12. schôdza

1.2.2011 - 11.2.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.2.2011 o 15:47 hod.

MUDr.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:29

Martin Glváč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. V prvom rade som si povedal, že neviem prečo máme vystupovať, keď tuná koalícia nie je dohodnutá, ale nedá mi, aby som nezareagoval. Absolútne podporujem pána Přidala, čo povedal, aj keď teda nebudem s ním súhlasiť v jednej veci, keď ešte aj tu nájde, že v podstate Fico mu nechal prázdnu špajzu. Ja si myslím, že to bolo pokračovanie a možno tam bol vypálený rybník a pustá záhrada ešte z predchádzajúcich období vedenia SDKÚ a KDH, ale pani Kiššová, naozaj musím povedať, klobúk dole, vy ste hlasovali pred dvoma mesiacmi tak ako... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.2.2011 o 15:29 hod.

JUDr.

Martin Glváč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:31

Martin Glváč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Niektorí hlasovali, lebo päťdesiatjeden ľudí mám pred sebou, neviem prečo by sme mali dnes sa baviť znova o niečom, keď tuná niektorí navrhovatelia sami asi trpia schizofréniou. Môžme si z Wikipédie pozrieť čo to je. Ale pred dvomi mesiaci hlasovali za pripomienku prezidenta, dnes majú iný názor. A chcem vás upozorniť, že keď jeden bude úspešný, jeden z kandidátov, tak zvyšným osemnástim ponúknem právne rady na to, aby túto voľbu napadli, pretože ostatní ľudia boli diskriminovaní, pretože v čase, keď bola vypísaná a uzavretá súťaž, dnes ideme meniť podmienky, za ktorých ju budú vykonávať. To znamená, možno by sa nám prihlásil niekto z Rakúska, z Česka nejaký manažér, z Nemecka, alebo iný zo Slovenska. Alebo ste to mali naozaj pripravené tak, že pre jedného konkrétneho a ste boli dokonca dohodnutí a vedeli ste, že prezident vráti to kvôli platu. A dneska, len chcete tomu svojmu vybranému pridať niečo naviac. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.2.2011 o 15:31 hod.

JUDr.

Martin Glváč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:31

Alojz Přidal
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som začal teda od konca. V prvom rade by som chcel poďakovať pánovi Blanárovi, že je taký šetrný a naozaj by som chcel povedať, že aj tento môj postoj vychádza z toho, že treba napraviť vaše šafárenie. A ja si myslím, že naozaj nielen jeden mandát stačí, no keď to nepresadíme, bolo by dobre, že jeden plat stačí a možnože by sme mohli pokračovať teraz so županmi. (Potlesk.) To za prvé. Ďalej by som chcel pánovi poslancovi Galisovi ako naozaj povedať, že to čo povedal je pravda, ale to, že nebola tá zmluva so Slovenským futbalovým zväzom, svedčí o šikovnosti vášho nominanta v Slovenskej televízii.
Pán Viskupič, vy ste hovorili, že tu bola nejaká dohoda, keď pán prezident vráti, že ako budeme hlasovať, a že ju podporíme, nuž, ale protirečíte si, lebo v tom hlasovaní ste sa vy zdržali. A o tom, aký je môj postoj k zníženiu poslaneckých platov, to si môžte pozrieť na výpise z hlasovania, kde som svojím hlasovaním prejavil svoje sociálne cítenie. Ale hovorím, v žiadnom prípade tam nemôžme prestať.
Pani Kiššová, áno, súhlasím s tým, že vy ste hlasovali proti, v tomto ste teda konzistentná, ale hlasovali ste za návrh vlastne deväť plus deväť platov, to je osemnásť jednoducho platov. A tak generálny riaditeľ by za jeden mesiac zarobil toľko, čo priemerný človek v hospodárstve za rok a pol. A s tým naozaj ja nemôžem súhlasiť. Ďakujem všetkým, ktorí sa prihlásili s faktickými poznámkami a myslím teda, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.2.2011 o 15:31 hod.

Mgr.

