Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.11.2015 o 14:31 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.11.2015 11:21 - 11:21 hod.

Jozef Mikloško
Prepáčte, nevšimli ste si ma. Vážení kolegovia, srdečne vás pozývame dnes o dvanásť pätnásť do miestnosti č. 183, kde bude jubilejné 75. modlenie poslancov Národnej rady. Poznamenávam, že budúci týždeň je Európsky parlament v Bruseli, organizuje európske takéto modlitebné dni poslancov, kde bude tristo delegátov včítane nášho reprezentanta.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2015 18:02 - 18:04 hod.

Jozef Mikloško Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predseda parlamentu, no, pár slov k vám, až ma budete počúvať. Ja tiež mi ide Lojzo Hlina niekedy na nervy, aj mi išiel v minulosti a teraz sa to, myslím, troška zlepšilo, len fakt, že odvtedy som omnoho viac na jeho strane, keď ho dvakrát zmlátili ako psa. Prvýkrát som, to bolo všetko v poriadku podľa pána ministra, druhýkrát to bolo nedávno, videli ste. Pán minister v interpelácii, zajtra sa k nej vrátim, povedal, že to zmastenie, to, ten jeho protest nebol trestným činom, že to zmastenie rozhodol ten náčelník tých piatich ľudí, že tam pobehovali a jeho, náčelník ich povedal, že to bolo v poriadku teda. Nehovoril, že, minister povedal o tom. Čiže, poslanca sa nebije, to je moja zásada, a keď sme sa tak rýchlo vzdali všetkých imunít, tak potom je toto dôsledok, že proste môžeme hocikedy zbiť. To je moja prvá poznámka.
Druhá, je fakt, že za chvíľu končíme mandát a ja som na poslaneckom prieskume raz v živote bol, to náhodne na nejakom slovenskom ústave pre zahraničných Slovákov. Odvtedy sa pchám všelikde a nikto ma neberie a nikto ho nechce, no úplne, som tisíckrát navrhoval, že chceme ísť na poslanecký prieskum, nikdy sa to neodsúhlasilo, tak je to takto.
Menenie jedného zákona iným, to je veľmi dobré, že to teraz dávame, ale koľkokrát sme to urobili. Alebo dať pozmeňovák ako posledný pri DPH, aby už nikto nemohol k tomu diskutovať. Alebo dáme zákon a potom dáme tristo pozmeňovákov, napríklad pri odpadoch, čiže to boli všetko veci, ktoré bodaj by sa týmto vyriešili. A tak isto sa mi zdá, že je múdre, že päť minút dávame na odpoveď aj premiérovi, premiér doteraz vždy využil 15 minút a už ten druhý nemal šancu.
No, čiže niektoré veci tam veľmi pozitívne, som za ne, ale proste "odtál potál", a teda verím, že v budúcom volebnom období to bude ináč ako v tomto.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 20.11.2015 13:48 - 13:50 hod.

Jozef Mikloško Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani predsedajúca, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som z poverenia gestorského Výboru Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny uviedol spoločnú správu výborov o prerokovaní návrhu skupiny poslancov Národnej rady na vydanie zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, tlač 1760. Uvedený návrh zákona bol uznesením Národnej rady pridelený na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet, výboru pre kultúru a médiá a výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny ako gestorskému výboru. Uvedené výbory vládny návrh zákona prerokovali v určenej lehote. Výbor pre financie a rozpočet a výbor pre kultúru a médiá k návrhu neprijali uznesenie. Ústavnoprávny výbor a výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny zhodne odporučili návrh zákona schváliť bez pripomienok. Gestorský výbor nedostal žiadne stanovisko od poslancov týchto výborov, ktorým návrh zákona nebol pridelený na prerokovanie. V spoločnej správe sa teda nenachádzajú žiadne pozmeňujúce alebo doplňujúce návrhy .
Gestorský výbor odporúča Národnej rade poslanecký návrh zákona schváliť. Spoločná správa výborov bola schválená uznesením gestorského výboru z 10. novembra 2015 č. 208.
Vážená pani predsedajúca, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.11.2015 13:11 - 13:13 hod.

Jozef Mikloško Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja som, samozrejme, tiež za tento zákon, aj za tento pozmeňovák, len pripomínam, že naši poslanci, Zajac a myslím aj Hudacký, už dvakrát takéto niečo dali, vtedy to bolo zhodené zo stola, podobné to bolo. A vtedy pán poslanec Kolesík vystúpil, myslím, v 30-minútovom prejave, kde teda povedal veľmi prejav fundovaný, ktorý mu niekto z týchto kruhov automobilových isto pripravil, čo neni žiadny hriech, no len tam mohol tiež navrhnúť takýto pozmeňovák a možná by to tiež vylepšilo aj ten predchádzajúci návrh, no. Minule, keď toto sme čítali niekde tuná, že to bude, tak niekto navrhol múdro, že teraz by niekto z opozičníkov mohol zobrať ten istý prejav, čo hovoril pán Kolesík vtedy, keď ako kritiku, jako kritiku vážnu. Tak teraz ten pán, prejav pána Kolesíka stál, bol, tuším, sedem minút a zaujímavé, že naraz už nemá tie argumenty, ktoré mal predtým k tým opozičným návrhom. Ale to je len taká jízlivá poznámočka.
