26. schôdza

30.1.2018 - 15.2.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

13.2.2018 o 16:45 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:09

Ľudovít Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja mám za to, že je veľmi dôležité, aby deti zo sociálne znevýhodneného prostredia boli čím skôr začlenené buď do predškolského vzdelávania, alebo do komunitných centier, proste veľmi dôležité, aby ony nezostávali doma, kde vidia, že rodičia nepracujú. To znamená, to dieťa sa zobudí a vidí, že rodičia obidvaja nikam nejdú do práce. Myslí si v budúcnosti, že to je bežný jav, a tak oni potom ani v budúcnosti a dospelosti nebudú prejavovať záujem pracovať a budú chcieť žiť iba zo sociálnych dávok.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 16:09 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:09

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán Mazurek, ja to prečítam ešte raz. 80 % tri- až šesťročných detí nenavštevuje materské školy v rómskych osadách a dokopy to tvorí nejakých 30 400 detí. Takže, ako neviem, čo hovoril Igor na začiatku, ale iba 20 % detí z rómskych osád chodia reálne do škôlky a podľa Atlasu rómskych komunít 80 % z nich do škôlky nechodí. Takže akože ten problém je vypuklý. Problém, ktorý som sa ja snažil pomenovať, je, že dnes nemáme kapacity na to, aby sme ho dokázali naplniť. To znamená, že súčasťou riešenia nemôže byť iba povinnosť deti do škôlok prihlasovať a dávať, musí byť takisto, že tie škôlky budujeme. Takže možno som to ja pokazil, možno mi nebolo dobre rozumieť, ale 80 % rómskych detí podľa štatistík, ktoré ja mám k dispozícii, nechodí do škôlok.
K ostatným, áno, v podstate hovoríme o tom istom. Čím skôr čo najviac detí, ktoré nemajú dostatočne podnetné prostredie, dostaneme k predškolskej výchove, tým, a to dáta hovoria, významne zvyšujeme ich šancu uspieť v takých parametroch, ako je napr. meranie PISA. Zároveň ale je potrebné povedať, že treba posilniť aj to vzdelávanie od prvého ročníka vyššie, lebo podľa posledných dát až 30 % pätnásťročných detí na Slovensku, a to je naprieč celou populáciou, sú funkčne negramotní ľudia. Oni vedia čítať, ale nerozumejú tomu, čo čítajú. Takže nadstavba ešte aj na to, že pripravíme deti z málo podnetného prostredia, musí byť posilnenie aj toho mainstreamového prúdu, lebo inak nám ešte aj tie rómske deti budú dorastať do zle nastaveného systému.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 16:09 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:11

