23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

27.1.2021 o 18:33 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 18:33

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážené dámy, vážení páni, chcel by som sa venovať jednej časti bezpečnostnej stratégie, ktorá sa zaoberá dôležitou problematikou dezinformácií, obzvlášť dezinformačným pôsobením zo strany východnej Európy konkrétne Ruska.
Navrhovaná stratégia poukazuje aj na to, že strategickým záujmom štátu je pripravovanosť, pripravenosť štátu a spoločnosti efektívne a koordinovane reagovať na hybridné hrozby vrátane dezinformácií. Správa, teda stratégia konštatuje aj to, že región východnej Európy je zdrojom mnohých potenciálnych hrozieb aj pre Slovenskú republiku vrátane možnosti ozbrojeného útoku, ale aj hybridných, kybernetických a spravodajských operácií vrátane dezinformačných kampaní. Najvýraznejšie sa hybridné pôsobenie prejavuje cieleným šírením propagandy a dezinformácií proti demokratickému zriadeniu a ukotveniu Slovenskej republiky.
Dovoľte mi na podporu týchto tvrdení v bezpečnostnej stratégii uviesť niekoľko štúdií a analýz, ktoré dokumentujú práve tento vplyv na Slovensku. Štúdia Ivany Smoleňovej z Prague Security Studies Institute z roku 2015 sa zameriava na média, proruské dezinformácie a propagandu a využívané naratívy. Jedným z kľúčových zistení je, že v Českej republike aj na Slovensku proruská dezinformačná kampaň pochádza z viacerých zdrojov. Sú početné proruské webové stránky, neformálne skupiny a komunity na sociálnych sieťach, niekoľko tlačených periodík, rozhlasové vysielanie a taktiež prostredníctvom rôznych organizácií mimovládnych. Ak vieme charakterizovať tieto prokremeľské médiá, tak autorka zdôrazňuje najmä to, že tvária sa, že netvrdia, že majú niečo spoločné s Kremľom, intenzívne využívajú konšpiračné teórie a kombinujú fakty a polopravdy, teda je veľmi dôležité tie polopravdy, ktoré sa zmiešavajú s prvotnou vychádzajúcou informáciou. Sú taktiež prepojené a podporované rôznymi verejnými osobnosťami, ktoré kampani dodávajú dôveryhodnosť a zviditeľňujú ich tak. Cieľom týchto kampaní je podkopať vieru demokratickej inštitúcie, predstierajú svet, v ktorom USA chcú ovládnuť celú planétu, každý politik je orientovaný na západ, ktorý je orientovaný na západ, je skorumpovaný, všetky médiá, ktoré nezdieľa ich názor, sú zaujaté, pričom budúcnosť je plná, bude plná konfliktov. V tomto svete sa Rusko javí ako Mesiáš, záchranca a zároveň jediná morálna autorita, garant politickej stability a mieru. Citujem teraz zo zmienenej štúdie.
Chcel by som spomenúť aj jednu správu, štúdiu od GLOBSEC-u v roku 2020, ktorá poskytla tiež podrobné informácie o komplexnosti celého stredoeurópskeho V4 priestoru, študovala práve, analyzovala práve pokrytie týchto informácií, resp. dezinformácií na sociálnych sieťach predovšetkým na Facebooku. Zameriavala sa práve na tie prokremeľské informačné siete. GLOBSEC konštatuje, že dezinformácie pochádzajú od oficiálnych kremeľských facebookových stránok až po protiukrajinské a prokremeľské komunity.
Čo je veľmi závažné, o tom, že konšpiračné naratívy majú v slovenskom informačnom prostredí predovšetkým slovenskom stredobod pozorností, svedčí aj nedávna správa Voices of Central and Eastern Europe, ktorú taktiež cituje GLOBSEC, podľa ktorej až 60 % Slovákov je presvedčených, že o svetových záležitostiach rozhodujú tajné skupiny zamerané na nastolenie totalitného svetového poriadku. Myslím, že občas to tu zaznieva práve od kolegov tuto zo spektra Ľudovej strany Naše Slovensko, teraz vlastne neviem či už, vlastne už nie teraz.
