2. schôdza

18.4.2016 - 26.4.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

26.4.2016 o 17:51 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:35

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja len pripomeniem, že reagujem na tie vaše úvahy, pani ministerka, k môjmu prejavu. Nebola tu, a vy to viete, iba alternatíva pre časť tých volieb, zbytočne sa na to vyhovárať, náhlili ste sa do Ficovej koalície, pretože vám išlo o to vyradiť z hry prezidenta Slovenskej republiky, ktorý mal isté možnosti a ktorý by sa bol dostal k slovu. Že čo všetko ste si od toho sľubovali a čo za to dostanete, aká bude realita, to je rozdielne, každý jeden z vás to vidí iste inak.
Ale v zásade som, ako ste si mohla všimnúť, vo svojom prejave nevenoval žiadnu pozornosť ani vašej duši, ani svedomiu, ani nijakým vašim takpovediac morálnym rozporom, alebo situácii, to sa totiž obnaží samé proste v živote. Onedlho buď totiž predložíte nejaký poriadny zákon, pretože si budete chcieť udržať aspoň zdanie osobnej integrity aj v tejto koalícii. Alebo ju už dávno nemáte a žiaden taký zákon celé štyri roky nepredložíte. Pokiaľ ho predložíte, fakt vám držím palce, aby ste to urobila, tak potom uvidíme, ako sa k tomu postavia vaši kolegovia, pravdepodobne si vyprosia vaše nároky na osobnú alebo odbornú integritu. Ako poznám túto situáciu, inak to byť nebude. Potom, no, potom by som mohol hovoriť, čo sa stane potom. Možno bude Lucia Žitňanská opozičným politikom alebo sa tento pojem proste rozplynie ako para nad hrncom a nebude. Doposiaľ ste zopárkrát si trúfla skočiť z kryhy na kryhu, udržiavajúc stále predstavu o tom, že máte nejakú osobnú integritu a o niečo vám ide. Teraz sa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 17:35 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:37

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Najprv taká technická pripomienka, veľa ľudí sa sťažuje, že vypadáva prenos z dnešného rokovania Národnej rady, tak keby sa na to technici mohli pozrieť.
A teraz k tomu vystúpeniu. No, z môjho pohľadu sa opäť potvrdilo, že toto je programové vyhlásenie budúcej vlády. Hovoríte, že dnes stačí otvoriť debatu o prokuratúre a to je práve problém tejto vlády, že rezignovala na zásadné zmeny. O prokuratúre sa iba začína diskusia, vyrovnaný rozpočet bude až v roku 2020, protischránkový zákon bude účinný až po vypršaní 10-ročných zmlúv, verejné vypočutie sa bude týkať až budúceho policajného prezidenta a tak ďalej.
Preto nie je dôvod na vyjadrenie slepej dôvery tejto vláde. (Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 17:37 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, pani ministerka, myslím si, že ste veľmi správne veci pomenovali a povedali ste, že nenaplníme predstavy opozícii, pretože my, my budeme niesť, a teda celá vláda bude niesť zodpovednosť za to, čo schválime, a celá vláda sa bude zodpovedať a bude robiť odpočet toho, čo schválime.
Ja by som vám možno povedala takú vec, ako hovoria ženy, že nepozeraj na to, čo chlap hovorí, ale pozeraj na to, čo činí. Tak sa pozrime, čo činili pravicoví politici. Keď vám to dneska sľubujú títo chlapci, že vám dajú 90 hlasov, tak ja sa chcem spýtať, koľko hlasov dali, keď padla vláda? Veď pravica vládla, oni sa nevedeli medzi sebou dohodnúť a vám sľubujú 90 hlasov.
Potom sa spýtam pána Matoviča, lebo vlastne on nechcel zahlasovať ani za programové vyhlásenie vlády, pretože keď čítam, že krátko po jej vzniku v lete pán Matovič povedal, že do programového vyhlásenia Ivety Radičovej sa nedostala žiadna ich požiadavka. Tak ja sa pýtam, ak nevedeli vtedy hlasovať za seba, ak nevedeli byť zodpovední, nechali padnúť vládu, veríte, že dnes vás podporia?
A preto určite chcem povedať, že naozaj koalícia bude o tom, že bude formovať zákony, že bude komunikovať o nich a že jednoducho detaily a formu zákonov prinesie určite zhoda v koalícii. A nebude to jednoduchá práca, ale verím, že bude prospešná pre všetkých občanov.
Takže, pani ministerka, určite sa spoliehajte na koalíciu, pretože pravica by vás nechala padnúť, tak ako to urobila kedysi.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 17:38 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážená pani ministerka, my musíme ísť za našimi cieľmi a za naším programom, nie za programom opozície. Raz tu bolo, že pani poslankyňa Ritomská za OĽANO schválila vládne vyhlásenie, programové vyhlásenie vlády ako opozičná, tak hádam to nechce opozícia ešte raz takú chybu spraviť.
Ale ja chápem aj opozíciu, že teda chce od vás, aby ste za jedno funkčné obdobie odstránili, napravili všetky problémy justície, aj keď sami neveria, že sa to dá, lebo neboli schopní to ani oni spraviť, keď boli vo vláde.
Každý pozitívny krok dopredu nebude vnímať pozitívne len politika, ale určite aj občania. Koaličné vládnutie je vždy ťažké, prináša aj kompromisy, ale kto nie je schopný spraviť kompromisy, tak ten nie je zrelý robenia politiky v parlamentnej demokracii.
A ja si tiež myslím, že toho, čo sa nám podarilo presadiť do programového vyhlásenia vlády, je veľa a čo sa nám nepodarilo, tak toho sa nevzdávame a budeme hľadať riešenie do budúcna. Čiže čo tam nie je, to neznamená, že my sme sa týchto cieľov vzdali, ale proste nateraz tieto ciele nevieme narýchlo naplniť.
V minulosti ste boli veľmi krátko ministerkou spravodlivosti, ale čo sa vám za ten rok a pol podarilo, tak to je husársky kúsok. Iní boli ministrami niekoľko rokov, niekoľko funkčných období, ale okrem plamenných rečí a rozporuplných rozhodnutí nezanechali za sebou nič. Takže nenechajte si prejsť chuť od roboty.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 17:39 hod.

Mgr.

Gábor Gál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:41

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážená pani ministerka, hovoríte, že ste v názorovej menšine v tejto vláde, vo vlastnej vláde a pri tom by som sa ako kolegovia tiež rada pristavila. Pretože treba znova upozorniť, že vaša vyjednávacia pozícia bola pri zostavovaní vlády skvelá. Skvelá. Pretože bez vás by žiadna vláda nevznikla. No vy ste k tejto výzve pristúpili bez ambícií, ako sama tvrdíte, o veľa vecí ste sa ani nepokúsili a to je to najšokujúcejšie, nad čím sa verejnosť pozastavuje. Obetovali ste veľa a v očiach mnohých vašich voličov ste obetovali dokonca svoju povesť a za to ste pre nich aj pre seba získali veľmi málo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 17:41 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Martin Fedor
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka, zaujala ma najmä tá časť vášho príhovoru, ktorá zdôrazňovala prienik programov koalície. Jasné, sám si viem predstaviť koherentnejšie zoskupenie v zmysle aj ideológie, aj programu. Ale predstavy každého jedného z nás musia ustúpiť realite. A realita je zjavná. Ľudia rozdali hlasy alebo karty tak, že zostavenie inej vlády, ktorá by bola stabilná, proeurópska, jednoducho nebola možná. Preto kľúčovým slovom sa stáva slovo kompromis. Áno, nemusí byť táto zostava ideálna, ani program nemusí byť stopercentný pre každého z nás. Vidno však, a to aj z vášho príhovoru, obrovskú ambíciu posunúť v mnohých oblastiach Slovensko dopredu. Pre mňa osobne aj vaša oblasť justície, spravodlivosti a rovnako aj jednoznačný odkaz v oblasti zahraničnej politiky je pre mňa istým benchmarkom tejto vlády s bonusom toho, že viaceré opatrenia v oblasti bezpečnosti, ktoré sme spolu roky presadzovali, dostali priestor už v tomto programovom vyhlásení tejto vlády.
Takže vedomý si toho, že neexistuje čarovný prútik k vyriešeniu všetkých problémov, ako to tu počúvame, hlásim sa aj ja k prístupu, ktorý je dnes jediný možný. Krok po kroku zlepšiť systém pre lepšie fungovanie tohto štátu a k tomu smeroval aj váš príhovor, za ktorý vám ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 17:42 hod.

Mgr. MEconSc.

Martin Fedor

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:44

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka, ja súhlasím s vaším presvedčením, že v boji proti korupcii je potrebné zužovať priestor pre korupciu, a myslím si, že sa to nebije s tým, že sa prijmú účinné opatrenia na to, aby orgány činné v trestnom konaní konali tak, ako konať majú. Ale je dôležité nastavovať pravidlá, zefektívňovať kontrolu, zvyšovať mieru transparentnosti, s tým všetkým súhlasím, ale tým najúčinnejším zúžením priestoru pre korupciu je obmedzovanie úlohy štátu, znižovanie rozsahu štátneho vlastníctva, štátnych regulácií, rozhodovania štátnych úradníkov. A to, žiaľ, táto vláda robiť nijako výrazne nebude. Sama ste povedali, že v tom vládnom programe je oveľa viac etatizmu, ako by ste si aj vy predstavovali, tak, bohužiaľ, toto najúčinnejšie opatrenie na zužovanie, alebo teda na zužovanie priestoru pre korupciu sa, žiaľ, realizovať v najbližších štyroch rokoch nebude.
Vyjadrím sa aj ku konkrétnosti. Ja vítam, že v návrhu je alebo v programovom vyhlásení je zámer predĺžiť zverejňovanie zmlúv z 5 na 10 rokov, možno by bolo lepšie na 20, na 50 alebo navždy, tam nie je technický problém, ale ide to správnym smerom. Ale hovorili sme o tom aj na výbore, ja vidím v zákone o slobodnom prístupe k informáciám oveľa viac vecí, ktoré by si žiadali zmenu a ktoré je možné zmeniť tak, aby bol priestor pre transparentnosť zväčšený a aby sa ten priestor pre korupciu ešte viac obmedzil. Bola pripravená veľká novela za predchádzajúcej vlády, boli vznesené pripomienky zo strany mimovládnych organizácií a možno aj to, že ako vláda pristúpi k tej zmene, či sa obmedzí iba na ten počet rokov, ukáže, akú má vôľu zužovať priestor pre korupciu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 17:44 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:46

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka, správne ste podotkli, že výsledok volieb je potrebné rešpektovať, a myslím si a som o tom presvedčený, že bolo potrebné zostaviť zodpovednú, spoľahlivú vládu, ktorá bude aj Slovensko reprezentovať a bude stabilnou vládou. A preto veľmi kvitujem to, čo ste povedali, že je potrebný konsenzus, ktorý môže možno práve teraz priniesť niečo, čo bude trvalo udržateľné, pretože dôjde k zhode aj naprieč politickým spektrom medzi ľavým a pravým.
Vy ste boli rešpektovanou ministerkou aj poslankyňou z hľadiska spravodlivosti, keď ste boli v opozícii, a teraz sa nestačím čudovať, že čo sa stalo, keď dnes ste pre nich nedôveryhodná. Ja sa nestačím čudovať, ale možno je to vizitka pre tých, ktorí o tom hovoria, pretože sami teraz popierajú samých seba. A keď oni hovoria o tom, že nemáte byť v koalícii, v ktorej ste nedokázali presadiť všetko, kto, prosím vás, môže veriť to, že oni v koalícii pána Sulíka, hypoteticky, vlády pána Sulíka piatich strán, každá strana by presadila všetko? Veď to nikto neverí ani v tejto rokovacej sále, ale ani pri televíznych obrazovkách, ktorí sa budú na to pozerať. Prosto je to nevyhnutný konsenzus.
Ja sa plne hlásim k tomu, čo ste povedali. Protikorupčné opatrenia, plnú zodpovednosť ste vyjadrili, čo je naozaj chvályhodné a veľmi si to vážim, lebo ste to hovorili úplne jasne. A ja sa rovnako budem snažiť, aby sme prispeli k protikorupčným, protischránkovým opatreniam, sprísnili zákon o majetkovom priznaní, predĺženie lehoty na zverejňovanie zmlúv a tak ďalej atď., lebo toto je o zodpovednosti predovšetkým. Takže držím vám palce a ja som pripravený pomôcť aj tu v Národnej rade, aby sa nám to podarilo. (Vedenie schôdze prevzal podpredseda Béla Bugár.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.4.2016 o 17:46 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:46

