65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:38 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:10

Anton Stredák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Kolega Faič, viackrát to už dnes zaznelo a povedal to, povedal si to aj ty vo svojom vystúpení, že dnešné rokovanie, dnešný bod, o ktorom hovoríme, nie je o trestnom stíhaní Roberta Fica. Dnes je to výlučne o jeho umlčaní. My keď budeme hlasovať, nebudeme hlasovať o jeho stíhaní, ale budeme rozhodovať, či ho vydáme do možnej väzby, aby nemohol vystupovať, kritizovať koalíciu, organizovať tlačovky a protestné mítingy. Samozrejme, a tým nebude vedieť vykonávať ani svoj poslanecký mandát. Ako opozičný politik si nebude môcť vykonávať svoju prácu a verejne sa prezentovať. Svojím spôsobom ho koalícia umlčí, aby vás nemohol kritizovať, ako vládnete.
Som presvedčený, že ak aj by bolo jeho obvinenie v určitej časti vyhodnotené ako dôvodné, dôvod na väzbu v tomto prípade nie je. Pripomínam, že väzba nie je trest, ale zaisťovací inštitút a je chyba, ak sa používa ako nejaký donucovací prostriedok, aby sme niekoho umlčali strčením ho do väzby, tak ako sa to deje aj v tomto prípade.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:10 hod.

PaedDr.

Anton Stredák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:12

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Vladko Faič, milý kolega, ďakujem, že si pripomenul správu SIS-ky, ktorá zhruba pred rokom zakývala spoločnosťou a nami v parlamente. Ako už bolo spomenuté, bolo zaujímavé, že sa takéhoto poloutajeného stretnutia zúčastnila prezidentka, najvyšší predstaviteľ štátu, čelní predstavitelia, premiér, vicepremiér, policajný šéf, minister vnútra, šéf inšpekcie a ďalší.
Pán Pčolinský ako šéf SIS-ky sa poctivo snažil si robiť svoju robotu. Zachytil nebezpečenstvo takejto činnosti pre chod štátu, pre potenciálny rozvrat štátu, pre polarizáciu spoločnosti a v konečnom dôsledku, že to môže viesť až ku strate ťažko vydobytej a skúšanej vlastnej štátnosti. Nemožno však čakať, že by premiér alebo vicepremiér konali v duchu práva a spravodlivosti, veď práve tí toto porušovanie a znásilňovanie práva organizovali a ak sa náhodou v niekom "pohlo svedomie" alebo si uvedomili škodlivosť a nebezpečenstvo takéhoto konania, rýchlo skončili vo väzbe.
Toto zneužívanie politickej moci, znásilňovanie a ohýbanie práva, používanie trestného práva na zastrašovanie, trestanie a likvidáciu opozície nemá obdobu. Oveľa viac som čakal od predsedu Národnej rady. Nič sa nestalo. Ale najviac som čakal od prezidentky, takisto sa nič nestalo. Dnes už nečakám. Je mi jasné, že nielen ja som bol naivný. Čakať, že začne konať, vystúpi s plamenným prejavom v parlamente a na verejnosti, bolo viac než iluzórne. Povaliť vládu ako prvý slovenský prezident Michal Kováč dnes je jasné, že pani prezidentka plní zahraničný scenár a nedá sa do nej vkladať žiadna nádej.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:12 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:14

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Chcel by som zvolať teraz poslanecké grémium, aby sme sa dohodli na ďalšom postupe pri rokovaní, či budeme hlasovať zajtra o 17.00, či budeme to ťahať, túto schôdzu, celú noc, alebo je tu taká určitá ponuka, ktorú som doteraz bol schopný prebrať iba so stranou OĽANO, ktorá s tým súhlasila. Musím sa poradiť ešte s ostatnými koaličnými stranami. Takže aby sme to nenaťahovali, je najlepšie urobiť poslanecké grémium a tam by sme sa všetci naprieč celým politickým spektrom dohodli na ďalšom pokračovaní schôdze. Ďakujem pekne. Takže zvolávam teraz grémium.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

