Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

21.11.2018 o 14:01 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2018 11:14 - 11:16 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Pán Tomáš, nehovorte nám, že sme populisti, lebo jediní populisti ste tu vy a to si úplne prenechajte pre seba. Vôbec to nemusíte posúvať nikde ďalej, takéto veci. My budeme veľmi reálni k tomu.
Čo sa týka toho ZMOS-u, môžme sa rozprávať o tom, akým spôsobom ste ich dotlačili do toho a jednoznačne ste to aj vy vyslovili, že ZMOS rešpektuje toto. Tam nie je žiadna dohoda ani nič podobné.
Keď spomínate stále tie škandinávske krajiny, prepáčte mi, ale musím povedať, že netušíte, o čom rozprávate, pretože tam sa niekoľko rokov pripravovali na takéto opatrenie. Tam boli vybavené tie jedálne, tam boli zabezpečené, čo sa týka žiakov aj s diétami a ostatné veci. A keď už sa tak inšpirujete tými škandinávskymi krajinami, tak ste tú inšpiráciu mohli ukázať aj minulú schôdzu, mimoriadnu schôdzu, keď sa odvolával pán predseda Danko, pretože za niečo také v škandinávskych krajinách by ani tá schôdza nebola, ale ten človek by odstúpil okamžite. Takže keď sa chcete inšpirovať, tak sa inšpirujte celkovo.
Čo sa týka, čo tu vykrikujete, že my chceme rušiť, SaS, a podobné iné veci. Vy to vidíte iba čierne alebo biele. My to vidíme úplne reálne, pretože si na to pozrieme, na toto opatrenie, aký má dopad, aké sú využiteľné a na základe toho sa rozhodneme, ale musím povedať, že necháme tie isté peniaze ľuďom, aby si ľudia sami povedali, že čo chcú, že či chcú chodiť na tie obedy, alebo naozaj chcú zabezpečiť dobré a kvalitné vzdelanie pre svoje deti, keď už štát, ktorému vy šéfujete a reálne vediete, váš koaličný partner nedokáže v školstve zabezpečiť také výsledky alebo také prostredie, aby tí mladí ľudia reálne to vzdelanie mali.
Prosím vás, keď stále rozprávate o tom, že v zákone už je povinnosť o tom, že zriaďovateľ má poskytnúť obedy všetkým deťom. My sme sa o tom rozprávali aj na výbore, slovo povinnosť tam nikde nie je. Je tam iba, že musí zabezpečiť tieto veci, ale na základe nejakého záujmu a niečoho podobného. No a tú diskusiu sme už mali. A vy keď hovoríte, že veľa vecí bolo vysvetlených, naozaj nebolo to. "Iné jedlo" ste nevysvetlili stále.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2018 11:01 - 11:03 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Petra, každý návrh by mal byť v prvom rade prospešný a vykonateľný. O tej prospešnosti sa tu môžme rozprávať a tie argumenty, že dochádzka, výsledky a škandinávske krajiny, je len tak, aby sme sa pousmiali.
Čo sa týka tej vykonateľnosti, tak vidíme, koľko je tam zmien a každý týždeň, respektíve každý mesiac sme dostávali nejaké ďalšie, ďalšie informácie. Je to spôsobené iba tým, že to nie je vládny návrh zákona, ktorý prešiel by normálnym medzirezortným pripomienkovým konaním, kde by sa vychytali všetky veci. Nebol tam prizvaný ten najväčší článok, a to je ZMOS, s ktorým sa debatuje až po tom, keď to bolo veľmi pompézne celé oznámené.
Treba stále opakovať, že je to iba dotácia, to nie sú žiadne obedy zadarmo, takže je tam iba nejaký balík financií. A keď to pán navrhovateľ povedal, že už teraz by vlastne mali zriaďovatelia poskytnúť 100 % obedov, tak ja som zvedavý, že keby naozaj tých 100 % obedov prišlo, že či by to dokázali celé zaplatiť z toho balíka, lebo najskôr sme počúvali, že to bude 120 miliónov, teraz už sa hovorí iba o 80 miliónoch.
