65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:48 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:44

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, na doplnenie toho, čo si hovoril vo svojej rozprave, by som chcel upozorniť na článok, ktorý teraz vidím akurát na Topkách ohľadne zásahu do nezávislosti súdu o tom, ako NAKA žiadala utajovaný spis Makóovi a Beňovi, kde teda príslušníci NAKA nabehli na Okresný súd v Bratislave III. a žiadali si spis pána Makóa a pána Borisa Beňu absolútne nezákonným spôsobom, kde teda sudkyňa tento spis odmietla, odmietla vydať a dokonca tam prišli dvakrát. Potom tam nabehli ďalší siedmi večer a opäť žiadali tento spis. Tu by som chcel uviesť jednu vec, kde teda nielen teda samotná sudkyňa, ale aj súdna tajomníčka uviedla, že keď išla do trezoru pre spomínaný vyšetrovací spis, ktorý mal byť vydaný pracovníčke krajskej prokuratúry, policajti jej zabránili opustiť miestnosť s trezorom. "Vyhrážali sa mi, že buď im dám spis alebo ma nepustia z miestnosti s trezorom von." Medzitým prišla sudkyňa Halvoňová, na ktorú tiež príslušníci NAKA Košice vyvíjali rečový nátlak. "Opätovne chcem uviesť, že príslušníci NAKA boli hrubí a násilní", opísala súdna tajomníčka. No toto ak je tá spravodlivosť, ktorú vy tu chcete vykonávať a toto nie je manipulácia s trestnými konaniami, tak ja už neviem, o čom sa tu bavíme. My tu už niekoľko dní o tom hovoríme, verklíkujeme dokola-dokola a nikto nás nepočúva. Vy si uvedomujete, čo sa deje na Slovensku? Takéto hrubé narušovanie celkových súdnych procesov, toto je už fakt diktatúra. Toto je, toto je fašizmus. To sa už nijak ináč nedá nazvať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:44 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:46

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda.
Pán poslanec Faič, správne ste zadefinovali pôsobnosť Národnej rady Slovenskej republiky ako najvyššieho zákonodarného orgánu, kde má predovšetkým prebiehať politický zápas argumentami, z ktorého vlastne vychádza aj legitimita tohto, tohto orgánu. Poslanci vykonávajú svoj poslanecký mandát ako zastupovanie svojich voličov, ktorí ich vo voľbách parlamentných zvolili, či už na kandidátkach politických strán a o to viac prostredníctvom referenčných hlasov a tento poslanecký mandát, ktorý vykonávajú, chráni ústava. Ústava ho chráni tým, aby nemohlo dôjsť k zneužitiu moci vládnou väčšinou a zabráneniu vykonávania tohto poslaneckého mandátu, teda zastupovaniu svojich voličov, bez toho, aby došlo k meritórnemu rozhodnutiu súdu, samozrejme. Samozrejme, sú aj v ústave okolnosti, kedy k takémuto obmedzeniu poslaneckého mandátu môže dôjsť, ale malo by to byť vtedy, ak dôjde k meritórnemu rozhodnutiu súdu.
Vládna moc však našla pre ňu optimálne riešenie. Niektorí by to možno nazvali nesprávne najoptimálnejšie riešenie. Aj bez takéhoto meritórneho rozhodnutia súdu zabránili politickej diskusii, opozícii a osobitne lídrovi opozície a prezentovaniu svojich názorov vo verejnom priestore. A toto si myslím, že by malo byť tým, čo budeme mať na mysli, keď budeme zajtra hlasovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:46 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:48

