28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

5.5.2021 o 15:25 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, také dve dôležité veci, ktoré si povedal, že nespravodlivosť nedokážeme napraviť nespravodlivosťou. Sedí tam aj pani Remiášová, myslím si, že určite si to uvedomuje, že nespravodlivosť sa nedá napraviť nespravodlivosťou.
A ďalšiu vec, že odmietame kolektívnu vinu. Presne tá kolektívna vina nemôže existovať. Ja možno by som sa tvorcov zákona alebo možno tých, ktorí tomuto zákonu sa aj viac venujú, spýtala, aká bude metodika? Lebo pred chvíľou som prečítala, že v roku 1964 podľa sociálneho zabezpečenia mali právo na sociálne dôchodky alebo na lepšie dôchodky príslušníci ozbrojených síl, bezpečnostných zborov, ktorí strážili hranice. Oni chceli byť tými vojakmi. Občania v Ľudových milíciách, pomocníci pomocnej stráže, verejnej stráže, bezpečnosti, bojovníci proti fašizmu, a to citujem § e alebo písmeno e) bojovník proti fašizmu, obete vojny, fašistickej perzekúcie, neslobody, oslobodzovacích bojov prvej svetovej vojny.
Ako chcete, pani Andrejuvová, keď vy ste, ja som v ´64. nežila, prepáčte, neviem dobre na vás reagovať, lebo vidím, že vám to veľmi je nepríjemné, ako chcete vy toto posúdiť, preboha? Kto bol vlastne v tých ozbrojených zložkách, kto pomáhal, kto bol obeťami fašizmu? To týmto idete zobrať dôchodky? Týmto ľuďom? Pretože naozaj tá metodika v tom zákone alebo vôbec, vôbec nejaké vysvetlenie chýba.
Presne je to, ako si, pán kolega, povedal, Susko. Je to o kolektívnej vine, je to nástroj, obušok, ľudia, bojte sa, skúste niečo urobiť, my máme na vás nástroj, týmto nástrojom vás umlčíme. A takto vnášate strach do tejto spoločnosti, nespravodlivý strach.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 15:21 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:23

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Susko, ďakujem vám pekne. Veľmi dobre ste to legislatívne a právne rozobrali a najviac ma v tom zarazilo to, že ak Ústav pamäti národa niekoho zapíše do zoznamu a ten, kto je v tom zozname, vlastne sa nemá kam sťažovať, lebo súd o tom nebude rozhodovať, ten dotyčný tam bude zaevidovaný, tým pádom príde o nejaký dôchodok, ktorý môže čerpať, a tento človek popritom vôbec nemusel byť súčasťou komunistickej strany alebo nejakým reprezentantom tejto strany, ale mohol pracovať ako, ja neviem, policajt, pohraničiar, vojak, ktorý normálne žil, živil svoju rodinu, živil svoje deti a vôbec sa nepodieľal na nejakých represiách proti členom opozície v tej dobe. Čiže mne to zase príde, že naozaj táto vláda si z ústavy robí trhací kalendár a nedodržiava vôbec žiadne právne princípy.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 15:23 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:24

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým za faktické poznámky. Ja by som chcel zdôrazniť, že niečo iné je vysloviť nejakú symboliku a niečo symbolicky odsúdiť a niečo iné je zavádzať princíp kolektívnej viny ako aktívneho trestu. To odsúdenie ste už urobili, kolegovia z koalície, v inom právnom predpise, ktorý ste schválili v tomto volebnom období. Ale toto, toto nie je o symboloch, ale toto je o zásadnom rozpore so základnými princípmi demokracie, a to zavádzanie kolektívnej viny a kolektívneho trestu bez toho, aby niekomu bola konkrétne dokázaná vina a mal právo na spravodlivý súdny proces. A to si myslím, že v demokratickej spoločnosti v 21. storočí, v ktorom žijeme, je neprípustné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 15:24 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:25