A my s týmto návrhom nesúhlasíme, pretože tie peniaze, ktoré sú tam, tak v prvom rade by mali ísť na učebnice, mali by ísť na internet, mali by ísť na vybavenie jednotlivých škôl, aby sme mladým ľuďom v prvom rade dali kvalitné vzdelanie, aby nepotrebovali takéto dotácie potom, aby si mohli reálne žiť plnohodnotným životom. Ale ak by sa ten návrh zákona mal opravovať, tak súhlasíme, že by tam mali byť aj 8-ročné gymnáziá. Podľa mňa by tam mali byť aj homeschooleri, pretože aj to sú žiaci základných škôl, ktorí reálne tam chodia a mali by dostávať tieto dotácie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.11.2018 11:16 - 11:18 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Eugen, ja som si zapamätal jednu otázku, a to, či má školstvo dostať viac. Tak asi moja odpoveď by mala byť viacej, keď sa pozriem hlavne na podiel výdavkov na vzdelávanie k HDP, lebo tam sme pod úrovňou, ale respektíve priemeru krajín v Európskej únii. Na druhej strane ale podľa mňa treba začať rozprávať aj o tom, aký je podiel výdavkov na vzdelávanie z celkových nákladov verejnej správy, pretože tam sme reálne v priemere, respektíve v tej oblasti, v ktorej sú aj ostatné krajiny v Európskej únii. Dokonca budúci rok budeme nad priemerom, takže bude tam až okolo 11 %.
Keď si zoberieme druhé čísla, čo sa týka normatívu na regionálne školstvo, tak tam od roku 2010 do 2020 ten normatív stúpol na jedného žiaka v regionálnom školstve z 1 700 na 2 400 euro. Takže opäť si môžme povedať, že do školstva investujeme dostatočne. Otázka ale je, že či efektívne využívame tieto financie, lebo to je dôležité, že či ministerstvo robí všetky tie kroky, ktoré by malo robiť. A keď si zoberiem zase ten plán, ktorý spravilo, alebo odpočet úloh, ktoré spravila implementačná jednotka, tak hneď v ďalších bodoch máme, že racionalizácia priamo riadených organizácií. Keď si pozrieme, ako nám stúpajú výdavky, či už cez tie verejné, výdavky verejnej správy alebo iné výdavky v rámci toho normatívu, tak si povieme, že všetky tieto priamo riadené organizácie, ktorých máme 17, k pomeru napríklad výsledkom PISA, lebo PISA z matematiky napríklad nám z 500 bodov za ostatných 10 rokov klesla na 470. Tak ako sa zasa využívajú a či by tieto organizácie reálne nemali byť nejakým spôsobom zoptimalizované, lebo nevyvíjajú tú činnosť smerom k učiteľom alebo školám, aby im dávali za ten objem financií, tam sa rozprávame niekde okolo 50 miliónov za všetky tieto organizácie, je naozaj efektívne využívaný na to, aby všetky tie financie boli pretavené do nejakého zmysluplného vzdelávania smerom k žiakom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.11.2018 10:38 - 10:40 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Edo, ty si spomínal tiež aj revíziu výdavkov, ktorú robila implementačná jednotka, asi ju máme všetci za jednotlivé oblasti. Tá, čo sa týka školstva, je absolútne vyčervenená celá, takže to ministerstvo školstva je veľmi neambiciózne a reálne neplní ani to, čo malo v programovom vyhlásení vlády. My musíme povedať, ale ja by som povedal, že možno ani ministerstvo financií nie je na vine, že nenavyšuje nejaké výdavky na kapitolu ministerstva školstva, pretože je to ako keby posielanie peňazí do nejakej čiernej diery, ktoré sa naozaj nevyužíva a plytvá sa tam a je tam absolútna neefektivita. Ja keď si zoberiem iba ten prvý bod, kde je, že prijať opatrenia na podporu racionalizácie siete základných škôl, tak vieme, že to financovanie základných škôl je veľmi rozbité, pretože je tam kompenzačný príspevok, je tam dohadovacie konanie a keď sme počítali to spoločné odstránenie toho kompenzačného príspevku, ktoré je vlastne navyšovanie toho normatívu pri nižšom počte žiakov, tak sme sa dostali až k číslu 71 miliónov, ktorý keby sme potom rozrátali medzi všetky počty žiakov, tak by sme ten normatív mohli navýšiť o 161 euro. Ja viem, že je to veľmi nepopulárne opatrenie, ale keď sa nevytvorí tlak na samosprávu, na obce a mestá, tak absolútne nepríde k racionalizácii siete základných škôl a môžme potom prísť aj k stredným školám a tak ďalej, ale pokiaľ sa nezačne a ministerstvo nebude v tomto odvážne a reálne neprijme tú ťarchu a nezačne vysvetľovať, že tu nejde ani o efektívne využívanie financií, ale o vzdelanie mladých ľudí, aké dostáva, lebo si povedzme, že keď 26 % základných škôl má menej ako 50 žiakov, tak to vzdelanie tie deti nemôžu mať také, ako keď budú vo veľkých školách. A toto by mala byť úloha ministerstva, toto by malo začať vysvetľovať, aby reálne sa prišlo k tomu, že či už ten kompenzačný alebo dohadovacie konanie bude odstránené a tie financie budú využívané inak. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 14:36 - 14:36 hod.