3.5.2022 o 17:14 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:30

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pánovi poslancovi Faičovi za jeho príhovor. Ten skutočný dôvod, pre ktorý potrebuje koalícia strčiť Roberta Fica do väzby, je číra nenávisť, číra nenávisť, ktorú priniesol do politiky Igor Matovič a dneska ju šíria spolu so Sulíkom, Hegerom a Čaputovou a krásnym príkladom tejto čírej nenávisti je pán poslanec Krúpa. Ja vám odcitujem, čo pán poslanec Krúpa z OĽANO napísal o voličoch SMER-u. Vraj sú to svine, smradľaví vagabundi, smradľavý fekál, lúza. Naď hovorí o voličoch SMER-u a o voličoch opozície ako o opiciach, Matovič ako o múdrosráčoch. Hovoria o nich ako o dezolátoch, ako o čvarge. Takto vnímajú SMER. No a potom sa čudujeme, že zatvárajú opozičného lídra? Že zatvárajú opozičné médiá? A že absolútne je im jedno, že ľudia protestujú, pretože ich považujú za smradľavý fekál. Takýmto spôsobom sa vyjadrujú o voličoch, nie o politikoch, lebo my politici znesieme všeličo, o voličoch, o občanoch Slovenskej republiky, o bežných pracujúcich ľuďoch, o našich matkách a otcoch, ľudia z OĽANO. To je číra nenávisť. A tu máte odpoveď na to, prečo na Slovensku začína éra fašizmu. Im je všetko jedno. Oni polovicu alebo väčšinu národa považujú za lúzu a za opice a za smradľavý fekál.
Viete, potom keď budú lídrov SMER-u zatvárať, tak tým zároveň zastrašujú ľudí a odkazujú im: "vy lúza, vy vagabundi, vy smradľavý fekál, pokiaľ sa budete ozývať, skončíte v tej base aj vy".
A takýmto spôsobom, preboha, demokracia na Slovensku nemôže fungovať. Nemôžu tu byť indivíduá, ako je Krúpa, ako je Naď, ako je Matovič, ktorí nedokážu rešpektovať základné pravidlá hry a keď im hra nevychádza, tak svojho súpera chcú zavrieť do basy a umlčať ho. Toto nie je demokracia, už to konečne pochopte a prestaňte urážať slovenský národ. Len o to vás prosím.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:30 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:32

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Keď pán poslanec Faič skončil svoj príhovor, tak som mu hovoril, že povedal to veľmi intelektuálne a ja by som to trošku rozmenil na drobné. Hovoril si, pán poslanec Faič, o hodnotovej orientácii. Áno, Robert Fico vadí v hodnotovej orientácii. Robert Fico už by dávno konal pri tejto kríze, čo sa týka plynovej, ropnej, pri zdražovaní a tak ďalej. Áno, bolo by to určite rýchlejšie vyriešené a nieže sa tu bude hádať Matovič so Sulíkom a dva mesiace sa neurobilo nič a ľudia, ľudia, ktorí majú nízkopríjmové, teda nízkopríjmové skupiny, tak si už pomaly nemajú za čo ani nakúpiť to maslo a chleba. Áno, to je hodnotová orientácia. A preto Robert Fico vadí a preto napríklad začne vadiť aj SME RODINA. No.
Ďalej, funkcionári v štátnej správe, si hovoril, pán poslanec, áno. Ako môžeš mať funkcionárov v štátnej správe, napríklad okresných úradov, super, keď ich vyberal Pročko? Ako? To sa nedá.
Politické hodnotenie strán. Áno. Politické hodnotenie tohoto problému, že idú zatvoriť opozičného politika, je práve v parlamente. My nechceme hovoriť o právnych veciach. Právne veci, keď sa potvrdia a súd sa s tým stotožní, nech sa páči. Tak ako hovoríte vy, že padni komu padni. Ale tuto musíme politicky hodnotiť, čo sa ide urobiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:32 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:34

