22. schôdza

18.10.2017 - 18.10.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2017 o 16:53 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:42

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, spomínali ste tu dve skupiny poslancov. Jedna skupina, prvá skupina, ktorá nechcela vôbec, aby Vodné dielo Gabčíkovo vzniklo, ktorá proti tomu bojovala všetkými možnými prostriedkami. Druhá skupina, ktorá nechcela, aby patrilo Slovenskej republike, ale radšej komukoľvek, len nie Slovenskej republike.
A ja vás chcem, pripomenúť vám chcem, že je tu ešte aj tretia skupina, a to je tá skupina, ktorá odjakživa chcela, hneď chcela, aby bolo Vodné dielo Gabčíkovo, aby bolo, aby bolo uvedené do prevádzky, a ktorá chcela a aj chce, aby toto vodné dielo patrilo Slovenskej republike. A dokonca nielen to, ale že bola táto skupina poslancov, že sú tu aj takí poslanci, ktorí boli proti akejkoľvek privatizácii strategických podnikov. Pretože privatizácia strategických podnikov Slovenskej republiky bola zločinom proti Slovenskej republike a proti občanom Slovenskej republiky.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2017 o 16:42 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:43

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Začnem s tým OĽANO-m. Je to v súlade so zákonom, a ak sa vám to nepáči, tak zmeňte zákon, pán minister. OĽANO neporušuje v ničom, čo ste spomínali, zákon a osobné útoky asi nie sú úplne namieste.
Teraz poďme k meritu veci. Pán minister, očakávame od vás, aby ste po správnej reakcii, keď ste odvolali vedenie MH Manažmentu, aby ste sa rovnako zasadili o prijatie zákona o odmenách právnych služieb smerom ku štátu, aby sa podobné astronomické sumy viac neopakovali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2017 o 16:43 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:44

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, tým, čo ste urobili, stratila opozícia tému, pretože ste urobili všetky kroky, ktoré ste urobiť museli, a téma sa uzavrela. Keď sa pozriete, kto tu sedí z opozície, tak, a teraz nechcem uraziť ani dámy, ani pánov, ale to je zúfalé rezíduum. Však tu z opozície nie je nikto, pretože nemáte o čom hovoriť, pretože téma je uzavretá. Minister vyvodil dôsledky a ešte aj na záver aj dal preveriť vôbec platnosť celej zmluvy. Nečakali ste to. Mysleli ste, že schôdzu odbojkotujeme, budete odvolávať ministra, téma sa stratila.
Čo sa týka pána poslanca Galeka, možno by bolo dobré si pozrieť vyhlásenia opozície v akomkoľvek inom prípade, pretože keď pán poslanec Galek pracoval pre Enel, je v konflikte záujmov. Je jedno, či tam pracoval ako upratovačka alebo ako nejaký expert, pretože čo sa týka koalície, stačí, aby sa poslanec koalície alebo člen vlády čo i len prešiel popri nejakej firme a ihneď je z toho veľká kauza. Pán poslanec Galek, vy ste súčasť Enelu a vy bojujete za Enel. (Smiech v sále.) Áno, ste jeho súčasťou a zbytočne namietate hocičo. A vy ste tam, vy ste tam minimálne niečo robili, vy ste v absolútnom konflikte záujmov, a keď tu čokoľvek poviete, ste zodpovedný, obhajujete firmu, ktorá sprivatizovala jeden podnik, ktorý mal vždy patriť štátu. A ste a obhajujete niekoho, kto tento štát oberal o peniaze, ktoré patria všetkým ľuďom. Radšej buďte ticho, naozaj.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2017 o 16:44 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, veľmi ironicky ste sa vyjadrovali na tému tzv. ekologickej katastrofy vodného diela, dopadom vodného diela na vytváranie hmly. Ironicky ste sa vyjadrovali k tomu, že, aha, že ale máme tu čosi iné. Vznikajú tu biotopy a dokonca niekto tu chce vyhlasovať národný park a vlastne malo to byť akože rozporuplné názory na vodné dielo.
Ja vám poviem tak. Príroda je silná a tá si naozaj poradí a to, že je tam vodné vtáctvo a že sa tam kumuluje, je dôsledkom výstavby a toho, že sa to vodné vtáctvo premiestňuje na vodnú plochu. Ťažšie to už však bude so škodami na podzemných vodách, ktoré toto vodné dielo pácha, a na výdavkoch, ktoré budú potrebné na dočisťovanie pitnej vody a na likvidáciu chránenej vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov. Škody na samotnom vodnom diele, a to nedodržiavaním manipulačného a prevádzkového poriadku, nás práve dobiehajú a dobehnú nás ešte vo vysokých miliónoch eur. Dnes už nemôžme hovoriť totižto ani o protipovodňovej funkcii vodného diela. Práve naopak, tie tony usadením, ktoré sa nachádzajú vo vodnej zdrži, povodňové riziko zvyšujú. Tá ekologická katastrofa totiž nie je ďaleko. A vaše kšefty, ktoré máte realizovať s kalom a ktoré pripravujete v oblasti Hamuliakova a Šamorína, túto ekologickú katastrofu dokonajú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2017 o 16:45 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, keď ste otvorili túto schôdzu alebo keď ste teraz podali, vaši poslanci, ruku k tomu, aby táto schôdza bola otvorená, tak sme čakali, že to bude konštruktívna debata a obzvlášť od vás, od pána ministra, ktorý vypracoval celý plán, sme očakávali, že tá debata bude konštruktívna, a keď vy tu, teda ten záver ani nebudem komentovať, ale jednu vetu ste povedal, že nechajte nás pracovať. No, tak my vás nechávame pracovať, a keď niečo nesedí, tak vás pozveme do parlamentu, pretože sa zodpovedáte parlamentu, a my chceme tiež pracovať, takže preto je tu aj táto celá mimoriadna schôdza, aby ste tomu rozumel.
Ale čo chcem povedať. Nepočuli sme od vás, čo s tým stavom idete urobiť. To sme očakávali od vášho vystúpenia. Pretože pán premiér jasne povedal, že vy ste ešte, by ma zaujímalo aj možno, keby ste tak viacej ozrejmili, že ako ten plán konkrétne vyzeral. Hovorili ste o tom, že je tu suma 500, 600, 700 mil., bola známa a podobne, ale vy hovoríte, že keď ste sa dozvedeli o odmene. Kedy ste sa teda o tej odmene dozvedeli? Veď MH Manažment spadá pod vaše ministerstvo a to je tiež dôležitá otázka, ktorá tu stojí. Čiže vy ste sa dozvedeli až teraz? Ako je to možné, že ste sa dozvedeli až teraz?
Taktiež by nás zaujímalo, samotná objednávka. Dodnes sme nevideli samotnú objednávku, ako vyzerala. To sú všetko veci, ktoré sme na tejto schôdzi chceli odpovede počuť, a preto absolútne nerozumiem tomu vystúpeniu, ktoré tu bolo z vašej strany, a vôbec už nerozumiem tomu záveru.
A na záver by som len povedal, ak vy máte nejaké nevysporiadané veci s Dzurindovou vládou, tak nech sa páči, si to riešte s nimi, ale my vám kladieme otázky, pretože chceme na tie otázky vedieť odpovede. Tak, prosím vás, neodpovedajte nám tak, že niečo tu je nevysporiadané medzi vami a Dzurindovou vládou. My sa vás na to pýtame ako poslanci, ktorí sú teraz zvolení ľuďmi, a zastupujeme konkrétnych ľudí, tak voličov, ktorí tiež to chcú vedieť. Takže preto sa na to pýtame. Prosím, nám odpovedajte na to.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2017 o 16:47 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:49

