24. schôdza

5.12.2017 - 6.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 0:48 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:46

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, ja vnímam, že veci, ktoré tu dnes zazneli na vašu osobu, sa vás bytostne dotýkajú, a viem, že to nie je príjemné, ale chcem povedať, že my sme tento štýl politiky do tohto parlamentu nezaviedli. Vnímal som veľmi citlivo, že ste hovorili o tom, aké komplikované bolo vaše rozhodovanie a v akých komplikovaných súvislostiach, lebo ste chceli zachraňovať ľudské životy.
Áno, máte pravdu. A myslíte si, že rozhodovanie ministra v iných situáciách je jednoduché? Nemyslíte si náhodou, že vaše vystúpenie sa dá charakterizovať slovami, že po boji je každý generálom?
Ak by som použil slová, takmer každého poslanca z vášho hnutia, asi by som musel povedať, že nechápem, prečo ste potrebovali desať minút sa vyviňovať, ak by neplatilo tvrdenie alebo príslovie, že trafená hus zagága.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 23:46 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:47

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Ďakujem. V podstate na všetkých troch, ja som nereagoval alebo nevystupoval preto, že to bolo nepríjemné, ale preto, že to bolo nepravdivé. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 23:47 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
24. schôdza NR SR - 1.deň - C. noc
 

