65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 17:20 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:14

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán predseda. Vopred sa ospravedlňujem, nemám procedurálny návrh, len veľmi krátky oznam. Na mojom stole som našiel okuliare teda dioptrické, ak by náhodou niekomu chýbali, tak sú u mňa. Veľkosť približne ako moja hlava (smiech v pléne) a dioptrie teda výrazne silnejšie, ako by som ja potreboval. Takže nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.5.2022 o 17:14 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:14

Ľuboš Krajčír

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:16

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Kolega Rado, v dvoch rozpravách po sebe sme od vás, liberálni kolegovia, ty a Marián, od Mariána Viskupiča, počúvali samé čísla, plné štatistík, dokonca aj z medzinárodných celosvetových zdrojov. Ja teda uvediem tiež krátku, ale čerstvú štatistiku zo včera z Oravy, priamo z reálu, z mojej rodiny. Nie je to štatistika a číslo z Eurostatu, ale z rodiny otca Milana Kuriaka. Uvediem konkrétny príklad.
Bol som na nákupe s najmladším synom, kupovali sme iba základné veci, oblečenie, obuv, okrem toho sme sa zastavili na obede za 7 eur a tento, tento nákup nás stál necelých 170 eur. Hej, že naozaj a nebol to nákup, ja neviem, na niekoľko mesiacov, ale iba, iba základné potreby. Čudujem sa, že hlavne vy liberálni poslanci a ľudia, ktorí máte v názve strany "solidarita" závidíte navýšenie v tomto prípade naozaj symbolického prídavku pre deti, ktoré, ktorým sa môže trošku uľahčiť situácia a aspoň trošku zlepšiť život aspoň teraz v tejto ťažkej dobe, ktorá nás aj vďaka vojne na Ukrajine a zdražovaniu cien postihla.
Určite som za to, že pomoc si zaslúžia aj rodičia, ktorým nebolo umožnené z rôznych dôvodov mať deti, ale snáď každý normálne zmýšľajúci človek pochopí, že rodiny už len s jedným dieťaťom majú vyššie náklady, a to nehovorím... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 17:16 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:18

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Milý kolega, ja by som nadviazala na to, že hovoríš o nejakej neadresnosti. Podľa mňa práve tento návrh zákona je dostatočne adresný. Ako už bolo spomenuté, rodiny s deťmi sú naozaj veľmi ohrozené na území Slovenska. Tento súbor opatrení podporuje jednak solidaritu, jednak zásluhovosť, pretože pomáhame prostredníctvom zvýšených detských prídavkov všetkým deťom a prostredníctvom daňového bonusu pomáhame práve deťom, ktoré majú zamestnaných rodičov, čím vlastne motivujeme tých dospelých, aby pracovali. Rodina, ktorá má dve deti, s príjmom tisíc eur si polepší o 254 eur, rodina s príjmom 500 si polepší o 172 eur.
Treba pomáhať všetkým rodinám aj nízkopraho... aj nízkopríjmovým, aj rodinám so stredným príjmom, pretože aj tieto rodiny čelia mnohým problémom a či už sa to týka rodičovstva, platenia hypotéky alebo aj zhoršenia zdravotného stavu, práve tieto rodiny sú najviac ohrozené.
A veľmi oceňujem aj voľnočasové poukazy, ktoré práve prinesú príjmy pre poskytovateľov a títo poskytovatelia sú častokrát zriaďovaní alebo podporovaní práve samosprávami, ktoré voči tomuto návrhu namietajú, či už sú to ZUŠ-ky, centrá voľného času alebo športové kluby. Čiže ja si myslím, že tieto tri spôsoby, akým toto opatrenie pomôže práve týmto rodinám s deťmi, je veľmi dobre zacielené a je aj adresné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 17:18 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:20

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán poslanec Krajčír, no veď ja nepopieram, ja som ani nespochybnil, že či má pravdu, alebo nemá pravdu pán minister financií vo svojom tvrdení. Ja som len konštatoval niekoľko databáz, niekoľko kritérií, ktoré my reportujeme za Slovensko, kde vyhodnocujeme, do akej miery sú u nás rodiny postihnuté, postihnuté rizikom chudoby. A skonštatoval som, že nie sme na tom najlepšie, dokonca v mnohých kritériách sme pod priemerom Európskej únie, ale nie sme najhoršie, ako tvrdí pán minister financií, a to si myslím, že bolo jednoducho klamstvo.
Pán poslanec Kuriak, no symbolicky prís... prídavok na deti to zrovna nie je, ide tam o veľmi vysokú, mnoho stomiliónovú, stomiliónovú podporu. To zrovna na, za symbolické nepovažujem, ten návrh. A uviedol si, kolega, tú krátku štatistiku z rodiny. No ja vôbec nespochybňujem, že rodinám vzrástli výdavky, a dokonca ani tým strednepríjmovým, ja stále iba poukazujem na to, že týmto spôsobom, ktorý je, ktorý je jednak veľmi veľká, obrovská suma, jednak, za druhak nevieme vlastne ani, odkiaľ bude vybratá, vieme tam niečo, že možno sa vyberie niečo, že sa uberie samosprávam. Ja tvrdím, že v tejto situácii nekonsolidovaných verejných financií ísť týmto smerom nie je vôbec správne a proste mne to zodpovednosť voči voličom nedá, aby som niečo takéto podporil, lebo je to naozaj veľmi hlboko nezodpovedné.
