30. schôdza

23.3.2018 - 26.3.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:14 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 21:06

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže takisto prajem dobrý večer, dámy a páni. Vážený pán predseda vlády, som rád, že ste pri tomto mojom vystúpení tu. Pri tom prvom sa mi to nepodarilo a spomínal som v ňom okrem iného aj viaceré prešľapy, ktoré máte v programovom vyhlásení vlády najmä v oblasti zahraničnej, ale aj bezpečnostnej politiky. No a ako už bolo povedané mojimi niektorými predrečníkmi, za ten čas sa nám tu trošičku zmenila situácia. Zmenila sa situácia v známej kauze novičok alebo, keď chceme, Skripaľ, kde Slovensko zase raz zohralo rolu zbabelca, krajiny, ktorá strká ako pomyselný pštros hlavu do piesku, a pritom sme to boli my, koho ruská strana neprávom obvinila, ale reagujeme tak, ako sme rozhodne reagovať nemali.
Spojené štáty sa rozhodli, že spoločne so spojencami začnú vyhosťovať jednotlivých ruských diplomatov, ktorí evidentne majú diplomatickú misiu len ako krytie svojej špionážnej činnosti. Rozhodli sa vyhostiť 60 ruských diplomatov. Väčšinou z veľvyslanectva vo Washingtone, avšak 12 budú musieť odísť aj zo stálej misie Ruska pri Organizácii Spojených národov v New Yorku. Američania okrem toho zároveň zatvoria ruský konzulát v meste Seattle. Len pre porovnanie, v decembri 2016 odchádzajúci prezident Barak Obama vyhostil 35 diplomatov, čo bolo reakciou na miešanie sa Ruska do amerických prezidentských volieb, a na základe týchto čísel vidíme, o akú vážnu vec sa v prípade predpokladaného útoku jednej krajiny na svojich bývalých agentov na území demokratickej krajiny, nášho spojenca, jedná.
Ak sa pozrieme do Európskej únie, tak tu máme Nemecko, ktoré by malo vyhostiť štyroch ruských diplomatov, Poľsko a Francúzsko po troch, Česko, Litva, Taliansko po dvoch, jedného Lotyšsko a podľa dostupných informácií sa čoskoro pridajú Holandsko, Dánsko, Chorvátsko. Ale aj rusofilný premiér Maďarska Viktor Orbán, ktorý sa tiež rozhodol vyhostiť jedného diplomata. Len Slovensko si po niekoľkých dňoch ide predvolať ruského veľvyslanca na konzultácie. Krok, ktorý naši českí a švédski partneri urobili už pred niekoľkými dňami. Po tom, ako boli aj tieto krajiny obvinené z toho, že sa vraj spolupodieľali alebo mohli spolupodieľať na samotnom útoku.
A čo na to Slovensko? Dovolím si zacitovať z reakcie ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ktorá ma úprimne sklamala: „Slovenská republika jednoznačne odsúdila útok chemickou bojovou látkou v Salisbury v Spojenom kráľovstve, prihlásila sa k záverom Európskej rady z 22. marca 2018 a vyhradila si právo prijať ďalšie kroky v súvislosti s týmto prípadom. Po starostlivom zvážení alternatív sa ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí rozhodlo bezodkladne si predvolať veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku a požiadať o vysvetlenie k prípadu. Vývoj situácie, ako aj odpovede Ruska na výzvy, ktoré mu adresovali štáty Európskej únie vrátane Slovenska, ovplyvní ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť.“
Ja sa pýtam, pán predseda vlády, ak všetky dôkazy, ktoré dnes pravdepodobne máte aj vy k dispozícii, pretože stačili evidentne Angele Merkelovej, prezidentovi Macronovi a mnohým ďalším štátnikom vrátane 14 krajín Európskej únie, nestačia vám a my teraz po niekoľkých dňoch ideme predvolávať ruského veľvyslanca? Rád by som v tejto chvíli... (Reakcia predsedu vlády SR.)
Poprosím vás, pán premiér, aby ste ma nerušili, ja vás tiež nebudem.
Na jednej strane... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Nechajte pána poslanca.

