23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 17:57 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:24

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Pani poslankyňa, ďakujem za poďakovanie a teším sa z toho, že aj vy vnímate, že Slovensko je bezpečná krajina. Verím, že aj do budúcna Slovensko ostane bezpečnou krajinou a že všetci všetko pre to urobíme, aby to tak to bolo. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 17:24 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:25

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán podpredseda Národnej rady, vážené kolegyne, vážení kolegovia, kým teda prejdem k samotnému materiálu, tak dve také poznámky. Slovensko je stále bezpečná krajina. Pred chvíľkou sme to počuli. Ale vďaka čomu? Vďaka tomu, že ľudia odhalili plány aj bývalej vlády na to, aby sa sem navozili skutočne veľké čísla imigrantov v rámci povinných kvót Európskej únie, za ktorú vtedy, za ktoré vtedy za tieto kvóty hlasovali všetci zradní europoslanci, ktorí v tom období Slovensko zastupovali v Bruseli. A keby sa ľudia na obrovskej demonštrácii v Bratislave proti prílevu imigrantov na Slovensku nevzbúrili a jasne vláde neukázali, že toto naozaj na Slovensku nechceme a nepotrebujeme, tak dnes by asi sotva mohli hovoriť, že sme stále bezpečná krajina. Áno, je to tak. Slovensko je bezpečná krajina preto, lebo sme sa ubránili masovému prílivu imigrantov. Toto je hodnota, na ktorej sa zhodne drvivá časť obyvateľov Slovenskej republiky, že nechcem prísť o svoje bezpečné domovy, o svoje bezpečné mestá, že sa nechceme stať súčasťou tej západoeurópskej kultúry, teroristických útokov, zrazených ľudí na zastávkach, vybuchujúcich vlakov a podobných chuťoviek, ktoré tá kultúra dovozu imigrantov jednoducho so sebou nevyhnutne prináša.
Takže ja sa chcem poďakovať všetkým tým ľuďom, ktorí sa aj v tom čase veľmi jasne postavili proti týmto pokusom zo strany Bruselu, proti týmto pokusom zo strany vlády a vďaka ktorým dnes my všetci si môžme povedať, že ešte stále je Slovensko bezpečná krajina.
Druhá myšlienka, ktorá sa spája s touto bezpečnostnou stratégiou Slovenskej republiky je to, že v podstate na 40 % ide o, zhruba na 40 % ide o v podstate totožnú, totožný dokument s obrannou stratégiou. Niektoré pasáže sú tam nieže rovnaké výrazy, ale sú skopírované celé odstavce. Čiže je zrejmé, že tí autori boli podobní alebo boli v tom tíme mnohí rovnakí a jednoducho tie pasáže tam boli vložené. Boli použité tam aj tam. Možno keby sa to spracovalo trošku konštruktívnejšie, tak mohli mať o pár strán menej obidva tie dokumenty. Nemuseli byť také rozvláčne, ale ak to bolo úlohou a cieľom nejakej projektovej práce, tak chápem, že počet strán je dôležitý a sa to možno umelo naťahovalo.
K samotnému dokumentu. K samotnej Bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky, stratégii. Hneď v druhej časti hodnoty Slovenskej republiky a zásady a východiská jej bezpečnostnej politiky sa píše, že táto stratégia vyjadruje civilizačné, hodnotové a geopolitické ukotvenie Slovenskej republiky. Civilizačné ukotvenie v rámci EÚ a NATO. A ja sa chcem spýtať, pán minister, aj vás, že či krajiny, ktoré nie sú členmi EÚ a nie sú členmi NATO, sú nejako civilizačne menejcenné. Či naozaj už hneď tu na tej prvej strane ideme vyjadrovať ten pocit nadradenosti, že krajiny, ktoré sú v EÚ a sú v NATO, sú proste niečo viac. Že sme proste nejaký nad. Veľmi sa čudujem, veľmi sa čudujem takémuto hodnoteniu, pretože na jednej strane tu počúvame vkuse neustále o demokracii, tolerancii, stierania akýchkoľvek rozdielov, proti akejkoľvek diskriminácii, ako s tým treba veľmi bojovať a ako sa musí spoločnosť ešte viac zasadzovať za tieto hodnoty a potom tu píšeme o tom, že jednoducho za to, že sme v EÚ a sme v NATO, tak sme v rámci civilizačného ukotvenia niečo viac. Zaujímavý pohľad na vec, pán minister.