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak, ďakujem za slovo. No, ja by som chcel do tejto témy, témy budovania a posielania detí z asociálnych cigánskych komunít, predovšetkým z týchto komunít, pretože ťažko nejakým spôsobom definovať, čo je to tzv. sociálne znevýhodnené prostredie, o ktorom sa častokrát hovorí v tomto návrhu zákona aj v samotnej dôvodovej správe, ich posielanie do škôlok a budovanie týchto škôlok asi v týchto osadách zadarmo.
Toto vidím ako najdôležitejší a najhlavnejší problém tohto zákona ako takého. Nie je to samotné zle zadefinované sociálne znevýhodnené alebo skôr nezadefinované sociálne znevýhodnené prostredie, ale tento problém, pretože ako sa má na tento jav, tento fakt pozerať slušný pracujúci človek. Predstavte si mladú rodinu s dvoma deťmi, s jedným dieťaťom. Chalan chodí, pracuje v zahraničí, v Nemecku, v Rakúsku, tvrdo drie, aby zarobil nejakú tú minimálnu mzdu, ktorú tam v týchto západných krajinách majú, tú mzdu potom posiela domov svojej žene, ktorú vidí týždeň v mesiaci, keď má šťastie, a potom sa dozvie, aké obrovské pálky musí platiť za to, aby jeho dieťa mohlo chodiť do materskej škôlky. No a potom príde pán poslanec Matovič a predstaví tu návrh zákona, ktorý má rodičom detí, ktorí celý deň alebo celý život nerobia nič, len v podstate parazitujú na sociálnom systéme, a oni sa k tomu verejne hlásia, priznávajú sa, oni vám to povedia rovno v týchto asociálnych osadách, že áno, mám 10 detí preto, že chcem využívať sociálny systém. Veď keď sú tí bieli takí blbí, že na mňa robia, tak nech robia. Veď jemu to jednoducho vyhovuje.
Ale áno, je to naša chyba, myslím tým chyba politikov, nie ako Ľudovej strany Naše Slovensko, že nastavili systém, ktorý sa dá takýmto spôsobom zneužívať a asociáli môžu takýmto spôsobom pohodlne žiť na úkor všetkých slušných pracujúcich ľudí. No a ako sa má teraz tento pracujúci človek, ktorý, ako som spomínal, napríklad tvrdo drie v zahraničí, pozerať na to, že on, pretože pracuje, snaží sa vychovávať štátu deti, ktoré budú následne platiť dane, snaží sa žiť slušným životom a platí, vytvára tomuto štátu hodnoty, musí za svoju škôlku platiť naozaj nemalé peniaze, a asociál, ktorý nepracuje, ktorý zneužíva sociálny systém, ktorý sa vysmieva zákonom Slovenskej republiky, častokrát okupuje cudzie pozemky a stavia si na nich nelegálne stavby, dostane túto škôlku zadarmo.
Práve, pán Matovič, toto je problém tohto návrhu zákona. Ak chcete dávať škôlky zadarmo, nie adresne jednej skupine. A mne je úplne jedno, čím ju vymedzujete, pretože aj Ústava Slovenskej republiky hovorí jasne, že zvýhodňovať akúkoľvek skupinu na základe sociálneho prostredia, na základe rasy, vierovyznania a čohokoľvek iného je nelegálne, je to trestným činom, lebo sa dostáva k diskriminácii všetkých tých ostatných. A o tom tu celý čas poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko hovoria. Ak chceme dávať škôlky zadarmo, v poriadku, ale pre všetkých rovnako a nieže jedni len preto, že sa nechcú prispôsobiť, pretože nieže nevedia, oni nechcú sa prispôsobiť, budú dostávať všetko zadarmo.
Pán Matovič, vy ste hovorili o fantastických projektoch vášho bývalého splnomocnenca pána Polláka, o ktorom sa vie, že v podstate za tie roky, ktoré fungoval ako splnomocnenec pre cigánske otázky, nevyriešil fakticky nič. A videl som tie výsledky na východe Slovenska, že naozaj sa nepohlo s ničím, akurát sa, tak ako tu kritizujete teraz túto vládu, čo je síce pravda, prešafárili obrovské milióny na eurofondoch, to isté sa robilo za vás. Tak nevidím, nevidím dôvod, aby ste zamlčiavali aj iné skutočnosti. Keď ste hovorili o tom, že sa pánovi Pollákovi podarilo zamestnať nejakých 180 Cigánov z osád, ktorých ťažko musel hľadať a dal im nejakú prácu tu v Bratislave, alebo niekde ich doviezol, tak spomeňte aj Banskobystrický kraj, o ktorom dlhodobo mlčíte. Pánovi predsedovi Marianovi Kotlebovi sa tiež podarilo zamestnať viac než 150 ľudí, z toho mnoho, možno jedna tretina alebo polovica bolo, boli práve Cigáni, častokrát z prostredia z týchto osád, ktorí pracovali popri cestách a mali prácu za normálnu mzdu, nepoberali sociálne dávky, ale, naopak, odvádzali štátu hodnoty, ale vtedy ste všetci mlčali a tolerovali ste, keď tuto prítomná strana SMER zmenila Zákonník práce takým spôsobom, aby tomuto projektu zabránila. To sú ďalšie projekty, o ktorých môžme verejne hovoriť, že pán Pollák nie je jediný, komu sa takého veci podarilo, podarilo dosiahnuť.
Ja môžem tiež hovoriť o svojich skúsenostiach s Cigánmi z cigánskych osád. Keď sme napríklad prerábali dvor na dome v Spišskej Belej a potrebovali sme nejakých ľudí, ktorí by robili tie najzákladnejšie výkopové práce, tak sme museli prejsť cez tri cigánske osady, aby sme našli dvoch zamestnancov, dvoch, dvoch ľudí, ktorí by boli ochotní robiť. Vy tam prídete, oni tam ležia, všade sú vyvalení, smejú sa vám do tváre a on vám povie, načo ja mám ísť robiť, čo si blázon, však vy bieli robíte. A to vám nehovorím nejaké fikcie, lebo vy ste z Trnavy, vaši poslanci sú z Bratislavy alebo zo západu, ale hovorím vám veci z kežmarského okresu, ktoré som reálne zažil a ktoré ma presvedčili o tom, že to, čo si myslím, je jednoducho založené na faktoch.
