5. schôdza

7.4.2020 - 7.4.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:37 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:37

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Plne súhlasím s vyjadrením kolegu pána Pročku, ale vyjadrím sa konkrétne k správaniu súčasných opozičných poslancov. Áno, vôbec sa mi nepáči, absolútne. Hocikto z kolegov z radu koalície vystúpi či už v rozprave, alebo faktickou poznámkou, tak opozícia nastúpi svojím spôsobom. Samozrejme, nie všetci, ale mnohí to zhejtujú a majú to na saláme.
Čiže len, na záver len toľko, ak toto má byť o politickej kultúre a ich stratégii, tak sa ospravedlňujem skutočne všetkým občanom v Slovenskej republike.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:37 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:37

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Pročko, vy ste sa tu viackrát, viackrát ste to aj vo faktickej poznámke hovorili, že kto tu zdržuje, hovorí od, od témy. Ja sa pýtam, že či toto vaše vykrikovanie tu spoza rečníckeho pultu a vyplákavanie o vulgarizmoch, o 12 rokoch rozkrádania SMER-om, a neviem, čo všetko možné tam ešte padlo, či toto bolo k téme.
A ďalšia vec. Tento návrh zákona, ktorý tu teraz prerokúvavame, vysmiali ste sa vlastne v predošlej rozprave z poslanca Kuffu. Ja sa pýtam, či vyhlasovanie chránených území je dôležitejšie ako otázka potravinovej sebestatoč..., sebesta..., sebestatočnosti. Či toto považujete za divadlo?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:37 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:38

