už bolo na Slovensku 14 centier tejto cirkvi. Ja nehodnotím cirkev ako takú, či je dobrá, správna alebo zlá. Tu ide o fakt, o faktický pohľad na vec. Rovnako sa to týka aj iných typov náboženstiev a presne o tom hovoril aj pán Kollár, že my chceme preventívne zabezpečiť ochranu našich koreňov, citujem, tradícií, kresťanských hodnôt, a preto si myslím, že treba tento zákon podporiť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

31.1.2017 o 14:51 hod.

Mgr. PhD.

Karol Farkašovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:52

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Zelník, absolútne s vami súhlasím. Peter Pčolinský, ďakujem, Peter, za krásny príklad z Rakúska, ktorý len podporuje môj názor a moje obavy. Pán poslanec Blanár, ďakujem vám za podporu v mojich, v mojom, v mojej rozprave. Pán poslanec Heger, prepojenosťou, o ktorej hovoríte, medzi bezpečnosťou a týmto zákonom sú mešity, tuná vidíme veľké bezpečnostné riziko. Pani poslankyňa Grausová, veľmi pekne ďakujem. Pán Farkašovský, súhlasím, tento zákon je v poriadku a nie je protiústavný.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

31.1.2017 o 14:52 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:53

Stanislav Drobný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená predsedajúca, vážené kolegyne, vážení kolegovia, registráciou sa konkrétna cirkev stáva štátom uznávanou cirkvou, čo jej prináša hlavne finančné príspevky od štátu. Naozaj je teda namieste otázka, či má cirkevné spoločenstvo nárok na finančnú podporu už pri počte 20-tisíc členov, ako je tomu dnes, alebo by to číslo malo byť vyššie. Dnes ľudí znepokojuje nefungovanie štátu v iných oblastiach, ako je financovanie cirkvi, napríklad zdravotníctvo, školstvo a tak ďalej. Zdá sa, že pohľad na tento zákon sa vo verejnosti, ale aj tu v sále zúžil len na jeden aspekt zákona, a to na ten, že zákon znemožní štátne financovanie islamistických radikálov a teroristov, ktorí by si poľahky mohli vytvoriť svoju základňu z niektorej mešít, oháňajúc sa pritom členstvom v registrovanej cirkvi, tak ako sa to deje v Nemecku, Francúzsku a inde. Mnohých z nás iste aj tento aspekt motivoval za tento zákon zahlasovať. Sú tu medzi nami aj takí, čo z nejakých dôvodov hlasovali proti tomuto návrhu zákona. Tí buď tento aspekt podcenili, alebo zvýšenie rizika teroristického útoku na území Slovenska nie je pre nich vecou podstatnou.
A pán prezident návrh zákona vetoval, čo som aj očakával. Pán prezident sa už niekoľkokrát prejavil ako stúpenec migrácie z Arábie a Afriky na Slovensko. Neraz dokonca vyjadroval svoje sympatie k zámeru Bruselu na povinné prerozdeľovanie migrantov po štátoch Európskej únie. Migrant v Taliansku je aj náš migrant, povedal náš pán prezident nedávno v Taliansku. Ja by som radšej videl, aby slovenské choré deti boli aj s našimi chorými deťmi, na ktoré štát nájde prostriedky, keď ich tie deti potrebujú.
Prečítal som si dôvody vrátenia zákona prezidentom a ani jeden u mňa neobstojí. Dostávať finančné príspevky od štátu na chod cirkví nemá nič spoločné so slobodou vyznania.
Tú ma rovnako člen registrovanej, ako aj neregistrovanej cirkvi. Hovoriť v tejto súvislosti o diskriminácie, o diskriminácii je naozaj scestné. To by sa už mohol sťažovať naozaj každý, čo od štátu nedostane peniaze na niečo, o čom je presvedčený, že by mal dostať.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dúfam, že svoje rozhodnutie z 30. 11. 2016 potvrdíme hlasovaním aj dnes.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

31.1.2017 o 14:53 hod.

Bc.

Stanislav Drobný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:56

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Ďakujem pánu poslancovi Drobnému za jeho príspevok do rozpravy. Súhlasím s ním, so všetkým, čo povedal. Chcem vysloviť svoju ľútosť, že občan prezident Kiska sa chová skôr, ako keby bol prezidentom migrantov v Európe, moslimov z Arábie a z Afriky než prezidentom občanov Slovenskej republiky, a je mi to veľmi ľúto. Pretože sa takto chová a je to, no je to na škodu a máme smolu.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

31.1.2017 o 14:56 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video