12. schôdza

16.9.2020 - 30.9.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 20:14 hod.

Mgr.

Jozef Bubnár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:01

Anna Záborská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Ďakujem pekne pánu poslancovi Kremskému, že sa na túto tému pozrel čiste pragmaticky, a to z toho demografického hľadiska. Je to skutočne veľký problém a si spomínam, keď sme na Slovensku hovorili o tom, že však sa nemusíme starať o to, že sa rodí málo detí, veď potom prídu ešte Husákove deti, ktoré začnú rodiť, a tá demografia sa zlepší. Prišli Husákove deti, ktoré boli, možno viacerí viete, aké to boli, a..., ale tieto deti nemali 4 deti ako ich rodičia, ale mali len jedno. A dostali sme sa tam, kde sme teraz.
Ale pri vystúpení pána Kremského mi napadlo jedno, že je oveľa jednoduchšie nechať tú ženu, nech ide na potrat, a potom ju už aj nechať s tými problémami, ktoré možno po tom potrate má, ako zobrať spoluzodpovednosť na tie de..., za tie deti, ktoré sa narodia v ťažších podmienkach v prostredí, ktoré je pre nich nežičlivé, pretože túto zodpovednosť na seba zobrať nechceme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 20:01 hod.

MUDr.

Anna Záborská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:02

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kremský, ďakujem za zaujímavý príspevok, ktorý síce sa netýka priamo tejto novely, lebo teraz neriešime už tú priamu otázku ochrany života, či v niektorom konkrétnom dni, sekunde alebo týždni, ale určite rád, určite ja by som bol veľmi rád, keby sa niekedy otvorila a niekedy by sme ju naozaj aj na pôde parlamentu riešili, ale mám takú jednu iba metodologickú poznámku, lebo, pán poslanec, si spomínal, aj pani poslankyňa Záborská, ten demogra..., demografický vývoj.
No nemyslím si, že by toto mala byť, malo byť nejaké určujúce kritérium, lebo potom by sme museli povedať, že pokiaľ by demografický vývoj alebo populačná krivka veľmi prudko rástla, tak si ten ľudský život nezaslúži ochranu, lebo máme dostatok ľudí. Hej? To je len taká metodická poznámka, ja viem, že ste to tak nemysleli, samozrejme, ale snažím sa to rozvinúť trochu takú ako metodickú debatu, argumentačnú.
A takisto, takisto aj v prípade, že keď argumentujeme, že kvalitným človekom, takisto ten predmet ochrany by nemal záležať na tom, že či vyrastie špičkový športovec, alebo vyrastie dieťa nechcené a týrané napríklad. Čiže to je len metodická poznámka, ale, ale samotná téma je veľmi dôležitá a ja budem veľmi rád, aj keby, keď sa k tomu dostane niekedy možno aj na nejaké väčšie otvorenie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 20:02 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:04

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Len krátka reakcia.
Pán poslanec Jarjabek, áno, je to téma, ktorá rozdeľuje spoločnosť, ale ona bude vždy rozdeľovať. Ale to neznamená, že je to zlá téma. Každé voľby polarizujú spoločnosť a rozdeľujú a to neznamená, že nebudeme mať voľby, že ich zrušíme. Myslím si, že je to na nás, aby sme dokázali počúvať jeden druhého, rešpektovať svoje názory, neútočiť na seba osobne a počúvať sa. A myslím si, že toto je veľmi dôležité.
K tej ďalšej veci, nepochopil som, kde bolo citové vydieranie, ja som spomínal tvrdé fakty, dáta, myslím si, naozaj že demografická kríza je veľké riziko pre Slovensko, je to riziko v tom, že krajina, ktorá nerastie a nereprodukuje sa, je ohrozená aj na existencii časom. Sú dejinné zlomy, keď sa veci menia, keď sa menia hranice, menia sa krajiny, a práve vtedy tie slabé krajiny veľmi často skončia, podľahnú tým silným krajinám, ktoré sa dlhé roky budujú. SMER o podpore rodín 8 rokov iba rozprával, ale urobil len veľmi, veľmi málo. Za ten čas iné krajiny dávajú oveľa lepšiu finančnú podporu rodinám, dávajú oveľa väčší daňový bonus, vážia si rodiny, vážia si mnohodetné rodiny, podporujú ich v tom.
Na druhej strane na Slovensku tretina interrupcií sú deti, alebo teda tehotenstvá v manželstvách, kde by šlo o tretie dieťa, pretože tí ľudia si jednoducho to tretie dieťa nevedia dovoliť. A to je výsledok vašej politiky. To je ovocie prorodinnej politiky SMER-u.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 20:04 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:06

