65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:05 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:51

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Pán poslanec Pellegrini, ja vám pripomeniem jednu, jednu citáciu, jednu hlášku. Bude to drahé, veď no a čo, oni budú na to hľadať peniaze. Táto hláška, táto hláška je z vašich úst a vašej kolegyne pani poslankyne Sakovej na začiatku pandémie. Vy ste veľmi dobre vedel, do akého stavu ideme. Vy ste veľmi dobre vedel, že tie finančné zdroje nie sú úplne ideálne. A teraz tu vyčítate, že neni dostatočná finančná pomoc.
Hovoríte o tom, že táto vládna koalícia si vymýšľa nejaké chlieb a hry a že my tu robíme, teraz dávame tým ľuďom hry. No mne to je smiešne, keď si pozriem váš facebookový profil a vidím tam, ako sa fotíte so psíčkami a na traktore, vešiate záclony a opravujete skrinky. Tak potom ja neviem, čo sú chlieb a hry, lebo vaša politická agenda je opravovať, alebo taký že hodinový manžel, nazvime vás, hodinový manžel Peter Pellegrini.
Pán poslanec Pellegrini, ešte by som chcel sa vrátiť k tej vašej téme, že nepodporíte vydanie Roberta Fica. No vy ste mali teraz unikátnu príležitosť sa vymedziť voči strane SMER, ale v podstate len dokazujete, že ste HLAS SMER-u. Vy ste eseročka, máte, dcérska firma, ktorá pokračuje v nastolenom trende, ktorý tu SMER nastolil. No a vy sa hlavne bojíte toho, že keď by sa, nebodaj, dostal pán poslanec Fico do väzby, tak začne spievať. A začne spievať tak, že vás stiahne so sebou všetkých, lebo z mafie sa nevystupuje, pán Pelegrini, pravda? Z mafie sa len tak ľahko neodchádza a raz, keď do tohto kolotoča vstúpite, tak nie je cesty späť. Preto vy tak vehementne už dva týždne verklíkujete, celá vaša strana to isté, naučené frázy, ako táto vláda nevie vládnuť, ako dáva chlieb a hry, respektíve dáva len hry. Ale nie, my sme len rozviazali ruky čestným a pracovitým policajtom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:51 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:53

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Pellegrini, veľmi správne ste upozornili na to, že to, čo sa dneska na Slovensku deje, nemá žiaden precedens v európskych dejinách po druhej svetovej vojne. Ešte nikdy sa nestalo, že by opozičného lídra išli zavrieť do väzby! A tu je ten dramatický rozdiel medzi väzbou a väzením! Trestné stíhanie tu môže pokojne bežať. Ešte nikdy sa nestalo, že by vládna koalícia zatvárala opozičného lídra do väzby, aby ho umlčala! Ešte nikdy sa nestalo, aby počas rokovania riadnej schôdze si väčšinový valec schválil nočné rokovanie, len aby umlčal opozíciu. To sa ešte naozaj nikdy nestalo. Nikdy sa nestalo, že by štátna moc uvažovala o rozpustení všetkých opozičných strán! Lebo o tomto sa dneska hovorí. Idú rozpustiť ĽSNS, idú rozpustiť REPUBLIKU, idú rozpustiť SMER. Toto dneska chcú ponúknuť slovenskej verejnosti veľkí demokrati.
Ešte nikdy sa nestalo, že by boli vypnuté opozičné médiá. Vy sledujete, čo sa tu, preboha, na Slovensku deje? Však idú likvidovať opozíciu, jednu stranu po druhej. Kriminalizujú nás. Prenasledujú nás. Dokonca štátna moc nám zakazuje hovoriť naše názory. A potom na koniec, keď nás všetkých pozatvárajú, tak sa tu postaví Matovič, Sulík, Heger a Čaputová, my sme tu jediní na Slovensku, no tak nás voľte. No ale v čom je to iné, ako model v Severnej Kórei? V čom? Prepáčte, ešte nikdy sa nestalo, že by na čele špeciálnej prokuratúry stál nenávistný dlhoročný politik, ktorý je prepojený na vládnu koalíciu, lebo to je bývalý líder strany NOVA, ktorá dneska sedí vo vládnej koalícii. Ešte nikdy sa nestalo, že by na čele senátu Najvyššieho súdu, ktorý o týchto veciach rozhoduje, bol Matovičov kandidát na špeciálneho alebo generálneho prokurátora Kliment. Ešte nikdy sa nestalo, že by fašistický valec takto likvidoval demokraciu na Slovensku. Ešte nikdy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:53 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:55

