23. schôdza

28.11.2017 - 13.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

1.12.2017 o 12:03 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, ďakujem vám za kultivovaný príhovor a neviem pochopiť, samozrejme, prečo také krivé pohľady na nás. Sám som sa snažil vysvetliť vo svojej rozprave, čo o týždeň viac diskusie umožnilo a aké zásadné zmeny sa v pozmeňovákoch diali a viete, vy naozaj si neuvedomujete, čo táto možnosť s naším zdravotníctvom môže urobiť, aké bude mať dopady? Robil niekto nejaké dopadové štúdie? Eliminovali ste diskusiu aj v parlamente na minimum. Pán minister mal svoje dôvody, prečo tieto veci predtým stiahol. Je toto zodpovedné vládnutie? Hovoríte, že nebude rozkvitať šedá ekonomika? A čo ak bude ešte viac rozkvitať šedá ekonomika? Čo sa stane, keď naplno zlegalizujete priame platby u lekárov? Hovoríte, dajte nejaké nápady, však zvýšme limity, bonifikujme tých, ktorí zavedú objednávanie na čas, najmä limity na príjmoch vyšetrenia. Však to sú úplne jednoduché veci, systémové, ktoré sa dajú spraviť. Prečo to riešime takýmto spôsobom? Ja sa naozaj desím toho, čo sa bude diať potom, keď tento zákon začne platiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2017 o 11:56 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:57

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja sa budem venovať tej časti, kde pán kolega Bastrnák veľmi dobre povedal o komunikácii. Zdravotníctvo neni ani opozičné ani koaličné a verím, že všetci, čo sme tu, tak chceme, aby to zdravotníctvo fungovalo. Ja poviem sám za seba, ak ktorýkoľvek z vás podá pozmeňujúci návrh a ja budem mať voči nemu výhrady a nebudem jemu, tomu pozmeňováku rozumieť, verte mi, prídem za vami a spýtam sa. O tom mala byť aj komunikácia alebo debata na zdravotnom výbore. Ja potvrdzujem, áno, prišli ďalšie nové pozmeňovacie návrhy, ale tie, ktoré ste dostali a týždeň ste ich mali pre sebou, o nich sme mohli debatovať a o tom teda mal byť ten zdravotný výbor a vydiskutovať si veci, aký je teda pohľad váš a aký je pohľad predkladateľa a povedať dobre, tak možnože tento práve pozmeňovací návrh má nejaké úskalia, má nejaké riziká, tak ho prerobme. Ale škoda, že táto diskusia nebola a vy ste sa zodvihli a odišli. Ale aj to si viem predstaviť, že možno by som to neriešil ani cez výbor, keby ktokoľvek podal, tak idem za ním a poviem tuto buď v bufete alebo poviem, prosím ťa pekne, poď a vysvetli mi to. Ja netvrdím, že musíme dôjsť k zhode, ale takýto spôsob prerokovávania, veď malo by to byť kolegiálne. Mám, vypočul som si, prídem, zdôvodni mi, ja vidím takéto úskalia.
Ak chceme naozaj sa pohnúť, tak toto je jedna z ciest, ale cesta, že toto je môj návrh a buď hlasuj za alebo proti, toto nie je správna cesta. Stačí a o tom by mal byť ten zdravotný výbor, aby sme a ja si myslím, že doteraz sme naozaj rokovali na zdravotnom výbore, že tam bolo minimum tej politiky. Nezavádzajme do toho to, že kto bude pred.... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2017 o 11:57 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:00

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja tiež sa chcem venovať otázke toho zdravotníckeho výboru. Bolo to tam vypäté, všetci vieme, že tento zákon je komplikovaný, je dôležitý, je veľmi rozsiahly a jednoznačne to bolo vidno aj z toho záujmu tých médií a aj tých ďalších organizácií, ktoré sa toho chceli zúčastniť. Ten zdravotný výbor bol, mal začať o pol desiatej, začal nakoniec s trištvrte-hodinovým oneskorením, my sme sa pripravili z predchádzajúceho týždňa na tie pozmeňováky a zrazu sme dostali ešte viacej pozmeňovákov, ako týždeň predtým. To bolo skutočne veľa strán, či to boli už len jednoduché zmeny alebo komplikované, to sa nedá posúdiť, pretože keď dostane niekto toľko strán a neprelúska to a nepozrie si, či sa to mení alebo nemení, tak sa to nedá. A v podstate sa zopakovala situácia spred týždňa, znova to isté. Takže ja nehovorím, že bolo to najšťastnejšie riešenie, ktoré sme my zvolili, ale myslím si, že trošku by ste kritiky alebo hodne kritiky by ste si mali zobrať aj na seba a potom áno, potom si myslím, že sa to môže zase vrátiť do takých tých konštruktívnych kľudných debát a vecných. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2017 o 12:00 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:01

Tibor Bastrnák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja ďakujem všetkým, ktorí mali faktické poznámky, aj tým, ktorí vedia kultivovane a slušne vystupovať, aj tým, ktorí nie. Pani Šebovej chcem toľko povedať, že to je tá pridaná hodnota pre tých, ktorí nevyužívajú tento inštitút, že čakacie lehoty sa skrátia kvôli tomu, lebo určitá časť, je to logická vec kvôli tomu, lebo určitá časť tých, ktorí by tam čakali, odíde do doplnkových ordinačných hodín. Je to, je to logická vec, samozrejme, samozrejme, je to logická vec, ale to ukáže čas. A preto som hovoril, je to nový inštitút, chápem to, že máte nejakú dôveru, nedôveru k tomu, ale na druhej strane ja si myslím, že počkajme, vyčkajme a vylepšíme radšej tento zákon, takže je to úplne v poriadku a samozrejme, keď som sa vás dotkol, tak musím sa ospravedlniť, lebo samozrejme, máte pravdu, nič také ste neurobila, patríte k opozícii, takže prepáčte, osobne som v žiadnom prípade, nechcel som sa vás dotknúť.
