33. schôdza

12.6.2018 - 25.6.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

13.6.2018 o 15:35 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:19

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som na jednej strane veľmi rád, že sme tu otvorili problematiku sestier. Sestry sú naozaj nesmierne dôležité v zdravotníctve, kvôli tomu nám v podstate teraz naozaj začínajú kolabovať niektoré oddelenia, lebo ich tam nemáme dostatok.
Tento pozmeňovací návrh podľa mňa nevykopával žiadnu vojnovú sekeru, ja by som bol fakt veľmi rád, keby sa nám podarilo možno aj teraz tu na pôde parlamentu nájsť zmierlivú reč. V podstate tu sa absolútne nespochybňuje a dokonca ani ten termín praktická sestra. Tu sa len zavádza pojem registrovaná sestra a je to len následkom odporúčania Európskej federácie sestier, ktorá definuje štyri skupiny zdravotných profesionálov v ošetrovateľskej praxi. A potom v podstate, áno, riešime tu problém s odmeňovaním sestier.
Ja si myslím, že ja sa trošku snažím vcítiť do ich situácie, lekári si zvýšili tie platy a potom ony, keď tiež chceli zvýšiť platy, a podľa mňa úplne oprávnene, ony teraz odchádzajú naozaj do zahraničia a my ich máme nedostatok, tak, skrátka, lekári si zatiahli cez Ústavný súd ručnú brzdu a zvýšenie platov ich, skrátka, zakázali.
Tak máme tu naozaj potom problém v tom, že sa niekto cíti veľmi nepríjemne a bojuje za svoje práva a fakt by som bol rád, keby sme boli v tomto zmysle múdri a snažili sa riešiť podstatu problému a neobviňovali sa tu. Aj ja som mal s nimi rokovanie a ja musím povedať, že to rokovanie bolo veľmi ústretové a že treba naozaj obnoviť kvalitné rokovanie aj s komorou sestier, hľadať najlepšie pre pacienta. A preto verím, že bavme sa ďalej o ohodnocovaní sestier, to je naozaj nízke, my sme tu preto takto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2018 o 15:19 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Elena Červeňáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ako už povedal Marek, my nie sme proti praktickým sestrám, absolútne v tomto doplňujúcom návrhu. Praktická sestra nadobudne platnosť 1. septembra. V poriadku. Nám ide len o to, aby bola zavedená, aby bol rozdiel medzi sestrou, lebo sestra je regulované povolanie a praktická sestra nie je regulované povolanie, aby nebol zmätok v praxi, o to nám len ide po prvé.
Po druhé súhlasím s tebou, pán predseda, že sestra by mala mať v prvom rade ľudskosť, srdce pre toho pacienta a vedela veľmi rýchle rozmýšľať, keď je sama, nemá po ruke lekára absolútne, ja hovorím teraz na intenzívkach a rodiskách, ale to nielen tam, všade, pri príjme. V prvom rade, v prvom kontakte prichádza, do prvého kontaktu prichádza sestra s pacientom, ja nechcem vyvolávať hystérie alebo rozdiel, alebo niečo, alebo že proste ideme proti lekárom alebo proti iným zdravotníckym pracovníkom, absolútne nie. Ale keď my teraz nepomôžeme sestrám a pôrodným asistentkám, teraz, lebo teraz ich nieto, tak už bude, možnože o tri, o štyri o päť mesiacov už bude neskoro. Mne ide len o to.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2018 o 15:21 hod.

Mgr.