Branislav Gröhling
Ďakujem, že si to spomenul a že si to zopakoval. Ja som to vyslovil tiež. Myslím si, že Martin to tiež podporí. A tá väčšina sa tu už začína pomaly tvoriť. Nie je tá väčšina na to, aby sme to už vypodpisovali, ale tá väčšina na to, aby sme sa začali naozaj seriózne rozprávať a klásť si tú otázku: Máme už pristúpiť k odvolávaniu ministerky školstva Lubyovej?
Skryt prepis
 

Vystúpenie 21.11.2018 14:01 - 14:06 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Dámy a páni, prípad tejto práce pána Danka, ktorý dal najskôr utajiť v rozpore so zákonom a neskôr vysvitlo, že kopíroval aj iné knihy, tak ako som už spomínal vo faktickej pripomienke, úplne presahuje osobu predsedu parlamentu. Nie je to o ňom, ale o akýchkoľvek osobných či iných názoroch, táto kauza je už oveľa o niečom dôležitejšom a je to o signále, ktorý vysielame mladým ľuďom. Je o tom, čo hovoríme študentom o našom školstve.
My sa tu môžme rozprávať o tom, ako chceme zlepšiť školstvo, ako ho chceme skvalitniť. Keď sa udeje niečo takéto a parlament to odmieta riešiť, keď ministerka aj bývalý minister školstva nevidí problém v tomto, tak iba si položme otázku, že aký obraz o našom školstve to vytvára.
A sú tu tri veci, a to, že vytvára obraz o školstve, kde nie je dôležité niečo vedieť, ale mať konexie, kde sa netreba snažiť, ale poznať tých správnych ľudí, a kde sa úspech nemeria podľa zásluh, ale podľa toho, čo sa vybaví.
Máme tu diskutovať o tom, aké výsledky sú v PISA, ale načo budeme o tom rozprávať, keď to niekto vybaví alebo žiaci to môžu nejakým spôsobom opísať? Dnes zhodou okolností sa uskutočňuje Testovanie 5 a my ideme sa rozprávať o tom, že ako žiaci napíšu, alebo vybavíme tie správne odpovede, rovno im strčíme do rúk ten odpoveďový hárok, podľa ktorého potom tieto testy prepíšu. Alebo sa môžme rozprávať o výsledkoch maturít, aj tie sa dajú opísať a rovno ich môžu písať aj učitelia za žiakov, poprípade ohľadom vysokých škôl. A môžme stále o tomto diskutovať, že či chceme vytvárať obraz školstva, kde sa tituly získavajú takýmito spôsobmi a že keď niekto príde a keď sa na to príde, tak zodpovední ľudia túto vec neriešia a tvária sa, že je absolútne všetko v poriadku.
Ja sa teda pýtam, že čo na to povedia tí študenti, ktorí práve teraz v súčasnosti píšu tieto práce, všetci tí, ktorí ich už napísali a nemajú luxus z toho, že by ich mohli utajovať. V roku 2015 14 % mladých ľudí študovalo v zahraničí. Dnes 26-tisíc Slovákov študuje v Česku a každým rokom toto číslo je omnoho vyššie. Podľa nedávneho prieskumu Centra edukačného manažmentu a profesie.sk by veľká časť súčasných študentov radšej odišla študovať do zahraničia. A keby mali možnosť si opäť vybrať tú istú vysokú školu, konkrétne by to bolo až 40 % mladých ľudí, ktorí by odišli do cudziny.