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, čo sa týka toho, čo si hovoril, plne súhlasím s tým, čo tu odznelo. Takisto budem hovoriť o tom, že ja teda neviem o prípade v Európskej únii, kedy by nejaký vysokopostavený politik išiel do väzby a nemohol vykonávať svoj mandát. No povedzme si tu napríklad, máme tu prezidenta Sarkozyho z Francúzska, Sebastian Kurz, povedzme o izraelskom predstaviteľovi Netanjahuovi, ktorý nikto nesedel vo väzbe. Boli tresne, trestnoprávne stíhaní. Však my nemáme trestnoprávnu imunitu. To znamená, ak niekto niečo spravil, môže byť trestne stíhaný.
My sa tu dnes bavíme o tom, či vydáme Roberta Fica, znemožníme mu vykonávať svoj mandát, aby nejaký Špecializovaný trestný súd rozhodol o jeho väzbe. A vy sa tu všetci tvárite, že ten Špecializovaný trestný súd je úplne spravodlivý a že všetko je v poriadku. No nie, nie je spravodlivý. Keď si prečítate to uznesenie, mne to pripadá ako nejaký politický dokument. A sú tam dva trestné činy. Jeden pána Igora Matoviča a druhý Andreja Kisku.
Čiže o akej spravodlivosti sa tu bavíme? Sa tu vyhrážate celej opozícii, že nás tu všetkých pozatvárate. Matovič sa dokonca vyjadril, jak ste spomínal, že šúchajte nohami a príde si po vás NAKA. A pani Remišovej pexeso, to už je, to už je známa záležitosť.
Ja chcem len upozorniť, že jeden z toho pexesa bol aj generál Lučanský, ktorého si pani, pani Remišová už pravdepodobne vyškrtla z tohto pexesa. Kto bude ďalší? Ja počúvam, že chcete zrušiť politické strany. Toto je tá demokracia, o ktorej nám tu rozprávate? Toto je ten boj s korupciou? Nemáte ani relevantné dôkazy, hovoríte, hovoria len kajúcnici. A keď si pozriete včerajšiu tlačovú konferenciu bývalého, teda námestníka generálneho prokurátora Spojených štátov, tak si to pozrite, čo tu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:55 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:57

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Pellegrini, veľmi správne ste poukázali na to, že tu ide o čisto politický proces. Veľmi správne ste poukázali na to, že v tomto volebnom období ani v predchádzajúcom volebnom období poslanci Národnej rady už nemajú ani trestnoprávnu imunitu, ani priestupkovú imunitu a zrušili sme to práve my, pokiaľ sa, kolegovia, dobre pamätáte.
A treba to donekonečna opakovať, pretože opakovali sme to celý deň vo štvrtok aj v piatok a cez víkend som sa opätovne dočítal v médiách viacej krát, že treba nechať orgánom činným v trestnom konaní, aby spravodlivo rozhodli o vine alebo nevine poslanca Národnej rady. A treba znova a znova týmto médiám, ale aj občanom opakovať, že tuná nejde o rozhodovanie o vine alebo nevine, pretože o tom rozhoduje súd a bude rozhodovať bez ohľadu na to, či my rozhodneme alebo nerozhodneme, alebo ako rozhodneme. My tu rozhodujeme o vydaní do väzby. O vydaní do väzby, kde existuje v ústave ústavná poistka, ktorá bráni tomu, aby najmä výkonná moc mohla zasahovať do, politicky do zákonodarnej moci.
Zákonodarná moc, preto tu máme trojdelenie štátnej moci, súdnu, výkonnú a zákonodarnú, aby si, a máme tu systém bŕzd a protiváh, aby si tieto moci navzájom do svojej pôsobnosti nezasahovali. A práve táto ústavná poistka súhlasu Národnej rady s vydaním poslanca Národnej rady do väzby, nie rozhodnutie o vine, do väzby, je tou poistkou, ktorá má zabrániť tomu, aby výkonná moc mohla zasahovať do zákonodarnej moci a do práva poslanca na výkon mandátu.
A správne ste poukázali na to, aké máme garancie, že prokuratúra rozhoduje spravodlivo, keď sme tu počuli informácie, či... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:57 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:59

