32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:39 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vstup predsedajúceho 10:26

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Pán poslanec Šefčík, chcete reagovať? Nech sa páči, máte možnosť.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

18.6.2021 o 10:26 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:27

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem za faktické poznámky, kolegyni Evke Horváthovej za doplnenie aj za podporu.
A k tomu, čo povedal pán poslanec Suja, tak treba povedať, že my sme to, my sme reflektovali na nejaký konkrétny podnet zdola, ale tým, že sme sa tým začali zaoberať, tak tých, tých, nieže tých podnetov, ale toho, čo by tam bolo treba riešiť, je strašne veľa. To by bolo treba komplexnejšiu reformu, ale toto súrilo. Tých 12 eur, keď tam je nula eur minimálna mzda a aspoň tých 12 eur, aby tam bolo, aby to bolo dôstojnejšie.
No a to, že nám zubní lekári odchádzajú, áno, odchádzajú aj iní lekári, ja verím, že aj teraz, čo je predložená tá optimalizácia siete nemocníc, že sa tu proste spraví taká reforma, aby tí lekári tu radi ostávali. A pýtal som sa včera aj na zdravotníckom výbore, že či sú zahrnutí, do toho zahrnuté aj nejaké zubné ambulancie, v tých koncových nemocniciach a tak, komplexných, tak bolo mi povedané, že áno, že to je širšia reforma, že určite tam budú.
Takže verím, že sa bude aj s nimi komunikovať aj do budúcna a že sa tie podmienky zlepšia. Lebo to, čo sme sa dozvedeli, nie je ani z ďaleka dobré.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:27 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:29