Samozrejme, všecko je dneska v elektronike. Čiže tak, ako voľakedy sa muselo snáď stáčať, robiť všeličo, tak to sa, dávno už nemusia, keby ich výrobcovia tam dali k tým počítačovým mikroprocesorovým programom ešte niečo také, že kontrolovať a nemožno stáčať a kontrolovať presne a hlásiť všetky, atď., čiže by sa dalo určite podstatne lepšie pripraviť. Ale som za tento zákon, ale dovolil som si toto povedať pánovi poslancovi Kolesíkovi.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

19.11.2015 14:49 - 14:52 hod.

Jozef Mikloško Zobrazit prepis
Vy vždy odpoviete proste korektne a dobre. Oceňujem, že dávate na kultúru dosť, 700-tisíc na kultúrny svet v zahraničí, na audiovíziu 5 mil., 700, áno, potom na fond rozvoja umenia desať, osobný a tak ďalej, päť. Fakt, že sa mi zdá, že začína byť v tom poriadok. Aj keď som si v rozpočte dovolil povedať, že bolo by dobré, keby to anjeli rozdeľovali, nie konkrétni ľudia, lebo a tak ďalej, ale to je už iná téma.
Ja keď som mal na starosti federálne médiá, tak tiež dostali balík a večne aj STV a ČSTV protestovalo, ČTV, že teda ten transfer dole ide jako pomaly, alebo nie tak, jak by mal. A to v podstate troška aj ostáva teraz, no. Ja som o tom hovoril aj s riaditeľom Mikom pred pár dňami. On, tiež som ho prosil o porozumenie, aby proste na to nezabudol. Sľúbil, už to, nemôžem mu to, ale nemali by sa tie zmeny do tej zmluvy, ktorú ste hovorili, medzi ministerstvom kultúry a RTVS dať, nejaká poznámka, čo sa týka tejto subsidiarity, prípadne aj čo sa týka koncesný poplatkov, lebo Košičania platia koncesné poplatky, ale to všetko ide do centrály. Čiže keby niečo tam už ostalo, by v podstate asi nebolo zlé.
Takže otázka je, čo sa týka tej prípravy zmluvy, či by sa to tam nedalo dať. Iná možnosť je zmeniť zákon, ale to už si necháme až na ďalšie volebné obdobie, prípadne. Ale, samozrejme, na regióny nemôžme zabúdať. Košičania a Bystričania si to zaslúžia aj v rozhlase, aj v televízii.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

19.11.2015 14:29 - 14:34 hod.

Jozef Mikloško Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem, pán minister, za pozitívnu odpoveď a dúfam, že to naozaj tak je, aj keď moje diskusie, najmä so seniormi, lebo aj my sme Združenie kresťanských seniorov, vyplývajú, že to je trocha ináč. No človek dôjde ráno na krv, čaká hodiny, objedná sa na presný čas, čaká na hodiny, objednajú desiatich na ten istý čas, napríklad. Poplatky sa už neberú, ale ešte niekde sa platia. Teda toto vám teraz momentálne nepoviem, že kde, ale môžem vám to povedať.
Ja včera som mal diskusiu napríklad na internete, pán Dušan Mihálik mi píše, očná lekárka v Dubnici berie len na poradové čísla. Obvodný lekár poslal tohto pána na vyšetrenie očného pozadia, prišiel s výmenným lístkom do prázdnej čakárne, lekárka mu povedala: "A máte číselko?" "Nemám." "Choďte domov, príďte s číselkom ráno." Na druhý deň príde, o ôsmej sú všetky číselká minuté, tak môže ísť na tretí deň a tak ďalej.
Dušan Durík mi píše, toto všetko sa deje vo všetkých ambulanciách v Topoľčanoch. O piatej hodine dôjdete v daždi, o siedmej vás sestra berie, ale povie: "Len pätnásti. Príďte zajtra, dovidenia."