Vystúpenie v rozprave 0:25

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Možno všetci očakávali, že teraz sa tu postavím a začnem nadávať na toho zlého Fica, vytiahnem tu invektívy, porozprávam o jeho súkromnom živote, ale nič takého odo mňa nebudete počuť.
Tam som sedel a celý čas tunák som v budove, počúvam rozpravu, počúvam všetky faktické poznámky, počúvam tunák invektívy a je mi z toho nevoľno, vám poviem, nevoľno. Som v politike dva roky, ale vám poviem, že kvôli tomuto sme do tej politiky prišli. Presne kvôli tomuto, aby sme odstránili presne tento cirkus, ktorý sme tu videli od jednej hodiny doteraz. A teraz to je jedno, či sú to opoziční poslanci, alebo koaliční, jeden čert. Osobné invektívy, poloklamstvá, napádania. Keby toto nejaký normálny človek od jednej doteraz do dvanástej pozeral, tak si myslí, že my sme tu kompletne šibnutí a že si nezaslúžime ani to jedno jediné euro, ktoré nám teraz Fico chce zvýšiť. Ani jedno jediné si nezaslúžime, toto, čo tu predvádzame.
Veď si uvedomte, prečo sme prišli do politiky, prečo nás ľudia volili. Aby toto počúvali? Ty si tamto urobil a ty si to, Jožo, a hentam to, Fero. Ty si jazdil, ty si nejazdil. S tebou pôjdem, s tebou nepôjdem. Ty si ma urazil.
Nie, kvôli tomuto ľudia nás nevolili. Ľudia očakávajú od politikov, že im pomôžu. Na Slovensku je dosť veľká mizéria, strašne veľa ľudí je ohrozených chudobou. A keď si pustia telku, tak tuná vidia, že sa vadíme o nejaké zvýšenie platov, nadávame si tunák. Jeden na druhého brýzga, kto viac ukradol, aby vytvoril dojem, že všetci sú rovnakí, ale nie je to pravda.
My sme dva roky v politike. Za ten čas, kto mal chuť si to všimnúť, tak naša strana SME RODINA to robí tak, že keď niečo sľúbime alebo dáme slovo, tak to dodržíme. Či je to voličovi, alebo poslancom, kolegom tuná v tomto pléne. A to hovorím naprieč politickým spektrom. Nehovorím to len o opozičných, ale hovorím to aj o koaličných poslancoch. Keď raz niečo poviem, tak to dodržím. A toto si, kto chcel, mohol všimnúť. A takto tú politiku chceme robiť.
Máme tuná odvolávanie ministra. Ja som dneska do rozpravy vôbec nechcel ísť. Prečo? Lebo si myslím, že to nemá význam tuná proste dôjsť a teraz tunák vyliať lavór špiny na ministra. Máme vecné veci, čo sme chceli povedať, a to mal povedať môj kolega pán Milan Krajniak. A ja som vôbec do rozpravy nechcel ísť. Dôjde minister, dôjde premiér Fico a prvé, čo urobí, polopravdy, klamstvá, vyleje tuná na všetkých, nás tuná obleje a myslí si, že týmto obhajuje Roberta Fica (pozn. red.: správne "Kaliňáka"). Nie. Viete, čo by som očakával od premiéra tejto krajiny? Že sa nezníži na takúto úroveň, k takejto úplne podlosti, proste to, to by som očakával fakt naozaj na ulici od niekoho, ale nie od premiéra tejto krajiny. Očakával by som, že ho na naše upozornenia, prečo chceme odvolávať ministra Kaliňáka, že nám to vyvráti. Viete čo, keby mi to vyvrátil a povedal, tých 10 mil. alebo koľko tie, tie veci, ktoré proste by som musel vyplatiť, by sa aj tak stali. Keby mi to nejako argumentačne vyargumentoval, ja som schopný povedať okey. A možno by som ani nehlasoval za odvolanie, možno by som, aj ma presvedčil, že by som podržal toho Kaliňáka. Ale nie, toto sme nepočuli. Počuli sme jeden je blázon, druhý je, ja neviem, úchyl, tretí je, ja neviem čo. Toto počúvam od premiéra.
Ale viete, čo tí ľudia chcú tunák od nás počuť? Že im pomôžeme. A čo tu počujeme? Hádanie, invektívy, skutočne mi bolo špatne, keď som tam sedel. A ja tunák sedím? Ja sa hanbím. Ja sa skutočne hanbím.
Premiér Fico miesto, aby obhajoval Roberta Kaliňáka, používal invektívy. No tak ja by som sa, rozprával, že tunák všetci, čo sme tu, nemáme v opozícii alternatívu, že oni sú jediná možná vláda, ktorá je tunák schopná vládnuť, a že toto všetko tu nemá alternatívu.
No tak sa pozrieme na to odvolávanie ministra vnútra a podľa Fica je to najlepší minister. Čo by mala byť alternatíva voči tomuto ministrovi? No povedzme si, čo ľuďom prekáža. Je to dvojkoľajnosť. Jeden ukradne pyteľ cementu, ide do basy. Druhý ukradne jeden milión, prípadne desať miliónov na DPH-čkach, na čomkoľvek, nič sa mu nestane. Máme tu ľudí obyčajných a máme tu našich ľudí. Ľuďom vadí dvojkoľajnosť.
Tak keď sa pýtate, pán premiér, aká alternatíva tunák, tak ľudia by očakávali, aby po 27 rokoch konečne sme si boli všetci pred zákonom úplne rovní. To je napríklad k ministrovi vnútra.
Ale máme tu, môžeme tunák ísť ďalej do tej alternatívy. Sociálne veci. Kto je najviac ohrozený? Ktorá je najviac ohrozená skupina obyvateľstva chudobou? No sú to matky s deťmi. Sú to matky s deťmi a dôchodci. My sme im napríklad navrhli, aby nemuseli platiť doplatky za lieky. V tomto parlamente sme to predložili. Myslíte, že to sociálna vláda odsúhlasila? No nie. A viete, koľko by to stálo? No asi rovnaká suma, ktorá táto sociálna vláda chcela dať tomu právnikovi!
A teraz sa pýtam, ľudia sú zvedaví na to, jak sa tu hádame? Nie. Ľudia sú zvedaví, či budú musieť si tie doplatky platiť za tie lieky alebo nie. A aká je tuná alternatíva? No pomôcť im napríklad v tomto.
Spravodlivosť, môžme sa aj na to pozrieť. Máme tu takmer milión ľudí v exekúcii. Viete, čo by bolo dobré, keby sme spravili? Keď sme tuná už dokonca boli schopní oddlžiť banky, oddlžili sme tuná oligarchov, oddlžili sme dokonca oligarchov, ich firmy, môžem spomenúť pána Širokého. A v čom by mala byť alternatíva, pán premiér? Že oddlžíme konečne obyčajných ľudí. A je veľmi smutné, pán premiér, že ste za 27 rokov v politike zatiaľ na takúto banalitu neprišiel.
Aby som to zhrnul. Momentálne, tak ako pri štátnom rozpočte, že sa momentálne staráte o kšefty a prachy pre tých vašich vyvolených a tá alternatíva, o ktorej hovoríte, že neexistuje, je, aby sa tu konečne začalo starať o obyčajných, bežných ľudí.
Za nás môžem povedať, že my sa na tomto cirkuse zúčastňovať ako SME RODINA nebudeme a odmietame. Skoro dva roky sme v tej politike a každý, kto chcel poznať, mohol zistiť, že keď niečo sľúbime, tak to aj dodržíme. A je jedno, či je to pravica, ľavica, naprieč spektrom.
Naši poslanci tu pri tomto pulte vystupujú vecne, neznižujú sa k invektívam a verím a som presvedčený, že toto ľudia ocenia. A verím, že to ocenia aj bývalí voliči SMER-u a aj tí terajší.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.12.2017 o 0:25 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:33