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, môžem s tebou súhlasiť, že dnes Slovensko za vlády Igora Matoviča alebo Eduarda Hegera jednoducho nie je ani demokratický, ani právny štát, a to nielen v kontexte toho, čo sa tu deje dnes v rámci trestnoprávneho honu na opozíciu, ale od začiatku, kedy nastúpila táto partička "demokratov". Tak si spomeňme, ako dochádzalo k nezmyselnému obmedzovaniu ľudských práv počas pandémie, ako tu dochádzalo k segregácii, k segregácii na očkovaných a neočkovaných, ako sa tu umelo predlžoval núdzový stav. Spomeňme si na to ponižujúce a choré povinné celoplošné testovanie.
Potom prišiel konflikt na ukrajinskej hranici a títo pseudodemokrati to využili na to, aby povypínali všetky nepohodlné médiá a začali tak s cenzúrou. Čakám, kedy to príde aj na ďalších politikov. A toto, čoho sme svedkami dnes, kedy tu máme potvrdenie toho, že nevedia bojovať politicky s opozíciou, tak sa rozhodli bojovať trestnoprávne, že nevedia dať ľuďom chlieb, tak im dávajú hry. O tom nehovorí iba opozícia, ale o tom hovorí, presne ako si povedal vo svojom prejave, hovorí o tom správa SIS, ktorú sme tu všetci počuli. Hovoria o tom nahrávky čurillovskej mafie, ktoré sme si mohli všetci prečítať a dozvedieť sa z toho, ako krivia výpovede, ako je cieľ robiť Fica, Kaliňáka, Pellegriniho a zničiť tak opozíciu. Hovoria o tom fakty, že minister vnútra nahliada do živých spisov a oboznamuje sa s nimi a zasahuje tak do vyšetrovania. A hovoria o tom výpovede nedôveryhodných kajúcnikov, ktorých si táto vláda kúpila, ako si kúpila Makóa, ktorý je dnes agentom SIS a ďalších a ďalších, ktorých zlomila vo väzbe, len aby mala akýchsi korunných svedkov na to, aby pozatvárala opozíciu rad radom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 9:59 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:01

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. (Rečník si odkašľal.) Ďakujem.
Pán poslanec Pellegrini, veľmi správne si poukázal na skutočnosť, že tento proces je vlastne zastierací manéver neschopnosti súčasnej vlády vo veci riadiť krajinu a zabezpečiť jej základné funkcie v oblasti hospodárstva, energií, v oblasti znižovania sociálneho štandardu rodín, bežných rodín. Ale je príliš krátkozraké zastierať neschopnosť vlády a celej koalície takýmto monster procesom, ktorý sa nám určite vráti.
Čiže účinne ničí súčasná koalícia Slovensko nezvládnutým vládnutím v tých oblastiach, ktoré som spomenul, hospodárstvo, energie, sociálny štandard bežných rodín, ale úplne ho zničíte takýmto prípadným rozhodnutím neoprávneného vydania poslanca Národnej rady, ktorý naviac spolupracuje s políciou, do väzby, čím zadáte, zadefinujete precedens nielen zničenia Slovenska v oblasti hospodárskej, ale aj zničenia Slovenska v oblasti právneho štátu, demokracie a všetkých súvisiacich funkcií.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:01 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:03