Lucia Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, veľmi krátko. Ďakujem pekne za všetky faktické poznámky.
Áno, platí to, čo povedal pán poslanec Lipšic, politik, ktorý si myslí, že presadí 90 % svojho programu, tak asi tu nemá čo hľadať. Preto aj MOST - HÍD, keď išiel na rokovanie o akejkoľvek koalícii - aj keď išiel na rokovanie o akejkoľvek koalícii -, tak si najskôr urobil zoznam svojich priorít zo svojho programu a tieto priority sme predstavili rovnako Sulíkovi, ako našim súčasným partnerom. A z týchto pre nás kľúčových otázok, ktoré sme vybrali z nášho programu, sme, áno, 90 % presadili. To je jednoducho tak. Ako nešli sme na rokovanie s celým programom, ale s vecami, ktoré sme považovali pre stranu MOST - HÍD za kľúčové, a tie, ktoré považujeme za kľúčové presadiť a z nich sme presadili 90 %.
A, áno, sú otázky, v ktorých sa cítim v menšine aj v tomto parlamente, hovorila som predovšetkým o oblasti ľudských práv. Nie o kľúčových otázkach, ktoré by mi bránili sedieť v akejkoľvek vláde, lebo potom by som nemohla sedieť v žiadnej vláde. Mám pocit, že dlhé roky v tejto krajine, momentálne. Koniec koncov strana SaS s tým má dobrú skúsenosť, že tiež keď vstupovala do Radičovej vlády, sa jednej svojej významnej predvolebnej témy musela vzdať, keď vstupovala do vlády.
A, áno, pán poslanec Budaj, onedlho predložím zákon.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.4.2016 o 17:46 hod.

doc. JUDr. PhD.