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážení kolegovia, kolegyne, vážení občania Slovenskej republiky, ktorí nás sledujete, a ako zisťujem v poslednom čase, je vás strašne a strašne veľa a čím ďalej viacej.
Vidíme dneska návrh, ktorý si myslím, že tu vôbec nemal byť. Ja si myslím, že malo tu byť na mieste nejaké symbolické odsúdenie po tridsiatich, štyridsiatich, päťdesiatich rokoch, a nie nejaký hon na čarodejnice. A vidíme, že nastala tu alebo je tu návrh kolektívnej viny a vraciame sa opäť k politickým procesom z 50. rokov.
O to je to horšie, že tento návrh nám predkladajú, vo všetkej úcte, pani poslankyňa, ľudia, ktorí toto nezažili. Keby tu vystúpil niekto ako, ja neviem, pán Osuský a takí, čo boli v tej dobe, ktorý napríklad tvrdil, že on vyštudoval za to, čo jeho rodičia vtedy platili dane. Čo si myslím, že keď boli tak dane nízke, že za to vyštudovať nemohol, ale dobre. Keby vystúpili oni, tak nepoviem ani pol slova, hej?
Viete, kolegovia, kolegyne, pán poslanec Kuriak, nehnevajte sa, ja si vás vážim ako človeka, ale vyčítať predrečníkom, že útočia, alebo na dôchodcov, keď vy ste zrušili všetky sociálne výhody, vaša vláda, vy poslanci. Pán poslanec Kuriak, skúsme si to rozdeliť. Keď vy, vážení kolegovia, tu hovoríte, čo bolo v minulosti, aké je to zlé, fakt to bolo zlé, konali sa zlé veci, ale kopu tých vdov za to nemôže. Kopu tých ľudí, ktorí teraz sú tam, boli fakt profesionáli. Za to nemôžu. Ako keby sme o 20 rokov sa vrátili, že tu 17. novembra bol protest. Predtým bol protest pred Úradom vlády a tam boli tí ťažkoodenci, jazdecká polícia, policajti, ktorí im velili. Dajme im kolektívnu vinu aj ich rodinám, ich deťom. Dajme ich na čierny zoznam, zrušme im dôchodky za tie roky, ktoré boli. Veď to je to isté. Tí ľudia nechceli tam byť na tých námestiach 17. novembra. Tí kukláči nám hovorili, že sú tam nasilu, ale musia. Tak teraz im čo? Naspäť dáka druhá garnitúra vezme tie dôchodky, že tam boli, za celé štyri roky, že počúvali blázna z Trnavy? Tak to je to isté, len o 20 rokov sa na to ľudia budú pozerať. Všetkým vám deväťdesiatim piatim, ktorí ste tú koaliční poslanci, plus všetkým členom vlády, keď o 20 – 30 rokov niekto príde a povie, veď oni mohli za tých 11-tisíc mŕtvych. Nieže my tu teraz vykrikujeme politicky. O 20 – 30 rokov povie, že vy môžte za tých 11-tisíc mŕtvych, lebo prídu na to, že fakt celoplošné testovanie bolo zlé a podobne. Tak im vezmime tie štyri roky dôchodky, vezmime ich ženám dôchodky, mužom, ak náhodou niekto z nás medzitým zomrie. Myslíte, že to je správne? Možno v tomto prípade by to správne bolo.
Viete, ideme prerušiť diplomatické vzťahy s Ruskom? Lebo Babiš bol tiež na tom zozname. Tiež bol jeden z tých eštebákov, komunistov a donášačov. Tak potom kde bola tá solidarita, vyhostenie ruských diplomatov? Mali sme sa na nich vykašlať. Kým Babiš je v Čechách, prerušme diplomatické vzťahy s Českom! Tento meter môžme použiť aj na to, lebo to je tak pokrivený meter, že to nie je možné.
Viete, vážení kolegovia, a na záver taká pikoška. Pán poslanec Kuriak, vy ste odsúdil, prepáčte, ale počúval som v rádiu zrovna vás, nič osobné, že tí ľudia si zaslúžia, čo boli v tých tajných službách, aby za to trpeli, že to je spravodlivosť. Ale kde je to vaše farizejstvo, tá vaša dvojtvárnosť a neviem, ako by som to ešte pomenoval, keď tu Budaja nosíte na rukách. Budaja! To, čo sa vtedy naučil, tak teraz tyranizuje celé Slovensko, nielen tých pár ľudí, čo mal okolo seba. Čo podporuje ekoteroristov a lynčuje všetkých ľudí na vidieku. Poľnohospodárov, lesníkov, slušných ekológov. Takéhoto človeka tu medzi sebou trpíte! Za toho ste zahlasovali, aby bol vo vláde, čo jednoznačne preukázal, že bol či už kotolník, alebo školník, či domovník, ako ho volali. To vám nevadí, kolegovia? To vy normálne sa môžte pozrieť do zrkadla, že aha, tá vdova po tom eštebákovi, kurnik, tá mi vadí. Ale ten Budaj, ten perfektný chlap, ten mi nevadí. Klobúk dole pred vami! Vy máte vôbec chrbtovú kosť alebo len nejakú gumovú náhradu? Sa môžte hanbiť!
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.5.2021 o 15:25 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:30

