46. schôdza

18.6.2019 - 28.6.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

20.6.2019 o 9:02 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 18:39

Milan Uhrík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, vážení kolegovia, už tretíkrát sa v tomto pléne rozhodujeme o tom, či majú byť slovenskí vojaci súčasťou misie vyslanej na ruské hranice, alebo či majú radšej zostať doma a chrániť Slovenskú republiku. Tie argumenty, ktoré sú uvedené v dôvodovej správe, ktorú som si tiež veľmi pozorne prečítal, sú dokola tie a tie isté. Ako spomínal aj Milan Mazurek, ale aj ostatní naši poslanci, stále sa tam spomína nejaká, nejaká hrozba. Pričom v celej dôvodovej správe a ani v tejto diskusii nebola jasná odvaha pomenovať, kto je tou hrozbou. Paradoxne to museli urobiť poslanci zo strany SaS, ktorí, a to im ide ku cti, sa aspoň hrdo prihlásia k svojmu presvedčeniu. Ale zo strany SNS, zo strany predkladateľov sme sa o tej hrozbe reálne nedopočuli nič. Kto je tá hrozba, ktorá ohrozuje pobaltské štáty, ktorá ohrozuje aj Slovenskú republiku, keďže my musíme ísť pobaltským štátom pomáhať?
V dôvodovej správe sa píše, že jeden zo základných elementov aliančnej obrannej stratégie je už dlhšiu dobu princíp odstrašenia. Schopnosť obrany a odstrašenia je podporená náležitými spôsobilosťami, nukleárnymi, konvenčnými, ako aj protiraketovými, ktoré sa vzájomne dopĺňajú. Znie toto ako nejaká snaha o zlepšovanie spolupráce, o zlepšovanie vzťahov s východnými partnermi, s tou Ruskou federáciou? Je vyslanie mechanizovanej roty 152 vojakov, 36 kusov kolesovej techniky, 12 kusov pásovej techniky, stovky ručných zbraní, mínometov, granátov, munície snahou o zlepšenie vzťahov s Ruskou federáciou? Načo je to dobré pre Slovensko, aby naši slovenskí vojaci išli pár kilometrov od ruských hraníc s kolesovou a pásovou technikou? Ak sa niečo zomelie na tých hraniciach, ak tam padne nejaký nešťastný výstrel, ako pred mnohými vojnami, pred I. svetovou vojnou, niečo sa zomelie, nejaký konflikt, kto bude prvou obeťou tejto vojny? Budú to Američania, budú to Francúzi? No samozrejme, že to budú zase štáty, ktoré sú na východnej hranici Severoatlantickej aliancie, to znamená medzi nimi aj Slovenská republika.
Neverím tomu, že ako prvý pôjde na východný front bojovať napríklad ten kapitán Danko, ktorý neuniesol ten princíp odstrašenia a po svojom prejave teda naozaj zbabelo z tejto sály ušiel. A pritom je to ten istý kapitán Danko, ktorý chodí do toho Ruska, klania sa tam ruským predstaviteľom, snaží sa údajne nadväzovať dobré vzťahy s Ruskou federáciou, tak to on sám nazýva, a ten istý človek potom o pár dní na to, po návrate z Ruska, predkladá, alebo teda jeho strana, jeho nominanti predkladajú vyslanie slovenských vojakov na ruské hranice. No nie je toto schizofrénia? A robí to preto, lebo Američania povedali, lebo naši spojenci zo Severoatlantickej aliancie povedali.
Bolo tu spomenuté, že sme členmi Severoatlantickej aliancie. Naozaj sme, to je nespochybniteľné. A že Severoatlantická aliancia prijíma rozhodnutia konsenzom, dobre, budiš. Kto nás teda núti poslať tých našich vojakov na tie ruské hranice? Veď predsa môžme povedať, že v rámci konsenzu, v rámci toho demokratického rozhodovania NATO my s tým nesúhlasíme. Nech tam idú Američania, nech tam idú z Orlanda, alebo neviem odkiaľ, ale Slováci môžu zostať doma. Ak je NATO taká demokratická organizácia, za akú sa vydáva, tak by to predsa mali pochopiť.
Sme členmi severoatlantického, ale nedávno, nedávno, je to len pár dní dozadu, ja som bol vtedy v Bruseli, kedy som čítal správy o tom, škandál prvého, I. stupňa medzinárodnej úrovne, kedy americké vrtuľníky vraj nemohli dotankovať palivo na letisku v Piešťanoch. Vraj sme sklamali našich spojencov, našich partnerov v NATO. Pán Klus, pani Cséfalvayová sa rozplývali v médiách, že čo to má znamenať, že akú vizitku toto robí pre Slovensko? Pritom ja nevidím nijaký problém. Keby tu nebolo amerických vrtuľníkov, tak nemusia dotankovávať a nie je tu žiadny problém. Naozaj je to tak jednoduché. Načo sú tu tie americké vrtuľníky? Načo prelietajú deväť, 8-tisíc kilometrov od amerického územia nad slovenským územím? Sú slovenské vrtuľníky nad územím Spojených štátov amerických? Tankujú tam naše helikoptéry? Je tu nejaká vojna alebo je tu nejaká hrozba? Načo sú tu? Na čo je to dobré? Najprv nenatankovali, potom Lajčák zapískal, Slovenská národná strana ustúpila a nakoniec, samozrejme, všetko je zase po starom.
