42. schôdza

18.2.2019 - 18.2.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 18:20 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:18

Tibor Bernaťák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som v podstate aj trošku ocenil príspevok pána kolegu Poliačika, naozaj si spomínal viacero vecí, kde pani ministerka, kde si ju ocenil jednak pri rokovaní s Bruselom, ale bolo by dobré možno aj spomenúť ďalšie veci, za ktoré by ju bolo potrebné pochváliť. Jednak zaviedla a vypracovala novú smernicu na prevenciu a riešenie šikanovania detí a žiakov na školách, potom vyriešila dlhodobo problematickú situáciu na Výskumnom ústave detskej psychológie a patopsychológie, či už zriadila, zaviedla nový rezortný informačný systém. Čiže tých vecí, ktoré sú veľmi vysoko pozitívne hodnotené, je oveľa, oveľa viac ako tých pár, ktoré si spomínal.
A čo sa týka tej SAV-ky, viete, ono je to veľmi komplikovaný problém, ale fakt asi ako všade zrejme ide o majetok. SAV-ka urobila zopár veľmi chybných rozhodnutí. Jednak nedošlo k oceneniu majetku, potom bolo tam aj riziko nedostatočnej transparentnosti, čo konštatoval aj NKÚ, aj generálny prokurátor vlastne spomínal, že možno jediný problém, ktorý tu vznikol a ktorý si tak matne ja pamätám aspoň z toho obdobia, bolo, že pani ministerka v dobrej viere chcela im vyjsť v ústrety, a práve to bola asi chyba, že to mala hneď na začiatku urobiť jasne a jasne to stopnúť, ako, ako vychádzať niekomu v ústrety, pretože SAV-ka úplne na poslednú chvíľu dodávala dokumenty, dodávala ich nedostatočne, v nedostatočnej kvalite a aj to neúplné, čiže zo zákona pani ministerka nemala inú možnosť ako to, čo urobila.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 18:18 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:20

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pôjdem po rade. Pán Paška, horné dva percentily akejkoľvek populácie budú vždy excelovať bez ohľadu na to, ako je nastavený systém. Vy sa pozrite na to, čo je pod nimi, že sa nám roztvárajú vlastne nožnice medzi výsledkami bohatých detí a chudobných detí a že, a že v strede medzi tým máme stále horšie výsledky tých detí, ktorí sú v tej šedej zóne, to je ten problém.
Druhá vec je, že ten rozdiel medzi týmito deťmi sa vďaka nastaveniu systému stále konzervuje. Slovensko je jedným z najviac konzervujúcich systémov, čo sa týka konzervácie sociálnych rozdielov. To znamená, že keď tam chudobné dieťa vojde, tak chudobné vyjde a tým bohatým sa darí vďaka tomu, že majú podporu zo strany rodiny.
A čo sa týka tých olympiád a tak ďalej, tam, tam nie, tam nie je problém v tom, že by sme nemali pár excelentných detí, tie vždycky máme a vždycky sme ich mali. Problém je v tom, že stále viacej narastá percento detí pod nimi dole nižšie v rebríčkoch, ktoré nedosahujú ani tie výsledky, ktoré dosahovali dajme tomu pred 10 rokmi.
Čo sa týka výsledkov pani ministerky, rezortný informačný systém mal byť zavedený pred 7-8 rokmi. To, že to konečne doklepli, nie je žiadny úspech. Už keby to nedoklepli, by to bol zločin. To bola vec, ktorá mala fungovať za Pellegriniho, nieže sa doklepávala teraz. Presne takisto ako, presne takisto, ale nehrajme sa, že je to obrovský úspech, to je vec, ktorá sa, ktorá sa tam ťahala posledné dlhé, dlhé roky, a že to konečne dokázali doklepnúť a pár mesiacov to funguje, by som za žiadny veľký úspech teda ne-, ne-, nevynakladal.
A opakujem ešte raz, tie veci, o ktorých som hovoril, ako sú systémové zmeny vo vzdelávaní, jednoducho nie je odvaha a nie je sila začať a to je tá chyba.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 18:20 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:22