V Dubnici hovoria: "Čo chcete? Ste starí, s vašimi bolesťami sa nedá nič robiť." Bohužiaľ, je to pravda, ale proste to, takto to nemôžme hovoriť. Keď som sa pýtal, aká je to pani lekárka, povedal mi tento pán Dušan Michalík, že je to MUDr. Eva Michalová, ulica Továrenská, Dubnica nad Váhom. No, čiže je čo zlepšovať. Najmä ide o to, aby ľudia vedeli, že kedy tam môžu prísť, aby ich tam nečakalo 20, sestrička vyjde, všetci sa nahrnú, niekto zoberie, niekto nezoberie, čakajú, čakajú, starúškovia majú čas, ale aj penzia ide aj vtedy, (povedané so smiechom) ale zase neni to humánne, keď v preplnených chodbách v čakárňach veľa ľudí čaká a je ich tam objednaných na jeden čas veľmi mnoho. No, čiže berte to ako konštruktívne, aby ľudia počuli, že to chcete nejako logisticky ináč zmeniť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.11.2015 16:41 - 16:42 hod.

Jozef Mikloško Zobrazit prepis
Prepáčte, prepáčte, ja ho tu mám, ale nechcel som s ním začať, no.
Navrhujem v zmysle, a to:
1. Doplniť uznesením č. 2 spoločnej správy k bodu B po b) nasledovné:
„Prehodnotiť účasť orgánov štátnej správy SR v medzinárodných organizáciách s cieľom zhodnotenia efektivity ich členstva.“
To zdôvodnenie som vlastne povedal.
2. Doplniť uznesením č. 2 spoločnej správy k bodu B po c) nasledovné:
„Vyčleniť 20 % finančných prostriedkov na podporu rozvoja a tvorby v regionálnych štúdiách RTVS v Banskej Bystrici a Košiciach v rámci rozpočtu Ministerstva kultúry SR v programe 08S03 Podpora vysielania a tvorby niektorých programov verejnoprávnej inštitúcie – Rozhlasu a televízie Slovenska.“
Tak ďakujem za porozumenie, že som na to ešte si spomenul.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.11.2015 16:24 - 16:40 hod.

Jozef Mikloško Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda parlamentu, vážený pán minister, podpredseda vlády, vážený pán spravodajca, vážení kolegovia, kolegyne, tu sa hovorilo, že pán profesor Huba má taký zdravý hnev a správny, ja som iba prejavil iba docentský hnev (povedané so smiechom), ale už tituly nepoužívam, lebo každé písmeno stojí na hrobe asi 50 euro, najmä tie zlaté, takže už som to mal tak potom...
Ja by som si dovolil vystúpiť k ľudským právam a k zahraničiu, k týmto dvom kapitolám. Som aj v takom výbore a aj teda mám k tomu nejakým spôsobom blízko. No... Keď pán minister financií aj podpredseda vlády povedal nedávno, že 2018 bude vyrovnaný rozpočet. Na toto už čakáme ešte od čias porevolučných. Ja myslím, že to by sa ešte aj na 2017 dalo zariadiť, keby sa všetky peniaze z verejných obstarávaní, ktoré kde-tade tečú, z eurofondov, zo štátnych zákaziek atď. stopli, tak máme nie vyrovnaný, ale prebytkový rozpočet, čo by bolo fantastické. V budúcnosti to už dúfam, že bude.
Ja som nedávno bol v Chorvátsku, toto s tým nesúvisí, ale po 10-12 rokoch a naraz som videl tie autostrády, ktoré tam u nich vybudovali bez eurofondov, bez demolovania krajiny a tak ďalej. Všade sa dostanete autostrádou cez tunely, cez veľké viadukty. A teda neviem, prečo my to nevieme dokázať. Nedávno sme otvárali 9 km niekde na rovine a bola z toho veľká sláva. No ale to je už trošku mimo súťaž.
K prvému bodu by som teda povedal to, čo som tu nedávno mal aj otázku, a prepáčte mi, že si dovolím túto úlohu dať aj na tento rok. V roku 2014 sa vypracoval taký materiál, že komplexné hodnotenie našej účasti v medzinárodných organizáciách. Sme v mnohých, skutočne až v príliš mnohých a dávame na to nemalé peniaze. Ja si myslím, ročne, každý rok asi 40 až 50 mil. eur a sú v tom niekedy aj dobrovoľné príspevky. Tak ja som takú úlohu dal štátnemu rozpočtu minulý rok. Tá sa podľa mojej skvelej mienky nesplnila, tak si ju dovolím zopakovať v pozmeňujúcom návrhu aj teraz. Pokiaľ som ja zisťoval, tak veľa z týchto peňazí ide na réžiu tých organizácií. Mnohé majú veľmi nízku alebo nulovú návratnosť. A teda to, že by sme v niektorých prehodnotili naše členstvo. Je ich asi 130, organizácií, kde teda ministerstvo zahraničia, ale aj mnohé iné ministerstva majú svoju účasť, a teda tam platia napriek tomu, že ich ani žiadne vládne uznesenie neviaže k tomu. Ja som teda vlani spomenul, možnože už to neni aktuálne, ale tentokrát nebola príloha s tými organizáciami, ale Medzinárodná organizácia frankofónie, Nadácia pre Európu a Áziu, Organizácia pre rodovú rovnosť a posilnenia postavenia žien, Medzinárodný úrad pre morské dno, to je niekoľko takých. Ale veľa je takých, kde naozaj iba platíme a moc z toho nemáme a málo na tom participujeme.