Lucia Žitňanská

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:51

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, páni poslanci, nuž bolo toho za posledné dni povedané naozaj veľa. Bolo to povedané v rôznych podobách, v rôznych formách, a ak niektorí poslanci hovoria, že to bolo predovšetkým vecné, tak naozaj s nimi nemôžem súhlasiť, pretože vy už máte takú rezistenciu voči osobným útokom, niektorí páni poslanci, že si to ani nevšimnete, kedy každý alebo poväčšine poslancov opozície, a tých najväčších, by som povedal, rečníkov, osobnú urážku zapracuje tak veľmi nenápadne do každého svojho príspevku.
Ja si teraz zoberiem taký malý príklad a dovolím si prvýkrát súhlasiť, sám som šokovaný, s prvými troma vetami, ktoré povedal pán poslanec Igor Matovič. Aby som teda toto svoje vystúpenie išiel aj tou cestou, ktorú tu on ako prvý vystupujúci v rámci rozpravy uviedol: "papier znesie všetko", "pozri, kto to hovorí" a "skutky a činy". To sú veci, ktorých by som sa rád dotkol.
No čo sa týka tej formy, to znamená, papier znesie všetko alebo prejavy znesú všetko, ktoré poslanci v tomto parlamente hovoria, mi veľkú časť času ušetril,z môjho pohľadu, výborný prejav Rada Procházku a predsedu strany SIEŤ, pretože naozaj výborne popísal príručku opozičného poslanca, ktorá naozaj naprieč všetkými stranami, bez rozdielu, bez rozdielu, kvalifikuje vystúpenia jednotlivých poslancov v opozícii, či nás, či vás, či kohokoľvek, kto príde po nás. A sú také dve typické vystúpenia tak na programové vyhlásenie vlády, ako vždy aj pri štátnom rozpočte. A môžme sa dnes staviť, koľkokrát použijete slovo "stojí na hlinených nohách" pri najbližšom schvaľovaní štátneho rozpočtu, pretože to je obľúbená formulka, ktorú tu počúvam už od roku 2002.
Teda popri týchto všeobecných rečiach o prázdnosti, vágnosti, diplomových prácach a podobných skvelých vynálezoch, samozrejme, tu bolo obrovské množstvo osobných urážok. A môžem vám garantovať v rámci svojho vystúpenia, že určite nikoho neoznačím ako opicu, určite nikoho neoznačím ako antiženu, určite si nebudem robiť srandu z poslancov len preto, ako sa volajú, pani podpredsedníčka parlamentu, a nebudem hovoriť pánovi poslancovi Náhlikovi, aby sa náhlil, pretože teraz si to vypočujte, ako by to znelo z vašich jemných ženských úst: "Pán poslanec Klus, poklusom klus." To proste je presne ten prípad, ako to vyzeralo, keď ste to povedali.
Ja si pána poslanca Klusa vážim, pretože veľa dosiahol, je to odborník a myslím si, že bude mať ešte veľa konštruktívnych diskusií, ale k tejto úrovni sa jednoducho nesmieme znižovať, pretože všetci tí, ktorí tu sedia, sú ústavnými činiteľmi a aj do budúcna budú vašimi kolegami. A podľa toho, akú úroveň toho, či si vážite, alebo nevážite, alebo či budete označovať svojich poslancov za opice alebo za čokoľvek iné, budú to hodnotiť aj poslanci, aj voliči nielen nás, ale aj vás.
Toto je cesta, ktorou sa my určite nevyberieme. A nie preto, že by sme chceli plakať alebo niečo podobné, ako to naznačovať pán poslanec Lipšic, ktorý takisto má problém s pravdou. To je jeho základný problém, celoživotný, mimochodom. A strata pamäti, to je to úplne, čo najčastejšie ho v jeho politickej kariére sprevádza.
Pretože mnoho vecí si myslíte, a povedal to aj pán poslanec Galko, že ľudia zabúdajú. Naopak, ľudia nezabúdajú. Ľudia nezabúdajú a myslím si, že vždy sa to odzrkadlí aj v podobe volieb.
Rád by som spomenul takú drobnosť a minister, alebo pán poslanec, bývalý pán minister, hovoril o odvahách a o rôznych veciach. On si ale nepamätá, že určite držím jeden z rekordov tejto sály, kedy bolo na moje vystúpenie 28 faktických poznámok. A určite si sám pamätá, že niekoľko a veľa ráz v tých faktických poznámkach na mňa reagoval na moje vystúpenie v rámci rozpravy. Takže ak hovoril, že som nikdy nevystúpil v rozprave a vždy iba na záver ako predkladateľ, tak jednoducho klamal. Jednoducho nehovoril pravdu.
Buď odpustené tým poslancom, ktorí tu sedia prvýkrát. Tí sú proste neznalí, lebo si to nemôžu pamätať, nesedeli tu. Pán poslanec Lipšic tu sedel a vie veľmi dobre, že veľakrát, najmä pri mimoriadnych schôdzach, pri dovolávaniach ministrov na mňa reagoval. Pri predkladaní zákonov, kedy diskusia prebieha, prebiehala vo výboroch, prebiehala v ostatných veciach, je, samozrejme, prirodzené, že vždy predkladateľ vystupuje v záverečnom slove. A to som aj vždy robil, ale to je takisto moje právo. Takže práve táto strata pamäti sa potom nesie vlastne všetkými tými prejavmi, ktoré sme tu dnes počuli.
Počul som to od pána poslanca Grendela, aj od mnohých ďalších. Vlastne nie, od vás nie, vás sa zastávali tí ostatní poslanci. Vypínanie mikrofónov. Takisto, noví poslanci, preto pre vašu informáciu, môžte si to na internete Národnej rady nájsť, minimálne trikrát ma pán predseda parlamentu Richard Sulík vypol. Plakal som? Sťažoval som sa? Dokonca mi vypol mikrofón priamo, keď som bol tu v rámci rozpravy.
To znamená, ak sa chcete baviť o tom, či je niečo demokratické a nedemokratické, zaspomínajte si, čo strana Sloboda a Solidarita robila v čase, kedy mala v rukách vedenie parlamentu.
Ale ešte väčšia pikoška, ktorú nikto nikdy nedosiahol od Vladimíra Mečiara, prvýkrát za tie roky prišli tie staré známe teslácke televízory, ktoré začali poslancom merať dĺžku diskusie. Všetci si to pamätáme. Pán Sulík nariadil vytiahnuť Mečiarove televízory (potlesk), ktoré tu postavil do tejto sály, pretože diskusia zo strany opozície mu bola vtedy veľmi nepríjemná.
Vy chcete hovoriť o demokracii? Vy chcete hovoriť o obmedzovaní slobody prejavu? Treba si spomenúť na vlastné činy, na to, aby ste mohli kázať a byť morálnymi etalónmi tejto sály. Na to rozhodne, rozhodne v tejto chvíli právo nemáte.
To ste stratili v momente aj vy, pán poslanec Lipšic, keď ste dovolili a neprotestovali ste a nerobili ste mimoriadne výbory a tlačovky, aby sa Mečiarova éra vrátila za čias, keď Sloboda a Solidarita viedla túto snemovňu. Veď to si predsa všetci pamätáme. To znamená, bolo vám nepríjemné počúvať naše kritické slová. My sme sa báli alebo vy ste sa schovávali? Alebo vy ste sa báli našich slov v čase, keď my sme boli v opozícii? No vy ste sa báli, pretože len vtedy ste začali obmedzovať svoj...
Raz by sme skúsili, raz by sme skúsili obmedziť vaše prejavy - a tých tlačoviek a demonštrácií koľko by bolo na uliciach. Takže nezabúdajte na to, že ak niekto niekedy zaviedol Mečiarove pravidlá späť to tejto sály, bola to strana Sloboda a Solidarita na čele s pánom Richardom Sulíkom. (Potlesk.)
Takisto, pán poslanec Budaj, tak trošku ste osobne zobrali vystúpenie pána ministra kultúry Mareka Maďariča. To je presne to isté. Ja vám trochu osviežim tú pamäť. Nebudem hovoriť o našich súkromných telefonátoch v čase, kedy ste sa stávali viceprimátorom v Bratislave s podporou SMER-u. A mne to nevadí, že vám to dneska vadí, že sa za to hanbíte. (Smiech v sále.) Ale ja vám pripomeniem jednu vec. (Potlesk.)
Táto sála, táto sála schválila zákon - zákon -, vďaka ktorému ste sa tým viceprimátorom stali. Pretože vaši dvaja kolegovia sa stali voľbou mestského zastupiteľstva, pani Kimerlingová, a teraz sa nepamätám to druhé meno, aby som, tá bola za KDH, neviem, či to nebola pani poslankyňa za SaS Katarína... (Reakcie z pléna.) Á, pani Nagyová, áno, Nagyová-Džerengová za MOST - HÍD. Tí boli odhlasovaní a schválení mestským parlamentom. Mestský parlament vás nechcel podporiť. A my sme navrhli, nie kvôli vám, všeobecne si myslíme, že primátor a starosta si má vyberať svojich zástupcov, sme schválili nový zákon, vďaka ktorému ste sa stali viceprimátorom. To, že dneska to nechceme pripustiť, je v poriadku, však mne to nevadí. Len proste je to ten obrat, ktorý nie je úplne ideálny.
A druhá vec, to, čo nám vadí a prečo reagujeme, pán poslanec, je zásadne predovšetkým preto, že je tu obrovské množstvo lží a klamstiev, ktoré boli prednesené v názoroch opozičných poslancov. A vy sám veľmi dobre viete, keď je niekto krivo obvinený, vy ste to predsa sám zažili v roku 1990, keď vás niekto krivo obvinil, akým ťažkým spôsobom sa krivého obvinenia človek zbavuje. Práve preto som od vás čakal väčšie pochopenie, že nebudete pokračovať v týchto klamstvách a lžiach a vymyslených veciach. To bola tá vec, ktorá, vždy som tak najviac čakal. Ja si vás veľmi vážim naďalej a budem, akokoľvek ma budete kritizovať a hovoriť, čo všetko si o mne myslíte. Ja len hovorím fakty. Vždy sú fakty uložené za sebou. Každá jedna skutočnosť, ktorú tu spomeniem, sa stala. Stala a vy ste jej boli svedkami a súčasťou. A dnes sa musíte rozhodnúť takisto, akým spôsobom budete na ňu reagovať.
Čiže toto je vlastne len k tej časti, ktorá sa dotýka takých tých úvodných, úvodných útokov a vecí, ktorými naozaj sa nechceme zaoberať. Poďme ale ďalej.
Najčastejšie slovíčko, ktoré tu zaznelo, bolo "nedôveryhodné" programové vyhlásenie vlády. Programové vyhlásenie vlády nie je o dôveryhodnosti, o dôveryhodnosti je vláda, ale programové vyhlásenie vlády preto nie je totožné s diplomovou prácou, pretože už len princíp je niečo úplne iné. Diplomová práca je záver práce. Programové vyhlásenie vlády je začiatok práce a úlohou opozície je ho kontrolovať, jeho výkon a jeho plnenie. Až nebudeme plniť to, čo sme si tam predsavzali a čo jednotlivé strany každá s ústupkom presadili, až nebude SIEŤ spokojná s protischránkovým zákonom, až nebude MOST a pani podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti spokojná s protikorupčnými opatreniami, ktoré chce robiť - mimochodom, mimochodom, tri vety o prokuratúre, ktoré tu spomíname, sú totožné s tými, ktoré ste mali v programovom vyhlásení vlády Ivety Radičovej, je to vlastne skoro to isté. A takisto boj s korupciou začína tou istou vetou, to znamená, najdôležitejšie je zúžiť priestor pre korupciu. V tom sa naše programové vyhlásenia zhodujú. Samozrejme, na to je internet.
Takže z tohto pohľadu si myslím, že až nebudú oni spokojní s tým, tak, samozrejme, môžu kedykoľvek, a už to viackrát jasne povedali, nebudú naplnené veci z programového vyhlásenia vlády, ktoré si tam presadili, a tie rokovania boli veľmi tvrdé a veľmi dlhé, tak, pochopiteľne, tá koalícia nebude existovať. A v záujme náš všetkých je, aby tie veci sa naplnili. To je výhoda koalície.
Výhoda koalície je v tom, že samokontrola spočíva v tom, že musíme plniť programy jednotlivých strán. Ak nebudú spokojní poslanci, na ktorých je postavená vládna koalícia, s tým, ako sa ich predstavy napĺňajú, môžme zabudnúť, že Slovensko bude ďalej. Pretože toto sú presne tie výzvy.
Mnohí ste povedali, že sú tam výborné nápady. Ja s tým súhlasím a veľmi pekne ďakujem. Nemôžeme od vás niekto očakávať, že podporíte programové vyhlásenie vlády, pretože to sa historicky tuším nestalo s výnimkou toho, ak sa niekto pomýlil. (Reakcia z pléna.) Ale, no ale pomýlil sa, áno. Pani Ritomská? (Reakcia z pléna.) Fakt? Výborne! Tak to je, tak to je naozaj výnimočný svetový unikát.
Ale v podstate povedzme si na rovinu, nie je tu opozícia od toho, aby podporovala programové vyhlásenie vlády. To nie je vaša úloha. Je, samozrejme, ťažké si niekedy vymyslieť dôvody, prečo ho nepodporíte, pochopiteľne, lebo je dobré a je naozaj kvalitné, ale je to, samozrejme, na vás.
No a poďme k tomu druhému najčastejšiemu slovíčku a to je "kontinuita", ktorá tu zaznievala, kontinuita. Všetci ste sa väčšinou venovali kauzám a ohováraniam a hádzaniam blata, k tomu sa ešte dostanem.
Ale čo je podstatné, prečo by sme nemali mať kontinuitu v raste ekonomiky? Ste proti tomu, aby pokračoval rast ekonomiky? Ste niekto proti tomu, aby nepokračoval dobrý hospodársky vývoj Slovenskej republiky? Nie ste. Čiže potom sme za kontinuitu. Pretože hospodárske výsledky posledných mesiacov a rokov sú zásadné. Tento hospodársky rast má vplyv na pokles nezamestnanosti. Ste za to, aby sa prerušila kontinuita v poklese dlhu? Pamätám si hysterické vystúpenia, mimoriadne schôdze, kedy presiahol dlh Slovenska 55 % HDP. Stále bol jeden z najnižších v Európe, to platí, nebudeme sa tu porovnávať s Talianskom, ktoré ho má cez 100 %, alebo Nemeckom a podobne, ktoré ho majú na úrovni 80 %, a priemer Únie tuším niekde okolo stovky alebo medzi 80 a 100 %. Čiže sme hlboko pod priemerom Európskej únie.
Ale odvtedy, keď sme urobili všetky tie opatrenia, vrátane zlepšenia výberu daní, boj s daňovými únikmi, našej reformy ESO, zrazu ten dlh začal klesať. Už je niekde na úrovni 52; o 3 %, to sú 3 mld. eur. To sú veľmi dobré čísla. Máme prestať v tom, máme prerušiť kontinuitu v tom, aby neklesal dlh ďalej? Toto by ste chceli? Nie. Čiže výborne. Čiže v tomto má takisto pokračovať kontinuita. Máme pokračovať vo zvýšenom ratingu? Vo zvyšovaní ratingu krajín, čo má zásadný vplyv na príchody investorov a dôveryhodnosť Slovenskej republiky? Mali by sme! Určite by sme mali. Alebo chcete, aby sme prerušili a mali by sme začať klesať v tom ratingu? Tak ak má byť postavená kontinuita, tak určite na dôveryhodnosti Slovenskej republiky!
Spomeňme si trošku do histórie. Vráťme sa do rokov, kedy strana Sloboda a Solidarita, Obyčajní ľudia boli súčasťou vládnej koalície. Čože sa nám stalo v roku 2011? Čože sa nám stalo? O dva stupne nám klesol rating. Z A+ na A stabilné. (Reakcia z pléna.) O dva. Isteže, samozrejme. Isteže, samozrejme, na základe našej vlády. V 2011 ste už vládli sami. Aj ten geniálny program, ktorý ste predstavili. (Reakcia z pléna.)
Nechcem sa vracať k tomu, pán podpredseda, vždy ste tu hovorili o tom, že nemáte vykrikovať na rečníkov, pamätám si, prvý to nedodržujete. Necháme tak. (Zasmiatie sa v sále.)