Alojz Přidal

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:33

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Príjemný dobrý deň, dámy a páni. Začnem dvomi vecami. Pani Kiššová, to, čo ste povedali o riaditeľovi televízie, povedzte profesorom, primárom v nemocniciach, riaditeľom nemocníc, povedzte to všetkým tým odborníkom, ktorí sa starajú o môj život, váš život, ľudský život, ktorí sú na záchrankách, povedzte to učiteľom. Tie argumenty, ktoré ste hovorili o riaditeľovi televízie, veď to snáď nemyslíte vážne, to, čo ste povedali. A ja to teraz myslím vážne.
Ďalšia vec, dámy a páni, ktorí neviete, ktorí ste v tejto snemovni, kandidát koalície je už známy. Minister kultúry predsa povedal, že jeho favoritom je pani generálna riaditeľka v súčasnosti, pani Zemková. Asi pred hodinou, pred hodinou a pol? Čiže koalícia má svojho nominanta a v tejto chvíli mi je naozaj na jednej strane ľúto pani Zemkovej preto, lebo okamžite dostala stranícku nálepku. A môže byť akákoľvek dobrá riaditeľka, už sa jej nezbaví, to je jedna vec. Potom mi je ľúto tých ostatných nominantov, ku ktorým je to minimálne nefér niečo takéhoto povedať preto, lebo ako keby sa dostali do toho druhého radu. Myslím si, že toto vyjadrenie pána ministra kultúry bolo veľmi nevhodné. A dokonca si myslím, že je tu minimálne podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, lebo diskvalifikoval ostatných kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa ešte predtým, ako vôbec môže byť takáto voľba v parlamente prevedená.
A teraz k tomu nešťastnému platu. Dámy a páni, uplynulo veľmi málo času od našej ostatnej debaty o plate riaditeľa rádiotelevízie, že nemôžeme ani len predstierať, že sa už presne nepamätáme, kto a aké argumenty v tejto sále na túto tému použil. A s akou zanietenosťou, ba skoro presvedčivosťou ich prednášal. O kvalite legislatívnej normy veľmi veľa vypovie aj to, aká je životnosť. Zákon o Rozhlase a televízii Slovenska platí zhruba šesť týždňov a už ho treba novelizovať. Moji kolegovia usúdili, že to najpodstatnejšie, čo v ministrovom zákone treba opraviť, je plat riaditeľa. Je to možné?
Ja by som rád ešte niečo dodal aj navyše. V návrhu samotnej novelizácie kolegovia Galbavý, Abrhan a Nagy v zdôvodnení svojho návrhu novelizácie uvádzajú, že, citujem: "Mzda generálneho riaditeľa stanovená platným zákon č. 532/2010 Z. z. o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov vo výške štvornásobku priemernej mesačnej mzdy nie je vo vzťahu k rozsahu úloh, za plnenie ktorých je táto osoba zodpovedná, primeraná." Túto formuláciu by som považoval za pádny argument, ak by mzdu generálneho riaditeľa určoval zákon vydaný povedzme v roku 2000 alebo ešte skôr. Pretože vývoj prináša vždy aj novú optiku nazerania na náročnosť práce a niet pochýb, že v prípade zákona starého zo dve desaťročia by bolo legitímne považovať úpravu povedzme aj v prípade konštrukcie mzdy generálneho riaditeľa RTVS.
Problémom však je, že zákon, ktorý dnes ideme novelizovať, ešte neplatí ani dva mesiace. Teda nejdeme ho novelizovať preto, lebo sa zmenili podmienky naokolo. Ideme ho novelizovať, lebo ste to spackali. Respektíve budúcemu riaditeľovi ste sľúbili iný plat. Dôkazov je na to niekoľko. Opäť by som musel citovať pani poslankyňu Kiššovú.
30. novembra 2010 spoza tohto mikrofónu pani kolegyňa Kiššová v mene svojom, ale aj kolegov a spolunavrhovateľov Tomáša Galbavého, Magdalény Vášáryovej argumentovala, opäť citujem, "zložitosťou a rozsahom agendy generálneho riaditeľa RTVS", keď nás presviedčala, aby sme upravili návrh zákona v čl. 1 § 16 ods. 5, takto. Citujem: "Generálnemu riaditeľovi patrí mesačná mzda rovnajúca sa deväťnásobku priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zverejnenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok. Pri skončení výkonu funkcie generálneho riaditeľa podľa § 18 ods. 1 písm. a) patrí generálnemu riaditeľovi odstupné v sume trojnásobku jeho priemernej mesačnej mzdy. Odstupné mu nepatrí, ak je do funkcie generálneho riaditeľa opätovne zvolený." Koniec citátu.
Kolega Maďarič sa vtedy pýtal pani poslankyne, ktorá mimochodom v druhom čítaní predložila koaličnú novelizáciu v podstate takmer všetkých paragrafov a odsekov ešte neschváleného vládneho návrhu zákona o Rozhlase a televízii Slovenska z legislatívnej dielne pána ministra kultúry. Citujem: "Či ste to už predebatovali s nejakým horúcim kandidátom, že práve ten deväťnásobok mu vyhovuje, že za to je ochotný túto funkciu vziať." Koniec citátu.