Sme členmi Severoatlantickej aliancie, prekladateľom tohto návrhu je minister obrany pán Gajdoš. Ja si pamätám len mesiac dozadu, alebo pár týždňov dozadu pred európskymi voľbami to bola práve Slovenská národná strana na čele s pánom Paškom, ktorá tak urputne bojovala proti prítomnosti amerických vojsk, proti zriadeniu tej americkej základne na Slovensko. Pán minister Gajdoš starostlivo držal u seba zmluvu o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými, aby to pred voľbami tesne mohli SNS-kári vytiahnuť, aby mohli proti tomu bojovať. Na výboroch boli zápasy. Blaha chránil Lajčáka, SNS-ka zasa svojho ministra. Obidvaja vedeli, ako tá zmluva vyzerá, nikto to nechcel zverejniť, pretože keby to ľudia videli, tak by neviem, čo spravili, ale určite by ich teda nepochválili. Pravdepodobne skôr by nabehli na ministerstvo, prípadne sem do Národnej rady a spravili by s tým krátky proces. Ešte pred mesiacom Slovenská národná strana bojovala proti prítomnosti americkej armády na Slovensku a týždeň alebo koľko, pár týždňov po voľbách presne naopak, presne naopak, schvaľuje tankovanie amerických vrtuľníkov na Slovensku v rámci spojeneckej spolupráce a posiela našich vojakov spolu s americkými vojakmi na ruské hranice.
Naši vojaci budú na tých ruských hraniciach skutočne spolu s Američanmi a v tejto súvislosti, keď tu bolo povedané mnoho o Rusku, aké strašná hrozba je pre svet, pre Európu, pre Slovensko, pre pobaltské štáty, Ruská federácia a prečo tam treba teda ich odstrašovať, tak mi nedá povedať, že naši vojaci budú na tej istej hranici, ale na strane Spojených štátov amerických, a len dnes sme svedkami provokačných konfliktov, ktoré Spojené štáty americké vo svete rozdúchavajú.
Len teraz, teraz vrcholia konflikty a provokácie, ktoré Spojené štáty sa snažia vyvolať v súvislosti s Iránom. Ja keď čítam tie správy z Iránu, to je ako cez kopirák, naozaj, s Líbyou, s Irakom, so Sýriou. Vymyslené kadejaké teroristické útoky na nejaké tankery, ktoré popiera Irán, ktoré popiera Japonsko, ale Američania najlepšie vedia, kto je za tým, kto to spôsobil, skrátka ako cez kopirák, americké tajné služby dodávajú informácie nespochybniteľného charakteru, v úvodzovkách, o tom, aký je Irán zlý, všetci ostatní to popierajú a Američania silou-mocou hľadajú zase zámienku, ako kvôli rope napadnúť ďalší štát. A my chceme byť súčasťou po boku týchto vojakov na ruských hraniciach. Veď to je na hlavu postavené absurdne. Kde príde, kde prídu Spojené štáty americké, paradoxne tam vládne vojna, tam vládne totalita.
Spojené štáty, armáda Spojených štátov amerických ešte neodišla zo žiadneho štátu dobrovoľne. Zo žiadneho štátu dobrovoľne. Jedine z Vietnamu odišli, aj (povedané s pobavením) to nebolo dobrovoľne. Čiže ja nemám nič proti americkému ľudu. Ja si myslím, že americký ľud ako taký, ten bežný ľud je v zahraničnej politike Spojených štátov, v tej agresívnej rozpínajúcej sa politike amerických štátov, Spojených štátov amerických rovnako nevinne, ako je napríklad aj slovenský ľud v politike súčasného vyslania slovenských vojakov na ruské hranice. Čiže nič proti americkému ľudu, ale my v našej strane, v Ľudovej strane Naše Slovensko sme naozaj striktnými odporcami tej expanzívnej, agresívnej americkej zahraničnej politiky.
Dobre, môžme byť spojencami s rôznymi krajinami, ale rovnocennými spojencami, ktorí môžu mať a musia mať právo povedať, že s týmto súhlasíme a s týmto nesúhlasíme. A nie ako nejakí mopslíci, ktorí sa budú klaňať a budú robiť všetko to, o čo ich veľký brat zo Spojených štátov amerických požiada. Čiže žiadne konflikty, žiadne provokácie. Naši vojaci majú zostať doma na slovenských hraniciach, majú chrániť Slovákov, môžu byť v slovenských uliciach, pomáhať v oblastiach, kde je naozaj tá bezpečnosť kritická, napríklad na východnom Slovensku, ale, prosím vás, neposielajme ich na ruské hranice, kde naozaj nemajú čo robiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.6.2019 o 18:39 hod.