Klus, Martin, poslanec NR SR
Na jednej strane chválim postoj štátneho tajomníka Ivana Korčoka za rýchlu a odvážnu reakciu, na druhej strane mám veľmi vážnu obavu, či tento alibistický prístup nie je novým trendom zahraničnej politiky Slovenskej republiky, a budem veľmi rád, keď mi na to potom, keď budete mať slovo, pán premiér, aj odpoviete.
Stotožňujem sa s vyhlásením, príliš málo a príliš neskoro, to už som spomínal aj pri mojom doobedňajšom vystúpení, ktoré dnes spomínal aj analytik Milan Nič. Narážal pritom na to, že to bolo práve Slovensko, ktoré bolo spoločne so Švédskom a Českou republikou obvinené, ako som už povedal, z útoku otravným novičokom. Uspokojili sme sa s jalovým ospravedlneným, o ktorom ani nie je ani len jasné, z akej úrovne Ruskej federácie prišlo, za túto dezinformáciu, ktorá sa najmä ruským priestorom šírila ako raketa. Toto má stačiť členskej krajine Severoatlantickej aliancie a Európskej únie.
Vo svojom prvom vystúpení, pán predseda vlády, som spomínal zlý začiatok vašej vlády a dodávam, že nielen kvôli špáratkovej afére, programové vyhlásenie vlády, ktoré je neaktuálne a ktoré som označil za paškvil a prejav neúcty voči Národnej rade Slovenskej republiky, že sem dokážete doručiť programové vyhlásenie vlády, ktoré má hneď niekoľko, povedal by som, až desiatok absolútne neaktuálnych bodov.
Ale, bohužiaľ, a to musím zdôrazniť aj v oblasti zahraničnej politiky, tie detaily som spomínal, v čom konkrétne, v doobedňajšom vystúpení, nebudem ich spomínať opäť, ale práve kauza, o ktorej tu hovorím, a teda novičok, resp. Skripaľ je ďalším zlým signálom a pevne verím, že čím skôr zaradíte v tomto smere spiatočku. Obraz Slovenska medzi našimi spojencami už totiž dostatočne utrpel a povedal by som, že bol vo veľkej miere zničený napríklad vyhláseniami predsedu vlády Slovenskej republiky, dnes už našťastie odídeného, nášho kolegu poslanca Roberta Fica, o tom, že slušné vyjadrenie protestu na uliciach je vyjadrením štátneho prevratu organizovaného Georgeom Sorosom alebo tým, že si vodil na vysoké štátne stretnutie s nemeckou kancelárkou štátnu poradkyňu, ktorá má veľmi zaujímavú osobnú históriu, ale aj tým, že sme sa prihlásili k európskej a proatlantickej orientácii tromi ústavnými činiteľmi, a ktorú aj nová vláda kontinuity má zahrnuté vo svojom programovom vyhlásení vlády, avšak tak, ako sme na to boli zvyknutí, ho dnes dosť zásadne podryla. Takže dúfam, že toto nie je trend a, ako som povedal, zaraďme čím skôr spiatočku, pán premiér, a verím, že tú proatlantickú a európsku orientáciu myslíte skutočne vážne a nezostane len na papieri.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2018 o 21:06 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:13

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Klus, je skoro štvrť na desať večer a ja vidím, že na Slovenskej arabskej strane sa to dosť vážne podpisuje, tá únava, a to vaše vystúpenie, to bolo jednoznačne dôkazom toho, o čom tu teraz hovorím. Ja vážne obdivujem vás, pána Poliačika, pána Osuského, Dostála a všetkých týchto vojnových štváčov, ako hrdo tu proste propagujete myšlienku novej brutálnej studenej vojny, jednoducho vyhostíme ruských diplomatov, vyhostíme všetkých ruských špiónov, veď ja, pán Klus, presne viem, kto sú tí ruskí špióni, poďme s nimi preč.
Ale ja sa vás chcem opýtať všetkých v tej Slovenskej arabskej strane, ktorá je tak neskutočne protislovenská, že to už nie je možné, či by ste išli potom, keby táto studená vojna, po ktorej tak bažíte, ktorú tak veľmi chcete vyvolať, či by ste išli do otvoreného vojenského konfliktu vy, pán Klus, či by ste si prehodili cez seba samopal a obliekli si maskáče a išli do vojenského konfliktu s Ruskou federáciou, keď ste teraz spoza pléna taký hrdina ako ešte nikto? Pretože naozaj štvanie do vojny, to je dnes jednoducho niečo neuveriteľné!
