31. schôdza

9.5.2018 - 29.5.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2018 o 11:45 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:11

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som vás pozval na odborný workshop na výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj, č.147a, Význam očkovania proti ľudskému papilloma vírusu. Ročne na Slovensku je diagnostikovaných 600 nových karcinómov krčka rakoviny maternice a práve očkovanie proti ľudskému papilloma vírusu zabraňuje vznik rakoviny. Budem rád, keď prídete a oboznámite sa s našimi odborníkmi, príde pán profesor Dluholudský, pani profesorka Krištúfková, pán doktor Kotek, aby vám vysvetlili, ako to je dôležité a ako sa to robí. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.5.2018 o 11:11 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:16

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážené dámy, vážení páni, návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky predkladajú na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Jana Kiššová, Igor Matovič a Boris Kollár, samozrejme v mene našich troch klubov. Dovoľte mi na úvod len krátke zdôvodnenie, potom viac by som k tomuto návrhu povedala v rozprave, do ktorej sa teda rovno aj hlásim ako predkladateľ. Teraz k tomu krátkemu, stručnému zdôvodneniu.
Od volieb do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa konali 5. marca roku 2016, prišlo k zásadnej zmene rozloženia politických síl. Vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky sa do parlamentu dostalo 8 politických strán, ktoré utvorili 8 poslaneckých klubov. Už v prvých dňoch po voľbách došlo k významným presunom medzi poslaneckými klubmi, neskôr dokonca k zániku poslaneckého klubu jednej vládnej strany a v súčasnosti, ak nepočítam prestupy medzi poslaneckými klubmi, v najvyššom zákonodarnom zbore pôsobí 15 nezaradených poslancov, čo je až 10% z celkového počtu poslancov.
Už pri kreovaní vlády v roku 2016 nemohli byť podľa medializovaných informácií do vlády nominovaní poslanci jednej strany, lebo ich náhradníci by súčasnú vládu nepodporovali. Vláda Slovenskej republiky sa v súčasnosti opiera o početne nejasnú a krehkú nereprezentatívnu väčšinu, a ani tá by nebola možná bez nevypočítateľných hlasov niektorých nezaradených poslancov. Všetky uvedené skutočnosti dokazujú, že dnešné rozloženie parlamentu nie je výsledkom vôle občanov Slovenskej republiky a to dokonca ani z tej z roku 2016. Už toto samotné osebe je dôvod, pre ktorý je úplne na mieste pochybnosť, či táto vláda v takomto zložení má oporu v podpore vo verejnosti.
Ale sú tu aj ďaleko vážnejšie dôvody, pre ktoré spolu s kolegami tento návrh predkladáme. Vo februári a v marci 2018 ovládla Slovensko vlna protivládnych protestov, ktoré boli najväčšie od roku ´89. Ich spúšťačom bola vražda investigatívneho novinára a jeho snúbenice. V súvislosti s ňou vyplávali na povrch podozrenia z väzieb predstaviteľov vládnej strany SMER – SD na ľudí, ktorí sú spájaní s organizovaným zločinom. Spoločným znakom týchto protestov bolo okrem vyjadrenia pohoršenia nad vraždou novinára aj vyjadrenie nespokojnosti so súčasnou vládou a čoraz silnejúce volanie po predčasných voľbách. Vážnosť tejto situácie potvrdzovala aj demisia vlády a zostavovanie akože novej vlády. Rozhodnutia ministrov kultúry a spravodlivosti nebyť ďalej súčasťou vlády, ako aj avizované vzdanie sa mandátu poslanca vládnej strany MOST-u –HÍD, napríklad pána Šebeja, demaskovali značné názorové rozdiely aj v samotnom tábore vládnych strán. Navyše treba uviesť, že nová vláda rovnako ako tá predchádzajúca sa opiera vo viacerých vystúpeniach aj o nezaradených poslancov, ktorí opustili politické strany, kandidujúce vo voľbách.
Ako predkladatelia toho návrhu ústavného zákona vidíme riešenie tejto situácie v skrátenom volebnom období, teda navrhujeme skrátiť VII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky, a v stanovení termínu nových volieb v čo najkratšom termíne tak, aby boli zachované všetky zákonné lehoty. A teda navrhujeme termín 8. september 2018.