Ing. PhD.

Milan Uhrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:48

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Miňo, keď vystupoval pán kapitán, tak hovoril o tom, že my máme zodpovednosť, my máme povinnosť plniť si nejaké tie aliančné povinnosti a potom tu bolo zase povedané, že tam sa všetko v rámci aliancie, ako si spomínal, prijíma konsenzom. To znamená, my nemáme žiadnu povinnosť, žiadnu zodpovednosť, nikde v zmluve o NATO sa nepíše, že máme povinnosť posielať slovenských vojakov strašiť na ruské hranice a tie klamstvá o tom, už tretíkrát, že je to dočasná prítomnosť, jednoducho už nikto nemôže brať vážne.
My sme to hovorili úplne na začiatku, keď to bolo predkladané prvýkrát, že toto polročné pôsobenie bude neskôr predĺžené o ďalší rok, o ďalší rok a takto to postupne bude predlžované v podstate donekonečna. Lebo, presne, ako si hovoril ty, kde raz vstúpi noha amerického vojaka, odtiaľ už dobrovoľne neodíde. A práve preto sa intenzívne snažia pôsobiť po celej Európe.
Tento konfrontačný tón, táto neustále sa prehlbujúca agresia, snaha o vyprovokovanie Ruskej federácie, ako si presne hovoril, k tomu, aby došlo k nejakému jednému nešťastnému výstrelu, k jednej nešťastne vypálenej rakete v nejakom nedorozumení, môže spôsobiť doslova vojnu, ktorá zasiahne stovky miliónov obyvateľov Európy. To môže mať katastrofické dopady, ale my sa na tomto podieľame, na tejto šialenosti, ktorá nie je ničím odôvodnená, ktorá nie je proste postavená na žiadnych racionálnych základoch. Presne tak, ako si zase hovoril, ako to bolo v Iraku, v Sýrii, v Líbyi, kde proste si Američania robia, čo chcú. Vraždia milióny ľudí, bombardujú, koho chcú, a my sa na toto pozeráme. Tá Severoatlantická aliancia, o ktorej tu píše pán predkladateľ v tom návrhu, že je postavená na hodnotách demokracie, ľudských práv, slobody, v Juhoslávii sme videli, srbský národ si dobre pamätá, akú slobodu, aké ľudské práva NATO zastupuje.
A práve toto celé my jednoducho nemôžme podporovať a preto som nesmierne hrdý na to, že ako jediná politická strana tu v pléne bojujeme proti vyslaniu slovenských vojakov opätovne na ruské hranice.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.6.2019 o 18:48 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:50