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, vážená pani ministerka, voláte tu po dialógu, hovoríte, že nebol na školskom výbore, preto sa, si dovolím obracať sa priamo na vás, budem sa aspoň takto snažiť sa s vami nadviazať nejaký dialóg.
Pôvodne som mala pripravený do rozpravy príspevok, v ktorom som chcela detailne zoradiť všetky vaše prešľapy, ktoré ste stihli za ten krátky čas vo funkcii ministerky školstva urobiť, ale bolo toho toľko, že by som to určite nestihla v tom časovom limite, a preto sa pristavím iba pri niektorých kauzách, ktoré sa spájajú s vaším pôsobením na ministerstve školstva.
Dnes počúvame najmä o škandalóznom nakladaní vášho rezortu s verejnými zdrojmi, či už ide o eurofondy, alebo finančné stimuly. V skutočnosti však celé vaše pôsobenie na ministerstve školstva možno označiť za jeden obrovský škandál strany SNS, ktorá vás do ministerského kresla nominovala. Od samého začiatku je totiž viacerým z nás jasné, že vy doň jednoducho nepatríte, lebo na túto funkciu nemáte výbavu ani odbornú, ani morálnu, ani ľudskú. Po vašom nástupe do funkcie som bola s vami, pani ministerka, dvakrát v ostrej diskusii v RTVS, raz v rozhlasovej relácii a raz v televíznej. Obidva razy ma šokovala vaša nepripravenosť nielen na tému, ale celkovo na ministerskú rolu, ktorá sa prejavila jednak až zarážajúcou neznalosťou školského systému a zároveň bohorovnosťou, s akou túto svoju neznalosť dokážete prehliadať. Vy ste vo svojom príspevku spomenuli, že priemerná životnosť ministra školstva je 14 mesiacov a že vy už ste v tomto kresle 18 mesiacov, takže v postate nadsluhujete, ale že stále to nie je dostatok času na to, aby ste získali ten prehľad, potrebný prehľad o školskom systéme. Nuž z vášho správania je ale zjavné, že vy sa o to ani nesnažíte.
Domnievam sa, že najmä pre tú arogantnú bohorovnosť dnes čelíte odvolávaniu, pretože vám bráni viesť rezort s potrebnou dávkou zodpovednosti a pokory. Dôsledkom toho je fakt, že tu dnes musíte počúvať naše výhrady k vášmu pôsobeniu vo funkcii ministerky školstva, ktoré odkrývajú, že ste za ten čas nielenže nijako neposunuli vzdelávanie na Slovensku dopredu, ale že ste na ministerstve dokázali zdevastovať ešte aj to málo, čo tam ako-tak fungovalo. Tým by som mohla svoj príspevok skončiť a mnohí by rozumeli aj bez toho, aby som detailne pospomínala vaše jednotlivé zlyhania, ale keďže sme na parlamentnej pôde, tak sa patrí vysvetliť dôvody, pre ktoré sa pripájam k tým poslankyniam a poslancom, ktorí vám dnes chcú vysloviť nedôveru.
Začnem tým najčerstvejším škandálom. Mnoho už bolo povedané, ale nezaškodí si niektoré detaily znova zopakovať. Hneď v úvode tohto roka Nadácia Zastavme korupciu vo svojom blogu upozornila na to, že medzi zmluvami s úspešnými uchádzačmi o finančné stimuly zo štátneho rozpočtu získali najviac peňazí firmy Martina Babjara, ktorý má blízko k predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi. Rezort školstva firmám odobril príspevky v rozmedzí od 430-tisíc do 1,4 mil. eur. Firmy ako EXA Group, Biomedical engineering či Solmea pritom neboli zapísané v Registri partnerov verejného sektora. Viaceré z firiem, ktoré získali peniaze, nemajú funkčnú ani len webovú stránku a mnohé vykazujú v predchádzajúcich obdobiach nulové tržby. Slovníkom biznisu sa tomu hovorí neúspešné alebo pochybné firmy. Rezort školstva si v reakcii na tieto zistenia dovolil tvrdiť, že je všetko v poriadku, lebo formy si splnili všetky kritéria podľa zákona a zákon nezahŕňa podmienku o zápise v Registri partnerov verejného sektora. To považujem buď za hrubé nepochopenie pravidiel transparentnosti, o ktorú sa na Slovensku dlhodobo, a ako vidno, stále márne usilujeme, alebo rovno za výsmech tohto úsilia. Týždeň po zverejnení prvého blogu nadácie sme sa dozvedeli, že pri posudzovaní žiadostí o stimuly za vyše 33 mil. eur nemali posledné slovo odborní hodnotitelia, ale špeciálna ministerská komisia, ktorá mohla pokojne zmiesť zo stola aj projekty s vysokým hodnotením. Ministerstvo sa zároveň rozhodlo mená členov tejto komisie nezverejniť, vyhovárajúc sa na GDPR. Ďalšia podpásovka transparentnosti.
Ďalšie pochybnosti o postupe rezortu školstva sa objavovali týždeň čo týždeň. Môj kolega Branislav Gröhling už poukázal na zhodné formulácie v posudkoch hodnotiteľov, ktorí mali i o pridelení stimulov rozhodovať. Pri projekte za 1,3 mil. eur boli dva nezávislé posudky od dvoch rôznych ľudí od slova doslova odkopírované a iba preložené z češtiny do slovenčiny. Aj toto sa vám zdalo, pani ministerka, v poriadku. Najskôr ste tvrdili, že opisovanie posudkov nie je možné, pretože hodnotitelia pracujú v elektronickom systéme pod vlastnými prihlasovacími údajmi, a potom ste sa nám snažili nahovoriť, že určitá zhoda vo formulácii v posudkoch je bežná a žiaduca. To je ako pri tej strašnej hanbe s rigorózkou Andreja Danka, predsedu Slovenskej národnej strany, ktorá vás dosadila do funkcie ministerky. Tak ako on, ani vy nechcete pripustiť, že opisovať sa jednoducho nesmie. A keď sa také niečo prevalí, treba urobiť nápravu a niesť dôsledky.
Lenže vás ani ďalšie informácie neprimäli k tomu, aby ste si priznali chybu, a to pritom vôbec nešlo o maličkosti. Firma NEUROPOWER, ktorá získala zo stimulov 1,2 mil. eur, vznikla v roku 2016, nemá žiaden majetok ani zamestnancov a v priestoroch, kde sídli, o nej nik nepočul. Firma NaviDate, ktorá od ministerstva získala 770-tisíc eur spoločne s ďalšími podporenými firmami sídli v rodinnom dome.
A čo ste ponúkli namiesto vysvetlenia? Len odkaz, že máme prestať preverovať pochybné peňazovody, lebo škandalizovanie odborných aktivít odrádza hodnotiteľov od práce a firmy od uchádzania sa o podporu na svoju činnosť.
Zarážajúci bol aj bližší pohľad na hodnotiteľské posudky. Vyšlo totiž najavo, že tak ako Robert Fico a jeho najbližšie okolie nevie narátať do 15, problémy so sčítaním mali aj niektorí autori posudkov. Už spomenutá firma NaviDate totiž v priebežnom hodnotení získala 84 bodov zo 100. V sumári na prednej strane hodnotenia sa však uvádzalo o 10 bodov viac. Išlo o účelovú manipuláciu s počtom bodov, vďaka ktorej sa firma nedostala pod čiaru, pod ktorou už nárok na peniaze neprichádzal do úvahy. A to sa bavíme stále iba o prvom mesiaci tohto roka. Toto všetko sa udialo v januári 2019. A je toho toľko, že by to pokojne vydalo aj na viacročný škandál.