Samozrejme nechcel som ani pani Cigánikovú, pani kolegyňu, ale viete, s vami je veľmi ťažké, ťažké robiť nejakú vecnú diskusiu, kvôli tomu, lebo to, že nechápete tento systém a nerozumiete tomu, to ešte neznamená to, že to môžete nahradiť s tým, že niekedy vystupujete vehementne a nehovoríte pravdu.
Že čí to bol nápad? To bol spoločný nápad kvôli tomu, ako som pred mesiacom to sľúbil, začali sme v koalícii o tom rozprávať a takto vznikol tento, tento pozmeňujúci návrh.
Pánovi poslancovi Krajčímu by som chcel toľko povedať, že ďakujem, čo ste povedali a ja si myslím, že to je len možnosť. Nemá žiadne dopady na normálne ordinačné hodiny. To znamená, že uvidíme, čo to prinesie, ale na druhej strane, čo je veľmi dôležité, že teraz nemáme také prísne, ani takú prísnu kontrolu ani také prísne pokuty, ako pri tých doplnkových... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2017 o 12:01 hod.

MUDr.

Tibor Bastrnák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:03

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, pán predseda zdravotníckeho výboru, kolegyne, kolegovia poslanci, najskôr by som chcela povedať, že je veľmi ťažké byť ministrom a myslím si, že je veľmi ťažké byť ministrom zdravotníctva, pretože tie obrovské problémy, ktoré tu sú, trvajú viac ako dvadsaťpäť rokov. Tie boli aj predtým a po tom ´89. sa len nabaľovali a nabaľovali. Chcela by som sa, čo sa týka tohoto zákona, najskôr by som, chcela by som sa dotknúť hlavne tých doplnkových ordinačných hodín.
Pri doplnkových ordinačných hodinách má pacient uhradiť platbu, ktorú je povinná uhradiť zdravotná poisťovňa, keďže a pokiaľ pacient si platí odvody do zdravotnej poisťovne. Teda toto považujem za nemorálne, neetické a dokonca protiústavné, pretože kto si platí odvody do zdravotnej poisťovne, má zo zákona právo na to, aby mu zdravotné výkony a zdravotnú starostlivosť poisťovňa zdravotná hradila. Čiže pacienti objednaní mimo ordinačných hodín majú mať a majú plné právo na to, aby mali zdravotné výkony hradené zo zdravotnej poisťovne.
Uznajte, prosím, že je amorálne kalkulovať a argumentovať tým, že keď si niektorí pacienti budú platiť za to, na čo majú právo od zdravotných poisťovní, že tým ušetria peniaze zdravotným poisťovniam a dokonca, že ušetria aj čas a znížia sa čakacie doby pre tých pacientov, ktorým zdravotná poisťovňa zaplatí a ktorí nemusia mať žiadne výdavky. Tak toto naozaj považujem, že je to proti spravodlivosti a dokonca proti zdravému rozumu.
Ďalej. Myslím si, že teda doplnkové ordinačné hodiny, ja ich vnímam ako prácu nadčas a preto má byť hradená práca lekára nadčas v týchto doplnkových ordinačných hodinách a nie zdravotné výkony, na ktoré pacient má plné právo zo zákona. Napríklad trebárs suma za objednanie by mohla činiť povedzme rovnakú čiastku, pre všetkých rovnakú, napríklad 10 eur za objednanie. Samozrejme je to na, teda je to dobrovoľné. Toto isté platí takisto to, čo som povedala, aj pre návštevy pacienta doma lekárom. Takisto tie zdravotné výkony majú byť hradené zo zdravotnej poisťovne a lekár má mať odmenu iba za to, že je to práca nadčas a že je to niečo mimo jeho povinnosti. Samozrejme okrem poskytovateľov, ktorí majú návštevné služby v svojej náplni práce.
Sú aj teda, odzneli námietky, že lekári nebudú ošetrovať v ordinačných hodinách, teda odzneli tu také obavy, ale budú pacientov odsúvať do hodín, do doplnkových ordinačných hodín, aby ich oberali o peniaze. Ja si myslím, že toto sa veľmi ľahko tomuto dá zabrániť kontrolou, pretože tí pacienti nie sú takí hlúpi, aby si to nevšimli, aby to nevideli a aby to nenamietali.
Teraz by som sa vrátila teda, by som chcela citovať niektoré zákony, pretože navrhovaná novela je v rozpore s ďalšími zákonmi. Ja ich odcitujem:
1. "Poskytovateľ nesmie požadovať od poistenca úhradu za zdravotnú starostlivosť, ktorá sa plne uhrádza na základe verejného zdravotného poistenia. Je podľa § 44 zákona 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti."
Ďalej, po druhé. "Poskytovateľ nesmie zneužiť tieseň poistenca podľa § 39 a § 39a zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka."
Ďalej. "Poskytovateľ nesmie zneužívať svoje dominantné postavenie § 8 zákon č. 136/2001 Z. z. o ochrane hospodárskej súťaže."
Po ďalšie. "Poskytovateľ nesmie vnútiť poistencovi neprijateľné podmienky, ako je napríklad vopred vzdanie sa svojich práv poistenca podľa § 53 a § 54 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka a § 3 zákona č. 250/2007 Z. z. o ochrane spotrebiteľa."
Ďalej. "Poskytovateľ musí dodržiavať zásady rovnakého zaobchádzania s poistencami § 3 a § 5 zákona č. 365/2004 Z. z. podľa antidiskriminačného zákona."
Ďalej. "Poskytovateľ nesmie určiť inú cenu zdravotného výkonu, než je cena stanovená zdravotnou poisťovňou podľa § 2 a § 13 zákona č. 18/1996 Z. z. o cenách."
A napokon: "Poisťovňa nemôže vyššiemu územného celku zasielať údaje zo svojho informačného systému a VÚC ich nesmie spracovávať, to je podľa § 13 a 14 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov.".