Ale vrátim sa k iba k tej, k takej tej dôležitej téme. Čo ste spravili ako prvé? Čo ste spravili ako prvé? Dovolili ste bezdôvodne vyhadzovať ľudí z práce novelou Zákonníka práce. To bolo prvé, čo strana Sloboda a Solidarita urobila vo vláde. Vyhadzovať ľudí bez dôvodu, to je presne to, čo by ste chceli. A nazývate to tým bájnym cudzím slovíčkom "flexibilita" pracovného trhu. To je vyhadzovanie ľudí z práce! Vy niekedy snáď chcete hovoriť o tom, že chcete chrániť ľudí?! Ale, prosím vás.
A druhá vec, čo bola taká zaujímavá, zvýšenie cien plynu. To bol jeden z prvých úkonov, ktorý urobil minister hospodárstva za SaS, zrušil hlasovacie práva v Slovenskom plynárenskom priemysle, aby mohli stúpať ceny plynu, aby zahraniční investor mohol dvíhať ceny plynu. To bolo druhé, hneď druhé opatrenie. A preto aj tá cena plynu, samozrejme, zásadným spôsobom stúpla. Takže to len tak, že ako ste začali, ako boli spokojní zahraniční investori s dôverou vláde.
No ale čo sa stalo potom, keď prišla vlastne vláda Roberta Fica 2, ako vy hovoríte, no tak v štrnástom roku sa nám už podarilo dostať do A pozitívny a v roku 2015 sme sa dostali na A+. Čiže opätovne sme vrátili a stúpli sme o dva stupne v rámci ratingu. Je toto tá kontinuita, ktorú by ste chceli prerušiť, kedy máme našliapnuté k ďalšiemu zvyšovaniu ratingu, aby ďalší investori mohli prichádzať a vytvárať pracovné miesta pre našich občanov? Myslím si, že určite nie. Čiže aj vy ste určite za to, aby sme v tejto kontinuite pokračovali.
Čo takto negatívne úroky, za ktoré si požičiavame, ktoré zásadným spôsobom zlepšili možnosť a dostupnosť mladých ľudí k bývaniu. Pretože hypotéky sú historicky najlacnejšie. Máme prerušiť kontinuitu znižovania úrokov, za ktoré si požičiavame? Nie je to krásne, požičať si 100, vrátiť 99? Veď to je naozaj super! Kedy tu kedy bolo, kedy ste mohli vrátiť meniť? A to práve dobrou hospodárskou politikou sa podarilo a teraz chceme túto kontinuitu prerušiť? Chceme, aby toto nepokračovalo ďalej? No tak to je podľa mňa hlboký omyl.
Mali by sme zastaviť rast miezd, ktorý v posledných rokoch rastie? Mali by sme prerušiť kontinuitu práve v tejto oblasti? Podľa mňa určite nie! Mali by sme podporiť, aby tie mzdy rástli. A práve preto určite túto kontinuitu takisto nechcete prerušiť. Preto je dobré, že hovoríme o kontinuite do budúcna.
Mali by sme zastaviť rast zamestnanosti, alebo by sme mali zastaviť pokles nezamestnanosti? Veď práve dobrou hospodárskou politikou prišli veľkí investori. Land Rover Jaguar, tisícky nových pracovných miest. Viete, aký efekt pre región Bratislavy a širokého okolia má predsa Wolkswagen. Ak Land Rover Jaguar príde do Nitry a rozpúta vlastne to nové šialenstvo, ktoré sa tam už deje z počtu prihlasovaní, konečne sa opätovne vracajú aj tí ľudia zo zahraničia, o ktorých tak často a radi hovoríte. A tvárite sa, ako keby v roku 2010, ´11, ´12 žiadni ľudia v zahraničí nepracovali. To ma vždy teda na tom najviac pobaví; o tomto ľudskom exode, o ktorom hovoríte.
A práve tieto firmy, ktoré prichádzajú s kvalitnými prácami, ponukami práce a vysokými mzdami a aj R&D (Research and Development), veci, ktoré vlastne prinášajú zvýšenú pridanú hodnoty. Majú šancu zamestnať ľudí vo vysokých príjmoch a oplatí sa im naozaj vrátiť so skúsenosťami zo zahraničia. Takže určite nechcete aj túto kontinuitu prerušiť.
No, ale keď sa bavíme, samozrejme, opozícia nielenže to neuzná, mnohá, nie úplne odborná, s nenáležitým vzdelaním, sa pousmieva nad mnohými, by som povedal, takýmito vecami, nemôže im rozumieť, samozrejme. Nebudem to riešiť. Nedotýkam sa nikoho konkrétneho. Ale faktom zostáva, že keďže sa nemôžeme spoľahnúť na to, že nás niekedy opozícia pochváli, čo nikdy neurobí, a ani to nikdy nerobíme, pomôžem si opäť, tak ako som si pomohol Standard and Poor´s, ktorý ocenil kvalitu práce vlády dvojnásobným zvýšením ratingu počas štyroch rokov. Ja by som si teraz na pomoc zobral Svetovú banku a jej rebríček Doing Business.
Čo nám hovorí rebríček Doing Business? Rebríček Doing Business nám hovorí, že v rozmedzí rokov 2011 a ´12 nasledoval na Slovensku pokles zo 43. na 48. miesto v poradí Doing Business v rebríčku a v ratingu jednotlivých štátov. Čo sa ale podarilo v roku 2015? V rebríčku Doing Business Slovensko stúplo na 37. miesto. A čo sa podarilo v roku 2016 v rebríčku Svetovej banky Doing Business? Na 26. miesto. Je teda, o čo sa máme opierať? O to, aké sú slová opozície, ktorá teda chrlila lávu na to, čo všetko robíme zle? Alebo sa máme oprieť o tých zahraničných, ktorí sú naozaj nezávislí a ktorí jasne potvrdzujú, že podmienky podnikateľské sa na Slovensku za posledné roky zlepšili. Nie? Alebo chceme spochybniť Svetovú banku, lebo aj tá je naklonená SMER-u, aj tam sú tie nesprávne personálne nominácie, ktoré dokázal SMER ovplyvniť?! Určite nie.
A ja som presvedčený, že v novej vláde, v ktorej sú aj ďalšie pravicové strany, ktoré si presadili mnoho vecí, ktoré, samozrejme, aj my sme museli robiť ústupky, opäť prispejú k zlepšeniu prostredia pre podnikateľov, pretože to je ich starosť. A možno bude vyvážená, konečne ten súboj medzi tým, ako pomáhať podnikateľom v zlepšení ich prostredia a v ochrane zamestnávateľov, čo je hlavná agenda SMER-u. Možno práve na to je takáto koalícia, ktorá je rôznorodá, určite dobrá. Možno práve teraz nájdeme tú symbiózu, po ktorej hľadáme. Tvrdé požiadavky pravicových strán a naša obrana práv zamestnancov. To je vec, ktorá sa v tomto programovom vyhlásení určite spojila. Takže nemôžem čakať na to, že ma teda pochváli opozícia, ale myslím, že Svetovou bankou som si mohol pomôcť.
Takisto, samozrejme, reforma ESO. Nitku na nej nenechala opozícia nikdy suchú. Ale to som ani nečakal. Priznanie toho, že je niečo dobre urobené alebo vymyslené, my môžme iba dostávať od našich občanov z klientskych centier, aj z toho bratislavského, že sú spokojní, že majú kratšie čakacie doby, že sú rýchlejšie vybavení, že nikto už nemusí hľadať nejaké možnosti niekomu niečo zaplatiť po známosti. Aj priestor na korupciu klientske centrá zmenšili. Pretože príde na miesto, aj keď je 100 ľudí pred ním, tak je za hodinu vybavený. To sú všetko veci, ktoré pomohli to zlepšiť.
No a samozrejme, keď opozícia a mnohí jej "odborníci" hovoria o probléme, ja som veľmi rád, že Medzinárodný menový fond, aj OECD ocenilo reformu ESA aj tým, že doporučilo jej export do Srbska. To je podľa mňa úspešná správa, že môžme našu úspešnú reformu vyviezť. A, samozrejme, aj Česká republika.
Náš výbor, naši poslanci z opozície sa nikdy nezaujímali o to, aby prišli a pozreli si veci. Zato naše klientske centrum v Bratislave, ktoré už získalo dokonca aj medzinárodné nejaké, by som povedal, "věhlasy", jak hovoria Česi, poslalo český Parlament a delegáciu českého Parlamentu, tak Senátu, ako aj Poslaneckej snemovne, aby navštívila a mohli prebrať niektoré dobré body, ktoré sa podarilo v rámci reformy ESO presadiť. A boli na naozaj veľmi podrobnej a niekoľkohodinovej študijnej návšteve aj našich klientskych centier, čo ma veľmi teší a za to im, samozrejme, ďakujem.
Nehovoriac o tom, že aj v rozpočte, aj ostatných vecí, aj, samozrejme, jednotlivé inštitúcie, ktoré kontrolujú financovanie, okrem opozície, všetci ostatní uznali jednak úsporu, ktorá už tento rok dosiahne sumu 1 mld. eur a, pochopiteľne, aj 3 000 prepustených úradníkov, ktorí boli zbytoční.
Slovensko ale vždy žije v nejakom dynamickom svete, a nebudem to vysvetľovať, nemáme toľko času. Raz si o reforme ESO porozprávame aj s tými ostatnými. Čiže od tohto sa odvíja tá kontinuita.
Prejdem k tej druhej časti, ktorú hovoril pán poslanec Matovič: "Pozri, kto to hovorí." Problémom našej opozície je v tom, že si po prvé málo pamätá a po prvé (pozn. red.: správne "po druhé") veľmi veľa si vymýšľa a častokrát je to neuchopiteľné. Problémom, prečo si opozícia tvrdí, že niektoré kauzy sa nestíhajú, je preto, pretože častokrát si ju celú vymyslí, následne poprie a potom, samozrejme, nemohla byť vyšetrená, lebo ani len nespolupracujú.
Prípad Igora Matoviča je v tomto prípade naozaj veľmi, veľmi taký ukážkový. Preslávil sa vstupom do politiky tým, že povedal, že dostal ponuku na 20-miliónový úplatok, aby nepodporil vládu Ivety Radičovej. Tak ako sa má, orgány činné v trestnom konaní začali konať, predvolali si pána Matoviča. Pán Matovič povedal najprv, že nepovie meno toho, kto mu ponúkol 20 mil., a na záver pred médiami vyhlásil, že to bol žart. Teda bola kauza alebo nebola kauza? Môžu byť objektívne občania Slovenskej republiky nespokojní s tým, že nebola vyšetrená táto kauza? Môžu, môžu. Ale práve preto, že buď si ju pán Igor Matovič vymyslel, aby bol zaujímavý, alebo potom kryl a stal sa spolupáchateľom tejto kauzy. To sú jediné dve možnosti.
Druhý prípad: voľba generálneho prokurátora. Voľba generálneho prokurátora v tomto parlamente počas predsedníctva strany Slobody a Solidarity v tomto parlamente popri kupovaní poslancov bola najväčším škandálom demokracie, ktorú Slovensko od revolúcie zažilo. Najväčším. Dokonca sa odvážil vtedy pán poslanec Matovič naznačiť, že tam bola korupcia. Dokonca tu prichádzajúca pani poslankyňa Blahová mala byť korumpovaná. Dokonca jej to osobne povedal, že ju niekto bude korumpovať. Potom prišiel pred generálneho prokurátora a povedal, že to on teda tak nemyslel, on to len tak v kuloároch počul. A na tomto všetkom sú postavené, vždy boli, sú a budú kauzy, ktoré oni hovoria.
Najprv urobíme veľkú tlačovku a potom, keď sa dostanem pred orgány činné v trestnom konaní, tak si nepamätám, počul som to len tak v kuloároch, vlastne ani to meno neviem, alebo to bolo iba tak zo žartu. A potom sa nemôžete čudovať občanom Slovenskej republiky, že sú nespokojní, či sa vyšetrujú, alebo nevyšetrujú kauzy. Pretože tí, ktorí ich povedia na ľubovoľnej tlačovke, buď žiadne trestné oznámenie nepodajú, alebo keď naňho prídu vypovedať, že sú zavolaní ako svedkovia, tak si potom zásadne nepamätajú.
Veľmi podobný prípad bol, ak si pamätáte veľkú tlačovku pána Matoviča, 4 milióny sa ukradli z eurofondov, tunelujú sa eurofondy, mám presné dôkazy a vedomosti, akým spôsobom sa tunelujú eurofondy! Samozrejme, orgány činné v trestnom konaní začali konať, aby náhodou polícia neovplyvňovala konanie, samozrejme, predvolala si ho opäť Generálna prokuratúra. Akáže bola výpoveď pána Matoviča? Nič. On vlastne to len tak počul, on si vlastne nepamätá, de facto odmietal vypovedať.
Povedzte mi, ako máme veriť slovám, ktoré hovoria títo ľudia o kauzách, keď toto je vždy reakcia?
A čerešničkou na torte, pochopiteľne, je Belize. Belize, ktorému neuverili už ani jeho kolegovia, ani pán Lipšic, ani všetci ostatní. Tomu neverí už nikto. To už aj všetci skonštatovali, že to si teda asi prepískol. Opätovne Generálna prokuratúra, tak, pán Matovič, povedzte nám nejaké dôkazy o 600, 700 či koľko miliónoch dolárov na účtoch pána Fica. No, to ja neviem, ja žiadne dôkazy nemám, ja som to v podstate iba počul. Počul alebo vymyslel. To je celý prípad.
A teraz vymyslí si kauzu Belize, obleje predsedu vlády špinou, samozrejme, sa ani neospravedlní, ale to je vec, ktorú nemôžeme čakať od človeka tohto typu, a potom nie je schopný predložiť aspoň indíciu. Už, dobre, nie je dôkaz, ale aspoň indíciu, ktorú by sa dalo vybrať. Nie. Len preto, lebo si to zase vymyslel.
Koľko je tých káuz, ktoré si naozaj vymyslel? V ďalšej stovke káuz sa stratí jedna, ktorá je dôležitá, ktorú treba vyšetriť len preto, lebo už sú všetci presvedčení, že každú kauzu, ktorú on predstaví novinárom, je vymyslená?
Takisto si dovolím aj z nášho súdku v rámci jeho oznámenia voči nákupu ľahkých lesných špeciálov, v ktorom ministerstvo vnútra ukradlo 8 mil. zo 7-miliónového kontraktu. To bola tlačovka. A, samozrejme, reakcia pána Matoviča bola aká? No tak ale to len preto, lebo ja som to na začiatku augusta oznámil. Oni 15. alebo 20. augusta nakúpili tak, aby splnili ten limit, ktorý som urobil. Taký je dôležitý pán Matovič, že diktuje, koľko my nakupujeme na ministerstve vnútra.
No len jedna drobná chyba opätovne sa vlúdila do tejto nekonzistentnosti našej opozície. Tá zmluva bola uzavretá 15. augusta, alebo koľkáteho ste to hovorili, ale rok predtým, pán Matovič. Rok predtým, než ste to vy oznámili. A tam to bolo uzavreté. Preto sa nedá okradnúť 8 mil. zo 7 mil. a ešte aj mať tie všetky veci dodané.
To je presne prístup. A potom sa čudujete ľuďom, že sú sklamaní? Že nie je vyšetrená ďalšia obrovská korupcia, z ktorej všetci kradnú, pretože si to on vymyslel a potom ide atakovať jednotlivé orgány činné v trestnom konaní, že sú nedôveryhodné? Že treba urobiť čistku a vyhodiť všetkých okrem tých, ktorí im budú prisluhovať a pomáhať? Len preto, on povie, vymysli si kauzu, tá sa, samozrejme, nevyšetrí nielen preto, že sa nestala, ale aj preto, že ani k nej nič nepovie, a potom sme všetci šokovaní, že ľudia sú nespokojní, že sa kauzy nevyšetrujú. Aspoň raz keby dal konkrétne dôkazy a vypovedal, raz za tie štyri roky, čo, teda ešte aj dva roky predtým, to za šesť rokov svojej politickej kariéry sme nemali jednu serióznu výpoveď trestného oznámenia, ktorú by pán Matovič podal.
A čo potom sa stane? Začne nás napádať, že my ho kriminalizujeme. My sa ho snažíme šetriť. Robíme mu policajnú akciu v jeho budove. Ale opätovne nám nepovie pravdu. Pretože celé to začalo jeho vlastným oznámením a jeho podlým útokom na jeho opozičného spojenca Rada Procházku. Tak, samozrejme, ako koná polícia? Vypýta si účtovníctvo všetkých strán a vypýta si účtovníctvo firmy, aby dokázala porovnať tvrdenia, ktoré proste sa hovorili.
A ktože jediný nedal účtovníctvo? Pán Matovič. Aj so stranou má problém. A na päť výziev, na päť výziev neodovzdal účtovníctvo ani samotného, vlastnej firmy. Potom si pre to prišli (reakcia z pléna), potom si pre to prišli (reakcia z pléna)... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kľud v sále, pán Matovič, dobre?