Opakujem, už nech je čokoľvek, kým nemáte relevantné dôkazy, tak takto sa správať, proste takto sa pchať do zadku Spojeným štátom americkým, to je neuveriteľné! Ja stále hľadám v tom nejakú logiku, ale keď boli prezidentské voľby v Ruskej federácii a Vladimír Putin urobil týždeň pred voľbami takýto ťah, tak to mu naozaj gratulujem. To by bol ešte ďaleko hlúpejší, než by si ktokoľvek vedel len predstaviť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:13 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:14

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mňa, priznám sa, desí to, ako racionálne rozmýšľajúci ľudia sa znižujú k tej najhlúpejšej miere iracionality a k lynčovaniu bez dôkazov. Ja tomuto naozaj nerozumiem.
Proti Ruskej federácii nie sú žiadne dôkazy. Žiadne dôkazy! Áno, pani premiérka Mayová veľmi významne kričala v britskej snemovni a líder britskej opozície jej veľmi správne povedal: „Predložte dôkazy, kým budete niekoho lynčovať.“ A vy opakujete všetci to isté. Nemáte jediný dôkaz proti Ruskej federácii a chcete Ruskú federáciu trestať, to je hrozné niečo!
Ja by som chcel privítať to, ako sa chová alebo ako sa správa rezort zahraničných vecí, pretože to je zodpovedné. Rusko je partnerským štátom, a pokiaľ neexistujú dôkazy, nemôžete ho jednoducho trestať, tak je to správne. A vy teraz vlastne hovoríte, vypnite mozog a iba počúvajte to, čo hovoria niektoré štáty na Západe. Takto sme sa správali v studenej vojne, keď sme mali nad sebou iného veľkého brata. To chcete robiť znova, úplne stratiť suverenitu?!
Ja verím tomu, že Slovenská republika má svoju slobodu a má svoj vlastný rozum a nebudeme iba nasledovať tých, ktorí chcú dneska lynčovať Rusko.
A keď nám dávate dneska za príklad krajiny, ako je Poľsko, Maďarsko, Česká republika, je zvláštne, že doteraz liberáli kritizovali práve tieto krajiny, aké sú strašne málo prozápadné. A hádajte, ktorá krajina takisto odmieta vyhodiť, á, vyhostiť ruských diplomatov? Je to Rakúsko. Rakúsko je takisto plné ruských agentov? Alebo Grécko, alebo Portugalsko? Kde sú mimochodom ľavicové vlády.
A ja som veľmi rád, že na Slovensku je vláda, ktorá má veľmi silnú podporu ľavice a vďaka tomu rozmýšľame a vďaka tomu nikdy nebudeme kopať a lynčovať Rusko.
Čiže z toho hľadiska, páni kolegovia, prestaňme s tým návratom k iracionalite, k tej stredovekej iracionalite a vráťme sa k zdravému rozumu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:14 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:16

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega Klus, len pre doplnenie tvojho vystúpenia na tému, ktože to povedal o Slovensku ako o jednej z možných krajín, odkiaľ novičok prišiel a pohoršenie pochádza, tá súdružka sa volá Mária Zacharovová a je hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí. Samozrejme, tak ako to tu zaznieva, predložila na stôl kopu dôkazov, prečo treba podozrievať Slovensko. Bolo to absolútne vyargumentované, totálne doložené dôkazmi a my sa môžme ísť zrejme do kúta hanbiť.
A potom už len tak čisto ad personam tu kolega Mazurek vyslovuje obdiv mojej osobe. No viete, pán kolega, nebudem vám ten obdiv opätovať, nepatrím ani k tým, ktorí sa s inými chlapcami kúpu v spoločných kúpeľoch. A pokiaľ ide o iné medzimužské vzťahy, ja si myslím, že doba pokročila dosť na to, aby ste sa išli venovať erotike s Alahom. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:16 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:17

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcel som kolegovi Klusovi poďakovať za to, že nám pripomenul, že kto tu ako vidí zahraničnú orientáciu Slovenska, kto tu vidí ako nepriateľa Slovenska nejaké tajomné sily z Ameriky. Myslím si, žeby to bolo treba povedať otvorene, ak to doteraz nebolo jasné, tak nech to je jasné, že toto je koalícia SMER-u a kotlebovcov, a keď nie teraz otvorene, tak zakrátko to už bude.