Jozef Bubnár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, milí kolegovia, milé kolegyne, teraz si uvedomujem, že toto je moja prvá rozprava na tejto pôde, a stojím tu teda naozaj s takým obrovským rešpektom a uvedomujem si tej cti, ktorá sa dostane len málokomu, tak naozaj som za to vďačný.
A dnes toho už bolo povedané strašne veľa, zvlášť z pohľadu liberál verzus konzervatívec. Tu už podľa mňa nemáme čo riešiť, lebo nájsť kompromis v tak obrovskej, citlivej téme ako je ochrana života medzi liberálmi a konzervatívcami by podľa mňa nedokázal ani Chuck Norris, ale mňa teda trošku tak nadchlo vyjadriť sa k tomu, že, keď si pamätám, koncom júna prišli na pôdu parlamentu rôzne návrhy tzv. interrupčných zákonov, a ja som vtedy sa začítal naozaj do všetkých a začal som tak v duchu uvažovať, čo môj zmierlivý duch kresťanstva skutočne chce a po čom ide. Ja by som si túto tému nazval možno tak, že človek je z prirodzenosti rebel. Viete, pamätám si, ako mi môj otec hovoril, že za komunizmu zakazovali ľuďom veriť v Boha. Zakazovali chodiť na náboženstvo, chodiť do kostola a viete, čo to vyvolalo, 10-tisíc mladých ľudí na Levočskej hore spievalo Ave Maria, policajti ich tĺkli, možno častokrát s pendrekmi, ale boli to skutočne takí frajeri, lebo oni trpeli za vieru.
Keď sa prenesieme dnes možno do súčasnosti, opäť prichádzajú každý deň nejaké nové nariadenia, nové zákazy, príkazy, musíte nosiť rúška, nesmiete sa zhromažďovať a ľudia z prirodzenosti tým, že človek je rebel, začnú sa búriť, začnú robiť rôzne zgrupovania na Facebooku a jednoducho protestovať proti tomu, a tak by sme mohli pokračovať.
Zas 8 rokov som bol učiteľom na dvoch gymnáziách na východe Slovenska a kdekoľvek, kde mi moji kolegovia učitelia povedali, že vieš, v tej a tej triede máme takého rebela, on nepočúva, on bude mať trojku z chovania, ja som sa vždy tak potešil a povedal som si, to je pre mňa challenge, to je taká výzva, naozaj že chcem sa tým človekom stretnúť. Častokrát som takého študenta pozval na pizzu po škole, rozprával som sa s ním dlho a ja som zistil, že to je človek, ktorého nikto nechápe. Je to človek, ktorému celý život iba prikazujú, zakazujú, on tomu nerozumie, ale jemu nikto v živote nepodal ešte pomocnú ruku. Tak som to urobil ja a vďakabohu naozaj mnohé veci sa v životoch takýchto mladých ľudí menili. A v tom ja vidím nádheru učiteľského povolania, že to nie je iba vyučovať, ale je to viesť mladých ľudí.
A tak sa teda dostávam aj na koreň toho, prečo som sa dnes rozhodol vystúpiť v mojej prvej rozprave s veľkým rešpektom, a to je, priatelia, to, že aj keď si veľmi vážim, že vznikli toľké iniciatívy v prospech ochrany života, myslím si, že najväčší efekt vyplývajúci z mojich skúseností dokáže priniesť taký zákon, ktorý nebude mať ani jedno slovo zákaz. Bohužiaľ, je to tak, že človek je neustály rebel. Ale z mojich skúseností naozaj vyplýva, že ten, komu podám pomocnú ruku, sa častokrát mení.
Preto, drahá kolegyňa Anička a všetci predkladatelia tohto návrhu zákona, z úprimného srdca vám naozaj ďakujem, že, že ste vnímali svet mojimi očami, svet, ktorý je pozitívny, ktorý dáva pomocnú ruku, ktorý chce chrániť. A neostáva nám nič iné iba veriť, že skutočne to ženy, ktoré sa dostanú do tak ťažkej životnej situácie, že si musia voliť medzi životom a smrťou dieťaťa, a keď pocítia, že je tu niekto, kto povie, ale porozmýšľaj, dáme ti príspevok skôr. Keď ťa chcú vyhodiť z domu, ponúkneme ti náhradné bývanie a skutočne budeme stáť pri tebe, ja chcem veriť, že sa naozaj dočkáme toho, že množstvo mladých ľudských životov bude zachránených.
Takže ďakujem pekne a prajem vám každému v hlasovaní síce slobodnú, ale pevnú ruku. Ďakujem vám pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.9.2020 o 20:06 hod.

Mgr.

Jozef Bubnár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:11

Anna Záborská
Skontrolovaný text
Pán kolega Bubnár, milý Jožko, toto tvoje vystúpenie bolo veľmi, veľmi silným svedectvom a poviem len jednu vetu. Ak na Slovensku budú takí mladí ľudia, ako si ty, tak sa nemusíme báť o to, že by niekto zabudol na tehotné ženy, ktoré potrebujú pomoc. Ty si dokázal, že to nie parlamentné panoptikum, ktoré sa zaoberá pomocou tehotným ženám, ale že sú to aj mnohí mladí ľudia. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 20:11 hod.

MUDr.

