50. schôdza

13.9.2019 - 17.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 22:35 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

21:50

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Winston Churchill povedal: "Cenou za veľkosť je zodpovednosť. Zodpovednosť je známkou veľkosti človeka, zobrať za niečo zodpovednosť nie je ľahké, vždy to človeka niečo stojí, a to, ako ju nesie, o ňom veľa vypovedá."
Dnes sme sa stretli kvôli tomu, aby sme poukázali na skutočnosť, že ak sa niekto rozhodne prevziať zodpovednosť za riadenie vlády a tejto krajiny, znamená to, že musí byť tiež pripravený vyvodiť zodpovednosť za svoje konanie voči tým, ktorí sa zodpovedajú jemu.
Medializovaný prípad údajnej komunikácie bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti s človekom, ktorého meno sa skloňuje s vraždami, ktoré otriasli Slovenskom, postavili predsedu vlády pred rozhodnutie. Môžeme diskutovať o prezumpcii neviny, o tom, že nie sme sudcovia a treba počkať na výsledok vyšetrovania. V konečnom dôsledku v tejto situácii ale ide o niečo iné. O niečo, čo by sa dalo pomenovať ako tieň pochybností. Pochybnosti sa totiž v zákone spomínajú a diskvalifikujú osoby na určitých pozíciách.
Okolo spomínanej bývalej štátnej tajomníčky je aj v súvislosti s inými kauzami tieň pochybností. Pripomína mi to tak trochu kauzu, ktorú teraz riešime v zdravotníctve. Sú tu pochybnosti okolo tendra na záchranky a výberové komisie. Zákon vyslovene hovorí o tom, že osobu, ku ktorej môžu byť pochybnosti so zreteľom na jej pomer k veci, nie je možné vymenovať do výberovej komisie. Logicky z toho vyplýva, že ak nad nejakou osobou sa vznáša tieň pochybností, nemôže vykonávať danú pozíciu. Napriek tomu predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou konal protizákonne a takýchto ľudí dosadil do výberovej komisie a vyvolal oprávnené pochybnosti, že tí rozhodli, že tender za 800 mil. eur vyhrali naši ľudia.
Ten istý dojem vznikol aj u predsedu vlády, ktorý chránil nášho človeka a nekonal, keď polícia požiadala bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti, aby vydala svoj mobil, pretože prokuratúra začala konanie pre podozrenie z korupcie a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Namiesto toho, aby premiér zasiahol, žiadal vysvetlenie. Vyhovára sa verejnosti, že nemá dostatočné dôkazy. Áno, je problém, ak tí istí, čo tvoria zákony, majú rozhodovať o tom, či ich oni sami porušili. Avšak pri tak vážnom podozrení nie je úlohou predsedu vlády požadovať vysvetlenie alebo čakať na predloženie dôkazov, to je úlohou orgánov činných v trestnom konaní. Ak je skutočne prioritou vlády transparentný imidž bez korupcie, jediným správnym rozhodnutím je vyzvať štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti, aby odstúpila z funkcie počas vyšetrovania a aby si ani neobliekala sudcovský talár.
Môžeme sa pýtať, prečo je dôležité, aby predseda vlády takto razantne jednal. Takéto konanie by bolo jasným vyjadrením toho, že vláda tohto štátu nebude chrániť svojich ľudí pred spravodlivosťou. Že spravodlivosť je rovnaká pre každého, aj pre štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti. Áno, má právo na spravodlivé vyšetrovanie toho, či s daným pánom komunikovala alebo nie, či zneužila právomoc verejného činiteľa. Nemá však právo si v tejto situácii udržať pozíciu, ktorá vyžaduje človeka bez tieňu ("tieňa", pozn. red.) pochybnosti na danom mieste. A tým je, musím povedať, nielen pozícia štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti, ale aj pozícia sudkyne.
Svojou nečinnosťou predseda vlády prevzal taktiku svojho predchodcu, ktorý sa takisto všetkých snažil presvedčiť, že tí, ktorí vládnu, sú nedotknuteľní. Táto vláda zabudla na to, že má slúžiť všetkým ľuďom a nie vybraným jednotlivcom. Myslia si, že uveríme tomu, že sociálne balíčky sú pre štát dôležitejšie ako spravodlivosť.
Dnes tu stojíme a principiálne hovoríme nie elitárstvu, nie korupcii, nie zneužívaniu moci verejného činiteľa.
Začal som výrokom britského politika a tiež ním ukončím. John Stuart Mill povedal: "Človek môže spôsobiť zlo iným nielen svojím konaním, ale aj svojou nečinnosťou. V každom prípade sa im právom musí zodpovedať sa spôsobené škody."
Pán premiér, ak v utorok ustojíte hlasovanie o nedôvere, tak budete mať ešte šancu na reparát. Zasaďte sa, aby vaša vláda teraz odvolala pána predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Haška, aby sa urýchlene mohol zopakovať zákonný a spravodlivý tender na záchranky.
Ďakujem za vašu pozornosť.
Skryt prepis