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Pročko, ja som tak sedel dole na poslaneckom klube, riešil som si niečo na počítači a v pozadí šumela televízia. A tak si tak v duchu hovorím, že čo tá žena to tam vrieska. A keď som sa otočil, hovorím si, pána, to je Pročko. Tak už som vás potom začal sledovať a vypočul som si všetky tie vaše hysterické výkriky a uvedomil som si, že to vaše vystúpenie, ktoré ste tu predviedli, to veľmi divadelne dobre zahrané vystúpenie by bolo skvelým námetom na scenár, mohli by ste o tom napísať divadelnú hru, volalo by sa to Skrotenie hysterickej ženy, v hlavnej role Jozef Pročko, scenárista Jozef Pročko, režisér by tiež mohol Jozef Pročko. Podľa mňa by to malo nesmierny úspech.
Viete, vy ste vždy boli v tých vašich televíznych debatách veľmi dobrým komikom. Vy ste boli také niečo ako Forrest Gump slovenských televíznych obrazoviek a všeobecne vás tá verejnosť tak trochu brala ako toho zabávača. Ja som sa tiež rád pozeral, keď ste mali tú šou, keď ste chodili v tom čertovskom kostýme a hádzali ste tie loptičky do toho pletiva. To si pamätám ako dnes. To vám išlo lepšie, ako byť poslancom, mimochodom, mohli by ste sa k tomu vrátiť. No ale narozprávali ste tu priam neuveriteľné veci.
Okrem toho tónu, akým to bolo povedané, hovorili ste o všetkom možnom prakticky, len nie o životnom prostredí. Spomenuli ste aj napríklad to, že naša politická strana hrá nejaké divadlo, že si natáčame nejaké videá, potom tu robíme ňuňuňu na seba navzájom po nejakých vystúpeniach. Neviem, čo predvádzali (povedané so smiechom) teraz vaši vlastní poslanci, ako vám ďakovali. Ale každopádne Ľudová strana Naše Slovensko, konkrétne naši poslanci sa stovkami eur pravidelne skladali celé štyri roky a pomáhali sme rôznym sociálne slabším rodinám po celom Slovensku. A teraz, keď sme navrhli to zníženie platov, máte problém s tým, priznať to verejne, že SAS-ka bola proti na koaličnej rade, a tým pádom ste ten zákon nemohli predložiť, a tak ste si vymysleli ten váš pseudofond, aby ste niečo riešili.
Viete, ono je to vtipné, ono je to komické, ale pre ľudí to naozaj nič neprinesie, a preto na koniec, na záver taký ten návrh.
Naozaj skúste sa vrátiť k tomu čertovskému kostýmu, k tomu Jožo Pročko pokúša, aby to neskončilo ako v tej pesničke od Horkýže slíže.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:38 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Suja, tak ako sa vy rozumiete ťažbe zlata, ja sa rozumiem odbornejšiemu životnému (povedané so smiechom) prostrediu. Ja som osem rokov robil poslanca životného pro..., mal som na starosti životné prostredie, každý rok sme dvakrát pozbierali okolie, zákon o životnom prostredí mám prečítaný. Nie som odborník, ale naozaj som aktívne pôsobil.
Pán Tomáš, milý Erik (povedané so smiechom), ty si ešte v žiadnej (povedané so smiechom) diskusii nevystúpil k téme. Ty si mi povedal, že: „Jozef, toto je také politické divadlo, čo tam robíme.“ To si mi povedal, milý Erik!
Pán Tkáč, ja som nezabudol, že skončili, že skončili voľby, ale vy ste to za..., nezabi..., nezabudli. Vy tu robíte politickú kampaň, vystupujete si ku každému vystúpeniu, robíte politické divadlo.
Pán Kéry, vy tu rozprávate o Ruskovi. Vy ste futbalový rozhodca, že? Viete, kde je najviac korupcie? Viete kto? Futbaloví rozhodcovia. Takže nebudem to radšej rozprávať.
Pán Kuffa, vy ste sebestatočný? No ako super, ja som tiež statočný človek (povedané so smiechom).
No a, pán Mazurek (povedané so smiechom), tak na vás som si nechal najviac času. Pán Mazurek... Odišiel, pozrite, zase išiel sedieť dole do poslaneckého klubu, my tu rokujeme, poslanec Mazurek si ide sadnúť. Možno tam posilujú, lebo viete, že mali, na VÚC-ke mali dole posilňovňu? Viete o tom? Viete, že? (Ruch v sále.) Všetci, všetci, všetci (povedané so smiechom) poslanci tam robili, a keď tam bol Kotleba a ostatní, tak si dole zaposilovali. Ja teda možno sa vrátim k tomu, čo som robil. Ale k čomu sa vráti pán poslanec Mazurek? Čo myslíte, čo bude robiť? Posilňovať? Chodiť do, kulturistiku bude robiť?
Páni, ja som veľmi rád, že som vystúpil. Ja vás prosím o spoluprácu. Naložili ste mi riadne, ďakujem (povedané so smiechom) vám veľmi pekne. Ja vás prosím, nerobte tu politický marketing, ale pomáhajme spolu Slovensku. O tom bolo moje vystúpenie.
Ďakujem vám. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:40 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:43