To znamená, že v rozpore s návrhom tohoto zákona je sedem zákonov. Každá dohoda medzi poistencom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o priamej platbe za zdravotné výkony, ktoré sa plne uhrádzajú na základe zdravotného, verejného zdravotného poistenia, každá takáto dohoda bude neplatná od samého začiatku. A preto tak, ako som žiadala na zasadnutí zdravotného výboru, preto vás, pán minister a všetci predkladatelia, opätovne žiadam, aby ste zvážili, aby ste tento návrh zákona preložili na nasledujúcu parlamentnú schôdzu, aby bol vylepšený, aby bolo do ohľadu zobrané aj pripomienky a pozmeňovacie návrhy opozície práve preto, že tento návrh je veľmi rozsiahly, má obrovský záber a je komplikovaný.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.12.2017 o 12:03 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:12

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja len krátku poznámku k tomu, čo hovorila pani kolegyňa, že je tam obava, aby lekári nemali snahu presúvať z tých doobedných hodín, kedy je to hradené zo zdravotného poistenia, na poobedné hodiny. Obidvaja vieme, Tánička, že lekári špecialisti sú platení na úkol. A každý lekár v tej špecializovanej ambulancii chce, aby uzatvorila s ním poisťovňa zmluvu, aby mal čo najvyšší limit. Čiže bol by sám proti sebe, keby povedal, dobre nie doobeda, ale príďte poobede, pretože tá poisťovňa by okamžite to zaregistrovala a zistila by, že neplní limit a na ďalšie obdobie by mu ten limit znížila a to by ani jeden ten špecialista nechcel. A nakoniec je tam aj tá ochranná, tá ochrana, že ak môže to urobiť, aj keby koľkokoľvek pacientov mal a len do výšky 30 %. Takže tam by som sa celkom tohoto ako neobával, aby takáto, takéto praktiky aby niektorí lekári robili. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2017 o 12:12 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:13

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja sa práve toho neobávam. Ja, to je vlastne to, že sa to dá odkontrolovať, to, čo hovoríš, pán kolega. Ale práve to odznelo v tom prípade, že keby lekári, naozaj ja som za to, aby lekár dostal povedzme tých 10 eur, ale nie za to, že robí za tú prácu nadčas, že on toho pacienta zoberie mimo tej ordinačnej hodiny. A nie aby pacient si hradil výkony, ktoré mu je povinná hradiť zdravotná poisťovňa. V podstate tam je ten rozdiel a to považujem za, za nie v poriadku a za proti, aj proti spravodlivosti, aj proti morálke, aj proti ústave, aj proti rozumu, zdravému. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2017 o 12:13 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:14

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som možno poskytol svoj pohľad na predkladaný návrh zákona a v súvislosti s tým, čo sme zažívali v predošlé dni. Lebo tento zákon, stručne povedané, je o tom, ako zodrať chudobných ľudí z kože, ako z nich, od nich zobrať posledné peniaze, lebo jednoducho si nemôžu napríklad dovoliť kvôli tomu, že potrebujú si udržať svoje pracovné miesto, nemôžu si dovoliť odísť z práce ráno k doktorovi, alebo pred prácou čakať niekde v rade a potrebovali by sa objednať. A jedinú cestu k lekárovi, keďže choroba je istota, ktorá počká každého z nás, bude pre nich to, že budú musieť zaplatiť z toho mála, čo majú. Takto vnímam stručne tento dlhý zákon alebo túto novelu zákona.
Keď pred rokom a niečo sa pacienti mohli objednať a v podstate na ktorúkoľvek hodinu, tak Robert Fico, podľa pána Hrnka, tuším, sociálny mecenáš alebo človek, ktorý sa hrá na sociálneho mecenáša, tak vtedy na tlačovej konferencii neochvejne tvrdil: tento kapitalizmus, túto privatizáciu zdravotníctva musíme ukončiť. Predsa ľudia nemôžu platiť za to, čo je ich právo, aby sa objednali k lekárovi. Zrušil to a dnes sa nám to vracia tak, že keď predtým ľudia si zaplatili pár šušňov na to, aby sa mohli objednať na výkon kedykoľvek, ktorý zaplatí zdravotná poisťovňa, tak po ročných hodoch, kedy teda neplatili nič, tak zrazu keď zaplatia, tak si zaplatia aj celý ten výkon, ktorý vtedy platila zdravotná poisťovňa. Nie je to nič iné, iba to, že ste sa rozhodli časť zdravotníctva alebo poskytovania zdravotnej starostlivosti sprivatizovať a povedať si, že ústava platí iba do jednej hodiny poobede, a potom už jednoducho sme tvrdí kapitalisti. Dokázali ste to, čo nedokázala žiadna pravicová vláda, ani prvá ani druhá Dzurindova vláda, ani jeden z tých hnusných odporných imperialistov, ktorí zdierajú ľudí.
Skúsme si porovnať dve veci. Vašich 30 eur a 20 korún pri Zajacovej reforme. Koľko je 20 korún na eurá? Vieme počítať? Zabudli sme? Je to 66 centov. Robert Fico a strana SMER si postavila kampaň na tom, že predsa tuto niekto nebude vyberať od chorých ľudí 66 centov. A teraz tým chorým ľuďom v hladových dolinách poviete, zaplatíš 30 eur. Vieme počítať? Tridsať eur je 900 korún. Zajacova 20 korunáčka, na ktorej ste sa sem vyškrabali podvodom do parlamentu, bola 20 korún. Deväťsto deleno 20 je 45. Štyridsať päťkrát viac si od tých ľudí budete pýtať, hoci ste im sľúbili, že nebude ani tých 66 centov. Máte Boha pri sebe, sa pýtam?! Ste tu uzavretí v slonovinovej veži a myslíte si, že ste zjedli všetku múdrosť sveta. Hovoríte ľuďom báchorky o tom, ako si kupujete šesť oblekov za rok, ako ich stihnete zodrať. Kde ich zoderiete? Mnohých z vás vidím možno v 20-ročných oblekoch. Tieto hlúposti si nechajte pre niekoho, kto seno žere.