Elena Červeňáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:22

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Štefan, veľmi dobre si to povedal a v podstate bezvýhradne súhlasím. Ja by som chcel práve povedať to, že tieto vrcholné predstaviteľky komory sestier hovoria o zvyšovaní kompetencií a o zvyšovaní platov sestier. My sme za.
Čo mi u nich vadí a čo mi chýba, ony nechcú pripustiť a ani som to nikdy od nich nepočul, aby sa zvyšovali kompetencie a aj platy tomu, tým, ktorí sú pod nimi. Toto mi na nich vadí. Pretože ja im drukujem, ja chcem, aby mali zvýšené platy, zvýšené kompetencie, nikdy som proti tomu nevystúpil. To, čo my teraz tu tvrdíme, je to, aby sme posúvali aj tých, čo sú pod nimi, vyššie, aby sa nám to celé mohlo posunúť vyššie.
A presne tak ako si povedal a s tým nesúhlasím s Marekom, ktorý tu povedal, práve tieto vrcholné predstaviteľky Komory sestier v podstate pobabrali vtedy tie výpovede, výpovede sestier tým, že im tam dali takú klauzulu o pokute 3-tisíc euro, sestrám, ktoré mnohé sú samoživiteľky, samozrejme, mnohé sa potom k tomu nepridali. Tam ten štrajk bol neúspešný, a preto ani nemohli dosiahnuť to, čo mohli dosiahnuť. A nie lekári to pokazili tým, že dali, lebo Slovenská lekárska komora to dala na Ústavný súd, ale ona to dala na Ústavný súd preto, že s tým zvyšovaním platov štát nepovedal, odkiaľ tie peniaze majú prísť. A bolo by sa stalo napríklad v niektorých ambulanciách, že keď by ten lekár, ktorý nemal taký veľký kmeň, dostal tie platby od poisťovne, že nakoniec by bol tej sestre platil viac, ako by bol jeho príjem. Preto sa lekári bránili, pretože za tým zvyšovaním platov nešli peniaze.
Takže ale som za to. Toto treba riešiť komplexne, celú škálu od najnižšieho personálu po najvyšší a celé to nastaviť dobre.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2018 o 15:22 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:24

Tibor Bastrnák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tiež sa chcem poďakovať, pán poslanec, za tvoj názor, lebo ja si myslím, že to je dôležitá otázka a každá minca má dve strany minimálne, nielen jednu. A doteraz väčšinou sme sa bavili len z tej strany, že ten fókus bol zameraný hlavne na jednu stranu tej mince. Ty si otvoril aj tú druhú. A ja nechcem na nikoho ukazovať prstom, ale fakt je ten, na čo si upozornil, že boli tu urobené také chyby, ktoré boli.
A ja si myslím tiež, že sestričky zaslúžia väčšie kompetencie, zaslúžia väčší plat, to je úplne jednoznačné. Veď som hovoril o tom, že dúfam, že od 1. januára už aj budú mať väčší plat.
Na druhej strane, fakt je to veľmi dôležité kvôli pacientovi, aby v jednom tíme bola nejaká hierarchia. Ale, bohužiaľ, v poslednom čase tá hierarchia sa stráca veľakrát.
A preto je dôležité, aby sme premysleli fakt celý ten systém komplexne, aby sme pomohli systému, pomohli aj sestričkám, ale hlavne, tak ako si na to poukázal veľmi správne, hlavne pacientovi.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2018 o 15:24 hod.

MUDr.

Tibor Bastrnák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:26

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán predseda zdravotného výboru, na 99,9 % musím súhlasiť so všetkým, čo si povedal. To si nechal iba kúsok, lebo to už by bolo nie celkom normálne, keby som úplne so všetkým súhlasil.
Ale veľmi dobre tam bolo toľko bodov načrtnutých, čo treba asi urobiť, že ja by som sa pridával alebo hlásil do nejakej skupiny, ktorá by chcela rozprávať o tom, že ako s týmto problém ísť ďalej. Je tam naozaj strašne veľa vecí, ktoré sme zanedbali. S tým súhlasím. To hovorili tu viacerí ľudia. A naozaj sme sa dostali, a cítim to aj ja tak, že vplyvom vedenia sesterských organizácií do stavu, kedy sestry sa vytvárajú ako keby nejaký výlučný prvok v tom celom systéme a už ich naozaj už ten pacient až tak veľmi nezaujíma, ako iba svoje vlastné postavenie.
Ale ja si myslím presne to isté, čo vravia všetci ostatní, že práca sestier je nezastupiteľná. A preto som pripravený so svojimi vedomosťami alebo svojím entuziazmom pre túto vec prispieť do takej debaty.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2018 o 15:26 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:27