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Boli štyri? (Reakcia z pléna.) Tak boli tie výzvy štyri, nepamätám si.
Čiže ako sa zle počúva pravda, pán Matovič, že? Veľmi zle. Nie. (Reakcia z pléna.) Ja v tejto veci môžem ísť s vami na detektor, kto z nás dvoch do toho zasahoval.
Čiže ešte raz sa k tomu vrátim. Čiže nerešpektoval štandardné výzvy. (Smiech v sále.) A poviem vám tie výhovorky... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kľud v rokovacej sále.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Poviem vám tie výhovorky odborníkov na IT. No ale vy chcete špecifické, špecifické - jak sa volajú? - inzeráty, ktoré si podajú rôzni ľudia, my to nevieme sortírovať. V čase fulltextových vyhliadavačov, excelových tabuliek a počítačov a všetkých, účtovníctva na počítači, povedal, že to by mu trvalo tri roky, veď to povedal na tlačovke. Na tlačovke povedal, že tri roky by to trvalo vyhľadanie. Okej, tak možno to daj do dôvery polícii a polícia ich prejde možno rýchlejšie.
Potom bolo druhé stanovisko. Brat premiéra Fica má firmu, ktorá vytláča noviny a chce mu ukradnúť všetkých jeho zákazníkov. To bolo druhé stanovisko, prečo nechce vydať svoje účtovníctvo.
To sú všetko veci, kedy on reálne bránil výkonu spravodlivosti svojho vlastného oznámenia, nie nášho. Nie nášho. Jeho vlastného oznámenia v súvislosti s jeho odpočúvacou aférou, kedy odpočúval svojho kolegu v opozícii. A teraz, keď si došli vypýtať, aby to mohli porovnať, tak toto bola jeho obrana. Pochopiteľne, my sme polícia, my kriminalizujeme opozičného politika, a preto ten strašný krik, ktorý teraz počúvate v sále. Pretože keď náhodou to bude pokračovať nejakým spôsobom, tak už to bude, už bude vlastne disident. My už budeme kriminalizovať toho, ktorý nás kritizuje. My ho budeme chcieť umlčať. Tak, však to je vec, my nemusíme konať nič, nám úplne stačí, keď toto všetko budete robiť.
No a druhá vec, pochopiteľne, je vec, ktorú teda s tým slávnym skladovaním účtovníctva pána Matoviča, nebudem sa do nej nejak veľmi zachádzať, ale hovoril som, pán Matovič, mohli ste kedykoľvek povedať, že vaše daňové tajomstvo neplatí, že nech to všetci vidia, keď je to také transparentné, aby to videli, aký bol skutočný dôvod tých pokút, ktoré ste dostali. Pretože hovoríte tu o rôznych vymyslených kauzách, ktoré ste tu už hovorili, ale jediný skutočne usvedčený a potrestaný daňový podvodník je pán Matovič. Jediný v tejto sále, ktorému daňový úrad prišiel na jeho daňový únik a za ktorý ho potrestal a ktorý potom za spolupráce jeho právneho zástupcu v roku 2010 ututlal počas vlády Ivety Radičovej. To znamená, to sa predsa stalo. (Potlesk.) To sú fakty. Za vlády Ivety Radičovej (rečníkovi podali pohár s vodou), ďakujem, za vlády Ivety Radičovej bolo toto konanie voči Igorovi Matovičovi zastavené, ale nie z dôvodu, že by mal pravdu, ale z dôvodu, že neexistuje účtovníctvo. (Reakcia z pléna.)
To znamená... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás...