Slovensko v súčasnosti dlho trpí odlivom mozgov a naše školstvo zas trpí tou negatívnou reputáciou a položme si opäť otázku, že čo asi urobí táto kauza s verejnou mienkou o našom školstve. Asi všetci si vieme odpovedať.
Aký obraz toto vytvára aj o dvoch univerzitách? Jednej, ktorá sa rozhodne, že dve tieto práce prejdú a udelí ich autorom titul a následne potom v rozpore so zákonom utají aj celú túto prácu, a druhej, ktorá záhadne stratí prácu s rovnakým názvom a počtom strán. Aký obraz toto vytvára o celom vysokom školstve? A čo si hlavne povie potom mladý človek, ktorý zvažuje štúdium na Slovensku? Že či tu bude chcieť ostať, keď uvidí, aké pomery vládnu na vysokých školách, ako tu panujú jednotlivé pravidlá, keď im príkladom ide niekto takýto, ako je pán predseda. A výsledok? Výsledok bude iba jeden: slovenské vysoké školy budú mať iba horšie renomé, ešte viac študentov pôjde študovať do zahraničia a ešte viac ich tam zostane a už sa nikdy nevrátia k nám na Slovensko.
Ja si myslím, a to bude také patotické, že, patetické, že sa musíme snažiť ukázať im, že sa tu oplatí pracovať a žiť a nie im ukazovať, že slovenské vysoké školy sú iba o nejakej protekcii a že študovať tu nemá zmysel a môžu rovno ísť do cudziny.
Ja stále počúvam od pani ministerky, ako sa máme inšpirovať severskými krajinami. Včera som to počul aj na výbore, kde sa preberali tie dotované obedy. Ja si myslím, že teda ministerka okrem toho, že sa inšpiruje severskými krajinami nejakými reformami, tak by sa mala inšpirovať aj tou politickou kultúrou, pretože týmto konaním robí zlé meno sebe celá SNS. Týmto konaním robí zlé meno Univerzite Mateja Bela, Právnickej fakulte. Týmto konaním robí aj zlé meno celému vysokému školstvu.
A teda nakoniec si kladiem iba jednu otázku: Nemáme už navrhnúť odvolávanie ministerky Lubyovej?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 11:40 - 11:41 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Natália, vôbec si netárala, ako si na konci rozprávala, hovorila si úplne k veci aj skúsenosti. A všetci vieme, že Slovensko má problém s odlivom mozgov. Všetci vieme, že naše vysoké školy veľmi ťažko konkurujú v zahraničí, že za posledných desať rokov alebo desaťročí sa s ich kvalitou a nesmierne vysokým počtom nespravilo absolútne nič a vďaka otvoreným hraniciam môžu mnohí študenti naozaj vycestovať do iných krajín. A všetky tie medzinárodné porovnania na naše vysoké školy umiestňujú na tých najnižších priečkach a univerzity v okolitých krajinách, v Česku a v Rakúsku, sú úplne vysoko nad nimi.
A ty si povedala jednu vetu a ja ju úplne zopakujem: "Kedy sme počuli nejaké vyhlásenie rektorskej konferencie?" Kedy sme počuli nejaký signál z ich strany, z toho zoskupenia tých najmúdrejších a najpomazanejších ľudí, ktorí majú prezentovať tú akademickú hrdosť a tie vysoké školy? Kedy sa títo páni konečne ozvú a povedia nám, čo si o tomto myslia?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 10:29 - 10:31 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Pri tom prejave som sa tak pousmial a bolo to celkom príjemné a, Boris, spýtali ste sa, že čo urobilo SNS v školstve. Tak urobili nič, alebo ešte lepšie povedané, nič dobré. Ak si spomenieme na brannú výchovu alebo spomenieme si na dejepis, alebo teraz v posledných mesiacoch na ŠPÚ je nový projekt na zlepšenie komunikácie, ktorý budú robiť na vybratých školách, stredných. Takže toto urobili.