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcem zareagovať, lebo v zásade s tým, čo hovoril pán Kollár, súhlasím, len, pán Kollár, trošičku objektívnejší pohľad. Tento typ aktivít voči ministrovi Kaliňákovi je tu tuším tretí- alebo štvrtýkrát. Predtým sme to riešili, a povedal to aj premiér Fico, tým, že nebudeme sa púšťať do takéhoto typu debát, že vám necháme priestor, aby ste to všetko vysvetlili ako opozícia, teraz hovorím, verejnosti svoje pohľady a my to budeme riešiť prácou a riešením tých bezprostredných problémov.
A dneska sme to urobili trošku inak. Dneska sme sa teda do tej diskusie, po ktorej ste toľko volali a že teda tu sedíme a tak, sme sa pustili. A niektorí aj používali tie metódy, ktoré to sú. Pán poslanec Kollár na premiéra Fica, ktorý je v nesmierne dôležitej funkcii v tejto krajine už viac ako desať rokov, to neboli vedrá špiny, to boli galóny. To boli galóny.
Čiže ak chceme naozaj vážne rozmýšľať nad tým celým a je aj toto naše stretnutie istým poučením a ja s radosťou konštatujem, že viacerí ľudia vidia, že toto nevedie absolútne k ničomu. Bezuzdná, nezmyselná konfrontácia s cieľom zničiť politického protivníka. O tom to všetko je.
Samozrejme, potom pokiaľ tá atmosféra príde, potom dochádza ku konfrontáciám na oboch stranách a celý parlament je zdiskreditovaný a zásadne zdiskreditovaný. Takže ten pohľad trošičku iný.
Ale som vďačný aj za to, že zaznievajú tu hlasy aj o tom, že tento typ politiky ani zďaleka, teda ten agresívny typ politiky, ani zďaleka nevyhovuje väčšine spoločnosti a možno ani celej opozícii. A to je podľa môjho názoru pozitívna vec.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 0:33 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:35

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán poslanec. Očakával som vecnosť od pána premiéra. Použil inú metódu, ale tú som už nazval. Áno, urobili ste to inak a bola to, povedzme si pravdu, veľká hanba.
A keď hovoríte o vedrách špiny, my SME RODINA tu žiadne vedro sme nevyliali. A nám skutočne ide o ľudí a nie o vylievanie vedier špiny. A preto som sa ani ja neznížil k invektívam a nepoužil som tú úbohosť, ako tunák použilo veľmi veľa poslancov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 0:35 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 0:35