Medzi najnavštevovanejšími stránkami v rámci slovenského a českého problémového klastra je ruským štátom kontrolovaný "Sputnik Česká republika", ktorý má viac ako 80-tisíc sledovateľov. Taktiež ide o stránku "AC24.cz". Žiaľ, teda poslanec Blaha, ktorý je veľmi často citovaný práve Sputnikom, tu nie je, uviedol dôvod karantény, tak verím, že už je vyzdravený a že teda bude v poriadku. Určite by rád zareagoval. Denník Sputnik, ako som pozeral, tak v decembri ho citoval 9x, v januári už teraz 9x, veľmi často cituje práve jeho facebookové vyjadrenia, ktorým sa venuje aj teraz v čase karantény, čo, samozrejme, môže.
Klasickým prípadom tejto argumentácie, o ktorej som hovoril, je to zmiešavanie, zmiešavanie jedného faktu, ktorý je reálnym, ktorý nastal, zmiešavanie s druhým a spájanie ich do nejakých súvislostí, ktoré neexistujú. Takisto klasickou stratégiou je uviesť nejakú vetu a z nej úplne opačným spôsobom ju interpretovať než tá veta naozaj tvrdí. Toto je naprosto klasický prístup, ktorý tu vidím práve u kolegov z bývalého, z bývalej strany ĽSNS, takisto z ĽSNS a takisto pán Blaha to vo svojich statusoch práve používa naprosto železnou pravidelnosťou. A nielen pán Blaha veľmi rád z konšpiračných stokových stránok zdieľa, tieto stránky veľmi rád zdieľa europoslanec za SMER - SD Číž, pán Juraj Číž.
Zmienim sa ešte o jednej štúdií, ktorá vyšla na Political Capital, to je taký projekt, ktorý práve sleduje aj tieto, monitoruje aj tieto dezinformácie. Výskum skupiny vedcov z celej strednej Európy, ktorý vyšiel práve v rámci tohto projektu, poukazuje na to, že Kremeľ úspešne projektuje moc a využíva historický alebo súčasný revizionizmus v strednej a východnej Európe na presadenie svojej agendy proti európskemu, Euroatlantickému spoločenstvu a Ukrajine. Keď sme už boli teda pri tom prieskume, GLOBSEC ešte robil jednu, jeden prieskum, ktorý prinášal ešte veľmi žalostivejšie čísla, bol to opäť taký stredoeurópsky prieskum. Síce len menšina respondentov zo strednej a východnej Európy súhlasí s tým, že ich hodnoty sú kvôli západu ohrozené, ale na Slovensku je to až 50 % respondentov, ktorí sa nazdávajú aj v dôsledku týchto dezinformačných, nezmyselných kampaní, že západ ohrozuje nejakým spôsobom ich hodnoty a identitu.
Slovensko má v regióne najvyššiu náchylnosť veriť konšpiračným teóriám 56 %. Až 64 % Slovákov podľa tohto prieskumu, čo je tiež najvyššie percento v regióne, vyjadruje ochotu vymeniť slobody za ďalšie výhody. Toto považujem za veľmi extrémne nebezpečné. 60 % Slovákov podľa tohto prieskumu je presvedčených, že o otázkach svetového diania nerozhodujú volení vodcovia, ale tajné skupiny zamerané na nastolenie totalitného svetového poriadku. Až 51 % Slovákov súhlasí s konšpiračnou predstavou, že Židia majú príliš veľkú moc a tajne kontrolujú vlády a ich inštitúcie po celom svete. Toto sa mi hovorí s obzvlášť veľkou ťažkosťou práve v tento deň, deň holokaustu, že toľkoto ľudí, takýto vysoký podiel ľudí je schopných uveriť nezmyselným, odporným fašistickým konšpiráciám.