Jaroslav Paška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán poslanec, len malá korekcia. Viete, slovenskí vojaci idú do pobaltských krajín na pozvanie týchto krajín. Nejdú tam na základe nejaké rozhodnutia, príkazu z NATO. Oni tam idú preto, že pobaltské krajiny požiadali o takúto asistenciu, o takúto podporu členské štáty Európskej únie. A keďže Slovenská republika je jedna z tých krajín, ktoré prisľúbili pomoc pobaltským krajinám, tak tam posielame našich vojakov, vysielame ich tam v podstate dočasne. Sú to rotácie, ktoré sú po šiestich mesiacoch, a teraz ak sa vrátime k tomu, že máte pocit, že to nebude, že to bude naveky, no nie je to naveky. Akonáhle občania Litvy, Lotyšska, pobaltských krajín rozhodnú o tom, že ich tam nechcú mať, tak tí naši vojaci budú musieť odísť a odídu dobrovoľne veľmi radi. My ich stiahneme veľmi radi. Takže pokiaľ budú mať občania krajín Lotyšska, Estónska a Litvy obavy o svoju existenciu, tak budú tam mať málo početné jednotky aj z Maďarska, aj z Poľska, aj zo Slovenska, možno aj z Česka a z ďalších krajín Európskej únie, ktorí im budú garantovať istú mieru ochrany istoty. Ale určite tam nebudú ani americké vojská v nejakom veľkom počte a som presvedčený, že akonáhle si oni dobudujú armádne sily, vlastné armádne sily, tak naše sa budú môcť stiahnuť a budú slúžiť v prospech Slovenskej republiky u nás doma. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.6.2019 o 18:50 hod.

akad. arch. Ing. arch.

Jaroslav Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:52

Milan Uhrík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za reakcie na faktické poznámky. Teda pán poslanec Paška, ale už tretíkrát tam idú dočasne, to je tá irónia osudu, že malo to byť prvýkrát dočasne, potom druhýkrát dočasne, tretíkrát dočasne a podľa mňa to takto bude pokračovať neustále, pretože jednoducho zo strany, teda najmä Spojených štátov amerických, prípadne iných západných krajín vôbec nie je nejaká snaha o deeskaláciu napätia. Práve naopak, im vyhovuje tá konfrontačná politika s Ruskou federáciou, ten tlak neustály a vyvolávanie tej hrozby, posilňovanie vlastných pozícií. Čiže ja to vnímam ako dočasne naveky, čiže, a ešte keď hovoríte o tom, že my ich tam teda posielať, tých našich slovenských vojakov, nemusíme a že idú tam dobrovoľne, tak to je potom ešte horšie. Pretože ešte viac to zvýrazňuje ten kontrast medzi politikou, ktorú teda Slovenská národná strana verejne hlási, že je za deeskaláciu napätia, je za zlepšenie vzťahov s Ruskou federáciou, čo sú chvályhodné ciele, ale potom na druhej strane, prečo dobrovoľne posielame na ruské hranice našich vojakov a vysielame tým aj do Ruskej federácie signál, že tak až za takých veľkých priateľov ich nemáme, lebo pre istotu (povedané s pobavením) pošleme našich vojakov na tie ich hranice, aby na nich dávali pozor. To je obrovský kontrast medzi tým, čo teda robíte na jednej strane fakticky, reálne, čo robíte, a na druhej strane, čo ľuďom hlásate. A ja teda už som to hovoril, ale mám pocit, že ľudia to už jednoducho si začínajú všímať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.6.2019 o 18:52 hod.

Ing. PhD.