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tiež si pochvaľujem, že tu vznikla taká kreatívna nálada vzhľadom na vystúpenie premiéra a ministra aj poslancov strany SMER. Neviem, prečo bojkotujú túto veselú mikulášsku náladu poslanci strany MOST - HÍD aj poslanci strany SNS a je mi to ľúto, naozaj.
Čo sa to tu vlastne zmenilo? Teda urgujem aj to, že minister nikde, to ma mrzí. Ale od pánov poslancov zo strany SMER, dámy sa do toho veľmi nezapojili, na koho všetkého, na Rajtára, na Matoviča, Kiska, Sulík, Nicholsonová, Galko, Suchánek, aj Dostál trochu, aj na mňa. Všetci to chápeme. Všetci to chápeme, nechcete riešiť Kaliňáka, riešite jeho kritikov. To nie je naozaj nový objav.
Navyše SMER má vnútorné problémy, čoho dôkazom bolo nedávne hlasovanie, o ktorom tiež ste sa pokúsili vaše hlasovanie preniesť na opozíciu. Ako keby opozícia mala zabezpečovať vám skrátené konania.
Teda bolo to významné hlasovanie, najmä, myslím, v dlhoročnom príbehu strany SMER, lebo ja si teda fakt nepamätám takú vzburu v poslaneckom klube, aby väčšina poslaneckého klubu odmietla vôľu úradujúceho premiéra a predsedu SMER-u. To bola teda naozaj významná vec. Také niečo sa v SMER-e ešte nestalo. Pán premiér ale teda poslancov stmelil až vyhrážkou predčasných volieb. To tiež ešte si nepamätám. Všeličo už predsedovia strán robili, ale aby vyhrážali vlastným pádom na to, aby stmelili poslanecký klub, si ani nepamätám, že by siahli.
Dnes ich zase vyhecoval v sále a vyzval osobne aj pred nami, aby teda útočili veľmi osobne a aby si podali každého kritika pána Kaliňáka. Ja som tiež nemal v pláne vystúpiť. Osobne túto schôdzu nepovažujem za veľký objav, aj teda reprízy už väčšinou nebývajú veľmi vzrušujúce, ale práve touto výzvou ma pán premiér presvedčil, že on si praje teda také zastrašovanie poslancov, a vlastne ponúkol, zrejme teda vidím, že hlavne, hlavne svojmu klubu akúsi psychoterapiu a tú tu už sledujeme, ja neviem, desať hodín.
Režisér tejto akcie, treba povedať, že pán Fico si naozaj stále udržiava suverénne postavenie a hry aj divadlá, ktoré sa tu hrajú, väčšinou suverénne ovláda. Tak to bude aj s divadlom na zvyšovanie a nezvyšovanie platov, kedy vám, ktorí ste ich chceli zvýšiť, teda ponúkol jedno euro na mesiac. Vidíme tu teda parlament, v ktorom sa koalícia, naozaj mne sa zdá, že hádam aj prvý raz pustila rečniť. Dneska tu rečnili aj ľudia, ktorých som si vôbec nevšimol, že tu sú. Teda je to moja chyba, ja sa im ospravedlňujem, a bolo to veľmi zaujímavé pozerať, počúvať. A ja som pôvodne chcel naozaj zostať iba sedieť a vypočuť si toto mimoriadne predstavenie.
Obnovil sa tým, ja verím, touto terapiou, rozhádaný klub, prekryli ste možno, myslíte, vlastný problém s tými platmi, však nakoniec naozaj tie platy sú taľafatka. Sú tu vážnejšie veci, čaká nás aj rozpočet, čakajú nás vážne zákony, čiže to na prekrývanie je toho, je toho veľa.
Pre mňa, pobavilo ma aj to, že skoro každý z pánov poslancov, alebo teda minimálne nejaká časť, po prvýkrát som to videl, skúšala napodobniť Igora Matoviča. Tak vidíte, že nie je to také ľahké. Nie je to také ľahké. Dokonca mám dojem, že každý jeden, dámy a páni, alebo aspoň z pánov, išlo o to, skúsiť si, že ako to je na Matoviča, ale jeho rétoriku ste nedostihli. Ako ho poznám, ani ste ho nezastrašili, iba ak pobavili a možno aj podnietili. Tak to uvidíme.
Každý by sa mal držať svojho kopyta a k tomu patrí aj zásada, že poslanci vládnej koalície nerobia rozumne, ak sami zahusťujú atmosféru v parlamente. Je váš záujem, aby práca išla. Je váš záujem, aby v parlamente nelietali urážky a nebrzdili chod parlamentu zbytočné politické konflikty, hádzanie hnoja a podobne.