A poďme sa pozrieť na to, čo je vlastne to tzv. sociálne znevýhodnené prostredie, ktorým tu častokrát argumentujete. To je asi prostredie, v ktorom si môžu asociáli beztrestne okupovať cudzie pozemky a na základe aj rozhodnutia policajného prezidenta môžu takto konať úplne bez akéhokoľvek postihu, právneho postihu, môžu si stavať svoje chatrče na cudzích pozemkoch a smiať sa majiteľom týchto pozemkov do tváre. To je asi to prostredie, to sociálne znevýhodnené prostredie, kde môže človek celý deň ležať pred chatrčou, opíjať sa, zabávať sa, míňať všetky peniaze v herniach na hazardných hrách, na automatoch a smiať sa z toho, že tí hlúpi bieli naňho budú robiť, zarobia a on sa má jednoducho fajn. To je to prostredie, kde si môže urobiť desať detí a nestarať sa o to, kto ich bude vychovávať, akým spôsobom ich bude vychovávať. To je to prostredie, kde môžu znásilňovať svojich rodinných príslušníkov, mať deti z incestných vzťahov a nebáť sa toho, že by to polícia alebo nejaké iné justičné orgány riešili. Proste takéto to je, to sociálne znevýhodnené prostredie. A predovšetkým to sociálne znevýhodnené prostredie je také prostredie, kde neplatia žiadne zákony Slovenskej republiky a praktizuje sa tam úžera v neuveriteľných výšinách, v takmer každej jednej cigánskej osade, a štát a vláda to nerieši, nikto sa o to nestará.
Tu ako hovoríte pravdu, kritizujete pána ministra Kaliňáka, pretože on s týmto nerobí vôbec nič. Častokrát možno aj prizná, že v týchto osadách je obrovská úžera, že si nejaký Cigán požičia 100 eur a už nasledujúci mesiac musí úžerníkovi vrátiť pod hrozbou násilia alebo častokrát aj smrti 200 eur a tak sa dostáva to toho nekonečného kruhu zadlženosti a potom častokrát pácha trestnú činnosť, len aby sa z tohto kruhu akýmsi spôsobom podaril; pokúsil vymaniť, ale nevedie to stále nikam.
No my v Ľudovej strane Naše Slovensko, keď sme tu boli aj kritizovaní, že nepodávame žiadne alternatívne návrhy na riešenie tohto problému, tak musím spomenúť, že sme podali návrh zákona, ktorý by motivoval asociálov získať si aspoň základné, aspoň stredoškolské vzdelanie, nemusí byť s maturitou, ale aspoň učňovku a mohol by tak poberať sociálne dávky na ďalšie svoje deti. To znamená, chceli sme podporiť tých, ktorí pracujú, a zároveň zastaviť pôrodnosť tých, ktorí nepracujú, a motivovať ich k tomu, aby si za a) našli prácu a za b) doplnili si vzdelanie. Ale pozrite sa na hlasovanie! Zase vaši poslanci, asi na váš povel, vytiahli kartičky a tvárili sa, že sú jednoducho neprítomní.
Keď sme dávali návrh zákona, ktorý by riešil, riešil by nelegálne klčovanie lesov asociálmi a tým by pomohol zmierniť to obrovské sociálne napätie, lebo toto je ďalší príklad toho, ako sa má na to občan pozerať, ktorý tvrdo pracuje, platí dane a musí si drevo na zimu kupovať, a asociál ho jednoducho zrúbe, jeden strom za druhým, ťahá si ho do osady a nikdy sa mu nič nestane. Keď sme dávali návrh zákona, ktorý by obmedzil túto ťažbu a dal by policajným príslušníkom právomoci na to, aby mohli efektívne postihovať takýchto kriminálnikov už pri tom, že by samotný takýto čin plánovali, tak ste opäť len vytiahli kartičky a tvárili ste sa, že ste neprítomní. To znamená, ako reálne vy chcete riešiť tento cigánsky problém, keď reči máte krásne, ale keď dôjde k činom, tak ste jednoducho úplne mimo?
A stále merito veci ostáva jedno a to isté. Je pekné dávať škôlky zadarmo, ale nie jednej vybranej skupine. Treba to dávať úplne všetkým, vtedy to bude rovnocenné, vtedy to bude férové, vtedy to bude v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, nebudeme môcť hovoriť o diskriminácii, o znevýhodnení, ale budú platiť pre všetkých jedny a tie isté pravidlá, pretože toto je základ, ten základný pilier celého riešenia cigánskeho problému. Aby zákon platil pre každého rovnako, ako to hovoril Robert Fico v roku 2011. Svoje sľuby absolútne hodil do koša, nesplnil ich, že asociál v osade so sekerou nesmie byť viac, ako je slušný pracujúci človek.
A súčasný stav v Slovenskej republike je taký, že ten asociál jednoducho je pred zákonom cennejší ako ten slušný pracujúci človek. A vy chcete to sociálne napätie ešte zväčšiť týmto návrhom zákona, lebo zase pripomínam, ten človek, ktorý pracuje, platí dane, musí tú škôlku platiť, a ten, ktorý proste zneužíva sociálny systém, pije, hrá celé dni hazardné hry, pácha kriminalitu, to dostane zadarmo. Viete, to je taká obrovská nespravodlivosť, že občania sa nemôžu na to len tak pozerať a spoliehať sa na to, že ale veď ten Igor Matovič v parlamente rozprával, ako to pomôže, ako to, že oni budú chodiť do škôlok, zníži ich počet na špeciálnych základných školách, ako z nich budú perfektní, slušní ľudia a tak ďalej a tak ďalej.
Viete, pán Matovič, z vašich sľubov sa ľudia nenajedia a chcú vidieť naozaj reálne výsledky, ktoré nie sú založené na ne-spra-vod-li-vos-ti. Pretože to je jediné, na čo poukazuje. A opakujem vám, práve pre toto nepodporíme váš návrh zákona, pretože je diskriminujúci voči všetkým slušným pracujúcim ľuďom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.2.2018 o 16:11 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:21