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi niekoľko slov. Oceňujem jednu skutočnosť, to, že vôbec sa tu otvára téma lekárov ako takých a po dlhej dobe. A budem veľmi kritický. Viete, to je tak urážajúce, keď počúvajú lekári a zubní lekári, že my tu riešime nejakých tri päťdesiat, dvanásť eura a podobne takéto sumy.
Teraz ma dobre počúvajte, si to zapíšte, kým nebude minimálna mzda aspoň na Slovensku lekára päťtisíc eur a viac, vždycky tu budú ako žobráci fungovať. A vy takto odôvodňujete tuná návrh zákona, že jak vás kritizuje ministerstvo financií a ministerstvo zdravotníctva, že z čoho budete financovať zubné lekáre, zubných lekárov pohotovostných, tak to bude zo ziskov prevádzkovateľov týchto pohotovostných služieb.
Prosím vás pekne, veď si zistite, že koľko ľudí, koľko lekárov chce tieto pohotovostné služby vôbec prevádzkovať. Tu nemá kto robiť tú pohotovosť. Lekári, Eva Horváthová je pediatrička a to je veľmi dobré. Veď tí lekári ani nechcú slúžiť. Však ale, a tí, ktorí jednoducho chodia do tých služieb, tak sú unavení, sú vyčerpaní z toho všetkého.
Pokiaľ vy tu nepredložíte jeden seriózny návrh zákona, ktorý bude to riešiť, to zdravotníctvo a zvlášť lekárov a zdravotníckych pracovníkov, tak to sa o jakých drobných tuná hráme? To je tak urážajúce. To, že my tých zubných lekárov nemáme, nieže oni odchádzajú, tu už ani nemajú akí odchádzať do toho zahraničia. My máme asi, asi tak veľa tých zubných lekárov. My, nám chýbajú zubní lekári. A nielen zubní lekári nám chýbajú, ale tých zubných lekárov ani nemá kto vzdelávať. Veď my už tu pomaly nebudeme mať ani odborníkov na to, aby oni mohli pripraviť nových ďalších zubných lekárov.
Choďte si urobiť a, Marek, a tebe zvlášť to odporúčam, ty také prieskumy robíš, nech sa páči, teraz sú absolventi vysokých škôl medicíny, choď medzi tých študentov, pýtaj sa, koľkí zostanú na Slovensku. Opýtaj sa ich. Ja som si taký prieskum urobil pred rokmi a keď som s mladými ľuďmi rozprával, tak som bol úplne, totálne zhrozený. Takto držali čerstvé diplomy v rukách, jeden mi hovorí, ide do Česka, do Nemecka, do Rakúska, do Švajčiarska. A ja hovorím, mládež však nebláznite, kto sa bude o nás starať? Však to je úplne strašné. My teraz odrazu zisťujeme, že my máme nedostatok zdravotných sestier. No jak má ten zubný lekár fungovať, keď on, jemu chýba asistentka v ambulancii?
Aké podmienky sme to vytvorili? My vyháňame týchto mladých ľudí a odborníkov von. Von ich všetkých vyháňame. Nechcú tu byť. A tí, ktorí odišli, majú problém sa vrátiť. Majú problém s bývaním, so zamestnaním, s odmeňovaním, s platmi, to je úplne čosi strašné.
Ja som dal otázku a budem sa pýtať aj pána ministra, kedy sa bude zaoberať zvýšením, komplexne zvýšením platov zvlášť lekárov. Predsa lekár, ktorý skončil a je po atestácii, aby on mal mzdu na úrovni zdravotnej sestry? Dobre, má v tých pár drobných, má vyššie, lebo má, ja neviem, jaké nadčasy v rámci toho, čo ide do služieb. Ale tí lekári sú tak vyčerpaní, padajú dole nosom. Tá koronakríza, ktorá bola a po korone, aj to si zrob, Marek, takýto prieskum. Zisti si to, čo sa deje v nemocniciach.
Kopec lekárov sa chystá odísť preč. Chystajú sa ďalší lekári, ďalšie zdravotné sestry, veď to sú tak otrasné podmienky, ktoré sú tuná. Ja nehovorím, že to je za posledný rok. Ale za ten posledný rok cez koronakrízu, tak to sa extrémne všetko zhoršilo. A my tu budeme riešiť tuná nejakých tri päťdesiat, dvanásť eura pre lekárov. Nehanbíte sa toto tuná vôbec takéto veci rozprávať? Dokonca nula eura! Prosím vás pekne, kde je ten spoločenský status docenený toho lekára, ktorí sa starajú o naše zdravie? A boľavý zub, keď si mal boľavý zub, tak si musel sám prežívať, že asi, asi aké je to problematické, keď ti nemá kto pomôcť.
Viete čo, tento návrh zákona, hej, že človek keď by ho nepodporil, že jaký problém, lebo ti nezáleží na lekároch, ale ja som chcel poukázať na takúto vec, že to je dehonestujúce tuná s nejakými haliermi a s nejakými pár eurami sa baviť a o lekároch hovoriť, že jak im vychádzame my v ústrety. Prosím vás pekne, to je čo? Kým nezvýšite tie platy lekárom, zdravotníckym pracovníkom, zdravotným sestrám a nevytvoria sa tu materiálno-technické zabezpečenie na ich pracoviskách, to zdravotníctvo pôjde takto strmhlav dole a kdesi takto zapichne. A sa obávam, ja sa tiež aj modlím, aby som sa neocitol v tých našich zdravotníckych zariadeniach, lebo vás spracú na druhý svet.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.6.2021 o 10:29 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:34

Eva Horváthová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuffa, ďakujem ti za tvoje vystúpenie, pomenoval si problém, o ktorom všetci vieme a presne aj my to takto vnímame, ako si pomenoval. Je to, je to veľmi smutné, že sa musíme o takomto niečom baviť, žiaľ, v zákone takáto minimálna mzda nie je. A tento pán doktor, ktorý nám dal podnet, roky na to upozorňuje, už za vlád SMER-u, hej? Opakovane nám hovoril, že dával podnety aj na výbor, aj na ministerstvo. Práve preto, že to je taká malá vec, taká malá zmena, tak ja neviem, či z toho dôvodu sa s tým nikto nezaoberal. Tak sme si proste sadli a povedali si, že budeme sa tomu venovať. Pretože ako radoví poslanci robíme, čo môžeme. Rozprávame sa s ministrom, aj s predchádzajúcim ministrom, pracuje sa na ministerstve na zvyšovaní platov, tak ako ste to pomenovali. Ja verím, že čoskoro bude výsledok. Verím, že na jeseň už, tak, aby sa sestrám zvýšil plat, lebo tie odlivy zdravotníkov a tie podmienky, v ktorých pracujú, sú, sú strašidelné, hej?
Naozaj máš pravdu, sa s tebou stotožňujem. Mladí lekári tým, že majú možnosť cestovať, už v rámci štúdia idú na pobyty v zahraničí, do ERASMU, len do susedných Čiech a keď vidia tú úroveň, ako tam sa pracuje, a aký plat za to môžu dostať, ale hlavne tú, tú úroveň aj toho, čo sa môžu tam naučiť, ako môžu napredovať, tak samozrejme, že si vyberú to, čo pre ich rozvoj je lepšie.
A najhoršie na tom je, že keď sa chcú vrátiť, tak im kladieme také polená pod nohy, že, že si to potom aj väčšina z nich rozmyslí. Takže na tomto máš úplnú pravdu, treba veľmi zapracovať a dúfam, že tento návrh zákona podporíš, pretože je to síce malý krok, to sme spomínali aj s pánom poslancom Šefčíkom, ale tých ľudí, ktorých sa to dotýka, napríklad aj tento pán doktor, on za to roky bojuje, hej, za túto malú vec. A je strašné, že nikto doteraz sa tomu nevenoval, hej?
A čo sa týka zubných pohotovostí, tých, tých poskytovateľov je dostatok, hej? A niekedy aj viacej, ako ten región potrebuje. Len, žiaľ, potom tie peniaze od poisťovní sa rozdelia medzi viaceré tie ambulanciea tých lekárov, tých lekárov jednoducho nezaplatia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:34 hod.