Pani poslankyňa Drábiková, je to podobné. Proste ja uznávam, že je tam istá diferenciácia v adresnosti, to absolútne nikto, si myslím, že nespochybňuje, však to je z toho návrhu jasné. My tiež chceme ohroz... najviac ohrozené deti a rodiny podporiť, ale nie tie menej ohrozené, keďže naozaj nemáme konsolidované verejné financie a de facto je to výdavkový bianko šek a príjmový do štátneho rozpočtu bianko šek.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 17:20 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:23

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem veľmi pekne za slovo.
Kolegovia, kolegyne, hneď na úvod svojho vystúpenia chcem povedať, že v rámci neho predložím pozmeňujúci návrh, takže potom, keď ho budem čítať, tak vás poprosím o zastavenie času. S tým, že aby som teda naplnil literu rokovacieho poriadku, tak ho radšej rýchlo odôvodním, aby náhodou nebol žiadny problém.
Čiže strana HLAS – sociálna demokracia predkladá k tomuto návrhu zákona pozmeňujúci návrh a podstatou tohto pozmeňujúceho návrhu sú vlastne dve veci.
Po prvé, chceme rozšíriť jednorazovú pomoc o skupinu dôchodcov. Jednoducho preto, lebo na dôchodcov táto pomoc nijako nemyslí. My sme to už predkladali formou zákona, ale tento zákon bol zmietnutý zo stola. A tá forma pomoci má spočívať vo forme tzv. 14. dôchodku. To znamená, že by dôchodcovia okrem skoršieho vyplatenia 13. dôchodku dostali na konci roka, pred Vianocami aj tzv. 14. dôchodok, respektíve ak by som, musím použiť terminus technicus, 14. dôchodok v rovnakom objeme celkom ako 13. dôchodok.
A tá druhá záležitosť pozmeňujúceho návrhu je, že chceme takisto rozšíriť túto jednorazovú pomoc o skupinu pracujúcich ľudí na základe ekonomického kritéria, ktoré spočíva v tom, že je to skupina ľudí, ktoré si, ktorí si vedia uplatniť odpočítateľnú položku v plnej výške. Odvíja sa to na základe niekoľkonásobku životného minima. My sme vyrátali túto skupinu ľudí na približne milión šesťstotisíc ľudí. Ide o ľudí, ktorí zarábajú v hrubom do 1 686 eur, ročne približne 20-tisíc eur.
Čiže toto sú naše, toto je náš pozmeňujúci návrh, ktorý rieši tieto dve záležitosti a ja ho na záver svojho vystúpenia potom aj prečítam, ako ukladá rokovací poriadok.
A teraz k samotnému návrhu. Základnou podstatou alebo základným problémom, základným problémom tohto tzv. protiinflačného balíčka je to, že vlastne on protiinflačný nie je. Toto nie je žiadna pomoc v boji proti zdražovaniu, ktoré je historické. Takéto zdražovanie na Slovensku sme tu nemali tuším od roku 2000. Len za mesiac štatistický úrad konštatoval, že zdražovanie, resp. inflácia sa už šplhá alebo vyšplhala takmer k dvanástim percentám, presne je to 11,8 %. Potraviny v apríli zdraželi o vyše 14 %. Náklady na bývanie o vyše 15 %. A palivá o neskutočných 30 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka.
A čo teda ponúkate vy, vládna koalícia, resp. vy, naša slávna vláda? Vy v roku 2022 neponúkate takmer nič, pretože keď si aj rozoberieme tento váš balík, tak musíme konštatovať, že v princípe v tomto roku idete zvýšiť prídavok na dieťa presne o 4 eurá 12 centov, áno, počujete dobre, o 4 eurá 12 centov, daňový bonus o 16, resp. 25 euro v závislosti od veku dieťaťa, no a potom už nič. Pretože ten prídavok na dieťa vo výške 50 eur, to krúžkovné vo výške 50 eur aj ten zvýšený daňový bonus vo výške 70 a 100 eur má platiť až od 1. 1. 2023. Tak ako idete pomáhať v tomto roku? Prepánakráľa, od septembra minulého roku rastie inflácia rapídnym spôsobom. V septembri 5 %, v októbri 6 %, teraz v apríli sme na 11,8 % a vy idete pomáhať štyrmi eurami na detskom prídavku a 25 a 16 eurami na daňovom bonuse. Nič viac. Nič viac.
Viete, ako vyzerá protiinflačný balík? Ja vám to poviem. Nemusím chodiť po príklady ďaleko. Veď sa pozrite do okolitých krajín, čo urobili, ako reagovali. V Poľsku znížili DPH na základné potraviny na 0 %. Znížili DPH na energie. Znížili DPH aj na palivá. Pán Matovič hovorí: No ale veď Európska komisia im napísala list. No a čo?! Znížili, urobili to. Vybavili si výnimku. Bojovali za svojich ľudí.
V Českej republike už druhýkrát idú zvyšovať životné minimum. Najprv ho zvýšili o 10 %, teraz ho idú opäť zvyšovať o 10 %. Niekoľkokrát mimoriadne valorizovali dôchodky v Českej republike, niekoľkokrát! Toto je protiinflačná pomoc.
V Maďarsku zastropovali ceny potravín, základných potravín a zastropovali aj ceny palív, preto Slováci, chudáci, si musia ísť tankovať do Maďarska. Chápete? Toto je protiinflačná pomoc.
V Rakúsku rozdali energetické šeky domácnostiam v celkovej sume 1,7 miliardy eur. Toto je pomoc, nie štyri eurá, ani šestnásť, ani dvadsaťpäť eur, a to, samozrejme, len pre rodiny.
