5. schôdza

7.4.2020 - 7.4.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 11:38 hod.

PaedDr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:17

Marek Hattas
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Chcel by som uviesť na záznam, že pri prvom hlasovaní som nebol prítomný v sále na dnešnom rakova..., na dnešnom rokovaní a pri ďalších dvoch som nemohol hlasovať z technických príčin. V systéme je ale uvedené, že som hlasoval v posledných troch hlasovaniach za. Zrejme došlo k technickej chybe. Uvedené poprosím uviesť do zápisu.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.4.2020 o 11:17 hod.

Marek Hattas

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:18

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ctená snemovňa, vážený pán minister, máme tu druhý balík pomoci, ktorý je adresovaný ľuďom. Chcel by som povedať, že považujem za neštandardné, že opäť sa potvrdzuje, že víťazom v tejto kríze budú banky na Slovensku. Ideme odkladať ľuďom splátky s tým, že v skutočnosti prichádza k navýšeniu cien úverov, pretože žiadne úroky sa ľuďom neodpúšťajú, čo je pochopiteľné. Veď keď si niekto úver zobral, tak má vyplatiť úroky. To je v poriadku. Ale treba ľuďom potom jasne povedať, že ak požiadajú o odklad týchto splátok, tak úver sa im predlžuje a predražuje o ďalšie úroky. To je prvá vec.
Druhá vec. Som prekvapený, že sú tam dosť asociálne prvky v tom návrhu, pretože do 29. februára 2020, ak banka podľa návrhu eviduje voči dlžníkovi nedoplatok 100 eur a viac, môže odmietnuť predĺženie, alebo teda túto benevolenciu, že, že môže dôjsť k odkladu pri splácaní úverov. Ja si myslím, že skôr by sme tam mali zakomponovať, že ak niekto dlží banke 100 eur a viac, tak banka by mu mala dať možnosť tých 100 eur zaplatiť a následne by to nemal byť dôvod na to, aby mal odmietnuté predĺženie splatnosti úveru. Ale dobre, keď teda ideme cestou, že banky poskytnú niekomu úvery a tým pádom sa nemajú dôvod tváriť nejak solidárne so svojimi, so svojimi dlžníkmi, čo je legitímne, tak ja si myslím, že, pán minister, netreba byť v polohe, že my niečo vyrokuvávame a či nám ustúpia, neustúpia.
Minule sme potvrdili, že 500 mil. mesačne z Európskej centrálnej banky pôjde cez komerčné banky na Slovensku, kde si oni budú pri pomoci podnikateľom vlastne účtovať normálny riadny nejaký úrok. Nebudú na tom stratové. V tomto prípade ide o úvery, kde bude ručiť Slovenská republika, takže je to úplne, je to úplne pre komerčné banky úžasný biznis, že budú mať proste úroky a nebudú niesť absolútne žiadne riziko. To riziko bude niesť Slovenská republika. Tak potom príďme s iniciatívou -, a to vám dávam len tak do pozornosti -, že zdaňme potom 100 % tieto úroky alebo 80 %, ktoré komerčné banky zarobia na biznise, ktorý je úplne bezrizikový a ktorý je možný len vďaka tomu, že Európska centrálna banka tie peniaze poskytne preto, lebo štát za ne bude ručiť. Ja si myslím, že toto je potom úplne férové, a povedať, že áno. Myslím si, že netreba ľudí úplne šponovať, pretože ak sa pozrieme na tie jednotlivé návrhy, nemáme dobrý pocit, že sa tu predkladajú stále nejaké návrhy, ktoré s koronavírusom nič nesúvisia. Nerobíte to vy, ale minister životného prostredia, vidíme, že zrazu ide obhajovať, aby Coca-Cola nemusela, nemusela platiť za plastové fľaše, pretože veď koronavírus spôsobí nejakú krízu. Každý by mal niesť svoj, svoj diel vlastne nejakej solidarity a zodpovednosti.
A práve preto vás prosím, zakomponujme voči slovenským spotrebiteľom možnosť, aby si mohli dať do poriadku svoje podlžnosti voči bankám pred tým, ako požiadajú o splatnosť týchto úverov, proste aby nikto od toho nebol odtrhnutý.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2020 o 11:18 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:21