Na strane štyri tohto dokumentu sa píše, že medzi strategické bezpečnostné záujmy Slovenskej republiky patrí dôvera občanov v demokratický štát a nezávislé verejné inštitúcie a súdržnosť spoločnosti. Aká pekná fráza. Ale aká je dnes realita? Aká je dnes realita? Ľudia vďaka chaotickým, protiústavným a mnohokrát aj protizákonným tzv. pandemickým opatreniam tejto vlády strácajú nielen slobodu a základné práva, strácajú nielen pôdu pod nohami a istotu, že majú z čoho ešte žiť a budú mať nejakú výplatu. Ale strácajú najmä, pán minister, dôveru k tejto vláde, dôveru k tejto vláde, ktorú chceli a ktorú mnohí volili s tým, že to bude vláda iná, ako bola tá vláda predošlá. A vidia, že čo sa týka kradnutia, rozkrádanie verejných zdrojov, tak sa to teda veľmi nezlepšilo. A čo sa týka totalitných praktík, tak sme úplne niekde inde. Sme úplne v inom leveli, keď to musím tak povedať. A vy tu napíšete, že cieľom tejto, tohto dokumentu, tejto stratégie je dôvera občanov v demokratický štát. Ale aká je to dôvera občanov, keď, keď dnes platí jedna vyhláška, o dva dni bude platiť úplne iná vyhláška. Aká je to dôvera, keď sa ľuďom povie, že je tu strašná pandémia a nakoniec je plošné testovanie, ktoré povie, že celkový výsledok je 1,18 %. A že kvôli tomu musia byť doma, nemôžu nikam chodiť a jednoducho ten život sa už podobá na domáce väzenie. To je dôvera občanov v demokratický štát? Ževraj dôvera v nezávislé verejné inštitúcie, pán minister? Nezávislé verejné inštitúcie, kde, kde hlavný hygienik proste slúži ako nejaká figúrka pre predsedu vlády. To sú nezávislé verejné inštitúcie?
Na strane šesť, kde sa hovorí o technologickej prevahe a prevahe v kybernetickom priestore je zaujímavá zmienka. Pred chvíľkou, aj celkom pred malou chvíľou tu v tomto pléne sa hovorilo o konšpiráciách ohľadom 5G sietí. A naozaj, keď sa s tým vyšlo, tak tí, ktorí pochybovali o účele a zmysle 5G sietí, boli označení za konšpirátorov a nejakých hybridných útočníkov a agentov, ja neviem koho všetkého. A priamo na strane šesť tohto dokumentu sa hovorí, že 5G siete sú obrovskou bezpečnostnou hrozbou aj pre Slovenskú republiku. Že ich zavádzanie a využívanie je obrovskou bezpečnosťou hrozbou. Tak ja sa potom pýtam, že či naozaj tí ľudia, ktorí o tom pochybovali od začiatku sú konšpirátori alebo ako to vlastne je.
Na strane 7 v bode 23 táto stratégia hovorí o tom, že rastie závažnosť globálnych zdravotných hrozieb, ktoré môžu nadobudnúť podobu nekontrolovaného ohrozenia verejného zdravia. Ako keby tak trošku opatrne sa v tomto bode tento dokument dotýkal toho, že ten projekt COVID nie je asi celkom spontánny, náhodný, prírodne vytvorený a že mu naozaj mohol niekto pomôcť, pretože tie charakteristiky tomu zodpovedajú a tie vlastnosti sa blížia viac ako k prirodzenému vírusu k nejakej biologickej zbrani, o ktorej sme sa, samozrejme, my ešte na tých branných výchovách učili a dnes tie deti sa to neučia.