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Áno, Miro, v tomto zákone je značne prezentovaná kolektívna vina. A tak ako povedal aj pán kolega Susko ako renomovaný právnik, si myslím, že táto kolektívna vina je v tomto zákone veľmi úzko vyprofilovaná. V konečnom dôsledku Ústav pamäti národa by mal nahradiť nejakým spôsobom súd. To nepovažujem naozaj za veľmi šťastné riešenie a, naopak, to považujem za veľmi neštandardný postup, pretože tento ústav by mal ohraničovať nejaké osoby, ktoré boli buď závadové, alebo nejakým spôsobom, v úvodzovkách, ubližovali jednoduchým príslušníkom žijúcim v Československu na základe nejakých príkazov alebo zákazov.
Všetci príslušníci silových zložiek, či už to boli vojaci, či už to boli príslušníci Štátnej bezpečnosti, alebo či už to boli príslušníci Verejnej bezpečnosti, boli v tomto období, v týchto rokoch, nebavme sa naozaj o tých chorých rokoch päťdesiatych, šesťdesiatych, kde už tí pozostalí alebo aj tí priami účastníci nie sú medzi nami, všetci títo príslušníci boli naozaj profesionáli. Čiže ja naozaj nepovažujem za vhodné perzekvovať nejakého príslušníka Pohraničnej stráže kdesi pri Karlových Varoch, ktorý strážil západnú hranicu Československej socialistickej republiky, a dávať mu za vinu to, že v tomto a v tomto období bol príslušníkom nejakých vojenských síl alebo nejakých vojenských zložiek, ale zároveň neperzekvovať nejakého prokurátora, ktorý naozaj nejakým spôsobom určite vykonával svoje rozsudky alebo svoju prokurátorskú prax alebo činnosť nie veľmi vhodným spôsobom.
Čiže naozaj tento zákon, hovorím, vraciame sa hlboko do minulosti a bolo by naozaj, pani kolegyňa Andrejuvová, ideálne, ak by ste tento zákon stiahli a vôbec sa tým nezaoberali.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 15:30 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:32

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, dovoľte nadviazať. Napadajú ma niektoré ďalšie absurdity, ktoré vyplývajú z tohto zákona. Urválek by nebol podľa tohto návrhu zákona zbavený dôchodku, ale nejaká sekretárka na policajnom útvare áno. Toto je spravodlivosť podľa pani kolegynky, že Urválka necháme tak, lebo prokurátorov a sudcov sa to nebude týkať, ale bude sa to týkať bežného pochôdzkara, ktorý profesionálne možno na semaforoch ukazoval, že ako majú autá chodiť. Fantastické, lebo to bol ten najväčší zločinec komunizmu, ale Urválek to bol vlastne fajn chlapík, hej?
Toto sú také neuveriteľné... jako vy podľa mňa nerozmýšľate, keď tie zákony píšete, lebo toto by vás muselo napadnúť. Alebo zoberte si, že kolegovia idú teraz dávať odbojárom a bojovníkom v druhej svetovej vojne, ktorí bojovali proti fašizmu a nacizmu, koľko, 630, myslím, euro ako príspevok, čo je fantastická vec, gratulujem, mohlo by to byť ďaleko viac, ale super, že to idú robiť. A teraz si predstavte človeka, ktorý bojoval v druhej svetovej vojne, bol odbojár, partizán, fakt si vážime, ale o pár rokov logicky, keď tu bola teda zmena režimu v ´48. sa stal súčasťou armády. Hej, bol vojakom alebo bol možno v iných silových zložkách, a my mu teraz vlastne dáme 630 euro, ale zároveň mu zoberieme dôchodok a neháme ho hniť na minimálnom dôchodku a týmto mu poďakujeme. To je fantastické! Takéto neuveriteľné nespravodlivosti produkuje ten váš zákon.
Vy si uvedomujete, že týmto vlastne šliapete aj po pamiatke mnohých komunistov, ktorí bojovali proti fašistom, mnohých partizánov, mnohých odbojárov? No áno, boli mnohokrát komunisti a robili dobre, že bojovali proti nacistom. A vy takýmto ľuďom mnohokrát viete zobrať takisto dôchodky. To je toľko nespravodlivosti, čo vytvoríte na základe tohto vášho princípu kolektívnej viny.
A teraz opakujem, to nie je o tom, že aký má kto názor na bývalý režim, aký má kto názor na socializmus a podobne. O tomto to nie je. Tu sme už tú debatu mali v novembri, myslím, že ste tu mali už jeden zákon, ktorý takisto zrušíme. Toto je diskusia o tom, že idete seniorom brať to, na čo majú nárok.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 15:32 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:34