13.9.2019 o 21:50 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 22:05

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predsedajúci, pani navrhovateľka, pán spravodajca, pani ministerka, kolegyne, kolegovia, dovoľte aj mne trošku nielenže priliať olej do ohňa, ale povedať to, čo cítia obyčajní ľudia aj z toho portfólia, ktoré ja zastupujem, a myslím, že je to portfolium pôdohospodárstva.
Pán Pellegrini, musím povedať otvorene, škoda, že tu nie ste, že vkladal som nádej, a myslím, že aj mnoho našich agropodnikateľov, aj tých farmárov, či už veľkých, malých, myslím hlavne tých nespokojných, že to niečo urobí nový premiér, ale vyzerá, že, a ja osobne, že máme korektné vzťahy, keď som bol predsedom výboru, tak myslím, že sme to, čo bolo potrebné, sa robilo v minulom volebnom období a vkladal som aj ja osobne veľkú nádej, že urobíte poriadok aj v našom agrosektore. Ale keď som zistil, že vo vašom slovníku sa objavujú slová: "nemám informácie, nedisponujem, neviem, nemôžem, nedá sa", začal som si klásť otázku, že, fíha, bude asi problém. Áno, už mi trošku zablikala aj kontrolka, keď sme schvaľovali programové vyhlásenie vašej vlády, keď ste prakticky, som zistil, že ste prebrali komplet, komplet minulé programové vyhlásenie vlády pána Fica a zabudli ste vymazať roky 2016 - 2017 z toho programového vyhlásenia, a potom to aj tak vyzerá. Potom to aj tak vyzerá. A v tom programovom vyhlásení vlády ste povedali čo? Povedali ste jednu zásadnú vec: "Za strategické odvetvie hospodárstva politiky štátu budeme pokladať pôdohospodárstvo, potravinárstvo a lesníctvo." Žiaľ, tú stratégiu som nejako nepocítil a musím vám povedať, že ani tí farmári, ja ich budem volať tí malí agropodnikatelia a strední, pretože tí veľkí agrobaróni, samozrejme, tí si hovejú vo svojej bavlnke.
Takže, pán premiér, neviem, či funkcia, alebo čierne sklá na bavoráku vás asi odtrhli od reality, pretože keď ste nastúpili v marci 2018 na post premiéra, tak ste povedali, že: "Posilním spoločenskú a politickú stabilitu. Budem prehlbovať hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť Slovenskej republiky."
Čože to sme mali 20. júna 2018? Aké tu prišli alegorické vozy do Bratislavy? Myslíte si, že sme mali 1. máj, že ideme oslavovať, ako perfektne sa tí naši agropodnikatelia na Slovensku majú? No prišli tu desiatky farmárov, nespokojných farmárov, ktorí boli pritlačení k múru. Nemajú kde cúvnuť a u koho, prosím vás, majú hľadať útočisko? U koho, povedzte mi! No prišli za svojím premiérom, pretože mu verili a ešte aj stále mu niektorí veria, a ja chcem veriť, že je stále čas na nápravu, len musí sa chcieť. Musíte chcieť, aby ste to napravili.
Myslím si, že tie transparenty, ktoré boli na týchto protestoch, typu "Vráťte nám našu zem, ťažkú prácu máme a vrecká cudzím napĺňame", hovoria každému súdnemu človeku, že tieto heslá boli heslá v proteste a prišli protestovať práve k vám za vašej vlády. Prvýkrát registrujeme takýto mohutný protest našich agropodnikateľov. Prišli aj druhýkrát. Áno, do Bratislavy aj vo februári 2019, to bol druhý protest.
Pán premiér, vaša vláda, resp. aj vláda ešte za premiéra Fica, aj vy ste sa, samozrejme, na nej podieľali ako predseda parlamentu, stále ste nám vyčítali, že čo sme nezvládli za pani Radičovej za tých 15 mesiacov, čo sme mohli aktívne fungovať. Pán premiér, vy ste teraz dlhšie, ako sme boli my, a vy ste toho, žiaľ, veľa nezvládli. U nás v poľnohospodárstve, ako spomínal aj pán Raši a uviedol to ako na konci plejády vašich výsledkov, že aj agropodnikateľ, poľnohospodársky sektor dostala 30 mil. na zelenú naftu. No ďakujem pekne. Ďakujem pekne, pán premiér, že aspoň niečo ste nám urobili. Ale zelená nafta už tu mala byť dávno, dávno, dávno predtým.
Takže, vážení, poďme si pozrieť, akým spôsobom napĺňate kritériá vášho volebného programu, kde okrem iného hovoríte: "Podporíme doriešenie vlastníckych vzťahov k pôde ako predpoklad rozvoja trhu s pôdou. Vytvoríme právny rámec pre jednoznačnú identifikáciu pôdy a oprávnenej žiadosti na poskytnutie podpory za účelom odstránenia nezrovnalostí v deklarácii užívateľov pôd."
A akože to čerpáme dotácie na priame platby? No na čestné slovo. Ja hovorím, že dotiahli ste agrosektor cez ministerku do stavu komunizmu. Ber si, kde chceš, za čo chceš, komu chceš. Pretože, vážení, vy ste do kultúrnych dielov, na ktoré sa vypláca priama platba na plochu, zabudli zahrnúť vlastnícku parcelu, že sú tam nejakí vlastníci.
A, pán Pellegrini, keď vám pani ministerka bude hovoriť, že to je Brusel, tak jej láskavo oponujte, viete čím? Ja som to už tu hovoril aspoň dvanásťkrát v tomto parlamente, aj keď vy ste boli šéfom Národnej rady. Oponujte jej tým, že problematika pozemkov, to znamená nakladania s nimi, nájomné zmluvy a iné, pri pozemkoch spadá výlučne do kompetencie členského štátu Európskej únie. Tlmočil nám to aj pán Högen, eurokomisár, ktorý tu bol v októbri 2018 v našom výbore, keď tu bola tá veľká konferencia o klimatických zmenách, a sme sa ho to na výbore pýtali. Takže aj vaši koaliční poslanci tohto výboru takto to tam dostali položené. Takže nie Brusel, my máme s pôdou určiť podmienky, ako sa bude predávať, prenajímať, kupovať, vyňatia z pôdneho fondu, aké tam budú pokuty, aké tam budú sankcie, nie Brusel.