A vy ste nám, pani ministerka, namiesto vysvetlení a nápravy iba odkázali v médiách, že už toho máte plné zuby a že ste neprišli na ministerstvo tratiť svoje dobré meno. Nuž vedci, učitelia, rodičia žiakov, tí všetci vám odkazujú, že už toho majú plné zuby tiež. Ja len dodávam, že o stratu dobrého meno sa báť vôbec nemusíte, lebo to ste stratili už dávno. Prišli ste im oň, prišli ste oň ešte pred vypuknutím škandálu zo stimulmi. Stačí si pripomenúť vaše spory s vedcami v priebehu minulého roka alebo váš nešťastný nástup do funkcie ministerky spojený so zatiahnutím ručnej brzdy v procese už takmer pripravenej reformy vzdelávania.
Čo sa počas vášho ministrovania stalo s najväčšou reformou školstva za posledných 25 rokov, ktorú nám sľuboval váš predchodca Peter Plavčan, tiež nominant SNS? Krátko po zverejnení finálnej verzie dokumentu Učiace sa Slovensko, na príprave ktorého som pred nástupom do parlamentu spolupracovala aj ja, ste označili túto reformu, cestovnú mapu za nepoužiteľnú. Problém je, že ste učiteľom nič iné, lepšie neponúkli. Naopak, iba ste ich znechutili, lebo ste jedným šmahom znegovali ich vyše ročné úsilie, ktorým sa spolupodieľali na príprave potrebných zmien v školstve. Učiteľská verejnosť zaslala k dokumentu Učiace sa Slovensko takmer 4-tisíc pripomienok, takže nemôžete povedať, že učitelia nemali o reformu záujem alebo že boli voči nej skeptickí. Naopak, autorom Učiaceho sa Slovenska sa podarilo na rôznych diskusiách a okrúhlych stoloch učiteľov presvedčiť, aby vložili svoju energiu do prípravy tých najlepších možných riešení, a oni to naozaj urobili. Na Slovensku sa stal po rokoch planých sľubov zo strany ministerstva malý zázrak. Učitelia skutočne uverili, že tentoraz by to mohlo vyjsť, a vy namiesto toho, aby ste na to nadviazali, ste im prakticky ihneď po nástupe do funkcie odkázali, že z toho zase nič nebude. Pripomeňme si vaše kroky v tomto čase. Najprv ste chceli učiteľom zalepiť oči zbrusu novým Národným programom rozvoja výchovy a vzdelávania, ktorý ste im sľubovali predstaviť do konca roka 2017. Vzapätí ste avizovali, že to bude až v marci 2018. Na májovom rokovaní školského výboru parlamentu ste ďalší odklad zdôvodňovali výjazdovým rokovaním vlády a nový termín ste radšej ani nesľúbili. Medzitým ste do médií povedali, že ste v rezorte nacenili reformu na 1,2 mld. eur v priebehu desiatich rokov. Vraj na to máte analýzu. Keď som túto analýzu žiadala od rezortu cez infozákon, rezort mi odpovedal, že žiadna takáto analýza neexistuje. Uprostred mája ste naraz oznámili, že Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania už pripomienkujú ministerstvá, no dialo sa tak mimo štandardného pripomienkového konania, teda utajene. Finálny národný program ste napokon zaradili do programu júnového rokovania vlády, ale až na poslednú chvíľu, aby nemohol byť vopred zverejnený a odbornou verejnosťou komentovaný. Ja sa ani nečudujem, v konečnom dôsledku sa ukázalo, že váš reformný návrh nebol nič svetoborné, v podstate šlo iba o nesúrodé výňatky z Učiaceho sa Slovenska, ku ktorým sa dosť diletantsky prilepili state o fínskom vzdelávacom zázraku a menoslov fínskych expertov, z ktorých niektorí dokument vôbec nevideli.
Ja osobne vám vyslovujem, pani ministerka, nedôveru už len za to, ako nezodpovedne ste naložili s dôverou učiteľov, ktorú do reformy vzdelávania pri vašom nástupe do funkcie vkladali. Každý ďalší minister školstva, ktorý príde po vás, sa bude musieť uchádzať o túto ich dôveru opäť nanovo, takpovediac od nuly. A ja sa obávam, že reálne hrozí, že bezúspešne, pretože vďaka vám sa pomerne veľká časť učiteľov nadobro zatvrdila a stratila chuť na akékoľvek zmeny, hoci bez nich sa naše školstvo iba potápať.
Na záver sa dotknem ešte jedného vášho majstrovského diela, pani ministerka, a tým je nový systém riadenia na úrovni ministerstva školstva. Kuriózne, nezmyselné personálne zmeny na ministerstve ste odštartovali už v roku 2017, keď ste predniesli na rokovaní vlády návrh, aby sa novým generálnym tajomníkom vášho služobného úradu stál mediálny poradca Andreja Danka Lukáš Machala. Osoba, ktorá sa zviditeľnila tým, že na sociálne sieti šírila konšpiračné články o sprisahaní iluminátov a o prípravách na začatie tretej svetovej vojny. Pán Machala na ministerstve nepôsobí len kvôli mediálnemu tlaku, vy ste jeho nástup do poslednej chvíle obhajovali. Začiatkom roka 2018 začal na ministerstve platiť nový organizačný poriadok, ktorý priniesol aj viaceré kompetenčné zmeny, okrem iného čudné šachovanie s Inštitútom vzdelávacej politiky, ktorého cieľom zrejme nebolo nič iné, len vyšachovať jeho riaditeľa z funkcie. Vo svojich funkciách skončili postupne aj ďalší pre vás nepohodlní ľudia, keď poukazovali na nezmyselnosť niektorých vašich opatrení. Po ukončení reorganizačných zmien sme zistili, že sa na ministerstve zrušilo 237 miest a následne sa vytvorilo 231 nových miest v odboroch, ktoré sa iba spojili alebo premenovali. To nie je skutočná reorganizácia, to je jej predstieranie, pani ministerka. Toto je v kocke váš prínos v rezorte školstva, Potemkinova dedina namiesto reformy vzdelávania, predstieranie racionalizácie a eliminácie nepohodlných ľudí v rezorte namiesto skutočnej reorganizácie a prelievanie peňazí daňových poplatníkov do súkromných vreciek pochybných ľudí a ich firiem.
To je smutná vizitka akademičky, ktorá po nástupe do funkcie vzbudzovala v mnohých veľké nádeje, že konečne niekto pohne so školstvom. Z akademičky sa napokon vykľula obvyklá politická nominantka, ktorá strane, ktorá ju do funkcie nominovala, drží chrbát bez ohľadu na škandály, ktoré sa cez ňu valia. To nemá s hrdosťou, odbornosťou a slušnosťou nič spoločné. To je iba, ak chcete, korektne nekompetentné.
Pani ministerka, po tomto všetkom, by ste, myslím, mala podať demisiu sama.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.2.2019 o 18:22 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:36