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Priznám sa, že neviem celkom zareagovať s tým, čo som mal pripravené, lebo som zostal dosť vykoľajený tou informáciou, ktorú pred chvíľou prečítal kolega Laco Kamenický, ktorú som si aj ja prečítal a ktorá naozaj, naozaj výborne dokresľuje tú atmosféru, v ktorej sa deje toto vydávanie Roberta Fica na väzbu. Prosím vás pekne, tu prídu "elitní policajti" a hrubou silou, rečovým nátlakom sa snažia vymámiť od sudkyne spis, aby sa dostali k utajovaným informáciám? (Povedané so smiechom.) A keď im to tá sudkyňa odmietne vydať, idú za inou? Tak ako toto už naozaj prestáva akákoľvek sranda. Toto, čo sa deje, to je naozaj, to je naozaj hrozné. Ak v tejto atmosfére chce povedať, že tu niekto zabezpečí opozičnému politikovi spravodlivý proces, tak nehnevajte sa, nedajte sa vysmiať. Nedajte sa vysmiať. To je naozaj, toto sú absolútne vážne veci a tu už sa naozaj, človek nestíha reagovať. To nieže tu prichádza jeden podnet za mesiac. Tu denne príde niekoľko podnetov, na ktoré treba reagovať. Tá systematická a ostentatívna demontáž právneho štátu, to, čo sa tu teraz deje, to je naozaj, z tohto ide naozaj hrôza. Keď tu sa dokáže po legitímne zvolených predstaviteľoch opozície takto páliť, tak čo potom po obyčajných ľuďoch? Tu keď sa niekto znepáči vládnej moci, tak s ním urobia absolútne rýchly a krátky proces.
Prosím vás, kolegovia z vládnej koalície, ktorí ešte máte Boha pri sebe, zastavte toto šialenstvo!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:48 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:50

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec, hovoril si jazykom kmeňa, ktorému nie každý rozumie. Hovoril si o legitimite parlamentu, hovoril si o vonkajšom a vnútornom pôsobení politickej strany.
My, bohužiaľ, dnes bojujeme s nejakým fantómom politiky, pretože voči nám stojí politická strana, ktorá má síce najväčší počet poslancov v Národnej rade, ale ktorá neexistuje. My sme doteraz nevideli jednu jedinú fotografiu nejakého snemu, zjazdu alebo kongresu. My sme nevideli jeden jediný záznam z toho, že by zasadol nejaký iný orgán OĽANO. Dokonca kto sa pokúša zaklopať na dvere centrály, tak zistí, že už ju asi štvrtý rok opravujú, túto centrálu, lebo žiadna centrála neexistuje.
Rozklad parlamentného politického systému je tak vážny, že my v podstate súperíme s niečím, čo neexistuje a s tým sa, bohužiaľ, ani súperiť nedá. Ja viem, že si v týchto veciach veľmi fundovaný, ale opakovane chcem zdôrazniť, že hovoril si rečou, ktorej nikto z politickej strany OĽANO nemôže rozumieť.
A dodám ešte aj to, že je naozaj pravda, že agresívna skupina vyšetrovateľov NAKA východ vtrhla na Okresný súd Bratislava III. a žiadala vydanie spisu s dôvernou doložkou, kde boli pravdepodobne nejaké nahrávky, ktoré sa týkali 86-násobného udavača Makóa a ďalšieho udavača Beňa. Dokonca tam bol návrh na prehliadku Okresného súdu Bratislava III. To tu nikdy nebolo. Čiže vyšetrovatelia NAKA idú urobiť prehliadku na okresnom súde. Táto krajina je obrátená hore nohami a čím skôr to skončí, tým lepšie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:50 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:52

Jozef Habánik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda.
Pán poslanec Faič, ty si veľmi precízne, kultivovane a odborne vystúpil a zdokumentoval si aj na tzv. historickom exkurze alebo priereze slovenského parlamentarizmu 30 rokov istej nie príliš dlhej histórie nášho parlamentu. Ako si správne poznamenal, veľmi dôležité v práve v parlamentnej demokracii je rozdelenie moci medzi výkonnú, súdnu a zákonodarnú. Každá táto moc má svoje úlohy, svoje ciele, svoje poslanie a všetko je definované v Ústave Slovenskej republiky ako základného zákona, ale aj ďalších zákonov.
O tejto, o tomto trojdelení moci sa učí už na prvom stupni základnej školy, čo v dostatočnej miere to treba, samozrejme, zvážiť. Parlamentná demokracia je založená na výkone poslaneckých mandátov, pretože štátna moc, ktorá pochádza od občanov a je vykonávaná prostredníctvom svojich volených zástupcov, preto je veľmi dôležité, aby títo volení zástupcovia, ktorí sú zvolení a ktorí majú mandát a ktorí majú oprávnenie v parlamentnej demokracii rozprávať a hovoriť, aj tak mohli konať. Slobodná súťaž demokratických a politických síl je v našom zriadení nezastupiteľná. Ak dopustíme sa chyby alebo omylu pri politickej, pri politickej súťaži, tak to, samozrejme, ohrozí nielen tento parlament, túto Národnú radu Slovenskej republiky, ale celý demokratický a právny systém v našej krajine.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:52 hod.

doc. Ing. PhD.