Milan Uhrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:53

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne a kolegovia, na začiatku mojej rozpravy by som chcel sa vrátiť k tomu, čo pred chvíľou vravel kolega Uhrík.
Pán Paška, v 1968 prišli dočasne vojská Varšavskej zmluvy, to znamená a ostali tu sovietske vojská. To dočasné by bolo ešte aj stále teraz, keby sa nezmenila geopolitická situácia, takže toľko k tomu.
A teraz k tomu, čo som chcel aj hovoriť. Opäť tu máme návrh na vysielanie našich vojakov do cudzích krajín. Opäť tu máme návrh na vysielanie našich vojakov ku hraniciam Ruska, tretíkrát. Opäť tu máme návrh na našu účasť pri provokáciách voči Ruskej federácii, od ktorej sme aj koniec-koncov závislí v niektorých ohľadoch. Je evidentne jasné, že postoje čelných predstaviteľov nášho štátu sú vo vzťahu k Ruskej federácii dvojkoľajné. Dalo by sa to povedať aj ináč, lekárskou terminológiou, je to schizofrenické.
Napríklad si všimnime pána Danka a dvojkoľajnosť jeho strany. Nominant SNS je ministrom obrany a naši vojaci idú posilňovať "akúsi kolektívnu obranu", ja to dávam do úvodzoviek, akúsi kolektívnu obranu na východnom krídle NATO. Východné krídlo. Ale popri tom pán Danko, predseda SNS, chodí na klaňačky k ruským predstaviteľom rečniť v Ruskej dume. Dvojkoľajnosť, schizofrénia. Tak čo vlastne rezort obrany pod vedením SNS chce? Armáda ide byť evidentne súčasťou provokácie, napínania svalov, ktoré sú ale veľmi, veľmi maličké pred veľkým ruským medveďom. Čo vlastne chce vedenie SNS s Andrejom Dankom? No dá sa to vidieť aj takouto optikou. Jedna ruka slabučko s päsťou sa vyhráža a druhá ruka ponížene chytá ruku svojho veľkého brata a chystá sa ju pobozkať, ponížene pobozkať a aj ju aj bozká. No vieme prečo, kvôli nerastným zdrojom, ktoré potrebujeme.
Čo je zvláštne v našej zahraničnej a vnútornej politike? No odpoviem to. Naši čelní predstavitelia majú plné ústa o hrozbe extrémizmu, ale extrémne sa chovajú s hlavným svetovým extrémizmom. Aj bývalý prezident Kiska, americký rezident na Slovensku, bol iba americký jastrab. Štval proti Rusku a súčasne bojoval na domácom fronte proti vymyslenému extrémizmu. To, že sa stretával s Porošenkom, za ktorého otvorene bojujú neonacisti z práporu Azov proti vlastným občanom, to ho nijako nehnevalo.
Potom ďalší príklad. Andrej Danko, ojedinelý a najväčší kritik vymysleného extrémizmu, si neuvedomuje, či nevie aj, keď som mu to už neraz povedal tu v parlamente, že v Lotyšskej Rige každoročne 16. marca pochodujú veteráni Lotyšskej légie Waffen SS spolu s mladým dorastom. Na to nejako zabudol. Tento pochod je tolerovaný najvyššími predstaviteľmi Rigy. Ojoj, a naši vojaci ich idú chrániť.
Celkovo by som to zhodnotil takto. Celá táto akcia je opäť obyčajná provokácia, aspoň z môjho pohľadu. Je to zbytočná provokácia. Slovensku to neprinesie nič. Nič, nič a ešte raz nič. Nič dobré, ale pre budúcnosť je to predzvesť nočnej mory, pán minister. Verte mi, Amerika a NATO budú bojovať proti Rusku do posledného slovenského vojaka, do posledného slovenského občana, do posledného poľského vojaka, do posledného poľského občana a tak ďalej a tak ďalej. Toto postihne každého, kto sa sám označí za prvosledový cieľ a terč. Takáto spolupráca s NATO je z dlhodobého hľadiska nešťastným.
Hovorili ste niečo o konsenze. Prosím, treba ho urobiť. NATO a Spojené štáty rozvrátili obrovské množstvo štátov vo svete. Ten, kto si myslí, že im ide o nejakú kolektívnu obranu na východnej hranici, tak sa mýli. Ide tu len a len o to, čo najtesnejšie obkľúčiť teritórium, o ktoré máme záujem, pretože sú tam neuveriteľné, bohaté zdroje a tak rozkúskovať si túto veľmoc, to by bolo dačo. A využijú na to svojich naivných spojencov.
Raz som už tu v parlamente zaspomínal. De Gaulle a Francúzsko vystúpili z NATO. Viete, kvôli čomu? V plánoch NATO bola vojna s Ruskom. Nemyslím si, že teraz sú iné plány vojnychtivých jastrabov. A veru, veru, poviem vám, tie jastraby nesedia v Kremli.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.6.2019 o 18:53 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:59