prof. MUDr. PhD., MPH

Eva Horváthová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:36

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán Kuffa, ja oceňujem to, že teraz hovoríte o zvyšovaní platov. Ale ja si pamätám rok 2016, pred voľbami 2015, kedy ste sa veľmi nepekne vyjadrovali na tému problematiky zvyšovania platov sestier. Mne to bolo veľmi ľúto, keď som vás počúvala hore z balkóna, kde ste naozaj povedali, že čo vlastne chceme. Už vtedy viete veľmi dobre, vtedy, keby sa bola začala riešiť táto problematika, nechcem útočiť, ani nechcem vo vás vzbudzovať pocit viny, ale bolo to hrozné, skutočne hrozné. Som rada, že ste zmenili názor a som naozaj veľmi rada, pretože už vtedy sme mohli urobiť prvé kroky a, bohužiaľ, sa to v tomto pléne nestalo.
A tento zákon, ktorý je, my ho berieme ako tú lastovičku, ktorú sme si my dali v rámci nášho programového vyhlásenia vlády, aby sa naozaj tým zdravotníckym pracovníkom zdvihla tá mzda adekvátne, aby to bolo motivujúce, aby ostali v zdravotníckych zariadeniach a ten náš niekoľkoročný ťažký boj, ktorý zdravotnícki pracovníci zvádzajú voči tomuto štátu, aby sme mohli vykonávať tú prácu v dostatočnom počte, lebo ten personál, ktorý je, je to najcennejšie a, bohužiaľ, táto ťažká koronakríza to nielenže potvrdila, ale proste v takomto, by som povedala, že ťažkom stave utvrdila tú ráznosť, ktorá teraz musí prísť. A očakávam takisto, že pri príprave nového zákona o odmeňovaní, na ktorom intenzívne pracujem so všetkými stavovskými a odborovými organizáciami, aby sme sa skutočne dohodli, aká tá mzda má byť adekvátna... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:36 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:38

Rastislav Jílek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kuffa, chcem vám povedať, že ja tento zákon absolútne podporujem a sa teším, že moji kolegovia pristúpili k predloženiu takémuto zákona. Samozrejme, je to len taký začiatok. Všetci dobre vieme, že táto vláda chce robiť reformnú politiku, no, bohužiaľ, tá situácia s covidom to všetko zabrzdila.
Je dobré, že aj takými malými krokmi sa snažíme zlepšiť situáciu a na druhej strane sa čudujem, možnože trošku vám, teda vy ste boli tu už poslancom aj v minulom období a neviem, či ste vyvíjali nejaké aktivity na zmenenie situácie, ale takto kritizovať dobrú vec mi príde také trošku zvláštne.
Takže oceňujem prístup všetkých poslancov, ktorí tvorili tento zákon a jednoznačne to podporím. Takisto budem podporovať aj všetky dobré zákony, ktoré prídu v budúcnosti, či už z dielne ministerstva zdravotníctva alebo z radov poslancov na zlepšenie situácie v našom zdravotníctve.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:38 hod.

Mgr.