Pýtam sa, čo z tej vašej pomoci majú dôchodcovia?! Čo z tej vašej pomoci majú bezdetné domácnosti, resp. bezdetní pracujúci?! Čo majú z tejto pomoci, o ktorú idete, za ktorú idete hlasovať? Ani cent! Viete, koľko je dôchodcov? 1,1 milióna starobných a celkovo 1,4 milióna ľudí vrátane vdoveckých, sirotských dôchodcov. Na túto skupinu kašlete! Celý čas od jesene. Toto nám na tom vadí. Nám predsa neprekáža, že chcete zvýšiť daňový bonus alebo prídavok na dieťa. Nech sa páči, áno. Ale prečo kašlete na dôchodcov?! Prečo kašlete na seniorov?!
V septembri sme navrhli najprv kompenzačný príspevok; nič, zmietnuté zo stola, nechceli ste sa o tom baviť. Navrhli sme pokračovanie aspoň tej minimálnej valorizácie dôchodkov. Nič, odmietli ste sa baviť. Navrhli sme jednorazové navýšenie dôchodkov. Opäť nič! A viete, čo ste urobili minulý mesiac? To bolo niečo neuveriteľné. Po vzore Českej republiky sme navrhli mimoriadnu valorizáciu dôchodkov a vy ste ju vy-ra-di-li! Vy-ra-di-li z rokovania parlamentu. Ústavnoprávny výbor, lebo sa našlo pár príčetných hláv, konštatoval, že v rozpore s rokovacím poriadkom. Vy ste v rozpore so zákonom, pretože rokovací poriadok je zákon, vyradili mimoriadnu valorizáciu dôchodkov. Takto vy kašlete na dôchodcov a toto nám na tom prekáža. Toto nám na tom prekáža.
Skoršie vyplatenie 13. dôchodku nie je žiadna pomoc, lebo na to by mali nárok tak či tak tí dôchodcovia. Tak mi povedzte, čo im, prepánakráľa, dávate! 1,3-percentné navýšenie dôchodkov bolo v tomto roku. Ľudia s minimálnym dôchodkom majú minimálne dôchodky dokonca zmrazené. Čo im dávate, sa pýtam. Nič. Veľkú nulu. Nič. Houbeles. A preto aj Jednota dôchodcov Slovenska protestuje, počul som tu nejakého pána poslanca z OĽANO, že veď dôchodcovia sú radi. Čo to tu hovoríte? Oni sú šťastní, že sa pomáha mladým rodinám. No tak si vypočujte Jednotu dôchodcov Slovenska, predstaviteľov dôchodcov. Veď vám opľujú tvár, keď to tak poviem. Tak sú nahnevaní. Tak sú nahnevaní. A o tom zákone o mimoriadnej valorizácii dôchodkov budete, dámy a páni, rokovať, pretože sa musí po rozhodnutí ústavného, ústavnoprávneho výboru zaradiť do schôdze parlamentu.
Čiže je mi ľúto, že nechcete pomôcť ľuďom, ktorí tu budovali túto spoločnosť, v ktorej vy teraz žijete. Budovali tento štát. Kašlete na nich! 1,4 milióna ľudí! Že sa nehanbíte! Že sa nehanbíte!
No a poďme teda k tomu, že vy ste vlastne otočili tú tému, že už sa teda nebavíme o protiinflačných opatreniach, ale o tom, že kto tu je prorodinný a kto je neprorodinný. Tak som to teda pochopil. Debata je už len o mladých rodinách. Pán Matovič dokonca hovorí, že v minulosti bola páchaná genocída rodín! Počujete dobre. Genocída rodín. A vychádza len z jedného jediného údaju, ako sa zvyšovali prídavky na dieťa. Áno, zvyšovali sa naozaj o malé, nízke sumy, pretože detské prídavky sa tiež zvyšujú automaticky na základe životného minima a ako sa vyvíjalo životné minimum, tak sa vyvíjali aj tieto detské prídavky. Ale ak bývalé vlády podľa pána Matoviča páchali genocídu rodín na základe tohto jedného údaja, no tak pán Matovič a jeho vláda v tej genocíde pokračovali, pretože viete, o koľko stúpli prídavky v roku 2021? O 55 centov. A viete, o koľko v roku 2022? O 38 centov. Takže potom všetci – vrátane pána Matoviča – poďme pred nejaký medzinárodný tribunál, keď sme spáchali genocídu, pretože urobil presne to isté.
Teraz pán Matovič hovorí, že ide zvýšiť, ale až, opakujem, od 1. 1. 2023, nie teraz, teraz len o 4 eurá, ale od 1. 1. 2023 detské prídavky na 50 eur. A viete dobre, resp. možno ani neviete, že sa už dvakrát hlasovalo o zvýšení prídavkov na dieťa na 50 eur? Prvýkrát to bolo ešte na konci minulého volebného obdobia. A viete, čo sa tam stalo? (Ruch v sále.) Ja vám to musím teda ukázať. Ja vám to musím ukázať. Tu to máte. Na konci volebného obdobia sa hlasovalo o tom, aby bolo deťom zvýšené prídavky na 50 eur. A kto zablokoval vtedy parlament? Tu, najmä dámy a páni z OĽANO, pozrite sa, tu to máte, OĽANO poslanci boli jedni z tých, ktorí zablokovali schôdzu, vrátane pána Matoviča, ktorí zablokovali schôdzu o navýšení detských prídavkov na 50 eur, lebo vraj vtedy to bola predvolebná korupcia, ako hovoril pán Matovič. A teraz, keď to bude dávať vo volebnom roku, to je čo? Ale ja sa takto v prípade rodín a detských prídavkov baviť nebudem.