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pár drobnosti k vášmu vystúpeniu, pán kolega Taraba.
A my sme museli kvôli šíreniu koronavírusu zavrieť reštaurácie, my sme museli zavrieť hotely. Žiaľ, nie je žiaden dôvod na to, aby sme zavreli banky, a jednoducho keď banky raz žijú z tých úrokov, tak navrhovať nejaké odpúšťanie jednoducho je asi, asi nemožné. A to chcem povedať, že ja nie som nejaký fanúšik teda bánk, ktoré naozaj tu zarábajú desiatky, stovky miliónov eur, chcem ale povedať, že vo vašom príspevku ste povedali jednu takú demagogickú vetu, a síce že sa budú navyšovať tie úroky. Žiadne úroky sa navyšovať nebudú. Splátky sú odložené, úrokové sadzby ostávajú také, aké majú jednotliví klienti dohodnuté, a teda navyšovať sa nebudú. Jednoducho len sa skumulujú za to obdobie, za ktoré sa nebudú platiť, a na záver budú musieť byť vyplatené. Ale určite nebudú navýšené.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 11:21 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:22

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja v prvom rade chcem povedať, že, a nesúhlasiť s vami, že víťazom tohto sú banky. Ja si myslím, že víťazom tohto opatrenia sú v prvom rade ľudia, lebo je množstvo klientov, ktorí prišli a prichádzajú o prácu v tejto dobe, a je veľký rozdiel podľa mňa, pán kolega, keď niekto ide splácať a spláca úver vo výške 600 eur a teraz bude splácať úver povedzme len vo výške 70 eur, že bude splácať len tie samotné úroky. Takže tá úspora, resp. tá ťarcha, ktorá je na tom človeku, určite je oveľa menšia.
Tiež nesúhlasím s tým, čo ste povedali, že sa navyšuje nejaká cena alebo navyšuje sa ten úver. No istina ostáva tá istá. Čiže istinu nezvyšujeme, tým pádom nezvyšujeme ani, ani tú sumu úveru a sumu istiny.
Je veľmi dôležité povedať ešte, ešte tri veci, a to, ktoré ste možno opomenuli. A to, ešte aká je výhoda terajších klientov, ktorí o to požiadajú. To, že tá, tento, táto zmena zmluvy bude bez poplatku. Inak, keby to urobili v inom období, ten poplatok je dosť vysoký.
Ďalšia vec, že tí ľudia nebudú v úverovom registri, že v prípade ďalších úverov môžu požiadať znova a znova, a to je obrovská, obrovská výhoda. A hlavne nie tak, ako je prezentovanie niekde, že takéto niečo by mohli ľudia žiadať aj doteraz, a boli, bolo by im to schválené, lebo to nie je pravda. Ja som robil v bankovom sektore niekoľko rokov a veľmi dobre viete, že automaticky takýto úver sa neschvaľuje. Teraz, pokiaľ splníte tie podmienky, tak vám ho banka musí automaticky schváliť.
A na záver ešte jednu poznámku, čo ste povedali, že keď niekto dlží 100 eur, že nemôže žiadať, že to treba zaplatiť alebo mu treba odpustiť alebo v nejakom zmysle. No veď každý úver predsa, keď žiadate, tak v bankovom registri máte nejakú informáciu, a keď ste dlžníkom, tak ten úver nedostanete. Tak keď niekto chce požiadať o ten odklad splátky a dlží 100 eur, tak nech ich zaplatí, a následne môže požiadať. A v tom úverom registri predsa nebude.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 11:22 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:24