Martin Klus
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Veľmi rýchlo. Ja len ešte jednu vec, pán minister, ak dovolíte. Náš dlhodobý záväzok voči našim spojencom v podobe mechanizovanej brigády odhaduje tri až päťtisíc ľudí. Takže moja jednoduchá a stručná otázka je, keď tu teraz hovoríme o sto päťdesiatich dvoch v takejto napätej atmosfére, ako stojíme s týmto záväzkom? Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.6.2019 o 18:59 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
46. schôdza NR SR - 3.deň - A. dopoludnia
 

Uvádzajúci uvádza bod 9:02

Peter Žiga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážení páni poslanci, dobré ráno vám prajem. Vládny návrh zákona predkladám s cieľom vytvoriť podmienky na realizáciu opatrení vyplývajúcich z Akčného plánu rozvoja elektromobility v Slovenskej republike rozšírením podpory o nový účel poskytovania dotácií a to na podporu používania vozidiel s pohonom na alternatívne palivá.
Návrh zákona je vypracovaný v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, nálezmi Ústavného súdu, so zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými predpismi, s medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj s právom Európskej únie.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

20.6.2019 o 9:02 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:03

Milan Mojš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážení páni poslanci, vážený pán minister, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k predmetnému vládnemu návrhu zákona. Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajú z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú podľa § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali tieto výbory: ústavnoprávny výbor, Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 6. septembra 2019 a v gestorskom výbore do 9. septembra 2019.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

20.6.2019 o 9:03 hod.

Ing.