Róbert Puci
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, chcem sa na úvod poďakovať za vyjadrenie ministerstva hospodárstva k celej tejto problematike a myslím si, že bola daná dostatočná odpoveď aj kolegom z opozície na tie otázky, ktoré vo svojom podaní, keď schvaľovali túto schôdzu, uviedli. Dúfam, že vystúpi aj pani ministerka spravodlivosti a budeme mať odpoveď od obidvoch zainteresovaných ministrov k celej tejto téme.
Mňa vo vašom vystúpení zaujali tri čísla. Prvé 17,6 mil., to je odmena, o ktorej sa aktuálne bavíme, pre advokátsku kanceláriu pána Bžána. Reálne si povedzme, vyplatených bolo zatiaľ 4,9 mil., zvyšok je na arbitráži, kde sa kľudne môže stať, že arbitrážny súd rozhodne o tom, že celú túto sumu zaplatí prehratá strana, a tým pádom Slovenská republika už nebude platiť nič.
Ďalšie dve sumy sú 18,5 mil. eur a 35 mil. dolárov, pri prepočte je to skoro 30 mil. eur, to sú sumy, ktoré zobrali privatizační poradcovia za nič. Keď riešili privatizáciu podniku, kde bol prihlásený len jeden záujemca, bolo to za nič. Vtedy nikto nebubnoval, nikto nič nehovoril, neriešil.
Ešte jedna vec. Pán poslanec Galek, neurazte sa, ale chápem, prečo sa snažíte obhajovať Enel. Plne musím súhlasiť s kolegom Rašim, ktorý povedal,... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Na predrečníka musíte.

Puci, Róbert, poslanec NR SR
... že ste v konflikte záujmov a možno by bolo dobré, aby ste sa k danej téme viacej radšej nevyjadrovali. Lebo fakt, pokiaľ by sa jednalo o vládneho poslanca alebo o vládneho ministra, tak by ste nás ukameňovali, aj keby sme prešli len popri budove nejakej spoločnosti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2017 o 16:49 hod.

Ing.