Druhýkrát ste mali šancu už priamo vy, vládni poslanci vrátane poslancov OĽANO, hlasovať o zvýšení detského prídavku na 50 eur, pretože opäť strana HLAS to navrhovala ešte v minulom roku. Ako ste hlasovali? Mám vám tu meno po mene čítať, vážení poslanci OĽANO? Všetci ste sa zdržali. Tak čo sa tu teraz tvárite, že práve teraz prišla doba na to, aby boli prídavky zvýšené na 50 eur.
No a už keď pán Matovič hovorí o tej genocíde, ktorá sa tu na rodinách mala udiať za bývalých vlád, no tak počúvajte dobre. Bývalé vlády zaviedli príspevok pri narodení prvého a druhého a tretieho dieťaťa. Je vo výške teraz 830 eur. Toto je genocída na rodinách?! Materská dávka sa zvýšila na úroveň čistej mzdy. Tá matka, keď ide na materskú, poberá ešte 34 týždňov čistú mzdu. Tridsaťštyri týždňov je dĺžka materskej dovolenky, keď to tak môžem nazvať, lebo dovolenka, v tomto prípade asi ženy by polemizovali so mnou, či to je dovolenka. Tridsaťštyri týždňov znamená, že je to jedna z najdlhších materských dovoleniek v Európskej únii. Toto je genocída na rodinách?!
Otcovia majú právo na materskú dovolenku vďaka rozhodnutiu bývalých vlád 28 týždňov.
Rodičovský príspevok sme zvýšili na 370 eur pre pracujúcich a 270 pre nepracujúcich. Toto je tá genocída na rodinách? Nič sa neurobilo?
Dali sme vlaky zadarmo pre študentov a žiakov, obedy zadarmo pre žiakov. Vy ste ich zrušili. Pre 450-tisíc ľudí ste zrušili obedy zadarmo. Zobrali ste im tie obedy. Zobrali! A keď chcete, aby som bol presný, tak dotácie na obedy. Ujalo sa to. Najprv všetci frflali, ujalo sa to a vy ste to zobrali.
Dávali sme príspevky na školy v prírode, lyžiarske kurzy, odrazu sa rozbehol aj cestovný ruch, boli šťastní všetci, hotelieri, riaditelia škôl, rodičia, že nemusia platiť. Toto je genocída na rodinách? Nebuďte smiešni!
Urobilo sa tu veľa. Áno, prídavok na dieťa sa zvyšoval iba na základe životného minima. Ale dvakrát ste aj vy mali možnosť ho zvýšiť na 50 eur. Taká je pravda. Taká je pravda.
No a chcem na záver, vidím tu Štefana, Štefan, ja naozaj, ja vás nebudem nazývať žiadnymi prívlastkami, máme korektné vzťahy aj s tebou, aj s Tomášom, a nebudem nazývať prívlastkami ani kolegov poslancov z Ľudovej strany Naše Slovensko, ale nehnevajte sa, nebláznite! Štefan, tu nejde o rodiny, tu ide o Igora Matoviča a pokračovanie jeho vlády. A vy ste politicky skúsení dosť na to, Štefan, aby ste vedeli, že je to o tom. Pretože ak by ste to nepodporili, len mu pomáhate a ak by ste to nepodporili teraz, stali by sa len dve dobré veci. Len dve dobré veci by sa stali. Prvá, že by tieto všetky dôležité veci, ako je daňový bonus, ako je prídavok na dieťa, sa rozoberali v normálnom legislatívnom procese, individuálne, po diskusii so všetkými, so samosprávami, s odborníkmi, podobne ako krúžkovné. Nič by sa nestalo. Od 1. 1. 2023, Štefan. Nič, nič by sa nestalo. A tu ti garantujem, že pokiaľ by to malo hlavu a pätu, tak by sme to aj my podporili.
A druhé, čo by sa ešte lepšie stalo, pokiaľ by ste to nepodporili, by bolo to, že by opäť vznikla taká kríza v tej koalícii, pretože ego Igora Matoviča je nebotyčné, donebavolajúce, že by možno mohla aj skončiť táto vláda. Možno by mohla skončiť aj táto vláda na konci dňa a to by bolo najlepšie riešenie pre Slovensko. Ale, bohužiaľ, kolegovia z ĽSNS a kolegovia okolo pána Tarabu a Štefana Kuffu, vy takto tejto vláde idete pomôcť. Taká je pravda. Vidíte? Bez toho, aby som mal na vás ako niektorí iní kolegovia z opozície nejaké osobné invektívy alebo niečo podobné, pretože sa už poznáme nejakú tú nedeľu. Hovorím, politicky tomu vy musíte rozumieť. A mne je to ľúto. Opakujem, nemuselo sa to riešiť takto na hulváta v skrátenom legislatívnom konaní a mohlo dôjsť k takej kríze, ktorá by možno znamenala aj predčasné voľby a nové, novú vládu, novú, normálnejšiu, profesionálnejšiu vládu. Toto by bol jediný dôsledok toho. A prijali by sa oveľa lepšie, sociálnejšie, sociálne opatrenia, pretože tu som vám vymenoval, koľko vecí sa urobili, urobilo pre rodinu. A to, Štefan, nemôžeš spochybniť ani ty. Vymenoval som to všetko, pretože som sa väčšine z tých vecí venoval. A vieš dobre, že sa sociálnym veciam venujem aj ja, by som bol posledný, ktorý by niečo proti rodinám teda mal.