Rád by som poukázal ešte na článok Grigorija Mesežnikova, ktorý vyšiel tiež v rámci projektu Political Capital minulý, v roku ešte 2019, v ktorej sa, v ktorom sa zaoberá neliberálnymi naratívmi v strednej Európe. Pána Mesežnikova považujem za jedného z najväčších expertov práve na dezinfoscénu a vplyvové operácie na Slovensku. On popisuje také hlavné tri naratívy, ktoré sa používajú práve v týchto, v týchto dezinformačných médiách. Jeden hovorí o konci liberálnej demokracie. Toto slovo tu počujeme častokrát od poslancov a bývalých poslancov z ĽSNS, veľmi často to tu počujeme od popredného slovenského komunistu Ľuboša Blahu, opäť dochádza k vzácnej zhode toho, že, že liberálna demokracia prekonaná a že je potreba, je treba nastoliť nejaký nový systém a že liberálna demokracia potlačuje nejaké kresťanské hodnoty, nejaké konzervatívne hodnoty.
Ďalším naratívom je slovenské bratstvo, naratív o zvláštnej úlohe slovenských národov a potrebe, aby nadviazali vzájomné bližšie vzťahy. Ústredným prvkom konceptu je Rusko ako vodca a ochranca celého sveta, slovanského sveta.
Tým posledným naratívom je západ ako sebecký predátor, je to taký geopolitický naratív. Tento naratív, ktorý sa používa často v týchto konšpiračných teóriách a médiách, hovorí o tom, že jediným cieľom západu je podriadenie stredoeurópskych krajín na dosiahnutie vlastných politických, či ekonomických ziskov. Toto je ten pravidelný žvást, keď hovorím o ekonomike, žvást o tom, že sme akási dielňa západu, ktorá tu, kde my sme vykorisťovaní západom a Amerikou a tými mocnosťami za účelom tvorenia ich zisku. Toto je obľúbená téma opäť tu poslancov zvolených za Ľudovú stranu Naše Slovensko. Stredoeurópske krajiny sú zobrazené ako obete, ktoré nemajú šancu brániť sa.
Toľko som chcel aspoň v krátkosti povedať, citovať pár štúdií. Dámy a páni, tých foriem ohrozenia bezpečnosti je veľmi veľa, nakoniec aj správa SIS za rok 2019, tá verejná, ktorá je na webe, konštatuje, že pôsobí, že zaznamenala činnosť ruských spravodajských služieb namierených proti záujmom Slovenska. Chcel som sa najmä sústrediť práve na túto, na túto dezinformačnú záležitosť, na tú stratégiu používania poloprávd, stratégiu používania tzv. logical fallacies, teda logických chýb v argumentácii za účelom pretvorenia toho odkazu, ktorý hovorí tá konkrétna jednotlivá správa. Bol by som rád, keby aj v našej krajine sme kládli dôraz na vzdelávanie, tak ako to deklaruje koniec koncov aj táto navrhovaná bezpečnostná stratégia, teda že Slovensko bude podporovať, rozvíjanie kritického myslenia najmä mládeže a v oblasti boja proti dezinformáciám a propagande využije najlepšie postupy a odporúčania medzinárodných organizácií, ako aj expertného mimovládneho prostredia. Bol by som veľmi rád, keby sa to týkalo nielen vzdelávania, ale aby podobné informačné, vysvetľujúce kampane, podobné diskusie sa objavili, objavovali čoraz častejšie aj vo verejnoprávnom médiu, aby sme takýmito diskusnými reláciami, takouto kampaňou dokázali vysvetľovať, aký je rozdiel medzi faktom a prekrúteným faktom. Aký je rozdiel medzi faktom a zmiešaním ho s nejakým iným faktom a vytvorením nejakého krivého, absolútne nezmyselného obrazu, nezmyselnej súvislosti. Pretože vidíme, že po tridsiatich rokov slobodnej spoločnosti, ktorá sa vybrala euroatlantickou cestou, máme aj v parlamente veľké zastúpenie poslancov, ktorí používajú lož ako pracovnú metódu. Používajú tieto logické chyby, tieto obraty, tieto absolútne nezmyselné choré konštrukcie v dennodennej argumentácii a šíria ich prostredníctvom verejných médií, prostredníctvom svojich vlastných kampaní.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.1.2021 o 18:33 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:47