Keď pán prezident vrátil zákon na opätovné prerokovanie, koaličná väčšina zrazu nemala problém prijať návrh, aby v § 16 ods. 6 v prvej vete slová "rovnajúca sa deväťnásobku" - rovnajúca sa deväťnásobku - nahradila slovami "rovnajúca sa štvornásobku". Možno pri vianočných a silvestrovských kapustniciach alebo pri rokovaniach koaličnej štvorky, ktorá pod vedením pána ministra preberala vhodnosť či nepriechodnosť potenciálnych kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa, sa však vec zrejme ukázala v inom svetle, pretože teraz kolegovia Galbavý, Abrhan a Nagy tvrdia, že, citujem, "nie je žiaden dôvod na to, aby generálny riaditeľ, ktorý riadi a je zodpovedný za činnosť verejnoprávnej inštitúcie, ktorá vznikla zlúčením Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie, mala podľa zákona nárok na mzdu o jednu tretinu nižšiu ako generálni riaditelia zlúčených inštitúcií". Nejde mi teraz o ten kúzelný preklep v rode, ktorý opäť len potvrdzuje opodstatnenosť toho, čo tvrdíme od samého začiatku, že totiž treba zákon o RTVS popravde nazývať lex Nižňanský, pretože iba o jeho odvolanie išlo a iba v mene tohoto cieľa sa celá tá maškaráda s rádiotelevíziou uskutočňuje a že držme tón predkladateľov.
Kandidát koaličných strán "bola" jasný prv, než bolo vôbec vypísané formálne výberové pokračovanie. Nie som človek závistlivý a myslím si, že výkonného, pracovitého - a presnejšie "výkonnej a pracovitej" - človeka treba primerane oceniť. A keby konečne niekto viedol vaše verejnoprávne, naše verejnoprávne médiá tak, aby verejnosť, opakujem, nie politické sekretariáty, ale verejnosť s ich činnosťou by mohla byť spokojná, nebudem protestovať ani proti jeho, "jej" nadštandardnej odmene. Prekáža mi ten avanturizmus, doslova avanturizmus v hádzaní hausnumier namiesto serióznej úvahy o plate riaditeľa rádiotelevízie. Spôsob výpočtu mzdy riaditeľa STV a SRo nie je utajený. Bol známy podstatne skôr, ako vznikla idea lex Nižňanský, a teda aj potreba nejako zadefinovať plat riaditeľa rádiotelevízie.
Ako je teda možné, že koaliční poslanci sú v jednom okamihu ministrom Krajcerom presviedčaní o tom, že primeranou odmenou za výkon novovytvorenej funkcie bude sedemnásobok priemernej mesačnej mzdy? Vzápätí im kolegyňa Kiššová vysvetľuje, že by to mal byť deväťnásobok. Výbor, ktorého členkou je aj pani Kiššová, ale signatári výzvy na deväťnásobok schváli koaličnou väčšinou štvornásobok. A teraz traja výborníci navrhujú novelizovať na posmech sveta mesiac starý zákon kvôli tomu, aby sa vrátil k sedemnásobku. To je výkon, ktorý už dokáže prekonať asi len pán minister Mikloš, ktorý do údajne zdedeného Ficovho deficitu tiež pchá čísla podľa toho, na čo si práve spomenie, a spolieha sa na to, že pre obyčajných občanov je všetko nad milión aj tak abstraktná suma.
Dámy a páni, buďte, prosím, takí láskaví a dohodnite sa na Koaličnej rade, či sa chcete predviesť ako veľkí a obetaví sporivci, pre ktorých aj drobný peniaz je vzácnym príspevkom do rozpočtu na verejné blaho, tak ste to predsa veľmi presvedčivo spolu s pani premiérkou hrali, keď ste s podporou médií primäli túto snemovňu, aby o 10 % degradovala cenu svojej vlastnej práce a v takom prípade štvornásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve musí šéfovi rádiotelevízie stačiť, alebo či sa budete tváriť ako vyznávači trhového pravidla ceny ako výsledného priemetu dopytu a ponuky, ale i náročnosti, kvality a cvengu mena. A v tom prípade je namieste ten deväťnásobok, ak nie aj vyššia hodnota, pretože potom by referenčnými údajmi museli byť platové pomery na mediálnom trhu a obávam sa, že to by aj všetci tí externí poradcovia našich vládnych aktivistov od závisti strácali fazónu.
Vážený pán predsedajúci, ctené kolegyne, kolegovia, je ale jeden dôvod, pre ktorý treba aktivitu kolegov Galbavého, Abrhana, Nagya privítať a podporiť otvorene zákon o Rozhlase a televízii Slovenska. To, čo sa dialo v uplynulých dvoch týždňoch, totiž legitimizuje naše úsilie o novú dikciu tých paragrafov zákona, ktoré povrchne a problematicky riešia spôsob výberu štatutárneho predstaviteľa RTVS. Je to príležitosť pokúsiť sa o korekciu aspoň tých najväčších, ako to slušne povedať, legislatívnych nedomysleností, ktoré pán minister do zákona pretlačil. A do takejto diskusie sa veľmi rád pridám.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.2.2011 o 15:33 hod.

Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:44

Juraj Droba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Budem reagovať na pána kolegu poslanca Jarjabka. Myslím si, že to, že nie sme úplne jednotní v názore, je v poriadku. Zažívali sme tu časy, keby bola až vzácna jednota vo veciach, ktoré v konečnom dôsledku Slovensku škodili a neprospievali mu. To, že sa prihlásilo osemnásť alebo devätnásť záujemcov o túto funkciu a že by boli ochotní robiť dajme tomu aj za predtým navrhovaný štvornásobok, je síce fajn, treba sa však pozrieť na zoznam tých devätnástich ľudí, že kto to vlastne sú, čo robili v minulosti, čo dosiahli a prípadne za koľko peňazí pracovali. Ja som presvedčený o tom, že tých 4 až 5 najsilnejších mien z tohto zoznamu si jednoducho zaslúži normálny poriadny plat na to, aby poctivo robili túto prácu a aby nemuseli mať žiadne ďalšie postranné záujmy alebo aktivity, ktoré by jednoducho im neumožnili naplno vykonávať funkciu čističa v organizácii, ktorá už dosť dlho hnije a ktorá potrebuje radikálnu a zásadnú zmenu.
Takže rád som z vašich úst počul, že nemáte problém podporiť aj dobré odmeňovanie. To, že koľkonásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve to nakoniec bude, si myslím, že nakoniec bude dohodnuté a dohodneme sa.
A ešte na záver úplne. Nebol to pán minister Krajcer, ktorý nás silou mocou presviedčal, že sedemnásobok musí byť, bola to nejaká prvá dohoda, ktorú sme si medzi sebou povedali, takže nebola to jeho osoba, ktorá by to nasilu presadzovala.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.2.2011 o 15:44 hod.

Mgr. M.A., MBA

Juraj Droba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:45

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Jarjabek ma vyzval, aby som svoj pohľad na plat generálneho riaditeľa predniesla lekárom, učiteľom atď. Rovnako by som ja mohla pána kolegu vyzvať, aby povedal tým istým lekárom a učiteľom, aký má plat poslanec. Potom by sme mohli diskutovať o tom a pokračovať v tejto diskusii, či disproporcia medzi platom napr. poslanca a lekára, či je v poriadku a či zachraňovanie ľudských životov je menej ako práca poslanca. Takýchto príkladov by sme našli mnoho a vždy pri porovnávaní nájdeme také príklady, kedy sa nám tento plat bude zdať vysoký, a nájdeme aj také príklady, kedy sa nám bude zdať, naopak, nízky. Napríklad ceny na trhu práce. Tie si myslím, že sú zistiteľné. Nebudem preto v tejto diskusii pokračovať, lebo, ako som povedala, tých príkladov by bolo veľmi veľa s rôznym výsledkom.
Ale pán kolega Jarjabek spomenul, že má dôkazy o tom, že sme alebo ja, teraz som to celkom nezachytila, niekomu konkrétnemu ponúkli nejaký konkrétny plat a že má na to dôkazy. Ja by som veľmi rada tieto dôkazy videla, počula alebo nejakým spôsobom k nim mala prístup, pretože, a toto tu vyhlasujem verejne, že ja som nikomu, ani neviem, že by niekto niekomu konkrétnemu alebo nekonkrétnemu nejaký konkrétny plat sľuboval. Takže toto považujem za obrovské klamstvo, obrovské zavádzanie. A pokiaľ takýto dôkaz, ako hovoríte, existuje, tak, prosím vás, ukážte ho, prineste ho, doneste ho.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.2.2011 o 15:45 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:47