Ale takto hodíte cez palubu dôchodcov, tretíkrát to opakujem, 1,4 milióna dôchodcov a takto hodíte cez palubu aj pracujúcich, najmä bezdetných pracujúcich. A preto keď už máte tie rokovania, prečo netlačíte, aby boli prijaté naše, náš pozmeňujúci návrh? Aby sa to rozšírilo o tých dôchodcov aspoň, aspoň teda o 1,4 milióna, nie aspoň, ale o 1,4 milióna ľudí, ktorí si to zaslúžia, a aby sa to rozšírilo o 1,6 milióna pracujúcich. To je tri milióny ľudí. Náklad celkový 600 miliónov jednorazový!
Toto vláda má, v štátnom rozpočte to je. Však vidíte, aké sú nadpríjmy oproti odhadom na tento rok. O toto nám, Štefan, ide. Aj o rodiny, ale o všetkých. O všetkých, pretože všetci trpia v tejto dobe zdražovania.
Takže takto som sa chcel prihovoriť aj k vám, opakujem, zvážte to ešte, dá sa to zrobiť lepšie a dá sa to rozšíriť o všetkých ľudí, ktorí túto pomoc potrebujú.
A teraz mi už dovoľte prečítať ten pozmeňujúci návrh, ktorý som už zdôvodnil na úvod rozpravy, teda môjho vystúpenia.
Môžte podľa mňa aj zastaviť čas, pán predseda, môžem čítať. Zastavený? Hej? Dobre. Tak. Toto bude asi najťažšia časť, toto. Stále neviem, prečo to v rokovacom poriadku neupravíme, že čítame to celé. By sme to možno mohli spoločne, opozícia, odhlasovať. Dobre, takže pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Erika Tomáša k vládnemu návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač č. 1028).
V súlade s ustanoveniami zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predkladám pozmeňujúci a doplňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
V predmetnom návrhu zákona navrhujem nasledovné zmeny a doplnenia:
1. V názve zákona sa za slovo „dieťaťa" dopĺňa čiarka a slová „o pomoci obyvateľom v čase hospodárskej a sociálnej núdze".
Radšej to prečítam ešte raz, aby ma niekto nenapadol.
1. V názve zákona sa za slovo „dieťaťa" dopĺňa čiarka a slová „o pomoci obyvateľom v čase hospodárskej a sociálnej núdze".
V súvislosti so zmenou názvu zákona sa primerane upraví znenie poznámok pod čiarou k odkazu 22b (čl. III 7. bod), odkaz 18 (čl. IV), odkaz 41a (čl. V ), odkaz 29e (čl. VI 1. bod), odkaz 10a (čl. VIII 2. bod), odkaz 6b v čl. IX a odkaz 104a v čl. X.
2. V čl. I sa v § 1 dopĺňajú odseky 3 a 4, ktoré znejú:
„(3) Tento zákon ďalej upravuje právne vzťahy pri poskytovaní finančnej pomoci určeným skupinám obyvateľstva v čase hospodárskej a sociálnej núdze. Takáto núdza nastáva, ak dochádza k nepredvídanému alebo nepredvídateľnému rastu životných nákladov, ktoré majú vážne dopady na všetky alebo na vybrané skupiny obyvateľstva.
(4) Cieľom úpravy právnych vzťahov uvedených v odseku 3 je prekonanie sociálnych dopadov nepredvídaného alebo nepredvídateľného rastu životných nákladov na zraniteľné domácnosti."
Tento bod nadobúda účinnosť 1. júla 2022, čo sa primerane premietne do článku o účinnosti.
3. V čl. I sa za § 1 vkladá nový § 2, ktorý znie:
㤠2
Účastníci právnych vzťahov pri pomoci v čase hospodárskej a sociálnej núdze
Účastníci právnych vzťahov pre realizáciu pomoci podľa § 15 až § 20 a § 15 sú:
a) fyzická osoba, ktorej zdaniteľný príjem v roku 2021 dosiahol aspoň 1 200 eur,
b) finančná správa."
Poznámka pod čiarou k odkazu 5 znie:
"5) Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov."
Nasledujúce odkazy a poznámky pod čiarou k týmto odkazom sa primerane prečíslujú.
Nasledujúce paragrafy sa primerane prečíslujú a vykonajú sa súvisiace legislatívno-technické úpravy (preznačenie vnútorných odkazov) v čl. I a rovnako sa preznačia aj paragrafy v znení poznámok pod čiarou v ďalších článkoch (čl. IV, čl. V, čl. VI).
Tento bod nadobúda účinnosť 1. júla 2022, čo sa primerane premietne do článku o účinnosti.
4. V čl. I sa za § 14 vkladajú nové § 15 až 20, ktoré znejú:
㤠15
Forma pomoci v čase hospodárskej a sociálnej núdze
Fyzickej osobe podľa § 2 písm. a) sa pomoc poskytuje formou peňažného príspevku vyplácaného hotovostne alebo bankovým prevodom na účet fyzickej osoby, ak o to fyzická osoba požiada v elektronickom formulári, ktorý na tento účel vytvorí a na svojom webovom sídle sprístupní finančná správa.