Ja som minulý rok si pozeral tie ministerstvá okrem zahraničia, ktoré platí najviac. Každé ministerstvo má 5, 10, 20 mil. platby do rôznych organizácií. Hovorím znova aj o dobrovoľných. Mám tu celý ten zoznam, nebudem to čítať. Samozrejme, aj Medzinárodný vyšehradský fond je tam, to sú 2 mil., OSN - mierové operácie 6 mil., výstavba nového sídla NATO 2,7 mil. v Bruseli od roku 2008 až do roku 2017. Teraz máme aj niečo na presťahovanie sídla NATO v Bruseli, pravdepodobne to už bude hotové, naši tam tiež pôjdu a tak ďalej. Čiže tých peňazí je veľa, a teda v závere prečítam môj návrh na uznesenie k tomuto.
Ešte chcem upozorniť tiež na maličkú chybičku, ktorá tam je. Že napríklad v tomto roku ministerstvo zahraničia riešilo to zníženie peňazí na medzinárodné organizácie tak, že mínus 17,2 mil. previedlo ministerstvo financií do rozpočtu VPS. Už som to tu hovoril, aj pán minister mi odpovedal aj vysvetľoval, že vlastne v čase, keď budeme predsedníckou krajinou, sa odhlasovať z týchto organizácií by sa mohlo chápať všelijako. Ale teda navrhujem túto úlohu zopakovať na tento rok. A potom niekedy v budúcom 2017-18 proste naozaj to trošku prehodnotiť, prevetrať.
Tá chybička bola v tom, že na strane 1 tamtoho rozpočtu sa hovorí, že 19,4 mil. ide do rozpočtu VPS a v tabuľke sa hovorí iba o mínus 17,2 mil. do VPS. O tom tu bola stále reč, že ide o mínus 17,2 mil., s ktorým sa VPS uspokojilo, zobralo to ministerstvu, ministerstvo je na tom lepšie a VPS je na tom horšie. Ale teda nič sa vlastne neudialo. Čiže to je taký prvý bod môj, ktorý som si dovolil povedať.
Druhý bod je, týka sa to vlastne televízie. Tento rok RTVS dostáva 26,6 mil. Bežný transfer je o mínus dva milióny menší ako v roku 2014. A kapitálový transfer je o 3 mil., je 3 mil. a je znížený oproti 2015 o mínus 2 mil. Tak moja poznámka súvisí s tým, že vlastne peniaze do tých 26 mil. dostane ústredie RTVS tuná v Bratislave a vlastne regionálne štúdia RTVS v Banskej Bystrici a v Košiciach potom závisia od rozhodnutia toho ústredia, že či a koľko im dajú, no. Môj návrh je, aby sa im vyčlenil, naozaj navrhujem 20 % finančných prostriedkov na to, aby mohli robiť a podporovať najmä tvorby v týchto regionálnych štúdiách. To ešte potom vlastne prečítam.
Tretia poznámka je - a budú len štyri - tretia poznámka sa týka ľudských práv. Tak tam je jeden základný rozpor, o ktorom všetci členovia vlády vedia, ale vlastne nič sa s tým nedeje, že celá kompetencia bola posunutá na ministerstvo spravodlivosti – ľudských práv –, čo je aj správne. Ale oni dostanú len 116,4 mil. na svoje aktivity v tomto zmysle, na organizáciu seminárov, konferencií, činnosť rady vlády na tému ľudské práva a tak ďalej. Čiže 116 dostali miliónov, 116-tisíc, pardon, no a na ministerstve zahraničia, kde už tá žiadna kompetencia nie je, dostali 769 500 eur, ktoré sú najmä na presadzovanie a podporu ochrany ľudských práv a slobôd a predchádzaniu všetkých foriem diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, homofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. Tak to sa mi zdá tiež troška nevyvážené, lebo teda iste treba bojovať proti diskriminácii a proti netolerancii voči iným typom ľudí alebo organizácií, ale zase mne sa zdá, že celkom sa tam zabúda na veci ako napríklad seniori, ľudské práva seniorov, ľudské práva detí, mládeže, rodiny. A teda keď sa takto definuje v tej kapitole, tak sa mi to zdá každoročne rovnaké. A mám tu aj zoznam vlastne napríklad, čo vlani dalo ministerstvo zahraničia. Bolo tu tiež presne to isté, 769 500 a skutočne pre tú rodinu, deti, mládež, seniori tam temer nič nie je. Temer nič. A je tam tých dotácií celkom 47. Aj veľké 45-tisíc, 50-tisíc, 42-tisíc, mám ich tu napísané, nechcem ich spomínať, ale iste boli toho roku veľmi podobné.