Rastislav Jílek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak aby som to uviedol na pravú mieru, tak ministerstvo financií a ministerstvo zdravotníctva nás nieže kritizujú, ale upozornili, že, že sme v tej doložke uviedli, že to nebude mať vplyv na verejné financie a oni z nejakého dôvodu, ktorý napokon ministerstvo zdravotníctva ani nevysvetlilo, si myslia, že bude. Preto som to spomenul v rozprave a snažil som sa to vyvrátiť.
No a vy hovoríte, že je urážajúce, aké majú podmienky tí zdravotníci a tak. Urážajúce je, že sa to roky neriešilo a že sa to roky nerieši, že sa to iba odkladá. A ja vám to poviem na takom príklade. Ten pán doktor, ktorý nám dal ten podnet, tak medzi prvým a druhým čítaním ja som sa s ním stretol osobne, lebo predtým sme iba elektronicky komunikovali a viete, čo mi povedal? Že: "Moja mama za to bojovala ako lekárka a ja v tom boji pokračujem a nevzdám sa.". Narážal na to, že to dal aj na súd. Takže možno vy poviete, že malinká vec, ale je to, je to pre mňa veľký úspech, keď toto prejde, pretože sa posunieme aspoň o prvý krôčik. A potom robme ďalšie. Ja nie som proti. Ale mne bolo ľúto toho lekára, že za takú, prepáčte, maličkosť bojuje roky a každý ho ignoruje a odsúva, vrátane ministerstva v minulom volebnom období.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:39 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja aj za to maličké zlepšenie podmienok pre lekárov a zdravotníkov, samozrejme, zahlasujem, jak aj za inú vec. Pani Kaveckej gratulujem k tomu, že sa preštrajkovala cez štrajky sestier zdravotných až do parlamentu. Ale pokiaľ nebude rozdiel medzi zdravotnými sestrami a lekármi aj v platoch, a výrazný rozdiel, vyštudujte medicínu, nech sa páči, pýtajte sa pani doktorky Horváthovej. Skúste si to porovnať. To je len honba za titulmi. Prosím vás pekne, pred desiatimi rokmi, keď som hovoril o vzdelávaní, ale vy zdravotné sestry, vy sa nechcete vzdať svojich vlastných titulov a honoru, prosím vás pekne! O čo vám tuná ide?!
Doposiaľ nám stačili zdravotné sestry, ktoré mali stredoškolské vzdelanie, a mali sme ich dostatok, pred desiatimi rokmi, pani Kavecká, vy ste si sedeli asi na ušiach, ja som tu rozprával, príde doba, kedy my nebudeme mať tie zdravotné sestry. A to je akútny problém toto. Načo je vysoká škola zdravotným sestrám, prosím vás pekne?! My potrebujeme sestry k lôžku. Ten zubný lekár potrebuje tú sestru asistentku, aby ju mal tam pri sebe a niežeby ona mala desať titulov. Čo je takýchto zdravotných sestier? Radšej im dajte vyššie platy, tie tituly nepotrebujú.
Ak chceš titul, nech sa páči, môžeš mať. Ja som to aj šéfke komory vašej povedal. Ak chcete mať tituly, veď vy chcete, pán Kuffa, však aj vaše deti študujú. Však študujú, ale však choď na medicínu. Študuj! Nech sa páči, však aj tých lekárov máme málo. Pozrite sa na ten systém vzdelávania v zdravotníctve. Úroveň vzdelávania lekárov je na veľmi nízkej úrovni, prosím vás pekne, a viem veľmi dobre, o čom hovorím. Choďte sa pozrieť len do susedného Rakúska, možno do Nemecka, do Švajčiarska, aká je tam úroveň. Takisto praxe a toho všetkého. Dneska zdravotná sestra externe študujúca, tak ona si príde pýtať pečiatky, že vykonala, prosím vás pekne, prax. To je takáto úroveň. Na strednej škole tie dievčatá tú prax museli tam vykonávať, čosi sa naučili. Dneska majú tituly a nevedia robiť. Čo to je za úroveň?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:41 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:43