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení páni podpredsedovia, panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte, aby som sa vyjadril k návrhu zákona, ktorý dnes prejednávame v skrátenom legislatívnom konaní, z dielne ministerstva životného prostredia, ktoré dnes predkladá pán minister Budaj.
Budem hovoriť za seba aj za výbor minister...., pôdohospodárstva a životné prostredie, kde som predsedom. My sme tento návrh zákona dnes prejednali. V podstate bol schválený bez nejakých závažných pripomienok. V rámci schvaľovania uznesenia boli akurát tri hlasy, ktoré sa zdržali hlasovania, ostatní boli za. Počas výboru žiadne pripomienky nepadli.
Preto vás chcem poprosiť, aby sme tento návrh zákona schválili tak, ako bol predložený, pretože tento zákon v maximálnej miere súvisí so situáciou, v ktorej dnes sa nachádzame, a to je COVID-19. Z desiatich zásadných bodov, ktoré sú tam, deväť sa týka plynutia procesných termínov. Tam, si myslím, že žiaden problém nie je. Problém je v bode 10, a to sú PET fľaše. PET fľaše, to je 10 % z predloženého zákona, spôsobilo to, že dnes 90 % vystúpení a faktických poznámok nebolo k predmetu zákona, ale bolo o politickom marketingu.
Čo sa týka PET fliaš, absolútne súhlasím s tým, aby sa tento termín presunul o jeden rok. Poviem prečo. Ja som skôr, ako som prišiel dnes na toto rokovanie, som včera jednal so zástupcami SAMO, so zástupcami Slovenského združenia obchodu, s pánom Katriakom, a všetci mi povedali to isté, situácia v retaili, v maloobchode je veľmi zlá. Aj napriek tomu, že tie obchody sú relatívne plné, máte pocit, že ľudia kupujú, že míňajú peniaze, ekonomika nášho retailu padá a padá na takú úroveň, že sa dostávajú v blízkosti rentability svojich prevádzok. Kupujú sa základné potraviny, to znamená, že to sú potraviny, kde sú marže možno 10-15 %. Nepredávajú sa drahé, ziskové výrobky, ako sú cukrovinky, nepredáva sa pivo, nepredávajú sa drahé alkoholy, to znamená, že ekonomická úroveň dnešného maloobchodu, a treba si uvedomiť, že 92 % predaja ide cez siete supermarketov, hypermarketov, je veľmi zlá.
A my do toho chceme, aby oni tohto roku začali nakupovať drahé zariadenia, ktoré boli vyrátané zhruba na sumu 80 mil., to boli, keď sa schvaľoval zákon. Dnes tá čiastka je na úrovni 120 mil. Povedzme pre zahraničné siete spadajúce do systému SAMO možno to bude nejaká marketingová výhoda, konkurenčná výhoda. Majú tých predajní menej, sú veľké, majú priestory, tie automaty postavia. Pre menšie predajne typu CBA alebo COOP Jednota to je obrovský problém, pretože jednak to je drahé pre nich, jednak aj nemajú priestor, kde tie automaty uložiť. Plus do toho je situácia, kedy ozaj, čo sa týka ekonomiky, je situácia veľmi zlá.
Preto návrh, ktorý predkladá pán minister Budaj, by sme mali všetci podporiť bez ohľadu na to, či sa jedná o koalíciu, alebo opozíciu, pretože keď kupujete rohlíky, chleba, salámu, tam sa vás nepýta predavačka, či ste koaličný, alebo opozičný. Tam ste kupujúci, tam ste zákazník, tam ste človek, ktorý platí.
A teraz čo sa týka, čo sa týka ďalších vecí, ktoré spomenul aj pán Kuffa. Pán Kuffa, ja s vami súhlasím. Schváľme tento zákon. Nerozprávajme o ňom dve hodiny a poďme presne riešiť to, čo trápi Slovensko. A tá zásadná vec je nízka potravinová sebestačnosť. To je, si myslím, najväčší problém. Ale pokiaľ sa budeme rozprávať o týchto veciach, či tie automaty dáme o rok alebo o dva (zaznievanie gongu), tak ten priestor na to, aby sme začali budovať tú sebestačnosť, stratíme, my tú výhodu stratíme.
Ja nechcem teraz hovoriť o tom, čo bolo v minulosti, pretože tá minulosť, čo sa týka poľnohospodárstva, bola veľmi zlá. Tí, čo sa trošku venujete poľnohospodárstvu, viete, že poľnohospodárstvo sa neriadi vnútornými pravidlami štátu, ale riadi sa spoločnou poľnohospodárskou politikou, ktorá, ktoré boli nastavené v roku 2006 pre roky 2007 - 2013 a v roku 2013 pre roky 2014 - 2020. A, pán Valocký, to nie. A to je výsledok dnešnej situácie. Máme krásne žlté Slovensko, nemáme ovce, nemáme kravy, dovážame všetko, čo len doviesť môžme. Máme krásne žlté Slovensko a máme sedem..., 9-percentný podiel oleja na domácom trhu. Kupujeme v podstate všetko, čo sa kupovať dá.