Jozef Habánik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:54

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda Národnej rady, ďakujem pekne za slovo.
Pán kolega Faič, spomenul si niekoľko oblastí. Ja by som sa možno pristavil pri dvoch-troch oblastiach. Spomenul si, že na Slovensku nastala situácia, kedy je stíhaný predseda opozičnej strany a bývalý minister vnútra, teda Robert Fico a Robert Kaliňák za to, že si mali dosadzovať ľudí do svojich pozícií ako členovia zločineckej skupiny. Ja si pripadám asi, že žijem v inej krajine. Veď spomeňme sa na dosadzovanie prednostov okresných úradov. Spomeňme si na povyšovanie elitných vyšetrovateľov, ktorí sú obvinení. A spomeňme si aj na výrok nášho kolegu Richarda Sulíka, ktorý povedal, že politické nominácie sú podľa šéfa SaS Richarda Sulíka lepšie ako verejné výberové konania. Citujem ďalej: "Považujem za úplnú hlúposť, aby tu niekto, kto išiel práve okolo, rozhodoval, kto bude na kľúčových pozíciách."
Druhú vec si spomenul, že predseda opozičnej strany je stíhaný za to, že môže konať kolúzne, že vystupuje na tlačových konferenciách. Máme tu rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré nám práve hovoria, že toto je tá úloha opozičného politika a takto má bojovať o svojho voliča a informovať svojich voličov. Hovoril si o neschopnosti tejto vlády, ako rastú ceny, stúpa inflácia, mzda klesá, ľudia nemajú čo jesť a aj tak niektorí opoziční poslanci si myslia, že ich ministri sú ako kráľ. Ja by som to len ukončil asi tak, že aký kráľ taký kraj.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:54 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:56

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. To vystúpenie bolo veľmi-veľmi dobré a obsahovalo, samozrejme, za tých dvadsať minút strašne veľa tých bodov, ktoré by bolo treba, samozrejme, spomenúť, ktoré sú veľmi dôležité. Ale ja sa určitou obchádzkou, skratkou, bajpasom chcem dostať k tomu, čo považujem za naozaj dôležité. Už to tu spomenuli aj kolega Zahorčák, aj kolega Fico, a to je parlamentarizmus, to je postavenie nášho parlamentu v sústave našeho, nášho štátu a vôbec parlamentarizmu ako takého v pohľade dejín celého sveta.
Je strašná škoda, pán kolega Faič, že tvoje vystúpenie nepočúvali koaliční poslanci. Budú sa to musieť naučiť, veď aj ich priškripne ťažká chvíľa, nebude to vždy také jednoduché. Ten parlament je preto taký vyvážený, aby mohol plniť svoju funkciu, však tu sú proste zvolení ľudia, ktorých volili voliči a tí voliči majú mať svoje zastúpenie. To je moderný štát, tak vyzerá moderný štát. Nie je možné, dokonca si myslím, že je to chyba v našom ústavnom systéme, že môžme dať do väzby poslanca Národnej rady, ktorý je de jure nevinný. Čiže v tú dobu nemôže vlastne vykonávať svoj mandát. Nad tým sa tiež treba veľmi zamyslieť.
Vážení koaliční kolegovia, vážení spoluobčania, rozhodnutia v živote sú veľmi ťažké, od malých rozhodnutí každodenných po veľké, ktoré sa konajú teraz. Zamyslime sa nad nimi, raz bude trúbiť trúba v údolí Josafat.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:56 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:58

