12. schôdza

16.9.2020 - 30.9.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 17:54 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:48

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pani Záborská, interrupcia je jeden z najbezpečnejších zdravotníckych zákrokov vo svete, napriek tomu chirurgická interrupcia je rizikovejšia ako interrupcia medikamentózna. To je všetko, čo vám hovorí celý svet, to je všetko, čo vám hovoria odborníci, a to je všetko, čo vám hovorím aj ja. My sa tu nebavíme o tom, či interupcia áno, alebo nie. Interrupcie sú u nás legálne, sú povolené a celý svet, všetky krajiny Európy fungujú na medikamentóznej forme.
A napríklad vy radi uvádzate fínsku štúdiu, ktorá je, samozrejme, bludom, ale..., a je to na konci aj v nej samotnej označené, to vy dobre viete. Ja tu mám 13 štúdií, ktoré dokazujú opak. Ale zaujímavé je, že aj vo Fínsku sa väčšina interrupcií robí medikamentóznou formou. Všetky interrupcie, teda vo všetkých krajinách Európy, kde sa med..., kde je medikamentózna tabletka povolená, medikamentózna forma povolená, tak všade sa robí väčšina interrupcií touto formou.
Podotýkam, že medikamentózna forma je možná len do 8. - 9. týždňa tehotenstva, čiže napriek tomu sú krajiny, kde sa 97 % robí takouto formou. Nikto netvrdí, že interrupcia je bezpečná. Kedysi sa robi..., kedysi sa dokonca robila aj bez anestézy a ženy naprík..., napriek tomu ju podstupovali. Viete si predstaviť tú ukrutnú bolesť? Napriek tomu, keď sú v zúfalých situáciách, tak idú aj na takýto, na takýto druh zákroku. Pôjdu aj na chirurgickú interrupciu a pôjdu na akúkoľvek.
A to je to, čo vám stále hovoríme. Interrupcie tu budú. Budú buď legálne, alebo nelegálne. Môžete im to sťažovať tým, že im budete hovoriť, no moja zlatá, ty si sa rozhodla, tak ako si ja neželám, a preto budeš trpeť, aj keď tu máme už 30 rokov modernejšiu a menej, menej..., alebo viac šetrnú formu. Môžte to takto robiť, ale ja s tým nesúhlasím a nikdy s tým súhlasiť nebudem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 17:48 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:50

Anna Záborská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ďakujem pekne za, za vašu, vašu reakciu na moje vystúpenie. Všetko to, čo ste povedali, je, je známe a ja, ja to podpíšem, ale mne ide o to, že my hovoríme a viaceré dokumenty to hovoria, že žena má mať prístup k dostupnej a bezpečnej interrupcii.
A to, čo ste vymenovali ako..., a ja som to zopakovala ako následky interrupcie, mne ide len o to, že či to tie ženy vedeli, či to tie ženy vedeli. Poznala som ich ix, ktoré skutočne potrácali, ktoré skutočne mali problémy otehotnieť, ktoré už nikdy viacej nemohli mať deti, a povedali, že im to nikto pred tou interrupciou nepovedal. O nič iné mi neišlo v tom mojom vystúpení.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 17:50 hod.

MUDr.

Anna Záborská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17:51

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja iba krátko. Pani Cigániková, vy asi nechcete počúvať. Však vám hovoríme, viacerí to povedali aj pani navrhovateľka, ten zákon chce pomáhať tehotným ženám a vy doňho chcete vpratať nejakým spôsobom pozmeňovák, ktorý je interrupcia. My chceme podľa programového vyhlásenia vlády zamedzovať, robiť politiky tak, aby sa tým interrupciám predchádzalo a vy tam dáte pozmeňovák, ktorý interrupciu ešte viac, ja neviem, sprístupní. Toto ale my, toto nie je vôbec zmysel toho zákona. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