A, pán premiér, ešte jedno vám musím pripomenúť, že my, a teda vy, keď vládnete, nemáme splnené domáce úlohy voči našim občanom, ktoré sme, žiaľ, zdedili za socializmu, a budem to stále opakovať, pokiaľ tu bude nejaký poslanec z hnutia nášho Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, nemáme ukončené reštitúcie. Komunisti to vzali za dva týždne, za mesiac a my nie sme v stave za 30 rokov doriešiť reštitučné konanie pre našich občanov, obyčajných s malým o. To nie sú špekulanti, ktorí privatizovali. To sú obyčajní ľudia, ktorí boli komunizmom zgniavení a majú dostať náhradný pozemok alebo náhradné financie za to, čo im socializmus spôsobil.
A už ani pani ombudsmanka sa na to nevedela pozerať, tak urobila správu, kde sa hovorí o porušovaní ľudských práv takých, že to už ani nemôžme do správneho poriadku zahrnúť, lebo tam sú lehoty na mesiace, a my už sme 30 rokov neporiešili prípad, reštitučný. Pán premiér, podľa článku pani ombudsmanky, aj tej starej, aj tej terajšej, vám môžem povedať jedno, že reštitúcie na pozemkovom odbore, nie na fonde slovenskom pozemkovom, aj na pozemkovom odbore, Košice to ešte budú robiť 42 rokov pri súčasnom tempe vybavovania reštitúcií, v Bratislave ešte 13 rokov to budú robiť, v Nitre ešte 20 rokov to budú robiť. A ešte vyberiem Humenné, 17 rokov to budú robiť.
No, ľudia nebláznite, no nebláznite ľudia! Veď predsa nemôžte riešiť 50 rokov reštitúcie, ktoré boli zlikvidované za mesiac. Veď to je už, viete, aj na koho, už aj na koňa veľa. A občania sa nemajú kam obrátiť. Ministerka im povie, iďte na súdy, no nehnevajte sa, nehnevajte sa. A viete, koľko bude riešiť Slovenský pozemkový fond, pán premiér? Pani ministerka, viete koľko? Slovenský pozemkový fond má nevyriešených okolo 16-tisíc žiadostí. Viete, koľko porieši ročne? 220. Vydeľte si to! 16 000 delené 220, 5 krát 16, koľko to je? 80 rokov? No, čo vám tu všetkým už haraší?! Ospravedlňujem sa za takýto výraz.
My si nevieme pozrieť priamo do očí našim občanom, čo im máme odškodniť a takýto marazmus oni majú dennodenne pred svojimi očami, pretože sa nemôžu domôcť pravdy a spravodlivosti tohto štátu, aby ich poriešil.
Pán premiér, Vojenský obvod Javorina, chcete mi povedať, že nenájdeme 12 právnikov, ktorí by tam boli preliftovaní na túto prácu špeciálnu, keď máte za strategické odvetvie pôdohospodárstvo? To mi chcete povedať, že nenájdete v celom rezorte 12 právnikov, ktorí by išli riešiť tieto prípady, aby sa naraz riešili všetky 26 území vo Vojenskom obvode Javorina? To ste jaký premiér?! Veď to máte v strategických odvetviach, ste hovorili. Ale je to o tých malých ľuďoch, to neni o tých, čo vám prinesú v obálke. To sú nie organizované nejaké skupiny. A tu je tá mafia. Aj pozemková, áno, aj pozemková. Aj tá nám prerastá cez našu republiku. A pýtam sa, prečo môže fungovať pozemková mafia? Myslím, pán premiér, že viete kvôli čomu. A keď neviete, tak ja sa pokúsim zadefinovať. Kvôli tomu, že určité inštitúcie môžu disponovať s neskutočným veľkým badžetom pozemkov. Viete, na koho myslím asi? Slovenský pozemkový fond a Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik. Slovenský pozemkový fond ešte, a budem to opakovať stále, disponuje štátnou pôdou vo výmere 235-tisíc hektárov plus-mínus a neznámych vlastníkov 455-tisíc hektárov, spolu plus-mínus 700-tisíc. Viete si predstaviť, aký to je veľký hráč na scéne pozemkového práva na Slovensku? Viete si predstaviť, ako tá mafia bude pozemkových spotov, aby mala tam tých svojich na pozemkových odboroch, na Slovenskom pozemkovom fonde, aby mala svojich ľudí, aby mohla s týmto majetkom nakladať? Veď to je vnadidlo, ako do toho ísť. Čo ste s tým urobili? No nechali ste to voľne plynúť, takto ste to nechali rozložené a ideme ďalej, že? No výborne!
Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik stopercentný, áno, super, viete, s koľkými hektármi disponuje? Plus-mínus 900-tisíc, z toho je asi 120-tisíc neodovzdaných neštátnych. Dobre, dajme 800. Čo to je za veľký badžet pozemkov, s ktorými môže disponovať? Pán premiér, a s týmto sa nič nedeje, nič sa nerobí. A pritom z tohto badžetu, čo som teraz povedal, mali by ste odškodniť v reštitučných konaniach našich ľudí, našich ľudí s malým "n", našich občanov, ktorí boli poškodení pri reštitúciách, aj cirkevných, áno, aj cirkevných, aj urbárskych, aby som to pripomenul. Mali by ste odškodniť ľudí, našich občanov, na ktorých majetku je postavená, sú postavené cesty II. a III. kategórii a každý kraj to má 70 až 80 % nevysporiadaných. Mali by ste odškodniť ľudí, ktorých majetky boli zatopené pod 93 vodnými nádržami, ktoré mala svojho času Štátna melioračná správa vo svojej správe. Mali by ste odškodniť ľudí, na ktorých pozemkoch sa nachádzajú obydlia našich spoluobčanov, a je to v 600 osadách, mali by ste odškodniť ľudí v pozemkoch aj z Lesov Slovenskej republiky, štátny podnik, aj z týchto pozemkoch, mali by ste odškodniť ľudí, na ktorých lesných pozemkoch sú vyhlásené prírodné rezervácie. Teraz sme tu mali zákon o ochrane prírody, kolegyňa Zemanová, sme tiež búchali aj na výbore, aby sa tie zámeny robili. A pýtal som sa pána ministra Žigu, á, Žigu, pardon, Žiga bol minule, teraz máme Sólymosa už, áno, ospravedlňujem sa, že z akého badžetu môže zamieňať pozemky. Či z toho, Lesov Slovenskej republiky, alebo aj z tých, zo Slovenského pozemkového fondu. No nevedel mi povedať.