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Vážený pán poslanec Pellegrini, skúsim vytiahnuť niektoré, niektoré okamihy z vášho prejavu. Prvý je asi ten, ktorý aj mňa strašne zarazil vtedy, keď sa tu čítala správa SIS. Čiže v zásade vznikla tu skupina ľudí, orgánov činných v trestnom konaní, prokurátorov, policajtov, zdá sa, že aj sudcov, ktorí pracujú na politickú objednávku. Toto, čo som povedal teraz, je už tak sprofanované, že keď to teraz poviem nahlas, tak vlastne nikomu sa ani nič nezachveje vo vlastnom tele. A to je neuveriteľné. To je neuveriteľné, keď si premyslíte tie dôsledky toho, čo sa vlastne deje. Neuveriteľné! Však všetci tí, čo to budú robiť, to sú ľudia, ktorí kopírujú 50. roky a budú sa za nich celé ich rodiny hanbiť. To je neuveriteľné, naozaj.
Druhá vec, ktorú by som chcel zvýrazniť, je väzba. My sme z nejakého inštitútu väzby, ktorý mal ochraňovať, samozrejme, celé okolie a zakryť tých zločincov na dobu, kedy mohli ovplyvňovať svoje prostredie, urobili niečo ako inkvizičný súd. Bez akejkoľvek, bez akéhokoľvek odsúdenia viny zneužívame väzbu. A keď sa už ukazovalo, že ten inštitút väzby po zatvorení šéfa SIS budeme môcť upraviť na nejakú normálnu mieru, aspoň podľa Českej republiky, kde to nemôže byť viac ako tri mesiace, sme všetci tento proces znova prehrali. A väzba sa zneužíva na čisto politické ciele. To je neprijateľné. Ešte raz, neprijateľné.
Ale zdá sa, že hovoríme slepým očiam a hluchým ušiam. Snáď verejnosť pochopí, že čo sa tu deje. A dúfam, že aj poslanci, ktorí budú hlasovať, budú chápať, v akom vážnom ohrození existuje demokracia na Slovensku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:03 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:05

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán kolega Peter Pellegrini, správne si poukázal na to, ako by mali fungovať tieto procesy, o ktorých sa tu rokuje, v normálnom demokratickom a normálnom právnom štáte. Ale zároveň si aj poukázal na to, že v čom sú príčiny porúch v tomto našom Slovensku, v týchto dvoch hodnotách, v demokracii a právnom štáte. Správne si poukázal na to, že, a upozornil si verejnosť, že tu nejde o zastavenie trestného stíhania, že sa vyšetrovať môže ďalej, až kým sa dospeje na koniec, či je alebo nie je vina na strane pána kolegu Fica, ale tu sa jedná o to, aby sa zakryli ústa opozičnému poslancovi, predstaviteľovi opozičnej strany.
Silná vláda nemôže mať problém s opozíciou, vždy si môže urobiť, realizovať vlastné sny, urobiť, čo chce takpovediac. Opozíciu môže ignorovať. Hovorí sa tomu tiež, že psy brechajú, karavána postupuje. Je slabosť, keď sa zakazuje štekať, hovoriť, kritizovať, písať a to v tomto prípade platí asi naplno.
Asi nie celkom dobre chápeme to spojenie tých, toho rímskeho známeho chleba a hry. Toto by malo platiť všade. To by sa mala, o to by sa mala vláda snažiť, aby dala národu chleba a hry. Žiaľ, tuná sa zdá, že ten chlieb chýba. Preto sa iba sústreďuje na hry. Dnes na to upozornil aj Jozef Mihál v Hospodárskych novinách, kde kritizuje on vládu, že už dávno mala prijať opatrenia na podporu tých najchudobnejších.
A čo na to Európska únia? No, myslím si, že keď sa na nás pozerá, musí mať z toho veľkú srandu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:05 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:07