A teda môj návrh je taký, ale to nedávam do uznesenia, lebo to je predsa len troška lokálne, že dobre, nech tohoročnú dotáciu poslednýkrát rozpracuje ešte ministerstvo zahraničia a komisia alebo úrad, ktorý tam je, ale potom nech to naozaj už posunú všetko aj s peniazmi na ministerstvo spravodlivosti. A môj prst hore je v tom, že by v tej komisii, ktorá to bude odsúhlasovať, tých 769-tisíc, by mal byť aj niekto podstatný z ministerstva spravodlivosti a mal by to nejakým spôsobom aj on vidieť a odsúhlasiť. No a, samozrejme, tiež si myslím, že náš výbor pre ľudské práva, ktoré sa s takýmto vecami zaoberá, aj keď ide celkovo o drobáky, tak tiež by mal dostať na vedomie to rozhodnutie ministerstva zahraničia, čo sa týka rozdeľovania 769-tisíc eur.
Moja skúsenosť nie je moc dobrá. Napríklad pri príprave tej stratégie v prospech ľudských práv, ktorá sa pripravovala tri roky a skutočne rozľútostila Slovensko. A ja za kresťanské organizácie musím povedať, že tam sa z nich málo presadilo. Prakticky všetci aktivisti boli vysánkovaní z tých jednotlivých výborov a proste celá tá debata a stratégia sa stala vlastne jednou hlavnou témou. To sme aj teraz videli, keď ich komisia alebo výbor, jak sa to volá, LGBTI, naraz pripravil svoju stratégiu, ktorú poslal všetkým ministerstvám, svojím spôsobom, svojou terminológiou a zároveň rozkladá úlohy na všetko školstvo a tak ďalej. A bolo zaujímavé stanovisko ministerstva školstva, za ktoré mu ďakujem, a takisto aj ministerstvá sociálnych vecí a iných ministerstiev, ktorým sa to zdalo tiež nekompetentné alebo, nechcem tak povedať, nepatričné, keď naraz jeden výbor z rady vlády naraz úkoluje celé Slovensko, čo sa týka svojich záležitostí.
Štvrtým bodom môjho by bolo vlastne len nejaké krátke poznámky ešte k rozpočtu. Kultúra a reprezentácia v zahraničí. Predtým by som ešte mal vlastne pochváliť ministerstvo kultúry k tomu, že, to som ešte zabudol povedať, že naozaj ono dalo 700-tisíc na podporu kultúrnych aktivít v zahraničí. Ale to sú na podporu našich organizácií, ktoré idú do zahraničia. Čiže to sú neni slovenské inštitúty, ktorým sa vráti.
Ďalej ministerstvo kultúry má zaujímavý Fond na rozvoj umenia, 10 mil., to je tiež veľmi dobré. A takisto má, má tzv. fond na osobné príspevky, zrejme štipendiá, nejaké 5 mil., čo je tiež dobré. Len vieme veľmi dobre to, že na audiovizuálne záležitosti má 4 mil. Vieme veľmi dobre, že všetko tuto závisí od kamarátšágov s tými komisiami, máš tam, nemáš tam a tak ďalej, tlačenky všelijaké. Čiže ja by som odporučil ministrovi kultúry, keby to naozaj nechal rozdeľovať anjelom nebeským, ktorí by to spravodlivo rozdelili, lebo ináč sa dostať k dotáciám určite ako spisovatelia, umelci, maliari, sochári a neviem kto všetko. Vždy je to naozaj len vec známostí, kontaktov, telefonátov a tak ďalej a tak ďalej. Bohužiaľ, je to tak. Ale to nie je len v kultúre, to je, bohužiaľ, všade tak, ale to je chyba Slovenska, na ktorú raz doplatí.
Dobre. Ešte chcem povedať teda k tomu, že vlastne v rozpočte je na osem slovenských inštitútov, čo sú vlajkové lode slovenskej kultúry, je len 242-tisíc. Čiže vlastne na každý inštitút, to znamená Washington, Paríž, Rím a tak ďalej. Pri jednom som bol veľmi blízko, naozaj vtedy sme mali podstatne väčší rozpočet a mali sme desiatky akcií. Nechcem hovoriť, že sto alebo bol rok, keď sme mali sto akcií v Ríme, tak dalo sa 242-tisíc pre osem inštitútov. To znamená, delené ôsmimi, je to, 3 krát 8 je 24, je to 30-tisíc na jeden inštitút. Čiže za 30-tisíc spraviť kultúru v Ríme na celý rok je... alebo aj v celom Taliansku, pardon, je skutočne málo. Minule som to tiež povedal, páni, a teraz už nedávam uznesenie, lebo aj tak mi to neprejde. Ale pán minister povedal, však keď nebudem mať, ja im dám, tak to mu len pripomínam, tak nie celkom korektne, že to otváram, ale fakt, že 30-tisíc na inštitút je málo.