Takže, vážení, my proste urobme ako štát, ako vláda, prv si splnime svoje domáce úlohy voči našim občanom a potom poďme hovoriť, čo budeme predávať, čo budeme prenajímať, čo viem, čo budeme s tým robiť, pretože ani táto výmera, ktorá možno, teraz som vám spomínal, nebude na to stačiť.
Jedna... Takto, áno, môžte mi povedať, začíname robiť pozemkové úpravy, pani ministerka, pozrite, 168 území ide dávať. Áno, vážení, som za, pozemkové úpravy musia ísť, pretože to bude asi riešenie. Ale ja sa opýtam, pani ministerka, pred každé pozemkové úpravy, viete, čo musí ísť ešte? Aj prípravné konanie. A viete, z akého roku sú vaše územia, ktoré ste navrhli do pozemkových úprav, z akých rokov sú prípravné konania? To znamená, či tu ľudia vôbec to chcú alebo nechcú?
Vážení, po mojich skúsenostiach, pretože chodím aj po týchto obciach, zisťujem, že sú to roky ešte pani Radičovej, keď tu vládla, aj roky 2011, 2012, si predstavte, áno, sú tam aj roky ´14 aj ´15, to znamená 7-, 8-, 5-ročné prípravné konania, ktoré mali by povedať, že toto územie má ísť. Za ten čas, si myslíte, že nikto nezomrel, že sa nezmenila situácia vlastnícka? Čo keď už teraz tí ľudia to nechcú?
O osvete, aká sa robí pred pozemkovými úpravami, ani hovoriť nebudem. Pretože zažívam to na tých obciach a ľudia nevedia sa zorientovať a to budem vyčítať každej vláde, ktorá nebude robiť príslušnú osvetu, pokiaľ chcete ísť do nejakých reforiem týkajúcich sa zmeny vlastníctva.
Pán premiér, ťažko sa mi to hovorí, ale poľnohospodári, musím vám povedať, čakali podstatne viac. A jedno, čo by som si prial, aby sa raz urobilo aj v rezorte pôdohospodárstva, aby bolo tak, a povedal by som, že rezort bude fungovať v pohode, ak rezort pôdohospodárstva, že aj ten najmenší agropodnikateľ, ktorý môže čerpať dotácie dajme tomu na ten hektár, bude mať také podmienky, že ho nikto nebude šikanovať a bude môcť si na ten hektár rozvíjať svoju podnikateľskú činnosť a bude tomu štátu rád platiť dane, lebo povie, tento štát sa o mňa stará.
Pán premiér, jednu ešte alebo možno aj viacero takýchto nejakých, by som povedal, že odporúčaní. Jedna múdra pani, ktorá bola svetovou političkou 20. storočia, pani Čankajšeková povedala jedno: "Čo je morálne zlé, nemôže byť politicky dobré." A to je pravda nad všecky pravdy. Žiaľ, u nás na Slovensku je to asi v nedohľadne.
A čo najviac ma trápi, že na Slovensku sa môže kúpiť pravda, s malým p. Ako tu už Igor Matovič povedal, že tu tá spravodlivosť nie je slepá, že ide rovno, ale neni slepá a naši - vaši. A potom to tak dopadá.
A aby sme to možno trošku aj tak zavŕšili, čo by som odporúčal aj ďalším vládam, ktoré tu prídu, a to je jedno, či tu budú biele, modré, fialové, hnedé, vážení, viete, čo vy máte naučiť ľudí? Nie im rozdávať ryby! Aj naučiť ich chytať ryby. A to je aj biblické a to prežije každú generáciu, ktorá tu príde, pretože my tým ľuďom dávame iba ryby a to je veľký problém, pretože keby sme každého naučili v tom svojom, by som povedal, talente, ktorý má, aby sa mohol rozvíjať, tak to je to umožnenie im naučiť chytať ryby.
Lebo balíčky zadarmo, sociálne, vlaky zadarmo, obedy zadarmo, čo dostanete zadarmo, neviete si vážiť. Ale to, čo vlastnými rukami a vlastným rozumom k niečomu sa dopracujete, to už je o inom, ako sa k tomu budete správať.
A keďže aj pán Bugár... Je tu teraz? Áno, je tu. Doslova že som bol veľmi rád, pán Bugár, teraz trošku na vás, že keď ste teraz cez víkend povedali, že tam hore sa budeme rozprávať, ako sme tu vládli. Takže, pán premiér, tak na diaľku vám chcem povedať jedno, že iba jedna otázka nám bude položená hore. A keď ja som už tú knihu pánu Ficovi daroval na Vianoce 2017 a hovorím to celému národu slovenskému, pretože toto je z reality, z tých ľudí, ktorí boli v kóme a v klinickej smrti a boli vrátení späť, a, viete, to jej jedno, či ste ateisti, či ste podnikatelia alebo či ste bezdomovci. A viete, ako tá veta bude znieť, vážení? Povedz, ako si naložil so životom, ktorý ti bol darovaný na Zemi, a ten talent, ktorý si dostal do vienka, si počas života využil proti ľuďom alebo v prospech ľudí? Vážení, toto nás čaká hore a chcem veriť, že sa budeme, nebudeme za to hanbiť.
Končím stále, žime tak, aby bolo aj chleba, aj neba.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 22:05 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:20