Ešte raz, dostali ste sa do parlamentu na základe toho, že ste kritizovali poplatok 66 centov. A dnes všetci unisono idete schváliť poplatok 30 eur a tváriť sa, že to je nejaké pomaly sociálne opatrenie, že vlastne tým ľuďom chcete zjednodušiť život. Nehanbíte sa? Toto je tá sociálna demokracia, čo máte za vašou skratkou? Dostali ste vysvedčenie vo VÚC voľbách. Tým momentom by som si prečítal aspoň názov vašej strany, lebo sociálna demokracia znamená v prvom rade sociálne cítenie s chudobnými ľuďmi. Bohatí ľudia na to, čo tu dnes predkladáte, vôbec nedoplatia. Pre nich 30 eur je pár šušňov. Je to niečo, čo majú na kávu. Ale ten chudobný, ktorý si to ráno, doobeda bude musieť vydrať v tej svojej práci a nemôže si dovoliť z tej práce odísť, bude musieť zaplatiť koľko? Svoj dvojdenný plat? Možno tí šťastnejší jednodenný plat. Pre toho bohatého to je, možnože mu to cinkne na účet za jednu minútu, ako na úrokoch, čo má úložku v banke. Vy by ste ako sociálna demokracia dupľom po tej príučke, ktorú ste dostali vo VÚC voľbách, mali tento návrh okamžite stiahnuť a povedať áno, ľudia zhrešili sme, my sa vraciame k svojim koreňom. My chceme zastupovať chudobných a slabých. Klamali sme vám, kradli sme, kryli sme zlodejov typu Bžán 77 miliónov eur. Kryli sme zlodejov typu Kaliňák, Bašternák, Kočner, áno, správali sme sa ako opičky, ktoré majú iba stláčať tlačítka a nemajú mať svedomie a majú mať iba názor predsedu.
V momente, keď sme sa dozvedeli, že váš predseda, alebo v tomto prípade použijem, dovoľte tú metaforu, riaditeľ ZOO odišiel do Afriky, tak symbolicky a zároveň to spojím možno aj s tým, že som tu pred šiestimi rokmi na tomto mieste všetkým opozičným vtedy, pardon vládnym poslancom rozdal banány a mysleli ste si, že to bol taký mikulášsky darček. Ešte pamätám si pána poslanca Madeja, niekde tam hore sedel a tak ho chrúmal a pýtam sa: "Čo chutí?" "Áno, dík, dík, ako sympatické", tak som mu dal ešte aj dupľu. Až potom som za hodinku dal tlačovku, že som vám rozdal tie banány, lebo sa tu správate ako opice, ako cvičené opičky bez svedomia a ste schopní kedykoľvek zavrhnúť dobrý zákon pre ľudí. A dnes nieže zavrhujete dobrý zákon pre ľudí, vy ste sem prišli vyslovene s amorálnym, antisociálnym zákonom a tvárite sa, že chcete dobro pre ľudí. Vy ste súčasťou divadla, kedy si v nedeľu tu Robert Fico spraví nočnú zmenu a potom ešte hovorí o tom, jako teda tým ľuďom zvýšime z 0,80 na 1,20 eur toho nočného príplatku.
Kašlem na to, že to bol náš návrh, ktorí ste hlasovali, že zamietate. Kašlem na to, že ho skopíroval a zrazu sa tváril, že objavil koleso. Ale nehanbíte sa byť súčasťou tohto divadla? Pred ľuďmi sa hrať na to, ako ich milujete a v skutočnosti im pichnete pri prvej príležitosti dýku do chrbta. Ešte raz, toto nie je sociálne, toto nie je ľudské. Spamätajte sa, dostali ste nakladačku a príučku vo VÚC voľbách a mali by ste ju pochopiť vo vlastnom záujme. Vaši samotní podpredsedovia vašej strany to začínajú chápať. Začínajú sa búriť proti skorumpovanému zlu, Robertovi Kaliňákovi. A vy to nechcete vidieť.
Ako je autentické, keď teraz niektorí z vás prídu na tlačovku a hovoria, a však tam nejaký Bžán, 77 miliónov, však to by bolo na koľko rokov zmrazenia platov? Čo robil ten istý človek, čo ste robili vy z SNS vtedy, keď táto kauza vypukla? Zvolal niekto z váš tlačovku a povedal, tieto prachy, čo SMER ide ukradnúť cez nejakého Bžána, potrebujem použiť na to, aby tí ľudia nemuseli platiť poplatky v zdravotníctve? Spravil to niekto z vás? Nikto to neurobil. Lebo vám to vyhovovalo. Lenže riaditeľ ZOO odíde do Afriky a zrazu opičky si povedia, že spravíme vzburu.
Keď sme to zistili a v momente na grémiu, keď sme sa dozvedeli, že hups, oni tu nemajú chvíľu pána riaditeľa ZOO, tak opičky si povedali, že ony, ony si tie platy zvýšia. Tak vtedy sme sa rozhodli, že si teraz zahráme s vami hru. Neni tu Erik Tomáš, Goebbels SMER-u, chcel som sa mu teraz pozerať do očí. On si s nami v opozícii hrá hru a šachy kedykoľvek.