Návrh ústavného zákona je v súlade s medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná, a súčasne je v súlade s právom Európskych spoločenstiev a Európskej únie. Návrh zákona bude mať negatívny vplyv na verejné financie, pretože bude spojený s nákladmi na konanie nových volieb, a nebude mať, samotné skrátenie, vplyv na podnikateľské prostredie, životné prostredie ani negatívne sociálne vplyvy, ani vplyv na informatizáciu spoločnosti. Som ale presvedčená, že predčasné voľby by mali významný pozitívny vplyv na všetky uvedené oblasti.
Ďakujem veľmi pekne, zároveň sa hlásim do rozpravy.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

17.5.2018 o 11:16 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:22

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážená pani predkladateľka, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods.1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu ústavného zákona.
Návrh ústavného zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh ústavného zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor, s tým, aby gestorský výbor prerokoval uvedený návrh v druhom čítaní do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní.
==Zo znenia návrhu ústavného zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Tento návrh zákona mal byť pôvodne predmetom mimoriadnej schôdze Národnej rady, ale vzhľadom na politický vývoj iniciátori mimoriadnej schôdze od tohto zámeru upustili a rozhodli sa, že tento návrh bude prerokovaný na riadnej schôdzi, preto o ňom rokujeme v tejto chvíli. Ako už pani predkladateľka uviedla, ústavný zákon navrhuje, alebo obsahom ústavného zákona je skrátenie súčasného volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky s tým, aby sa voľby uskutočnili 8. septembra, alebo teda pokiaľ bude prerokovanie také, že bude potrebné toto upraviť, tak je možné ešte v druhom čítaní dať nejaký termín iný, aby sa stihli všetky zákonné lehoty.
Ako spravodajca určený navrhnutý gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky prerokuje v druhom čítaní. A odporúčam zároveň návrh ústavného zákona prideliť ústavnoprávnemu výboru, vrátane určenia tohto výboru ako gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu ústavného zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Samozrejme, pokiaľ budú nejaké procedurálne návrhy, aby vzhľadom na dôležitosť tohto ústavného zákona rokovali o ňom aj nejaké ďalšie výbory, prípadne všetky výbory, tak to potom zohľadním v tom návrhu.
Pán predseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.5.2018 o 11:22 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:26

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážené dámy, vážení páni, toto moje vystúpenie je adresované predovšetkým poslancom vládnej koalície, ktorí nie sú súčasťou organizovaného zločinu a zároveň si uvedomujú, ako fatálne je ohrozená naša štátnosť. Štátnosť, ktorá stojí na demokracii, spravodlivosti a rešpekte k ľudským právam.
Od zavraždenia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynuli tri mesiace. Sú to tri mesiace zvýšenej citlivosti ľudí na zlodejstvá a špinavosti. Sú to tri mesiace obrovskej občianskej nespokojnosti, ktorá sa dovoláva spravodlivosti na námestiach. Sú to tri mesiace, počas ktorých nám pred očami vyrástol doteraz nepredstaviteľný obraz našej temnej, korupciou preplnenej politickej reality. A len totálny ignorant v tomto obraze nevidí, ako hlboko do štátnych inštitúcií zapustil svoje chápadlá organizovaný zločin. Len totálny ignorant nevidí, že hybnou silou tých, čo dnes držia štátnu moc, je už len chamtivosť a korupcia.
Dámy a páni, poviem vám, aký je konečný účet troch vlád Roberta Fica, ktorej ste vy, dámy a páni, koaliční poslanci, vyslovili dôveru a ktorej ste súčasťou. Sú to zavraždení nevinní mladí ľudia. Je to vážne prepojenie ľudí z Úradu vlády na mafiu, je to obrovská medzinárodná hanba, sú to plné námestia ľudí dožadujúcich sa predčasných volieb. Je to hlboké znechutenie občanov z toho, čo sa vo verejnom živote deje, a je to demoralizácia, dezilúzia a postupný rozklad našej štátnosti. Veď k čomu inému ako k rozkladu smeruje to, keď zákon neplatí pre každého, keď nie bezvýznamná časť policajných funkcionárov, prokurátorov a sudcov slúži mafii?
A to, čo teraz poviem, si myslím, že vyjadruje pocity väčšiny občanov tejto krajiny. Som hlboko otrasená z toho, že sa organizovaný zločin nezastavil ani pred vraždou novinára. A ten pocit hrôzy u mňa ani s odstupom času neutícha. Naopak, pri sledovaní čím všetkým je sprevádzané vyšetrovanie, sa vo mne len umocňuje. Tie mnohé, absolútne zjavné pochybenia, prešľapy, zastrašovania alebo odoberania telefónov novinárom či prepúšťanie odvážnych redaktorov z práce a mnoho ďalšieho, čoho sme dnes svedkami a toho, čo sa okolo nás deje, vo mne len umocňuje pocit, ako hlboko sú u nás tieto problémy zakorenené. Je to jasný signál, ako silný sa organizovaný zločin cíti, aký má silný vplyv na politiku, na vládu, na štátne orgány a zrejme, dámy a páni, aj na mnohých z vás.