Milan Mojš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:05

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nie, nie, však to je taký, myslím si, že pekný, z tohto pohľadu svojím spôsobom pekný zákon. Dobré ránko, páni. Páni, vidím, že dámy tu nemáme.
Pán minister, vitajte!
Ja len kratučko, však toto je vlastne zákon na podporu alternatívnych pohonov. Samozrejme, my vítame aj podporu alternatívnych pohonov, pretože ten trend tu samozrejme je. Ja by som možno len, pán minister, pán otázok k tomu mal na vás a možno poukázať na pár rizík, ktoré, by ma zaujímalo určite, ako sa na ne vy pozeráte. Ja by som len kratučko ešte uviedol, lebo v tom zákone teda sú dva také parametre, ktoré tu v úvodnom slove neodzneli. A ten jeden je ten, že ak kupujúci zlikviduje svoje aspoň 15-ročné auto, tak vlastne výška štátneho príspevku bude 35 %, ak nezlikviduje 15-ročné auto, alebo zlikviduje mladšie ako 15 rokov, tak samozrejme je tam tá štandardná suma, tých 25 % z obstarávacej ceny. Takže ten, tie vozidlá, na ktoré sa to bude uplatňovať, a tuto by, tuto by som chcel aj povedať možno taký náš pohľad, ako sa my pozeráme možno na podporu práve tých alternatívnych pohonov. Pretože v návrhu zákona sa definuje, štyri kategórie. Prvá je pohonná jednotka vybavená nádržou na stlačený zemný plyn, skvapalnený zemný plyn alebo skvapalnený ropný plyn a zároveň môže mať nádrž aj na iné palivo. Ja si myslím, že tuto je dôležité, toto je, myslím, že dobrá kategória, ale poďme sa pozrieť na to, kde nás tlačí najviac topánka. A keď si pozrieme, že naozaj kde vznikajú najväčšie emisie a kde teda to znečistenie je najväčšie, tak sú to práve nákladné vozidlá, ktorých jednak behá po cestách veľa, a po druhé, sú to samozrejme aj dieselové autobusy. A keď si zoberieme naozaj tú škodlivosť, tak si myslím, že práve tuto by sme sa mali zamerať. Takže ja by som napríklad v tejto kategórii A to obmedzil, obmedzil čisto na nákladné vozidlá, lebo samozrejme môže to byť na akéhokoľvek vozidlo, ktoré má takýto pohon. A myslím si, že to by bolo omnoho účinnejšie práve z toho dôvodu, že zameriame ako keby na ten najväčší, najproblematickejšie oblasti, pretože ten balík peňazí je malý. Keď si pozrieme vlastne, koľko firiem alebo teda koľko užívateľov to bude môcť využiť, tak to bude od 500 do 1000 vozidiel. Zrejme viacej sa asi na to, do toho nezmestí, myslím, že tak to uvádza aj dôvodová správa, že počíta s nejakým 1000, počtom 1000 vozidiel.
Ďalšie dve sú najmenej jednu pohonnú jednotku využívajúcu pohonnú látku s obsahom minimálne 15 % objemu biopalív. Toto si myslím, že je na tento čas zbytočné, že naozaj by som radšej tých málo peňazí investoval do tých najpálčivejších, a to teda je buď ten ELG alebo CNG a tam by som to možno nechal. Pretože dnes už je trend a vyrábajú sa nákladné vozidlá na tento ELG, čiže skvapalnený zemný plyn a vidíme, že tento trend bude rásť a akákoľvek podpora práve do tejto nákladnej dopravy by mohla priniesť automaticky aj teda vyššiu ekológiu.
A posledné sú teda, výhradne elektrický pohon, áno, alebo teda jedna ešte predtým je, že najmenej jednu pohonnú jednotku na elektrický pohon, a potom je vyslovene, že výhradne elektrický pohon. Áno, elektrovozidlá určite áno, ale zase poďme sa pozrieť na to, a tuto vidím pár rizík, pretože vlastne je tu tá podmienka na ten prechod, že keď zošrotuje 15-ročné auto. Keď som rozmýšľal nad tým, že kto má dnes 15 ročné auto, tak väčšinou sú to ľudia, ktorí zrejme si lepšie auto kúpiť nemôžu. Lebo prečo by držali? Alebo, dobre, ten počet, ktorý si drží aj staršie ako 15-ročné auto z pasie alebo že ho chce mať, tak je naozaj veľmi malý. Ak už niekto staršie ako 15-ročné auto má, tak zrejme si nevie kúpiť nové auto alebo si nevie kúpiť lepšie auto, pretože dnes na tom trhu opotrebovaných aut sa dajú kúpiť už za pár tisíc mladšie ako 15-ročné autá. Takže ja chápem tú motiváciu potlačiť tých ľudí, že poďte, zbavte sa 15-ročného auta a kúpte si elektromobil, pomôžeme vám, ale neviem, či toto bude dostatočne pre nich možné, že či majú tú kúpnu silu na to, aby vedeli takýto krok urobiť. Vidím tam skôr to riziko takej špekulácie, že bude sa tu diať ako keby výkup ľudí, ktorí si chcú kúpiť elektromobil. Vykúpia staré auto, ktoré je staršie ako 15 rokov, vykúpia ho za 500 euro, ale dostanú zľavu 35 %, čo pri elektromobile, zoberme si, priemerná cena, priemerná cena 30-tisíc, tak automaticky 10-tisíc. Čiže človek, ktorý má peniaze, kúpi za 500 a dostane 10-tisíc. Čiže opäť sme nepomohli v skutočnosti človeku, ktorý by to reálne potreboval, ale pomôžeme človeku, ktorý má peniaze, aby tých peňazí mal ešte viac. A tuto vidím teda to riziko.