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Miro, naozaj tá kolektívna vina, ale po ´89. roku som si nevšimol, že by prebehol nejaký veľký, obrovský súd s pohlavármi z komunistickej strany, a teraz po tridsiatich rokoch bude represie páchať nejaký úrad. Nerozhodol o tom súd, o týchto ľuďoch, ktorých by, ja neviem, potrestal či už väzením, alebo nejako inak, ale v dnešnej dobe po tridsiatich rokoch bude o tom rozhodovať súd. Súd, nie súd, ale úrad. Čiže úrad o tom rozhodne a o kom rozhodne, tak ten človek sa nebude mať ani ako brániť, pretože to nebude súdom preskúmateľné. Tak toto mi nepríde v demokracii celkom normálny princíp.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 15:34 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:35

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, spomínali ste 50. roky, spomínali ste aj to, že vlastne táto vláda všetko ľuďom berie, ja už hovorím, že to je vláda tvrdej pomsty.
Ja teraz niečo zacitujem z médií: "Čo boli 50. roky minulého storočia, kedy vládnuca komunistická strana označila všetkých, ktorých chcela, za triednych nepriateľov a tvrdo ich trestala. Každé ráno som sa budil s tým, že možno dnes ma už zavrú alebo ma popravia. Každé ráno sa budú starí ľudia, dôchodcovia, ktorí možno nič nespáchali, ale žili v období komunizmu, budiť, či im nezoberú dôchodky. A viete, čo bolo na tej propagande, že na tento účel propagandistických zmien zneužívala najmä mladú neskúsenú generáciu, tá sedí teraz pred nami, bez poznatku minulosti, intelektuálnych umelcov, ktorí uverili, že sú tzv. inžiniermi ľudských duší."
Myslím si, že sa to deje aj dnes a naozaj by ste sa mali pozrieť aj na svoje programové vyhlásenie vlády, kde ste rozprávali, že nebudete ľuďom zvyšovať dane, idete im zvyšovať. Aké budú mať sociálne výhody, zobrali ste im 13. dôchodky, zobrali ste im obedy zadarmo.
Ja som zvedavá, ako dneska zahlasujete, keď my s pánom Kamenickým a s pánom Ficom predkladáme, kedy aj Jozef Mihál povedal, že je to výborný zákon, že pandemická óčeerka sa nezarátava 500-tisíc ľuďom do dôchodku, nezarátava sa ženám. Takže... ale vrátim sa naspäť k tejto novele, ktorú predkladáte.
Ešte raz opakujem, už bývalý režim zneužíval mladých ľudí, neskúsených, ktorí v danom režime nežili. Ja by som bola zvedavá, kto alebo, stojí teraz za tým, že práve takíto mladí ľudia predkladajú takýto návrh, kedy v živote nežili a vôbec tento režim nepoznali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 15:35 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:37