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predseda.
Vážený pán poslanec Faič, chcem poďakovať za vaše vystúpenie a z vášho vystúpenia bolo cítiť, že ste dlhoročným odborníkom pre verejnú správu. Mám taký pocit, že toto vaše vystúpenie v diskusii si mali vypočuť intelektuálni titáni, ktorí majú ohromné množstvo sebavedomia, ale aj to patrí k výkonu poslaneckého mandátu, a myslím si, že trošku životných a pracovných skúseností. Áno, Národná rada je vrcholom človeka, ktorý politiku chce robiť. Mali by to byť ľudia, ktorí niečo prežili, ktorí niečo vedia a hlavne vedia, prečo sú tu. A čo vlastne ja po nich chcem, keď niektorí ani nevedia, že bola zrušená trestnoprávna a, trestnoprávna a priestupková imunita. Potom si spomenul vo svojom vystúpení z mája 2021 správu o činnosti SIS. No nikto nás hádam nemôže napadnúť za to, že tú správu písal Kaliňák, Fico, nebodaj nominant našej strany. Nie, bol to váš nominant a to bola pre nás obrovská studená sprcha, keď sme sa dopočuli a dozvedeli z oficiálneho orgánu, oficiálnej tajnej služby Slovenskej republiky, čo sa deje s manipuláciami, manipuláciami a výpoveďami svedkov. Čo sa vlastne deje. A bolo to veľmi strašné a to, čo je teraz tu, dnešný, včerajší deň, je len výsledok tej ohromnej nenávisti a toho tlaku na stranu SMER, toho, čo predchádzalo tomu dnešnému chaosu a vykonštruovanému trestnému stíhaniu na Roberta Fica a vydanie Roberta Fica do väzby. Toto je politický proces. Toto nemá nič spoločné so spravodlivosťou, to je začiatok konca demokracie na Slovensku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:34 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:36