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Peter, presne si postupne povedal, že o čo vlastne ide. Veď o nič iné, len o politiku. A nevedia zlikvidovať opozíciu svojou poctivou politickou prácou, ale takýmto spôsobom. A presne si hovoril o legálnych nahrávkach z júla 2021. Jasná úloha. Spraviť zo SMER-u zločineckú skupinu a následne ďalšie prepisy, ktoré dokonca sa dotýkajú aj teba osobne. Veď o nič iné im nejde, len o toto, akým spôsobom nás zlikvidovať, lebo svoju neschopnosť prekrývajú takýmto štýlom.
A hovoril si o esemeskách s generálom Lučanským s ministrom vnútra. Však tam nejde len o esemesky. Tam ide aj o to, že riaditeľ NAKA v Bratislave to dokonca potvrdil, že bol vyžiadaný od neho spis jeho nadriadeným, ktorý uvádzal ako dôvod, že si to žiada sám minister. Tak kde je dnes akčný prezident policajného zboru, že nepreveruje toto?! Že nejde len o esemesky, jasné, bohužiaľ. Generál Lučanský už to nemôže potvrdiť, pretože je nebohý, že či to tomu ministrovi odovzdal. Ale presne o to ide, že potvrdzujú to esemesky, ale potvrdzuje to aj sám riaditeľ NAKA v Bratislave!
No a čo sa týka kajúcnikov, ja som tu už viackrát citoval advokáta Rybára, že čím je viac bezcharakterná osoba kajúcnika, tým viac nemá zábrany kajúcnik povedať čokoľvek. A presne o to ide. Ako už aj spomínal Laco Kamenický, včerajšie vystúpenie námestníka generálneho prokurátora Spojených štátov amerických, ten jasne hovorí, že prokurátori vyžadujú, aby si priznal ku všetkým skutkom, ale nikdy nejde o celkovú beztrestnosť toho kajúcnika. A akonáhle kajúcnik klamal, tak následne stratí všetky výhody. A čo sa tu deje? Veď tu sa kajúcnici rozpamätávajú, že zrazu mirnix-dirnix, hore-dole, rok, dva a navzájom sa dopĺňajú, potvrdzujú. A presne o tomto to je. Tak ja verím, že ten námestník toho generálneho prokurátora to riadne rozbije, aj koaliční poslanci si uvedomia, že teda o čo tu vlastne celé ide.
A o odvolávaní ministra Mikulca ani nejde hovoriť, aké dôvody boli, lebo keď sme odvolávali Roba Kaliňáka za zabudnutú atrapu výbušniny, tak tu bolo rodeo na celom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:07 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:09

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán predseda, keď mám zhrnúť tvoj prejav, tak v tomto procese sú iba pochybnosti, pochybnosti a pochybnosti. A keď sa tu toľko hovorí o chlebe a hrách, tak keď táto vláda nevie dať ľuďom chlieb, tak im podhodila špinavé politické hry. Naozaj sa nachádzame v situácii, keď toto rokovanie Národnej rady, tento proces, lebo to je proces, čo sa tu chystá, a rozhodovanie, ktoré má byť urobené čisto politicky, nesie všetky známky politického procesu, kde nie je zaručená žiadna spravodlivosť. A v tomto procese a v tomto období a v tomto čase, keď sa nedá vôbec hovoriť o tom, že by sa tu pristupovalo k riešeniu problémov lege artis, nemôže mať nikto istotu, že hlasovanie v Národnej rade bude spravodlivé.
A tak ako si povedal, že nejde len o opozičných poslancov, aj keby sa to dialo koaličnému poslancovi, tak v tomto čase by nikto z nás nemohol zahlasovať za vydanie pred súd, ktorý má rozhodovať o väzbe.
Naozaj táto vláda nezvláda riadenie štátu, nezvláda riešenie základných problémov ľudí, rekordné zdražovanie, blížia sa nám sociálne nepokoje, keď ľudia nebudú, zvládnuť, nedokážu finančne zvládnuť ani bežný chod vlastného života. A v tomto čase je jediné riešenie, ktoré táto vláda vie dať, zaútočiť na opozíciu. Ale ja verím, že aj toto hlasovanie, že vyhrá zdravý rozum aj u niektorých koaličných poslancov, ale bojím sa toho, čo príde, keď sa to raz zmení. Porušujú všetky pravidlá a nastavujú situáciu, na ktorú musia doplatiť. Ako sa hovorí, revolúcia požiera vlastné deti. Myslím si, že toto by malo byť memento aj pre všetkých koaličných poslancov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 10:09 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video