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, v úvode si sa dotkol odmeňovania v zdravotníctve. Chcem povedať,vo vzťahu k zdravotníctvu je táto predložená novela nespravodlivá a nikdy ju nemôžem podporiť, nie preto, by som niekomu závidel nejaký plat, ale keď sa schvaľoval rozpočet pre zdravotníctvo, povedalo sa, nie sú peniaze a dá sa len taká čiastka, ktorá sa vyčleniť dá. Páni a dámy, nielenže nie je na zvyšovanie platov pre lekárov alebo zdravotné sestry, chýbajú peniaze na nákup prístrojovej techniky, chýbajú peniaze na lieky, chýbajú peniaze na špeciálny zdravotný materiál. Ale keď sa jedná o post generálneho riaditeľa, tu ste veľkorysí.
Ja sa pýtam, koľko stojí záchrana ľudského života? Myslíte si, že by si tie zdravotnícke zariadenia na seba nezarobili, keby tá práca bola adekvátne ohodnotená? Nemyslím si, že sme tu od toho poslanci, aby sme robili v tejto spoločnosti alebo aby sme nejako vyčleňovali ľudí v tejto spoločnosti na vyvolených a vyvolenejších. A ak teda zdravotníctvo pre túto koalíciu nebolo prioritou, ale je prioritou Slovenská televízia alebo spojené rozhlas a televízia, je mi to veľmi ľúto.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.2.2011 o 15:47 hod.

MUDr.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja mám dve poznámky. Predkladáme novelu, ktorá má za posledné tri mesiace svoj vývoj. Pôvodný návrh v zákone bol sedemnásobok, pozmeňovákom sme sa snažili zdvihnúť, pretože sme potrebovali, manažér potreboval, ako keby lepší plat bol deväťnásobok, neprešlo, sme pri štvornásobku a hovoríme, nech zafunguje zdravý rozum a máme sedemnásobok. Myslím si, že ale je podstatnejšie povedať absolútne čísla. Človek, ktorý dokázal urobiť v Slovenskej televízii dlh 43 mil. eur (1,3 mld. korún), mal plat 4 020 eur plus dostal za ako trest iba 25 % odmenu, čo mu vlastne robí 5 000 eur plat. My teraz navrhujeme zhruba 5 000-eurový plat a čakáme od tohto človeka, že zachráni verejnoprávne médiá ako také, a myslím si, že je toto úplne akceptovateľné.
Druhú poznámku mám. Včera som pozeral výstup z tlačovej konferencie a premiérka Radičová povedala jednu rozumnú, veľmi rozumnú vec. Spomenula slovo plat. Keď sa v tejto snemovni objaví slovo plat, ako keby sme naozaj všetci nejakým spôsobom spozorneli a robili z toho velikánske politikum, na ktorom sa chcú zviesť, teraz mám dojem, že aj páni z nášho koaličného tábora, a myslím si, že pán predseda výboru médií a kultúry teraz pri tomto prejave rovnako.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.2.2011 o 15:49 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kgyne, kolegovia, aby sme si rozumeli, my sa v tejto chvíli bavíme o čomsi abstraktnom a nevieme, ako to všetko s televíziou a rozhlasom dopadne. Bolo by ďaleko korektnejšie z vašej strany, si myslím, keď sa budeme baviť o plate, a verte mi, že tu nejde v tejto chvíli o to, či to bude taký alebo onaký plat, ale bavíme sa o zvýšení platu. Prečo sa nebavíme v tom zmysle, že tento plat je dnes takýto. Sú takéto a takéto očakávania od riaditeľa rozhlasu a televízie. Keď tie očakávania naplní, keď sa televízia a rozhlas stabilizujú personálne, ekonomicky, programovo, v tej chvíli prídete s návrhom takéhoto platu a budete to mať zdôvodnené čierne na bielom. Prečo vy niekomu dávate do ruky bianko šek? A tu znova sú tie otázky: Lebo ste sa s niekým dohodli?
Pani poslankyňa Kiššová, to bola taká srandovná prešmyčka v tom návrhu, viete, "bol" a "bola" zhodou okolností. Aj v súvislosti s dnešným vyjadrením pána ministra kultúry Krajcera. No "bola", takže už je to "bola" a nie "bol". Hej. To som chcel povedať.
No, hovoríme, pán poslanec Droba, hovoríme o istej filozofii, hovoríte teraz o istej filozofii inej, aká znela týmto parlamentom pred dvomi mesiacmi. A platové náležitosti otvorila pani premiérka. Inak by sme o tom vôbec nehovorili, ale to boli vaše zdôvodnenia, prečo ich otvorila. A dnes hovoríte úplne opačne.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.2.2011 o 15:51 hod.

Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:53

Tomáš Galbavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, budem veľmi krátky a na záver poviem len to, čo cítim, ako vnímam túto rozpravu. Je celkom legitímna. Nehnevám sa na nikoho, ani na Lojza Přidala, ktorý vystúpil z koaličného poslaneckého klubu a vyslovil výhrady proti tomuto návrhu. Je to aj určitým potvrdením našich opozičných kolegov, ktorí hovoria, že sa bojíme a hlasujeme tak, ako nám to prikáže koaličná rada. To je moja prvá poznámka.
Druhá poznámka. Čo sa také stalo, milí kolegovia, kolegyne? Doteraz dva platy vo verejnoprávnych médiách boli vo výške šesťnásobku minimálnej mzdy. Nikto z vás sa neozýval. Neozýval sa ani pán poslanec Jajrabek, pán poslanec Maďarič. Nikto to nekritizoval, no veď ten plat nebol ani doteraz malý. V Slovenskej televízii sa robili prehmaty. Slovenská televízia vyrobila miliardový dlh. V konečnom dôsledku všetci obyvatelia tejto krajiny sa na neho budú musieť vyskladať. Čo ste robili vy? Boli ste ticho. Ticho ako voš pod chrastou. Prepáčte mi za tento expresívny výraz, ale to nie je slušné zneužívať túto našu aktivitu na vybíjanie politického kapitálu a prirovnávať to s platmi v spoločnosti s obyčajnými ľuďmi alebo s lekármi, ktorí zachraňujú život. Jedná sa o jeden plat, o jeden plat a dovolím si tvrdiť, že je to aj výška tohto platu a úprava je segmentom cattenaccia, reťaze, obrannej reťaze. Voči tým musí byť generálny riaditeľ vybavený aj týmto faktorom, aby dokázal odolávať vonkajším tlakom.
Ja viem, že to spočíva a je to postavené na morálke, a nechcem ani povedať, na jednej strane, že nízky plat automaticky sa stáva premisou, že riaditeľ bude kradnúť. Nie. Je to jeden z faktorov, ktorý je dôležitý na to, aby sme predpokladali, že tento riaditeľ bude zabetónovaný a schopný odolávať vonkajším záujmovým tlakom. To, čo robili vaši nominanti, pán Nižňanský, pán Reha, prepáčte mi, ale toto je neslušné, farizejské, keď dnes porovnávame výšku jedného platu generálneho riaditeľa, ktorý z vás morálne poukázal na našich kolegov poslancov, ktorí tu dnes sedia v parlamente. Ja im nezávidím plat a poberajú dva platy. Máme tu županov, ktorí summa summarum zarobia 200-tisíc korún. To vám neprekáža? A to sú podstatne vyššie náklady na štátny rozpočet, ako je ten jeden náklad generálneho riaditeľa.
Som o tom presvedčený, že toto vnímam ako investíciu a zábezpeku, že dostaneme tam kvalitného manažéra, ktorý dokáže spravovať verejné zdroje, naše spoločné peniaze tak, aby sme nemali obavy, aby sme neboli svedkami toho, čo sme tu za uplynulé desaťročia boli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

8.2.2011 o 15:53 hod.

Mgr.

Tomáš Galbavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video