Cítim úzkosť zo zlého smeru, akým sa naša krajina na čele s touto vládou uberá. Z tohto celého mi nijak nevychádza prvá integračná liga, ale naopak, vychádza mi z toho skôr periféria balkánskeho typu. A rastie vo mne skutočný hnev, keď vidím, ako arogantne táto vládna koalícia nakladá s dôverou občanov a ich obavami o budúcnosť a túžbu po slušnom Slovensku. Ide aj o moju osobnú dôveru v štát, ide aj o moje osobné obavy o budúcnosť a aj o moju osobnú túžbu žiť v slušnej krajine.
Dámy a páni, za tie tri mesiace od bezprecedentnej vraždy Jána a Martiny sa stala ďalšia dovtedy nemysliteľná vec. Oligarchovia obetovali nielen Roberta Kaliňáka, ale aj Roberta Fica. Pokúsili sa zalepiť občanom oči. Stiahli oboch Robertov z vlády a občania mali vraj opustiť námestia a akože upokojiť situáciu. Akože win-win, my tuto a vy tuto. Akože mladí zmanipulovaní študenti sa mali stiahnuť z námestí. Akože nová vláda získala s akože s novým programovým vyhlásením vlády dôveru a ide sa ďalej. Ale viete, čo je problém? Problém je, že podstata tohto systému ostáva. Zostáva režim Roberta Fica, ktorý nás ani po svojej demisii nezabudol všetkých informovať o tom, ako on nikam neodchádza. A to, čo je režim Roberta Fica, o tom veľmi dobre všetci vieme. Je to chamtivosť, je to korupcia, je to rozkrádanie nášho spoločného bohatstva a je to beztrestnosť pre vyvolených.
Pýtate sa, kto sú tí oligarchovia, čo majú takúto moc? Aj ja sa to pýtam. Sú to tí, čo držia dôkazy o tom, ako Robert Fico zháňal čierne fondy vlastnou hlavou predajom štátnych funkcií? Alebo sú to tí, čo vedia podrobnosti o tom, ako navštevoval Gorilu v byte na Vazovovej? Alebo sú to tí, ktorí vedia o tom, ako sa balili peniaze a úplatky do alobalu za dotácie do hnedouhoľného baníctva? Alebo sú to tí, ktorí majú svedectvá o tom, čo presne sa dialo v Čistom dni? Alebo sú to tí, čo vedia, aké je skutočné pozadie toho, že sa Robert Fico usalašil v byte daňového podvodníka Ladislava Bašternáka a nie je ho možné odtiaľ ani žeriavom dostať? Alebo sú to všetci dokopy? Alebo sú to možno nejakí ďalší? Alebo je to strach z toho, čo ešte dnes nevieme?
Pýtam sa vás, dámy a páni, páni a panie poslankyne hlavne z vládnej koalície, naozaj má toto všetko vašu dôveru? Naozaj chcete aj naďalej toto všetko kryť a podporovať? Naďalej chcete dávať legitimitu tomuto systému? Tomuto Ficovmu režimu? Mne sa nechce veriť, že aj vy ste v rukách tejto mafie a že má na vás taký obrovský vplyv. Nechceme sa mi tomu veriť a naozaj si to nemyslím, že to tak je. Ale myslím si, že máte strach. Ale aj ja mám strach. Dnes musí mať totižto na Slovensku strach každý, čo nesedí so založenými rukami a angažuje sa vo veciach verejných. A to je tragédia tejto doby, ku ktorej nás vlády Roberta Fica dostali.