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. (Povedané so smiechom.) Aj za zapnutie mikrofónu. (Povedané so smiechom.)
Ja by som nadviazala pri všetkých tých prešľapoch a vrátila by som sa trošku do minulosti. V jednom rozhovore z roku 2015 pani ministerka, vtedy ešte pracovala v Ústave prognóz SAV, odpovedala na nasledujúcu otázku: „Situácia sa mení aj v ekonomike nielen v demografii, bude musieť prísť niekto s novým modelom podľa ktorého budú štáty a ekonomiky fungovať?“
Pani ministerka odpovedala: „V tom roku určite áno. Teraz slovenskú ekonomiku ťahajú najmä veľké firmy, napr. automobilky. V roku 2050 tu pravdepodobne už nebudú, presťahujú sa do možno do Afriky, Ázie. Uvidíme, či budeme vedieť vytvoriť nové pracovné príležitosti vo vysoko technologicky náročnej výrobe, alebo budeme perifériou. Závisí to od našej schopnosti podporovať výskum, vedu a informatiku. To zatiaľ kríva, veda a výskum nie sú pre Slovensko priorita.“ Takže to sú slová pani ministerky z roku 2015, to, že sme dnes tu, svedčí o tom, že napriek tomu, že dobre viete, čo nás v roku 2050 čaká, robíte všetko preto, aby sme na tej periférií skončili. A ja len dúfam, že to nebude ruská periféria.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 18:36 hod.