§ 16
Priznanie nároku na pomoc v čase hospodárskej a sociálnej núdze
Nárok na pomoc podľa tohto zákona vzniká fyzickej osobe podľa § 2 písm. a), ak jej celoročný príjem za rok 2021 nepresiahol 92,8-násobok sumy životného minima platného ku dňu účinnosti tohto zákona. Nárok vzniká na základe tohto zákona automaticky. Príslušný orgán o nároku nerozhoduje.
§ 17
Výška pomoci v čase hospodárskej a sociálnej núdze
Výška pomoci fyzickej osobe podľa § 2 písm. a) predstavuje 100 eur.
§ 18
Príslušnosť orgánu štátnej správy pre realizáciu pomoci v čase hospodárskej a sociálnej núdze
Pre výplatu pomoci fyzickej osobe podľa § 2 písm. a) je príslušným orgánom štátnej správy príslušný daňový úrad, ktorý pomoc vyplatí najneskôr 15. augusta 2022.
§ 19
Zhromažďovanie a spracovanie osobných údajov pre účely pomoci v čase hospodárskej a sociálnej núdze
Daňový úrad zhromažďuje a spracúva osobné údaje dotknutých fyzických osôb bez ich súhlasu v rozsahu potrebnom pre správne poskytnutie pomoci podľa tohto zákona.
§ 20
Vrátenie neoprávnene poskytnutej pomoci v čase hospodárskej a sociálnej núdze
(1) V prípade, ak daňový úrad zistí, že pomoc bola poskytnutá neoprávnene, písomne vyzve fyzickú osobu, ktorej bola poskytnutá neoprávnená pomoc, na jej vrátenie, prípadne vrátenie jej časti.
(2) Fyzická osoba uvedená v odseku 1 je povinná vrátiť príslušnému sumu neoprávnene poskytnutej pomoci do 90 dní od prevzatia výzvy alebo do 90 dní odo dňa, v ktorom sa výzva považuje za doručenú."
Poznámka pod čiarou k odkazu 8 znie:
"8) § 24 ods. 2 zákona č. 71/1967 o správnom konaní (správny poriadok)."
Tento bod nadobúda účinnosť 1. júla 2022, čo sa primerane premietne do článku o účinnosti.
Nasledujúce paragrafy sa prečíslujú.
5. V čl. I § 15 znie:
㤠15
Spoločné ustanovenia
(1) Oprávnená osoba sa môže do aplikácie prihlásiť aj na obecnom úrade.
(2) Pomoc v čase hospodárskej a sociálnej núdze poskytnutá podľa tohto zákona sa nepovažuje za príjem podľa osobitného predpisu."
Poznámka pod čiarou k odkazu 8 znie:
"8) Napríklad zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, zákon č. 417/2013 Z. z. o pomoci (pred tým som prečítal asi zbierky predpisov, tak Zbierky zákonov, aby ma niekto nechytil za slovo) o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, zákon č. 417/2013 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov."
Tento bod nadobúda účinnosť 1. júla 2022, čo sa primerane premietne do článku o účinnosti.
6. V čl. IV sa doterajší text označuje ako 1. bod a za 1. bod 1 sa vkladá nový 2. bod, ktorý znie:
„2. V celom texte zákona sa slová „13. dôchodok" vo všetkých tvaroch nahrádzajú slovami „13. dôchodok a 14. dôchodok" v príslušnom tvare."
Tento bod nadobúda účinnosť 1. júla 2022, čo sa primerane premietne do článku o účinnosti.
7. V čl. VI sa pred 1. bod vkladá nový 1. bod, ktorý znie:
„1. V § 18 ods. 3 písmeno n) znie: „13. dôchodok a 14. dôchodok"."
Nasledujúci bod sa primerane prečísluje.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. júla 2022, čo sa primerane premietne do článku o účinnosti.
8. Za čl. X sa vkladá nový čl. XI, ktorý znie:
„Čl. XI
Zákon č. 296/2020 o 13. dôchodku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 171/2022 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
„1. V celom texte zákona vrátane prílohy sa slová „13. dôchodok" vo všetkých tvaroch nahrádzajú slovami „13. dôchodok a 14. dôchodok" v príslušnom tvare s výnimkou § 6 ods. 1, § 11 a § 12.
2. V § 6 ods. 1 sa dopĺňa veta, ktorá znie: „14. dôchodok sa vyplatí poberateľovi dôchodku v deň splatnosti dôchodku podľa § 2 v novembri 2022."
3. V § 11 sa dopĺňa odsek 5, ktorý znie:
„(5) Nárok na 14. dôchodok vzniká len v roku 2022."."
Nasledujúci článok sa primerane prečísluje.
Tento bod nadobúda účinnosť 1. júla 2022, čo sa primerane premietne do článku o účinnosti .