Anna Záborská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:12

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Bubnár, že veľmi príjemne ste to zhrnul takto ku koncu, a tvoja premiéra v rozprave bola na jednotku. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 20:12 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:12

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Jožko, tvoje vystúpenie bolo čerešničkou na torte dnešnej rozpravy a je veľmi príjemné počúvať pre mňa svedectvo mladého človeka. Ochrana života je základom politiky a spoločného dobra. Za základný kameň spoločného dobra považujem obranu nenarodených, preto ďakujem navrhovateľom, že pomáhajú matkám v núdzi, ktorí realizujú rôzne programy na podporu manželstiev a rodín.
A ukončím slovami Matky Terezy: „Všetko, čo robíme, je iba kvapka v mori, ale keby sme to nerobili, tá kvapka by tam chýbala.“
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 20:12 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:13

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Kolega Jožko, dlhý kolotoč rozpráv a faktických poznámok si ukončil veľmi dobre, dôstojne a slušne a aj vecne. Počúval by som ťa ešte dlhšie. Urobil si prvý krok, nabral si odvahu vystúpiť v rozprave a načasoval si si ju veľmi dobre a trefne. Ďakujem ti za tvoj krátky a výstižný príspevok. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 20:13 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:14

Jozef Bubnár
Skontrolovaný text
Keďže všetko bolo iba pozitívne, tak okrem slova ďakujem už nepoviem nič, pretože vidím, že všetci kolegovia už len čakajú, kedy sa pôjde hlasovať (povedané so smiechom), takže ďakujem a všetkým prajem príjemný večer.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 20:14 hod.

Mgr.

Jozef Bubnár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:14

Anna Záborská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Milí kolegovia, vydržali sme tento maratón a ja vám všetkým chcem poďakovať za diskusiu a dovoľte mi, kým poviem pár slov na záver, aby som odcitovala rokovací poriadok, § 94 ods. 2, ktorý znie: „Pri prerokúvaní návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa iný zákon, možno podávať návrhy, ktoré predložený návrh zákona rozširujú len vtedy, ak s tým navrhovateľ vyjadrí súhlas najneskôr pred hlasovaním.“
Teda ako navrhovateľka novely zákona o pomoci ženám, nesúhlasím s tým, aby plénum hlasovalo o podaní pozmeňujúceho návrhu pani poslankyne Jany Cigánikovej o chemickom potrate, pretože je to jednoznačne rozširujúci návrh témy tejto novely. Zároveň zopakujem, že takýto návrh do zákona nepatrí, lebo zákonom sa stanovujú právne podmienky poskytovania zdravotnej starostlivosti, a nie spôsob a druh liečby alebo liečebné postupy. Na to slúžia vykonávacie predpisy, vyhlášky, odporúčania alebo iné podzákonné normy. To je môj prvý návrh.
Teraz už nebudem mať návrh, možno len krátku, krátku úvahu na záver tejto debaty. Jedna z mojich posledných zahraničných ciest v rámci Výboru pre práva žien Európskeho parlamentu bola vlani tesne pred Vianocami v Taliansku. Navštívili sme Neapol, ktorý je známy značne rozšíreným obchodom so ženami. Sú to vo veľkej väčšine dievčatá, ktoré sú nalákané na dobré zamestnanie alebo štúdium, zo Subsaharskej Afriky. V roku 2017 ich bolo 6-tisíc, a to nie je celkom presné číslo. Samozrejme, v Neapole nemajú ani dobré zamestnanie, ani štúdium, ale sú im zobrané doklady a robia prostitútky. Tie, ktoré otehotnejú, vyhodia na ulicu, niektorým sa podarí utiecť. Keď sme tam boli ako poslanci, nocou nás tajne zaviedli do domova, kde sa podarilo týmto mladým ženám, ktoré sa za..., ktoré ušli, ktoré sa zachránili, uchýliť. Bolo ich tam asi 30 a pobiehalo taj aj zo 10 malých detí. Keď nám vedúca zariadenia opísala niektoré osudy, môžem povedať, že strašné. Jedna z mojich kolegýň, nebudem hovoriť politickú skupinu, z ktorej bola, sa opýtala, či tieto dievčatá majú zaručené právo, či majú zaručené reprodukčné práva.
Vedúca sa nechápavo na ňu pozrela a povedala, že nerozumie otázke. Tak ju jej kolegyňa vysvetlila, ako majú zaručené, že keď prídu tehotné, že môžu ísť na potrat. Vedúca až nevrlo odpovedala, že tieto mladé ženy na potrat ani nepomyslia. Vedia, že to dieťa bude možno to jediné, čo im v živote zostane. Ak si ho teraz dajú zobrať, možno už nikdy v živote nebudú mať deti. Viaceré z poslankýň Európskeho parlamentu zostali zahanbené. Necítila som sa v tej chvíli dobre.
Tieto listy, ktoré dostal náš výbor a ktoré tu prezentovala pani poslankyňa, pani predsedníčka Cigániková, sú plné sexuálnych a reprodukčných práv. Väčšina našich tehotných žien na Slovensku, ktoré sú v núdzi, nie sú až v takej ťažkej situácii, ale mnohé myšlienkové pochody majú rovnaké. A týmto ženám našou novelou zákona chceme pomôcť. Ja by som bola veľmi rada, keby nás chcelo pomôcť čo najviac, aby tento zákon prešiel.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

29.9.2020 o 20:14 hod.

MUDr.

Anna Záborská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video