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Celé divadlo okolo vydania osoby poslanca Roberta Fica do kolúznej väzby slúži len a len na prekrytie vlastnej neschopnosti predstaviteľov súčasnej vládnej koalície reagovať na problémy obyčajných ľudí. Neúmerné zdražovanie spôsobené infláciou a krízou spôsobuje obrovské problémy nielen znevýhodneným skupinám, ako sú seniori, ťažko zdravotne postihnutí, ale už aj samotným pracujúcim ľuďom, ktorých výplaty už nepostačujú ani na vykrytie ich výdavkov mesačných, doslova je to o prežití. Problémy hlásia už aj samosprávy, kde neustále presúvanie nových a nových úloh na nás spôsobuje, že sme už na pokraji tak isto a už nevládzeme, ako ďalej, či už finančne alebo aj osobnostne. Ale namiesto toho, aby vláda aj parlament riešil problémy týchto obyčajných ľudí, aby hľadal riešenia, odvádza svojou neschopnosťou riešiť veci, problémy tým, že kriminalizuje opozíciu. A poslanec Robert Fico sa stal ich prvým a najväčším terčom a v podstate, ako môžme povedať, možno ďalším krížikom do pexesa pani Remišovej.
Z tohto dôvodu musím opakovať, za jeho vydanie je neprípustné a ohrozuje samotnú demokraciu v štáte, v štáte, kde sa nevie garantovať a zaručiť spravodlivý proces, zdôrazňujem, stíhanie akéhokoľvek opozičného poslanca je ohrozením samotnej demokracie. A to platí pre všetkých nielen teraz, ale aj do budúcnosti. Tak bolo by veľmi vhodné, aby sa to zastavilo, aby sa jednoducho veci riešili tak, ako sú, aby sa aj pomenovali, ako sú. A samotné vydanie do kolúznej väzby je úplnou hlúposťou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 17:58 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:00

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vladko, veľmi dobre si pomenoval nevedomosť koaličných poslancov, ktorí rozprávajú o tom, že parlament stratí legitimitu, pokiaľ nerozhodne o vydaní do väzby Roberta Fica. Do akej väzby? Pretože Robert Fico nie je odsúdený, ale má ísť do kolúznej väzby a ja ešte raz zacitujem, čo sa udialo, keď sme zrušili imunitu 144 hlasmi: "Poslanec bude od septembra nepostihnuteľný už len za výroky prednesené v pléne alebo v orgánoch Národnej rady a za hlasovania, to aj po ukončení jeho mandátu. Na vzatie poslanca do väzby však bude nevyhnutný súhlas parlamentu." Ale tu bola myslená väzba, keď je niekto odsúdený, ale niekoho do kolúznej väzby, ktorý nie je odsúdený, a tam mu 24 hodín na deň svietiť do očí a čaká, že sa niečo prizná alebo niečo povie, aj to, čo by sa možno, čo by možno nikdy v živote nepovedal, pretože bude tam tlačený a nútený.
"Na zadržanie člena snemovne v prípade postihnutia pri páchaní trestného činu bude potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. Ak k nemu dôjde, bude poslanec okamžite prepustený. O prichytení zákonodarcu pri čine bude polícia musieť upovedomiť predsedu Národnej rady a šéfa spomínaného výboru." Samozrejme, lebo však, ako som hovorila, by sme nestihli dôjsť ani z východu do Bratislavy a urobíte niečo možno aj nechtiac a už vás zadržia a tým pádom bude nevyvážený počet hlasov, opozícia nebude mať hlasy a môže sa stať, že vlastne takto bude bránené ako výkonu mandátu a legitimity. A mrzí ma ešte aj to, čo písal Wiener Zeitung, že Úrad špeciálnej prokuratúry požiadal o vzatie opozičného lídra Roberta Fica. Potvrdila to hovorkyňa TA SR, že zruší imunitu Roberta Fica. No ešte keď toto napíšu nemecké noviny o zrušení imunity, že o tom bude rozhodovať parlament, tak ja už potom nechápem, že naozaj aké to správy vychádzajú a naozaj veľmi dobre, Vladko, a treba to vysvetľovať nielen novinárom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 18:00 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:02

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem vám všetkým, páni kolegovia, ktorí ste s faktickými pripomienkami alebo poznámkami reagovali na moje vystúpenie. Chcem zopakovať, že som pokojným spôsobom tu postavil podmienky, ako politické strany vstupujú do politického diania v spoločnosti. A vy, ktorí ste to počúvali, si sami dávate odpovede na to, s akými hodnotovými orientáciami prichádzajú strany do spoločnosti, s akými výsledkami svojej programovej práce, akých ľudí pripravili na činnosť na ministerstvách, na iných ústredných orgánoch štátnej správy, aké, akú úroveň vzťahov prinášajú do spoločnosti.
Nazdávam sa, že ak ste si vypočuli tieto moje pripomienky k tomu, že čo politické strany robia a majú robiť, tak ste si zároveň dali aj odpovede, kto s čím naozaj do slovenskej spoločnosti prináša.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 18:02 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video