29.9.2020 o 17:51 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:52

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Šefčík, opäť, interrupcie všade tam, kde boli povolené, nikde nezvýšil sa počet umelých prerušení tehotenstva po tom, ako bola zavedená medikamentózna forma, a ani dokonca prirodzené spontánne interrupcie. Čiže je blud hovoriť o tom, že ich viac sprístupníme.
Jediné, čo chcem, je, aby, keď už sú u nás legálne, lebo ani váš návrh ich nezakazuje, čiže zostanú rovnako legálne do 12. týždňa, tak chcem, aby boli robené spôsobom, ktoré naše ženy šetrí a chráni, a napríklad s ohľadom na tie budúce problémy chráni aj mnoho ďalších nenarodených životov, čo vy predsa chcete. Je to úplne to isté, že sa tomuto bránite, ako to, keby sme tu robili ešte interrupcie vešiakom drôteným alebo bez anestézy, zatiaľ čo vo svete by už poznali aj anestézu, aj, aj teda chirurgickú formu normálnu, a alebo nebodaj medikamentóznu a vy by ste sa tu postavili a úplne vážne by ste mi tvrdili, že chcieť anestézu pre takúto ženu je proste hriechom a je to chc..., je to ako chcieť viac interrupcií.
Tá žena, chcem vás ešte, takú zaujímavosť povedať. V čase, keď ešte nebola anestéza, tak bolo interrupcií viac, ako je dnes. Ony, ony, ony stále permanentne klesajú a klesajú v celkom svete bez ohľadu na spôsob. Tá žena nejde na interrupciu preto, lebo je to strašná sranda a nemá o štvrtej poobede v stredu čo robiť, ona tam ide, lebo je zúfalá, a podstúpi akúkoľvek formu. A ja len chcem, keď už je zúfalá a je to u nás legálne, tak aby v súlade s odbornými odporúčaniami bola vykonávaná spôsobom lege artis najmodernejším spôsobom s čo najmenšími následkami. A z tohoto, pán kolega, toto, z tohoto sa nevykecáte.
Toto, čo chcete vy, že tomuto chcete zabrániť, to mi príde kruté a neľudské.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 17:52 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:54

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Riešme to, v poriadku. Nech to rieši, nech to riešia vedci, lekári, riešme to. Ale moment... (Reakcie z pléna a zaznievanie gongu.) A toto je ten problém, že vy oponentovi skáčete do reči, vy poviete, že to je blbosť. Pani Záborskej v televíznej relácii poviete, že Záborská, teda v rozhlasovej, že Záborská hovorí hlúposti. Troška úcty k oponentovi, iba o to vás žiadam. V pohode to riešme, nech sa páči.
Môžme to riešiť, môže to riešiť vedecká obec, lekárska obec, ale nie v tomto zákone, ktorý je prorodinný, prosociálny a ide pomáhať ženám. (Reakcia z pléna.) A znova skočenie do reči. Ale vám to neprekáža. Takto komunikujete bežne. A znova. (Reakcia z pléna.) Ďa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 17:54 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 17:55

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené poslankyne, ctení poslanci, vypočuli sme si veľa argumentov pre aj proti. Zo svojej pozície chápem výhrady jednej aj druhej strany. Ja sama som riešila podobné otázky, pretože som otehotnela neplánovane. Počas tehotenstva som navštevovala jednu z organizácií, ktorá ma podporovala, a dnes som slobodnou matkou a mám doma 8-mesačné dieťa. Každá žena si ale píše vlastný príbeh, a či už sa rozhodne pre dieťa, alebo nie, rozhodnutie je na nej. Úprimne vám poviem, že tento zákon by muži ani nemali predkladať, pretože nevedia, čím žena si prechádza počas tehotenstva.
K obsahu zákona by som chcela povedať, že je prednostne určený tým ženám, ktoré zvažujú alebo premýšľajú o interrupcii. Opakujem, ktoré zvažujú alebo premýšľajú o interrupcii, a nie tým, ktoré sú definitívne rozhodnuté. Súhlasím s názorom, že žena má právo rozhodovať o svojom tele a týmto zákonom jej to právo nebude odobraté. Jej komfort pri riešení možno nebude taký ako pri súčasnej legislatíve, ale na druhej strane jej to môže pomôcť zodpovednejšie sa rozhodnúť. Apelovala som na to, aby v pozmeňujúcom návrhu bola druhá lekárska správa dobrovoľná, a nie povinná, a som rada, že sa to implementovalo. Som si vedomá, že v tomto čase ľudia riešia viac sociálno-ekonomické dopady koronakrízy ako kultúrno-etické otázky.
Aj touto cestou chcela by som apelovať na vás kolegov, aby si uvedomili vážnosť tejto mimoriadnej situácii a začali sme sa už teraz venovať témam, ktoré budú našu spoločnosť spájať. Slovenskí občania nutne potrebujú našu pomoc a ženy patria medzi nich.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