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Som strašne rád, pani poslankyňa, že ma na to práve vy upozorňujete. Ešte ste v parlamente len dva dni a už ste stratili pamäť, čo ste hovorili pred dvoma dňami. (Reakcia poslankyne z pléna.) Ja sa vás nebojím, v žiadnom prípade. V žiadnom prípade. Ja len reagujem, ja len reagujem, na čo ma vyzvali aj kolegovia v opozícii, reagujem... (Neustála reakcia poslankyne z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa Cigániková, prosím vás, nediskutujte s pánom ministrom.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Hovorím presne v tom, čo bolo povedané, "pozri, kto to hovorí". A na "pozri, kto to hovorí", reagujem. A "pozri, kto to hovorí", povedal v tejto sále pán Matovič a ja sa riadim jeho pokynom a snažím sa vysvetliť "pozri, kto to hovorí". Celý čas, celý čas a všetky tieto vlastne útoky smerom k SMER-u, smerom k tomu, že osem rokov, k tomu sa ešte dostaneme k ministerstvu vnútra, samozrejme, boli všetky veci v poriadku. Až na druhý deň, po tom, čo bolo oznámené zloženie novej vlády, prepadol niekoho strach a obava a začali brutálne kauzy DPH tam, v Košiciach, 70 mil., neviem, čo všetko sme prikryli. Dva dni po zostavení vlády. Nie počas fungovania! Jedna kauza deväť rokov stará a druhá štyri! Nie. Až dva dni po voľbách. To znamená, že treba si povedať, že "kto to hovorí". A toto je príbeh pána Matoviča.
A, samozrejme, ako sa k tomu vrátim, on hovoril o bielych koňoch spred 16 rokov, samozrejme, platí. Ale opätovne vám poviem, pán Matovič, váš pán kolega Lipšic, váš právny zástupca, to mohol kedykoľvek vyšetriť. Kedykoľvek. Štyri roky ako KDH minister spravodlivosti, predtým dokonca ako VSÚ, potom ako dva roky minister. Neviem, že by sa k tej kauze niekto vracal a nachádzal tam niečo, čo by bolo čo i len náznaku v rozpore so zákonom. Môžete sa opýtať, mal na to kedykoľvek možnosť.
Takže tak to je s tými vašimi obvineniami. Ani jedno ste neboli schopný nielenže doložiť, ale ani, ste odmietli vždy vypovedať.
A to je presne ten problém, ktorým vyvolávate v občanoch to, čo povedala pani podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti, falošnú nádej, že no však to by malo byť vyšetrené. No ale keď ste si to vymysleli, jak to chcete, aby bolo vyšetrené? A potom útočíte na špeciálnych prokurátorov, útočíte na generálneho prokurátora.
Keď zastavil generálny prokurátor jedno stíhanie v súvislosti s pánom Galkom, tak vtedy bola prokuratúra dôveryhodná. O čom to hovoríte? Keď sa to mňa týka a pre mňa je to prospešné, tak je generálny prokurátor najdôveryhodnejší. Keď to ale nie je v súvislosti so mnou, tak ho treba odstrániť. (Potlesk.) Treba ich všetkých popraviť, lebo nie sú z OĽANO alebo nie sú zo SaS. Veď ste za nich hlasovali. Koho bol výber pána Kováčika, keď sa stal špeciálnym prokurátorom? Len tak schválne. Mal aj váš hlas? (Reakcia z pléna.) Vtedy, keď sa stal, keď sa stal. Keď sa stal. No vidíte, je to tak.
Čiže ja sa ešte k tomu vrátim. Naprieč politickým spektrom, naprieč politickým spektrom bol zvolený pán špeciálny prokurátor Kováčik, prakticky neviem, či nemal náhodu 108 hlasov zo všetkých, keď sa prvýkrát stal špeciálnym prokurátorom. A len preto, že niektoré sa mi páčia a s nimi súhlasím a niektoré nepáčia, to je zasahovanie do nezávislosti vyšetrovania, to je zasahovanie do ne...
A povedzme si na rovinu, teraz je na to dobrý čas, ako skončili tieto verejné vyšetrovania, keď sa snažili politici zasahovať do vyšetrovania? Máme slabú pamäť? Bol taký jeden prokurátor, volal sa Serbin. Koľkokrát, samozrejme, KDH bolo vtedy vo vláde a vyšetroval ho lex. A my nikto nepochybujeme, my nikto nepochybujeme o tom, že tam boli veci, za ktoré sa malo jasne viesť konanie. Ale vďaka tejto politickej aktivite, tlačovým konferenciám a politickému vyšetrovaniu, koľkokrát že vyhral pán Lexa proti štátu? Jedenásť - nula. Jedenásť - nula, ešte aj s pokútnym rozhodnutím Európskeho súdu, že sa mu má pán Kováč ospravedlniť, a to len preto, lebo ste sa rozhodli, že vy, poslanci, máte právo, a ministri, máte právo vyšetrovať, že to treba robiť oficiálne, na tlačovkách. Koľko bolo káuz pokazených len preto, lebo ste robili tlačovky? (Reakcia z pléna.) Ku mne sa dostaneme takisto, keď máte takú chuť. Veľmi rád, veľmi rád. (Smiech v sále.)
Čiže to je ten prípad. Ale dobre, veď pokračujme ďalej, pokračujme ďalej, o čom sa bavíme.
Ten istý prípad, ten istý prípad, ten istý prípad, kauza Tupý, vražda Daniela Tupého. Pocit získania politických bodov, že bojujem s extrémistami, zapríčinil, že všetci policajti boli odvolaní z miesta činu a išli na futbalový štadión Slovana. Nikdy som to neriešil. Nikdy som nevstupoval do tých vecí a nikdy som vás za to nikoho nekritizoval. Dobre si to pamätáte. Boli ste ministrom spravodlivosti vtedy. Boli ste ministrom spravodlivosti. Tak ako vyzývate na šetrenie pani podpredsedníčku vlády a ministerku spravodlivosti, zrazu s tým nič nemáte? Boli ste na pôdohospodárstve, pán Lipšic?
S politickým vyšetrovaním prípadov, o tom, o čom tu dneska hovoríte. Keby v tom čase nechali politici robiť robotu policajtov, tak ako majú, nevyzrádzať dôkazy zo spisu, neverejne vyšetrovať, dnes by bol vrah Daniela Tupého potrestaný. Som o tom presvedčený. A toto si je na zodpovednosť nikdy nezoberiem.
Ďalšie verejné vyšetrovanie, veď to bola súčasť programového vyhlásenia vlády, ktoré ste naznačovali, že verejné vyšetrovacie výbory, veď ste tu o tom hovorili.
Ďalší prípad: Ernest Valko. Čo má čo robiť minister na mieste činu?! A nasadenie všetkých možných super špeciálnych tímov, ktoré to robia ako politickú vraždu, namiesto toho, aby sa to vyšetrilo ako normálny prípad. Pamätáte si všetci? Odpravili ho pre jeho názory, všetky ostatné veci. A kde behá vrah? No po slobode úplne nie, úplne nie po slobode, ale dodnes táto vražda nie je objasnená. Zase len preto, pretože politické vyšetrovanie, tlačové konferencie, veľké stanoviská. (Reakcia z pléna.) To znamená, tento prípad je presne o tom verejnom vyšetrovaní.
Ja si na Hedvigu veľmi rád spomeniem a môžem ísť kľudne aj teraz, keď hneď chcete. (Reakcia z pléna.) Nemám, mám byť krátko. Ja to poviem veľmi rýchlo. (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, poprosím vás, pani poslankyňa, takisto keď tu vystupoval pán Lipšic a Matovič, som ich nechal rozprávať, som ich neprerušoval.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Ponúkol som, ponúkol som pani Malinovej, že keď má záujem a má pocit, že sme povedali, nie že čo nebola pravda, môže dať návrh na súd, na civilný, a môžem sa s ňou na tom civilnom súde stretnúť. Žiadnu žiadosť o ospravedlnenie, ani toto som nikdy voči mojej osobe nedostal. A tým poviem všetko.
A som prvý, ktorý súhlasil s tým, že nemala byť čo stíhaná sedem rokov. Ale polícia sa tomu prípadu nevenovala sedem rokov. To si len vy myslíte presne z toho, že presne ako pán Matovič povie, to vy máte na starosti, to vy ste urobili ten prípad Hedviga. Nie. Hedviga bola uzavretá 26. alebo 15., pardon, 25. augusta sa to stalo, 15. septembra 2006 bol prípad uzavretý zo strany polície. O tri dni na to, čo bol prípad uzavretý. A vy všetci žijete z novinových článkov v tom, že prípad uzavretý nebol, že bez rozhodnutia orgánu, bol prípad uzavretý vyšetrovateľom. Bol uzavretý. Jediný rozdiel bol v tom, že tá trojdňová lehota plynula na odvolanie. Ale uzavretý bol prípad. A my sme na výzvu vtedajšej opozície reagovali. Šťastne, nešťastne, o tom sa môžeme kľudne baviť a diskutovať na inom fóre. Ale pravda je, že som nikdy nesúhlasil s tým, aby toto stíhanie prebiehalo sedem rokov, pretože to je nezmyslom pri takej závažnosti, ktorá sa stala. A preto sme mohli teraz postúpiť ten spis aj na dokončenie do Maďarska. To len tak, keď sa bavíme o Hedvige.
Čo sa týka, teda, samozrejme, poďme ďalej. Poďme k morálnemu etalónu, ktorý tu vystúpil a ktorý má najväčšiu odvahu a vždy odhodlane bojoval proti korupcii, pán poslanec Lipšic. Pán poslanec Lipšic je jediný minister spravodlivosti, podľa mňa v Európe, v Južnej Amerike, neviem, ktorý bol na svojej funkcii a udržal si ju vďaka korupcii. Vďaka kupovaniu poslancov. Druhému najväčšiemu škandálu, ktorý po voľbe generálneho prokurátora európska politika mala. (Potlesk v sále.)
Vtedy nezvolával výbory, vtedy nezvolával mimoriadne výbory, vtedy nezvolával osobitné komisie, tlačové konferencie, že to sa musí riešiť, že on musí vystúpiť z tejto vlády. Ale pohodlne, pohodlne ostal na svojom kresle podporovaný kúpenými poslancami. Dokonca, a to mu ide ku cti, s odstupom desiatich rokov, s odstupom desiatich rokov uznal, že to bola chyba. A práve toto priznanie z neho robí človeka, ktorý nie je rovný. Pretože priznal, že vedel, a napriek tomu, že vedel o korupcii a kupovaní poslancov, ostal ministrom spravodlivosti, ktorý mal byť zárukou vyšetrovania korupcie.
Ako chcete mať garanciu vyšetrovania korupcie, okrem toho, že má krásne slová a nádherné americké gestá a všetky tieto veci, od človeka, ktorý vedome ostal ministrom spravodlivosti zato, že boli kupovaní poslanci? Akú hodnotu môže mať jeho slovo?! Akú hodnotu? Iba to, že sedí rovno vedľa daňového podvodníka. (Smiech a potlesk v sále.) To je jedno.
A toto sú ľudia, ktorí nám budú hovoriť o boji s korupciou?! Toto sú ľudia, ktorí nám budú rozprávať o tom, akým spôsobom to v tomto štáte má vyzerať? Tak to teda určite nie. Hovoriť to môžu, ale dovoľte, že to nemusím počúvať. Lebo na to nie je najmenší dôvod. Vaše slovo nemá vôbec žiadnu váhu.
Mohli ste sa spamätať druhýkrát. Kauza Branisko. Koľko tlačových konferencií, výborov a invazívnych úkonov, o ktorých vy hovoríte, ste vykonali v kauze Branisko u vášho koaličného partnera, kde odišli stovky miliónov, stovky miliónov? Nič. Ticho. Žiadna tlačovka. Len takzvané myknutie plecami. To je jedno z gest, ktoré používal veľmi často na tlačovej konferencii, keď sa ho pýtali na kauzy svojich koaličných partnerov. Myknutie plecom.
Kauza vláčiky. Nikdy historicky na Slovensku nebola - a pre tých nových poslancov to hovorím, aby vedeli - preukázateľnejšia korupcia ako v tomto prípade, pretože jeden z poslancov hnutia pána vtedajšieho ministra spravodlivosti napísal list, napísal list svojmu predsedovi strany. Jedno, kto vyhrá tú súťaž, úplatok pre stranu bude rovnaký. Je to tak? Namiesto slova "úplatok" tam bolo "pozadie pre stranu". To znamená, evidentne celá vtedajšia vláda nielenže fungovala na kupovaných poslancoch, teda to bola tá druhá, ale tá predtým, písomne si vymieňali, že je jedno, kto vyhrá ten tender, úplatok pre stranu bude rovnaký.
A čo s tým urobil pán Lipšic? Mal tlačovú konferenciu? Mal nejaký invazívny úkon alebo nejakým spôsobom reagoval na to v novinách? Nepamätám si, nepamätám si. A chce nám kázať o vyšetrovaní káuz, že ho to naozaj seriózne zaujíma? Ale toto boli stomiliónové kauzy, pán Lipšic. Stomiliónové. Keby 30 rokov vládol SMER, tak vás nedobehneme, ani keby sme išli oproti. (Smiech a potlesk v sále.)
Budova daňového úradu, ktorá bola prenajatá priamo krajskému šéfovi koaličnej strany. Povedzte mi, milí zástupcovia strany Slobody a Solidarity, kto z vás vtedy urobil tlačovku? Kto z vás vtedy bol za tým pultom a rozprával o prepojeniach? (Reakcia z pléna.) To ani nebolo veľmi potrebné šetriť, pán poslanec, to úplne bolo vidieť na prvýkrát, to bolo priznané. Ale koľko tlačoviek pán poslanec Lipšic v tej veci urobil? Ako zareagoval? Ako bojoval s korupciou v tom čase, kedy dostal daňový úrad, prenajatý nevýhodne, práve predseda kraja jeho koaličného partnera? Opätovne nič a hlboké mlčanie.