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za pozvánky, ako keby tu sedeli predstavitelia bánk. Dve veci.
Po prvé. Tak ospravedlňujem sa, ak som omylom povedal, že sa navýšia úroky. Nie, úroky, samozrejme, sa nenavýšia, predĺži sa čistá doba, ktorú sa berie úver. To znamená, že áno, prídu si tam za dobu, kedy to odkladajú, banky si prídu o dodatočné úroky, ktoré jednoducho celkovo, keď to prirátate k tej istine, tak ten úver zvýšia. To je úplne jednoduché. To, čo som ja hovoril, je, že keď ste teda takíto že úplne detailní voči slovenským spotrebiteľom, tak potom prečo sme takí benevolentní, ak 500 mil. každý mesiac (ruch v sále a zaznievanie gongu) idete prehnať cez slovenské banky, za kto..., za úvery, ktoré ručí Slovenská republika. Slovenská republika. Oni to tam nemajú absolútne žiadne riziko, slovenské banky, oni to len zadministrujú, vyplatia úvery, za ktoré ručí Slovenská republika. To znamená, prečo majú banky potom nemať byť dodatočne zdanené, a na tieto úroky, kde si prídu k svojmu.
A čo sa týka toho, že áno, keď niekto dlží 100 euro, bude mať zápis v registri, ale ja práve chcem, aby ste umožnili ľuďom, ktorí 29. 2. tých 100 euro proste nedoplatok mali, tak aby mali možnosť povedzme teraz dodatočne si do 29. 2. tých 100 euro tam uhradiť, aby sa jednoducho stali, aby mohli čerpať odklad tohoto úveru, pretože dnes podľa tohoto návrhu tá, tá možnosť tam nie je.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 11:24 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:25