Preto by ma aj zaujímalo, lebo vlastne v tom návrhu zákona sa hovorí, že administráciou môže ministerstvo hospodárstva poveriť samostatnú právnickú osobu zo svojho rezortu, že ako toto bude prebiehať, aký tam bude mechanizmus prideľovania. Či to bude taxatívne, kto príde, ten dostane, alebo či tam bude, nejaké výberové kritériá, na základe ktorých, lebo ten zákon to samotný neuvádza, musí splniť pár podmienok, ale neviem teda, že či každý dostane, lebo je tam použité, že môže, takže zrejme to nebude automatické. Čiže akým spôsobom sa budú prideľovať tieto dotácie. Lebo hovorím, tu vidím práve ten, to riziko pre obchod s vrakmi a špekulantov, ktorí si na tom budú môcť pomôcť. A myslím si, že práve títo ľudia tých 5 miliónov nepotrebujú. Ak to má pomôcť, tak nech to pomôže naozaj tým, ktorí prejdú na ten elektromobil. A ako som hovoril, tí, čo ten, tí, čo na elektromobil majú, tak svojím spôsobom sú dostatočne solventní a nemusíme im dávať ešte nejaké dotácie. Myslím si, že tie peniaze vieme využiť akýmkoľvek iným spôsobom. A ak ich chceme použiť do alternatívneho pohonu, tak si myslím, že práve, samozrejme, tá možnosť v tom zákone je, obciam, či už zabezpečiť autobusy a podobne. Takže a tam myslím, že práve by malo to ťažisko byť, že zúžiť tento široký diapazón na práve tie autobusy a nákladné vozidlá, pretože toto bude za tých málo peňazí ako keby najväčšia pridaná hodnota. Tam teda vidím ten, ten, ako ten trend.
Takže ak by som mohol teda sa opýtať, pán minister, že ako teda bude prideľované a ako plánujete sa vyhnúť tomu riziku, ktoré tu je s tým prekupom. A to je asi z hľadiska, z hľadiska vás a z hľadiska tej koncepcie to zúženie teda na možno naozaj na tie najpálčivejšie oblasti, a to sú, a teda, či to aj vy tak vidíte, by ma zaujímalo, ale v každom prípade my to vidíme tak, že tie najpálčivejšie oblasti sú tie dieselové autobusy, dieselové nákladné autá, do ktorých keď zainvestujeme, tak za málo peňazí poriešime najväčší problém.
Samozrejme, je tu celá téma okolo budovania infraštruktúry. Je úplne prirodzené, že pokiaľ sa infraštruktúra nebude rozvíjať, tak asi aj ťažko ľudia budú nejako mať taký drive kupovať tie elektromobily, lebo vieme, že to ich odrádza od toho, že kúpia si auto a ak si ho nemajú, kde dobíjať, ak s ním nemôžu prejsť väčšiu vzdialenosť, tak aby si ho mohli po ceste nejako dobiť, tak to je tiež odradzujúce. Takže samozrejme, investície do infraštruktúry sú dôležité, ale o tom sme hovoril. Takže zúžil som to práve na týchto pár oblastí.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2019 o 9:05 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:12

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Edo, mám ťa rád, len z teba tak naraz z ničoho nič hovoria tie najnižšie ľudské vlastnosti, závisť a nenávisť. Ja viem, že to je typické pre SaS-ku a OĽANO a bolo to typické pre staré KDH. Len, rozumieš, tá argumentácia, že ak má niekto starú šunku a nevie si kúpiť novú, tak vieš, že od neho to nikto nekúpi, to 15-, 20-ročné auto. On dokonca nemá peniaze, aby prešiel náročnou STK. Čiže to auto bude vyradené z prevádzky, budú zase plné parkoviská starého šrotu. Tuto má šancu dostať tebou spomínaných 500 až 1000 euro konečne od niekoho, kto to auto, potom sa postará, aby bolo vyradené z premávky, aby bolo zošrotované, aby si kúpil niečo nové. To je všetko len dobré. Tam treba vidieť aj takúto vec.
Ten, čo na to nemá, sa dostane aspoň k akým-takým peniazom. A po druhé, opakujem, on to nevie zlikvidovať, nevie to odhlásiť, nemá na to peniaze. Čiže pomáha sa aj tomu, aby sa vyčistili naše cesty, naše parkoviská. Ja v tom nevidím nič zlého.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2019 o 9:12 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video