Mgr.

Natália Milanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:38

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Zimenová, dobre, že si pripomenula aj toho Lukáša Machalu, aj keď to nie je dôvod, pre ktorý dnes sa snažíme vysloviť nedôveru pani ministerke, ale taký oblúk smerom k pánu predsedovi Dankovi tam určite možno vytvoriť a plagiátorstvo pána predsedu Danka je určite jedným z dôvodov, pre ktoré by ministerka školstva, ktorá nedokáže jednoznačne povedať, že plagiátorstvo je plagiátorstvo, mala skončiť vo funkcii. A ja som doteraz nepočul jasné vyjadrenie teda v tejto parlamentnej rozprave k tej plagiátorskej kauze, ktorá už je preukázaná, už to nie sú len nejaké mediálne dohady, a teda nehrajme sa na slovíčka za to, že v tej predmetne analýze, resp. v rozhodnutiach akademického senátu sa explicitne slovo plagiát nespomína, to, čo je tam opísané je plagiát, to, čo sa tam konštatuje, je, že boli porušené pravidlá, ktoré platili aj vtedy, platili aj dávno, dávno pred tým, a od ministerky školstva by v tejto veci malo zaznieť úplne jasné slovo. Ja teda pevne verím, že ešte sa k tomu pani ministerka dostane, alebo keďže pani poslankyňa Zimenová to spomenula, vo svojom diskusnom príspevku, tak niektorý z koaličných kolegov, napríklad pán poslanec Bernaťák, sa vyjadrí aj k tej kauze plagiátorstva, keďže sa k nej vyjadrovala pani poslankyňa Zimenová vo svojom príspevku, prípadne niektorí ďalší kolegovia z SNS, ktorí sa aktívne zapájajú do rozpravy, by mohli čo-to povedať aj k tejto téme, lebo je to teda veľmi zaujímavá téma, veľmi zahanbujúca a vôbec tu o nej nehovoríme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 18:38 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:40

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegyni Zimenovej. O kolegyni Zimenovej sa teda rozhodne nedá povedať, že by tu chcela - a hlavne do školstva - vnášať politický boj, pretože školstvu a vzdelávaniu sa venovala pred vstupom do politiky, venovala sa mu aktívne, a preto vstúpila do politiky, aby práve to školstvo posunula dopredu. Keď ona hovorí, že pôsobenie ministerky Lubyovej je veľkým sklamaním, tak tu možno počuť aj hlas sklamaných učiteľov, pedagógov, všetkých, ktorým to školstvo leží na srdci.
A ja som teda ešte nezažila ministra, ktorý by za tak krátky čas dokázal toľko vecí doslova pokaziť. Hovorili sme o Slovenskej akadémii vied, nespomenuli sme chaos s osemročnými gymnáziami, kedy v podstate si to odniesli rodičia, ktorí do poslednej chvíle nevedeli, či sa ich deti môžu prihlásiť, alebo nemôžu prihlásiť, boj proti odborom a rôzne ďalšie zbytočné problémy, ktoré pani ministerka na svojom poste vytvárala.
Ja si myslím, že školstvo má svojich problémov dosť. Jeden z takých hlavných problémov je ten, že úroveň vedomostí našich detí neustále klesá. Toto je kľúčový problém, ktorý by sme mali riešiť. Nie vytvárať ďalšie nové a nové problémy, príp. škandály a kauzy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 18:40 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:41

Tibor Bernaťák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mňa len mrzí v tom vystúpení aj na začiatku taká bohorovnosť, a ktorá bola vlastne takou, podčiarknutá bola až takou nenávisťou nejakou osobnou, asi žlčou. Ja neviem, ja nerozumiem tomuto vystúpeniu, aspoň toho jeho začiatku som absolútne nerozumel. Proste ja, ja nerozumiem, kde toľko zla sa zrazu vo vás zobralo. Tu nebol ani jeden poslanec, ani jeden diskutujúci doteraz, ktorý by nehovoril aspoň trošku s takou, nechcem povedať, že pokorou, no normálne, vecne argumentovať. Toto bolo naozaj veľmi osobné a fakt veľmi nenávistné vystúpenie. Samozrejme, každý môže mať iný názor na jednotlivé kroky a pôsobenie pani ministerky, ale toto bolo naozaj trošku cez čiaru.
Ja len spomeniem jednu vec, ktorú ste hovorili znova a tá bola, že vlastne tie projekty boli zlé, a spomínali ste zase aj to porušenie zákona o Registri partnerov verejného sektora. Znova zopakujem, čo som už hovoril, sedí tu pán Dostál, bol tu aj pán Baránik, obidvaja právnici, nedovolia si povedať, že bol porušený zákon, pretože o tomto môže rozhodnúť jedine súd, nikto iný, jedine súd. Tak vás poprosím trošku naozaj vážiť slová. A fakt mrzí ma tento tón vášho vystúpenia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 18:41 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:43

Zuzana Zimenová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Budem reagovať od konca. Najprv na pána Bernaťáka. Nuž neviem, ja mám žlčník v poriadku, pán Bernaťák. Ak sa vám zdalo, že teda moje vystúpenie nebolo adekvátne, neviem, voči čomu.
Ja som všetko podložila argumentami a áno, bola som aj trochu osobná, pretože na tejto pôde máme na to právo. A nemyslím si, že práve v oblasti vzdelávania, ktorá sa veľmi dotýka budúcnosti našich detí, sa treba hrať na to, že budeme hovoriť iba technokraticky, odborne len o istých údajoch a počkáme si, ako to dopadne, aká bude analýza právna. No nije! Celé pôsobenie pani ministerky naozaj takýmto štýlom veľmi osobne vnímajú učitelia. Dovolím si povedať, že to, čo som, som spomenula v rozprave aj o jej vystupovaní, aj o tom, akým spôsobom dokáže sklamať ľudí, tak toto iba tlmočím názor učiteľov, ktorí sa na mňa obracajú v tých rozhovoroch. A to je vážna vec, ona naozaj sklamala státisíce učiteľov. To si povedzme rovno.
Ďakujem pekne aj za vystúpenia ostatných a prikláňam sa k tomu, čo povedal pán poslanec Dostál, že ja dúfam, že sa tu bude ešte viacej hovoriť aj o tom, akým spôsobom sa pani ministerka postavila k tomu, že teda predseda strany SNS pán Andrej Danko naozaj odpísal svoju rigorózku, že je to plagiát. Naozaj to je plagiát a ona nijakým spôsobom nevysvetlila svoj postoj k tomuto a dáva vzor vlastne v rezorte školstva taký, že však veď je to jedno. Tak to by sme mali naozaj zahrnúť do tejto rozpravy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 18:43 hod.