Ja si myslím, že by sme mali navrhnúť, aby si strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, aby si ich poslanci presadli sem, aby sedeli spolu so smerákmi, a my si sadneme tam, kde patríme na opozíciu, pretože toto je jasné, že toto je ideová a mentálna koalícia SMER a Kotleba.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:17 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:19

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Akurát som chcel povedať, že tých dvanásť sekúnd zvládnem. Chcel by som sa poďakovať kolegom za aj kritické, ale aj povzbudzujúce komentáre vo svojich faktických poznámkach.
Pána kolegu Mazurka nebudem komentovať, lebo ľudia ako on mi za to akosi nestoja.
Ale predsa len mi nedá nezareagovať na pána poslanca Blahu, ktorý spomínal práve Rakúsko a Grécko. No, ono to dáva totiž dosť intenzívnu logiku, prečo práve tieto krajiny nereagovali. V Rakúsku máme totiž novú vládnu koalíciu, z ktorej jedna z týchto politických strán je známa svojimi veľmi dobrými priateľskými vzťahmi smerom k Ruskej federácii. A takisto pán premiér Tsipras sa nikdy netajil svojimi obdivmi k prezidentovi Putinovi a k Ruskej federácii ako takej. A takýchto príkladov by sme v Európskej únii sme našli viacej.
A tu by som možno zareagoval aj na poznámku, ktorú spomínal pán premiér poza môj chrbát, že, áno, Európska únia nemá len 14 členských štátov, ale ja osobne by som bol rád a úprimne by som ocenil, ak by sa naša zahraničná politika neviazala na tých zvyšných niekoľko krajín, u ktorých ešte stále nevieme, ako budú reagovať, ale najmä na Rakúsko a Grécko, ktoré v zahraničnej politike nie sú práve tým, čo dnes predstavuje jasná proatlantická a európska orientácia, ktorú máte zapísanú v programovom vyhlásení vlády.
Takže vopred vám za to ďakujem a dúfam, že tú spiatočku skutočne zaradíte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:19 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:21

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Haló, ide, raz, dva. Dobre.
Ja som sa prihlásila, len aby som dokončila svoj príspevok predtým, kde som teda nestihla povedať všetko. Nebudem opakovať to, čo už ste počuli, jednak by to bolo zbytočné, jednak vás nechcem nudiť.
Ale musím teda, aby to malo nejaký kontext, zopakovať aspoň to, čo teraz idem čítať, a to je profil objednávateľa vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky. Podľa Jozefa Šáteka, bývalého riaditeľa Úradu boja proti korupcii: „Dvojnásobná úkladná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice M. Kušnírovej sa javí ako dlhodobo pripravovaná, zorganizovaná a zrealizovaná na vysokej profesionálnej úrovni. Hlavným motívom dvojnásobnej vraždy je novinárska práca Jána Kuciaka. Pre neexistenciu iných poznatkov z osobného či rodinného prostredia alebo chýbajúce náznaky náhodnosti konania páchateľov je možné takmer stopercentne vylúčiť iný motív. Čítaním Kuciakových novinárskych článkov som podvedome cítil postupne narastajúci stupeň jeho ohrozenia. Najprv na zdraví, vyhrážanie sa, ktorý v konečnej fáze dosiahol maximálnu úroveň, akútne ohrozenie jeho života, čo kat aj vykonal.
Som presvedčený o tom, že ide o politickú vraždu, pretože Ján Kuciak písal o nefunkčnosti a závažných pochybeniach štátneho systému. O ústavných činiteľoch, politikoch, štátnych úradníkoch a ich utajovaných prepojeniach s parazitujúcimi podnikateľmi a členmi organizovaného zločinu, o prerastajúcej korupcii, klientelizme do všetkých oblastí a na všetkých úrovniach našej spoločnosti.
Objednávateľa vraždy je možné charakterizovať ako osobu so silným pocitom príslušnosti k elite, to znamená s pocitom nadradenosti a výnimočnosti. Žije v prepychu, takže má dosť peňazí na zaplatenie profesionálneho zabijaka s vysokou inteligenciou a výrazným prepadom tej emocionálnej. Súcit s iným človekom mu nič nehovorí, nezaváha pri rozhodovaní, či obetuje jedinca namiesto seba za skupinu jemu podobných alebo celý jeho svet. Novinári sú len paraziti, dotieravý hmyz znepríjemňujúci ich bohémsky život.