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, vo svojom prejave ste úspešne pomiešali hrušky s jablkami, takže rád by som trošku napravil niektoré veci, ktoré ste spomínali.
Napríklad ste spomenuli pána Babiša. Pán Babiš bol na zozname spolupracovníkov ŠtB. Tento zákon, o ktorom diskutujeme, sa týka zamestnancov, príslušníkov ŠtB, nie spolupracovníkov. Tí mali svoje civilné zamestnania, pracovali na rôznych miestach. Oni za svoju činnosť nedostali výsluhové dôchodky. Takže toľko k dôchodkom príslušníkov a spolupracovníkov.
A druhú vec, ktorú by som chcel spomenúť, často to zaznieva v tejto sále. Už by bolo fajn to zastaviť, lebo pripomína mi to ten princíp, že stokrát opakovaná lož sa stane pravdou. Opakovane tu pripisujete 11-tisíc obetí premiérovi, bývalému premiérovi Matovičovi. Lebo plošné testovanie. Tak, prosím vás, pri tomto princípe mi chcete povedať, že za 592-tisíc obetí v Spojených štátoch môže administratíva Donalda Trumpa a Joa Bidena? Alebo pri 105-tisíc obetí vo Francúzsku administratíva pána Macrona? Za 111-tisíc administratíva pána Putina? Za 127-tisíc vo Veľkej Británii pán Johnson? Za 84-tisíc v Nemecku pani kancelárka Merkelová? A tak ďalej a tak ďalej, mohli by sme pokračovať pánom premiérom Orbánom, kancelárom Kurzom, pánom premiérom Babišom a tak... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 15:37 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:39

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda Grendel, Nórsko – 5 miliónov, 800 mŕtvych, Slovensko, Matovič a vy – 11-tisíc mŕtvych, tiež 5 miliónov. Prečo ste neporovnávali toto? Rovnaký štát. Vy porovnávate štáty amer... Spojené štáty americké, čo majú cez 400 miliónov, áno. Nórsko – 5 miliónov, 800 mŕtvych, Slovensko, vy a Matovič – 11-tisíc mŕtvych. Ja neobviňujem Matoviča, ja obviňujem vás všetkých. Členov vlády a 95 ľudí, ktorí ste ho v tom podporili. Lebo Matovič by sám nedokázal nič bez vašej pomoci. Bez vášho nezmyselného plošného testovania a, samozrejme, bez svadby pána Šipoša. Hej, lebo tam boli všetci a stade sa to podľa mňa nakazilo, nie z tých prehliadok. Keď by sme to takto brali, čo je, samozrejme, sprostosť, to už vieme, ale týmto spôsobom.
Ja som aj podotkol, alebo zabudol som povedať, tí sudcovia, ktorí odsúdili ľudí za politické presvedčenie na trest smrti, sú na tom zozname? Tí prokurátori, ktorí dali obžalobu na týchto ľudí, aby dostali trest smrti, sú na tom zozname? Tí bachari, ktorí mučili politických väzňov, sú na tom zozname? Nie. Ale viete, kto je na tom zozname? Tie vdovy a tí úradníci, samozrejme, že sa tam možno nájdu aj tí zlí eštebáci, ak ešte nejakí žijú. Ale tí, čo sú isto, isto zodpovední, tí tam nie sú, vážení kolegovia, tí tam nie sú. Ja som tam nevidel, že by tam boli tí sudcovia. Vy ste vedeli, ako sa vtedy... vtedy sa za politickú vlastizradu a podobne dával trest smrti, tak ako obesili moju rodinu na Pankráci, ako obesili jeho švagra, ako jeho žena dostala doživotie. Títo ľudia tam nie sú ani jeden, sú tam obyčajní úradníci a pár možno ľudí, čo ešte žije, čo si to zaslúžia. Ale kto o tom rozhodne, či si to zaslúžia, my, alebo nie?
A Babiša som spomenul náhodou, lebo takí ako Babiš dostávali za to finančnú odmenu vtedy, tak by mali niesť následky, lebo to boli ešte horší, lebo také isté udavačstvo ako títo ľudia robili, robia teraz ľudia na základe vás a vašich zákonov, a to, že štvete spoločnosť a ľudí proti sebe, vážení kolegovia z vládnej koalície. (Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 15:39 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video