V bode 25 táto stratégia pojednáva o existencii nevyriešených konfliktov a nestabilite v susedstve euroatlantického priestoru. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ale veď pozrime sa na to, čo túto nestabilitu spôsobuje. Nie je to náhodou absolútna snaha NATO dostať sa do každého jedného kúta Európy, do každého jedného kúta sveta? Nie je to náhodou úplne kŕčovité úsilie, aby celý Balkán bol úplne tvrdo napevno zakotvený v štruktúrach NATO, aby boli kontrolované pobrežia, celé pobrežia tých najdôležitejších vodných plôch? Veď vidíme ako účelovo, ako účelovo bol vytváraný tlak na vstup Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie. Pol roka, pre tých, čo to neviete, tak vám poviem, pol roka tam pôsobil Miroslav Lajčák vo vysokej funkcii. Pol roka sa do kampane za vstup do Európskej únie a do kampane za NATO investovali obrovské prostriedky, aby bol, aby bolo obyvateľstvo Čiernej Hory presvedčené, aké to bude pre nich pozitívne, aké bude pre nich pozitívne, aby sa odtrhli od Srbska, aby sa odtrhli od Srbska a aby sa stali členmi EÚ, aby sa stali členmi NATO. Ale za každú cenu, aby prerušili spojenie s Belehradom. A po tomto polročnom propagandistickom pôsobení veľmi silnom zrazu bolo vyhlásené potom referendum. To jednoducho nie sú, nie sú to náhody. A potom sa niekto nemôže čudovať, že takéto silené, takéto silené kroky vedú ku eskalácii nejakého napätia. Teraz naschvál nehovorím o Bosne a o tom, čo sa tam deje s tými islamskými prišelcami, ktorí prichádzajú z tých východnejších krajín a ktorí si tam vytvárajú svoje zázemie, lebo je to kapitola sama osebe.
Bod 28. Kľúčovými faktormi nestability v regiónoch Blízkeho a stredného východu, severnej Afriky a regiónov Sahelu a Afrického rohu sú pretrvávajúce ozbrojené konflikty a vojenské prevraty. Hovoril som o tom veľmi stručne v tom bode obranná stratégia, ale musím to zopakovať, pretože, pretože vidíme, že tu, tu na rozdiel od obrannej stratégie, obrannej stratégii tu už to autori absolútne jasne priznali, že už nejde o nejakú všeobecnú Afriku, už ide priamo o región Sahelu. Sahel je africký región, je to vlastne zoskupenie takých častí územia, kde majú výsostné záujmy Francúzi, sú aj ekonomické, vojenské, aj historické, a tak ďalej a tak ďalej. A tie konflikty tam vznikajú preto, pretože francúzska vláda prostredníctvom svojich žoldnierov, keď to tak môžme povedať, zasahuje, zasahuje do vnútroštátnych záujmov jednotlivých krajín, ktoré sú v tom regióne zoskupené. To inak ako konfliktom nemôže skončiť. A ja naozaj nevidím dôvod na to, aby sa do tohto konfliktu zapájala Slovenská republika, slovenskí vojaci a slovenskí občania.
Bod 37. Ekonomická kríza, prepad hospodárstva a rozvrat sociálnej stability. Kolegyne, kolegovia, týmito troma výrazmi by sa v podstate dal zhrnúť výsledok vlády Igora Matoviča za jeden rok. Presne tak. Ekonomická kríza, prepad hospodárstva a rozvrat sociálnej stability. V tomto bode však pochybujem o tom, či ide o bezpečnostnú stratégiu alebo ide o nejaké nové programové vyhlásenie vlády. Lebo presne toto sa vláde podarilo svojimi chaotickými krokmi dosiahnuť. Ten kúsok stability, ktorý ľudia mali, o ten prišli. Tie firmy, ktoré si mysleli, že už je dobre, že sa poctivou prácou niekde vypracovali, možno za tri, možno za päť, možno za desať rokov, tie sú dnes na dlažbe. A kým sme si mysleli, že budeme sa rozprávať o tom, že sa bude schvaľovať vyrovnaný štátny rozpočet, tak sme schválili rozpočet s rekordným deficitom. Takže bod 37 veľmi naozaj, pán minister, to musím povedať, veľmi presne a jasne popisuje problémy, ktorých sa dnes, žiaľ, sčasti aj vďaka vašej vláde, Slovenská republika a jej obyvatelia nachádzajú.
Veľmi zaujímavý bod 40 nazvaný nelegálna migrácia. Veľmi dobre si asi vieme predstaviť, čo znamená, znamená nelegálna migrácia, ale ten spôsob, akým s týmto pojmom a s týmto problémom pracuje tento dokument, tak , kolegyne, kolegovia, to je, to je niečo neuveriteľné. Dovoľujem si zacitovať z tohto skvelého dokumentu: "Nelegálna masová migrácia spochybňuje kladné stránky prisťahovalectva a zvyšuje riziko obchodovania s ľuďmi." Ideme ďalej: "Nedostatočná miera integrácie migrantov môže byť zdrojom sociálneho napätia, bezpečnostných hrozieb a sprostredkovanie rastu podpory pre extrémistické politické ideológie a skupiny." Takže v tomto dokumente sa hovorí, že problémom nie je tá migrácia, problémom nie sú tie davy imigrantov, ktoré v Európe nemajú čo robiť a ktoré tu vyvolávajú nepokoje, problémy, teroristické útoky, ale že problémom je, že my ich nedostatočne, kolegyne, kolegovia, my ich nedostatočne integrujeme, my sa im nedostatočne odovzdávame a keď niekto o tom nahlas hovorí, tak spôsobuje podporu extrémistických a ešte neviem akých hnutí. Veď ale toto je, toto je proste, pán minister, toto je masaker v priamom prenose, čo ste dali na ten papier. Nerozprávajme o probléme, nekritizujme to, tíško šúchajme nohami a bude to v poriadku. To zhruba vyplýva, čo sa týka nelegálnej migrácie, z tohto dokumentu.