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kuffa, ja som požiadal o možnosť vystúpiť kvôli tomu, že aby som, aby som zareagoval na vás. Pán Kuffa, ako môžete takýmto spôsobom dehonestovať prácu týchto zdravotníkov? Viete čo? Vy poviete, že tam by mal byť rozdiel. Áno, nech je rozdiel medzi lekármi a medzi sestrami, ale on, on vždy bol. Ale tie sestry, ja nadviažem na to, čo povedal z opozičnej lavice pán poslanec Suja. On povedal, že keď, keď máte robotníka, obyčajného robotníka, a to nechcem dehonestovať, ktorý nemá, stačí mu základné vzdelanie, tak on má na stavbe povedzme, ja neviem koľko, nebudem tu strieľať, osem eur a viac, hej. Sú, sú takí, ktorí majú základné školy, stredné školy, dokážu si zarobiť viac v iných povolaniach.
Ale ja hovorím, že v zdravotníctve to nielen lekárov, ale aj sestry a podobne, moja manželka ako opatrovateľka v domove sociálnych služieb robila vedúcu na jednom oddelení, tak zašiel som troška do iného sektora, ale je to znova o niečom podobnom, tam tiež utekajú. Pri týchto ľuďoch my všetci sa usilujeme o to, aby im stúpli mzdy, aby boli lepšie ohodnotení. A áno, pravdu máte, lebo ich nemáme, tých ľudí, lebo nám odchádzajú. A aj preto, že si ich vážime a chceme ich vážiť.
Ale vy tu teraz vystupujete tak, ako keby my sme tu boli desať rokov a my sme dokaličili ten systém, zdravotníctvo úplne vycicali a teraz, teraz my sme za to vinní. Však sa snažíme, a toto teraz k tomu zákonu sa snažíme len o krôčik posunúť. A hovorím, budú ďalšie. My rokujeme s ministerstvom zdravotníctva a možno sa aj kolegyňa spravodajkyňa vyjadrí k tomu, my rokujeme s nimi aj o tom, aby sa konečne tie mzdy pre sestry, ale aj pre ostatných zdravotníckych pracovníkov zvýšili.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

18.6.2021 o 10:43 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:46

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som rád, že predkladateľ vystúpil v rozprave, aby sa mohlo naňho zareagovať, aby sa mohli niektoré veci vysvetliť, ďakujem za to. Ja si myslím, že každý má právo na vzdelanie a nikto nemá právo nikomu upierať sa vzdelávať. Veľakrát, ja viem, tie sestry si zvyšujú to vzdelanie. A viete, prečo si ho zvyšujú? Lebo ony robia strašne veľa, ale aj tak sa na nich hľadí, že to je nevzdelaná sestra, ktorá nemá vysokú školu. Sú priebojné, snažia sa a chcú ísť. A ak ideme brániť či už, ja neviem, niektorým skupinám ľudí, aby sa vzdelávali, teraz zdravotným sestrám, toto si nikto nemôže dovoliť. Ak raz chce sa zdravotná sestra vzdelávať, keď hovoríme o tom, tak sa môže. Kto sme, že sa ideme rozhodovať, že sa nemôže? Kto sme? Kto sme? To je jedno. V tomto sa Štefan mýli. Ak ona vykoná svoju prácu, popritom sa vzdeláva, neni problém. Ak sa rozhodne po skončení strednej školy, zdravotné sestry sa vzdelávať, môže sa. Každý má na to právo, slobodnú vôľu. Tu nejdeme určovať, že toto povolanie môže mať vysokú školu a toto povolanie nemôže mať vysokú školu. Veď máme predavačky v Tescu, čo majú vysokú školu, kolegovia, kolegyne. A za to ich ideme odsudzovať? Nie. Predavačka v Tescu nemôže mať vysokú školu?
Kopu zdravotných sestier sa vzdeláva v strednom veku, že už popri zamestnaní. Aj to im obmedzme? Chcú niečo dokázať, chcú sa rozvíjať. Však to je prirodzené, že človek, ktorý je priebojný, ktorý niečo chce dosiahnuť, že má odchované deti, že má chvíľu voľného času, že sa dovzdeláva, že si robí ďalšiu vysokú školu. Ja obdivujem každého v akomkoľvek veku, ktorý si zvyšuje hocijakú kvalifikáciu alebo vzdelanie. Klobúk dole pred takýmito ľuďmi. A čím starší, tým je to ťažšie. Preto nepochopil som veľmi toto, možno mi to Štefan potom vysvetlí. Neviem.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2021 o 10:46 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video