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kazda, úplne seriózne, chytím sa toho, s čím ste skončili, a teda že treba rozlišovať, čo je fakt, čo nie je fakt a ako pomocou nejakých krivých faktov vytvoríme určitý krivý obraz a nejakú krivú verziu reality, ale ja mám taký pocit, ale úplne seriózne, že toto ste tu urobili práve teraz. Nie preto, že by to, čo ste hovorili, nemalo niečo spoločné s pravdou, ale preto, že vy ste vytvorili obraz akéhosi sveta, kde Ruská federácia intenzívne pracuje pomocou rôznych hybridných nástrojov na tom, aby rozkladala európsky priestor, transatlantické jednoty a všetky tie ostatné frázy, ktoré počúvame neustále od vás a na druhej strane tu už neexistuje nič, žiadna iná verzia propagandy, žiadna iná verzia mocenských záujmov, žiadna iná verzia skupín a osôb, štátov, ktoré by mali záujem práve opačný o tej Ruskej federácii. A toto je presne ten problém, pretože vy nevnímate veci neutrálne, vy ste futbalový fanúšik. Futbalový fanúšik, ktorý má tam tú americkú vlajku, to je náš spojenec, to je ten komu fandíme, to je ten za koho povraz ťaháme.
Nehádam sa s vami, rešpektujem to, vy ste to takto deklarovali. Lenže potom je úplne, úplne nesprávne a hlavne neférové hovoriť o nejakej propagande a hrozbách a citovať tu mimovládne organizácie, buď priamo financované, alebo spolupracujúce, či už s americkou ambasádou, alebo dokonca s vládou Spojených štátov amerických, ktoré vytvárajú akési štúdie o hybridných hrozbách pochádzajúcich z Ruskej federácie. Je to úplne to isté, ako keby som vám tu ja prišiel teraz citovať z nejakého materiálu, možno z toho Sputnika alebo z nejakej mimovládnej organizácie financovanej priamo z Ruskej dumy a hovoril o americkom vplyve. Toto nie je objektívne a toto nie sú fakty. Toto je rovnaká demagógia, akú kritizujete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 18:47 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:49

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak ako Rusko má svoju propagandu, tak určite ju majú aj Spojené štáty americké. Máte určite podstatne viac dezinformačných proamerických webov a médií ako Rusi, to zase je fakt. Takisto výdavky na zbrojenie Rusi - 60 mld., NATO - 900 mld. z toho Američania - 650 mld., takže ja v tomto kontexte naozaj nevidím hrozbu takého Ruska, ktoré má pätnásťkrát nižší rozpočet na zbrojenie ako krajiny NATO.
A keď ste spomínali tie všelijaké prieskumy a takto, tak som si tu vypichol jeden z Princeton University Dr. Gilens and Page, ktorí hodnotili, čie záujmy americkí politici skutočne reprezentujú, keď hovoríte o tej demokracii euroatlantickej kooperácii a čo ja viem. Takže záverom tejto štúdie bolo: "Hlavným výsledkom nášho výskumu je, že hospodárske elity a organizované skupiny, ktoré zastupujú hospodárske záujmy a vojensko-priemyselné komplexy, majú zásadný, nezávislý vplyv na politiku vlády USA. Skupiny, ktoré reprezentujú záujmy väčšiny Američanov, ako aj jednotliví priemerní občania, majú oproti tomu na politiku malý alebo vôbec žiadny vplyv. Hovoria o vyprázdnenej demokracii. Väčšina Američanov má teda minimálny vplyv na politiku, ktorú realizuje vláda, a to je aj náš prípad. Ak dominuje zákonodarstvo mocných, hospodárskych organizácií a malé skupiny vplyvných Američanov, potom je tvrdenie USA, že je demokratickou spoločnosťou, vážne ohrozené. Propagandistickým nástrojom elity sú mediálne koncerny, ich úloha spočíva v zachovaní legitimity politikov vysokých úradov a v prezentácii vojny a zbrojenia ako humanitárneho opatrenia zachovanie mieru."