Na strane 16 pod bodom 69 je odstavec, ktorý začína tým, že: "Spojené štáty americké sú strategickým transatlantickým spojencom Slovenskej republiky, s ktorým zdieľame, zdieľame spoločné hodnoty. Naším bezpečnostným záujmom je udržanie vojenskej prítomnosti Spojených štátov v Európe, ktorá stelesňuje nedeliteľnosť bezpečnosti spojencov na oboch brehoch Atlantiku." Tak toto sú už aké rozprávky. Toto sú už, toto sú už aké rozprávky? My tu hovoríme o spoločných hodnotách s Amerikou a o tom, že vlastne vďaka americkým vojakom v Európe, vďaka americkým vojakom aj na našom území sme vlastne slobodní a bezpeční.
Nechápem a nerozumiem, pán minister, prečo sa potom tak veľmi oslavuje odchod sovietskych vojsk z nášho územia, keď teraz tu máme vo forme vládneho dokumentu pozývať a vítať vojakov amerických. (Reakcia ministra.) No to z toho veľmi jasne vyplýva, pán minister. No ak sa smejete, tak vám zacitujem ďalšiu časť z tejto, z tohto skvelého dokumentu: "Zníženie globálnej angažovanosti Spojených štátov nie je v našom záujme." Tak to je , to je naozaj šokujúce zistenie, že čím bude globálna angažovanosť Spojených štátov amerických výraznejšia, tým sa my na Slovensku budeme mať lepšie. Veľmi zaujímavá, veľmi zaujímavá závislosť. Veľmi zaujímavá logika.
Bod 71. Slovenská republika bude pokračovať v príspevkoch do operácií misií a aktivít NATO. To si myslím, je len potvrdenie toho, že jednoducho aby sa jasne videlo, komu, komu vláda a autori tohto dokumentu úplne otvorene slúžia a vlastne, čo je našou prioritou a naším cieľom.
Body 86, 87. Ekonomická stabilita a finančná stabilita Slovenskej republiky. Dnes v týchto naozaj ťažkých časoch, keď sa tu rúca celá spoločnosť, ale nie kvôli korone, nie kvôli COVID-u, ale kvôli opatreniam vlády, ktorá sama sebe dokazuje, že tie opatrenia sú nezmyselné, pretože ak pri plošnom testovaní vyjde výsledok 1,18 pozitívnych ľudí z 2,7 mil. alebo koľko ich tam nahnali, tak to naozaj nie je dôvod na to, aby ničili celý štát. A potom v takomto dokumente tu idú so sebaistotou a hrdosťou hovoriť o tom, že čo všetko tu treba robiť pre zaistenie ekonomickej stability a finančnej stability.
Pán minister, dovolím si vám tak trošku poradiť. Úplne by stačilo, keby ste prestali ničiť firmy, keby ste ľudí pustili, pustili do práce, keby ste deti pustili do školy. To by úplne stačilo. Keby ste sa k tomu postavili ako ľudia, ktorým záleží na Slovensku, a nie ako ľudia, ktorí sa len chcú pridať do toho celosvetového šialenstva, aby sme proste neboli iní. Lebo to nehovorím ja, to sú čísla. To sú čísla. Štátny dlh, nezamestnanosť, to sú čísla. A tie čísla budú pre vás zdrvujúce. Tie čísla budú pre vás zdrvujúce, neviete sa s nimi vyrovnať a jediné, čo ľudia vidia, sú kšefty s testami, pochybné nákupy, hádky v koalícii, ale pre nich žiadny pozitívny odkaz, žiadna pozitívna informácia ani budúcnosť a, žiaľ, nič pozitívne nie je ani v tomto dokumente.