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Milan, mal si pravdu, je to situácia, ktorá je rasizmus voči majorite a hlavným predstaviteľom tohto prúdu je tuhľa predstaviteľ a hovorca wahhábistických moslimov pán Matovič. Toto, čo on predvádza, je rasizmus naopak. A čo je horšie, je to predstaviteľ majority, ktorá vytvára rasizmus voči vlastnej majorite. Je odtrhnutý od reality ako lietajúci mních Cyprián.
A čo sa týka tej úžery. Milan, trošku ťa musím opraviť, už nefrčia 100-percentné úroky, úžerníci už berú klasických 30 %, znížili sadzby.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 16:21 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Miňo, veľmi dobre si im to povedal. Myslím, že si to zhrnul úplne systematicky, tento ich návrh aj s celým tým prístupom OĽANO. Ale doplním ťa ešte v tom, že na rozdiel od návrhu, o ktorom teraz sa tu jedná, tak náš program pracovný, ktorý reálne fungoval v Banskobystrickom kraji, nepotreboval žiadnu rozpočtovú podporu zo strany štátu. To znamená, znižoval, znižoval zaťaženie štátneho rozpočtu tým, že tí ľudia namiesto sociálnych dávok získali mzdu, ktorú im platil kraj, a ešte platili odvody a dane. To, samozrejme, sa nedá porovnávať s týmto pokusom o v podstate ďalšiu a ďalšiu pôrodnosť, pôrodnosť v cigánskych osadách.
Ale hlavne, Miňo, ty si sa tu absolútne spravodlivo a úprimne snažil presvedčiť ľudí, ktorí nám nadávajú do fašistov, rasistov a extrémistov len preto, že chceme, aby jeden rovnaký zákon platil absolútne pre všetkých na celom Slovensku, aby sa všetky skupiny obyvateľov delili alebo hodnotili podľa rovnakého metra. Za to sme pre nich fašisti, rasisti a extrémisti. Oni keď prídu s tým, že tzv. sociálne vylúčené skupiny majú dostať ďalšie a ďalšie zvýhodnenia, benefity zadarmo, tak to je potom v poriadku. Takže tento tvoj prejav bol veľmi dobrý, veľmi správny, vecný, ale si myslím, že na zlom mieste a pre absolútne nevhodných ľudí. A ja si myslím, že ešte príde čas, kedy na Slovensku sa tieto myšlienky ohodnotia a kedy ľudia pochopia, že to, čo si hovoril, je absolútna pravda a že ak sa nespamätáme všetci, najmä tí, ktorí určujú zákony, tak dopadneme zle práve kvôli tomu, že podporujeme tých, ktorí pre štát nerobia nič, a zaťažujeme čoraz viac tých, ktorí sa snažia slušne vychovávať svoje deti a mať svoje slušné rodiny.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 16:22 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:24