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, zatiaľ čo ty tu rozprávaš o rôznych problémoch v rezorte pôdohospodárstva, o tom, ako nefungujú pozemkové úpravy, tak zatiaľ pán štátny tajomník si vysiela na facebooku, ako popíja vínečko s pánom ministrom dopravy. No, čo na to povedať? Toto svedčí naozaj o profesionalite tejto vlády, toto svedčí o súdržnosti, jednotnosti, toto hovorí o tom, že aký majú vlastne ministri a štátni tajomníci vzťah k svojmu vlastnému premiérovi. Nemyslím si, že je to správne, myslím si, že správny postoj by mal byť taký, že aj keď sa nenachádzajú v sále, minimálne by sa mali cítiť byť v práci a sledovať rozpravu Národnej rady, ktorej sa zodpovedajú. Takže v takomto štáte si tu žijeme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 22:20 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:20

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Martin, o tebe možno nie všetci vedia, že vo voľnom čase si ornitológ a svoj prejav si tiež poňal tak, že lepší vrabec v hrsti ako holub na streche a za terč si si vybral viac ministerku pôdohospodárstva ako predsedu vlády. Ale ja ti to kvitujem, pretože, samozrejme, premiér zodpovedá aj za to, ako funguje alebo nefunguje agrorezort alebo každý iný rezort, za ktorý ako premiér politicky zodpovedá. Pani Matečná má, samozrejme, rovnako ako pán premiér piatoček, takže tu nie sú, to je úžasná vizitka.
Inokedy, keď opozícia zvoláva takéto schôdze, tak nás trestajú tým, že rokuje sa do noci, tak ako sa rokuje aj teraz, a hlasuje sa po úplnom dokončení rozpravy. No len teraz je piatok, tak to nevyhovuje podľa tejto metódy, tak si vymysleli, že teda hlasuje ("rokuje", pozn. red.) sa do noci, kým sa neminú vystúpenia v rozprave, ale keďže je piatoček, tak aby nemuseli nacupitať či už členovia vlády, alebo koaliční poslanci, tak sa hlasuje potom až v utorok ráno o deviatej, keď sa pekne vyspinkajú po víkende, v pohodičke.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 22:20 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 22:20