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No, ach jaj, táto koalícia lekárov v zdravotníckom výbore naprieč všetkým stranám a presvedčeniam, tak, pán predseda Zelník, asi sa prestanete usmievať a mňa to mrzí, ale musím vám povedať, že považujem za maximálne nekorektné od vás, aby ste svoje zlyhania a zlyhania tejto vlády, ktorá teda, ktorej veľká časť alebo tá podstatná časť má zdravotníctvo v rukách už dvanásť rokov, aby ste to dávali na vrub sestrám alebo komore sestier, ešte aj tak až, až pre mňa, až tak slizky, nechutne to robíte tak, že rozdeľujete tie sestry a nepoviete, že všetky sestry, lebo ich je príliš veľa a došli by ste o krúžky, tak poviete, iba konkrétne z tej komory nám tu robia problémy. Ale viete, ony tu nesedia, nemôžu sa brániť, nemôžu vám na to nič povedať. A považujem od poslanca a predstaviteľa naozaj za absolútne nekorektný boj, pretože ony sa nevedia brániť proti tomuto.
Vy sa nestarajte o to, čo povedali a nepovedali sestry. Vy sa starajte o to, aby ste napríklad nehlasovali za zlé návrhy, ktorý tu máme aj teraz, ktorý potom musíme opravovať ešte pred tým, ako prídu do platnosti. Ale akože takýmto spôsobom komunikovať nezdá sa mi to absolútne korektné.
Máte v rukách zdravotníctvo dvanásť rokov, alebo SMER má, vy ste teraz súčasťou tejto vlády a myslím si, že je tam oveľa viac vecí, na ktoré treba poukazovať a nie dávať na vrub konkrétnym ľuďom v sesterskej organizácii. Lebo viete, možno by aj iné boli vo vedení, len tie ženy a aj teda muži nemajú možno čas sa angažovať, pretože drú jak také kone, potom utekajú domov starať o rodinu, o deti, a ak ešte majú to šťastie, že potom ako pracujú, ešte nejakú majú. Potom zase na službu. Robia za, robia, jedna robí za tri a vy im poviete, no máte zlé vo vedení. No mohli by mať lepšie, pomôžte im, nebojujte proti nim.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2018 o 15:27 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:29

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Zelník, rovnako som rád, že si priblížil opäť celú tú históriu, kde sa začal problém so zdravotnými sestrami. A ja sa k tomu pridávam a kladiem otázku rečnícku, či azda zdravotné sestry, ktoré voľakedy končili zdravotné školy, boli zlé? Či azda tie absolventky zdravotných škôl neboli schopné sa vždy nastaviť na pokrok a na všetky tie nové medicínske postupy, ktoré boli vtedy, nedokázali to? Odpoveď, všetci ako sme tu, poznáme. Ale odvtedy, ako sa prijala, ja rovnako hovorím, nešťastná aproximácia toho európskeho práva, ktorá, dnes už budeme ťažko pátrať, kde to bolo spôsobené, tak začali naše stredné zdravotné školy chátrať a upadať. To si povedzme úplne otvorene.
A teraz to hovorím s plnou vážnosťou aj k tým kolegom, ktorí hovorili, pán poslanec Zelník, že tu hovoria len lekári, ja nie som lekár. Ale som bol na strane zriaďovateľa škôl, kde boli rovnaké zdravotné školy a videl som, akým spôsobom sme sa snažili zdravotným školám pomáhať. Táto cesta je správna a som rád, že sme nabrali odvahu, a oceňujem zvlášť, že dokonca sme nabrali odvahu naprieč politickým spektrom na pár výnimiek, pretože tu už nepomôže nám plakať, že nemáme dostatok sestier.
A ja súhlasím s tebou, Štefan, že ani nepomôže, keby sme dnes zvýšili platy, za ktoré ja sa budem určite podpisovať vždy, pretože hneď zo dňa na deň tie sestričky nenájdeme. A toto je to najhlavnejšie, čo je potrebné povedať.
A ešte posledná vec. Očakával som, pán kolega Zelník, že pani Cigániková povie, že ten návrh nie je komplexný aj preto, že napríklad sa nehovorí, odkiaľ tie peniaze zobrať, ktoré predniesli predkladatelia. A to je tiež jedna z vážnych vecí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2018 o 15:29 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:31