Mrzí ma na celej tej inscenácii, ktorú chápem, teda ešte raz opakujem, ako istú stmeľovačku, ako taký teambuilding pre klub SMER-u, ktorý sa jediný jej zúčastnil. Trochu ma mrzí, že prišlo aj na urážky opozičných poslankýň, aj pani podpredsedníčky parlamentu, a tiež ma prekvapilo, že poslanci SMER-u nosia v sebe toľko zášti na prezidenta Kisku, že poslanci strany Kotleba im ticho závidia alebo rozmýšľajú, ako to teraz dostihnúť.
Tak ako to bude pri nezamrazených jednoeurových platoch, aj toto špiniace divadlo premiéra Fica sa rozohralo prekvapivo a celkom opačne než pri doterajších mimoriadnych schôdzach. Ja tomu rozumiem tak, že doteraz si ešte mohol Robert Fico dovoliť nechať tú svoju karavánu ísť, odišiel domov, keď tu bola odvolávačka, nehal poslancov driemať, nenútil ich, alebo nevyzýval ich, aby sa predvádzali, a mal tú sebaistotu, že aj keď nejakí opoziční psi štekajú, karavána pôjde ďalej. Obávam sa, že dnes ukázal, že už tú sebaistotu stráca.
Nemohol odísť, nemohol si byť istý, že karavána ide ďalej. A tie vnútorné napätia alebo tá zmena je celkom pochopiteľná. Premiér Robert Fico vidí, ako SMER-u klesajú percentá, videl a pocítil aj dôsledky debaklu SMER-u v boji o županov. To bol totiž prvý moment, kedy na karavánu tejto koalície dýchol blízky koniec. Z tej, nejde o tých županov, viac či menej ja to nechcem zveličovať, ale z tej nečakanej zmeny, lebo nepoznám politológa alebo sociológa, ktorý by bol odhadol výsledok týchto volieb dobre, ani teda z radov opozície, ani koalície, je zrejmé, že tu nadchádza taká zásadná zmena chovania voličov, ktorú SMER nepredpokladá a ktorá predeľuje určité etapy vývoja spoločnosti.
A ja si myslím, vážení poslanci a poslankyne SMER-u, aj ostatní kolegovia, že tá doba pred župnými voľbami sa už nevráti. Ilúzia, že SMER alebo kandidáti SMER-u vždy vyhrávajú v určitých regiónoch, dokonca aj v určitých regiónoch, ako je dajme tomu Žilina, tak aj táto je preč.
Zmenu v chovaní, aj to si dovolím, teda toto pozorovanie, sa vám zveriť s ním, tu zaznamenal aj Robert Kaliňák, ktorý sa dnes opakovane vracal ku rečníckemu pultu, a prvýkrát sme videli v praxi, ako sa dobre dá využiť ten rokovací poriadok, ktorý sme nazvali náhubkový, ale ktorý je aj, ako vidíme, poriadne protekčný, pretože kým prišiel na radu prvý poslanec, ktorý hovoril za poslanecké kluby, tak bol večer, bolo po večeri, aj na to, myslím, upozornil.
Okej. Ten čas, dobre, že som spomenul si na rokovací poriadok, že tu nemôžem hovoriť 20 minút. Ja napokon vidím pána ministra vnútra radšej v dobrej kondícii, v akej sa dnes predviedol, než ustrašeného. Ale napriek tomu táto jeho nová forma sebaobrany formou zúrivých útokov ma nejak extra neteší. Áno, voliči sú otrávení z tej prehry SMER-u a vy by ste všetci chceli ukázať, že pán Maďarič sa mýli, že tu nehrozí žiadna únava materiálu. Ale, dámy a páni, ani cesta siahnuť k lopate a zakydať si hnojom a skúšať napodobňovať rétora, ako je Matovič, nie je podľa mojej mienke dobrá cesta.
Doteraz ste sa mohli tváriť, že ste obrancami parlamentnej kultúry, ale dnes tie osobné invektívy ad hominem, tie urážky dám, to vám veľmi nesvedčalo.
Ako jeden z takých služobne starších, čo túto slovenskú cestu už ja nejaký čas sledujem, by som mohol aj ja hovoriť o mnohých osobách v radoch vládnej koalície, čím boli a za čo by sa možno mohli aj hanbiť, a predsa to nerobievam.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.12.2017 o 0:35 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:46