Preto aj tie akč..., krízové štáby, ktorých sa zúčastňujem, ktoré poriada minister pôdohospodárstva, majú jednu zásadnú tému, budeme mať čo jesť, keby náhodou sa stalo to, ten absolútne krajný stav, že nám zatvoria hranice. Ale na to sa malo myslieť v roku 2006 a na to sa malo myslieť v roku 2013.
My, my sme vstúpili, ja som tu nový, my sme vstúpili, ja osobne som vstúpil do toho boja pred pár dňami. Dnešná koalícia, bývalá opozícia v podstate veľa síl nemala na to, aby to zmenili, ale už programovým vyhlásením, ktoré budeme predkladať o niekoľko dní, uvidíte sami, že dochádza k zásadnému zmenu smerovania slovenského poľnohospodárstva a k zásadnému smerovaniu rozvoja vidieka. Ideme cestou takou, ktorá nám patrí. To znamená, ak chceme byť súčasťou vyspelej Európskej únie, tak poďme cestou rozvinutého poľnohospodárstva, bohatého vidieka, poďme podporiť tých, čo produkujú potraviny (rečník si odkašľal), pardon, a nie tých, ktorí na stovky hektároch produkujú repku, pšenicu a kukuricu. Ja nechcem búrať proti veľkým, to sú tiež potravinári, ale musíme pomáhať malým a tým malým sa nedostalo.
Za seba za tých pár dní nám kľudne môžte spraviť odpočet, čo som urobil. Dnes mi došla správa, že po aktívnom týždni jedna veľká sieť scertifikovala porážku jahniat, čítali ste o tom, že je problém s jahňatami, tak ja som aktívne behal, snažil som sa, predpokladám, že už budúci týždeň začnú dodávky jahniat do, do veľkých, do veľkých obchodných sietí. To sme tu ešte nikdy nemali. Prihlásili sa mimo jednej všetky siete vrátane slovenských, akurát jedna zahraničná sa neprihlásila. Takže toto, toto je za posledné týždne.
Máme pripravenú legislatívu, ktorá bola prejednaná s ministrom pôdohospodárstva a s ministrom práce a sociálnych vecí, aby sme, aby sme vytvorili podmienky na zber ovocia a zeleniny. Chceme mať sebestačnosť, a keď som pred tromi rokmi začal apelovať na bývalú ministerku, že poďme pripraviť inštitút sezónnej práce, tak odpoveď bola, že nie. A tento inštitút sezónnej práce, urobím všetko pre to, aby v čo najkratšej dobe bol prijatý. Pokiaľ ho neprijmeme, tak dnešný stav sebestačnosti v ovocí, ktorý je z celkovej spotreby na úrovni 10 % a z ovocia mierneho klimatického pásma na úrovni nejakých 35 %, nám padne tak, že nebudeme mať ani vlastné jablká, resp. 30 % ovocia a zeleniny ostane v zemi alebo na stromoch.
Máme pripravené ďalšie legislatívne opatrenia. Ideme, ideme pripraviť legislatívne opatrenia na predaj z dvora a ideme vytvoriť normálnu, štandardnú, prirodzenú konkurenčnú, konkurenčné prostredie tým, ktorí nám dnes vládnu. Nechceme bojovať s tými sieťmi. Pre nás tie obchodné siete sú obrovská sila, kde pri rozumnej debate vieme predať prakticky všetko. A tie siete vzhľadom k tomu, že sme ukázali svoj záujem, že máme ochotu s nimi spolupracovať, nám podali, podali ruku a povedali áno, súhlasíme, a ten výsledok je dnes, dnes začíname predávať slovenské jahňatá, ktoré nikdy v tých sieťach neboli.
A čo sa týka tých fľaší, sklenených, plastových, viete, slovenský kupujúci má na výber. Môže si kúpiť sklenenú? No môže, veď máme sedemdecové, trojdecové, pollitrové. Môže si kúpiť plastovú? Takisto môže, od malej až po veľkú. My nemôžme zakázať tie, do tých PET fliaš plniť. Našou povinnosťou je vytvoriť podmienky, aby sa človek mohol slobodne rozhodnúť, či si kúpi v takom balení fľašu, alebo v onakom balení fľašu. A pokiaľ rozhodne, je prevaha PET fľaší, tak musíme spraviť všetko pre to, aby tie fľaše nám neznečisťovali životné prostredie.
Ja, ja mám, ja mám chatu na Ružíne, ja Ružín poznám, ako vyzerá. Je to katastrofa. Lenže za tie roky sa nevytvoril systém na to, aby tie fľaše tam neboli. Čiže poďme spolu rozmýšľať o tom, aby tie fľaše neboli v Ružíne, ale boli tam, kde patria.
Včera keď, v nedeľu, keď som išiel do Bratislavy, tak bola relácia v rádiu, kde hovorili, že je otestovaný spôsob, že až 30 % z PET materiálu sa môže používať ako prídavok do asfaltu a údajne fantasticky zvyšuje kvalitu asfaltu. Ja som, ja som veterinár, nerozumiem tomu. Tak poďme to spracovať tak, aby sme tie fľaše nasmerovali tam, aby nám pomohli, a nie, aby škodili.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie