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne kolegovi za reakciu. Zhrnul som to odborne kvôli tomu, pretože aj pán Raši povedal, že, a oni si to uznali, že zodpovedajú všetci ministri.
A musím ešte jedno povedať, že vlastne aj ten Slovenský pozemkový fond, ktorý, mnohí ľudia ani možno nevedia, že spadá pod vládu Slovenskej republiky. Takže aká vláda, taký fond, aký fond, taká vláda.
Takže, vážení, myslím si, že tu sa má hovoriť o tom, ako tá vláda v tých jednotlivých odvetviach funguje alebo nefunguje, a myslím si, že pokiaľ toto sa u nás nebude permanentne pripomínať, aby sa urobila náprava, pretože asi dobrovoľne to nebudú chcieť, tak budem musieť im to stále a stále omieľať dokopy a dookola a dúfam, že raz to potom v marci 2020 urobíme tak, aby to bolo aj reálne.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 22:20 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 22:20

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pekný neskorý večer, kolegyne a kolegovia, poviem iba tri veci.
Prvá. Poslanci SMER - SD tu čítali prepisy nejakých komunikácií, ktoré vypustil von Kočner, tak ja som dostal veľmi silnú potrebu prečítať niečo iné, niečo, čo nepochádza priamo od Kočnera, ale od orgánov činných v trestnom konaní, a to je vlastne vec, pre ktorú sme tu dnes zišli. Je to uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci, ale keďže je pol jedenástej, tak ho nebudem celé čítať, len vás odkážem na to, že je zverejnené na stránke Právne listy, zverejnil ho sudca Peter Šamko, je to zaujímavé čítanie.
Vyplýva z neho, že orgány činné v trestnom konaní začali trestné stíhanie, a z ďalších informácií zasa vyplýva, že v tejto súvislosti bývalej štátnej tajomníčke Monike Jankovskej a ďalším osobám odobrali mobil. Nie je to teda tak, ako sa nám poslanci SMER-u snažili nahovoriť, že štátna tajomníčka Jankovská mala byť odvolaná, pretože nejakí novinári niečo napísali alebo nejakí opoziční politici niečo povedali na tlačovej besede, orgány činné v trestnom konaní začali trestné stíhanie a Monike Jankovskej polícia zobrala mobil.
Žijeme v krajine, kde orgány činné v trestnom konaní idú tvrdo po krku predstaviteľom vládnej moci a stíhajú ich aj v situácii, keď existuje iba minimálne podozrenie, že sa niečoho dopustili, hoci na to nie sú ani tie najmenšie relevantné dôkazy? Nie. Práve naopak, žijeme úplne v opačnej krajine, žijeme v krajine Kaliňákovej a Gašparovej polície, žijeme v krajine Trnkovej prokuratúry a žijeme v krajine Harabinovej justície.
V krajine, kde sa kauzy zametajú pod koberec, a špeciálne kauzy, do ktorých sú zapletení tzv. naši ľudia, podvodníci a zločinci prepojení s vládnou mocou.
Ak teda v takejto veci orgány činné v trestnom konaní začali trestné stíhanie a na základe toho odobrali mobil bývalej štátnej tajomníčke za SMER - sociálna demokracia Monike Jankovskej, tak je to veľmi vážny signál a po takomto niečom by v normálnej krajine štátna tajomníčka zložila funkciu a počkala až do vyšetrenia prípadu. Ak by to nespravila, tak by to za ňu spravila strana, ktorá ju nominovala do funkcie, v tomto prípade SMER - sociálna demokracia, alebo minister, ktorý ju do funkcie navrhoval, v tomto prípade Gábor Gál z MOST - HÍD by predložil návrh na jej odvolanie a vláda by ju odvolala. Nič z toho sa nestalo. Keby sa to stalo, tak tu dnes nesedíme, sme tu preto a prišli sme opakovane s návrhom na vyslovenie nedôvery vláde preto, lebo vláda nekonala.
Druhá poznámka sa týka manuálu, s ktorým na túto schôdzu prišli poslanci SMER-u, predseda SMER-u Fico sa neunúval a kde-tu nejaký poslanec predsa len vystúpil s faktickou a prečítal niečo z tvorivej dielne Erika Tomáša. Mám pocit, že Erik Tomáš túto schôdzu dosť odflákol, to asi tiež svedčí o pozícii podpredsedu strany Pellegriniho v SMER-e.