A teraz si Matovič, ktorý nechodí do parlamentu, ktorý neberie plat, povedal, že zahrá si hru mimo parlamentu s tými opičkami, ktoré v parlamente sú. Keď som si ich zanalyzoval, oni fakt sú takí darmožráči, že aj keď kradnú, ešte popritom si nadelia tisícku navyše na úkor tých pacientov, ktorým idete zaviesť poplatky. Tak som si povedal, necháme ich vyfarbiť sa. Dohodli sme sa napriek tomu, že vždy sme hlasovali aj za skrátené, aj za samotný zákon, že tentokrát necháme v podstate vysloviť nedôveru Robertovi Ficovi, lebo tie opičky naozaj si myslia, že si to môžu dovoliť. A zároveň som vedel, lebo politicky cítim, tak isto ako Robert Fico politický marketing, že zobrať si tisíc eur navyše platu sa nedá ustáť pred ľuďmi. Že to je jednoducho niečo, čo je "no go". To sa vysvetliť ľuďom nedá v situácii, kedy im zdvíhate cenu plynu, kedy im zdvíhate cenu tepla, cenu elektriny, kedy matky necháte s opustenými deťmi alebo s postihnutými deťmi, aby sa o ne starali za almužnu sedem dní v týždni a 24 hodín, že v tejto situácii tu žiadne divadlo na nočné smeny a podobne nezaberie a zároveň, keď idete zavádzať takéto poplatky. Tak sme si povedali, necháme ich dokonať vzburu opíc v parlamente a potom príde riaditeľ ZOO z Afriky a spraví s nimi poriadok. Áno, viem, že ste si teraz rozhodli, včera, že nebude sa hlasovať, keď tu dnes prečítam ten pozmeňovák. Áno, mám obavy, že keď ho začnem čítať, predsedajúci povie, že to nesúvisí s témou a nedovolí mi ho prečítať.
Včera ste si povedali, že presuniete radšej alebo zrušíte hlasovanie dnes, aby ste si ešte pár dní mohli užívať pocit, že nie ste opičky. A ja vám hovorím, že užite si tie dva, tri, štyri, päť dní, lebo v utorok alebo najneskorej v stredu dokážete, že opičkami ste, lebo budete hlasovať presne opačne, ako ste vtedy vraj hlasovali podľa svojho svedomia.
Vy hovoríte, že si zaslúžite vyššie platy? (Reakcie z pléna.) Vy hovoríte, že si zaslúžite vyššie platy? Viete, čo je Národná rada? Viete, čo je úlohou poslanca Národnej rady? (Reakcie z pléna.) Úlohou parlamentu Národnej rady je strážiť vládu, aby nekradla, aby nepodvádzala ľudí, aby nepodvádzala svojich voličov, aby nezavádzala antisociálne poplatky za zdravotníctvo! Čo ste vy preto urobili?! Kryjete systematicky zlodejov! Stláčate gombíčky ako cvičené opičky a teraz ste si mysleli, že ste natoľko bohovia, že dokážete spraviť vzburu opíc a riaditeľ ZOO povie, oukej. Jednoducho neurobí. Lebo keď sa raz postavil na tlačovku s Bélom Bugárom a s Andrejom Dankom a verejne po prehratých VÚC voľbách povedal, že sa zmrazia platy, tak tie platy zmrazené budú. A my za ne hlasovať budeme a dnes sme sa dozvedeli zo statusu pána Hrnka, aký bol v podstate plán.
Keď pred rokom hovoril o spiknutí, ktoré tu urobila koalícia s opozíciou, tak ste sa postavili pred kamery a hovorili, Matovič blúzni, nič také nebolo. Keď si prečítate facebookový status pána Hrnka, máte napísané všetko, ako sa dialo. Áno, nás - a v tejto chvíli sa nehanbím povedať - a Kotlebovcov ste nechali bokom, lebo všetky ostatné politické strany súhlasili, že si platy zvýšite aj s tichým súhlasom Roberta Fica. (Reakcie z pléna.) Dovolil pánovi Hrnkovi, aby vypracoval návrh zákona, len akosi mu nedovolil, aby ho predložil, lebo u Roberta Fica, samozrejme, zafungovala kontrolka, lebo zistil, (reakcie z pléna) lebo Robert Fico po prehratých VÚC voľbách, aj keď to prezentoval, samozrejme, ako divadlo, nechám na divákov, zistil, že nemôže predložiť predsa takýto antisociálny zákon. Nemôže v jednej chvíli chcieť, aby ľudia akceptovali, že nejaký darmožráč, ktorý tu za dva roky dvakrát sa prihlásil s faktickou a zobral 20 platov po 3 000 eur, že zrazu bude mať o tisícku viac, ale on bude platiť u doktora 30 eur. Jednoducho to sa vysvetliť nedá.
A preto, ešte raz hovorím, sme sa rozhodli, necháme vás dokonať to divadlo. To, že si zrazu myslíte, že opičky, ktoré sa tu roky správajú ako opice a ja by som veľmi rád bol, aby ste boli ľudia, že zrazu si oni budú diktovať a budú Ficovi diktovať, že ako to bude. No nebudete a som veľmi rád, že vás upratal.
Roberta Fica nemám rád, lebo si myslím, že to je skorumpovaný zlodej, ktorý je zodpovedný za to, že naše deti a vnúčatá budú ešte roky splácať to, čo on s jeho súdruhmi v tričku nakradol. Ale v tejto veci som s ním na jednej lodi. Ja som tento návrh na zmrazovanie platov tu predkladal opakovane. Opakovane som vyčítal vám SMER-u alebo vládnej koalícii, že si tu robíte divadlo, zrýchlené konanie, aby ste to len nejako presadili, aby ste sa hrali na to, že ako ste zachránili svet a Slovensko.
Sám by som prišiel sem, verte mi, a spravím to, keď to spravíte vy, aby ste mali každý po 10 000 eur plat. Ale chcem predtým vidieť, že sa budete správať ako poslanci suverénneho štátu, nie ako vazali skorumpovanej vlády, že prídete, keď vám sem príde Kažimír a povie, že miliardu eur budeme mať dlh v časoch, kedy sa nám darí, že vy ako suverénni poslanci a slobodní poviete, žiadne také, pán minister financií. Teraz zažívame sedem rokov hojna a keď príde sedem rokov "ho...", tak chceme mať našporené v kase. Pán minister financií, keď sa vrátite s tým návrhom štátneho rozpočtu, zahlasujeme vám, ale musí tam byť nula dlhu, žiadne také, že v dobrých časoch budeme Slovensko zadlžovať. Keď toto dokážete, sám prídem a navrhnem vám, aby ste mali 10 000 každý plat. Dokážte to, že ste slobodní.
