Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

30.11.2017 o 14:29 hod.

JUDr.

Ján Richter

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 30.11.2017 15:03 - 15:05 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Opäť ponúknem rozmer odpovede z ministerstva zdravotníctva.
Slovensko zastávalo od počiatku v tejto otázke veľmi konzistentný postoj. A to, že sídlo agentúry by malo byť v niektorej z nových členských krajín s preferenciou takej, v ktorej zatiaľ žiadna z európskych agentúr nemá sídlo. To znamená, že v niektorej z krajín strednej, respektíve východnej Európy. Vzhľadom na to, že do druhého kola hlasovania žiadna z takýchto krajín nepostúpila, tak sme nehlasovali. Ak by sme hlasovali, tak mám za to, že by sme popreli postoj ktorý sme veľmi otvorene a konzistentne prezentovali od samého počiatku. Áno, priznávam, že sme mali priamo počas trojkolového hlasovania v Bruseli od rôznych krajín rôzne ponuky, som však presvedčený, že s principiálnym názorom sa neobchoduje.
Ešte si dovolím dodať, že to boli závery Rady EÚ, na základe ktorých sa dohodlo že nové agentúry majú smerovať do nových členských krajín a predovšetkým do takých, ktoré zatiaľ žiadnu agentúru nemajú. Hlasovalo sa súčasne o dvoch agentúrach – o liekovej a o bankovej. Výsledok hlasovania v oboch prípadoch jasne ukázal, že sa v zmysle týchto záverov nepostupovalo.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.11.2017 14:58 - 15:03 hod.

Ján Richter
Zopakujem to, čo som povedal predtým, odpovedal som v podstate pri otázke 1, prípadne doplňujúcich, ktoré v tejto problematike z pléna zazneli. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.11.2017 14:43 - 14:43 hod.

Ján Richter
Pán poslanec, ja predsa len pokúsim sa zareagovať. Neviem, či od vás alebo od vašich kolegov, ale je takáto otázka ešte postavená tu dnes na hodine otázok, to znamená, že ja mám z ministerstva zdravotníctva pripravenú odpoveď aj na ňu. Ak by k tej otázke z časového hľadiska nedošlo, tak si vám ju dovolím odovzdať písomne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.11.2017 14:40 - 14:42 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán poslanec dovoľte, aby som vám predniesol odpoveď pána ministra Druckera na vašu otázku.
Slovenskú kandidatúru na presídlenie Európskej liekovej agentúry som prezentoval prakticky každej členskej krajine Európskej únie. Či už na rôznych spoločných stretnutiach alebo som priamo so svojím tímom a tímom ministerstva zahraničných vecí, ako aj kolegami z rezortu dopravy a výstavby cestoval predovšetkým za ministrami zdravotníctva daných krajín, aby som im osobne našu ponuku odprezentoval. Navštívil som Českú republiku, Maďarsko, Poľsko, Litvu, Lotyšsko, Estónsko, Bulharsko, Rumunsko, Nemecko, Slovinsko, Belgicko, Veľkú Britániu a s ďalšími som rokoval počas bilaterálnych stretnutí v rámci iných podujatí na úrovni Európskej únie. S tými kolegami, s ktorými sa nebolo možné sa osobne stretnúť, som komunikoval telefonicky. Kolegovia z rezortu zahraničných vecí zasa vyvíjali enormné úsilie na poli diplomacie. Rovnako vyvíjal diplomatické aktivity na svojej úrovni aj pán predseda vlády. Urobili sme maximum, dôsledkom čoho je aj špičkové odborné hodnotenie našej ponuky Európskou komisiou. Veľmi ma mrzí, že v záverečnom hlasovaní sme, žiaľ, neuspeli. Som však presvedčený, že sme v každom prípade urobili kus práce pre posilnenie dobrého mena našej krajiny v Európskej únii.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.11.2017 14:33 - 14:35 hod.

Ján Richter
Opakujem znova, že odpovedal som pri otázke č. 1.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 30.11.2017 14:33 - 14:34 hod.

Ján Richter Zobrazit prepis
Pán poslanec, myslím si, že vo vláde, keď sa bude prerokovávať návrh tejto novely a pôjde do parlamentu, bude niektorý z členov vlády poverený, aby predložil túto novelu tu v parlamente. To znamená, v tejto chvíli sa k tomu vyjadrovať je veľmi zavčasu, je to na otázku rozhodnutia vlády.
No na druhej strane viete, ako za tejto vlády sa najviac zvyšuje minimálna mzda, čím sa zvyšuje aj ten čistý minimálny príjem pre jednotlivých poberateľov minimálnej mzdy, čo je treba oceniť, čo je pozitívum. Znova treba povedať, že do výšky základnej minimálnej mzdy sa zo zákona musí vyrovnať tá mzda. A opakujem to, čo som povedal predtým, pokiaľ tam vznikne disproporcia, ja ju mám záujem v rezorte, kde mám priamy dosah na svojich kolegov a podriadených, riešiť pohyblivou čiastkou mzdy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.11.2017 14:29 - 14:32 hod.

Ján Richter
Platí odpoveď, ktorú som dal k otázke č. 1.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.11.2017 14:29 - 14:32 hod.

Ján Richter
Platí odpoveď, ktorú som dal k otázke č. 1.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.11.2017 14:29 - 14:32 hod.

Ján Richter
Nie, myslím, že sme sa zhodli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.11.2017 14:28 - 14:29 hod.

Ján Richter
Pani poslankyňa, nemám čo iné nové povedať, platí to, čo som povedal predtým. Čo sa týka tej disproporcie, ja som uviedol, ako to mám záujem a ako to v rámci rezortu riešim a to je len pohyblivá čiastka mzdy. Ja sa neviem vyjadriť, ako moji kolegovia iní túto vec riešia, ale osobne si myslím, že je to istá diskriminácia a je potrebné tento zákon riešiť, za tým plne stojím.
Skryt prepis