Dnes je po tom všetkom dôležité, aby Ján a jeho snúbenica Martina nezomreli nadarmo. Je dôležité, aby sa slušní ľudia zmobilizovali a dostali šancu rozhodovať. Touto šancou na zmenu sú predčasné voľby. Chcela by som vás požiadať, aby tí, čo nechcú odovzdať svoj hlas mafii, za predčasné voľby zdvihli v tejto sále ruku. Predčasné voľby budú poctivou reakciou nás všetkých poslancov na to, čo sa stalo a čo sa v našej krajine deje. Je to absolútne férová ponuka občanom. Moc treba vrátiť ľudu a od jeho rozhodnutia odvíjať legitimitu novej vlády. Možno to bude zase vaša vláda. Možno to bude vláda vytvorená stranami dnešnej opozície. Možno to budú úplne iné strany. To v tomto momente nie je podstatné. V každom prípade podstatné by bolo, aby sme urobili obrovské gesto a aby sme dali priestor na zmenu politickej kultúry na Slovensku. Predčasnými voľbami by bolo spečatené, ktoré veci sú pre nás všetkých naozaj za čiarou.
Vaša vláda vznikla na pochybnom základe. Šliapalo sa po sľuboch, šliapalo sa po nádejach. Musela sa rozpadnúť strana SIEŤ, aby ste mohli ako koalícia vôbec vzniknúť. To bol zle zapnutý ten prvý povestný gombík. Ale dnes ste, vážená vláda, vážená koalícia, celí zle pozapínaní. A na každom jednom kroku nám to len dokazujete, že ste celí zle pozapínaní. Vaše vlajky odbornosti a hrdosti ležia zrolované niekde v kúte. Krízový manažér a odborník na zdravie aj vnútro, dva v jednom, Tomáš Drucker je preč. Lucia Žitňanská ako nádej justičnej reformy je z ministerského kresla tiež preč. Marek Maďarič ako čerstvo prebudené svedomie SMER-u je rovnako z ministerského postu preč. V kúte dokonca ležia aj verejnosťou zosadené dlhoročné symboly lesku SMER-u Robert Fico a Robert Kaliňák. Policajný prezident Tibor Gašpar, ten spoluorganizátor policajného úpadku, si počíta dni do svojho odchodu. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zaujíma viacej stávkové kancelárie, pretože môže byť celkom zaujímavé staviť na deň jeho predčasného odchodu. A aby toho nebolo málo, ešte aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár svojimi slovami potvrdzuje, že bezprávie za vašej vlády ovládlo našu krajinu. Slovom vyzerá to tak, ako by sa končila jedna neslávna epocha v réžii strany SMER.
Keď som hovorila o tom, že za danej situácie by predčasné voľby boli prejavom vyššej politickej kultúry, je tu ešte jeden ďalší vážny aspekt, na ktorý chcem upozorniť. A to je moja obava. Obava z toho a pochybnosť z toho, či je počas tejto vlády možné vypátrať vrahov a objednávateľov vraždy Jána a Martiny. Od okamihu, čo sa ukázalo, že na mieste činu boli vysokí policajní funkcionári, ktorí tam nemali čo robiť, od okamihu čo policajný prezident Gašpar začal rozvíjať falošný motív vrahov drogových dílerov, muselo byť každému jasné, že objektívnemu vyšetrovaniu nestojí v ceste len prípadný nedostatok dôkazov a absencia svedkov. Sú to ďaleko vážnejšie prekážky. A ten problém je oveľa hlbší. A spomenula som ho vo svojom vystúpení už viackrát. Je to prerastenie organizovaného zločinu do politiky. Mám dnes veľmi nepríjemný pocit, že mafia dnes stojí aj pri vás, dámy a páni z vládnej koalície, veľmi blízko. Je tu medzi nami. Inak sa totiž nedá vysvetliť, prečo túto vládu tak neoblomne obhajujete a podporuje a doslova ju kryjete a chránite. Apelujem na tých z vás, čo si neželáte žiť v krajine, kde sa vraždia novinári, kde partia bezohľadných politikov rozkráda verejný majetok s krytím policajtov, prokurátorov a sudcov, aby ste naozaj dnes pri hlasovaní dali svoj hlas za podporu predčasným voľbám. Apelujem na všetkých tých, ktorí sa dnes v médiách vyjadrujú, ako Slovensko potrebuje systémové zmeny, pred pár dňami sa tak vyjadril Béla Bugár, že rozhodujeme o tom, či Slovensko pôjde lepším smerom, alebo nepôjde lepším smerom. Sám sa vyjadril, že Slovensko potrebuje systémové zmeny. A ja preto vyzývam každého, kto si myslí a je presvedčený, že Slovensko potrebuje systémové zmeny, aby to len nedeklaroval, ale aby k tomu svojím hlasom aj prispel. Vedzte, prosím, že hlas za predčasné voľby, bude vaším hlasom odporu proti mafii. Bude hlasom odporu proti mafii, ale zároveň bude hlasom za slušné Slovensko.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