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za diskusiu, ktorá sa rozprúdila. Ale čo vlastne z toho vzišlo také najzaujímavejšie, je to, že uvedomil som si, že keď včera som si čítal správu, že prokuratúra, NAKA stíha novinára Arpáda Soltésza za to, že použil slovné spojenie "biela spodina", že tá biela spodina vlastne pred chvíľkou vystúpila tu za týmto rečníckym pultom. Lebo naozaj človeka, ktorý sa takýmto spôsobom vyjadruje a myslí si, že kadencia slov a hlasitosť umožňuje, aby súkal klamstvo za klamstvom a to ho oprávňuje mať potom pravdu, tak to je v podstate typický predstaviteľ bielej spodiny. Takže, pán Mazurek, pozdravujem.
A krásne sa mi podobá tento človek na takého druhého, on sedí, myslím, že tam niekde, volá sa Ľuboš Blaha, toho zase vnímam jako takého typického predstaviteľa marxistickej spodiny. A myslel som si, že ľudia, ktorí takto dokážu rečniť, tak že ohúria ľudia, a keď si porovnáte volebný výsledok jedného a druhého, dopadli úplne rovnako. Mazurek sa nebol schopný stať ani poslancom v Žilinskom kraji. Jeho vlastní, tam kde býva, sa mu otočili chrbtom. A keď sa pozriete, koľko mal krúžkov nejaký marxistický, marxistická spodina Blaha, tak isto to bolo nejakých dvetisíc krúžkov. Myslím si, že možno aj veľmi podobný počet tých krúžkov mali jeden aj druhý. (Reakcia z pléna.)
Zároveň som si uvedomil, že treba naozaj nazývať ľudí a fakty skutočným menom. Viete, čo znamená po slovensky cigáň? Cigáň je klamár. A oddnes po vystúpení pána Mazureka môžme hovoriť, že cigáň Mazurek. Cigáň Mazurek je oddnes normálne zákonité slovné spojenie, ktoré tým, že tu klamal o tom, že jak chceme dávať Rómom v osadách zadarmo škôlky, jak klamal o tom, jak Peter Pollák rozkrádal eurofondy, jak klamal o tom, že sa, vlastne nič neurobil, jak klamal o tom, jako teda Kotleba strašne zamestnal ľudí, hoci zamestnal 90 ľudí, ale sľúbil, 10- až 15-tisíc ľudí že zamestná v programe Lopaty a krompáče. A jak to súkal jedno za druhým, tak ma mrzí, že takíto ľudia sa tu zapájajú do diskusie a tí, ktorí reálne by mohli problému pomôcť, tí na to v podstate zvysoka kašlú.
Hovoriť o tom, že keď sa ktokoľvek ide prejsť do osady, tak tam sedia vyvalení a kričia po tých ľuďoch, ktorí prídu im ponúknuť prácu, že nie, my chceme mať naschvál desať detí, lebo nám vyhovuje, že môžme si brať sociálne dávky od tohto systému a my to robíme naschvál, tie deti tam vyrábame a podobne, je nehodné Národnej rade. Je odporné a presne sa dnes tu definovala, v deň, kedy začala trestné stíhanie NAKA voči novinárovi Arpádovi Soltészovi, sa tu samodefinovala biela spodina, ktorá je prítomná v tomto parlamente.
Ja by som si chcel dať rečnícku otázku na záver. Čo je na tom za Boha, čo je na tom za národ, čo je na tom kresťanské? Na tom, keď srší z vás nenávisť, keď nedokážete sa pozrieť ani na tie chudátka deti, tie troj-, štvor-, päťročné deti a ešte ukazujete prstom, že ony sú za to, že ony za to môžu. Pani doktorka, prepáčte, zabudol som, jak sa voláte, zalamujte s rukami. Čo je na tom kresťanské, na nenávisti, ktorú hlásate? Boh nie je nenávisť. To si skúste napísať na zrkadlo, keď sa ráno maľujete a možno po desiatich dňoch to zaberie. Boh nie je nenávisť. Musíte si vybrať. Budete hlásať Boha alebo nenávisť. Jedno a druhé nie, lebo podvádzate ľudí.
Každopádne som si uvedomil, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko považuje svojich voličov v podstate za debilných, lebo inak by im nemohla takýmto spôsobom tento problém predkladať. Hovoriť o tom, že jediné riešenie je, aby si tí Rómovia zaplatili sami tú škôlku, zrejme aby si ju aj sami postavili, tak to naozaj môže človek, ktorý si myslí, že jeho voliči žerú seno. A ja si na rozdiel od vás nemyslím, že vaši voliči žerú seno. Nie, vašich voličov len trápi tento problém v osadách. Chceli by reálne vidieť, aby sa konečne začal riešiť, a obrátili sa k vám, lebo si mysleli, že vy im to riešenie ponúknete. Vy ste povedali a váš predseda, že zamestnáme 10- až 15-tisíc Cigánov, asociálov, dáme im krompáče a lopaty, keď ja budem šéf VÚC. Zamestnal ich de-väť-de-siat, za naše spoločné prachy. De-väť-de-siat! Aj vaši voliči vedia počítať, že 90 a 10- až 15-tisíc je dramatický rozdiel. Keď to neviete počítať vy, tak vám to vynásobím. 10-tisíc alebo 9-tisíc deleno 90 máte 100, to znamená, že to je takých 111- až 160-krát viac. Čiže Kotleba sľúbil, že zamestná 150 ľudí, zamestnal jedného. Alebo teda sľúbil 15-tisíc a zamestnal 90. To je to isté.