29.9.2020 o 17:55 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:57

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Romi, Romi, si za mnou prišla s tým, že ty nie si, ty nechceš patriť alebo nechceš, aby ťa považovali za nejakého katolibanca, ale keď podporíš ten návrh, bude sa ti ťažko vysvetľovať a to možno preto, lebo verejnosť vníma, verejnosť, nie ja, Romana, kolegovia, ja Romanu určite tak nevnímam, hej, to nechcem povedať.
Ja len, že verejnosť vníma ten zákon ako obmedzenie. Vnímam ho tak aj ja preto, lebo v skutočnosti on nedáva viac času ženám. Ja úplne rozumiem, čo si hovorila, že ch..., aj rozumiem, že tomu akože uveríš, že pani poslankyňa Záborská sa ide tváriť, že ona dáva vlastne viac času, ale toho času je stále rovnako, 12 týždňov, ani o deň viac, 12 týždňov. Jediné, o 4 dni menej, kedy môže na tú interrupciu ísť, a ženy, ktoré nebývajú v Bratislave, ale v ďalekých okresoch, môže sa im stať, že neskoro zistia, že sú tehotné, že sa neskoro dostanú k lekárovi, keď sa k nemu dostanú. Neuveríš, stane sa im, že narazia na lekára, ktorý má výhradu vo svedomí. Ten lekár ani ministerstvo zdravotníctva nemá zoznam lekárov, ktorí výhradu vo svedomí nemajú, no tak pôjde do ďalšieho okresu k inému. Predstav si, môže sa stať, že aj ten bude mať výhradu vo svedomí, tak pôjde k ďalšiemu. Konečne natrafí na niekoho, kto nemá výhradu vo svedomí, a teda bude čakať ďalšie 4 dni, ale čo čert nechcel a pani Záborská chcela, už je neskoro, 12 týždňov prešlo a ona musí porodiť nechcené dieťa. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 17:57 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:59

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Cigániková, áno, rozprávali sme sa o tom, ja si to veľmi dobre pamätám, ale hlavne som hovorila, že mám najväčší problém s tým, aby ten druhý posudok bol dobrovoľný. To bolo prvé. A tiež som ti hovorila, že aj keď verím v Ježiša Krista, sa považujem za modernú ženu a ja som presný stred, ja nie som ani úplný liberál, ani úplne konzervatívec. A keďže nakoľko som na toto apelovala a oni, oni to povolili, že ten druhý posudok je dobrovoľný, tak ja nemám dôvod, prečo by som nemala za tento zákon nezahlasovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 17:59 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:00