17.5.2018 o 11:26 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:38

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Kiššová, je to naozaj tak, že dôvod, prečo prichádza opozícia s návrhom na skrátenie volebného obdobia, je, že Robert Fico výnimočne dodržal svoje slovo a nikam neodišiel. Naozaj nikam neodišiel, ako to povedal, keď podával demisiu, stále je tu. V parlamente ho veľmi nevidno, hoci je predsedom poslaneckého klubu, do sály chodí iba na hlasovania, ale on je ešte stále najmocnejším mužom tohto štátu. A, žiaľ, ani Kaliňák nikam neodišiel. Ani oligarchovia nikam neodišli. Ani tí, ktorí ovládajú orgány činné v trestnom konaní a bránia im, aby naozaj boli orgánmi činnými v trestnom konaní, nikam neodišli. Ani policajný prezident Gašpar zatiaľ nikam neodišiel a zrejme ani neodíde, iba bude nahradený nejakým svojím náhradníkom, ktorý bude podobnej krvnej skupiny. Snáď jediný, kto už niekam odišiel, je bývalý minister zdravotníctva a vnútra Drucker, práve ten, ktorý bol pre pána prezidenta Kisku dôvodom, aby vymenoval vládu Petra Pellegriniho, lebo teda cítil, že aspoň nejaká zmena tam nastáva, no nenastáva. Pán prezident Kiska hovoril o tom, že súčasná kríza môže mať iba dve riešenia, a to buď zásadná rekonštrukcia vlády, alebo predčasné voľby. Vláda síce bola zrekonštruovaná, ale toto žiadna zásadná rekonštrukcia vlády nebola. Bolo to len formálne. Máme tu stále vládu Roberta Fica, štvrtú, a preto sú potrebné predčasné voľby.
Skryt prepis

17.5.2018 o 11:38 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:40

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Podľa mňa veľmi dobré vystúpenie. Možno by som podčiarkol ten pohľad aj smerom dopredu, teda nielen ten, ktorý hovorí, aké veľké problémy slovenská spoločnosť má, ale aj to, že nereaguje na ne vláda, tak ako by mala, a dôkazom je práve to, že po reštrukturalizácii vlády sa neprijalo iné programové vyhlásenie vlády, ktoré by už reagovalo na tie problémy, ktoré vybublali, ktoré sú evidentné. Zopakujem, tie problémy s rozdeľovaním agrodotácií napríklad, to je, to je katastrofa, to ani nie je možné, že v 21. storočí sa ľudia musia biť o svoj majetok. Nechce sa mi ani veriť. Je to tak, ako keby prišiel niekto do priemyselnej firmy cudzieho majiteľa a začal si tam vyrábať vlastné výrobky a ešte by si vypýtal dotácie na takúto výrobu. Evidentný problém. Reakcia neprišla, mohla prísť v programovom vyhlásení, mala prísť v programovom vyhlásení vlády. A nielen na agrodotácie a klientelizmus všeobecne, ale aj na iné oblasti. Predsa od rozpočtovej rady vieme, že nám narástla, medziročne sa znížila udržateľnosť verejných financií, vieme o problémoch v školstve, v zdravotníctve, v súdnictve, tam nikde vláda, nová vláda nezareagovala. Znamená to, že nemá predstavu ako riešiť tieto problémy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2018 o 11:40 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:42

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Kiššová, povedali ste "a", ale nepovedali ste "b". Rozklad štátnosti spôsobuje nielen chobotnica zo súčasných vládnych predstaviteľov. Rozklad spôsobujete aj vy, tzv. seriózne opozičné strany. Ste naviazaní na rôzne diabolské mimovládky slúžiace zahraničným záujmom. Rozklad štátnosti spôsobujú aj novinári, ako je Arpád Soltész, ktorý hrubo uráža slovenský národ. Rozklad štátnosti spôsobuje aj fanatický ochranca moslimov Igor Matovič. Rozklad štátnosti spôsobujú aj demonštranti, ktorí 11. 3. 2017 niesli heslá ako "Národy patria do múzea!", tým urážali všetky národy. "My nie sme národ!", tým urážali slovenský národ. "Vlastenectvo je, že si trápny", urážali vlastenecké cítenie. Takže tak k tomuto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2018 o 11:42 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:44