Mali ste možnosť ukázať, čo dokážete, ako dokážete riešiť rómsky problém. Neurobili ste v tejto otázke absolútne nič! A toto je vizitka a pre toto strácate hlasy. A pre toto do budúcna hlasy strácať budete, lebo ľudia vám falošne uverili, vy ste ich oklamali a dnes si myslíte, že keď tu budete znova vykrikovať o tom a ukazovať jako, alebo popisovať skutočnosti, ktoré zažívate v osadách, tak ľudia vám znova uveria.
Vládna koalícia má moc v rukách. Má moc a možnosť riešiť reálne rómsky problém. Za mnou sedí alebo predsedá teraz v Národnej rade Béla Bugár, ktorý priamo nominoval splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Béla Bugár, máme komplikované vzťahy, na druhej strane by som bol veľmi rád, ak by ste dokázali tento návrh zákona posunúť do druhého čítania a čím skorej dostať deti v rómskych osadách do škôlky. Keď ich tam nedostanete, neboli ste tu počas môjho vystúpenia, keď ich tam nedostanete, alebo keď ich tam nedostaneme spoločne, tak nechytia sa nám v školách.
Mazurek tu ešte aj klamal o tom, že som, že 80 % slovenských či rómskych detí je v osadách. V oficiálnej štatistike máme napísaných 20 percent. A ak by bola pravda to, čo povedal Mazurek, či pardon, cigáň Mazurek, tak v tom prípade by Rómovia v osadách boli častejšie v škôlkach alebo vo väčšom zastúpení v škôlkach jako ostatné deti z majority. Lebo podľa oficiálnej štatistiky z Eurostatu za minulý rok na Slovensku je 77 % detí v predškolskej výchove. Čiže 77 % detí, ale podľa Mazureka 80 % Rómov je v školách. To znamená, že bielych je iba 70 a Rómov je 80. Veľmi dobrá matematika! Stačí ísť do prvej osady, o ktorej klame, že tam bol v desiatkach. Nebol v žiadnej, lebo má naložené v gatiach, že by tam dostal poza uši a musel by utekať. Ak by vošiel do prvej osady, tak zistí, že rómske deti z osád do škôlok nechodia, a preto máme problém na krku.
A bohužiaľ, Robert Fico nám sľúbil pred desiatimi rokmi sociálny štát, ale preto, aby tu reálne urobil niečo pre ľudí, nerobí nič. A ja sa čudujem, pán Béla Bugár, vediete túto schôdzu, prepáčte, že sa vám prihovorím osobne, vy ste ospravedlňovali vstup do tejto koalície, že potrebujete postaviť hrádzu voči extrémizmu. Strašne ste ukazovali, že vám leží na srdci, aby tu raz nevládli fašisti. Vy dnes máte možnosť reálne posunúť tento návrh zákona do druhého čítania a postaviť prvé obrovské poleno v hrádzi proti extrémizmu. Lebo keď vyriešime rómsky problém v osadách, tak títo ľudia nebudú mať svoju agendu a nebudú mať o čom klamať ľuďom.
Preto sa tu dnes tak pasujú, a preto to tak spochybňujú, a preto bojujú proti tomu akýmkoľvek spôsobom, lebo čo by potom vlastne ľuďom hovorili, ukazovali, jak by zrazu deti v osadách chodili do škôlky, učili sa plus-mínus rovnako dobre ako biele deti a keď vyrastú, tak niekde by pracovali. Počuli ste od nich, keď sa tu prerokovával ten návrh zákona o zamestnávaní cudzincov, že by prišli a povedali, zamestnajme najprv tých Rómov z tých osád pred tým, ako zamestnávame cudzincov? Ani jeden z nich. Prečo to nepovedali? Lebo by zrazu nemali agendu, ak by boli zamestnaní Rómovia. A toto je skutočné zrkadlo, ktoré vám nadstavujeme. Toto ste mali podávať, takýto pozmeňovací návrh, že kým nebudú poslední Rómovia z osady pracovať, dovtedy sem nemôžme dovoliť žiadnych cudzincov, aby sem brali ľuďom prácu. Len to ste nedokázali spraviť, lebo čo(?), lebo by ste zrazu nemali agendu. Osady sú vaša agenda.
A preto každému, komu naozaj záleží v boji proti extrémizmu, na boji proti fašistom tento návrh zákona, pevne verím, že podporí.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