Ale nie o tom som chcel, skôr by som sa chcel zamerať na ten, na ten manuál, ktorý hovorí o tom, že s Kočnerom nie je previazaný SMER - sociálna demokracia, ale opozícia. Niekoľkokrát tu zaznelo, že kým Matovič a Sulík chodili ku Kočnerovi, za vlády SMER-u Kočner skončil v base. Tvrdiť niečo takéto je kapitálna blbosť a nehorázna drzosť zároveň. Lebo tieto vyjadrenia vyvracia sám Kočner v komunikácii z Threemy, v komunikácii, o ktorej si myslel, že sa nikto nikdy nedozvie, že nikdy tá komunikácia neprenikne na verejnosť. A zverejnené informácie hovoria o tom, že Kočner sa obával toho, že vláda SMER-u skončí, že Kočner sa obával toho, že sa dnešná opozícia dostane k moci a že potom sa Kočner a ľudia ako on neskryjú pred spravodlivosťou ani na severnom póle. Zverejnené informácie hovoria o tom, že sa tešil, keď z funkcie odchádzala ministerka Lucia Žitňanská, a nech už bude ministrom ktokoľvek, písal, riadiť to tam bude Monika Jankovská a to je moja opička. Čiže je veľmi nehorázna drzosť, keď tu niektorí poslanci SMER-u, myslím, že to bol pán Blaha, rozprávali o tom, ako sú, ako sú opoziční politici Kočnerovi opičáci, keď priamo Kočner označoval pani štátnu tajomníčku za svoju opičku.
SMER sa všemožne snaží dištancovať od Moniky Jankovskej. Pán poslanec Kéry tu povedal, že Monika Jankovská nie je členkou strany SMER - SD. No však nie je, lebo je sudkyňa a sudkyňa nemôže byť členkou politickej strany, ale len si to tak zbilancujme. Pani štátna tajomníčka Monika alebo Monika Jankovská bola štátnou tajomníčkou za SMER - SD, bola zvolená za poslankyňu parlamentu za SMER - SD, SMER ju chcel pretlačiť do Súdnej rady, ktorá práve teraz vyberá nového predsedu Najvyššieho súdu, SMER ju chcel nanominovať do Ústavného súdu. Existuje len málo ľudí, ktorých by SMER posielal do takých super dôležitých funkcií a do toľkých super dôležitých funkcií, ako je práve Monika Jankovská. SMER a Monika Jankovská sú úzko previazaní a SMER za jej konanie nesie plnú politickú zodpovednosť.
Tretia vec. Na záver by som tiež chcel byť osobný, tak ako s osobným príbehom začal Igor Matovič, keď uvádzal celý tento návrh. Ja som prvýkrát počul meno Peter Pellegrini alebo zaznamenal som ho, všimol som si ho v roku 2008, ktorý tu spomínal pán poslanec Matovič, že v tom roku zarábal 400-tisíc korún denne, no a ja som vtedy si všimol, že Peter Pellegrini oklamal parlament. V júli roku 2008 bol Peter Pellegrini jedným z poslancov SMER-u a predložil pozmeňujúci návrh k novele cestného zákona, ktorým do novely cestného zákona zakomponoval rozšírenie pôsobnosti protiústavného zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá aj na ďalšie úseky, ako bolo v tom pôvodnom zákone. Išlo o zákon, ktorý umožňoval stavať na nevyvlastnených pozemkoch, neskôr tento zákon označil Ústavný súd za protiústavný, Ficova vláda ho schválila v snahe dostavať do roku 2010 diaľnice, teda diaľnicu z Bratislavy do Košíc, vedela, že ten zákon je protiústavný, presadila ho v parlamente. A poslanec Pellegrini v tom júli 2008 dal nenápadný pozmeňujúci návrh, v ktorom tvrdil, že ide iba o previazanie zákona, zákona cestného a zákona, ktorý umožňoval vyvlastňovať, alebo teda stavať na nevyvlastnených pozemkoch. A urobil to tak rafinovane, že zatajil, čo robí, neuviedol to v dôvodovej správe, nepovedal to pri uvádzaní zákona a v podstate oklamal parlament a za tento nenápadný návrh, pozmeňujúci, hlasovala aj väčšina opozičných poslancov, ktorí kritizovali zákon umožňujúci stavať na nevyvlastnených pozemkoch, ktorí dokonca dali tento, tento zákon na Ústavný súd.
Čiže moja prvá skúsenosť s Petrom Pellegrinim je, že je to klamár.
Odvtedy urobil veľkú kariéru cez ministra školstva, predsedu parlamentu, podpredsedu vlády až dnes po náhradného Ficovho premiéra. A ja som si, rozmýšľajúc o tomto všetkom, spomenul na české príslovie, ktoré hovorí o tom, že "kto klame, ten kradne". Tak keď uvažujeme o všetkých dôsledkoch a kauzách vládnutia smeráckych vlád, tak treba uznať, že na tom českom prísloví by nepochybne niečo mohlo byť.
Ale ako pred chvíľou povedal pán poslanec Budaj, čas vypršal, súhlasím, je to pravda, čas pre túto vládu vypršal a táto vláda skončí, keď nie v utorok v parlamente, tak najneskôr 29. februára 2020, keď vás nepošleme od moci my, tak to spravia občania vo voľbách.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 22:20 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:35