Vy chcete hovoriť niečo o odvahe? O druhých? Tam ste mali prejaviť svoju občianskosť, v čase, keď ste boli pri moci, pán Lipšic, vtedy, keď ste boli pri moci, vtedy ste mohli prejaviť svoju občiansku statočnosť. A vtedy ste ju neprejavili a to je fakt. A preto vaše slová nemajú váhu, a preto sa nečudujem, že vás niektorí ľudia proste nemajú záujem počúvať. Načo? To je zbytočné, lebo vieme, že to sú prázdne slová, sú to prázdne slová a prázdne gestá.
Sitká. Takisto som nevidel žiadnu tlačovku. (Reakcia z pléna.) Vy ste vzniesli obvinenie? (Reakcia z pléna.) Vy ste vzniesli obvinenie, sa pýtam? No tak vidíte... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kľud v rokovacej miestnosti.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Ja sa vás nepýtam na to. (Reakcia z pléna.) Ja sa vás na to nepýtam, pán poslanec. Nebojte sa, nebuďte nervózny. Ja chápem, že sa to zle počúva, lebo to sú fakty. To sú fakty, ktoré sa stali. Stali. (Reakcia z pléna.) Vážne? Kedy si ma s tým konfrontoval, pán poslanec? Nikdy. No tak nehovor.
Čiže ešte raz sa k tomu vrátim. Kauza sitká. Nevidel som tlačovú konferenciu. Áno, polícia konala. A tak to presne má byť. Tak to presne má byť, že polícia koná nezávisle. Nikdy ani ja a ani ty, pán poslanec, by si nemal dávať žiadne pokyny policajtom, ako majú vyšetrovať, koho majú vyšetrovať, čo majú vyšetrovať. Lebo minister vnútra tu nie je na to, aby vyšetroval. Na to máme ústavu a pravidlá orgánov činných v trestnom konaní, ktoré nie sú riadené zákonom o Policajnom zbore, za ktorý zodpovedáš, ale špeciálne Trestným zákonom. A práve preto majú orgány činné v trestnom konaní problém občas, pretože buď sú kauzy vymyslené, alebo potom niektorí politici tie vyšetrovania manipulujú.
Čo si nepamätáme, ako dospel takisto obrovský prípad poslanca Karlina, ktorého sme tu my, aj mojím hlasom, poslali do väzby a potom prišlo opätovne zahanbujúce rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, že sa mu máme ospravedlniť ako Slovenská republika? A prečo že bol prípad pokazený? No lebo bol politicky riešený! Klasicky, verejné vyšetrovanie. Presne tento prípad. A to sú dôvody, pre ktoré vaše slová proste nemôžu mať hodnotu.
Poďme ďalej ale.
Daňová správa. Ku nej sa dostaneme ešte v ďalšom pokračovaní. Ale daňová správa, rozpad daňovej správy. Ohluchla, oslepla, výbuch, kolaps, ktorý nastal pod vedením pána Krnáča, nominanta tu vás, bývalej koalície. Nepočul som tlačové konferencie o tom, že utiekla miliarda, utiekla miliarda, utiekla miliarda. Utiekla miliarda. V tom čase, kedy ste nekontrolovali daňovú správu, pretože absolútne vybuchla. Daňoví poradcovia nemali šancu voči absolútnej presile. Ako ste vtedy reagovali? Koľko tlačových konferencií, invazívnych úkonov, čo všetko ste vtedy urobili? Nič! Opätovne nič a žiadna reakcia.
Bavme sa, ako ste reagovali v čase, dneska tu hovoríte o rôznych nákupoch. Ja si pamätám taký jeden zaujímavý.
Dneska nakupuje ministerstvo vnútra hypermoderné hasičské autá na úrovni od 270- do 350-tisíc eur za kus. V čase vlády, keď bol pán minister ministrom spravodlivosti, nakúpila tie isté autá, dokonca tá istá značka od toho istého výrobcu za 700-tisíc eur za kus. (Reakcia z pléna.) Veď to je v poriadku. A ja sa pýtam, a bola z toho aj kauza, ja sa pýtam, či bola vtedy tlačová konferencia o nevýhodnom obchode, kde na jednej zmluve odišlo 7 mil., 7 mil. eur. Pýtam sa, či bola tlačová konferencia, zvolávané mimoriadne výbory a rozhorčene sa pán minister spravodlivosti rozčuľoval, ako je to možné, že jeho partner v koalícii takto absolútne bezbreho ukradne 7 mil. eur? Nebola. Bolo ticho.
A to je tá disintegrita, ktorú v sebe pán poslanec má, lebo si nepamätá, ani čo sám urobil, alebo neurobil, ale ostatných chce poučovať o tom, že by to robiť mali. To je ten základný rozdiel.
A vrátim sa, samozrejme, aj k tým jeho samotným. Je svetový rekordér, neviem, či to viete. Je svetový rekordér a podarilo sa mu vytvoriť tým, že nakúpil najdrahšiu Fabiu na svete. Častokrát tu zaznievalo v tomto pléne, niečo sa kúpilo desaťnásobne drahšie, niečo desaťnásobne lacnejšie. On je jediný, ktorý bol schopný kúpiť Fabiu, ktorá stojí 8-tisíc, za 82-tisíc. Neviem si predstaviť, videl som tú Fabiu, keď som prišiel na ministerstvo vnútra, ale je to tak.
Ale napriek tomu som nikdy predtým, pán poslanec, nehovoril o tom, že to je hneď kauza, škandál, ukradnuté, ako vy, vymýšľal som kauzy. Bol nejaký človek, ktorý niečo kúpil. Neviem, tak prečo je Fabia o 76-tisíc drahšia ako normálne na trhu, teda vlastne o 1 000 %. Ale možno na to nejaké odôvodnenie existuje. A keď teraz točíš hlavou, tak je to presne preto, to je vaše zrkadlo, toto je presne váš prípad.
A nehovorím o ďalších prípadoch, ktoré už nechcem teraz akože sa tunák tým nejak veľmi dlhšie rozvádzať, ale spomenieme takú jednu vec, ktorá vyjadruje vzťah pán poslanca Lipšica k politike.
Keď bol minister spravodlivosti, a vy ten príbeh určite poznáte, objednal si prieskumy u jednej českej agentúry za 2,5 mil. slovenských korún, dnes teda 70-tisíc. Všetci vieme, že bežný prieskum stojí 10, aj ten najväčší, ktorý ste si zadávali pred voľbami, stojí 10. Dobre, neriešme cenu.
Ale čo boli otázky? Je pán minister Lipšic správny chlap? (Smiech v sále.) Ako by sa mohol zapáčiť ženám? - ďalšia otázka. Ako by sa mohol zapáčiť svojim voličom? Za štátne peniaze si dal urobiť osobný prieskum, za štátne peniaze si dal urobiť osobný prieskum.
Pán Lipšic, nemôžete mi vy nikdy hovoriť o tom, či je niečo problém, alebo nie je, nikdy. Pretože tento prieskum, ktorým ste si robili osobnú popularitu, osobnú popularitu... (Reakcia poslanca.) Bola tam otázka, či ste správny chlap? Bola.
A tým pádom nás chcete poúčať o tom, ako sa bojuje s korupciou? Ako sa bojuje s efektívnych nakladaním zdrojov a peňazí? Nás chcete o tom poučovať? Myslím si, že vaše slovo má hodnotu nula, možno už mínus.
Ale poďme ešte k dvom dobrým prípadom, kedy sa zlomila definitívne integrita pána poslanca Lipšica.
Kauza Gorila. Kauza Gorila sa predsa dva roky nevyšetrovala. (Reakcia poslanca.) To je veľká pravda a vy to veľmi dobre viete. To nie je pravda. (Reakcia poslanca.) Dobre, veď v poriadku, tak sa vyšetrovala. A keď sa vyšetrovala, prečo ste až potom, čo išlo 10-tisíc ľudí bojovať proti vám a polievali ste tu prítomného pána poslanca Pčolinského vodou z vodných diel prvýkrát od revolúcie (smiech v sále), ste zriaďovali (potlesk), ste zriaďovali špeciálny tím na vyšetrenie kauzy Gorila? Prečo ste ho teda zriadili, keď ste to vyšetrovali?! Ja tomu nerozumiem. Prečo ste ho zriadili?
Aké bolo moje zistenie, keď som prišiel na ministerstvo vnútra, keď som sa prvýkrát stretol s tímom Gorila ja. Hovorím: "Výborne, povedzte mi, prosím vás pekne, ako často ste sedávali?" "Pán minister, prepáčte, ale my sme sa dnes stretli prvýkrát." Toto mi povedali členovia tímu Gorila, že sa stretli prvýkrát, až keď som nastúpil ako minister. Takže ako sme to vyšetrovali? Toto je fakt.
A potom ešte jedna taká drobná vec, keď som sa opýtal, prečo teda obvinili Pavla Ruska, ktorý s Gorilou nejak veľa nemal. Tak to odpoveď bola, citujem: "Lebo si to pán minister želali."
A to je ten dôvod, prečo nikdy ja do vyšetrovania zasahovať nebudem, akokoľvek sa vám to nebude páčiť, pán poslanec. Akokoľvek! Nenájde sa chvíľa, či je to pekné, zlé, či to zamietnu, alebo zrušia. Obviní len preto, lebo sa im nepáči posudok. Nemusím s tým súhlasiť, ale to rešpektujem rozhodnutie orgánu. Trestné konanie beží ďalej a som presvedčený, že s novým znaleckým sa k tým obvineniam vrátime. Vrátime.
Ale toto je presne tá vec, o ktorej hovorím, keby vyšetrovali ste Gorilu, pán poslanec, tak nezriaďujete osobitný tím, to bolo priznanie toho, že ste sa dva roky snažili zbaviť kauzy a potom ste sa snažili hodiť, samozrejme, na predsedu vlády, že teda mal byť údajne v byte a piť Coca-Colu, čo teda fakt trestný čin nie je. Ale to bola celá vaša komunikácia Gorily. Nikdy ste sa nepriznali, že v tej Gorile sa hovorí presne, ako ste brali peniaze z KDH. Nikdy! A to sú presne tie veci, ktoré sa vracajú k tomu, prečo ste nikdy nereagovali, keď ste boli ministrom spravodlivosti.
Riešili sme to niekedy, napádali sme vás za to, vyčítali sme vám, že ste zlyhali? Nie! Lebo chápeme, že sú nejaké normálne procedúry. My nerobíme túto vojnu o tom, že kto je lepší, proste snažíme sa urobiť svoju prácu.
No a úplne čerešnička na torte. Pán predseda SME RODINA Boris Kollár. Boris, úprimne sa priznám, toto s tebou má len málo spoločné. Každý sme s niekým vyrastali na prašiaku, naozaj, naozaj. Aj si pamätám, ako šéfredaktor týždenníka Týždeň vyrastal so Steinhüblom a boli dobrí kamaráti za mlada. Nikto nevie, z koho čo vyrastie, ktorý známy sa zlomí, to nikto nevie. Ale dnes to nevadilo ani pánovi poslancovi Lipšicovi, samozrejme. Ľudia sú rôzni, nemôžete ručiť ani za svojho brata niekedy, nieto ešte za človeka, ktorého ste poznali.
Ale v prípade, v prípade pána Harabina, v prípade pána Harabina jeden telefonát s pánom Sadikim urobil z vlády Roberta Fica dva, jedna - jedna - mafia-friendly. Vtedy mu to hrozne vadilo. Vtedy proste akýkoľvek kontakt ústavného činiteľa s mafiánom, to bol problém, to bolo mafia-friendly, pamätáte si to tu? Všetci si to pamätáme. To bol schopný vyskočiť z okna kvôli tomu. (Zasmiatie sa v sále.) Aká to zmena, pán poslanec? Aká to zmena? O čom ste to hovorili? O charaktere? O charaktere? Tak pochybujem, že ste sa s ním niekedy stretli, vážne (Smiech v sále.)
To znamená, že z tohto pohľadu ste ochotný za účelom byť súčasťou moci, byť súčasťou moci, zriecť sa akýchkoľvek svojich vlastných zásad. A práve preto vaše slovo nemá žiadnu hodnotu.
No ale vrátim sa k tomu. My Sadikiho - na rozdiel od vás - sme chytili, doviedli a odsúdili; nie my, my doviedli sme ho, naši policajti, ja som na tom nepracoval, policajti na tom robili, a bol odsúdený na 22 rokov. A to isté platí o Bihárim, Mališovi, Matíkovi, ktorý 13 rokov unikal spravodlivosti, počas vlády Roberta Fica. Ja som, na tom nemám zásluhu, majú zásluhu na tom policajti. To nie je moja zásluha, ako vy zvyknete hovoriť: "Ja som stíhal, ja som odsúdil." Nie. To urobili policajti. Ja som rád, že sa im to podarilo a že sa mi podarilo ako ministrovi vytvoriť priestor na to, aby mohli všetkých týchto obrovských zlodejov a vagabundov chytiť a odsúdiť a posadiť do väzenia na dlhé, dlhé roky.
No a už to veľmi skrátim, samozrejme, pretože, samozrejme, aj SaS-ka má svoj Liberálny dom. Prvé, čo urobila SaS-ka, keď prišla do vlády, použila peniaze na to, aby financovala svoje vlastné kancelárie, to bol prvý krok. (Reakcia z pléna.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím vás, poprosím vás, kľud v rokovacej sále.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
To isté platí: kauza Sasanka. Častokrát hovoríte o kauze, o kauze DPH. Tu niektorí z poslancov SaS-ky, nepamätám si meno, hovoril o tom, že proste pán Kočner je problém a tak ďalej. No tak z nás sa s ním nikto nestretával. Úprimne. (Reakcia z pléna.) Ale veď to je v poriadku. Ja si nemyslím, že je nejaký problém (zasmiatie sa v sále), ale ja, ja proste akože to nekritizujem, ja to nekritizujem, vy kritizujete sami seba. Ja si myslím, že keď sa chce stretnúť s pánom Kočnerom, nech sa s ním stretne, veď v poriadku, každý vedie svoj život. Ale vy chcete kritizovať proste túto vec, ktorá, kde sa proste stretával s vaším vlastným predsedom a potom vlastne padne daňová správa, vašou zásluhou padne daňová správa, ale chcete obviňovať z toho, že to máme s tým niečo my?! To je naozaj už teda ako na hlavu postavené.