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, my sme naozaj s očakávaním a s nádejou čakali na to, že s čím príde vláda v tejto finančnej oblasti ohľadom pomoci ľuďom, ktorí dnes nie vďaka koronavírusu, ale vďaka opatreniam vlády prichádzajú o prácu, lebo robiť nemôžu, prichádzajú o príjmy pre celé rodiny, lebo boli donútení vzdať sa svojej roboty, a dnes tu máme, vážené poslankyne, vážení poslanci, dnes tu máme návrh, ktorý má ľuďom pomôcť.
My sa tu o tom môžme rozprávať, pretože my sme v kľude, my máme garantovaný príjem. A v tejto chvíli veľmi luxusný príjem. Ale sú ľudia, sú rodiny, ktoré zarábali ako živnostníci viac ako poslanci a dnes majú nulu, lebo nemôžu ísť do práce a nemôžu ísť do roboty kvôli opatreniam vlády. Nie kvôli koronavírusu. A je tu dnes návrh zákona, ktorý jasne hovorí o tom, a môžte o tom pochybovať, ale máme to v paragrafovom znení, že víťazom tejto situácie, keď ľudia, poctivo pracujúci ľudia, živnostníci, zamestnanci začnú za mesiac trieť už úplnú biedu, sú naozaj komerčné, neslovenské, cudzie banky.
Ja tu s úžasom počúvam dnes celý deň, vážené poslankyne, poslanci, že my sme museli rokovať a dohadovať sa s bankami o tom, aké podmienky, aké podmienky pre ľudí dokážeme vybojovať. A ja sa pýtam, kto je tu vláda Slovenskej republiky. Kto je tu parlament, Národná rada? A kto sú nejaké banky? Veď my predsa máme zákonodarnú moc! Vláda má rozhodovaciu moc. A my keď sa dohodneme a povieme, žiadne úroky pre ľudí za odložené splátky nebudú, tak tie úroky ani iné poplatky jednoducho nebudú! My sa nemusíme tváriť, že čo nám banky dovolia, my im to môžme nadiktovať v prospech ľudí.
A ja sa vás pýtam, poslankyne, poslanci, v čom sú banky viac ako ostatní obyvatelia, v čom sú majitelia bánk viac ako majitelia malých rodinných podnikov, reštaurácií, služieb. V čom sú viac? V čom sú viac, keď im ste vedeli rozkazom vlády povedať, od vtedy a od vtedy nemôžeš ísť do roboty, od vtedy a od vtedy už nemôžeš prijať žiadneho zákazníka, od vtedy a od vtedy už nemôžte robiť nič a mať žiadny príjem, nula?! Ale bankám povieme: Odložte to ľuďom na deväť mesiacov a účtujte si úroky! Veď to nie je nič iné ako úžera a poviem to tak lepšie, takým lepším slovom, českým - lichva! Veď to je totálne zdieranie ľudí s tým, že sa absolútne zneužije táto, toto prostredie paniky a vládnych opatrení! Čo tí ľudia s tým môžu spraviť?! A ako sa vy k tomu môžte takto dvojtvárne stavať?! Nehovoriac o tom, že banka má aj v tejto situácii oproti klientovi, oproti tomu človeku, ktorý si musel ten úver zobrať, lebo nikto si úver nebere preto, že by ho chcel, ale preto, že ho potrebuje, má informačný monopol. Informačný monopol.
A, kolegyne, kolegovia, vy veľmi dobre viete, je mnoho, je na Slovensku naozaj veľmi mnoho ľudí s absolútne zanedbateľným nejakým finančným vzdelaním alebo povedomím a títo ľudia si skutočne na základe správ, ktoré chrlia média, budú myslieť, že oni vlastne to odloženie splácania majú zadarmo, a že vlastne ako keby deväť mesiacov nemuseli nič platiť. A vy vo vašom zákone máte napísané, vo vašom návrhu, že banka má až dva mesiace odklad povinnosti na to, aby informovala klientov o tom, že tie úroky nakoniec budú musieť za celé to obdobie zaplatiť. Ja sa pýtam, že kto, kto je autorom tejto novely! Autonómni členovia vlády slobodní vo svojom rozhodovaní alebo zástupcovia nejakých medzinárodných bánk, ktorí v prvom lade, rade bez ohľadu na obete, bez ohľadu na náklady, bez ohľade na ľudí, hľadia len na svoj zisk?! Len na svoj zisk! Lebo to tak vyzerá, to tak vyzerá, že tu vláda nerozhodovala, že tu vláda sa bola po kolenačky poprosiť u bánk, že čo si môžu dovoliť.