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, veľmi správne si povedal, že legitimita v poslaneckej snemovni nestratí dôveru, naopak ju získa. Keď si vymenoval všetky činnosti, ktoré opozičný líder, či to bolo na jednotlivých schôdzach, či to bol plán obnovy, či to bola pandémia, či to bol COVID, či to boli ďalšie veci z hľadiska rozpočtovej zodpovednosti, stabilita verejných financií a len ekonomické veci, ktoré boli, či sa týkalo plynu, ostatných pomocí, pokiaľ sa týka jednak dôchodcom, jednak ľuďom, ktorí prakticky sú postihnutí zvyšovaním cien. Keď sa pozrieš na túto celú záležitosť, ktorú si vymenoval, nutne musí koalícii opozičný líder Fico vadiť, pretože zadefinuje a proste hovorí, čo proste majú robiť. Táto koalícia nie je schopná tak, ako nie je schopná sa dohodnúť, bola na súdnictve, na obnove, proste na ničom. Nediv sa, že proste toto je jediná, jediné riešenie, ktoré môže byť, aby dali opozičného lídra do kolúznej väzby.
Páni, zajtra sa rozhodne po hlasovaní, akým smerom sa bude Slovensko uberať do ďalších rokov. Pretože ak si myslíte, že tie veci, ktoré popáchal Mikulec, popáchal tu Matovič a ďalší, že neprídu raz na pretras, ste veľmi na omyle. Správa, siskárska, bude stále zadefinovaná a každá vláda, ktorá dôjde si proste jednoducho veci, ktoré sú tam, bude ich riešiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:36 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predseda.
Pán poslanec Faič, ty si vo svojom vystúpení okrem iného hovoril aj o tom, že koalícia má tendenciu urýchliť a zjednodušiť celý proces dnešného rokovania, čo sa im, myslím, procedurálnymi návrhmi v úvode dnešného rokovacieho dňa aj podarilo. Pre mňa je takým istým prekvapením skutočnosť, že koaliční poslanci nemajú veľkú chuť diskutovať o v podstate prelomovej záležitosti, ktorá sa v tomto parlamente odohráva, že nemajú chuť oponovať. Jediné, na čo majú chuť, majú chuť čím skôr Roberta Fica zavrieť, pretože ako sme už viackrát povedali, potrebujú sa ho zbaviť.
Zamýšľal si sa tiež nad parlamentom, čím je parlament v spoločnosti, aké miesto mu patrí, že je to akási najvyššia liga, kde sa odohráva politika na najvyššej úrovni, že je to akási posvätná pôda. Žiaľ, dnes o parlamente musíme povedať, že je to pôda značne dehonestovaná. A dehonestovaná viacerými skutočnosťami. Jednak dehonestovaná, nazvem to hereckým obsadením, teda aktérmi, ktorí na parlamentnej pôde pôsobia, jednak dehonestovanej spôsobom komunikácie na tejto pôde a v neposlednom rade je dehonestovaná aj témami, ktoré tu odznievajú. A tá dnešná o Robertovi Ficovi je najvýraznejším odzrkadlením chápania demokracie u našich koaličných kolegov. Je najväčším odzrkadlením chápania parlamentarizmu, ich chápania, nakladania s mocou ako takou. Žalostné je takmer všetko z toho, čo sa tu odohráva. A všetko sa to deje v mene akéhosi ´padni komu padni´, čo v skutočnosti tiež nie je pravdou, lebo ak by tento princíp naozaj bol v praxi uplatňovaný, tak dnes by sme sa bavili aj o iných, aj o koaličných aktéroch toho sloganu ´padni komu padni´, pretože na rováši toho už všetci... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:38 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem, pán predseda.
Pán kolega Faič, ako naozaj skúsený a starý harcovník v tejto snemovni ste zhodnotil celú stránku procesnej, ale aj procedurálnej moci, pretože takýto precedens, o ktorom tuná rokujeme už od štvrtku minulého týždňa, je naozaj značným politickým mementom a môže na dlhé roky veľmi negatívne ovplyvniť celý chod celej politickej kultúry nielen tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky, ale v spoločnosti celkovo. Naozaj som očakával od poslancov vládnej koalície, že k takejto zložitej procedúre a k takejto veľmi ošemetnej situácii sa postavia naozaj zodpovedne, postavia sa čelom, ale ich nieže minimálny, skoro žiaden záujem vystúpiť či už v rozprave alebo faktickou poznámkou k tejto prerokovávanej téme, resp. k tomuto prerokovávanému bodu, je toho naozaj iba takým jednoduchým súhlasom, že v podstate vlastný názor nemáme, ale vlastný názor sme si utvorili, pretože to máme v popise práce, resp. v nejakom manuáli.
Toto chcem naozaj veľmi zodpovedne a naozaj kultivovane ohodnotiť prístup celého poslaneckého klubu SME RODINA, pretože už ako pán predseda Kollár sa vyjadril, že v tejto záležitosti má úplne jasno a poslanci SME RODINA budú mať naozaj voľnú ruku pri tomto hlasovaní a verím, že sa všetci rozhodnú naozaj zodpovedne a nebudú mať krvavé oči pri stíhaní politika opozičnej strany. Dúfam, že aj mnohí koaliční poslanci, ktorí sú buď nejakým spôsobom nalomení alebo nejakým spôsobom ich dôvera v tento proces je značne naštrbená, budú postupovať podobne a naozaj nebudeme pozerať na politika len preto, že si vykonáva svoju politickú prácu tvrdo, hrdo a zodpovedne, ale budeme sa naozaj snažiť pozerať na celý tento proces nie ako na konštrukciu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:40 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda.
Tak, pán kolega Faič, to sa hneď vidí, keď vystúpi intelektuál s nadhľadom, ktorý má praktické skúsenosti aj s exekutívou, aj s poslaneckým mandátom a takýmto spôsobom referuje o danej problematike. Tak ešte raz veľmi pekne ďakujem a mňa teda ako neprávnika najviac z toho zaujíma ako tá kolúzna väzba, samozrejme zločinecká skupina atď. atď. a všetko, čo s tým súvisí, a pri tejto príležitosti by som chcel upozorniť aj odcitovať z jedného rozhovoru pani redaktorky Anky Žitnej s Jaroslavom Ivorom, kde práve to je celý rozhovor, ktorý sa zaoberá kolúznou väzbou a všetko, čo s tou kolúznou väzbou súvisí a pani Žitná sa pýta pána Jaroslava Ivora, hovorím, ja to, samozrejme, skrátim a vytrhám z kontextu. Otázka znie, či po toľkých rokoch ešte môže ovplyvňovať svedkov, teda v tomu zmysle, že či tá kolúzna väzba má nejaký zmysel a či to odvolávanie v parlamente má nejaký zmysel v prenesenom slova zmysle. Tá odpoveď Jaroslava Ivora je veľmi jednoznačná, keď hovorí, že: "Vy ste to povedala v závere tej svojej otázky, či ešte vôbec je možné po toľkých rokoch od roku 2012, kedy sa ten údajný skutok stal, nejakých svedkov ovplyvňovať." V tom je celý princíp, hej? Či vôbec toto má nejaký zmysel. Na to, na to teda Žitná, Žitná odpovedá: "Ľudia si dokonca mýlia väzbu a ten výkon trestu, keď už je odsúdený." A ďalej Jaroslav Ivor rozoberá ten termín prezumpcie neviny. O tom, ako táto prezumpcia neviny teraz stále platí a treba s ňou veľmi, veľmi objektívne a citlivo narábať, aby sme si stále tej prezumpcie viny boli vedomí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:42 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video