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Neprekvapuje ma, kolega Ondrej Dostál, že sme zajedno vo všeličom aj v tomto, a to, v čom sme tu zajedno, je to, že odvolávaný premiér Peter Pellegrini je klamár. Klamár bol už v roku 2008 a za ten čas, za tých 11 rokov, sa z neho stal klamár par excellence, to je klamár taký, ktorému, bohužiaľ, verí veľmi veľa ľudí, nezáleží pritom na tom, čo hovorí, jednoducho mu veria. A to je určitá schopnosť, určité umenie, ktoré sa dá nacvičiť v prípade, že dotyčný má na to určitú psychologickú výbavu.
To, že taká výbava je nevyhnutnou súčasťou tej kriminálnej organizácie, ktorej on je členom, to, predpokladám, je každému inteligentnému človeku jasné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 22:35 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:35

Vladimír Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ondro, spomínal si tu nezávislosť, ktorá vlastne neni, nie je vôbec nezávislosť, ale presne definované, keď niekto kandiduje za niekoho alebo keď ho niekto takto podporuje.
Pripomeňme si, že niečo podobné sa rovnako deje aj napríklad v tom nešťastnom moskovskom zastupiteľstve. Takisto je tam kopec nezávislých, ktorí vlastne nie sú vôbec nezávislí. To isté sa týka rovnako pani Jankovskej. Je síce nezávislá, ale vlastne vôbec nie je nezávislá. Otázka znie, že potom akým spôsobom vôbec môže súdiť ďalej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 22:35 hod.

Ing.

Vladimír Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:35

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ondro, krásne si, krásne si odkryl prepojenosť Moniky Jankovskej a je naozaj nespochybniteľná a ten odpočet, ktorý si urobil tých jej superfunkcií, je, je nádherný a naozaj vidieť tú nespochybniteľnú prepojenosť.
Ale je tu ešte jedna veľká prepojenosť Moniky Jankovskej, ktorá je tiež úplne zjavná okrem toho, že teda je nominovaná a bola nominovaná do všetkých týchto superfunkcií, a to je tá, práve tá záverečná bodka, že SMER ju neodvolal, to je práve to, úplne tá čerešnička na torte, že môžu nám tu rozprávať, čo len chcú, ale tá prepojenosť je úplne zjavná, nespochybniteľná jednak tými nomináciami a po druhé tou jej nedotknuteľnosť, že na ňu nesiahli.
A veľmi mi to pripomína, mi pripomína, Monika Jankovská mi pripomína Roberta Kaliňáka, akurát v sukni, že proste naozaj to sme videli aj pri ňom, že tam nemohlo sa ani len slovíčkom krivo povedať.
A ďakujem, že si odkryl aj tú ďalšiu komnatu Petra Pellegriniho, keď si opísal podrobne ten pozmeňujúci návrh. A potom nám tu môže premiér Pellegrini rozprávať o tom, ako nič on nedovolí, aby tu niekto robil rozdiely alebo aby tu bola nejaká nespravodlivosť, alebo niečo podobné. Tento skutok hovorí za všetky a je úplne krásne plastický a odhaľuje ho úplne donaha. Čiže toľko k slovám verzus skutkom premiéra Pellegriniho.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 22:35 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22:35

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Ďakujem všetkým trom kolegom za reakcie. Ten Kaliňák v sukni, kolega Heger, to je pekné prirovnanie. Kaliňák skončil, verme, že aj pani Jankovská už čoskoro skončí nielen ako štátna tajomníčka, ale aj ako sudkyňa. A dúfajme, že čoskoro skončia aj všetci ostatní kaliňákovia zo SMER-u a z jeho koaličných partnerov. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 22:35 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video