Ďalší bod, to neviem, či môžem povedať, lebo je to bod č. 88, že zvyšovanie sociálnej bezpečnosti: "Cez opatrenia sociálnej politiky bude Slovenská republika podporovať udržateľný demografický profil spoločnosti." Udržateľný demografický profil spoločnosti. Populácia nám starne, rodí sa kriticky málo detí, keď sa rodia, tak sa rodia len v osadách, ale tu sa napíše udržateľný demografický profil spoločnosti. Hovorí sa už úplne otvorene o blížiacom sa kolapse dôchodkového systému, o tom, že sa to musí naozaj nejako celé zmeniť alebo sa to musí nastaviť tak, aby jednoducho do toho systému peniaze aj pritekali, nielen odtekali, ale my tu hovoríme o udržaní demografického profilu. Však ten treba úplne zmeniť. Však táto vláda by už konečne mala začať robiť skutočné kroky na podporu rodín a podporu pôrodnosti, na podporu toho, aby národ začal žiť, aby začal dýchať. Ale vy rozprávate, ako keby sa tu nič nedialo, ako keby to bolo všetko v poriadku a proste ešte si, ešte si napíšete úplne chladnokrvne: "Primárnym cieľom sociálnej politiky je zvyšovanie životnej úrovne obyvateľstva, znižovanie nezamestnanosti a podpora rodín prostredníctvom udržania a vytvárania nových pracovných miest." Tak ja sa pýtam, že či toto je bezpečnostná stratégia súčasnej Slovenskej republiky alebo Slovenskej republiky spred piatich rokov? Pretože to ako keby ste ani nežili v súčasnom svete, v súčasnom štáte a úplne rozprávate o vzdušných zámkoch, o vzdušných zámkoch.
No a úplné, úplné lahôdky, to sú doslova čerešničky, ak máte niekto rád iné ovocie, tak si vyberte iné ovocie, lebo je to exkluzívne, sú body 93 a 94 tejto tzv. bezpečnostnej stratégie.
Bod 93, kolegyne, kolegovia, sa venuje reformám v oblasti vzdelávania, kde je o tom napísaný veľký odstavec. Prioritou je moderné a inkluzívne vzdelávanie a posilnenie inovačného potenciálu krajiny. Nevyhnutným krokom, pán minister, je komplexná reforma vyučovacích osnov a pozrime sa, kam sa to, kam sa to celé posunulo. Školy zavreté, každý týždeň, mesiac sa to posúva ďalej, vyučovanie zdegradované, úplne zdecimované, jednoducho školstvo rozvrátené, perspektíva žiadna, rodičia, ktorí sa domáhajú toho, aby ich deti mohli ísť do školy, sú doslova označovaní za rebelov, za nejakých, ja neviem, podnecovačov, to je dnes ten správny, to je dnes ten správny pojem, lebo dnes tu máme aj trestný čin podnecovania, keď niekto nesúhlasí s týmito psychopatickými opatreniami vlády, ktoré ničia tú školskú dochádzku, tak je označovaný za podnecovača. A vy tu idete v obrannej stratégii povedať o tom, že vy máte v hlave nejakú reformu v oblasti vzdelávania. Ak za reformu nazývate to, že zatvoríte deti s rodičmi doma, tak potom vám gratulujem a vám tlieskam, lebo sa vám podarilo tú reformu splniť.
Ak je vaším cieľom tejto reformy to, že môžte vymazať jeden, možno už dva celé školské roky, celé školské ročníky, že aby tie deti z toho niečo mali, tak by si tie školské roky museli zopakovať, aj to sa vám podarilo, pán minister. Aj to sa vám podarilo.
Ja by som dnes naozaj nechcel byť v koži učiteľa, ktorý chce tie deti niečo naučiť, lebo nemá šancu. Nemá šancu! Môže sa cez ten počítač aj rozkrájať, jednoducho tie školské návyky sa vám podarilo úspešne v tých deťoch zničiť. A tie škody, ktoré vaša vláda na poli školstva spravila, tie škody sa budú naprávať možno jednu tú celú detskú generáciu, jeden celý ten, ten cyklus na základnej škole. Otázka je, že či vôbec niekedy k tomu vy ešte naberiete odvahu, aby ste to aspoň naštartovali, lebo to, čo ste v tejto oblasti dokázali, to je, to je proste, to je sebevražda, samovražda školstva.