Keď dokážete, keď my ako opozícia upozorníme na to, že tu niekto ide ukradnúť 77 miliónov cez nejakého Žbána či Džbána, ani to neviem vysloviť, tak že vy zvoláte tú mimoriadnu schôdzu, že vy budete hovoriť médiám, že ten minister tam nemá čo robiť a že nech musí vypadnúť z tej vlády. Keď toto dokážete, sám prídem a navrhnem vám 10 000 eur. Keď vy podpíšete petíciu, že nechcete skorumpovaného Kaliňáka, aby bol ministrom vnútra. Nehanbili ste sa, včera keď predkladal návrh zákona o boji proti legalizácii príjmu z trestnej činnosti? Bože môj, ako hlboko, alebo ako hlbšie dokážete ešte klesnúť?
Keď vy napíšete otvorený list premiérovi alebo mu to potichu poviete, Robo, prosím ťa, vysťahuj sa z toho ukradnutého bytu, my sa za teba hanbíme. My chceme zastupovať záujmy ľudí, tých, ktorí platia dane. Nie podvodníkov, ktorí si vylákali dane podvodom od štátu. Keď toto dokážete, sám budem za to, aby ste mali 10 000 eur. Len vy nechcete, lebo vám vyhovuje tento systém. Vám vyhovuje, aby ste nemuseli sa zamýšľať a pozerať do zrkadla. Vám nevyhovuje vaše vlastné svedomie a to je zlé, lebo ste ho nechali pri vchode do parlamentu v momente, ako vás sem zvolili. A mne je to veľmi ľúto.
Chcel by som, aby parlament bolo 150 suverénnych ľudí, ktorí majú svedomie a zodpovednosť voči ľuďom, ktorí si ich sem zvolili. Vy ste týchto ľudí zradili opakovane a dnes jak malí chlapci, ktorí ste v žumpe, s prepáčením, s hovienkom ponatieraní, o tom, keď vás ľudia odhalili a my sme boli súčasťou toho, aby vás zbadali v tej žumpe, ako ste si chceli zrazu z roka na rok zobrať 30 % navyše, tak zrazu teraz z tej žumpy ukazujete, ale však to aj opozícia, však to aj oni chceli, aj, aj, aj oni chceli. Nie. Toto hlasovanie bolo o skrátenom legislatívnom konaní. My sme vám čestne, aj tuná Richard Vašečka, predseda nášho klubu povedal, že my skrátené nepodporíme a budeme hlasovať za samotný návrh zákona. Ešte zákerne ste si nás zavolali dozadu na grémium a ste vyťahovali teda, ako budú ostatné kluby hlasovať.
Áno, rešpektujem alebo myslím, že všetci sme vlastne tam v, alebo ja som tam nebol, ale za opozíciu povedali, že nepodporia to skrátené. My sme povedali, že ale budeme hlasovať za zmrazenie. A rešpektujem názor SaS a poviem si, že vážim si ho, že dokážete bojovať aj v takejto téme, máte názor, že poslanci mali mať vyššie platy. Ja hovorím a my hovoríme dlhodobo, až vtedy, keď nebudú politici Slovensko zadlžovať.
Vážim si aj, áno, aj pána Hrnka za to, konkrétne iba za túto jednu vec, že má nejaký názor, komunikuje a podľa mňa nešťastne, o šiestich oblekoch by som asi nehovoril, jeho vec a vážim si aj to, že napísal, ako ten komplot vznikal. Máme to na Facebooku. Vznikalo to a som na to hrdý bez nás, my sme jednoducho nikdy zvyšovanie platov nepodporili a som ešte raz veľmi rád, že ste chceli túto vzburu opíc urobiť a že vám riaditeľ ZOO priamo z Afriky povedal, že naďalej opičkami zostanete a naďalej alebo najneskorej v utorok alebo v stredu, keď sa bude hlasovať, tak to aj sami dokážete.
Poskytovanie zdravotnej starostlivosti a bezplatné a možnosť objednať sa na vyšetrenie u lekára je ústavného právo každého z nás. Žijeme v dobe elektronickej a aj moje deti, keď pozerám, akým spôsobom sa už učia v škole, tak všetko je zelektroz..., zelektriniz..., zelekto, to (povedané so smiechom). A ja by som od našeho pána ministra zdravotníctva, hovorím našeho, aj keď je vládny, ale choroba prenasleduje každého z nás bez ohľadu na to, koho volí, by som očakával, že príde sem s nápadom, ako zavedieme moderné objednávanie elektronické a z tej miliardy eur, ktorá sa už preflákala na elektronizáciu a internetizáciu spoločnosti, zoberie pár drobných a ľuďom umožní konečne sa dôstojne objednávať k lekárovi. V žiadnom prípade som neočakával, že pán minister Dracker príde, Drucker? Prepáčte, že príde s takým niečím, že bude obhajovať antisociálny zákon a zároveň sa nehanbí mať v zátvorke, že nominant strany SMER - sociálna demokracia.
Keďže chcem, aby pánovi ministrovi zostali peniaze na bezplatnú zdravotnú starostlivosť pre ľudí, na to, aby si chudobní ľudia nemuseli platiť za objednanie, ale nie ani objednanie, za normálny zdravotný úkon, lebo o tom to bude, lebo si nemôžu jednoducho doobeda prísť, dovoliť prísť k lekárovi alebo čakať v rade, tak predkladám doplňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorým chcem zabezpečiť, aby pán minister Drucker mal peniaze k dispozícii na to, aby ľudia naďalej mohli mať poskytovanú zdravotnú starostlivosť ako tak bezplatne. Tento návrh v podstate je, áno, priznávam, nepriama novelizácia zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov a týmto návrhom dávam návrh na to, aby platy, tak ako som už päťkrát predkladal v tejto sále, boli zmrazené, aby a prípadne sa o tom bavme vtedy, keď vy budete si správne vykonávať svoju prácu a budete, zabezpečíte, aby sa Slovensko nezadlžovalo iba preto, lebo nám vládnu zlodeji.