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Uf. Ďakujem za slovo. To bolo veľmi poučné, ale budem reagovať na svoju kolegyňu. Ďakujem veľmi pekne za toto emotívne, silné a naozaj bohaté vystúpenie. Ja by som chcela jeden moment z toho, čo som od teba, Janka, počula, vypichnúť obzvlášť. Je to tento dôvod, že táto vláda už nemá legitimitu získanú od občanov vo voľbách a aj táto vláda hlavne nemá už dôveru. Zradila svojich občanov, zradila každého voliča, ktorý bol oklamaný predvolebnými sľubmi. Hrozná pravda sa po smrti dvoch mladých ľudí pred nimi odhalila v plnej nahote. Situácia na Slovensku je ešte horšia, než si vedel ktokoľvek z nás kedykoľvek predstaviť. Žijeme v bezprávnom štáte. Tento stav treba okamžite meniť. Zničené ľudské životy, osudy ľudí poznačené bezprávím už neznesú odklad ani jeden deň. Ďakujem pekne za vystúpenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2018 o 11:44 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:45

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Chcem sa poďakovať za takmer všetky faktické poznámky a reagovať budem na to, čo si povedal ty, Eugen Jurzyca. A je to veľmi dobrá poznámka, že nielenže dôvodmi, pre ktoré sú určite namieste predčasné voľby, sú tie udalosti, o ktorých som hovorila ja, je to aj hospodárska politika, ktorú súčasná vláda robí alebo ktorú, možno preto, ako ju robí, aj dobre, že nemá čas ju robiť, pretože sa venuje hlavne sama sebe, miesto toho, aby sa venovala našej krajine. Viacej sa z médií dozvedáme o tom, ako kto vyzýva ktorého svojho koaličného partnera, aby si ktorého svojho nominanta odkiaľ stiahli a odkiaľ kam presunuli, ale faktom je, že súčasná vláda sa snaží verejnosti zakryť oči pred realitou rôznymi, rôznymi populistickými balíčkami a tie už aj prinášajú svoje ovocie. A napriek tomu, že sa táto vláda vezie na pozitívnych výsledkoch nielen slovenského ekonomického rastu, ale hlavne teda medzinárodného, tak napriek tomu už aj táto idylka sa javí, že končí, pretože už som zachytila niekoľko reportáži o tom, ako zdražievajú potraviny. A toto je výsledok, napriek dobrým časom je toto výsledok zlej hospodárskej politiky a ja sa obávam, že takýchto zlých správ bude pribúdať s časom, kedy, kedy sa budú uplatňovať výsledky ich práce.
Čiže nielen tá morálna rovina je dôležitá, aj keď o nej som ja hovorila asi najviac, ale faktom je, že, že tým dôvodom je aj ich zlá hospodárska politika. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2018 o 11:45 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:47

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň, ešte raz. Dnes ideme skrátiť funkčné obdobie Národnej rade, ktorá si tou koaličnou väčšinou už druhýkrát vybrala vládu kontinuity. Z môjho pohľadu je to ale najmä vláda kontinuity káuz, hádok, naťahovačiek a hlavne zlých zákonov. Janka už spomenula, že Robert Fico aj Robert Kaliňák sú síce už minulosťou, ale, bohužiaľ, iba naoko. Stále sa snažia tie nitky ťahať. Videli sme to, keď tu bola pani ministerka Saková, ako si ju pán Kaliňák strážil. No a čo sa týka pána, pána Roberta Fica, poslanca Národnej rady, ktorý sa stal predsedom klubu, tento na výbory nechodí, v rozprave nevystupuje, zákony neprekladá, takže otázka je, čo vlastne robí.
Človek by čakal, že po tom, ako táto koaličná časť poslancov dala dôveru tejto novej vláde Petra Pellegriniho, tak nastane nejaký reštart. No ale toto sa nestalo a tomuto divadlu neuverili ani len ľudia na uliciach. Kauzy pokračujú, či už je to obrana, školstvo, poľnohospodárstvo. K tejto poslednej oblasti by som priložil jednu spiacu kauzu, ktorá sa ale ťahá už 25 rokov. Ide o reštitúcie vo Vojenskom obvode Javorina. Dnes to tu už dokonca dvakrát zaznelo. Napriek požiadavkám reštituentov na vydanie svojho vlastníctva ministerstvo ani počas tejto vlády stále nekoná. Ľudia 25 rokov čakajú. Na budúci týždeň pán poslanec Fecko pozval zástupcov reštituentov na stretnutie so zástupcami ministerstva, budeme riešiť aj túto otázku a touto cestou si vás dovoľujem všetkých pozvať. Ale nič to nemení na tom, že títo ľudia 25 rokov čakajú a stále v rukách nemajú nič. Bol pre nich zavedený tzv. zjednodušený register, ale slovo zjednodušený, paradoxne, prinieslo iba ďalšie, ďalší chaos a prieťahy.