To je všetko, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 18:49 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:51

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Kazda, vy hovoríte o hrozbe útoku Ruskej federácii na Slovenskú republiku? Ale vy by ste mal vyhľadať odborníka na bezpečnosť, na bezpečnosť, ale nie z GLOBSEC-u alebo z Facebooku, nejakého normálneho, čo by vám niečo vysvetlil o hrozbách a konkrétne o hrozbách Ruska voči ostatných krajinám.
Uveďte, prosím vás, aspoň jeden príklad, aspoň jeden príklad, kde je reálna hrozba z ruskej strany alebo náznak agresie ruskej strany voči Slovenskej republike, voči Slovenskej republike a občanom Slovenskej republiky. Ja viem, že ste chcel hovoriť dlhšie, ale to si potom niečo tam ešte dáke z encyklopédie prečítajte a nie dvakrát to isté. Dvakrát to isté ste tu čítal, aby ste aspoň trinásť minút nazbieral a bludy z rôznych konšpiračných mailov, ktoré ste vy sám kritizoval.
Ja sa v bezpečnosti pohybujem veľa rokov, ale ja som ešte nepočul, že existuje nejaké slovenské bratstvo. Slovanské možno, ale slovenské bratstvo som ešte nepočul, že by na Slovensku bola nejaká skupina, slovenské bratstvo, a to vravím, že v bezpečnosti sa pohybujem veľa rokov, asi 22 rokov. Tak poprosím vás, vyhľadajte odbornú pomoc odborníka na bezpečnosť, a tak vystupujte alebo poproste niekoho z klubu, čo by vám na budúce nejaké vystúpenie napísal, lebo tak slabé toto vystúpenie vaše, vy môžte smelo konkurovať Jožkovi Pročkovi, smelo! A ten ma aspoň zabaví, ale toto bolo trápenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 18:51 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:53

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Pán kolega Kazda, posplietal ste tu piate cez deviate, triasol ste sa za tým pultom, naozaj ste nevedel, kam z konopí. Nevedel ste, čo čítate, nerozumel ste, čo čítate, preskakovali vám tam odstavce, jednoducho trápil ste sa za tým mikrofónom strašným, neuveriteľným spôsobom.
Dezinformácie, analytici, GLOBSEC, Mesežnikov, jednoducho vy ste skĺbil do trinásťminútového nudného, prenudného monológu všetko možné aj s totálne nemožným. Jednoducho konšpirácie, weby, ovplyvňovanie Ruskej federácie, proste to Rusko je tak nebezpečná krajina, že jednoducho asi celý svet sa musí triasť. Ovplyvňovanie všetkého a všetkých, celú Európu, Spojené štáty americké, voľby v Spojených štátoch amerických, proste celosvetový neuveriteľný problém predstavuje pre vás podľa tohto vášho naozaj veľmi slabučko spracovaného materiálu Ruská federácia.