Takto si predstavujete, kolegyne, kolegovia, riešenie situácie ľudí, ktorí o svoju prácu, o svoje príjmy neprišli kvôli tomu, že by kvôli alkoholu alebo neviem čomu prestali chodiť do roboty?! Ale kvôli tomu, že im to prikázala vláda Slovenskej republiky. Ale tá istá vláda, vaša vláda nedokáže prikázať bankám, že proste vy nebudete v tejto situácii, keď sú ľudia zrazení na kolená, nebudete ľuďom účtovať úroky! Podľa mňa to nie je potrebné, ale musím to zopakovať, veď bankovníctvo je najziskovejší rezort na Slovensku. Najziskovejší! Z roka na rok rastú náklady na vedenie účtov pre ľudí. Vláda sa bojí ich limitovať, ľudia platia čoraz viac a dnes tu máme návrh novely, ktorá ako keby úplne ignorovala to, že tými postihnutými ľuďmi alebo postihnutými subjektami nie sú banky a ich miliardové zisky a majetky, ale sú ľudia, ktorí žijú zo 600 eur, celé rodiny.
Budú to ľudia, ktorí, ktorí si mysleli, že poctivou prácou sa dopracujú k nejakému rodinnému možno podniku. Ľudia, ktorí si dodnes mysleli, že na všetkých bude platiť pri novej vláde, pri vašej novej vláde rovnaký meter, a vidia, a vidia, že na boháčov, oligarchov a nadnárodné skupiny ten meter rovnaký nie je ani za vašej vlády. Že to, čo platí pre živnostníka, čo platí pre malého podnikateľa, čo platí pre zamestnanca, to neplatí pre banky. A potom, priatelia, kolegovia, kolegyne, a potom nehovorme o tom, že ľudia veria konšpiráciám, že banky a nadnárodné elity to tu riadia. No, ale veď vaše zákony, vaše zákony to ukazujú, že ľudia sú vlastne len takí otroci! Otroci, ktorí musia platiť, aj keď nebudú mať z čoho, ale jednoducho tie banky pažravé, úžernícke, lichvárske im tie úroky neodpustia, lebo vláda ich k tomu nedonúti, a parlament sa teraz na mňa pozerá, ako keby ja som tu bol nejaký Ján Hus.
Ale veď kto iný, kto iný má pomôcť tým ľuďom v tejto chvíli, ak nie my?! Kto iný má povedať, že stačilo a nebudete si deväť mesiacov žiadne úroky účtovať?! Nemôže to rozhodnúť ten živnostník, nemôže to rozhodnúť ten chudák človek, čo si zobral ten úver. Musíme to rozhodnúť my. My všetci bez ohľadu na politické tričko. Ale hlavne vy, koalícia, vaša koaličná vláda, vy ste tí zodpovední. Vy ste tí, ktorí ste chceli priniesť tú pozitívnu zmenu, a dnes tá zmena je v tom, že banky sa budú smiať, že banky sa budú smiať.
A vlastne uvedomte si, vážená koalícia, uvedomte si, čo ste dosiahli. Čím dlhšie bude toto nešťastné obdobie trvať, čím dlhšie bude trvať, tým viac tí ľudia preplatia na tých odložených splátkach. Tým viac. Čím dlhšie bude trvať, tým viac to bude vyhovovať práve tým bankám. Ja sa pýtam, či toto ste naozaj chceli. Či toto ste chceli?! Lebo ak by to bolo naopak, ak by ste vy odvážni, minister, ministerstvo povedali, áno, banky, žiadne úroky, keď musia trpieť ľudia, musí byť solidárnosť aj z tých bánk. Tak potom naopak, čím kratšie by to obdobie bolo, tým tie banky by z toho vyšli lepšie. Ale vy ste nastavili pravidlá tak, že čím dlhšie to bude, tým, čím dlhšie budú ľudia trpieť, tým banky budú na tom lepšie. Tým banky budú na tom lepšie. Ja sa pýtam, či ste toto chceli. Či ste naozaj toto chceli? Či toto má byť tá pozitívna zmena? Či toto je ten rozdiel, keď ste kritizovali, že minulá vláda cez oligarchov rozkrádala štát a vlastne ľudia platili dane a tie dane sa rozkrádali, tak dnes tu ide robiť zákony, kde jasne im povieme že tí ľudia budú úplne legitímne otročiť na tých, ktorých sa žiadne pravidlá dotýkať nebudú.
Ja si myslím, vážení poslanci koalície, ja si myslím, že stále je čas to zmeniť, že stále je čas to zmeniť, ukázať odvahu, zmeniť toto nešťastné paragrafové znenie tak, aby po hlasovaní v druhom a treťom čítaní sme naozaj mohli byť hrdí na to, že je tu tá zmena, a hlavne tí ľudia si mohli povedať, že tí poslanci, dobre zaplatení poslanci v ten Národnej rade pre nich niečo aj spravili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