7.4.2020 o 15:43 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:53

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán predseda Karahuta, rešpektujem tvoj názor. Beriem ťa ako odborníka na danú oblasť pôdohospodárstva. Ale na začiatku, keď sme sedeli ako prvýkrát vo výbore, tak viacerí členovia, drvivá väčšina členov nášho výboru povedali, že ich priorita je ochrana životného prostredia. A keď sa jednalo o bod 10, tak nikomu z nich nevadil. Ale už tým istým poslancom, ktorým nevadil bod 10, tak bol problém s rukavicami pred LIDL-om, s čističkami, že nestíhajú kapacitne, že chemikálie idú do riek, teda že sa veľmi dezinfikuje, s kamiónmi, že sa nedezinfikujú.
Tak potom nerozumiem, páni kolegovia, v týchto menej závažných veciach vidíme problém a posunúť o rok PET fľaše nevidíme problém. Preto my sme hlasovali, ako sme hlasovali. Pri bode 11, ja nerozumiem, čo má spoločné bod 11 s koronavírusom. Že sa to zabudlo? Dobre. A čo? Prečo to teraz dávame v legislatívnom alebo v zrýchlenom legislatívnom konaní? Si to riešte ináč, iným spôsobom. Nezneužívajme tento prípad alebo tieto prípady a nepodsúvajme do zákonov veci, ktoré s tým nič nemajú, a potom urýchlime toto rokovanie a nebudeme sa tu zbytočne zdržiavať a bude to vecnejšie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:53 hod.

PaedDr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:55

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za vecné zhrnutie problematiky, pán poslanec Karahuta. Musím potvrdiť, že obchody trpia. Síce ľudia stále nakupujú, ale nakupujú hlavne základné potraviny, na ktorých obchody nemajú takú veľkú maržu, aby dokázali poriadne zaplatiť svojich zamestnancov a ľudí v obchodoch. Tie potraviny, na ktorých je tá vyššia marža, spadajú do tej sféry takého toho luxusu, ktorý si v súčasnej neistote ľudia nedokážu dovoliť.
Preto teda nie je aktuálne namieste tieto obchody, ale hlavne našich výrobcov opätovne zaťažiť ďalším finančným bremenom. To všetko môže spôsobiť prepúšťanie a krach obchodov či výrobcov na Slovensku, a myslím si, že to nikto z nás nechce. Niekoľkokrát tu boli ešte spomenuté dioxíny z PET fliaš, ja len kolegom sa pokúsim v rýchlosti vysvetliť, čo je to PET. PET znamená polyetyléntereftalát. Keby ste možno rozprávali o ftalátoch, ktoré by sa mohli uvoľniť do tejto vody, aby to bolo ako-tak na mieste. No však tieto sa uvoľňujú, až keď do tejto fľaše, polyetylénovej fľaše nalejete alkohol a zahrejete na vysokú teplotu. Stačilo by pár malých vyhľadávačov na Googli z odborných článkov a túto informáciu sa dozviete.
Páni poslanci... (Ruch v sále a reakcia z pléna.) To je reakcia na vás.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:55 hod.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:55

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Pán poslanec Linhart.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:55 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:56