Spomínal ste tu kritické myslenie, že budeme podporovať podľa tohto plánu alebo podľa tejto bezpečnostnej stratégie na školách. Ale toto chcete prezentovať ako kritické myslenie? Týmto ste chcel ísť príkladom? Ak toto má byť nejaký príklad na začatie učenia kritického myslenia v rámci školskej výučby, tak to je úplná katastrofa. A čo sa týka vašej liberálnej demokracie, ktorú ste opísal, že je v nebezpečenstve, tak to nebezpečenstvo sme mohli vidieť teraz počas inaugurácie amerického prezidenta voči, ktorému ste všetci tak strašne lojálni a keď budete opisovať, aká je tá spojenoamerická demokracia niečo úžasné, tak si pozrite, čo sa tam vlastne dialo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 18:53 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Kazda, ja nepatrím k poslancom, ktorí by sa za každú cenu k niečomu vyjadrovali a nepozerám sa na svet ani čiernobielo. Ale vy ste ma naozaj tým svojim príhovorom dostal, pretože vy ste tu zaútočil na legitímnych politikov, poslancov tohoto parlamentu za to, že svoju politiku a svoju predstavu o politike komentujú na svojich facebookových stránkach. Vy ste typ človeka, ktorý by neváhal spraviť databázu týchto poslancov a vyhodnocovať ich slová, hoci to legitímne používajú ako nástroj svojej práce.
Čo sa týka Slovanského bratstva, tak ja vám to vysvetlím, keďže ste sa mýlil aj v pojmoch a zrejme nechápete tú problematiku, resp. ako tento pojem mohol vzniknúť. To je úplne prirodzený pojem, ktorý je na základe určitej histórie a určitej prirodzenosti a k tomu slovanstvu sa prirodzene hlási aj Slovensko aj občania Slovenska a vnímajú to aj v kontexte voči Rusku automaticky prirodzene. Vy ste tu svojím príhovorom v postate poprel akékoľvek, aj keď to možno niektorí poslanci budú z mojich úst spochybňovať, ale akékoľvek princípy demokracie. Pre vás existuje jeden názor a pre vás existuje jednoducho jedno videnie. Vy keby ste mal to šťastie alebo nešťastie neviem, ako by ste to vnímal, že by vás presunuli do Moskvy, vy by s rovnakým zanietením hovoril z pozície z Moskvy voči Washingtonu, ale totálne s rovnakým zanietením.
A ak tu spomínate poslancov, ktorí majú iný názor a naozaj hovorím, že nevidím svet čiernobielo a prezentujú tu svoje názory, tak si uvedomte jednu vec, keď častokrát útočíte na týchto poslancov, to sú ľudia, ktorí zastupujú ľudí a došli do politiky a do tejto Národnej rady na základe mandátu od ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 18:55 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Áno, pán poslanec, región východnej Európy je určite zdrojom mnohých potenciálnych hrozieb aj pre Slovenskú republiky vrátane možnosti hybridných, kybernetických a spravodajských operácií, ktoré ste tu spomínal.
Kybernetické útoky sa, bohužiaľ, stali v dnešnej dobe súčasťou tých regionálnych konfliktov a mocenského súperenia. Priniesli napätia medzi štátmi a určite sa ich počet bude zvyšovať. Môžu totiž zásadných spôsobom ohroziť chod štátu, spoločnosti a bezpečnosť občana poškodiť a ochromiť nosné komunikačné, energetické, finančné systémy. Spôsobiť významné ekonomické škody a narušiť spoločenskú stabilitu a verejný poriadok, ako aj ochromiť základné funkcie štátu, ako sa to v mnohých prípadoch v minulosti stalo.
Ja som dnes už spomenul, čo je najväčšia hrozba pre Slovenskú republiku. Nie krajina, ktorú ste v rozprave spomínal, ale skôr Čína. Ak si v prípade Pekingu nedáme pozor, môže sa stať, že príde o suverenitu v kontrole dát. Ak by čínske spoločnosti boli, ktoré sú previazané s čínskym režimom, vstúpili do budovania 5G sietí, na to si musíme dať pozor. Netvárme sa, že kybernetický útok nám hrozí len z východu, zas nebuďme naivní. Každá veľmoc má svoje záujmy.