Situácia, keď majú byť niektorí predstavitelia polície sami objektmi vyšetrovania a zároveň rozhodujú o vyšetrovaní, je naďalej neudržateľná. Bez jej zásadnej personálnej očisty nie je možné zabezpečiť a vykonať rýchle, objektívne a komplexné vyšetrenie dvojnásobnej vraždy. Ani vyšetrovanie závažných a rozsiahlych prípadov hospodárskej kriminality, o ktorých vo svojich článkoch písal zavraždený novinár Ján Kuciak.“
Ja sa chcem spýtať, toto boli naozaj že slová človeka, ktorý sa vyzná, predtým, ako viete, som spomínala iné veci, je na vás teraz, kolegovia z vládnej koalície, naozaj vyvíjaný tlak, ja si myslím, že oprávnene. Ja sa chcem spýtať konkrétnych mien, ako sa cítia v tejto vláde, konkrétne pána ministra Druckera, nové pani ministerky Laššáková, Kalavská, ako sa cítite, keď toto počúvate, čo všetko v podstate pomáhate zakryť.
Chcem sa takisto spýtať jednotlivých poslancov, pani Žitňanská, pani Bašistová, pán Kresák, myslím, že, pán Farkašovský, na vás sa obracali dokonca protestujúci vonku, či naozaj sa v tejto sále nenájdu štyria statoční, stačí štyria statoční a tí traja, s ktorými všetci rátame, aby zostali čestní alebo aby boli čestní, ktorí by jednoducho nechali ľudí, aby znova povedali, kto má mať moc v tomto štáte.
Toto je schôdza k vysloveniu dôvery tejto vláde. Myslím si, že každý, kto jej dá hlas, sa podpíše pod zúfalstvo a hnev ľudí a pod činy, ktoré doteraz táto vláda nevyšetrila. Pochybujem, že sa to niekedy vyšetrí, lebo si myslím, že odvaha vyzerá inak. Odvahou je nominovať nielen čestného ministra, ale vymeniť aj posty, ako je policajný prezident, generálny prokurátor, špeciálny prokurátor, riaditeľ NAKA, riaditeľ protikorupčnej jednotky, riaditeľ policajnej inšpekcie. Takto by sa zachovali odvážni politici. Mám obavu, že takto sa nezachová súčasná vládna koalícia, a preto si myslím, že by sme mali dať ľuďom možnosť zvoliť si tých, ktorí odvážni dokážu byť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2018 o 21:21 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:27

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Keďže sa rozprava blíži ku koncu a tak trochu sa obávam, že vaše srdcia zostanú zatvrdnuté a svedomie za dverami a že dáte šancu tejto vláde, chcel by som vám iba pripomenúť, že to, čo hlavne rodičia dvoch zavraždených detí očakávajú, tak je, že nová vláda a vládna strana SMER hlavne zabezpečí nezávislé vyšetrenie ich smrti a nezávislé vyšetrenie všetkých káuz, o ktorých Ján Kuciak písal.
A skúsim teda v tejto podvečernej chvíli na vás takú základnú logiku, že skúsme to otočiť opačne, že by v tejto situácii, by sme boli teraz my, že by, dobre, ktokoľvek z nás bol ministrom vnútra a bol by tu zavraždený novinár, ktorý by písal o mafii, ktorú my sme pustili na Úrad vlády. Bol by tu zavraždený novinár, ktorý by písal o tom, ako vo veľkom rozkrádame štát. Boli by tu protestujúci ľudia na ulici, boli by ste vy v opozícii a my by sme na vás zahrali divadlo, že miesto Alana, prepáč, Alan, to porovnanie s Kaliňákom, miesto Alana zrazu by bol ministrom vnútra Ján Budaj. Vy by ste nám naozaj verili, že dokážeme vyšetriť samých seba?