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Karahuta, ja myslím, že všetci si vážime ten kus práce, ktorý si urobil za posledný týždeň, myslím, že málo ľudí si to tu uvedomuje, a aký kus práce urobil tento človek, pre národ a možno tu spomeniem tzv. nebohú pani Matečnú, tej sa to nepodarilo ani za štyri roky, čo sa za týždeň podarilo predsedovi výboru pre poľnohospodárstvo a životné prostredie.
Teraz k predloženému vlastne návrhu by som chcel povedať, prosím vás, ja podporím svojho kolegu, pána Karahutu v tom, že nechajme tieto frašky, všetky tieto politické PR, marketingové veci, ktoré nikoho nezaujímajú. Ja to tu stále hovorím dokola, dokola. Prestaňte si tu robiť PR. Máte na to sociálne siete, zapnite si tam mobil pred Národnou radou alebo doma v obývačke, v kuchyni, to je jedno, vykecávajte sa tam, robte si tam super videá, nezaťažujte nás, len nás pripravujete o čas týmito vystúpeniami a to bude, to bude na margo či koaličných, či opozičných poslancov teraz. Ja to, ja to hovorím, ja nepozerám sa na farbu politického loga, ale ja hovorím celkovo.
A chcem povedať, že podporme, podporme to, čo pán minister teraz, momentálne navrhuje, a je to preto, pretože pomôžeme teraz momentálne tým reťazcom, a to hovorí človek, ktorý vystupoval teraz tri roky a bojoval proti reťazcom, všetci ma poznajú ako potravinového kritika, ktorý fackal tri roky reťazce, ale v tomto sa skutočne ich musím zastať, nezaťažujme ich ďalej finančne. Poďme im pomôcť, urobme odklad, nikto tu nehovorí, že plastové fľaše sú fantastické všetky a tak ďalej, nehrajme sa tu na odborníkov.
Poďme rokovať k veci, prestaňme sa napádať, nechajte tieto PR manipulácie doma v kuchyni, na svojich videách na sociálne siete, nezaťažujte nás ostatných poslancov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:56 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:58

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Len krátka poznámka, chcem podporiť pána predsedu výboru v tom, že teda situácia v retaili je, samozrejme, veľmi zlá, a teraz bude aj dosah práve tej, toho rizika hroziacej sa krízy, ale aby tu nevznikla nejaká insi..., nejaká insitná ekonomická predstava o tom, že títo podnikatelia majú nejak veľa peňazí a teraz my im tým zálohovaním zoberieme tie peniaze. V skutočnosti je to úplne jednoduchý ekonomický model, oni ich premietnu, samozrejme, do spotrebiteľských cien, je to úplne logické. To znamená, že zálohovaním odpadov, teda zálohovaním nápojových obalov, zavedením toho zálohovania vytvoríme tlak na práve na peňaženky finálnych spotrebiteľov. Je to úplne, úplne jednoduchá vec.
V súčasnosti máme systém, ktorý budujeme už 15 rokov, tento systém je už veľmi úspešný, už máme vytriediteľnosť blížiacu sa niekde k 70 %, tá európska legislatíva požaduje 90. Európska legislatíva poža..., povoľuje, resp. dokonca svojím spôsobom prikazuje, že môžme, máme dva, dve možnosti, akým spôsobom dosiahnuť tú želanú mieru 90-percentnej vytriediteľnosti, jeden spôsob je zálohovanie a druhý je ten súčasný, ktorý máme a ktorý má väčšina krajín na svete. To znamená, že nerobíme nič zlé.
Na zavedenie toho systému máme čas 9 rokov v prípade, keby sa ukázalo, že ten súčasný systém nám nerobí tie výsledky, ktoré chceme, teda ktoré požaduje aj európska legislatíva, teda tú 90-percentnú vytriediteľnosť. To znamená, že nemusíme naozaj kvaltovať teraz so zavedením toho systému, ktorý za prvé je veľmi drahý, za druhé rozbije celý budovaný systém. Rozbije, rozbije systém triedených liniek a tak ďalej, a tak ďalej. Prinesie spústu, veľa problémov a ešte zároveň aj ekologické problémy vzhľadom k tomu, že tam budú nové zvozové trasy, nákup nových strojov a tak ďalej. Takže poďme o tom sa baviť teraz najbližšie rok... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:58 hod.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video