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Budaj, ja som dosť osobne sklamaný, že tak vzhliadate k tomu vášmu rétorovi Igorovi Matovičovi, že dokonca, že dokonca sa tak tešíte, že mu musíme sekundovať aj možno niektorými jeho spôsobmi. Hovoríte o kydaní hnoja, o vylievaní špiny, ale ako keby to bolo na nás, že to robíme my a ten váš hlavný rétor, hlavný kydač hnoja je mimo vašej pozornosti. Tak ja tomu nerozumiem.
A potom vrátili ste sa opäť k tým nešťastným platom. Pán Budaj, musím vám špeciálne pripomenúť, že na rozdiel od antisociálnej SaS, ktorá sa k svojej chamtivosti aspoň otvorene prihlásila, že chcela zvýšenie platov o 1 000 eur, vy sa tvárite, že ste ich chceli zmraziť, pritom bolo úplne evidentné z vášho hlasovania o skrátenom legislatívnom konaní, že ste hlasovali tiež rovnako za zvýšenie platov poslancov o 1 000 eur. A nech už hovoríte čokoľvek, túto vinu zo seba nezmažete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 0:46 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:47

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Pán poslanec Budaj, ja len veľmi krátko. To, čo ste povedali o našej strane, svedčí len o jednom: buď ste vizionár, alebo eštebák.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 0:47 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:48

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Budaj, veľmi správne ste poukázali na tú mimoriadnu aktivitu z koaličných radov. Ja si dovolím doplniť dva postrehy.
S jednou jedinou výnimkou to boli všetko len poslanci za SMER - sociálnu demokraciu. Poslanci za MOST - HÍD a poslanci za SNS nevystupovali. Bol som tu skoro celý čas a teraz za celý čas som zachytil jednu jedinú výnimku, keď mal faktickú poznámku pán podpredseda Bugár, ktorý mi to trochu pokazil, lebo som chcel povedať, že nikto nevystúpil z ostatných dvoch koaličných strán. Ale aj to bola viac-menej taká prestrelka s Igorom Matovičom ako ochrana Roberta Kaliňáka. A myslím si, že je to výrečné a svedčí to o tom, ako vnímajú strany MOST - HÍD a Slovenská národná strana ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Aj keď nepochybujem, že nebudú hlasovať za vyslovenie nedôvery.
Druhá poznámka, a tu by som trochu polemizoval. Súhlasím, že bolo to predvedenie, divadlo arogancie, urážok, zášte, úplne, úplne príspevkov od veci, ale boli tam, boli tam aj svetlé momenty, teraz hovorím o poslancoch koalície, keď napríklad pán poslanec Číž poukázal na to, že to neboli vedrá špiny, ale dokonca galóny. Pritom galón je buď 4,5, alebo 3,7 litra. Čiže je to jednotka, ktorá je menšia ako väčšina vedier. Čiže vnímam to ako ústretové (reakcie z pléna), ústretové gesto, že vlastne tvrdí, že opozícia nevylievala na koalíciu vedrá špiny, ale len také malé vedierka. Tak aspoň nejaký pozitívny moment v tejto konfrontačnej atmosfére.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 0:48 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:50

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Pán Budaj, a toto bolo čo? Ja neviem, niečo ste čítali, niečo ste hovorili. Ja priznám sa, ja som vám vôbec nerozumel. Či ste mali len potrebu niečo povedať, postaviť sa tam, niečo povedať. Ja neviem, čo to bolo. (Reakcia z pléna a smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2017 o 0:50 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video