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Milí kolegovia, milé ko..., pardon, ospravedlňujem sa, milé kolegyne, milí kolegovia, dnes rokujeme o doplnkoch do zákona, ktorý niektorí vnímajú ako zbytočné, niektorí o tom rozprávajú, že máme na Slovensku oveľa viac problémov, a niektorí rozprávajú, že katolibanci si idú robiť politickú kampaň. Musím povedať, že naozaj moje vystúpenie bude krátke, ale chcem hlavne vám, milí Slováci, povedať, pretože keď sa pozriem do sály, tak naozaj máme tu dvoch smerákov, jednu z HLAS-u a jedného pána z ĽSNS a musím povedať, ospravedlniť sa musím za to, že pán Kremský, nie je tu, ale omylom povedal, že z ĽSNS vystúpili na..., nevhodne, pán povedal, že neplač, ale to nebol pán z ĽSNS, ale to bol pán zo SMER-u, z ktorého som, keď som bol pri ňom, tak cítil trojboj: koňak, vodka, rum. Takže nebol to ĽSNS, ospravedlňujem sa.
Ale vrátim sa k tomuto, k tomuto môjmu prejavu, k tomu vystúpeniu. Milí Slováci, tí, čo vám rozprávajú, ja by som chcel upozorniť, že dnes celý deň pani Cigániková, keď niekto rozprával, vy ste chodili a vyrušovali ste. Pani Cigániková, môžte chvíľočku aj počúvať a nevyrušovať? Prosím vás. Dá sa to? Ja vám ďakujem veľmi pekne. Naozaj to robíte celý deň. Prosím vás pokorne.
Milí Slováci, keď vám dnes bude rozprávať a niekto vám rozpráva o tom, že toto je zákon o interrupciách, že ideme obmedzovať alebo že niekto ide obmedzovať interrupcie, vám klame. Klame a klame. A naháňa si politické body, pretože toto, čo tu predvádzajú niektorí moji kolegovia, je nič iné len politický marketing. Politický marketing. Majú svoju tému a na tej téme si naháňajú body. Jasné, naozaj jasné, že sú oveľa dôležitejšie veci, ako je tento zákon, si myslím, ale toto je zákon, ktorý, teda toto sú doplnky, ktoré keď teraz prijmeme, tak naozaj, naozaj sa zbavíme témy, ktorá je veľmi citlivá. Veľmi citlivá. Ja keď som podporil čítanie do druhého kola, tak som podporil preto, lebo počas mojej 30-ročnej praxe v treťom sektore som sa stretával so ženami, ktoré po interrupcii mali naozaj obrovské a veľké problémy. Štát im nepomáhal a tie ženy sa obracali na rôzne iné inštitúcie s pomocou. A to, čo sa tu dnes deje, je pomoc. Všetky tie body, ktoré sa tu dávajú, je pomoc!
Keď vám niekto rozpráva, že tu niekto ide obmedzovať, tak vám klame a naháňa si politické body. Keby táto (rečník pohybom ruky ukázal za seba) stena vedela rozprávať, čo sa tu dnes dialo, tak sa rozsype, čo sa tam vzadu dialo, ako sa niektorí trhali, kričali tam vzadu a robili divadlo! Toto je o pomoci. Nikto nejde, milé ženy, vás obmedzovať! Ten zákon sa nijako nemení, v ničom, ani v jednom bode! Doplňujú sa tam body, ktoré vám majú pomôcť. A ja som sa rozhodol po tom, ako pani Záborská prijala tie veci, ktoré sa mne nepáčili, že to podporím.
Vo svete... A naozaj Holandsko, ktoré je slobodné, liberálne, kde si dáte marišku na ulici, je oveľa prísnejší tento zákon ako tu u nás, ale ľudia vás tu budú presviedčať a budú vám rozprávať, že my ideme obmedzovať interrupcie. Posledné moje slová, milé Slovenky, nikto nejde obmedzovať vaše právo, nikto. Tieto doplnky vám idú pomôcť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie

29.9.2020 o 18:00 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:04

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Pročko, ďakujem za jasné slová, ktoré ste v tejto veci povedali, z ktorých sa dá usudzovať, že dnešný legislatívny návrh v oblasti ochrany života, tak ako je prezentovaný, má šancu prejsť a zrejme aj prejde.
Chcem aj oceniť to, že behom dňa bol v tejto siene aj premiér, predseda vlády, ktorý, zdá sa, že prispel k tomu, že sa väčšina na podporu aj za pomoci hlasov opozície tu bude, a jediné, čo by som chcel povedať, že schválením tohto zákona alebo týchto, týchto zmien nepríde k tomu, že táto téma skončí. Tá téma neskončí, ale výrazne sa posunieme konečne po 30 rokoch správnym smerom, zadáme ten smer. A veľmi chcem poďakovať, ak bude váš hlas medzi tými, ktorí to podporia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 18:04 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video