Mgr.

Zuzana Zimenová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:45

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, vážená pani ministerka, momentálne neprítomná, dúfam, že čoskoro prítomná, slovo plagiát teraz pred chvíľkou zaznelo a myslím si, že malo by zaznieť aj viacejkrát. A som rozmýšľal, že čo vo mne vyvolávate, aké pocity, a mám taký pocit, že, pani ministerka, asi najviac vo mne evokujete ten plagiát. Mnohí ľudia na Slovensku totiž, keď ste sa do tejto funkcie po Plavčanovi dostali, tak, tak až s úžasom hovorili a pozerali, čítali, že wau, čo sa tomu Dankovi podarilo, jakú ženskú na, za tú ministerku školstva zohnať. A učiteľská obec k vám vzhliadala s nádejou. Myslela si, že konečne po tých dlhých rokoch pľundrovania ministerstva školstva a školstva samotného, čo ho SNS má v správe, konečne príde človek, ktorý sa vyzná, ktorý to bude robiť čestne, poctivo a nebude brať ministerstvo financií ako nejakú korisť, ktorú treba ošklbať ako nejakú hus od posledného peria, a vycucať odtiaľ štátne financie, ktoré tam sú, tak ako to zvykli predošlí ministri v správe alebo nominovaní stranou SNS.
Čiže tie nádeje a očakávania vo vás vkladané boli obrovské, veľké, ale v skutočnosti nakoniec sa ukázalo po všetkých tých špinavostiach, ktoré ste urobili, po všetkých tých špinavostiach, ktoré ste kryli, po všetkých tých arogantných vystúpeniach plné ľúbivých slov a drístov, sa ukázalo, že ste len jeden obyčajný plagiát. Áno, plagiát, ktorý bol niekedy nádejou, ktorý sa zdá alebo na začiatku zdal, že môže byť zmenou k lepšiemu, ale v skutočnosti sa ukázal, že je to v podstate len kopirák jedna k jednej toho, čo boli predošlí ministri za SNS, že vám nezáleží na tom, aby sme mali deti v školách, ktoré budú učiť deti viac žiť a myslieť, nielen odpovedať na otázky, že vám nezáleží na tom, aby sme peniaze, ktoré máme, môžeme povedať, že darované z Európskej únie na to, aby sme rozvíjali naše školstvo a vedu, ale záleží vám na to, aby sa peniaze dostali na tie správne účty, ktoré vám zrejme po večeroch vypisuje do esemesky Andrej Danko. Lebo inak, prepáčte, inak mi to nepripadá jako to, že s takýmto spôsobom spolupracujete s predsedom Národnej rady, lebo nemohli by ste inak obhajovať jednoznačne dokázané rozkrádanie verejných zdrojov, jednoznačne dokázané manipuláciu pri prideľovaní prostriedkov či už v jednej, druhej, tretej kauze. A hlavne pri tej poslednej kauze, kde ešte aj vašemu tatíčkovi sa ušlo. V normálnej, civilizovanej krajine by stačil iba ten tatíčko. Že ak by sa prevalilo, že dcéra pridelila v podstate financie firme, v ktorej tatíčko vystupuje, tak by sa s hanbou veľmi rýchlo odpratala tam, kde patrí, a nesnažila by sa tu vystupovať viac ako hodinu. Ja neviem, ani som to nepočítal, ani sa to spočítať nedá, s kadenciou podobnou pánovi Čížovi a obhajovať tu evidentné amorálne zločiny, ktoré SNS v tomto rezorte pácha.
Dovoľte, aby som vám pri týchto kšeftoch, ktoré kryjete, ktoré páchate, ktoré zrejme sú aj vo vašej réžii, lebo inak mi to nepripadá, pripomenul opätovne, som vám to pripomenul aj cez faktickú poznámku, štyri mená. Sú to štyri mená ľudí z SNS už právoplatne odsúdených a čakajúcich na právoplatné odsúdenie, keďže sa odvolali, ktorí dostali tresty viac ako desať rokov natvrdo. Za to, že poslúchali evidentne predošlé vedenie SNS a povedali si, že to, čo je štátne, predsa nebolí a to je naše a treba to presmerovať na tie správne účty. Je to Igor Štefanov, Marián Janušek, Jozef Valo a Ľubomír Neslušan. Jedno je kauza nástenka, kde sa ukazuje zo zdôvodnenia rozsudku, že vlastne na tej nástenke, čo tí ľudia z SNS argumentovali, že však bolo to za dverami na druhom poschodí na nástenke, že podľa toho rozsudku to na tej nástenke ani vôbec nebolo, že posudky sa robili až potom, ako, ako boli peniažky pridelené, ako boli zmluvy podpísané.
A potom druhé je kauza Gemerský mlyn, kde takisto na poslednú chvíľu pred voľbami 5 mil. skončilo na tých správnych účtoch, 5 mil. eur z našich spoločných peňazí.