No a vrátim sa ešte, samozrejme, k pánovi Galkovi, ktorý tu bol hneď tretí v poradí, ktorý najviac kričal a nevie si predstaviť, že by Robert Kaliňák mal byť ministrom vnútra. Výborne. Ste takisto jediný minister, ktorý bol odvolaný za vlády Ivety Radičovej, lebo tu naozaj sa nedalo fakt pozerať. (Smiech v sále.)
A čo je dôležité, doteraz vaši podriadení, priami podriadení, sú podozriví z nelegálneho odpočúvania. Neexistuje väčší priestupok voči demokracii ako nelegálne odpočúvanie. A nielen proste odpočúvanie nejakých tajných, samozrejme, aj ja som sa tam ocitol v známej kauze Bejby. Ale podstatné je, že dal odpočúvať svoju sekretárku, svojich ochrankárov chcel dať odpočúvať. Pána Lipšica sa môžte opýtať, či za ním bol. Pretože tie návrhy sme našli, tie návrhy sme našli na odpočúvanie aj ochrankárov z radov Policajného zboru. Dal odpočúvať vodiča kamiónu, ktorý za ním išiel príliš dlho (smiech v sále) a mal pocit, že je súčasťou Kaliňákovej tajnej polície a že ho sleduje. Až po dvoch týždňoch, keď zistila tajná polícia, že hovorí len po maďarsky (smiech v sále), tak začal podozrievať Bélu Bugára (Smiech v sále.) Pardon, to už pravda nie je, prepáčte, ale tu pointu som si nevedel odpustiť. Nie je to smiešne, nie je to smiešne. (Potlesk.)
Naozaj to nie je smiešne, pretože bolo by to smiešne, keby sme boli v komunizme, ale nie sme, vďaka Bohu, a práve preto mi pripomínate hlavne vy traja komunistických prokurátorov. Nájdu kauzu, nájdu obvinenie, aj to vedia odsúdiť, aj si to vedia odôvodniť, ale keď potom príde na seriózne vyšetrovanie, pred prokurátorom mlčia ako ryby!
A toto bolo jedno z najvážnejších, najvážnejších porušení toho. A dnes nám chce pán Galko hovoriť, kto má a kto nemá byť minister vnútra? No zaiste, ak začnú rozprávať tí kolegovia, ktorí sú obvinení, určite nebudete mať príjemný večer, pretože vy viete, s kým ste sa každé ráno dve hodiny stretávali vo svojej kancelárii, iba vy to viete.
A veľmi vtipné je obviňovať Ľubomíra Skuhru, ktorý bol riaditeľom Vojenského obranného spravodajstva, z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby, to sú dve rôzne služby, na to nezabúdajte. A tí dvaja, ktorí boli súčasťou Vojenskej spravodajskej služby, neboli súčasťou Vojenského spravodajstva v druhej vláde Roberta Fica. To len ta k pre istotu. Čiže to je opätovne kauza, ktorú ste si proste preniesli, nemôžu sa o nej zmieňovať, však teda sú to spravodajci, to mali vždy tajné. Ale len aby ste vedeli, tunelovanie, sa hovorí o Vojenskej spravodajskej službe (rečník pohybom rúk vpravo zdôrazňuje konštatovanie), to je rozviedka, Vojenské obranné spravodajstvo, na ktorom sedí Ľubormír Skuhra, bola kontrarozviedka (rečník pohybom rúk vľavo zdôrazňuje konštatovanie). A tá kauza bola tu (rečník pohybom rúk vpravo zdôrazňuje konštatovanie). Ale, samozrejme, keďže už tam neboli tí nominanti, tak bolo dobré natiahnuť niekoho, kto je opätovne blízky so SMER-om. (Reakcia z pléna.)
Vidíte, výborne, jasne! Keď niečo prejde z jednej služby na druhú, asi to nebude tunelovanie, že nie? Lebo je to furt v štáte.
A teraz sa vrátim k tomu, že teda aké sú naše výsledky. Alebo teda dotknem sa káuz.
Kauza DPH Bašternák. Nie 2, nie 2 milióny, ale miliarda v tom čase unikla zo štátneho rozpočtu vďaka totálnemu zlyhaniu vtedajšej vlády Ivety Radičovej! A kontroly aj strany Sloboda a Solidarita, miliarda. Od januára do augusta zhruba bola hluchá a slepá daňová správa. Bol vôbec zázrak, to sa aj čudujem, že tam bola vykonaná daňová kontrola, veď oni neboli schopní vykonať kontrolu ani v 3 % prípadov! Vyplatených 6,5 mld. nadmerných odpočtov, z toho 40 úplne naslepo! A vy sa čudujete, že tam vznikla nejaká kauza? No tak treba ju vyšetriť, na to sú tu policajné orgány, ktoré začali konať a budú ju šetriť ďalej a budú pod dozorom, takto má byť! Nebudeme hovoriť, kto má čo robiť, nikdy som vyšetrovateľom nehovoril, čo majú robiť a čo nemajú robiť. Nikdy! A to vy viete veľmi dobre. Ani ste ma k tomu nikdy nedonútili, aj keď ste žiadali. Raz som sa opýtal v jednom prípade, nebudem hovoriť v ktorom, raz som sa opýtal, tak ma rýchlo vypoklonkoval vyšetrovateľ, že som sa už viacej nepýtal. A viete, pán poslanec Lipšic, presne, o čom hovorím.
To znamená, aby som sa k tomu vrátil. Prípady, ktoré sú štyri roky staré a ktoré pochádzajú presne z čias rozpadu daňovej správy, máte kompletne v zodpovednosti na svojich vlastných pleciach. Pretože keby ste mali vtedy tú odvahu, čo mal Peter Kažimír ako podpredseda, zrušiť svet cashu, ktorý vtedy vládol, čo sme urobili, keď sme nastúpili, zaviesť KV DPH (kontrolný výkaz DPH), aby sa dali kontrolovať aj faktúry predchádzajúcich firiem, skrátka, celý ten karuselový obchod. Neurobili ste to, a mohli ste! Keby ste urobili záruky za DPH, straty, ktoré vtedy vznikli, by boli ďaleko menšie. Môžte si z toho celého spytovať svedomie! A teraz, akú tlačovku ste vtedy zvolali, pán vtedajší minister vnútra Lipšic, ku kolapsu daňovej správy?! Koľko invazívnych úkonov ste urobili, čo ste všetko začali stíhať? Ktoré všetky tie veci ste vtedy urobili? Nič! A mlčali ste a boli ste ticho, a boli ste vtedy minister. Venovali ste sa iným veciam. Viem, bolo to veľmi dôležité.
Kauza Chovanec. Kauza Chovanec a 70 mil. DPH. Ja opätovne nebudem súťažiť s vami o tom, kto to začal, za koho sa to začalo a kto bol lepší a kto to vyšetroval. (Reakcia poslanca.) Áno, áno, povedala a v tom ste klamali dneska. To je zaujímavé. (Smiech v sále.) Ja som čítal ten rozhovor tohto odvážneho vyšetrovateľa. A čo povedal ten vyšetrovateľ? Že necítil dostatočnú podporu. Nie žeby mu niekto zabránil. (Reakcia poslanca.)
Môžte, môžte, kľudne to prečítajte, ja sa k tomu hrdo hlásim, ale tým predovšetkým sa hlásite hrdo sám k sebe. Z ktorého roku je ten odposluch? Z roku 2009! A v roku 2010, 2011 a 2012 ste robili čo, pán poslanec, že ste túto kauzu nevyšetrili? Kryli ste ma?! Kryli ste ma v tej veci?! Mali ste dva roky možnosti! Mohli ste to vytiahnuť. A čo urobil pán, pán veľký vyšetrovateľ? (Reakcia poslanca.) Čo urobil pán veľký vyšetrovateľ? Pán veľký vyšetrovateľ urobil jedinú vec, zničil korunný dôkaz voči ministrovi vnútra. Urobil neprocesnú výpoveď nepoužiteľnú v trestnom konaní! Keby vtedy urobil procesnú výpoveď, bolo by procesne zaznamenané, že minister vnútra Robert Kaliňák ovplyvňuje DPH. A mohlo to byť v súdnom spise a mohlo by sa začať šetriť a mohli by ste to robiť vy vtedy, pán Lipšic, keď ste boli minister. Ale to sa nestalo! A prečo sa to nestalo? Lebo to jednoducho nie je pravda! Pretože žiadny, žiadny jediný dôkaz a ani žiadna spojitosť v celej tej sérii, neviem koľko tisíc spisov, 60 obvinených, ktorý v tejto chvíli prebieha, sa jediná spojitosť nenachádza. Jediná. A môžme v tom ísť kľudne obidvaja na detektor. Len váš detektor by vybuchol, to je celý ten problém. (Smiech v sále.)
A ešte sa raz k tomu vrátim. A práve to je ten problém, prečo nebola tá výpoveď procesná, pretože keby bola, tak musím byť vyšetrovaný a som jasne obvinený v procesnej výpovedi svedkom. No ale zároveň by mohol byť niekto stíhaný za krivé svedectvo a teoreticky za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Ale k tomu sa ešte dostaneme, na toto príde čas, na toto presne príde čas a veľmi sa teším, veľmi sa teším.
Čiže v celom v tom prípade, ktorý sa viedol pred, v roku 2009 boli vznesené štyri začaté trestné konania, v roku 2010 až 2012 dve a potom ďalších 60 ľudí sa obvinilo. Tak vyzerá tutlanie vecí, že je 60 ľudí obvinených?! Tak vyzerá tutlanie veci? Ja naozaj už nerozumiem, čo ešte by ste si chceli vymyslieť, čo ste nenašli?
A prečo to prišlo na druhý deň po zostavení vlády, prečo to neprišlo predtým? Predtým sa vám to nehodilo, lebo zrazu sa rozpadol váš sen o pravicovej
vláde, a to je evidentne, evidentne urobené.
Naše výsledky:
V boji proti korupcii, a jedna z posledných štatistík, ktorú použijem, samozrejme, verejné obstarávanie, elektronické trhovisko, ušetrených 72 mil., nie vymyslených, 72 mil.
Nový zákon o voľbách, ocenený GRECO, ktoré ste tu dneska spomínali a ktoré ste mali vo svojom programovom vyhlásení vlády, že to urobíte, až nás to GRECO ocenilo, že sme to spravili dobre a dali nás za príklad ďalším štátom.
Ochrana oznamovateľov. Teraz Česká republika preberá náš zákon, ktorý sme prijali počas bývalej vlády.
Obžalovaní traja bývalí ministri za korupciu a tunelovanie. Sú v tejto chvíli... (Reakcia z pléna.) No tak za vás teda určite nie. (Reakcia z pléna.) No tak vidíte, ten tretí, ale ja neriešim. Vy ste dali príkaz? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím vás, kľud v rokovacej sále.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Vy ste dali príkaz, súd dneska, je návrh na obžalobu u troch ministrov? Je. Je 8 sudcov, 9 prokurátorov, 23 primátorov a starostov? Náš vicežupan z Nitry - odsúdený. Takisto aj prezident Akadémie Policajného zboru - odsúdený. To sú prípady, ktoré sa dokončili, ale bez toho, aby sme k tomu robili tlačové konferencie a verejne vyšetrovali.
Čiže preto hovorím, prečo je politické vyšetrovanie nebezpečné.
A na záver úplne posledná vec. Ja sa nebudem spoliehať, že vy nás oceníte v boji proti korupcii. Ale viete, čo je pre mňa dôležité? Transparency International. A Transparency International jasne povedalo, že v roku 2011 sme boli na 66. mieste medzi všetkými krajinami, pričom v roku 2010 na konci vlády Roberta Fica - 59., hej. V roku 2013 už sme boli 62., už sme sa posunuli o štyri miesta. V roku 2014 už sme boli 54. A tento rok za minulý sme 50., opäť sme stúpli v tom, že máme lepší boj s korupciou.
Nečakám, že to vy urobíte, lebo na to tu nie ste, aby ste nás chválili. Ale mňa hreje pocit, že keď mi Transparency International dá ocenenie, že sa tento štát posunul ďalej a že sme lepší o 14 miest, ako bola vláda Ivety Radičovej, tak sme niečo urobili. A bezpochyby aj vláda Ivety Radičovej niečo urobila. Ale opätovne je to podpredsedníčka vlády a spravodlivosti, ktorá urobila návrh zmlúv, ktorá jediná počas toho, keď bol pán Lipšic ministrom, urobila nový obchodný register, ktorý konečne zjednodušil prácu našim podnikateľom. Ja si vážim prácu týchto ľudí. A keď sa rozhodne urobiť najprísnejšie protikorupčné opatrenie, bude mať v tom určite podporu, pretože má ambíciu, aby sme boli v prvej štyridsiatke. To je podľa mňa úžasný záväzok a veľmi tomu verím.
O výsledkoch ministerstva vnútra, o tom, koľko sme dostali medzinárodných ocenení a že sme o polovičku lepší v trestnej činnosti, ako keď sme začínali v roku 2006, že máme už teraz čísla bezpečnosti v časoch 1988, pred revolúciou, kedy sa hovorilo, že Slovensko bolo bezpečné, že sme dostali európsku cenu "PIN Award" za to, že sme zachránili 2 000 životov, to sú všetko veci, ktoré, nebudem už teraz vás s tým zaťažovať.
A chcem vám povedať, že ak prvý niekto zradil, na záver, ak niekto prvý zradil svojich voličov, tak to bol pán predseda Sulík, ktorý v momente po voľbách ušiel do Európskeho parlamentu za pekných 15-tisíc a vykašlal sa na svojich voličov. Tomu sa hovorí zrada, to je konkrétna zrada. (Potlesk.)
Nebudem dlhšie hovoriť. Všetkým vám ďakujem za pozornosť a ešte raz sa vrátim k tomu: "papier znesie všetko", "pozri, kto to hovorí" a "pozeraj skutky a nie slová".
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.4.2016 o 17:51 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video