13.2.2018 o 16:24 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:35

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám za slovo, pán podpredseda. Vážené kolegyne a kolegovia, dovoľte mi, aby som uviedla návrh zákona, ktorým chceme doplniť zákon č. 311/2001 Zákonník práce. Predkladáme ho ako skupina poslancov za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.
Jeho cieľom je priblížiť Slovensko k vyspelým krajinám, a to zamedzením nedeľného predaja. V predkladanom návrhu zákona sa neumožní teda zamestnávateľovi nariadiť zamestnancovi alebo dohodnúť so zamestnancom nedeľnú prácu, ktorou je maloobchodný predaj.
Návrh zákona je v súlade aj so smernicou Európskeho parlamentu a Rady zo 4. novembra 2003 o niektorých aspektoch organizácie pracovného času, ktorou sa zaručuje nepretržitý odpočinok v týždni a tiež sa členským štátom priznáva možnosť prijímať zákony, ktoré sú priaznivejšie pre ochranu zdravia pracovníkov. Podľa čl. II ods. 5 Európskej sociálnej charty by zmluvné štáty mali zabezpečovať odpočinok v týždni v tie dni, ktoré sú zhodné s dňami uznanými tradíciou alebo obyčajmi v príslušnej krajine. Vzhľadom na historické a kultúrno-náboženské pozadie ide v prípade Slovenskej republiky jednoznačne o nedeľu.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, je v súlade aj s ústavnými zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, a tiež s právom Európskej únie.
Predkladaný návrh zákona nemá vplyv na rozpočet verejnej správy. Návrh zákona náš predpokladá negatívny vplyv na podnikateľskú sféru, vyvoláva mierne negatívne a súčasne i značné pozitívne sociálne vplyvy. Nemá vplyv na životné prostredie a ani vplyv na informatizáciu spoločnosti.
Hlásim sa do rozpravy, kde ešte chcem viac povedať k nášmu návrhu zároveň.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

13.2.2018 o 16:35 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:37

Jana Nehézová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola predsedníčkou výboru určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 835.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 869 z 15. januára 2018 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 12. marca 2018 a v gestorskom výbore do 13. marca 2018.
Otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.2.2018 o 16:37 hod.

Ing.

Jana Nehézová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:39

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne a kolegovia, boli sme to my poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ktorí ešte v roku 2016, to na jeseň, myslím, v novembri v roku 2016 sme otvorili tému nedeľného predaja. Ja nehovorím, že sme boli prví na Slovensku. Samozrejme, boli tu občianski aktivisti, boli tu politici, ktorí o tejto téme hovorili, boli tu odborári. Nehovorím teda, neprivlastňujem si túto tému ako za, ako keby sme prišli s niečím novým, ale musím povedať, že od toho novembra 2016 sa naozaj udialo viacero vecí, ktoré snáď dospejú aj k tomu raz, že aj na Slovensku sa priblížime k západným európskym krajinám a budeme mať maloobchodný predaj zamedzený, teda predaj v nedeľu zakázaný.
Poukazovali sme a argumentovali sme vtedy a argumentujeme a argumentujem teraz opäť s tým, že máme neslávne prvenstvo v dožití dobrého zdravia u žien Sloveniek. Je to 54,5 roka, to je vek, v ktorom sa v dobrom zdraví dožívajú Slovenky. Pripomínam práve ženy preto, lebo z tej 300-tisícovej skupiny zamestnancov v obchode sú to v drvivej väčšine ženy, ktoré sú zamestnankyňami, pracovníčkami obchodov a tie pracujú počas víkendu. Je isté, že aj práca počas víkendu, zvlášť v nedeľu vplýva taktiež na zdravie, ale, samozrejme, a je to veľmi dôležité, aj na vzťahy v rodinách, v spoločenstve a v spoločnosti ľudí.
Vtedy sa na základe rozvírenia tejto témy sa inšpirovali aj vládni poslanci našimi návrhmi, ale tak, že v podstate priniesli do pléna návrh zákona o zamedzení obchodu počas štátnych sviatkov. A tak sa vlastne navýšil počet dní štátnych sviatkov, v ktorých už na Slovensku v tejto chvíli v súčasnosti máme zamedzený predaj. Už vtedy som v rozprave ale hovorila o tom, že verejnosť a aj samotní zamestnanci viac hovoria o tom, že predaj v nedeľu by mal byť zakázaný, že nedeľa je pre nich ten deň, kedy ich príbuzní, ich členovia rodín sú všetci doma, a teda že by oveľa viac uvítali, aby boli doma práve v nedeľu.
Ja som si vtedy tak povedala, že keby ste, keby chodili poslanci vládnej koalície viac medzi ľudí, že by to určite z verejnosti, ale aj od samých pracovníčok v obchodoch určite počuli. Ja som to počula stále, kedy som prišla do obchodu, tak vždy mi povedali pracovníčky, že joj, lepšie by bolo, keby sme mali, keby sme nechodili do práce v nedeľu. Nuž určite, však som zahlasovala aj sme zahlasovali za to, aby sa rozšíril aj počet štátnych sviatkov, ale už ako som v úvode hovorila o tom, nedeľa je ten deň, ktorý máme historicky, kultúrne, tradične zachovaný ako deň voľna, deň pokoja a deň, ktorý sa stretávame so svojou rodinou, pretože všetci sú doma, deti zo školy, manželia a manželky taktiež.
Bolo dobré túto tému otvoriť aj z toho pohľadu, že nedávno významná spoločnosť obchodná slovenská zatvorila svoje obchody v Trnavskom kraji. Obmedzila nedeľný predaj. A bol to naozaj určite krok dobrým smerom. Oceňujem toto rozhodnutie zamestnávateľa, aj keď sa teda týkalo iba v Trnavskom kraji. Medzi tými argumentami okrem toho, že nemali rentabilitu, a priznali to v tom konkurenčnom prostredí, ale bol veľmi zaujímavý aj dôvod, že majú problém nájsť dobrého pracovníka do obchodu, nakoľko mnohí odchádzajú a fluktuujú práve preto, že musia v nedeľu pracovať. Takže vidíte, aj toto sú problémy, kedy zamestnávatelia naozaj vlastne ukazujú, že tento predaj v nedeľu je v podstate zbytočný a hlavne, hlavne je potreba si uvedomiť, že mnohé spoločnosti, ktoré tu, zahraničné spoločnosti obchodné, ktoré tu majú tieto obchody otvorené, vo svojich materských krajinách obchody majú zatvorené. Takže priblížme sa naozaj konečne k vyspelým európskym krajinám, západným európskym krajinám a nechajme nedeľu voľnú pre rodiny, pre ľudí, pre odpočinok, pre vzťahy, pre relax, pretože už nie je módne chodiť v nedeľu po obchodoch.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