Róbert Puci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, slabé (zasmiatie sa v sále), fakt slabé, vy drevársky kšeftár tu idete kádrovať Veroniku Remišovú, absolventku Sorbonny, College d´Etudes, obidve Master, a vy ako chlap sa dovolíte navážať do ženy, ktorá vám sedí po ľavici? Všeličo môže byť fejk, ale keď brada hore, úlis, ktorý máte na hlave, si dovolí zaseknúť do ženy, tak vy ste fejkový chlap. A to je to najhoršie, čo sa môže niekomu stať. Ja vás žiadam so všetkou vážnosťou, ospravedlňte sa Veronike Remišovej.
Či ja mám červený, modrý alebo akýkoľvek iný motýlik, je úplne jedno. Ak ste zlyhali a tvárili ste sa, že máte na niečo gule, a to ste hovorili, tak teraz majte gule, ospravedlňte sa Veronike Remišovej. Povedzte, že 77 mil. eur ste neustriehli, vzdajte sa postu ministra a nechajte to tak. Fejkový chlap je proste to najhoršie, čo sa vám môže stať.
Môžte hodnotiť politicky naše politické hnutie. Sme vo fáze masifikácie hnutia (reakcie z pléna), my keď to spravíme, tak vás budeme informovať a my vás v 2020 porazíme, pretože my za svojím slovom stojíme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2017 o 16:51 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:53

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, tomu ataku na OĽANO ja tiež nerozumiem, načo to bolo dobré. Len to znegovalo to viac-menej vecné vystúpenie doteraz.
Ale ja mám na vás takú otázku, ktorá ma naozaj zaujíma, že ako ste za tak krátky čas presvedčili Bžána, že má ísť z tých 70, neviem koľko, na tých 17, že čo ste použili, akú zázračnú vetu, aký argument alebo ja neviem čo všetko možné, lebo to mi tak vŕta v hlave, že čo ten Žiga povedal Bžánovi, že Bžán zrazu, že, jasné, jasné, ideme na 17. Toto by ma veľmi zaujímalo, lebo to historicky, ja neviem, možno ste najlepší vyjednávač v regióne strednej Európy, lebo takýmto lusknutím zrazu tá odmena o desiatky miliónov dole? To by ma veľmi zaujímalo.
A na záver. Pána ministra Kaliňáka tam veľmi cuká, zrejme chce vystúpiť a zrejme má k tomu niečo, čo povedať. Čiže to som zvedavý.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2017 o 16:53 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:54

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister Žiga, bolo to mimoriadne trápne. Znížili ste sa k osobným útokom, akoby som počúval vášho pána predsedu Fica. Nazvať Veroniku Remišovú insitným právnikom a vyštudovanou herečkou dehonestujúcim spôsobom, načo to bolo dobré? Ja veľmi často sa dostávam do rozporu s pánom poslancom Jarjabkom, ale v živote by som o ňom v rozprave nepovedal, že je operetný spevák, lebo to nemá nijaký súvis s tým, keď sa sporíme o nejakom vecnom probléme, a teda tým viac je to hanba, že ste si to dovolili voči žene.
Navážate sa tu do advokáta Petra Kubinu nie preto, čo on urobil alebo čo povedal, ale preto, čo urobila a s kým mala aký vzťah firma, v ktorej v minulosti pracoval.
O pánovi poslancovi Galekovi ste povedali, že si vymazal zo životopisu to, že pôsobil v Eneli. Tak ja som si našiel na webe SaS a naozaj je tam informácia, že od mája 2008 do októbra 2008 pracoval v Enel North America, tá informácia tam je.
No a pre také porovnanie som sa pozrel, čo je vo vašom životopise na strane stránky SMER, a máte tam, že ste bol v rokoch ´95 až ´97 a ´98 až 2006 riaditeľ a konateľ súkromnej spoločnosti alebo súkromnej obchodnej firmy. Vy ste si vymazali firmu TAPER. Prečo ste si vymazali firmu TAPER, ktorá, ktorej sa veľmi darí a ktorá robí veľmi dobrý biznis aj po vašom nástupe, nástupe do ministerských funkcií? A nie je to tam. Prečo to nemáte zverejnené na webe? A keď chcete tvrdiť, že, že nie preto, aby ste nerobili reklamu súkromnej spoločnosti, tak ´97, ´98 tam máte riaditeľ odboru pre styk s verejnosťou VÚB Bratislava. Čiže to nie sú nejaké zábrany, že by ste niekomu nechceli robiť reklamu, nechcete sa priznať k tomu, že ste robili a máte firmu TAPER.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2017 o 16:54 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:56

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja sa tiež pripájam k tomu, čo už tu bolo povedané, že je odporné sa takýmto trápnym spôsobom navážať do ženy, ktorá je jednou z vedúcich osobností opozície, takýmto trápnym spôsobom, naozaj je, je, je to trapas.
Ja by som sa pristavil avšak skôr pri tom vašom tvrdení, že advokátska firma Allen & Overy si vypýtali od Deutsche Bank nejakú sumu. Vy nemáte predstavu zrejme o tom, že ako v súkromnom sektore funguje obstarávanie alebo zadávanie akýchkoľvek služieb a právnických služieb obzvlášť. Keď si niekto myslí, že to funguje tak ako v rezorte ministerstva hospodárstva, že sa proste dohodnú, že toľkoto sa dá ukradnúť, tak ste na veľkom omyle. Tam ide o obrovskú konkurenciu, a keď to niekto vyhrá, tak musí byť nielen dobrý, ale musí byť aj najlacnejší.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.10.2017 o 16:56 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video