Dovoľte, aby som tento pozmeňujúci návrh prečítal.
Doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Matoviča k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 707.
Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, sa dopĺňa takto.
Za čl. XII sa vkladajú nové čl. XIII až XVIII, ktoré znejú:
"Čl. XIII
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 374/1997 Z. z. (pozn. red.: správne «č. 374/1994»), zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 304/1995 Z. z., zákona č. 277/1998 Z. z., zákona č. 57/1999 Z. z., zákona č. 447/2000 Z. z., zákona č. 175/2002 Z. z., zákona č. 668/2002 Z. z., zákona č. 461/2003 Z. z., zákona č. 391/2004 Z. z., zákona č. 81/2005 Z. z., zákona č. 94/2006 Z. z., zákona č. 598/2006 Z. z., zákona č. 460/2008 Z. z., zákona č. 563/2008 Z. z., zákona č. 504/2009 Z. z., zákona č. 500/2010 Z. z., zákona č. 236/2011 Z. z., zákona č. 532/2011 Z. z., zákona č. 69/2012 Z. z., zákona č. 392/2012 Z. z., zákona č. 462/2013 Z. z., zákona č. 97/2014 Z. z., zákona č. 195/2014 Z. z., zákona č. 362/2014 Z. z., zákona č. 32/2015 Z. z., zákona č. 338/2015 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 443/2015 Z. z. a zákona č. 340/2016 Z. z. sa dopĺňa takto:
Za § 29o sa vkladá § 29p, ktorý znie:
§ 29p
(1) Poslancovi, prezidentovi, členovi vlády, predsedovi kontrolného výboru (pozn. red.: správne «kontrolného úradu») a podpredsedovi kontrolného úradu patrí v roku 2018 plat a paušálne náhrady vo výške určenej v roku 2011 (§ 29g).
(2) Odmena asistenta poslanca a výdavky na prevádzku poslaneckej kancelárie zriadenej podľa § 4a ods. 1 druhej vety sú v roku 2018 rovnaké ako v roku 2011.
(3) Ustanovenie ods. 1 sa nevzťahuje na generálneho prokurátora, predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky, sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky a ostatných sudcov; ich plat sa v roku 2018 určí podľa § 2 a 27.
Čl. XIV
Zákon č. 564/2001 Z. z. o verejnom ochrancovi práv v znení zákona č. 411/2002 Z. z., zákona č. 551/2003 Z. z., zákona č. 215/2004 Z. z., zákona č. 523/2004 Z. z., zákona č. 618/2004 Z. z., zákona č. 122/2006 Z. z., zákona č. 400/2009 Z. z., zákona č. 220/2011 Z. z., zákona č. 392/2012 Z. z., zákona č. 462/2013 Z. z., zákona č. 362/2014 Z. z., zákona č. 176/2015 Z. z., zákona č. 338/2015 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 340/2016 Z. z. a zákona č. 55/2017 Z. z. sa dopĺňa takto:
Za § 28e sa vkladá § 28f, ktorý vrátane nadpisu znie:
§ 28f
Prechodné ustanovenie účinné od 1. januára 2018.
V roku 2018 sú platové pomery verejného ochrancu práv, paušálne náhrady a náhrady ďalších výdavkov súvisiacich s vykonávaním tejto funkcie rovnaké ako platové pomery, paušálne náhrady a náhrady ďalších výdavkov poslanca Národnej rady vo funkcii podpredsedu Národnej rady ustanovené osobitným predpisom,25) pričom plat verejného ochrancu práv sa zvýši o 5 %.
Poznámka pod čiarou k odkazu 25) znie: 25) § 29p zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. v znení zákona č. ..../2017 Z. z.
ČI. XV
Zákon č. 215/2004 Z. z. o ochrane utajovaných skutočností a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 638/2005 Z. z., zákona č. 255/2006 Z. z., zákona č. 330/2007 Z. z., zákona č. 668/2007 Z. z., nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 290/2009 Z. z., zákona č. 291/2009 Z. z., zákona č. 400/2009 Z. z., zákona č. 192/2011 Z. z., zákona č. 122/2013 Z. z., zákona č. 195/2014 Z. z., uznesenia Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 261/2014 Z. z., zákona č. 362/2014 Z. z., zákona č. 247/2015 Z. z., zákona č. 338/2015 Z. z., zákona č. 91/2016 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 301/2016 Z. z., zákona č. 340/2016 Z. z., zákona č. 51/2017 Z. z. a zákona č. 152/2017 Z. z. sa dopĺňa takto:
Za § 84f sa vkladá § 84g, ktorý vrátane nadpisu znie:
§ 84g Prechodné ustanovenie účinné od 1. januára 2018.
Riaditeľovi úradu v roku 2018 patrí mesačne funkčný plat vo výške platu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky ustanoveného na rok 2018 osobitným predpisom.41)
Poznámka pod čiarou k odkazu 41) znie: 41) § 29p zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. v znení zákona č..../2017 Z. z.
Čl. XVI.
Zákon č. 172/2015 Z. z. (pozn. red.: «správne č. 176/2015 Z. z.») o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 338/2015 Z. z. a zákona č. 340/2016 Z. z. sa dopĺňa takto: Za § 32 sa dopĺňa § 33, ktorý vrátane nadpisu znie:
§ 33 Prechodné ustanovenie účinné od 1. januára 2018.
V roku 2018 patrí komisárovi plat v rovnakej sume ako poslancovi Národnej rady a paušálne náhrady súvisiace s výkonom jeho funkcie v rovnakej sume ako diéty a náhrady ďalších výdavkov spojených s výkonom funkcie poslanca Národnej rady s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji ustanovené na rok 2018 osobitným predpisom.22)
Poznámka pod čiarou k odkazu 22) znie: 22) § 29p zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. v znení zákona č..../2017 Z. z.