Títo štyria ľudia z SNS už dnes sa dožili toho spravodlivého trestu a ja vás chcem, pani ministerka, v dobrom varovať, aby ste veľmi rýchlo hamovali, lebo Andrej Danko vás evidentne hodí cez palubu. Keď príde isté k istému, tak dopadnete presne takisto ako títo štyria ľudia, Štefanov, Janušek, Valo a Neslušan, že nie Slota je dnes v base, nie Slotovi hrozí 12 rokov natvrdo ako tým ďalším dvom, Valovi a Neslušanovi, ale tí ľudia, ktorí to spískali, ktorí to obhajovali, ktorí to podpísali, ktorí to mali strážiť a neustrážili.
Čiže, pani ministerka, vy rovnako ste zodpovedná a môžte si teraz sa tu vyhovárať cez pána tuším Bernaťáka, pred chvíľkou tu vystupoval, že čo si to tu dovoľujete súdiť, to môžu rozhodnúť len súdy. Ale keď je dnes niečo evidentné, že tie firmy, ktoré dostávali od vás dotácie, mali byť v Registri partnerov verejnej správy a tam jednoducho neboli, tak ten výsledok toho súdu je jasný, ako to dopadne. Pani ministerka, máte kriminál na krku, to si dnes trúfam povedať z tohto miesta. A možno za päť rokov, možno za desať ako v prípade nástenky sa to dozviete vy sama. Ja vám odporúčam veľmi rýchlo sa vrátiť z kratšej cesty, veľmi rýchlo sa priznať, veľmi rýchlo povedať, že áno, mám v tom prsty, poslúchala som Andreja Danka, preto tie peniaze končili aj v tých firmách u jeho známych, s ktorými predtým podnikal a podobne, a takýmto spôsobom si znížiť trest, ktorý za toto dostanete.
Pani ministerka, viem, že veľmi pekne hovoríte. Veľmi pekne sa viete z toho vykecať, tak jak to robieval tu zrejme váš vzor Robert Kaliňák, ktorého vo vás vidím. Aj on, keď sme mu tu hovorili o účtoch a obchodoch s Bašternákom, bol schopný sa sem na dve hodiny postaviť a hovoriť tak, že sa spoliehal, že jeho voliči mu to zožerú, lebo však jednoducho keď tak suverénne hovorí, súvislo, nemýli sa, nekokce, tak určite má ten Kaliňák pravdu.
A, pani ministerka Lubyová, vy ste to jednoducho dali na Kaliňáka. Vy ste sem postavili, hoci ste do kolečka omieľali slamu, do kolečka ste omieľali vatu, nehovorili ste v skutočnosti nič. Ale jasné, pre vašich voličov to vyzeralo súvislo, bola to kadencia slov naozaj porovnateľná s pánom Čížom a tým zrejme predpokladáte, že však ste sa obhájili a ľudia vám uverili. Ale v tomto prípade jedna vec je vaši voliči, ale druhá vec je zákon. A zákon ste evidentne porušili. Porušovanie zákona evidentne obhajujete a tým pádom sa stávate priamo páchateľkou týchto trestných činov, lebo jednoducho mirnix-dirnix si tu rozdávať 33 mil. eur, to nie sú drobné, to je miliarda korún. Za miliardu korún, keď to poviem vašim voličom, sa dá kúpiť v priemere na Slovensku asi okolo 600-700 bytov. Vy sumu hodnú 600-700 bytov si rozdávate len tak, výskum, vývoj, samozrejme, že tento tuto vyrábal nejakú techniku, dáme mu, že teraz nech skúma operácie srdca, hovorím to, samozrejme, obrazne. Jednoducho úplne bez rozmyslu, úplne bez akejkoľvek praxe, úplne bez predošlých obratov, bolo jedno.
Ja som presvedčený, že vám Andrej Danko, plagiátor, lebo k tomu sa ešte dostaneme, plagiátor Andrej Danko dal zoznam. Povedal, týmto firmám treba poslať na účet peniažky a pani ministerka to vykonala, lebo tak sa to v SNS patrí. A ja vám ešte raz hovorím mená Štefanov, Januček, Valo a Neslušan. Takisto takto poslušne hryzkali a dopadli tak, že dnes majú kriminál na krku. A dvaja z nich už dnes majú svoju celu dvakrát štyri metre k dispozícii. Takže ja verím, že toto nechcete zažívať. A jednoducho z tohto sa, pani ministerka, nevykecáte.
Dnes som naozaj pri tom vystúpení tu videl vo vás, aj keď ste žena, videl som chlapa. Videl som Roberta Kaliňáka, ktorý si myslí, že sa vykecá. A videl som druhého chlapa - Jána Slotu, ktorý má, mal tak veľmi "úprimný vzťah" k spoločnému majetku, k tomu, čo patrí nám všetkým, a takisto ho máte evidentne aj vy.
Bolo tu o tom povedané veľa, nebudem sa opakovať, nebudem zdržovať. Ale chcem teda upriamiť pozornosť ešte na ďalšie v tomto prípade nie finančné, ale veľmi veľké vaše morálne zlyhanie.