Ja ešte chcem na záver povedať, že v návrhu bezpečnostnej stratégie v Slovenskej republiky oceňujem určite aj podrobnú časť venovanú budovaniu odolnosti. Veľmi dôležité slovo odolnosť. Ak majú opatrenia na zvýšenie odolnosti byť účinné, musí im predchádzať pomerne detailné zmapovanie existujúcich medzier. A aj od ministerstva zahraničných vecí a od pána ministra očakávam v budúcnosti, že sa stanovia aj ako priorita uskutočnenie auditu bezpečnosti a odolnosti Slovenskej republiky.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 18:57 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:59

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pokúsim sa v krátkosti.
Pán poslanec Mazurek, ja som nepostrehol, že by seriózne médiá mienkotvorné na Slovensku šírili nejakú štátom organizovanú dezinformačnú kampaň, že by nejaké západné mocnosti sa tu pokúšali platiť prostredníctvom nejakým webov nejakých trollov, ktorí budú obhajovať nejakú politiku, ktorí by zakladali nejaké weby, ktoré by tu následne šírila nejaká scéna, ktoré by oslavovali nejakým spôsobom Ameriku. Pravdepodobne žijete v úplne inej krajine.
Pán poslanec Urban, väčšina Američanov má, na rozdiel od toho, čo si myslíte vy, vplyv na politické dianie v slobodných voľbách. Slobodné voľby sú v Amerike, sú v západných krajinách, preto sme so západnými krajinami, preto je to naše spoločenstvo, lebo je tam slobodný svet, kde sa ľudia môžu vyjadrovať a nielen v slobodných voľbách, ale v akýchkoľvek iných nástrojoch, prostredníctvom akýchkoľvek iných nástrojov.
Pán poslanec Suja, reálny príklad agresie so strany Ruska, no ja neviem, však ja som tu práve podpisoval konkrétne štúdie, ktoré hovorili, konkrétne argumentovali spôsobmi akými, akými agresia prebieha. Vraj čítam bludy z konšpiračných webov, no tak to naozaj tiež neviem, kde kto vzniesol pochybnosť o weboch, ktoré reálne, kde niekto vzniesol, reálna kapacita a vyvráti vám to nejakými faktami, že by som citoval, že tieto weby, ktoré citujem, že sú nejaké konšpiračné.
Vraj som povedal slovenské bratstvo, tak sa ospravedlňujem, samozrejme, myslel som Slovanské bratstvo. Určite ani vy ste nemysleli, že som Gazda, ako ste povedali na začiatku, ale Kazda. Takže, áno, občas sa stáva takýto preklep.
Pán poslanec Kočiš, ďakujem za váš názor, že sa mi triasol hlas. Ja som sa cítil tentoraz naprosto úplne v poriadku.
Pán poslanec Ďurica, zaútočil som vraj na legitimitu poslancov, tomu naozaj nerozumiem. Ja som vôbec neúto... (Prerušenie vystúpenia časomerom. )
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 18:59 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
23. schôdza NR SR - 3.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie 9:01

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ďakujem veľmi pekne, že ste včera odsúhlasili načasovanie tohto bodu, keďže bola vláda, ktorá sa trošku predĺžila, takže ďakujem ešte raz.
Dovoľte mi teda, pán predsedajúci aj pani poslankyne, poslanci, aby som vám predložil tento materiál na vyslovenie súhlasu vás ako Národnej rady s predĺžením platnosti Zmluvy o európskom spolupracujúcom štáte medzi Slovenskou republikou a Európskou vesmírnou agentúrou.
Na vysvetlenie, ministerstvo školstva aj v minulosti malo podpísanú zmluvu s vesmírnou európskou agentúrou a momentálne pokračujeme v spolupráci s touto agentúrou. My sme zahájili aj rokovania v súvislosti s prípravou medzinárodnej zmluvy o pridruženom členstve Slovenskej republiky smerom k Európskej vesmírnej agentúry.