Normálna základná logika, to je základná škola, prvá trieda. Vy by ste nám verili ako rodičia tých zavraždených detí, že dokážeme vyšetrovať samých seba, keď Ján Kuciak písal o vás, alebo teda v tom prípade, v tomto príklade by písal o nás? Ako to postráda akúkoľvek základnú logiku. Možno teraz si predĺžite život ešte o dva roky, ešte dva roky tu budete zahladzovať stopy, budete rozkrádať všetko naše, všetko, čo patrí ľuďom tým, ktorí poctivo platia dane, a budete žiť v ilúzii, že však nejako sa vyhnete spravodlivosti, lebo však nejako to zmanažujete.
Ja vám chcem za všetkých statočných ľudí na Slovensku, ktorí túžia po Slovensku takom, ako sme si ho vyštrngali v novembri ´89, povedať, že užívajte si to. Zbaľte si svoje švestky, zoberte si svoje kufre nakradnutých peňazí na Belize a užívajte si to.
Ale chcem vám tu sľúbiť za všetkých statočných ľudí na Slovensku, že my si vás nájdeme, my vám tie peniaze a nakradnuté majetky raz zoberieme a vás všetkých vystavíme spravodlivosti.
Bol by som veľmi rád, aby ste dnes to divadlo skončili. Aby ste sa pozreli do toho zrkadla, ktoré mi tu kapitán zakázal ukázať, aby ste sa pozreli na tú fotografiu, každý ju máte vo svojich laptopoch a notebookoch, či čo to máte, fotografiu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Toto je zrkadlo vašeho správania sa. Desaťročného krytia zločinu, desaťročného krytia organizovanej zločineckej skupiny s názvom SMER – sociálna demokracia.
Vy ste vytvorili systém, ktorý dovolil umožniť vyrásť ľuďom, ktorí si dnes povedali, že sú mocnejší ako zákon. Vy ste vytvorili vašou ľahostajnosťou a tolerovaním zla systém, ktorý dovolil človeku, ktorý sa možno dnes večer, možno vtedy, keď protestujú ľudia, smeje v nejakej bratislavskej kaviarni, možno nitrianskej, sa smiať a ukázať, že je mocnejší ako vy všetci.
Čo viem z prostredia vašich ľudí na polícii, na prokuratúre, tak sami sa boja toho, čo ste spôsobili. Sami sa boja toho, že čo sú schopní ľudia, ktorým ste dovolili sprivatizovať si NAKU, ktorým ste dovolili sprivatizovať si políciu. Priam prokurátori sa obávajú, že naozaj to boli schopní tí vaši ľudia spraviť. Vy sami sa bojíte obludy, ktorej ste dovolili vyrásť, lebo neviete, či si naozaj netrúfla zrazu si povedať, veď keď Fico môže porušovať zákon, veď keď Fico sa môže z Bonaparte smiať ľuďom do tváre, keď si Kaliňák môže dovoliť čokoľvek a čokoľvek mu prejde, prečo nie ja. Prečo ja by som nemohol si objednať vraždu a vystraším všetkých.
Podľa mňa najhorší pocit - tí z vás, ktorí viete o tom viac, čo ste urobili a čo tu kryjete - máte pocit z toho, že to, čo sa stalo, bola výstraha nielen pre novinárov samotných, aby nepísali viac, ale pre vás samých. Že možno niekoho ste nenakŕmili, možno ste niekomu nedali dostatočnú vratku, možno ste sa s niekým nepodelili, možno niekoľko sto miliónov neišlo na správne účty a ten človek vám urobil, že teraz vám spraví to peklo. Že urobí niečo, aby vy ste sa hanbili, aby vy ste sa v tom máchali, a vedel veľmi dobre, že to tak ľahko zo seba nezmyjete.
My vám v najbližších dňoch ponúkneme riešenie, ako môžte veľmi rýchlo identifikovať z okruhu podozrivých človeka, ktorý to mohol spáchať a ktorý vie o tom viac. Ak budete prístupní na to riešenie, v priebehu dvoch dní môže byť prijatý zákon v skrátenom legislatívnom konaní, veľakrát ste tu také zákony prijímali a budúci týždeň môžme z okruhu páchateľov identifikovať tých, ktorí o tej vražde vedia viac. A ja budem veľmi sa pozerať na to, ako naozaj vám záleží a či budete ochotní pristúpiť na riešenie, kedy budú v nepríjemnej situácii vystavení alebo do nepríjemnej situácie vystavení aj vaši ľudia, tí, o ktorých Ján Kuciak písal. Je tu riešenie. Predstavíme ho v stredu a som veľmi zvedavý, ako sa k tomu postavíte. Ak vám skutočne bude záležať na tom, že chcete tú vraždu vyšetriť, to riešenie prijmete a v skrátenom legislatívnom konaní spoločne prijmeme návrh zákona, ktorý nám všetkým a Slovensku a hlavne pozostalým umožní sústrediť pozornosť na ľudí, ktorí o tej vražde vedia viac.