Bod 94. To je ako keby, kolegyne, kolegovia, to je ako keby výsmech všetkým ľuďom na Slovensku, naozaj. Tento, tento materiál musel písať dokonalý cynik, ktorý to proste stupňoval, a na záver si nechal tie najlepšie odkazy ľuďom, aby náhodou si ani trošku nemysleli, že sa to môže zlepšiť: "Prostredníctvom demograficky zameraných politík a opatrení bude štát vytvárať vhodné reprodukčné prostredie, vrátane vyrovnanej vekovej štruktúry obyvateľstva." Neviem, ako chce štát vytvárať vekovú štruktúru obyvateľstva, či chcete starých strieľať, alebo čo chcete robiť, veď to je nechutné, veď to je až eugenika, čo vy tu píšete, ale poďme ďalej.
"Vhodné a cenovo dostupné bývanie je základným predpokladom pre založenie rodiny." Čo ste pre to spravili, pán minister? Pre vhodné a dostupné bývanie? Počúvali sme o 25-tisíc bytoch ročne. Koľko bytov vhodne a cenovo dostupných je postavených pre tých ľudí? Napriek tomu, napriek tomu, že ľudia prichádzajú o výplaty, napriek tomu, že prichádzajú živitelia rodín, celé rodiny prichádzajú o svoje príjmy, pán minister, ceny nehnuteľností rastú brutálnym tempom, brutálnym tempom a vy tu chcete hovoriť o dostupnom, cenovo dostupnom bývaní pre rodiny, pre zlepšenie rodín, pre zvýšenie pôrodnosti? Za rok, za rok vašej vlády ste pre to neurobili absolútne nič. Absolútne nič ani len, ani len nejaký biedny pokus, lebo v tejto oblasti sa aj pokus počíta. Vy ste ani pokus neurobili.
Ideme ďalej v tomto vládnom cinizme. Hlavným predpokladom pre zladenie práce a rodiny je flexibilná účasť na trhu práce, dostupná kvalitná variabilná starostlivosť o deti v predškolskom veku a kvalitné služby pre rodiny. A to už naozaj neviem, pán minister, že kto komu tieto slová adresuje. Či je to niekto zo slovenskej vlády a adresuje to slovenským občanom alebo je to nejaký fiktívny úradník, ktorý to hovorí nejakým fiktívnym ľuďom v rámci nejakého fiktívneho všeobecného sľubu, lebo toto je jednoducho výsmech do očí všetkých tých ľudí, ktorí sa dnes vo svojich životoch trápia vďaka vašej vláde, vďaka vašej vláde.
Starostlivosť o deti v predškolskom veku, každý týždeň zatvárate ďalšie a ďalšie škôlky a kvalitné služby pre rodiny. Povedzte mi jednu jedinú kvalitnú službu, ktorú vaša vláda zaviedla pre rodiny. Jednu jedinú mi povedzte. Nepoviete, lebo nie je. A toto celé, tento paškvil, tento výsmech občanom vy nazvete bezpečnostná stratégia. To je jedine ak, tak je to stratégia na to, aby ľudia bezpečne, bezpečne vás mali plné zuby. Lebo to, čo ste tu napísali, tak to je proste, to je nieže neprijateľné, to je, to je tancovanie na nešťastí tých ľudí. Tancovanie na nešťastí tých ľudí.
Ja som trošku emočne uletel. Ja sa, ja sa ospravedlňujem, ale proste už mi to nedalo, lebo sa to tvári ako dôležitý dokument a je to pri tom nejaký paul..., nejaký paškvil, ktorý proste si robí so starostí a problémov ľudí normálne srandu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.1.2021 o 17:25 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:54

Dominik Drdul
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kotleba, ja sa priznám, vy ste ma zaujali už na začiatku. Mňa naozaj zaujalo, ako oduševnene a s takým entuziazmom a priam bázňou ste vraveli o vznešenej a veľkej občianskej demonštrácii, ktorá údajne výrazne prispela k tomu, že sme v súčasnosti bezpečnou krajinou. Tak ja teraz neviem, že či myslíme na tú istú demonštráciu, na ktorej napríklad zneli rôzne vyberané heslá, prípadne lietali na moslimskú rodinu nejaké predmety od vašich fanúšikov. A teda sa vás chcem spýtať, že či teda bolo Slovensko vtedy bezpečnou krajinou pre všetkých alebo len pre tých, čo sa od tejto vašej krásnej občianskej iniciatívy držali dostatočne ďaleko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 17:54 hod.