9. Za čl. X. sa vkladá nový čl. XI, ktorý znie:
„Čl. XI
Zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 551/2003 Z. z., zákona č. 600/2003 Z. z., zákona č. 5/2004 Z. z., zákona č. 43/2004 Z. z., zákona č. 186/2004 Z. z., zákona č. 365/2004 Z. z., zákona č. 391/2004 Z. z., zákona č. 439/2004 Z. z., zákona č. 523/2004 Z. z., zákona č. 721/2004 Z. z., zákona č. 82/2005 Z. z., zákona č. 244/2005 Z. z., zákona č. 351/2005 Z. z., zákona č. 534/2005 Z. z., zákona č. 584/2005 Z. z., zákona č. 310/2006 Z. z., zákona č. 460/2006 Z. z., zákona č. 529/2006 Z. z., zákona č. 566/2006 Z. z., zákona č. 592/2006 Z. z., zákona č. 677/2006 Z. z., zákona č. 274/2007 Z. z., zákona č. 519/2007 Z. z., zákona č. 555/2007 Z. z., zákona č. 659/2007 Z. z., zákona č. 204/2008 Z. z., zákona č. 434/2008 Z. z., zákona č. 449/2008 Z. z., zákona č. 599/2008 Z. z., zákona č. 108/2009 Z. z., zákona č. 192/2009 Z. z., zákona č. 200/2009 Z. z., zákona č. 285/2009 Z. z., zákona č. 571/2009 Z. z., zákona č. 572/2009 z. z., zákona č. 52/2010 Z. z., zákona č. 151/2010 Z. z., zákona č. 403/2010 Z. z., zákona č. 543/2010 Z. z., zákona č. 125/2011 Z. z., zákona č. 223/2011 Z. z., zákona č. 250/2011 Z. z., zákona č. 334/2011 Z. z., zákona č. 348/2011 Z. z., zákona č. 521/2011 Z. z., zákona č. 69/2012 Z. z., zákona č. 252/2012 Z. z., zákona č. 413/2012 Z. z., zákona č. 96/2013 Z. z., zákona č. 338/2013 Z. z., zákona č. 352/2013 Z. z., zákona č. 183/2014 Z. z., zákona č. 195/2014 Z. z., zákona č. 204/2014 Z. z., zákona č. 298/2014 Z. z., zákona č. 25/2015 Z. z., zákona č. 32/2015 Z. z., zákona č. 61/2015 Z. z., zákona č. 77/2015 Z. z., zákona č. 87/2015 Z. z., zákona č. 112/2015 Z. z., zákona č. 140/2015 Z. z., zákona č. 176/2015 Z. z., zákona č. 336/2015 Z. z., zákona č. 378/2015 Z. z., zákona 407/2015 Z. z, zákona č. 440/2015 Z. z. a zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 285/2016 Z. z., zákona č. 310/2016 Z. z., zákona č. 355/2016 Z. z., zákona č. 2/2017 Z. z., zákona č. 85/2017 Z. z., zákona č. 184/2017 Z. z., zákona č. 264/2017 Z. z., zákona č. 266/2017 Z. z., zákona č. 279/2017 Z. z., zákona č. 63/2018 Z. z., zákona č. 87/2018 Z. z., zákona č. 177/2018 Z. z., zákona č. 191/2018 Z. z., zákona č. 282/2018 Z. z., zákona č. 282/2018 Z. z., zákona č. 314/2018 Z. z., zákona č. 317/2018 Z. z., zákona č. 366/2018 Z. z., zákona č. 368/2018 Z. z., zákona č. 35/2019 Z. z., zákona č. 105/2019 Z. z., zákona č. 221/2019 Z. z., zákona č. 225/2019 Z. z., zákona č. 231/2019 Z. z., zákona č. 321/2019 Z. z., zákona č. 381/2019 Z. z., zákona č. 382/2019 Z. z., zákona č. 385/2019 Z. z., zákona č. 390/2019 Z. z., zákona č. 393/2019 Z. z., zákona č. 466/2019 Z. z., zákona č. 467/2019 Z. z., zákona č. 46/2020 Z. z., zákona č. 63/2020 Z. z., zákona č. 66/2020 Z. z., zákona č. 68/2020 Z. z., zákona č. 95/2020 Z. z., zákona č. 125/2020 Z. z., zákona č. 127/2020 Z. z., zákona č. 157/2020 Z. z., zákona č. 198/2020 Z. z., zákona č. 258/2020 Z. z., zákona č. 275/2020 Z. z., zákona č. 296/2020 Z. z., zákona č. 330/2020 Z. z., zákona č. 365/2020 Z. z., zákona č. 372/2020 Z. z., zákona č. 388/2020 Z. z., zákona č. 426/2020 Z. z., zákona č. 126/2021 Z. z., zákona č. 130/2021 Z. z., zákona č. 215/2021 Z. z., zákona č. 265/2021 Z. z., zákona č. 283/2021 Z. z., zákona č. 355/2021 Z. z., zákona č. 397/2021 Z. z., zákona č. 412/2021 Z. z., zákona č. 431/2021 Z. z., zákona č. 454/2021 Z. z. a zákona č. 92/2022 Z. z. a zákona č. 125/2022 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
V celom texte zákona sa slová „13. dôchodok" vo všetkých tvaroch nahrádzajú slovami „13. dôchodok a 14. dôchodok" v príslušnom tvare."
Tento bod nadobúda účinnosť 1. júla 2022, čo sa primerane premietne do článku o účinnosti.
Nasledujúci článok sa primerane prečísluje.
Neuveríte, skončil som.
Myslím, že len preto, že som opozičný mi nikto nepodal pohár vody. Pán spravodajca, som čakal. (Reakcia spravodajcu.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Strašne dobre vám to išlo.