Bol by som veľmi rád, aby ste dnes, ako som povedal na začiatok, toto divadlo, tento ofajč, tento klam, túto bábkovú hru, ktorú tu na nás skúšate, že vymeníte pár figúriek (správne „figúrok“), aby ste ju sami ukončili. Bolo by to omnoho poctivejšie, lebo nemáte morálne právo vládnuť. Nie, nie, nie, neplatí, že vládnete na základe demokratického výsledku vo voľbách. Voľby boli demokratické, len Bugár a Procházka svojich voličov predali, zradili ich, k tomu sa predali ďalší traja ľudia, ktorí sa správajú ako tovar, zo strany SME RODINA, po mne vystupuje jeden z nich. A títo ľudia tu popreli výsledok volieb, popreli vôľu voličov a v polčase sa ľudia dozvedeli obludné skutočnosti. Dozvedeli sa to, že vy ste Slovensko zverili mafii, že od A do Z ste zhnití, od A do Z ste dovolili, aby si od posledného chlpu mohli vaši ľudia rozkrádať, beztrestne, naše spoločné, a preto nemáte žiadne morálne právo ďalej vládnuť, lebo vaši vlastní ľudia sa vám otáčajú chrbtom a vaši ľudia vlastní, vaši voliči vám dnes už vo veľkom nedôverujú.
Lenže vy sa bojíte svojho svedomia a bojíte sa svojich vlastných voličov. Na jednej strane hovoríte, že však ľudia rozhodli, ale keď im môžete dať teraz možnosť rozhodnúť v predčasných voľbách, tak robíte všetko preto, aby ste tomu zabránili. Lebo sa bojíte samých seba, bojíte sa, že by vaše hody skončili o dva roky skôr.
A ja vám, tak ako na začiatok, hovorím ešte raz, užite si to, keď sa dnes rozhodnete pokračovať. Zoberte si nakradnuté, tunelujte ich, upracte, žehlite stopy, ale spravodlivosť vás počká. To vám tu sľubujem, jako tu stojím, a sľubujem to za všetkých statočných ľudí na Slovensku, že raz vám všetky nakradnuté majetky zoberieme a postavíme vás pred spravodlivý súd za to, čo ste spáchali.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2018 o 21:27 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:36

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, Igor. No, ja som, zaujímavé vystúpenie, ja som veľmi pozorne inak počúval to vystúpenie, ale veľmi pozorne som sledoval aj ministrov, aj poslancov za vládnu koalíciu a musím povedať, že niektorí sa hniezdili, niektorí sa cynicky usmievali, ale pomerne dosť veľa z nich bolo aj veľmi zamyslených a videl som, že začali rozmýšľať. Videl som napríklad dámy, nové dve ministerky, ktorým jasne na tvárach bolo vidno, že do čoho sme sa to nechali namočiť. (Ruch v sále.)
Dámy, nemusíte sa nechať do toho namočiť, ešte stále sa môžete vrátiť z krátkej cesty. Máte politickú budúcnosť pred sebou. Ešte stále sa nemusíte do toho zapojiť.
Pozrel som si aj niektorých koaličných poslancov, napríklad ja naozaj dodnes nechápem, čo muselo takých poslancov, ako je napríklad pán Kresák, presvedčiť, aby zahlasovali za dôveru tejto vlády. Moje otázky alebo moje pochybnosti o tom, že či poslanci MOST-u – HÍD sú vydieraní, alebo boli kúpení, sa menia na istotu, lebo nič iné pod tým, čo idete spáchať, alebo za tým, čo idete spáchať, nemôže byť. Dámy a páni, mnohí z vás dnes spáchajú svoju politickú samovraždu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:36 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:38

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Igor, musím povedať len tieto slová – svätá pravda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2018 o 21:38 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video