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. V ostatných rokoch sa veľmi často hovorí o nedostatku na trhu práce, nielen sestričiek, ale všeobecne. Všimnime si, že sa nikdy nehovorí o nedostatku top manažérov, ktorí zarábajú 10- alebo 20-tisíc, ale vždy sa hovorí o tých, ktorí zarábajú málo. To hovorím teda, že je to určite aj otázka ceny práce, tej mzdy a určite aj mnohých iných faktorov, ale tej ceny určite áno. Niekedy to vyzerá tak, keby sme verili všetkým tým rečiam, čo sa hovoria, ako by naše školstvo nedokázalo pripraviť dosť ľudí ochotných robiť za nízke platy, pretože tých, čo robia za vysoké platy, tých je dosť.
A nemyslím si, že je dobré spoliehať sa na to, že budú u nás ľudia robiť z presvedčenia a len z lásky k práci. Pretože keď takto, a podľa mňa nesprávne, identifikujeme príčinu problému, tak ho nebudeme ani správne riešiť. A ja som presvedčený, že nie je to ľahká robota, zvýšiť mzdy, kdekoľvek. Ale je to potrebná robota, ktorú musíme urobiť a nájsť tie cesty, nehovorím, že len v rozpočte, ale zefektívňovať systém, aby bolo viac na platy.
A súhlasím s tým, že zo dňa na deň, keď sa zvýšia platy, tak nepribudnú veľké počty sestričiek, ale zo dňa na deň, keď nebudeme zvyšovať, tak odídu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2018 o 15:31 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:33

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým za faktické poznámky. A chcem povedať, viacero tu zaznelo, otázka platov.
No, nikdy som nepovedal, že netreba zvyšovať platy v zdravotníctve. Neviem si predstaviť, sám som lekár a pracujem stále vo výkone a neviem si predstaviť, že by tam tie zdravotné sestry neboli. Je to fantastické. Robil som na jednotke intenzívnej starostlivosti, na operačných sálach. Je to fantastické, keď naozaj to, čo aj povedala kolegyňa Červeňáková, mnohokrát tie sestry aj cez nočnú dokázali toho pacienta preklenúť bez toho, aby toho lekára volali. Tá spolupráca, to bola kedysi fantastická.
Ja len hovorím o tom a stále prihováram sa k tomu, aby sme naspäť obnovili tú spoluprácu a tú fantastickú kolegialitu jeden medzi druhým, lebo na prvom mieste vždy pre nás musí byť ten pacient. Samozrejme, že si to vyžaduje aj zvýšenie platov, pretože tá práca všetkých tých zdravotníckych pracovníkov je náramne zložitá a náročná, fyzická, ale aj psychická. Veď to neni jednoduché, keď tá sestra má 60 kilov a ide polohovať alebo dvíhať pacienta, ktorý je nevládny a má 90 alebo 100 kilov. Ani dve ho nezdvihnú. Čiže toto všetko im treba uznať.
A nikto neni proti tomu, aby sa platy nezvyšovali. Len my chceme naozaj v tom zdravotníctve urobiť systémové zmeny. My musíme pripraviť odbornú prípravu a tá začína od základnej, strednej a potom aj vysokej školy. Ak toto neurobíme, systémové opatrenia, a teda to, čo sme urobili v zdravotnom výbore, že sme urobili zmenu na praktickú sestru, aby sme zatraktívnili ten prvý vstup pre tie zdravotné sestry, tak to si myslím, že to bola tá hlavná úloha.
A pani kolegyni Cigánikovej, to neni, že sme nedebatovali. Veď bol urobený prieskum, Asociácia nemocníc urobila prieskum, kde 87 % zdravotných sestier nám dalo za pravdu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2018 o 15:33 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:35