Bc.

Dominik Drdul

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Kotleba, pre vašu informáciu, samotný výbor pre európske záležitosti po prvý raz v tomto volebnom období, použil tzv. žltú kartu proti návrhu Európskej komisie. Týkala sa práve nariadenia o migrácii a azyle. Znamená to, že vyzývame Európsku komisiu na zmenu predloženého návrhu. Máme sami problém s konkrétnymi ustanoveniami Európskej komisie a nesúhlasíme s povinnými kvótami. Ale keďže nie ste členom tohto výboru, tak asi o tom neviete.
Čo sa týka týchto žltých kárt, viaceré parlamenty členských krajín pripravujú vlastné námietky voči návrhu Európskej komisie. Podľa toho koľko sa ich zozbiera, musí komisia vysvetliť dôvod na odmietnutie zmien, návrh prepracovať alebo ho budú musieť stiahnuť. Ja som zvedavá, ako to dopadne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 17:55 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Marian, pozri si to zo záznamu. Správne si pripomenul 5G siete. Ja som s údivom počúval, že je to teraz hrozba. A pred istým časom ľudí, čo to vraveli, označovali za konšpirátorov. Už sa veru skracuje doba medzi označením konšpirácie a realita. Niekedy rozdiel medzi konšpiráciou a realitou bol dva roky. Teraz sú to už len mesiace. Správne si tiež pripomenul krajiny Sahelu. Naši vojaci tam idú ako sluhovia pre Francúzov a pre exploatovaný urán a iné vzácne kovy.
Francúzi sa potom chvália, že majú najekologickejšiu energiu a chránia svoje životné prostredie vďaka atómu. To, čo urobili s pôdou a riekami v týchto krajinách, už nepreukazujú. Vládnu tam rôzni diktátori, skorumpované vlády a úradníci, ktoré si Francúzi, samozrejme, zaplatili a podplatili, ale ľud tam hynie od hladu, a to je živná pôda pre islamistov. Ibi Maiga by vám o tom rozprával hodiny.
A o tom školstve, ja si neviem predstaviť, že by som sa vrátil späť do školy ako učiteľ. Aj keď raz budem musieť, to je jasné. Od kolegov manželky viem, že s návykmi detí je koniec. Školstvo je v súčasnosti v stave apokalypsy.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 17:55 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:57

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Členstvo v Európskej únii a v NATO vyjadruje civilizačné, hodnotové a geopolitické ukotvenie Slovenska. To neznamená našu nadradenosť, to je naša výhoda. Popri historickej skúsenosti našej krajiny existuje aj geografická skúsenosť. Staršia generácia po väčšinu života narážala iba kúsok od domova na ostnaté drôty, ktoré si dnešná mládež nedokáže ani predstaviť. Mnohí od útleho detstva cestujú po otvorenom svete, mnohí tam úspešne študujú, čo ľuďom s komunistickou skúsenosťou pripadá neuveriteľné. Členstvo Slovenska v EÚ a NATO je istota pre bezpečnosť našej krajiny a ja na rozdiel od vás, pán kolega Kotleba, vítam, že tento fakt je hlavným pilierom našej bezpečnostnej obrannej stratégie.
Vašim vystúpením ste ma pán kolega opäť presvedčili, že vás nemôžem nikdy svojím hlasom podporiť za predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 17:57 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:58

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Marian sa pýtal, že koľko bytov ste postavili. Ako ste pomohli rodinám. Boli tu sľuby, že 25-tisíc bytov, vážení kolegovia, ročne. Dvadsaťpäť tisíc bytov ste tu sľubovali ročne, aspoň Boris Kollár a jeho strana a Marian im to vyčítal. Ale nemal dôvod, lebo ešte na to máte 52 dní. Tak možno za tých 52 dní tých 25-tisíc bytov postavíte, čo ste sľúbili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 17:58 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:59

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Kotleba, chcem len dodať, že tento dokument, ktorý máme predložený v rámci rozpravy, je určite rozsiahlejší a podľa môjho názoru po formálnej stránke je dobre spracovaný a vystihujúci podstatu toho bezpečnostného hľadiska alebo stratégie štátu.