Bola to práve vláda Ivety Radičovej, kedy Ľubo Galko zrušil tento vojenský obvod k 1. 1. 2011, no a reštituenti sa tomu tešili presne dva roky, kým zase druhá vláda Roberta Fica nezaviedla tzv. Chránené vtáčie územie Levočské vrchy, no a teda o nich bez nich, o týchto ľuďoch sa opätovne rozhodlo, že budú mať nejakú ťarchu. A vláda, ako hovorím, sa neponáhľa ani v tomto volebnom období s riešením tejto problematiky.
Ja som ale v prvom rade energetik a tých káuz, ktoré tu máme od začiatku tohto volebného obdobia práve v energetike, bolo naozaj neúrekom. Začnem takou pomerne zložitou kauzou, ktorá sa volá kauza Gabčíkovo. Táto sa ťahá od prvej vlády Roberta Fica, ale teraz, za tieto dva roky tam nastala mimoriadna eskalácia. Hovoríme o anexii Vodného diela Gabčíkovo, túto vec riešil dokonca odvolací súd a senát pod vedením predsedníčky Andrey Hajtovej a ten v roku 2015 rozhodol o tom, že všetko je v poriadku, celá anexia je v poriadku a jednoducho Slovenská republika nikdy nič neporušila. Voči tejto osobe bola vznesená aj námietka zaujatosti, pretože pani Andrea Hajtová je sestrou Moniky Jankovskej, vtedajšej a, žiaľ, aj dnešnej štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti. Áno, tej istej pani Jankovskej, ktorú sa napriek odporu pani exministerky Žitňanskej snažila strana SMER – SD pretlačiť do Súdnej rady. Vtedy tá námietka nebola akceptovaná a keďže Slovenské elektrárne vyšli zo sporu ako poškodené štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba, rozhodli sa nárokovať si odškodné. No a potom bol ten slávny arbitrážny súd vo Viedni minulý rok, možnože si spomeniete, ten sa oprel o toto rozhodnutie krajského súdu a povedal, že áno, zmluva o odškodnení, ktorá je naviazaná na zrušenú zmluvu o prevádzke, je takisto neplatná.
No a čo nás to všetko stálo? K dnešnému dňu to bolo 13 miliónov eur, to bola Vodohospodárska výstavba, akciovka. MH Manažment, tých to stálo 12,5 milióna, no a vo vzduchu visí podielová odmena právnikovi Bžánovi, jej základ, to stomiliónové odškodné pre Slovenské elektrárne bolo pritom slovami Roberta Fica, nášho kolegu v Národnej rade, ešte v roku 2015 označené za "vycucané z prsta". To znamená, že my sa tu bavíme o nejakej odmene, ktorá nemá vôbec žiaden základ pre svoj výpočet. Dokonca aj nový predseda Úradu pre verejné obstarávanie pán Hlivák skúmal túto zmluvu a našiel tam sedem porušení zákona. No a čo je to, celého tohto chaosu, ktorý sa rozbehol okolo vodného diela, výsledkom? Zrušená zmluva o prevádzke, o odškodnení a dokonca aj dohoda o usporiadaní majetkovoprávnych vzťahov medzi Slovenskými elektrárňami a Vodohospodárskou výstavbou. A my vďaka konaniu vlády, aj tejto vlády, vlády, ktorá má poverenie koaličných poslancov tejto Národnej rady, tak táto vláda spôsobila to, že my dnes vôbec nevieme, komu toto Gabčíkovo vlastne patrí.
Potom tu máme ďalšiu veľkú energetickú kauzu, ktorá sa ťahá už mnohé roky, a to je práve kauza alobal. Tejto sa venujeme veľmi intenzívne s mojimi kolegyňami Renátkou Kaščákovou, Ankou Zemanovou, Jankou Kiššovou. Jedná sa o tzv. dotácie na výrobu elektriny z domáceho uhlia. Toto zaviedol ešte v roku 2005 Mikuláš Dzurinda, čiže paradoxne malo by sa jednať o kauzu Dzurindovej vlády. Ale vtedy to bolo zavedené na to, aby sa tá podpora zamestnanosti a tá situácia na tej Hornej Nitre zastabilizovala a aby sa našli nejaké alternatívne programy. Od dvetisíc piateho ubehlo 13 rokov a paradoxne tá podpora, ktorá mala niečo riešiť a ktorá mala proste priniesť riešenie do tohto regiónu, nielenže postupne klesala, ale ona, naopak, narástla a má trvať až do roku 2030.