Krajania v zahraničí. No tak tí, myslím, sú na tom veľmi podobne ako minulý rok, celkovo 1,4 mil. Máme tam silné zázemie krajanov, veľa organizácií, na dotácie 819,9-tisíc. Myslím si, že v minulosti bolo chybou, že sme trošku moc preferovali, možno to má súvislosť s investíciami, Českú republiku, Srbsko. Možnože si to zaslúžili, neviem posúdiť. Teraz som dostal list napríklad od Poliakov, Slovákov v Poľsku, od pána Molitorisa, že sa nevedia prebiť k týmto dotáciám už dlho. Budeme o tom hovoriť, o tom s pánom riaditeľom Slovákov v zahraničí na Slovensku.
Rozvojová pomoc posledná moja poznámka je. Máme Európsky rok rozvoja. Všetci o tom rozprávame. Hurá, hurá, ale na tento rok dávame presne to isté, čo aj vlani, 5,9 mil. na rozvojovú pomoc chudobným krajinám. To isté, čo vlani. Európsky rok rozvoja, sa mi zdá to stále málo, sme na, myslím, na piatom mieste odzadu v Európskej únii. Samozrejme, je tam aj veľa nevládnych záležitostí, ale to v tomto nie je. Minule sme tu mali zákon ten, zákon sme vlastne dneska o ňom hlasovali. Je to nový zákon. Ja som bol asi jediný proti, lebo jeden bol proti a ja som bol proti, takže to budem asi ja. Mne sa zdá, že ten zákon dáva príliš veľké právomoci ministerstvu zahraničia, že okrem toho, že ministerstvo si spraví svoju agentúru, spraví si svoju komisiu, ktorá odporúča ministrovi dotácie a minister môže aj bez žiadosti na dotáciu dať finančný príspevok. Potom, keď som tu rozprával s úradníkmi, hovorili, že sa to týka humanitárnych, rýchlych akcií, dobre, ale to tam neni napísané. Čiže ministerstvo, sa mi zdá, že dostalo príliš veľké dotácie na rozvojovú pomoc, kde to stagnuje, kde sa veľa toho teda, pravda, nerobí.
A potom druhá vec bola, že legislatívny odbor Národnej rady dal veľmi dobré A, B, C pripomienky k tomuto, C, samozrejme, legislatívne hneď prijali, B trocha tiež, ale áčko som tam naozaj nenašiel v tej spoločnej správe, tak už som darmo vykrikoval, je to pasé, ale legislatívny odbor by sme si mali ceniť, že veľmi precízne špecifikoval nedostatky toho zákona, a tie nedostatky sa skôr-neskôr vrátia a budeme ich novelizovať a tak ďalej.
Vážení, ďakujem. Dúfam, že som na nič nezabudol, že som všetko povedal a srdečne vás všetkých zdravím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.11.2015 15:04 - 15:13 hod.

Jozef Mikloško Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážené vedenie naše, pán predseda, pán podpredseda parlamentu, vážený pán minister, vážení páni poslanci, mládežníci už odišli, takže môžem povedať, že vlastne tu tlieskali aj legislatívny odbory a staff, lebo nás tu už neni veľa. Ináč by som to nepovedal, keby ostali na tribúne ešte.
No, ja teraz si dovolím povedať, ja som aj včera navrhol, aby toto bolo za prítomnosti pána ministra, lebo tak sa mi zdá, že je to dôležitý zákon, je vlastne európskeho rozvoja tento, budúci rok je európske predsedníctvo, kde sa musíme tejto téme venovať, samozrejme, už sme bohatí, už sme brali od mnohých a teraz musíme aj my dávať, len ten legislatívny proces sa mi nie celkom páčil. V prvom čítaní som tu povedal nejaký prejav. Pán minister bol troška nahnevaný na to, vyjadril sklamanie nad mojím príspevkom, ale už mi nikde nepovedal, že prečo, a nepovedal, že jak mieni riešiť niektoré poznámky.
Ja v závere, nebude to dlhý prejav, poviem aj nejaký svoj pozmeňovák, ktorý, si myslím, že má svoje opodstatnenie.
Mne sa zdá, že v tomto zákone naozaj zostáva všetko v rukách ministerstva zahraničia. To, že niečo treba robiť, svedčí aj o tom fakt, že my sme, čo sa týka Európskej únie, štvrtí najslabší, čo sa týka rozvojovej pomoci. Za to nás aj kritizujú. Na druhej strane naše nevládne organizácie naozaj veľa robia pre to, mnohí majú rôzne akcie. Napríklad, pamätáte sa, tie vianočné koledy, kde vlani vybrali obrovské peniaze rátajúce v miliónoch eur, ktoré išli do Kene najmä a tak ďalej, čiže nevládny sektor tu veľa robí. Toto je tu troška málo zohľadnené, ale to som už hovoril aj predtým. Existuje nejaký, presne neviem to meno, výbor rozvojový, ktorý je nad rezortami, čiže napríklad niektoré funkcie, ktoré ostali na ministerstve, mohli sa aj tomu výboru dať. Teraz už presne neviem, jak sa volá, ale tak ako sú komisie, vládne výbory a tak ďalej, tak aj ony majú rozvojový výbor, ale proste tento zákon ich ničím nezaťažuje, pretože všetko ostáva len ministerstve zahraničia.