A to, že urobili nič, tak to podporuje aj implementačná jednotka v rámci hodnoty za peniaze, ktorá zverejnila celú tú revíziu a odpočet opatrení, kde je jedno červené pole, ktoré im ešte vyznačili, že
- prijať opatrenie na podporu racionalizácie - neuskutočnili,
- zrušiť, získať kredity za kreditový príplatok - neuskutočnili,
- výrazne zvýšiť platy pedagogických a odborných pri zohľadňovaní dĺžky praxe - neuskutočnili.
A takto môžme pokračovať ďalej, čo všetko neurobili, a upozorňuje ich na to samotný úrad, táto jednotka pod Úradom vlády.
A ak sme tu počúvali to, že ministerka má teraz pripraviť nejaký nový návrh o krágľovaní v rámci katedier, asi pán predseda chcel povedať kádrovaní v rámci katedier, tak to dopadne presne takto isto a na budúci rok, ak to bude niekde uvedené, tak tam znova bude červené pole, ako nič neurobili.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 10:11 - 10:12 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Táto kauza okrem toho, že je o pánovi magistrovi Dankovi, je aj o úplne niečom inom, o niečom dôležitejšom, a to je, že čo hovoríme študentom o našom školstve, že aký obraz o našom školstve sa vytára. A sú tam tri veci:
- Vytvára to obraz školstva, kde nie je dôležité niečo vedieť, ale mať konexie.
- Kde sa netreba snažiť, ale poznať tých správnych ľudí.
- A kde sa úspech nemeria podľa zásluh, ale podľa toho, kto čo vybaví.
A je úplne smutné, že práve táto strana má na starosti rezort školstva. A je úplne smutné, že ministerka Lubyová, nominantka SNS, dokáže potlačiť všetku svoju akademickú hrdosť a obhajovať túto kauzu.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 18.10.2018 18:59 - 19:01 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Ak môžem, dve veci. Ja by som veľmi rád diskutoval o tomto návrhu, ale asi je to zbytočné. Ale ty si rozprával o tom, že budú roztrúsené nejaké vedomosti alebo niečo podobné, že sa to nebude dať zosumarizovať. Stále to ministerstvo bude schvaľovať ten obsah. Takže sa nemusíš báť absolútne ničoho. A tam nejde o to, že akým spôsobom to naučia. Tam ide o ten výsledok. My vieme, že vždy, ja si teraz vymyslím, že v prvom ročníku budú musieť vedieť abecedu. Ale nestarajme sa o to, že akým spôsobom ich naučia tú abecedu, keď máme niekoľko učebníc, máme rôzne deti, ktoré sa môžu používať. To je jeden fakt.
Druhý fakt, ktorý stále argumentujete, je ekonomický. Tie ceny učebníc pôjdu dole, pretože tie vydavateľstvá sa budú predbiehať pred tým, aby dodali. Presne takto to funguje už dva roky v Čechách. Tam začínali niekde na 4 eurách z jednej učebnici a teraz je to asi 2 eurá 10, v prepočte na eurá, a ešte k tomu teraz pridávajú digitálne verzie reálne, aby ich mohli používať aj iní. Takže nieže sa im rozbieha otvorený trh s učebnicami v tlačenej verzii, ale ešte začali používať aj digitálnu verziu, čím budú potom odstraňovať jednotlivé veci. A reálne súťažia ako nejaký systém obchodov s potravinami, že sa predbiehajú medzi sebou, že čo viacej dajú. A ešte zabezpečíme aj tú distribúciu, takže to nebudeme musieť z Bratislavy, a tam ušetríme tie peniaze, o ktorých stále rozprávame. A mohli by sme veľmi veľa ďalších a ďalších vecí hovoriť o tom. Ale keď viac ako 20 krajín reálne funguje týmto systémom a my stále tu máme iba centrálne objednávanie učebníc, ktoré nám ešte k tomu aj nefunguje, a nechcete prijať čokoľvek iné, čo nemusí byť celoplošne na celé Slovensko, ale poďme to pilotovať na jeden kraj alebo na nejakú oblasť. Tak ja tomu už naozaj nerozumiem a potom naozaj musíme rozprávať o všetkom ostatnom, že čo za tým môže byť.
Ďakujem.
Skryt prepis