Tomáš, Erik, poslanec NR SR
Ďakujem, ďakujem. Toto musíme zmeniť, pán predseda, toto. (Povedané s pobavením.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.5.2022 o 17:23 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:00

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán kolega, škoda, že tie návrhy, ktoré ste tu čítali, ste nepredkladali tých dvanásť rokov, lebo mali ste tú možnosť a neurobili ste to. A podporiť rodiny s deťmi – otcov, matky – do osemnásť rokov je našou povinnosťou, pretože viete, že bez rodín s deťmi nemá táto spoločnosť žiadnu budúcnosť a zanikne. To prerokovanie tejto prorodinnej a revolučnej, revolučného návrhu znamená také výrazné zvýšenie sociálnej podpory rodín, ktoré tu od vzniku Slovenskej republiky nebolo, a konkrétny efekt toho nášho rozhodovania dnes môžu pocítiť už rodiny teraz, tento rok v júli. A od nás ako od našich, od zástupcov, ktorých volili, očakávajú takú základnú vec, ako je empatia, veľkorysosť, podpora, žičlivosť, aby to bolo schválené. Neviem, či chodíte aj medzi ľudí, ale keď ste sa tento víkend rozprávali s niektorými rodinami, tak určite vám každý povedal, aby ste to podporili.
A v parlamente okrem rečí rozhodujeme skutkami, takže verím, že vaším skutkom bude hlasovanie za tento návrh. A možno na záver už iba také želanie, že nech Pán Boh požehná túto krajinu deťmi, lebo bez nej naša spoločnosť nemá budúcnosť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 18:00 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:01

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Tomáš, chcel som reagovať aj na tie veci, ktoré ste spomínali na začiatku ohľadne tej našej podpory a vy ste to rozoberali, že ak by sme to nepodporili, čo by sa stalo a tak ďalej, ale na to asi nebudem mať čas reagovať, tak to potom v rozprave poviem. Ale skôr mám otázky k vášmu pozmeňujúcemu návrhu, pretože nie je mi to úplne jasné, že čo vlastne vy navrhujete, lebo vy tam píšete o hospodárskej a sociálnej núdzi, ale nejak mi tam chýba nejaká definícia alebo kto a kedy vlastne tú núdzu má vyhlásiť. Tiež mi to najprv pripadalo, že to má byť nejaká opakovaná pomoc, vždy, keď tá núdza príde, ale potom tam píšete len do 15. 8. tohto roku, že či to je teda jednorazová.
Takisto mi nie je jasné, lebo táto vláda tiež navrhuje jednorazové vyplatenie 100 eur na prídavku, že prečo tam teda dávate 100 eur vlastne dvakrát aj týmto ľuďom, že tam chýba možno nejaké vylúčenie. Tiež nie som úplne, nie som úplne zástanca toho, aby sme našli nejakú hranicu, pri ktorej niekto dostane nejaký príspevok a už od tej hranice nedostane, vy tam navrhujete ten 92,8-násobok životného minima, čo je zhruba 1 685 eur, čiže máte 1 685 eur príjem, dostanete a už máte euro naviac, nedostanete. Ja som skôr zástanca takého postupného vyklesávania, aby ste tak zrazu skokovito nepotrestali niekoho len preto, že zarába o 1 euro viacej, ako ste to stanovili tou hranicou.
Á... no vlastne toto sú také hlavné otázky, by som bol rád, keby ste mi na to odpovedali, lebo nie som, ja akože podporujem ten návrh, ktorý ste, tú myšlienku toho, čo navrhujete, ale nie je mi to technicky úplne jasné, že čo vlastne navrhujete, ako to chcete spraviť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 18:01 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:03

Jana Majorová Garstková

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:05

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Erik Tomáš, nerozumiem tomu, že prečo si nás označil, stranu ŽIVOT, za to, že my hlasovaním za tento návrh zákona sme vlastne proti pádu vlády. Ja by som bol rád, keby si mi vysvetlil technicky a legislatívne, že keď my nezahlasujeme za tento návrh zákona, by som rád, vážne rád vedel, že jak tá vláda teraz padne ako pri tomto hlasovaní. Že keď sa hlasuje proste o vládnych návrhoch zákona, hoc je to aj z dielne ministra financií, rád by som fakt vedel, keby aj ten zákon nedostal podporu, ako padne vláda? Toto je normálne nonsens, ty si sa chytil už ku Mazurekovi a už ste normálne ruka v ruke tu idete.
Ďalšia tvoja výtka, podpora dôchodcov, hej, a nemôžeme podporovať rodiny, lebo sú tu aj dôchodcovia, sú tu aj pracujúci ľudia, ktorí nemajú rodiny, ktorí nemajú deti. No keby si chcel vedieť, minulý týždeň ste dávali návrh zákona o trinástom, štrnástom dôchodku, my sme vám hlasovali zaňho, za ten návrh zákona. Čo ty nám tu vykrikuješ teraz, že my nepodporujeme dôchodcov, chceš povedať? Za to, že teraz je tu návrh zákona o podpore rodinám? Však to je, to sa nedá počúvať ani.
Tá pomoc na rodinných prídavkoch, lebo toto sa tu vždy omieľa, tak v roku, z roku 2020 na 2021, alebo ´21 na ´22 to bolo 0,38 eura, 38 centov. Vieš, čo sme si my povrávali, čo máme deti? Super, kúpim si jednu plienku naviac mesačne. To je, to je pomoc na rodinných prídavkoch. A ty tu kritizuješ, keď dneska máme 25,88, že to má vzrásť, kritizuješ, že má vzrásť daňový bonus. No ja keď som sa rozprával s pracujúcimi rodičmi, každý túto vec pochváli, keď poviem mu, že proste dostane daňový bonus, a to sa vzťahuje na pracujúcich, tak každý povie: Fúha, super, však to je dobrá podpora.
Vy ste sa ocitli v slepej uličke spolu aj s Mazurekom, neviete z toho vycúvať, tak tu teraz proste trepete rozprávky, že kto zahlasuje za ten návrh zákona, že nepodporuje pád vlády. Rozprávkari!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 18:05 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video