Po obsahovej stránke musím však tiež dodať, že napríklad mám výhradu voči chýbajúcemu zvýrazneniu úlohy napríklad krajín V4 alebo spolku Vyšehradskej štvorky napríklad chýba mi tam alebo je tam opomenutý postup v boji proti organizovanému zločinu. Keďže je to bezpečnostná stratégia, tak s týmto si to spájam. Taktiež vzťahy s Tureckom, ale je to vec názoru pochopiteľne. Ale v rámci tejto faktickej poznámky by ma zaujímalo, aký je váš názor na úpravu vzťahov s Ruskou federáciou. Podstatné pre mňa je napríklad ustanovenie bodu 81 tohto návrhu, kde sa konštatuje, že Slovenská republika má záujem rozvíjať dobré vzájomné vzťahy s Ruskou federáciou. V stratégii je dané taktiež aj to, že Slovenská republika chce rozvíjať tieto vzťahy a politická, politika Slovenskej republiky voči Rusku za daných okolností ostane postavená na hľadaní prienikov spoločných záujmov.
Čiže stručne povedané, a je to podľa môjho názoru aj dobré, že Rusko už nie je chápané ako bezpečnostná hrozba, ako to prijala predchádzajúca vláda a jednohlasne. Dokonca zložená aj z ministrov strany SMER schválila v októbri 2017, že to už nie je bezpečnostná hrozba, ale bezpečnostná výzva. A som presvedčený, že nemôže byť na Slovensku a v Európe nikto, kto by nemal záujme na mierovom spoluži... spolunažívaní Európskej únie a Ruskej federácie v priestore od Vladivostoku až po Lisabon, od Baltu až po Stredozemné more. Pretože zák...(Prerušenie vystúpenia časomer.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 17:59 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:01

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, v prvom rade mi dovoľte, aby som sa poďakoval pánovi Kotlebovi za perfektne rozobratý materiál o bezpečnostnej situácii, ktorý to skutočne ľudsky, aby to každý občan Slovenskej republiky pochopil, ako to skutočne on myslí.
Áno, vážení priatelia, musíme si každý jeden tu uvedomiť, páni poslanci, že v rámci Slovenskej republiky tu zaznamenávame obrovskú ekonomickú krízu, ďalej politickú nestabilitu a rozvrat sociálnej politiky v našom štáte. Ja si dovolím povedať, že táto situácia nebola zapríčinená určite opozičnými poslancami alebo bývalou vládou Slovenskej republiky, ale tento stav zapríčinila súčasná Matovičova vláda.
Vážení priatelia, máme tu rekordný deficit 7,41 % DPH. Štátny rozpočet v podstate počíta cirka 46 mld. eur a vieme všetci veľmi dobre okolo 7,2 a 7,4 mld. nám chýbajú a tieto finančné prostriedky musí vláda, a teda štát zabezpečiť z iných zdrojov. Verejný dlh sa má vyšplhať na viac ako 60 % DPH.
Vážení priatelia, pán Kotleba spomínal aj čo sa týka COVID-u. My všetci dobre vieme, že dneska je situácia taká, že za tie, teda za testovania počas soboty a nedele máme 1,8 %, 11,18 % pozitívne testovaných ľudí. My tam dole na juhu Rimavskosobotský okres, Lučenec a tak ďalej máme 0,66 a čo mňa prekvapuje, že práve v okrese Nitra táto situácia klesla. Ja sa fakt skutočne pýtam, akým čarovným prútikom sme to dokázali, keď, preboha, každý deň, každý večer ukazovala televízia Markíza alebo STV, ako v podstate dovážajú truhly. Dneska je to všetko preč. Ja som teda skutočne rád, ale niečo mi je na tom podozrivé.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 18:01 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:03

Ivan Korčok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Zareagujem len krátko. Skonštatujem, že pán poslanec Kotleba klame a klame vo svojich faktických konštatovaniach.
Po prvé klame v tom, že táto bezpečnostná stratégia akýmkoľvek spôsobom otvára dvere pre prítomnosť cudzích vojsk.
Po druhé klame, že táto bezpečnostná stratégia otvára dvere pre prítomnosť amerických vojsk.
A po tretie klame a chcem ho konfrontovať jeho a jeho stranu konkrétne s výrokmi, ktoré zazneli 12. decembra na nedovolenej, nedovolenom zhromaždení, ktoré porušilo všetky v súčasnosti platné normy. Konštatovali ste, citujem: "Že 14. decembra minulého roku príde na Slovensko divízia v počte 35-tisíc amerických vojakov." Chcem sa spýtať, kde sú tí vojaci?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.1.2021 o 18:03 hod.

Ing.

Ivan Korčok

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video