13.2.2018 o 16:39 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:45

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, pani Verešová, viete veľmi pekne hovoriť, viete tak, máte taký príjemný taký hlások, viete tak presvedčivo, ako aj viaceré panie poslankyne z vášho klubu, človek by až sa rozplakal od dojatia, ako vy veľmi chcete pomáhať ľuďom, ako vy ste tí najlepší, vy ste v podstate anjeli chodiaci po zemi. Vy ste tí naozaj autentickí kresťania, ako to včera, v nedeľu pán Vašečka deklaroval, že prečo sa uchádza o post predsedu KDH, bývalý váš poslanec. Ja, mňa by zaujímalo, kedy ste vy prišli na tento nápad, že čo sa s vami odrazu stalo, že chcete dopriať ľuďom v Slovenskej republike voľnú nedeľu?
Dovoľte, musím vám pripomenúť jednu skutočnosť a to, že dňa 6. apríla 2017 Ľudová strana Naše Slovensko priniesla, respektíve predniesla návrh o voľnej nedeli, návrh zákona presne taký istý, dokonca lepší ako váš, veľmi dobre odôvodnený. Dokonca sme v ten deň doručili, doplnili sme tento návrh zákona o petíciu občanov. Táto petícia, túto petíciu podpísalo 83 274 občanov, z toho právoplatných podpisov, teda platných podpisov bolo 77 412. A vy vtedy ste tento náš návrh nepodporili. Jedinou výnimkou bol pán poslanec Lukáč, pretože som spomenula, pretože za túto, za nedeľu bojovala aj Koinonia Ján Krstiteľ, ktorej je pán poslanec členom. To znamená, že nemohol to možno nepodporiť. Možno naozaj prehovorilo jeho svedomie, možno členstvo v Koinonii Ján Krstiteľ. Nemôžem, nemám právo toto súdiť.
Takže ja sa vás pýtam: Pred rokom v apríli, 6. apríla, prečo ste vtedy nedopriali tým našim občanom tú voľnú nedeľu? Prečo ste im vtedy nedopriali, aby mohli tráviť čas so svojimi rodinami? Prečo ste im vtedy upreli to právo na oddych, aj keď na Slovensku, sami hovoríte, že je najviac v nedeľu pracujúcich ľudí. Prečo ste im vtedy nedopriali to približovanie sa k Európe? Ja tomu nerozumiem. Znova opakujem, tak ako v tom predchádzajúcom návrhu zákona, ktorý vy ste jednoducho nepodporili, že ako vám možno veriť? Vy môžete plakať pred ľuďmi, rozprávajte, ale hovoríte, sú to len slová, slová, slová. Môžem vám ja veriť? Čo je to za dôveryhodnosť? Čo ste to za ľudia? Čo ste to za kresťania? Ja tomu naozaj nerozumiem. Nerozumiem vašej morálke, nerozumiem vášmu svedomiu, nerozumiem vášmu kresťanstvu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.2.2018 o 16:45 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video