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pani ministerka, pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, otvorila sa tu debata o ohodnocovaní zdravotných sestier, padla tu otázka, odkiaľ na to vziať peniaze. Dovoľte, aby som trošičku si s vami zapolemizoval o tom, či do zdravotníctva dáva súčasná vládna garnitúra dostatok financií.
Do zdravotníctva dávame v priemere 6,9 % HDP a je to menej, ako tam dávajú Maďari, je to menej, ako tam dávajú Češi, je to trošku viac, ako tam dávajú Poliaci. A keď sa pozrieme v rámci Európskej únie, tak myslím, že priemer v EÚ je 9,9 % HDP. Keď si zoberieme priemer OECD, 9 % HDP.
Počúvame tu stále v čase ekonomického boomu, rastu, by som povedal, rekordnej konjunktúry, keď pán minister financií si na účte naozaj nachádza rekordné príjmy, počúvame tu stále, že do zdravotníctva sa nedá viac peňazí práve kvôli tomu, že je neefektívne spravované. Áno, je to pravda. Máme jeden z najneefektívnejších systémov, peniaze nám všelikde utekajú. Však preto ste tam nasadili krízového manažéra, ktorý má v tom robiť poriadok. Určite to vôbec nie je také jednoduché.
Ja sa pýtam, neviete vysvetliť pánovi ministrovi Kažimírovi, a však ja mu to tu hovorím každý rok pri predkladaní štátneho rozpočtu, že dajte do toho zdravotníctva viac peňazí, pretože sa tak či tak s takýmito financiami kvalitné zdravotníctvo robiť nedá. A keď má s tým problém, že kam tie peniaze dať, aby mu niekde neutiekli, tak mu povedzte, že dáte to na zvýšenie platov sestier. Kde je, prosím vás, v tomto problém? Ja v tom naozaj problém nevidím. A bude mať on pocit dobrý a dušu na mieste, že peniaze idú správnym smerom, a môžte ďalej robiť opatrenia, ktoré budú zvyšovať efektivitu zdravotníctva. Keďže, áno, všetci vieme, že tie peniaze nám utekajú všelikde. Takže toto je jedna vec.
Ďalšia vec, čo by som chcel povedať a fakt poprosiť, že, prosím vás, zakopme vojnové sekery. Ja chápem, že, ja to už cítim niekedy, to sú silné emócie, ktoré iskria z jednej strany na druhú. Ja na tomto mieste chcem len povedať, že, áno, bola síce vytvorená nejaká pracovná skupina, ktorá mala sa zaoberať touto zmenou koncepcie vzdelávania sestier, ale ja som na tú pracovnú skupinu ani raz pozvaný nebol. A stále tu s tým operuje, že vznikla nejaká pracovná skupina. To znamená, bol by som naozaj veľmi rád, keby sme začali seriózne o týchto veciach diskutovať, a všetci. A, samozrejme, treba pozvať opäť aj sestry. Ešte raz chcem povedať, že ja som mal s pani prezidentkou síce veľmi neskoro, ale mal som debatu a dalo sa s ňou rozprávať, počúvala, rozumeli sme sa. Nesúhlasili sme možno každý so všetkým, ale naozaj som videl veľmi konštruktívne riešenia aj z ich strany.
Toto, čo sme my dnes predložil, absolútne neruší žiadnu koncepciu, ktorú vy ste tu doteraz navrhovali, hoci ja si myslím, že sa tam treba o tom rozprávať, ja si stále myslím, že aj keď máme v legislatíve zdravotníckeho asistenta, že to vôbec nemusí byť maturitné štúdium, že to nemusí byť také dlhé štúdium, že to štúdium by mohlo trvať oveľa menej a možno by sme ich potom, tých ľudí, dostali ešte viac do systému. Takže naozaj tam sú rôzne pohľady, ktorými podľa mňa dokážeme ešte viac tomu zdravotníctvu pomôcť. Chce to len naozaj seriózne rokovať, diskutovať, rozprávať sa a ja verím, že dospejeme k najlepším riešeniam.
Ďakujem, ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.6.2018 o 15:35 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video