V súvislosti s týmto a za účelom nejakého preklenutia zmluvy, keďže predchádzajúce vlády sa nezaujímali o predĺženie týchto zmlúv a uzatvorenie novej zmluvy, Slovenská republika na základe teda predchádzajúcej dohody požiadala túto agentúru o predĺženie platnosti aktuálnej zmluvy o 18 mesiacov, až do ukončenia nanovo vydebatovaných jednotlivých podmienok, ktoré sú. Bohužiaľ, nie je to možné urobiť rýchlejšie. Tie, tie diskusie celkom trvajú a týmto opatrením v podstate predchádzame alebo predídeme nejakým..., vzniku právneho vákua bez zmluvného vzťahu s vesmírnou agentúrou a umožníme jej plynulý prechod do pridruženého členstva.
Možno pre informáciu, my sme začali 7. októbra diskusiu s agentúrou. Tá platnosť, ktorú momentálne máme, je do 3. februára, teda o niekoľko dní tohto roku. Celé uznesenie a celý tento proces schválila aj vláda Slovenskej republiky a sú vyhradené aj finančné prostriedky, ktorými sa budú financovať, tých 39 projektov, ktoré sú naštartované a ktoré by mali pokračovať ďalej, lebo tieto projekty prispievajú vlastne k rozvoju a vzniku rôznych startupov, inovatívnych riešení a tvorbe produktov v oblasti softvéru, hardvéru alebo vesmírnych aplikácií.
Možno mi dovoľte ešte upozorniť, že v záverečnej správe ESI, kde je zadefinované, zhodnotené táto päťročná zmluvná spolupráca. Naozaj boli pozitívne identifikované prínosy tejto zmluvy a aj nášho vzťahu k smerom k Európskej vesmírnej agentúry. A možno sa budete pýtať, že prečo je nevyhnutné, aby sme pokračovali na ďalšie obdobie, a prečo investujeme toľko energie, aby sme vydebatovali ešte lepšie podmienky pre slovenské spoločnosti. Je to dôležité hlavne pre potenciál krajiny ako inovácie, aby sme mali prístup ku všetkým informáciám, a udržanie jej konkurencieschopnosti, najmä v tom kontexte teraz krízovej obnovy ekonomiky, naštartovaniu tvorby pracovných miest a v súvislosti s tým nadobúda aj mimoriadny význam teda spolupráca s vesmírnou agentúrou.
Možno ešte pre informáciu, je to najvýznamnejšia organizácia v rámci vesmírneho sektora v Európe a všetkým štátom a tým pádom aj nám na základe tejto zmluvy bude umožňovať transformáciu v rámci hospodárstva a rozvoju jeho inovačného potenciálu.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie

28.1.2021 o 9:01 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 9:05

Jozef Bubnár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, pán minister, kolegovia, kolegyne, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport podáva Národnej rade Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania návrhu na vyslovenie súhlasu s predĺžením platnosti Zmluvy o európskom spolupracujúcom štáte medzi Slovenskou republikou a Európskou vesmírnou agentúrou.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 399 z 19. januára 2021 pridelil uvedený návrh na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, ktorý je zároveň aj gestorským výborom, a súčasne určil lehotu na jeho prerokovanie vo výbore. Výbor prerokoval predmetný návrh v stanovenej lehote. Iné výbory o návrhu zákona nerokovali.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport prerokoval uvedený návrh a uznesením č. 62 z 26. januára 2021 odporúčal Národnej rade Slovenskej republiky vysloviť súhlas s predĺžením platnosti Zmluvy o európskom spolupracujúcom štáte medzi Slovenskou republikou a Európskou vesmírnou agentúrou. Gestorský výbor odporúča Národnej rade Slovenskej republiky, aby podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vyslovila súhlas s predĺžením platnosti zmluvy.
Predmetná správa výboru o výsledku prerokovania návrhu bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport z 26. januára 2021 č. 67. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky informoval o výsledku rokovania gestorského výboru a predložil návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky. Návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky je prílohou tejto správy.
Ďakujem, skončil som svoje vystúpenie.
Skryt prepis

Vystúpenie

28.1.2021 o 9:05 hod.

Mgr.

Jozef Bubnár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video