Obhajovať usvedčeného zlodeja, lebo ukradnúť duševné vlastníctvo je to isté, ako ukradnúť žuvačku, ukradnúť auto, ukradnúť telefón, čiže obhajovať usvedčeného zlodeja Andreja Danka, že však čo tu riešime niečo z minulého tisícročia, čo tu riešime niečo staré dvadsať rokov, jednoducho je nehodné ministerky školstva. Ukázali ste, že nemáte schopnosť stáť na strane pravdy, že nemáte odvahu stáť na strane pravdy, lebo jednoducho keď ide o vašeho človeka, tak po vzore politikov zo strany SMER jednoducho ho budete obhajovať do poslednej, posledného dychu a budete o čiernom hovoriť, že je biele, o bielom, že je čierne, lebo jednoducho tak sa to v SNS patrí.
Pani ministerka, hanba vám! Hanba vám za každého jedného poctivého študenta. Pani ministerka, hanba vám za každého jedného poctivého učiteľa a profesora, ktorý pristupuje k vzdelávaniu naozaj poctivo. Evidentne ukradnutú diplomovú či rigoróznu prácu obhajujete, že nič sa nestalo, len preto, lebo je to váš chlebodarca, že to je človek, ktorý vám dal možnosť byť na tomto poste ministerky školstva, a vy si to evidentne tak ako on užívate.
Pani ministerka, ľudia vás alebo ľudia vám zverili dôveru, že školstvo posuniete dopredu. Len vy ho míľovými krokmi ťaháte späť, vy míľovými krokmi vraciate späť v ľuďo..., ľuďom presvedčenie, že čakať od nejakého ministra školstva, ktorého nominuje SNS, posun školstva k lepšiemu jednoducho je naivné. Pevne verím, že raz skončíte, a teda to aj bude fakt. Pevne verím, že to, čo po vás tam ľudia nájdu, konečne sa toho chopia a urobia zo školstva naozaj systém, ktorý bude učiť naše deti viac žiť a myslieť, ako len odpovedať na otázky. Za ten celý čas, čo ste na ministerstve, ste nedokázali prísť so žiadnou reformou. Možno niečo, čo bolo na ceste, ste len hodili do šuflíka, ale mám pocit, že celý čas máte len jedinú úlohu: robiť biznis, presúvať peniaze na správne účty, obhajovať neobhájiteľné a obhajovať plagiátora, usvedčeného zlodeja predsedu strany SNS Andreja Danka, lebo však čo tu budeme súdiť niečo, čo sa pred dvadsiatimi rokmi stalo.
Ešte raz, na koniec, pani ministerka, dovoľte po štvrtýkrát vám dnes opakovať štyri mená: Igor Štefanov, Marián Janušek, Jozef Valo, Ľubomír Neslušan. Štyria nominanti SNS, ktorí dnes dvaja sú v kriminále na 12 rokov a dvoch to čaká. Jednoducho sa tomu nevyhnú. Pani ministerka, keď pôjdete ďalej touto cestou, dopadnete presne takisto. A nabudúce, keď tu bude ďalší nejaký človek, ktorý bude chcieť kradnúť a rozkrádať školstvo, tak zrejme mu budem už potom hovoriť nie štyri mená, ale piate spoločne s vaším.
Bol by som veľmi rád, aby ste sa spamätali, aby ste sa pozreli, aby ste sa možno išli porozprávať s ľuďmi, s ktorými ste predtým pracovali a ktorí sa dnes za vás hanbia. Choďte sa ich opýtať, čo si myslia o vašej práci, choďte sa ich opýtať, či je normálne kryť a organizovať rozkrádanie 33 mil. eur určených na vedu, či je normálne len tak sa postaviť ku kauze Plavčan, že to nedotiahne do konca, a povedať, že to rozkradnuté, čo nám nepreplatí Únia, tak vlastne budeme to platiť zo štátneho rozpočtu. Choďte sa ich opýtať, vašich bývalých kolegov, či je normálne iba tak nechať prepadnúť 80 či 100 mil. eur z eurofondov, lebo jednoducho pani ministerka nemá čas organizovať tie správne veci, lebo pani ministerka musí zabíjať čas organizovaním podvodov a obhajoby plagiátora Andreja Danka.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.2.2019 o 18:45 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:59

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Mňa mrzí, že pani ministerka, hoci hovorila, že chce konštruktívnu debatu založenú na faktoch, zatiaľ ani na jeden fakt neodpovedala. Neodpovedala ani na to, či existuje právna analýza, kde je tá právna analýza, čo sa týka porušenia protischránkového zákona, neodpovedala na kritériá, neodpovedala na to, či je normálne, že dve hodnotenia sa zhodujú do poslednej chyby, či je normálne, že dostane dotáciu firma, ktorá skončila ako šiesta, hoci mali byť pred ňou podporené ďalšie dve firmy. Ani na jeden z faktov, o ktorom sme hovorili, neodpovedala.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.2.2019 o 18:59 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video