Čo všetko? Tak je agentúra vládna, vlastne ministerská, ktorú si ministerstvo zahraničia založí, Agentúra pre rozvoj. Táto organizuje všetky projekty a tak ďalej, dobre, dotácie, finančné príspevky, odpustenie dlhov, zadanie zákazok, zvýhodnené úvery, predaj tovarov, stavieb, služieb a tak ďalej. Potom príde najmenej trojčlenná komisia, môže byť aj viac, ale som presvedčený, že budú traja, ktorých ministerstvo zahraničia, priamo minister menuje si svoju komisiu trojčlennú a tá mu bude filtrovať všetky tie žiadosti, čo sa týka dotácií, finančných príspevkov a tak ďalej. A tým to končí. Minister rozhodne a vlastne všetko je skončené, pretože v tomto procese všetko je vlastne len na ministerstve.
Ministerstvo školstva tam má jednu pasáž veľmi precízne vypracovaných štipendií pre študentov takých, onakých, takto by som si predstavoval aj tie ostatné paragrafy, ktoré, by som povedal, kľudne mohol byť aj nový zákon, no ten sa týka najmä štipendistov, mladých ľudí. Dneska, keď máme europrojekt, európsky projekt, to je Erasmus pre Európu, tak aj pre ľudí, ktorí z Afriky, z Ázie k nám chcú chodiť a študovať, je dôležité ich podporovať. Tam je trošku vágne to, že nikto nepovie, každoročne sa to mení, že ktoré krajiny si môžu nárokovať na tie štipendiá, ale to je aj vo veľkej rozvojovej pomoci. Teraz momentálne podporujeme Keňu, Moldavsko a Srbsko. Keď som to na výbore otvoril, tak hovorili, že už napríklad Srbsko z toho vypadne a Moldavsko asi tiež, aby, niekto iný tam príde, lebo tí sú zase tí, kde tá rozvojová pomoc potom ide.
No a, samozrejme, zákon treba podporiť, ale napríklad takáto vec, za všetky transakcie je zodpovedná potom Eximbanka, ktorá vlastne tie úvery, aj rôzne iné veci, cez ňu to tečie. Tam na ňu navaľujú relatívne dosť, je to taká pološtátna banka, pokiaľ ja viem, a potom ju chcú pokutovať až do 100-tisíc eur, keď by náhodou niečo zle spravidla. No, to je také troška zvláštne, to som tu už povedal aj minule.
Ale čo sa ma dotklo troška, je, že Eximbanku tie transakcie budú kontrolovať ľudia z ministerstva financií a tí sú zaviazaní mlčanlivosťou o výsledku kontroly aj potom, keby odišli z ministerstva financií. Čiže neviem, či všetky banky si svoje kontroly zachovávajú len pre seba, len toto je štátna banka, verejné peniaze, čiže proste keď to tam nedopadne dobre, byť zaviazaný mlčanlivosťou, sa mi zdá veľmi zvláštne.
Čiže tie tabuľky, o ktorých sa tu hovorilo, som už aj inde povedal, že sú tak viac-menej z neba spadnuté, ale oni ináč nevedia novelizovať to, na čo sa nejakým spôsobom zabudlo alebo zanedbalo, čiže súhlasím, samozrejme, s nimi. Treba to ošetriť, tam tí ľudia musia vedieť, že aké platy budú mať.
No môj teda pozmeňujúci návrh....
A ešte jednu veľmi vážnu vec som nepovedal. Ja tu mám stanovisko k tomuto vládnemu návrhu od Kancelárie Národnej rady, odboru legislatívy a aproximácie práva. Ja som veľmi pozeral do toho stanoviska - jak sa volá toto tvoje, čo si teraz čítal? (reakcia z pléna) - spoločnej správy a tam som skutočne nenašiel takých šesť, mne sa zdá vážnych námietok vážnej legislatívy v bode A, ktoré sa nijako nepreniesli do toho. Bod B sa preniesol, aj bod C, to boli legislatívne drobné zmeny, tie sa preniesli. Ale bod A, nechcem ich tu čítať, ale skutočne sa mi nezdá, že sa preniesli. Neviem, či v tvojom príspevku si o tom niečo nehovoril, lebo ja som sa tu bavil s naším vedením a som to, žiaľ, nepočul. Ale to, že šesť, nechcem hovoriť, že zásadných, ale vážnych, nechcem ich tu čítať ešte raz, na strane 1, 2 sa neponorili tohto zákona, by ešte sa niekto mal na to pozrieť.