Čl. XVII
Zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa dopĺňa takto: Za § 193 sa vkladá § 193a, ktorý vrátane nadpisu znie:
§ 193a Prechodné ustanovenie účinné od 1. januára 2018.
Štátnemu zamestnancovi vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, na ktorého sa vzťahuje ustanovenie § 126 ods. 4, vedúcemu ostatného ústredného orgánu štátnej správy a členovi rady patrí v roku 2018 funkčný plat vo výške platu poslanca Národnej rady ustanoveného na rok 2018 osobitným predpisom63a) zníženého o 5 %.
Poznámka pod čiarou k odkazu 63a) znie: 63a) § 29p zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. v znení zákona č. .../2017 Z. z."
Doterajší Čl. XIII sa označuje ako Čl. XVIII.
Odôvodnenie: Predkladaným doplňujúcim návrhom sa navrhuje neuplatniť zvýšenie platu ústavných činiteľov podľa § 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov pre poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky, verejného ochrancu práv. Uvedené sa súčasne vzťahuje aj na riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, vedúceho ostatného ústredného orgánu štátnej správy, člena Rady pre štátnu službu, komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorých platové pomery sú naviazané na platové pomery poslanca. Výška ich platových pomerov sa navrhuje ponechať na úrovni roka 2017. Odmena asistenta poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a výdavky na prevádzku poslaneckej kancelárie zostávajú na úrovni roku 2011. Na platové náležitosti generálneho prokurátora Slovenskej republiky, predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky, sudcov Ústavného súdu Slovenskej rady (pozn. red.: správne «Slovenskej republiky») a ostatných sudcov, na platy ktorých sú naviazané platy prokurátorov, sa pozastavenie ich rastu v roku 2018 nevzťahuje. Prijatím doplňujúceho návrhu sa predpokladá úspora výdavkov štátneho rozpočtu v sume 4,1 milióna eur.
Tento návrh je doslovným prepisom návrhu, ktorý predložila vláda na skrátené legislatívne konanie a preto pevne verím, že dostane plnú podporu tentokrát všetkých koaličných poslancov a vzbura opíc skončí.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.12.2017 o 12:14 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:44

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Plán na sebaobmedzenie poslancov, ktorý sa nazýva zamrazenie platov ústavných činiteľov, bol kedysi gestom solidarity poslancov s ťažkosťami, ktoré Slovensko prežívalo počas krízy. Ja myslím, že to bolo dobré gesto. Bola to napokon jedna z mála sebaobmedzujúcich činov, ktorých bol tento parlament schopný. Každý rok ho potom potvrdzoval. Ale dnes sa význam tohoto gesta zmenil. Dávno je po kríze. Dávno tu mohol byť vyrovnaný rozpočet. Medzi nami, ešte aj teraz by sa mohla hodiť spiatočka a na budúci rok by slovenská ekonomika bez problémov dosiahla vyrovnaný rozpočet. Zmrazenie platov, ktoré klub, v ktorom pôsobím, klub Obyčajných ľudí a nezávislých osobností podporuje, je dnes nielen pokračovaním v sebaobmedzení z čias krízy, ale je súčasne gestom protestu proti tomu, že vláda zadlžuje Slovensko, zadlžuje budúcnosť napriek tomu, že tu celé mesiace, roky opozícia upozorňuje, kde sa plytvá, odhaľuje korupčné kauzy, odhaľuje systémové zlyhania. Napokon, keď je nedostatok peňazí, tak sa peniaze hľadajú priamo vo vreckách občanov, tak ako to hľadá táto novela zákona, o ktorej rokujeme. Preto vnímam, vnímam sebaobmedzujúce gesto, ktoré vysvetľoval rečník, za významný zdvihnutý prst, ktorým ukazujeme verejnosti, že v okamihoch, kedy sa zbytočne robí sekera, kedy sa zbytočne zadlžuje štát a súčasne sa plytvá a kradne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2017 o 12:44 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:46

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Matovič, Igor, mne to na začiatku pripadalo tak, ako keby tá dlhodobá absencia, kde si tu nebol, že si bol v nejakom ústave a dneska si im ušiel. (Smiech v sále.) Lebo ty keď budeš kritizovať a z nás robiť opičky, lebo náš predseda je v Afrike, no mne to pripadá, pán Gorila, že tvoje opičky, keď si tu nebol, urobili to isté. Nebol si tu a opičky hlasovali, ako mohli. Lebo, pán kolega Budaj, môže to vysvetľovať akokoľvek, ktorý bol proti skrátenému legislatívnemu konaniu ešte s pánom Suchánkom, trinásti sa zdržali. No a dvaja neprítomní, medzi nimi Gorila Matovič, ktorý nechodí dlhodobo do práce. Ja si myslím, že tvoj postup je znevažovanie tvojich voličov, že dlhodobo máš absenciu, nechodíš do parlamentu, nechodíš do práce, lebo ty si to môžeš dovoliť. Štyria tvoji kolegovia v strane, ktorí nerozhodujú, traja vôbec o ničom, ty o všetkom, ty máš z čoho žiť. Okrem toho aj nejaké podnikanie, ktoré tiež sa všeličo o ňom hovorí, ale k tomu sa ja nebudem vyjadrovať. Ale myslím si, že my, ktorí sme sa vtedy zdržali, lebo sme nechceli tiež skrátené konanie, chceli sme, aby bol komplexný zákon, ktorý vyrieši všetkých, čiže aj súdnu moc, aj nás poslancov, aj manažérov, ktorí majú obrovské platy, nech ten zákon raz a navždy vyrieši všetko. A keď tu hovoríš o vúckách, vieš, ako kde. Ja v mojom regióne, kde dlhodobo, koľkokrát som kandidoval, toľkokrát som bol úspešný. Ja mám aj svoju zodpovednosť a robím tak, aby som sa za to nehanbil a ľudia mi dávajú dôveru. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2017 o 12:46 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video