7.4.2020 o 11:25 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:26

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Končím možnosť prihlásiť sa s faktickými poznámkami. Evidujem 12 faktických poznámok.
Ako prvý, pán poslanec Mazurek.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.4.2020 o 11:26 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:36

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, Marian, za špičkové vys..., vystúpenie. Musím od A po Z súhlasiť. Mne je normálne nevoľno, keď vidím teraz všetkých tých koaličných poslancov, ako sa tu usmievajú od ucha k uchu, pritom smiať sa im môže dobre, keď zarábajú 4 200 v čistom, ale keď si zoberú napríklad nejakého majiteľa malej rodinnej kaviarne, z ktorej v podstate prichádza celý príjem jeho rodiny, ktorému vláda zakázala podnikať, a ako riešenie na chýbajúce príjmy mu povedala, zober si úver od tej komerčnej banky, ktorej oni ručia za ten úver, to znamená, že tá samotná banka nemá žiadne riziko pri poskytnutí toho úveru, a potom sa postavia so spásonosnou myšlienkou. Inštitúciám, ktoré zarábajú stovky miliónov eur na Slovensku ročne čistého zisku, povedia, že áno, bolo by fajn, keby ste tým klientom odpustili na šesť či deväť mesiacov splácanie úverov, lebo sme im zakázali získavať si príjem, ale v poriadku, ak si chcete za to obdobie účtovať úroky a následne im predražiť ten úver, aby v konečnom dôsledku zarobili, aby ste v konečnom dôsledku zarobili ešte viac ako predtým, v poriadku, veď prečo by sme ako vláda mali nejakým spôsobom zasahovať ráznejšie.
A to nehovorím o tom opatrení, že všetkých teraz presviedčame, aby platili kartami , čo je síce krásne pri šírení koronavírusu, ale zamyslite sa nad tým, ako zvýšenie objemu platieb kartou zvýšilo príjmy bánk. Lebo platba kartou vždy znamená pre tú banku určité percento z každej platby. To znamená, banky teraz zarábajú na tejto situácii najlepšie. A potom keď hovorí Marián Kotleba tu celému tomuto plénu, že banky na tomto najviac zarobia, že banky sú tí, ktorí, tie inštitúcie, ktoré víťazia na tej celej tejto krízy, tak to nie je dôvod na úsmev. Je to jednoducho fakt. Je to smutný fakt a my sa musíme prebrať.
A potom sa tu netvárte, že pomáhate ľuďom! Netvárte sa, že pomáhate tým konkrétnym ľuďom, ktorých sa dotkli tieto vaše opatrenia, pretože takýmto spôsobom pomáhate predovšetkým tým bankám. Nie je to jednoducho fér a je to skutočne hanebný čin.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 11:36 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:38

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Marián, súhlasím so všetkým, s tým, čo si povedal. Ja by som doplnil ešte jednu vec.
Pre banky je výhodou predĺžiť úver, ako zhabať nehnuteľnosti, ktorými ručia ľudia. Mali by s tým len vy zvýšené náklady, ťažko by to predávali v dnešnej dobe a mali by oveľa väčšiu stratu, ako keby odpustili tie úroky, ale ešte zarobia aj na tomto. Tak sa netvárme, že ako nám banky idú pomáhať. Lebo keby si uplatnili tie záložné práva a všetko, tak prerobia oveľa viacej, ako keby odpustili tie úroky.
A pán poslanec, neviem, či Borguľa, alebo ktorý hovoril, že je nemožné. Ako je nemožné?
Tak potom načo je Národná rada Slovenskej republiky? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Musíte reagovať na rečníka, pán poslanec.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ale ja hovorím na Mariana, že vravel, že majú, a on hovoril, že je nemožné. Marian mu na to odpovedal, že je možné. Tak ja myslím si, že reagujem, pán predsedajúci. Ja si myslím, že je možné, lebo my môžme rozhodnúť a vláda môže dať taký návrh, aby sme nežiadali od ľudí úroky počas týchto deviatich mesiacov. A to nehovorím o úveroch, ktoré sú spotrebné, kde tie úroky sú tak vysoké a majú najväčší dopad na sociálne slabých ľudí, ktorí si tieto, keď je aj z nejakej negramotnosti finančnej, tieto úvery zobrali, a týka sa to väčšine Rómov a sociálne slabších ľudí a dovedieme ich týmto ešte do väčšej chudoby.
Tak si myslím, že to, čo bolo povedané, že mali by sa zrušiť tie úroky na tých deväť mesiacov, že by to bolo férové voči tým ľuďom, a banky by nič neprerobili.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 11:38 hod.

PaedDr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:40

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Rečník povedal, že ľudia strádajú kvôli opatreniam vlády, a nie kvôli koronavírusu. Nie je to práve naopak? Že kvôli koronovírusu sú tu vládne opatrenia, o ktorých tu rokujeme na každej jednej schôdzi? Už sme prijali množstvo takýchto opatrení v prospech ľudí. Však to všetci vieme. Posunutie splátok úverov, to je v prospech bánk? Bolo to treba! Bolo to treba azda nechať tak?! Nech splácajú ďalej?!
Posunutie splátok je v prospech ľudí, si myslím. Kto chce pochopiť, pochopí. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 11:40 hod.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video