No a môj pozmeňujúci návrh je tento. Zato som aj hovoril, aby tu minister bol, aby odpovedal na toto, ktoré sa týka problematiky jeho a jeho ministerstva. Ten môj pozmeňovák je tento. Predpokladám, teda preambulu nebudem čítať.
K čl. I.
V § 8 ods. 1 sa vypúšťajú slová "a to aj bez žiadosti o poskytnutie finančného príspevku".
V § 8 ods. 3 sa vypúšťajú slová tie isté "a to aj bez žiadosti o poskytnutie finančného príspevku".
V § 8 ods. 4 sa vypúšťa veta "Minister zahraničných vecí môže rozhodnúť o poskytnutí finančného príspevku aj bez predloženia žiadosti o poskytnutie finančného príspevku."
Tam aj ústredné orgány to právo majú, tiež to vyhadzujem. Neviem si predstaviť, že niekto môže poskytnúť peniaze z verejných zdrojov bez toho, že by ho niekto o to žiadal. Čiže ja keď potrebujem na nejaký projekt, tak požiadam, tri riadky trebárs. Ale už viem, že načo a prečo a komu a ako. A tento zákon umožňuje, aby minister zahraničia to urobil aj bez žiadosti o poskytnutie finančného príspevku.
Čiže on, Fero, Mišo mu dá niečo a možno cez zastupiteľské orgány. V štátoch dôjde nejaká ani nie žiadosť, len prosba, telefonát, a minister mu môže dať tie peniaze. Čiže to sa mi zdá nefér, že závisí od jedného človeka. Takto nateraz je to v zákone.
A druhá moja zmena je, že v § 12 sa odsek 22 vypúšťa. Súvisí to s tou mlčanlivosťou. Vlastne vypúšťa sa to, že pracovníci Eximbanky, ja to nechcem teraz čítať, lebo je to v tom § 12, že pracovníci Eximbanky sú kontrolovaní ministerstvom financií a pracovníci ministerstva financií sú zaviazaní mlčanlivosťou o výsledku tejto kontroly, pokiaľ sú zamestnaní, ale aj potom, pokiaľ sú úplne v iných pracoviskách. Čiže tento paragraf navrhujem vypustiť.
Vykonávanie kontroly nad spravovaním financií, ktoré majú dopad na štátny rozpočet, by malo byť transparentné. Záväzok dodržiavania mlčanlivosti pracovníkov ministerstva financií o všetkých skutočnostiach kontroly aj po skončení pracovnoprávnych vzťahov sa mi zdá nadbytočné.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.11.2015 14:31 - 14:33 hod.

Jozef Mikloško Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja využívam to, aby som desiaty- alebo jedenástykrát povedal to isté, prípad jeden, ktorý spomenul pán Zajac, proste keď je reťaz dodávateľov a posledný nedostane, hoci všetko spraví, nič a prvý vlastne za nič nemôže, lebo ten to spravil v poriadku. NKÚ kontroluje len jeho miesto toho, aby kontroloval celý ten reťazec a našiel, kde sa čo stratilo.
Tak čo ja viem, ministerstvo školstva dá v dobrej vôli Žilinskej univerzite, v dobrej vôli tá dá OHL, OHL dá Rekstavu, Rekstav dá Inštalatéru, aby plynofikoval jednu univerzitu. Tí to spravia, pýtajú si 136-tisíc euro a po troch rokoch nedostanú, samozrejme, nič. Medzitým Rekstav skrachuje a tam je vraj to, ale ja myslím, že tých vinných je viacero.
Čiže to, aby za prvé NKÚ musel kontrolovať všetkých, nielen toho prvého, on by už, ja som bol aj za NKÚ, kontroloval Žilinskú univerzitu, všetko je v poriadku.
Druhá možnosť, a to je už v zahraničí používané, aj u nás to podľa mnohých vecí sa dá urobiť, aby Žilinská univerzita, ktorá dostane peniaze, doplnila peniaze do banky a banka vyplácala celý reťazec. Žilinská univerzita povie, áno, teraz ide ten prvý dodávateľ, povie áno, a oni vyplatia prvého, druhého, tretieho, štvrtého, piateho, čiže oni majú peniaze, nie tí jednotliví lapikurkári na tých, v reťazci, ktorí si proste najprv zoberú a potom už ďalej nedajú.
Takže veľmi to podporujem, aby sa niečo s tým robilo a najmä vrátilo sa k tej možnosti, ktorá tu už dlho je, že sa urobí banka, ktorá bude nad tými peniazmi sedieť a ktorá bude vybavovať všetkých.
Ďakujem.
Skryt prepis