Hornonitrianske bane Prievidza dokonca hovoria o otvorení nového ťažobného poľa a pritom my tam máme obrovské množstvo ďalších investorov, ktorí klopú na dvere, ktorí majú záujem o aj týchto baníkov. Ale nie, nám je, bohužiaľ, prednejší alobal. Hovorí sa o rekultivácii, na ktorú musia Hornonitrianske bane vytvárať rezervný fond. No ale keby sme začali čerpať rezervný fond a prišli by k rekultivácii, tak celý alobal skončil. No a potom je tu zastrašovanie baníkov tým, že prídu o prácu, tým, že ich nikto nezamestná, a keď nepodpíšu petíciu za zachovanie baníckych pracovných miest, tak prídu o robotu.
Potom je tu teplárenské nevoľníctvo. Toto sme v tomto volebnom období predkladali už dvakrát. Chceli sme dosiahnuť, aby si ľudia mohli vybrať, akým spôsobom budú mať doma vykurované a akým spôsobom si budú riešiť prípravu teplej vody. Toto bolo takisto riešené aj v minulom volebnom období. Paradoxne, táto Národná rada sa absolútne, postavila k všetkým týmto spotrebiteľom tepla absolútne macošsky. S vami o tomto probléme sa tu v Národnej rade okrem opozície v koalícii jednoducho nikto nebaví a ľudia trpia. Neexistuje tu žiadna konkurencia, ceny tepla rastú, máme tu monopoly teplárenské, ktoré toto svoje postavenie zneužívajú. Výsledkom, vysoké ceny tepla.
A mali sme tu aj inú kauzu, ktorá sa týkala cien energií, cien energií tepla, vody, plynu a elektriny. Minulý rok to bolo za tie ističe, vtedy sa hovorilo o tom, alebo teda pán Robert Fico hovoril kedysi o stabilných cenách energií, ale zabudol podotknúť, že sa jedná o stabilne vysoké. Chvalabohu, bol tu nátlak opozície, vďaka čomu došlo k trhaniu faktúr a návratu k tým minuloročným vyhláškam. Ale paradoxne máme tu novú vyhlášku z dielne Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorá opätovne hovorí o tom, že väčšina cien v elektroenergetike by sa opätovne mala presunúť do fixu. Toto opätovne môže spôsobiť ďalšiu novú kauzu vysokých cien energií. Našťastie, zatiaľ je to v MPK-čku, v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Uvidíme, ako to celé dopadne.
A toto priamo súvisí aj s regulačným úradom. Máme tu nového predsedu regulačného úradu, ktorého si zvolila táto vláda alebo vybrala táto vláda. Ale my v Národnej rade sme im to umožnili, aby si ho vybrali a aby ho nemusel schvaľovať prezident, pretože v minulosti to tak bolo. Skrátka, akousi účelovou zmenou zákona si tu vláda dosadila svojho nominanta na úrad, ktorý má rozhodovať o cenách energií tak, aby ho mohla neskôr ovplyvňovať. A to sa koniec koncov aj deje, mali sme tu nedávno jeden návrh zákona, našťastie, bol stiahnutý, ale ktorý prišiel práve z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Nebudem už hovoriť o tom, že na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví nastali tzv. druhé Komjatice. Pán Jahnátek si tam naťahal opäť svojich, ale to už, chvalabohu, s týmto Národná rada nemá nič spoločné.
Ale potom tu máme G-komponent, tzv. poplatok za prístup, ktorý sa opätovne snaží práve pán Holjenčík a práve cez ministerské zákony prepašovať pozmeňujúcim návrhom do našej legislatívy.
Toto je iba zopár tak narýchlo tých káuz, ktoré sa dotýkajú priamo energetiky. Tieto vznikli vďaka tichému súhlasu Národnej rady, ktorá dala dôveru vláde, ktorá koná, ako koná, nerobí pre ľudí, a keď, tak robí iba pre tých svojich. Aj z tohto dôvodu podporím návrh na skrátenie volebného obdobia Národnej rade, ktorá vyslovila takejto vláde dôveru, pretože túto dôveru nemá, ani moju a ani tých ľudí na námestiach.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.5.2018 o 11:47 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video